Wat is de beste airfryer?

beste-airfryer-advies-header

Laatste update: 11-05-2024 | Disclaimer: Deze pagina bevat links waardoor ik mogelijk een commissie verdien.

“Welke airfryer moet ik kiezen?” Ik krijg deze vraag vaak van vrienden, familie en van site bezoekers. Want welke airfryer kun je het beste kopen? Ik heb de afgelopen jaren meer dan 25 airfryers getest en gereviewd en hier lees je mijn advies.

Top 6 Beste Airfryers
Airfryer advies van Pim

 1. Philips Airfryer Combi XXL Connected HD9880/90
  Geavanceerd, groot, slim en met voedselthermometer
 2. Philips Airfryer XXL HD9650/90
  Best verkochte Philips Airfryer XXL
 3. Princess Aerofryer XXL 182055
  Beste prijs/kwaliteit airfryer
 4. Philips Airfryer XXL HD9867/90 (Smart Sensing)
  Slimme XXL airfryer met smart sensing
 5. JAP Elysian
  Airfryen en stomen tegelijk
 6. Inventum GF500HLD
  Ruime en voordelig (best getest Consumentenbond)

frituurgezond-bekend-van-balk-2022

Hoi, ik ben Pim. Sinds 2015 test ik hetelucht friteuses. Op deze site lees je mijn authentieke airfryer reviews en ervaringen. De meeste producten heb ik zelf getest bij mij thuis in de keuken.

 Tip: Top 10 Airfryers: 


#1 – Philips Airfryer Combi XXL Connected HD9880/90 | Geavanceerd, Groot, Slim en met Voedselthermometer

Capaciteit: 2 kg / 8,3 l | Vermogen: 2200 watt | Temperatuur: 40 – 200 °C | Aantal personen: 5-7 | EAN: 8720389015373

Philips-Airfryer-XXL-Connected-HD9880-90-thumb

 Beste Keus!  – “De Philips Airfryer Combi XXL Connected HD9880/90 (bekijk bij Bol.com) is een ruime hetelucht friteuse vol met handige functies, zoals een 50% lagere airflow en een voedselthermometer. Ik heb de hetelucht friteuse getest en wat mij betreft is deze airfryer momenteel het beste van het beste wat je kunt krijgen op airfryergebied. De Combi Airfryer heeft een zeer ruime capaciteit van 2 kg / 8,3 liter, waardoor je genoeg ruimte hebt voor grote porties voor je gezin. Je kunt er met gemak bijvoorbeeld een rollade, aardappeltjes en groente tegelijk in bereiden. De rollade bereid je dan perfect dankzij de meegeleverde voedselthermometer omdat je hiermee de kerntemperatuur kunt instellen en bijhouden. Altijd het perfecte resultaat. De HD9880/90 heeft een prachtig kleurendisplay waarmee je instellingen voor allerlei gerechten en ingrediënten kunt kiezen. Met de ruim 20 automatische bereidingsprogramma’s hoef je alleen maar het ingrediënt en de hoeveelheid in te voeren en de airfryer zorgt voor het perfecte bakresultaat. Dankzij de Rapid CombiAir techniek, kun je nu ook de luchtsnelheid verlagen met 50%. Zo wordt het mogelijk om je airfryer als slowcooker te gebruiken. Omdat dit een ‘Connected’ airfryer is, kun je de airfryer via Wifi verbinden met je smartphone of tablet zodat je toegang hebt tot de Philips NutriU-app. Dit is een app met duizenden recepten voor je airfryer. Kortom, wil je de meest geavanceerde, ruime en luxe airfryer in huis halen? Dan moet je echt deze hebben, ik ben enthousiast! Het is wel een dure airfryer, maar als je echt een alleskoker wilt hebben dan is het zijn prijs meer dan waard.”

philips-combi-airfryer-connected-7000-serie-hd9880

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

#2 – Philips Airfryer XXL HD9650/90 | Best Verkochte Philips Airfryer XXL

Capaciteit: 1,4 kg | Vermogen: 2225 watt | Temperatuur: 40 – 200 °C | Aantal personen: 3-5 | EAN: 8710103845751

Philips-Premium-Airfryer-XXL-HD9650-90

“Wil je een goede en ruime airfryer van Philips met super goede bakresultaten, een mooi ontwerp en ruime inhoud? Maar heb je liever niet al die poespas met Wifi, Smart Sensing en andere functies waarbij je je telefoon nodig hebt? Kies dan voor de krachtige Philips Airfryer XXL HD9650/90 (bekijk bij Bol.com). Ik raad deze aan met bakvorm. Uit mijn uitgebreide airfryer tests komt deze Philips Airfryer XXL als één van de beste airfryers uit de bus. De hoge power en Twin Turbostar techniek zorgen dat je gerecht van twee kanten tegelijk wordt gegaard en gebakken. De hetelucht friteuse heeft een frituurmandje met uitneembaar gaas wat makkelijker is om schoon te maken. De ruime XXL airfryer van Philips is verkrijgbaar als los model (HD9650/90) of in combinatie met een airfryer accessoire. De accessoires zijn ook het grootste voordeel van de Philips Airfryer XXL. Want hierdoor kun je hele gevarieerde maaltijden bereiden, dus niet alleen maar frietjes of snacks. Met het grillplaat accessoire kun je deze hetelucht friteuse omtoveren tot een wok, of maak pizza’s met het pizzakit accessoire. Met de bakvorm maak je een nasi goreng of stoof kabeljauw met verse groenten. Wil je dus meer dan alleen frietjes en snacks airfryen? Dan moet je echt deze Philips Airfryer XXL kopen.”

philips-avance-airfryer-xxl-testen-keuken

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

#3 – Princess Aerofryer XXL 182055 | Beste Prijs/Kwaliteit Airfryer

Capaciteit: 1,5 kg | Vermogen: 1700 watt | Temperatuur: 60 – 200 °C | Aantal personen: 2-4 | EAN: 8713016082145

Princess-Aerofryer-XXL-182055-airfryer

“De Princess Aerofryer XXL 182055 (bekijk bij Bol.com) is een populaire airfryer op mijn site. Dat komt omdat je voor relatief weinig geld een ruime XXL airfryer in huis haalt met prima prestaties voor frietjes, snacks, taart, afbakbroodjes en vleesgerechten. Deze Princess Aerofryer is de opvolger van de Princess Aerofryer 182050. De twee XXL modellen lijken qua specificaties veel op elkaar en de verschillen zijn dan ook vooral aan de buitenkant te vinden. Deze airfryer heeft een mooi digitaal display en een handige roterende knop om de airfryer mee in te stellen, dit werkt erg prettig. De Aerofryer heeft 8 voorgeprogrammeerde instellingen voor frietjes, vlees, kip, rundvlees, vis, garnalen, kaas en cake. Een groot voordeel is de grote frituurmand, waardoor je frietjes, snacks of andere producten goed de ruimte krijgen om te airfryen. De Princess 182055 airfryer maakt gemakkelijk schoon, is ruim, ziet er mooi uit en heeft een aantrekkelijk prijs. Ideaal voor grotere gezinnen die vooral frietjes, snacks en (vegetarisch) vlees, kip of vis willen airfryen. Een aanrader is dit 10-delige airfryer accessoireset van Princess.”

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

#4 – Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 | Slimme XXL Airfryer met Smart Sensing

Capaciteit: 1,4 kg | Vermogen: 2225 watt | Temperatuur: 40 – 200 °C | Aantal personen: 3-5 | EAN: 8710103934813

Philips-Airfryer-XXL-Smart-Sensing-Premium-HD9867-90

“De Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 (bekijk bij Bol.com) heeft een mooie design met de gouden/koperen accenten en de airfryer beschikt over slimme ‘smart sensing’ technologie. Deze airfryer heeft namelijk sensoren om voor bepaalde gerechten de timer en temperatuur automatisch voor je in te stellen. Je hoeft je dus niet druk te maken over de juiste settings voor baktijd en temperatuur. Helaas berekent deze airfryer niet voor elk recept of gerecht de juiste baktijd, je kunt de Smart-Chef functies alleen gebruiken voor gerechten met (verse) friet, (hele) kip of vis. Uit mijn uitgebreide test blijkt dat de bakresultaten van deze airfryer goed zijn, zeker in combinatie met de officiële accessoires. De HD9867/90 is de nieuwere variant van de HD9650/90. Deze twee Philips Airfryer XXL modellen zijn qua formaat en vermogen gelijk aan elkaar. Ook de bakprestaties zijn nagenoeg hetzelfde. De enige grote verschillen zijn de Smart Chef programma’s en de verbeterde antiaanbaklaag voor de mand en de pan. De airfryermand is bovendien volledig keramisch. Ook bij deze airfryer raad ik je aan om een paar officiële accessoires erbij te kopen. Echte must-haves zijn de bakvorm en de grillplaat.”

philips-airfryer-xxl-hd9867-of-hd9870

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

#5 – JAP Elysian | Airfryen en stomen tegelijk

Capaciteit: 1,4 kg | Vermogen: 1700 watt | Temperatuur: 80 – 200 °C | Aantal personen: 3-5 | EAN: 8720929474813

JAP-Elysian-thumb

“In 2024 heb ik de JAP Elysian airfryer persoonlijk getest en ik ben er erg tevreden over. Deze airfryer biedt voldoende ruimte en de mogelijkheid om tegelijkertijd te stomen is echt een meerwaarde. De stoomfunctie voegt echt extra mogelijkheden toe aan het koken. Wat betreft het bedieningspaneel van de airfryer, vind ik het soms wat onhandig in gebruik. Je moet eerst de temperatuur instellen voordat je deze kunt aanpassen, en hetzelfde geldt voor de timer. Persoonlijk had ik liever gehad dat je direct handmatig kon instellen, maar het feit dat je tegelijkertijd de temperatuur en de tijd op het scherm ziet, is wel handig. Al met al is de JAP Elysian een uitstekende airfryer, vooral als je op zoek bent naar een ruime airfryer waar veel in past en waar je bijvoorbeeld zowel groenten als vis in kunt stomen en airfryen tegelijkertijd.”

jap-elysian-airfryer-koken

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

#6 – Inventum GF500HLD | Ruime en Voordelig (Best getest Consumentenbond)

Capaciteit: 1,5 kg | Vermogen: 1700 watt | Temperatuur: 80 – 200 °C | Aantal personen: 2-4 | EAN: 8712876105056

inventum-gf500hld-airfryer-thumb

“De Inventum GF500HLD (bekijk bij Bol.com) is een mooie airfryer van Inventum met een ruime frituurmand en RVS buitenkant. De GF500HLD is een grote XXL airfryer met een helder digitaal display waarop je de ingestelde tijd, temperatuur en voorkeuze programma’s kunt aflezen. In oktober 2021 is deze airfryer uitgeroepen tot beste koop door de Consumentenbond. Deze hetelucht friteuse wordt geleverd met een grillrekje en vier spiesen, handig voor als je zelf saté of groentespiesjes wilt maken. De bakresultaten van friet, snacks en (vegetarisch) vlees of vis zijn prima. Dankzij de ruime frituurmand kun je er relatief veel in kwijt. Zowel de pan als het mandje zijn makkelijk om te reinigen, dat vind ik een groot pluspunt. Nadeel vind ik dat de pan wat klemt bij het dichtschuiven en je kunt de temperatuur alleen per 10 graden instellen, dus 170, 180, 190. Je kunt sinds kort deze airfryer ook verkrijgen in de GF500HLDB, een zwarte RVS variant. Van dit model is ook een kleinere variant verkrijgbaar, de Inventum GF350HLD met een inhoud 700 gram. De Inventum GF500HLD is in februari 2023 beoordeeld als ‘Best Reviewed’ op Kieskeurig.nl.”

bedienen-met-een-hand-inventum-gf500hld-airfryer

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

‘Hoi Pim. Je hebt een zeer goede website; het helpt enorm om je uitgebreide airfryer reviews en ervaringen te lezen bij het maken van een keuze, bedankt!’
Ronny | Beoordeling lezer


Hoe is deze lijst beoordeeld?

Ik heb de meeste airfryers in deze lijst met beste airfryers zelf getest en gereviewd. Op basis van mijn testresultaten, ervaringen en beoordelingen van anderen heb ik deze lijst samengesteld. Gedurende mijn testperiode met de airfryer beoordeel ik het uiterlijk, gebruiksgemak en de bakresultaten van de airfryer. Elke airfryer neem ik een lange tijd in gebruik in mijn eigen keuken. Ik kook er dus daadwerkelijk thuis mee, meestal een aantal weken.

airfryer-mandje-met-gaas
Hier bekijk ik hoe makkelijk het frituurmandje is om schoon te maken

Ik test allerlei gerechten uit. Natuurlijk test ik verse frietjes en de populaire snacks, zoals een frikandel of een kroket. Maar omdat een airfryer al lang niet meer een frituurpan 2.0 is, maak ik ook gezonde gerechten klaar in de airfryer. Bijvoorbeeld een mooie groentemix van verse groenten, gebakken aardappeltjes en een stukje vis. Daarnaast test ik ook afbakbroodjes, het koken van eitjes en allerlei andere dingen. De airfryer draait gewoon mee in mijn huishouden en op basis daarvan schrijf ik mijn review en besluit ik of de airfryer in mijn ‘beste airfryer lijst’ komt te staan.

Zoals je ziet bevat mijn lijst best veel Philips Airfryer modellen en staan er minder andere merken in zoals Tefal, Blokker, Tomado en Tristar. Ik test natuurlijk de meest populaire merken, maar in deze lijst is er helaas alleen plek voor de allerbeste – met alle respect voor alle overige airfryers die niet in de lijst staan.

philips-combi-airfryer-connected-7000-serie-hd9880
Hier test ik de Philips Airfryer Combi XXL Connected HD9880/90

Er komen steeds meer soorten airfryers op de markt. De meest opvallende vind ik de dubbele airfryers. Ik heb een pagina gemaakt met mijn advies over airfryers met twee kookvakken. Ik heb twee van deze airfryers getest, de Ninja Foodi AF300EU en de Instant Vortex Versazone.

princess-aerofryer-xxl-182050-of-182055

Ik word door geen enkel merk gesponsord om een airfryer wel of niet te plaatsen in deze lijst. Ik krijg wel hetelucht friteuses opgestuurd door fabrikanten en webwinkels om te testen en te reviewen, maar ik heb altijd een onafhankelijk oordeel over de airfryer. Als een bepaald merk niet in de lijst genoemd staat dan kan dit betekenen dat ik de airfryer niet getest heb, dat ik de airfryer niet goed genoeg vind of dat de airfryer slecht verkrijgbaar is of weinig wordt verkocht.

‘Heel goede, to-the-point tips, adviezen. Heldere presentatie en fijne, prettige verteller. Ik ging voor info en oriëntatie en kreeg ze ruimschoots.’
Romanita | Beoordeling lezer


Video: Airfryer Advies

Geen zin om over airfryers te lezen en wil je liever de beste airfryers in een video bekijken? Check dan mijn video met mijn advies over de beste airfryers.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Ben je nieuw in de wereld van heteluchtfriteuses  en zie je door de bomen het ‘airfryer bos’ niet meer? In deze Airfryer Basisgids vind je alle informatie over het kiezen en gebruiken van een airfryer. Alles makkelijk op een rij.

airfryer-voor-beginners-header

‘Bedankt voor je uitgebreide informatie en vergelijking van airfryers, Pim. Ik heb er veel aan gehad!’
Beoordeling van een lezer


Airfryer Koopgids
Alles wat je wilt en moet weten over aifryers

Je bent hier om te weten welke airfryer de beste. Dat is de nummer één in mijn lijst. Maar de beste airfryer hoeft niet de beste keus voor jou te zijn.

De beste airfryer voor jou hangt namelijk af van wat jij belangrijk vindt en waarvoor jij de hetelucht friteuse wilt gaan gebruiken.

Waar voldoet een goede airfryer aan en op welke punten kun je het beste letten bij het kiezen van een degelijke airfryer? 

Is een Philips Airfryer de juiste keuze voor jou of past een ander merk hetelucht friteuse beter bij jouw wensen, zoals een airfryer van Ninja, Tefal, Inventum of Princess?

We nemen samen een aantal belangrijke eigenschappen door in deze Airfryer Koopgids. Na het lezen van deze gids weet je precies waar je het beste op kunt letten en welke zaken belangrijk voor je zijn en welke niet.


1. Wat is je budget?

kitchen-brothers-airfryer-compacte-hetelucht-friteuse

Prijzen voor airfryers lopen uiteen van 50 euro tot wel 450 euro. Hoeveel geld wil jij ongeveer uitgeven aan een airfryer?

Natuurlijk wil je zo voordelig mogelijk een goede airfryer aanschaffen. Maar is een airfryer van 60 euro wel een apparaat dat kan voldoen aan je verwachtingen? En heb je wel echt een dure airfryer van 250 euro nodig als je alleen maar af en toe frietjes wilt maken?

Ik raad aan om vooraf wel een budget in gedachten te houden voor jezelf. Maar pin je hier niet direct op vast. Want misschien heb je specifieke wensen waar een hoger prijskaartje aan zit.

Het is beter om eerst deze koopgids door te nemen. Op basis hiervan weet je wat belangrijk voor je is. Gebruik deze kennis om een lijstje te maken van airfryers die voldoen aan je wensenlijst. Op deze manier weet je wat ongeveer de prijs is van jouw ideale airfryer.

De geselecteerde airfryers op je lijst kun je vervolgens verder onderzoeken. Streep airfryers van je lijstje weg die niet passen binnen je budget of wensen totdat je er een overhoudt. Dat is jouw ideale airfryer.


2. Wil je alleen hetelucht frituren of wil je gaan koken?

oer-hollandse-broccoli-airfryer

Wat wil je allemaal gaan maken in je airfryer? Dat is heel belangrijk om vooraf te bedenken. Want wil je alleen maar frietjes en snacks bereiden? Of wil je ook volledige avondmaaltijden maken in je hetelucht friteuse?

Airfryers zijn onder te verdelen in twee klassen. Namelijk basis hetelucht frituurpannen en krachtige airfryers waarmee je echt kunt gaan koken.

Het verschil is dat een basis airfryer geschikt is voor het airfryen van één of twee losse ingrediënten. Een krachtige airfryer met veel vermogen is geschikt voor het bereiden van een volledige maaltijd.

Basis airfryer: te gebruiken voor frietjes, snacks en broodjes

Tefal-EY5058-airfryer-franse-frietjes

Wil je af en toe wat frietjes met een snack airfryen, een broodje afbakken en een kippenpootje braden? Dan ben je op zoek naar een vervanger van je frituurpan. 

Je wilt dan een airfryer die je als hetelucht frituurpan gaat gebruiken. Soms ook wel een frietpan-plus genoemd.

Vrijwel alle airfryers zijn perfect voor het bereiden van porties frietjes, snacks, afbakbroodjes, kippenboutjes, hamburgers, vis en aardappeltjes

Je wilt de airfryer dus gebruiken voor het airfryen van één of twee losse ingrediënten, zoals een stukje vlees, een aardappelschijfje of een focaccia brood. Ook het bereiden van frietjes met een frikandel gaat prima.

Krachtige airfryer: te gebruiken voor complete maaltijden

aardappelen-en-groenten-uit-airfryer

Wil je maaltijden gaan koken in je airfryer die bestaan uit allerlei componenten en ingrediënten? Of wil je grotere hoeveelheden frietjes kunnen bereiden? 

Dan kun je het beste de goedkopere airfryers achterwege laten. Deze zijn namelijk niet krachtig genoeg voor het bereiden van meer complexere gerechten.

Voor het bereiden van een volledige maaltijd met groenten, aardappelen en vlees, vega of vis heb je een krachtige en ruime airfryer nodig waarvoor ook diverse accessoires beschikbaar zijn.


3. Welk merk airfryer is het beste?

Ik heb zelf veel verschillende merken airfryers uitgetest. Wat mij betreft steekt Philips met de Philips Airfryer XXL en Philips Combi Airfryer modellen boven de rest uit. 

Dat komt omdat deze krachtige airfryers geschikt zijn voor het airfryen van volledige maaltijden en daar is de prijs ook naar. Ook qua bouwkwaliteit vind ik de Philips toch beter dan andere merken.

Andere merken die ik fijn vind om mee te werken zijn bijvoorbeeld Ninja, Princess, Inventum, JAP, KitchenBrothers en Tefal. Maar ook huismerken van bijvoorbeeld Blokker kunnen een prima keuze voor je zijn.

Welk merk je dus het beste kunt kiezen, laat ik in het midden. Ga bij jezelf na met welke merken je goede ervaring hebt. En kies voor een product van dit merk.


4. Aantal personen: Kleine, XL of XXL airfryer?

philips-essential-airfryer-l-en-xl-op-een-rij
Philips Essential

Bij het kiezen van een airfryer is het belangrijk om rekening te houden met de bakcapaciteit van de airfryer. Dit bepaalt namelijk hoeveel voedsel je tegelijk kunt bereiden.

Er wordt onderscheid gemaakt in drie airfryer formaten:

 • Kleine airfryer voor 1-2 personen: tot 1.000 gram
 • XL Airfryer voor 2-4 personen: 1.000 tot 1.250 gram
 • XXL Airfryer voor 3-5 personen: 1.250 gram of meer

De inhoud van een airfryer wordt aangegeven in liters en geeft aan hoe groot het volume van de pan is. Een kleinere airfryer heeft meestal een inhoud van ongeveer 2 liter, terwijl een XXL airfryer een inhoud kan hebben van 5 liter of meer. 

Het is echter belangrijk om op te merken dat de inhoud van de airfryer niet direct bepaalt hoeveel voedsel je kunt bereiden. Het geeft alleen aan hoe ruim de frituurmand is. Voor het bepalen van de hoeveelheid voedsel die je kunt airfryen, moet je kijken naar het laadvermogen.

Het laadvermogen van een airfryer wordt uitgedrukt in kilogrammen en geeft aan hoeveel friet je tegelijkertijd kunt bereiden volgens de fabrikant. Het is echter niet ongebruikelijk dat fabrikanten een hoger laadvermogen opgeven dan wat in de praktijk mogelijk is. 

kippenvleugels-met-friet-uit-de-airfryer

Daarom is het verstandig om het opgegeven laadvermogen met een korreltje zout te nemen en onder het maximale vermogen te blijven voor optimale bakresultaten. Vaak is er ook een ‘max’ streepje aangegeven in de mand van de airfryer, waar je altijd onder moet blijven met je ingrediënten.

Als richtlijn raad ik je aan om te kiezen voor een airfryer met een laadvermogen van 1 kg of meer en een inhoud van 3 liter of meer. 

Een grotere airfryer biedt meer ruimte, wat handig kan zijn bij bijvoorbeeld feestjes waar je een grote hoeveelheid snacks, zoals bitterballen, wilt bereiden. Het is dus verstandig om niet voor een te kleine airfryer te kiezen, aangezien de extra ruimte altijd van pas komt.


5. Hoeveel vermogen heb je nodig?

verwarmingselement-ventilator-philips-airfryer-xl-en-l

Het vermogen van een airfryer is een hele belangrijke factor die aangeeft hoe krachtig het apparaat is. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt en kan variëren, bijvoorbeeld tussen 1.500, 2.000 of 2.500 watt. 

Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de airfryer is.

De meeste airfryers hebben een vermogen van minder dan 2.000 watt, maar er zijn uitzonderingen zoals de Philips Airfryer XXL die een hoger vermogen heeft. 

Ook dubbele airfryers hebben vaak een vermogen van meer dan 2.000 watt, maar dit vermogen wordt wel verdeeld over de twee kookvakken.

Het vermogen dat een airfryer nodig heeft, hangt ook af van de grootte. Kleinere airfryers hebben minder vermogen nodig, terwijl grotere XL- en XXL-modellen meer vermogen vereisen om goed te functioneren.

Het wattage van een airfryer is vooral belangrijk bij het bereiden van grote porties, zoals een grote zak friet. Een hoger vermogen zorgt ervoor dat de airfryer de benodigde energie heeft om het voedsel goed te bereiden. 

grote-bakvorm-hd9956-00-philips-airfryer-xxl-nasi-goreng

Hoewel een airfryer met een vermogen van 2.000 watt wellicht als energieverspilling klinkt, valt het eigenlijk mee. Het maximale vermogen wordt alleen gebruikt tijdens het voorverwarmen van de airfryer. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, neemt het energieverbruik af.

Het is belangrijk op te merken dat sommige airfryers een te laag vermogen hebben in verhouding tot de grootte van het mandje. Fabrikanten beweren soms dat je bijvoorbeeld 2 kg friet kunt bereiden, terwijl het vermogen eigenlijk ontoereikend is.

Laat je dus niet alleen leiden door het formaat van de airfryer, aangezien een groot formaat niet per definitie betekent dat de airfryer ook krachtig genoeg is.


6. Welk type pan: Uitschuifbaar of uitneembaar?

type-pan-philips-airfryer-xxl-en-xl

Een airfryer heeft verschillende systemen voor de pan. Je hebt een uitschuifbaar mechanisme waarbij de pan ondersteund wordt op een rails. En je hebt een volledig uitneembare pan. 

Hieronder leg ik je de verschillen uit.

 • Uitschuifbaar systeem: Dit mechanisme is bekend bij duurdere Philips Airfryer modellen. Je kunt de pan openen door deze naar je toe te trekken. De binnenpan en het uitneembare airfryermandje worden ondersteund door een rails. Dit maakt het makkelijk om de pan te openen of om het gerecht op te schudden.
 • Volledig uitneembaar systeem: Dit systeem bevat een uitneembare binnenpan en een los mandje. Het mandje is vastgekoppeld aan de binnenpan. Bij het openen van de airfryer haal je zowel de pan en het mandje als één geheel uit de airfryer. Door een knop op het handvat in te drukken ontkoppel je het mandje van de pan.
 • Binnenpan met crisperplaatje: Dit systeem bevat een uitneembare pan met op de bodem een los plaatje, dit wordt vaak een crisperplaat of grillrooster genoemd. Het plaatje ligt los op de bodem en wordt op zijn plek gehouden door vier antislip pootjes, waardoor het plaatje vastgeklemd kan worden op de bodem van de pan. Het plaatje fungeert als airfryermandje.

Het beste vind ik het uitschuifbare systeem werken, zoals je welicht kent van de Philips Airfryer. De pan wordt namelijk altijd ondersteund en het maakt het opschudden van je gerecht gebruiksvriendelijker. 

Ook bij het koken is het handig dat je de lade open kunt trekken om zo bij je gerecht te kunnen zijn. Je hebt je handen vrij om je gerecht om te scheppen of extra ingrediënten toe te voegen.

Tefal-Easy-Fry-Grill-&-Steam-FW2018-grillrooster

Bij een volledig uitneembaar systeem dien je de pan vast te houden of te plaatsen op een hittebestendige ondergrond. Het systeem is wat minder gebruiksvriendelijk vind ik, maar het is wel een systeem dat bij veruit de meeste airfryers wordt gebruikt.

Een systeem met het crisperplaatje of losse grillplaatje werkt op zich prima. Wel merk ik dat ingrediënten eerder geneigd zijn om door of langs het plaatje te vallen. Dit systeem maakt overigens wel het snelste schoon, omdat je alleen een pan hebt en een los plaatje.


7. Welk type airfryermand: Netje of geperforeerde bodem?

ninja-af300eu-verschil-philips-airfryer-xxl-mandje

Airfryers die over een los airfryermandje beschikken kennen verschillende soorten bodems. Je hebt een bodem met een fijn gaas, ookwel een netje genoemd. En je hebt een airfryermandje uit één stuk waarbij de bodem geperforeerd is en dus gaatjes bevat voor de hete lucht. 

 • Gaasmandje: Het traditionele airfryermandje bevat een gaasbodem zoals je dat ook gewend bent van een traditionele frituurpan. Dit is een fijnmazig gaas van metaal. Deze bevat een antiaanbaklaag of is keramisch.
 • Gaasmandje met uitneembaar netje: Sommige Philips Airfryer modellen beschikken over een airfryer mandje met een uitneembaar netje. De bodem van het mandje kun je dus loshalen. In de plaats van het netje kun je een grillplaatje klikken. De uitneembare bodem maakt het ook makkelijk om de onderdelen te reinigen.
 • Geperforeerde bodem: De meeste airfryers bevatten een airfryer mandje waarbij het mandje uit één stuk metaal bestaat. De bodem van het mandje is geperforeerd met gaatjes.
 • Los crisperplaatje: Dit type laat eigenlijk het hele mandje achterwege. De pan fungeert als het mandje en het grillplaatje zorgt ervoor dat je gerecht los komt te liggen van de bodem van de pan.

Ik heb verschillende airfryers in huis en ik heb dan ook alle genoemde systemen. Zelf vind ik de geperforeerde bodem het fijnste werken. Dus een los airfryermandje uit één stuk waarbij de bodem dus gaatjes bevat.

Tefal-EY5058-airfryer-onder-grillrooster

Dit maak namelijk makkelijker schoon dan een gaasmandje. En het is ook prettiger werken dan een los crisperplaatje die op de bodem ligt. Zo’n los plaatje kan er namelijk uitvallen als je de mand kantelt en het er kunnen ook ingrediënten door of langs het plaatje vallen.


8. Ronde of rechthoekige pan?

kitchen-brothers-airfryer-mandje-geperforeerde-bodem

Een airfryer pan of mand kan een rechthoekige vorm hebben en een ronde vorm. Welke is het beste?

Ik vind een rechthoekige vorm het fijnste werken. Je schuift hierin makkelijker wat aardappeltjes één kant om een stukje vlees aan de andere kant te leggen.

Ook is het handiger als je bijvoorbeeld frikandellen gaat bakken. Deze kunnen dan naast elkaar liggen. Bij een ronde airfryer moeten ze al eerder over elkaar heen liggen omdat de buitenste vrij ruimte steeds krapper wordt.


9. Traditionele of dubbele airfryer?

kookvakken-ninja-af300eu-gebruiken

Naast de traditionele airfryers met één frituurmandje zijn er ook dubbele airfryers met twee losse mandjes. Dit worden ook wel kookvakken genoemd.

Met deze dubbele airfryers kun je twee verschillende gerechten tegelijk bereiden in afzonderlijke kookvakken. Elke kookruimte kan afzonderlijk worden ingesteld met een timer en temperatuur, maar je kunt ook dezelfde instellingen voor beide kookvakken gebruiken. 

Een dubbele airfryer biedt meer mogelijkheden en vrijheid dan een standaard airfryer. Want je kunt dus verschillende instellingen tegelijk gebruiken.

Houd er wel rekening mee dat dubbele airfryers grotere keukenapparaten zijn. Ze nemen meer ruimte in op het aanrecht of in een keukenkastje. Daarnaast maken ze relatief meer geluid wanneer beide frituurmandjes actief zijn, omdat elk kookvak zijn eigen ventilator heeft. 

De kookvakken zijn daarnaast een stuk smaller dan bij een gewone airfryer. Daarom passen niet alle accessoires of gerechten er zomaar in. 

Maar je hebt wel twee kookvakken, dus je kunt er natuurlijk voor kiezen om in beide kookvakken frietjes te bereiden voor een extra grote hoeveelheid.

Als je graag een dubbele airfryer wilt kopen, dan kan ik je de dubbele airfryers van het merk Ninja aanraden. Dit merk is gestart met dubbele airfryers en heeft wat mij betreft de beste op de markt.


10. Bediening: analoog of digitaal?

baktijd-temperatuur-instellen-princess-digital-aerofryer

Veruit de meeste airfryers hebben een digitale bediening. Maar er zijn nog altijd analoge airfryers te koop die enkel te bedienen met twee knoppen en verder geen poespas of display hebben.

Bij het kiezen van een airfryer moet je dus beslissen of je de voorkeur geeft aan een analoge bediening of een digitale bediening. 

Een analoge airfryer heeft over het algemeen twee draaiknoppen: een voor de timer en een voor de temperatuur. Op de knoppen kun je de ingestelde tijd en temperatuur aflezen, maar er is geen display aanwezig.

Het voordeel van een analoge airfryer is dat deze eenvoudig in gebruik is, zonder ingewikkelde functies. Dit maakt het gebruiksvriendelijk, vooral voor mensen die niet zo technisch zijn. Het nadeel is dat analoge airfryers er minder modern uitzien en je de tijd en temperatuur niet exact kunt instellen.

analoge-bediening-inventum-gf552hl-airfryer

Als je daarentegen de voorkeur geeft aan een digitale bediening en meer functies en mogelijkheden wilt, kun je kiezen voor een airfryer met een digitaal display. Er zijn twee varianten beschikbaar.

De eerste variant heeft digitale knoppen die je niet kunt voelen, deze heten tiptoetsen. Deze bediening kan soms wat onhandig kan zijn, vooral met vette vingers. De toetsen registreren dan niet goed je vingers.

De tweede variant combineert een digitaal display met een analoge knop om de airfryer in te stellen. Ik vind deze airfryers het beste werken. Je stelt dan alles in met fysieke knoppen en je leest de instellingen af op een display.

Daarnaast biedt een digitale airfryer vaak extra functies, zoals het opslaan van favoriete instellingen voor specifieke gerechten of speciale kookfuncties.


11. Airfryer formaat, gewicht en kabellengte

Tefal-FW2018-op-aanrecht

Bij het kiezen van een airfryer is het belangrijk om rekening te houden met het formaat, het gewicht en de kabellengte. Deze factoren bepalen of de airfryer goed in je keuken past en of het handig is in gebruik.

Het formaat van een airfryer is belangrijk om te overwegen. Je moet bedenken waar je de airfryer wilt plaatsen wanneer je deze niet gebruikt en waar je hem wilt neerzetten tijdens het airfryen. Het is daarom verstandig om de afmetingen van de airfryer te controleren voordat je er een aanschaft. In de winkel kun je de grootte van de airfryer bekijken of je kunt de specificaties raadplegen.

Het gewicht van een airfryer kan ook variëren, zelfs bij airfryers van hetzelfde formaat. In mijn ervaring zijn Philips airfryers over het algemeen zwaarder. Een zwaardere airfryer blijft steviger op het aanrecht staan en voelt degelijker aan.

Bovendien heeft een zwaardere airfryer waarschijnlijk een krachtigere motor, wat de bakresultaten ten goede kan komen. Het gewicht van airfryers kan variëren van ongeveer 2,5 kg voor een kleine airfryer tot wel 8 kg voor een XXL airfryer.

inkepingen-zijkant-airfryer-optillen

Een ander punt om op te letten is de lengte van de kabel. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar het kan een bron van ergernis zijn als de kabel te kort is. Het is handig om te controleren of er binnen een meter voor de plek van je een stopcontact beschikbaar is. De meeste airfryers hebben een kabellengte van 100 cm of zelfs minder.

Tot slot vind ik het persoonlijk handig als een airfryer inkepingen heeft aan de onderkant voor je vingers, zodat je hem gemakkelijk kunt optillen van bijvoorbeeld het aanrecht. Sommige airfryers staan op verhoogde voetjes, waardoor je de airfryer ook makkelijk kunt oppakken.


12. Met of zonder Wifi-verbinding?

philips-airfryer-xl-connected-airfryer-nutriu-app

Steeds meer airfryers zijn voorzien van slimme functies zodat je de airfryer kunt koppelen aan je smartphone of tablet.

Via een app kun je instellingen naar je airfryer sturen en je kunt vanaf je telefoon bekijken hoe lang je gerecht nog in de airfryer moet.

Een ‘connected airfryer’ kan een beetje een onnodige functie zijn. Maar ik vind dat Philips het erg goed doet met de Wifi Airfryers. Je kunt namelijk bepaalde Philips Airfryer modellen (Connected versie) verbinden aan de NutriU app. Dit is een app met heel veel recepten. 

De recepten staan volledig uitgeschreven voor jou om te volgen en je kunt de settings direct verzenden naar je airfryer. Ik vind dat echt een toevoeging, zeker als je daadwerkelijk wilt gaan koken met je airfryer.

Houd je niet zo van technische snufjes of wil je jouw airfryer alleen gaan gebruiken voor eenvoudige gerechten, zoals frietjes of afbakbroodjes? Dan is een connected airfryer voor jou overbodig. Je betaalt immers wel voor de functie, dus laat die dan lekker links liggen.


13. Welke airfryer accessoires wil je gebruiken?

princess-airfryer-bakblik-accessoire

Bij het kopen van een airfryer is het belangrijk om ook naar de beschikbare accessoires te kijken, vooral als je in de toekomst meer wilt experimenteren met je airfryer. Philips heeft bijvoorbeeld een ruim aanbod aan airfryer accessoires. Deze accessoires stellen je in staat om de airfryer te gebruiken als grillpan, oven, wokpan en meer.

Je kunt verschillende accessoires aanschaffen, zoals ovenschaaltjes, muffinvormpjes, grillrekjes, spiesen, bakplaten, grillpannen, pizzakits en nog veel meer. Het is echter belangrijk om te controleren of deze accessoires daadwerkelijk geschikt zijn voor jouw specifieke airfryer.

Let vooral op de afmetingen van de accessoires en of ze in je frituurmandje passen. Een standaard formaat grillrekje of bakblik past mogelijk niet in een kleine airfryer. Zorg ervoor dat het accessoire ongeveer 1 cm ruimte rondom heeft, zodat de luchtstroom niet belemmerd wordt. Daarnaast is het altijd belangrijk om de kwaliteit van het accessoire te controleren, vooral als het een antiaanbaklaag heeft.

Als je de airfryer alleen wilt gebruiken als gezonde frituurpan, dan heb je geen accessoires nodig en kun je elke airfryer kiezen die aan jouw wensen en budget voldoet. Maar als je naast frituren ook wilt braden, bakken, grillen, stomen, stoven en meer, dan is het handig om vooraf te onderzoeken of er geschikte airfryer accessoires te koop zijn.

Om het meeste uit je airfryer te halen, raad ik aan om een accessoire of een kookboek te kopen. Met verschillende airfryer accessoires kun je een grote verscheidenheid aan gerechten bereiden. Ik ben vooral fan van het grillpan accessoire en bakaccessoire dat ik gebruik voor het bereiden van allerlei gerechten in mijn airfryers.

Universele airfryer accessoires

Er zijn steeds meer merkloze en goedkope airfryer accessoires te koop. Deze zijn bij diverse Nederlandse webwinkels te vinden, maar ook bij ‘Yes… het is de AliExpress‘.

soorten-universele-airfryer-accessoires

Let bij deze universele accessoires goed op of het accessoire daadwerkelijk past in je frituurmandje. Als je een kleine airfryer hebt dan zal een standaard formaat grillrekje of bakblik niet zo snel passen. Eventjes opmeten dus voordat je gaat bestellen. Zorg dat je accessoire zo’n 1 cm ruimte rondom heeft, zodat het accessoire niet de lucht blokkeert. Daarnaast is het altijd even opletten of de kwaliteit voldoende is, zeker als het accessoire een antiaanbaklaag bevat.

airfryer-bakblik-accessoire-airfryer-xxl

Tip: Bekijk mijn advies over goedkopere universele airfryer accessoires.


14. Airfryer schoonmaken en onderhoud

airfryer-buitenkant-schoonmaken

Het is belangrijk om je airfryer na elk gebruik schoon te maken om aangekoekte resten en vieze luchtjes te voorkomen. Hoewel sommige onderdelen van de airfryer in de vaatwasser kunnen (check altijd eerst de handleiding), is het handmatig reinigen met afwasmiddel en een zachte doek of spons de beste optie om de onderdelen van je airfryer in optimale conditie te houden.

Als je de pan en het mandje niet regelmatig reinigt, kunnen vet- en etensresten hardnekkig aankoeken. Dit maakt het schoonmaken moeilijker en kan zelfs leiden tot rookvorming door verbranding van de resten bij de hoge temperaturen in de airfryer.

Vettige producten zoals hamburgers kunnen de binnenkant van de airfryer vuil maken doordat het vloeibare vet en vetspetters zich door de luchtcirculatie verspreiden en tegen het warmte-element terechtkomen. Om spatten van vet te voorkomen, kun je een beetje water in de bodem van de airfryer gieten om het vet op te vangen. Ook kun je een spatrekje of deksel gebruiken, zoals die wordt geleverd bij sommige accessoiresets. De Philips Airfryer XXL heeft zelfs een dubbele bodem die voorkomt dat vet en vloeistoffen kunnen opspatten.

Na verloop van tijd kunnen er bruine plekken ontstaan op en rondom het grillelement van de airfryer. Deze kun je reinigen met een vochtige doek en door de airfryer omgekeerd te plaatsen. Het voorkomen van deze aangekoekte spetters is lastig, dus het hoort er een beetje bij dat je airfryer wat aanslag krijgt rondom de ventilator en het grillelement.

Ik heb meer informatie over het reinigen van je airfryer. Lees hier meer: Airfryer schoonmaken


15. Veel gestelde vragen over airfryers

opbergvakje-philips-airfryer-xxl-snoer-kabel

Wat is een airfryer en hoe werkt het?

Een airfryer, ook wel bekend als hetelucht friteuse, is een compact keukenapparaat dat wordt gebruikt om voedsel te bereiden. Het werkt door gebruik te maken van krachtige luchtstromen om het voedsel te airfryen. Daarnaast kan een airfryer ook grillen, roosteren, bakken, braden en stomen.

De werking van een airfryer berust op de circulatie van hete lucht. De lucht circuleert met hoge snelheid in het mandje van de airfryer, vaak tot wel 70 kilometer per uur. Door de compacte luchtkamer en het gebruik van luchtstroom is de bereidingstijd in een airfryer veel korter in vergelijking met een oven.

Het overtollige vocht en de hete lucht worden via de luchtuitlaat naar buiten geblazen. Hierdoor worden gerechten zoals frietjes krokant en kunnen groenten mooi geroosterd worden. Het frituurmandje van een airfryer heeft meestal een open gaasbodem, waardoor de hete lucht goed kan circuleren. Sommige airfryers hebben zelfs mandjes met geopende zijkanten om de luchtcirculatie te verbeteren.

Lees meer: Hoe werkt een airfryer?

Wat zijn de voordelen van een airfryer?

Een airfryer heeft een hele hoop voordelen. Nog elke keer blijf ik me verbazen over wat je er allemaal mee kunt maken. Hieronder een paar:

 • Met een airfryer kun je meer dan alleen frituren met lucht. Het apparaat kan ook grillen, roosteren, bakken, braden en stomen, waardoor je veelzijdige bereidingsmogelijkheden hebt.
 • Een airfryer is gemakkelijker schoon te maken dan een traditionele frituurpan. De meeste onderdelen kunnen worden verwijderd en met de hand worden gereinigd.
 • Er is geen gevaarlijke hete olie meer bij het gebruik van een airfryer, wat de veiligheid ten goede komt.
 • Je hebt geen frituurolie meer nodig, waardoor je minder vet en calorieën binnenkrijgt.
 • Een airfryer warmt sneller op dan een heteluchtoven, waardoor je gerechten sneller klaar zijn.

Lees meer: Airfryer voordelen

Wat zijn nadelen van een airfryer?

Hoewel een airfryer veel voordelen heeft, zijn er natuurlijk ook enkele nadelen op te noemen:

 1. Het schoonmaken van een airfryer kan soms lastig zijn, vooral als er etensresten zijn aangekoekt. Het is belangrijk om de onderdelen na elk gebruik schoon te maken.
 2. Een airfryer neemt relatief veel ruimte in op het aanrecht of in de keukenkastjes, wat een nadeel kan zijn als je beperkte ruimte hebt.
 3. Airfryers kunnen vrij prijzig zijn, vooral modellen met geavanceerde functies. Daarnaast kunnen de accessoires voor de airfryer ook extra kosten met zich meebrengen.
 4. Sommige airfryers kunnen behoorlijk wat lawaai maken tijdens het gebruik.
 5. Het kan voorkomen dat een airfryer rook, walmen of stoom produceert, vooral wanneer er vet of olie op hoge temperaturen wordt gebruikt.

Lees meer: Airfryer nadelen

Moet je olie gebruiken in een airfryer?

In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om olie te gebruiken in een airfryer. Bij veel gerechten kun je zonder olie koken, omdat de hete lucht zorgt voor de bereiding. Echter, bij verse of onbehandelde etenswaren kan het toevoegen van een kleine hoeveelheid olie zorgen voor een krokanter resultaat. Het wordt aanbevolen om neutrale oliën zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie te gebruiken. Voor frietjes is olijfolie echter niet geschikt. Olie zorgt voor de geleiding van de hete lucht en kan bijdragen aan een krokante textuur. Daarnaast kan het toevoegen van olie helpen bij het poffen van groenten in hun eigen vocht.

Lees meer: Olie in airfryer

Hoe maak je een airfryer het beste schoon?

Het is belangrijk om je airfryer na elk gebruik schoon te maken om vet- en voedselresten te verwijderen. Dagelijkse schoonmaak kan eenvoudig met de hand worden gedaan met de handvaat. Het wordt aanbevolen om de onderdelen van de airfryer met de hand af te wassen, omdat dit de levensduur van de onderdelen verlengt.

Bij aangekoekte resten kun je de airfryer schoonmaken met behulp van een vaatwastablet of groene zeep. Het mandje kun je het beste inweken nadat je het gerecht hebt opgediend, terwijl het nog warm is, zodat het vet niet gestold is.

Lees meer: Airfryer schoonmaken

Verbruikt een airfryer veel energie?

Een airfryer met een vermogen van 2.000 watt, dat klinkt als energieverspilling. Maar dat valt best mee. Want een airfryer gebruikt alleen zijn maximale wattage bij het voorverwarmen van de pan. Als de temperatuur bereikt is, dan zal het energieverbruik van de airfryer direct afnemen.

Het energieverbruik kan dan dalen tot onder de 100 watt als de temperatuur is bereikt. Natuurlijk zal de airfryer af en toe moeten bijwarmen, bijvoorbeeld als je de pan van de airfryer even hebt opengedaan. Maar zodra de thermostaat de ingestelde temperatuur meet, zal het energieverbruik omlaag gaan. Het valt dus best mee hoe energieverspillend een airfryer daadwerkelijk is.

Lees meer: Energieverbruik van een airfryer

Kan er bakpapier of aluminiumfolie in de airfryer?

Ja, je kunt bakpapier gebruiken in de airfryer, maar er zijn twee belangrijke dingen waar je op moet letten om brandgevaar en matige bakprestaties te voorkomen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat het bakpapier niet in de luchtventilator kan worden gezogen tijdens de bereiding, omdat dit het papier kan laten verbranden. Ten tweede mag je de volledige luchtstroom niet blokkeren door de bodem van het frituurmandje volledig af te dekken.

Voor aluminiumfolie geldt dat je het kunt gebruiken om je gerecht in te wikkelen of om je gerecht op te leggen, zolang het de luchtstroom niet verstoort of los ligt in de airfryer kun je het gebruiken. Maar het is wel op eigen risico.

Lees meer: Bakpapier in de airfryer | Aluminiumfolie in de airfryer

 

Kan een airfryer je oven vervangen?

Een airfryer kan worden gezien als een kleine heteluchtoven, maar vanwege het compacte formaat, het hoge vermogen en de hoge luchtcirculatie werkt een airfryer veel krachtiger. Hierdoor is een airfryer sneller voorverwarmd en zijn gerechten in kortere tijd klaar op een lagere temperatuur.

Ik vind een airfryer dus echt onmisbaar.  Over het algemeen is een airfryer ongeveer 2,5 keer sneller dan een heteluchtoven. Een airfryer kan een perfecte aanvulling zijn op een oven of magnetron, maar het kan deze niet volledig vervangen. Een airfryer kan echter wel de kleinere en dagelijkse taken van een heteluchtoven overnemen.

Lees meer: Airfryer of oven

Airfryer of frituurpan: Wat is beter?

Als het gaat om gezondheid en calorieën, is een hetelucht airfryer de beste keuze. Met een airfryer gebruik je namelijk geen frituurvet en het vet dat al in je voedsel zit, druppelt weg en wordt niet opgegeten. Wat betreft smaak kan de nostalgische frituursmaak ontbreken bij snacks uit een airfryer, hoewel veel snacks en friet al vooraf zijn gefrituurd voordat ze worden verpakt en ingevroren.

Wat betreft snelheid kan een traditionele frituurpan je friet over het algemeen sneller klaar hebben, maar dit hangt af van het type airfryer en de hoeveelheid friet. Een airfryer biedt echter veel meer bereidingsmogelijkheden dan een frituurpan.

Naast frietjes kun je natuurlijk veel meer bereiden in een airfryer ten opzichte van een frituurpan. Dus wat mij betreft is een airfryer sowieso beter dan een frituurpan vanwege het feit dat je met een airfryer meer kunt.

Lees meer: Airfryer of frituurpan

Is eten uit een airfryer gezond?

Het gebruik van een airfryer is verantwoord zolang je het apparaat goed gebruikt. De gezondheid van het eten hangt af van wat je bereidt en op welke manier. Bij zetmeelrijk voedsel, zoals friet of aardappelen, is het belangrijk om de temperatuur onder de 180 graden Celsius te houden en het voedsel niet langer dan licht goudbruin te bakken om de vorming van acrylamide te voorkomen.

Er is ook discussie over de teflon antiaanbaklaag en mogelijke gezondheidsrisico's, maar er zijn geen concrete bewijzen dat het gebruik van een airfryer met een teflon coating schadelijk is voor de gezondheid.  Het is echter altijd verstandig om de gebruiksinstructies van de fabrikant op te volgen en het apparaat op een veilige manier te gebruiken.

Lees meer: Airfryer gezond of ongezond


 

24 gedachten over “Wat is de beste airfryer?”

 1. Bestaat er ook een inbouwvariant of een set dat je hem in een plek van een oven in kan bouwen en de achterkant op de buis van de afzuigkap aan sluit of heeft iemand al zo iets gemaakt
  Gr carles

 2. Hoi Pim,

  Ik woon samen met mijn vriend en ik ben op zoek naar een passende airfryer. Wij eten weinig friet en snacks (al zal daar met een airfryer misschien verandering in komen ;) . We wonen in een flat met een niet zon grote keuken, ik vind het daarom ook belangrijk dat de airfryer makkelijk te verplaatsen is. Nu heb ik gelezen dat de Philips xxl vooral zwaarder is dan de Philips xl. Is de Philips xxl zo veel beter dat ik alsnog die moet kopen? Of raadt je misschien een ander merk aan welke ook goed is?
  Alvast bedankt!

  1. Hi Lieke, dank voor je vraag. Je geeft aan weinig snacks en friet te eten, dus je zal de airfryer ook graag willen gebruiken voor ander dingen. Zoals het airfryen van groenten, vlees en vis? Dan raad ik je zeker de Philips Airfryer XXL aan. Qua formaat is de airfryer net iets groter dan de XL en hij is ongeveer 1 kg zwaarder, dus dat valt mee. Ik vind zelf de Airfryer XXL prettiger werken, vanwege de bediening (analoge draaiknop) en je hebt een hoop accessoires waar je uit kunt kiezen zodat je gevarieerd eten kunt bereiden. Als je dus de beste wilt hebben, kies de Airfryer XXL. Wil je ietsjes goedkoper uit zijn, dan is de Airfryer XL natuurlijk ook een goede optie.

 3. Ik heb nu 2 airfryers van philips gehad, de tweede versie is al beter maar het rooster, mand, bak en warmte element worden wel erg smerig na verloop van tijd. vooral dat rooster is gewoon een slecht design, wel vervangbaar maar zoals je leest moet je bijna alles wel vervangen na verloop van tijd en kan je net zo goed een nieuwe kopen.

  1. Ja, het schoonmaken blijft wel een dingetje inderdaad. Ik ervaar wel dat bij andere merken, dat het mandje makkelijker is om schoon te maken. Bijvoorbeeld bij de Blokker Airfryer die ik in de Top 10 heb staan. Zeker ook een goed model airfryer.

 4. Ha! Wat een handig artikel. Ik dacht dat ik al heel blij was met mijn (oude, kleine) Philips airfryer, maar nu wil ik dus een grotere die nog meer kan. Spaarpot aan!

 5. Hi.
  Philips HD9867/90 bevat geen teflon maar wat dan wel? Een keramische antiaanbaklaag?
  Want informatie hierover kan ik niet terug vinden op de website van philips.
  Hopelijk weten jullie meer waar ik de informatie kan vinden hierover.

  1. Hi Josh. Een correctie op deze video betreffende de teflon laag. Ik heb dit nogmaals nagevraagd en alleen het mandje heeft een poedercoating zonder (schadelijke) teflon. De pan / bak heeft dit verder wel een teflon laag. De getoonde Philips Airfryer XXL modellen bevatten dus geen keramische pan. heeft Het is hierbij goed om te vermelden dat er meer dan 250 soorten teflon coatings bestaan. En de teflon varianten die zo schadelijk zijn, zijn al ruim 10 jaar geleden uit productie gegaan.

 6. Hallo Pim,

  Is er ook een bakpan voor de Philips Airfryer Essential XL HD9270/90 zou wel makkelijk zijn als je die er bij hebt.

  Met vriendelijke groet,

  André

 7. Hai Pim,
  De Montana airfryer komt in je beoordeling niet voor.
  Is daar een reden voor, dat hij slecht is of zo, ben daar wel benieuwd naar.

  Groetjes Janneke

  1. Hi Janneke, goede vraag. Mijn top 10 bevat grotendeels airfryers die ik zelf getest heb. Ik kan helaas niet alle airfryers testen en beoordelen. Ik kijk uiteraard wel naar alle merken en soorten airfryers bij het opstellen van mijn top 10. En er is helaas niet voor elke airfryer ruimte in mijn lijst.

 8. Van Steen Annie

  ik ben als bejaarde alleen en weet niet wat te kiezen ,Is een xl geschikt voor een kleine eter maar wil ook graag een volledige maaltijd bereiden . Ik heb ook wat tegen dat gaasje in de xxl modellen .De nieuwe xl zou een volledig mandje hebben .
  Graag een antwoordje aub .

  1. Beste Annie van Steen. De Philips Airfryer XL HD9270/90 kan ik u dan aanraden. Prima voor 1 persoon maar ook voor eventueel meerdere personen of voor volledige maaltijd.

 9. Hallo Pim,

  Bedankt voor je leuke reviews, deze hebben mij geholpen bij mijn keus (uiteindelijk voor Philips XXL gegaan). Vraagje, weet je of Philips binnenkort met nieuwe modellen uitkomt? Mijn schoonvader wil er ook eentje aanschaffen maar hoorde van een collega dat een nieuw model aan zit te komen?

  1. Hi Daniel, leuk om te lezen. Goede keus! Philips is, net zoals andere merken, altijd bezig met producten ontwikkelen, dus je kunt er denk wel vanuit gaan dat er nieuwe airfryers op de markt komen. De vraag is alleen wanneer…

 10. Pim wat vind jij van dit model? Tefal Airfryer XXL Easy Fry EY701D – Prijs is echt heel goed, zo goed dat ik me afvraag of het kwalitatief allemaal wel in orde is? Komt wel goed uit de review hier. Heb jij deze ook bekeken?

  1. Ik heb deze airfryer niet getest. Als je er een goed gevoel bij hebt en een goede deal kunt vinden… Wattage had ik wel graag iets hoger gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven