Olie in je Airfryer of niet?

Airfryer-olie-gebruiken-wel-of-niet-header

Wat voor olie gebruiken in jouw Airfryer?

Moet je nou wel of niet olie gebruiken in je airfryer? En welke olie kun je dan als beste gebruiken? Een airfryer werkt met lucht, maar soms is een beetje olie aan te raden voor de beste bakresultaten. Lees alles over olie in je airfryer op deze pagina.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om olie te gebruiken in je airfryer. Behalve bij verse of onbehandelde etenswaren. Doe dan een eetlepeltje olie over je gerecht. Kies voor een neutrale olie zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie. Let op dat je voor friet geen olijfolie gebruikt.

Olie heeft diverse functies in je airfryer. Het zorgt voor extra krokante frietjes. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je groenten kunt poffen in hun eigen vocht.

Moet er wel of geen olie in de airfryer?

Voor mij is het heel normaal om bij bepaalde gerechten wel olie te gebruiken. Bijvoorbeeld bij gebakken aardappeltjes, bij het airfryen van kippenpootjes of wanneer ik groente ga wokken in de airfryer.

Welke olie gebruiken in de airfryer?

Ik adviseer je om de volgende olie te gebruiken:

 • Arachideolie (pindaolie)
 • Zonneboemolie
 • Olijfolie
olie-airfryer-arachideolie-zonnebloemolie-olijfolie
Olie om te gebruiken in je airfryer.

Maar je zou ook een smaakolie kunnen gebruiken zoals avocado olie of wok olie.

Afrader is om extra vergine olie te gebruiken of olie die niet op hoge temperatuur gebakken kan worden. Daarnaast is het niet de bedoeling om frituurolie of frituurvet te gebruiken in je airfryer.

Gebruiken andere mensen olie in hun airfryer?

krokante-frietjes-patat-blokker-airfryer

Ik wilde weten hoe andere airfryer gebruikers over olie denken. Ik vroeg daarom in de Facebook groep Airfryer Recepten en tips en truuks welke olie mensen het liefste gebruiken. En de antwoorden op deze vraag verraste mij erg.

Ik kreeg bijna 50 reacties en het overgrote gedeelte gebruikt nooit olie in hun airfryer. Hieronder een paar reacties:

 • Monique zegt: “Ik gebruik geen olie in de airfryer.”
 • Fenna zegt: “Totaal geen olie.”
 • Ingrid zegt: “Ik gebruik nooit olie.”
 • Lies zegt: “Helemaal niks geen olie.”
 • Dinie zegt: “Daarom gebruik ik de airfryer juist, om zonder olie te bakken.”
 • Sietie zegt: “Nog nooit olie gebruikt.”

Maar er waren ook een paar mensen die wel olie gebruiken in hun airfryer. Zij geven het volgende aan:

 • Monika zegt: “Je hebt bijna nooit olie nodig in een airfryer. Tenzij eens voor groentjes of marinade. Dan best arachideolie omdat die op hoge temperatuur mag.”
 • Caroline zegt: “Om eventueel in te smeren olijfolie. Verder is olie niet nodig.”
 • Wilma zegt: “Ik gebruik zo weinig mogelijk olie. Alleen op eigen gemaakte friet een lepeltje arachideolie.”
 • Non zegt: “Om groenten te roosteren een klein beetje zonnebloemolie, kokosolie of (knoflook/chili) olijfolie.”
 • Chawwale zegt: “Soms beetje zonnebloem olie of olijfolie.”
 • Youssef zegt: “Als ik geen olie gebruik krijgen ze zo’n apart kleurtje en worden ze niet krokant.”

“Ik gebruik nooit olie, dat is de bedoeling van een airfryer.”

Veel mensen kopen een airfryer als vervanger van hun oude frituurpan. Het ongezonde frituurvet wordt vervangen voor hete lucht. En dat een belangrijke reden om een airfryer te kopen, namelijk dat je af bent van frituurolie.

olie-in-de-tefal-actifry-express-xl

Maar het is een misvatting om te denken dat je in een airfryer nooit geen olie hoeft te gebruiken. Ik heb het dan niet over frituurolie, maar over een bakolie zoals arachideolie of een goede olijfolie. Waarom zou je olie gebruiken in een airfryer? Want een airfryer werkt toch met lucht?

Wat is het nut van olie bij het airfryen?

Het toevoegen van olie aan je gerecht heeft meerdere voordelen.

 1. Het maakt je gerecht krokant, zoals bij verse frietjes of kippenpootjes.
 2. Het maakt je gerecht mooier bruinen, zoals bij biefstuk.
 3. Het beschermt je gerecht tegen uitdroging, zoals bij het poffen van groenten.
 4. Het zorgt dat droge kruiden beter blijven plakken, zoals bij kip.

1) Olie zorgt voor een krokant laagje

Veel producten die mensen bereiden in hun hetelucht friteuse bevat al olie. Denk aan diepvries friet en snacks, want deze zijn allemaal al voorgebakken in olie. Maar ook gemarineerde kip of kant-en-klare ovengerechten bevatten al olie. Het is dan inderdaad onnodig om zelf olie toe te voegen.

krokante-goudgele-krieltjes-philips-airfryer
Krokante, goudgele krieltjes. Super lekker!

Maar ga je verse frietjes of gebakken aardappeltjes maken in je airfryer? Dan heb je echt wel een klein beetje olie nodig om je frietjes mooi krokant te maken. Zonder het gebruik van olie wordt je friet of je gebakken aardappeltje minder krokant.

2) Olie zorgt voor een bruin korstje

Een beetje olie kun je ook goed toevoegen aan vlees of vis. Bijvoorbeeld bij het airfryen van een biefstuk of een zalmoot. De olie zorgt ervoor dat je vlees mooier bruin kleurt in je airfryer. En bij de zalmmoot wordt de huid mooier gebakken.

3) Olie zorgt voor een filmlaagje

Wil je echt gezond koken in je airfryer? Dan moet je eens groenten airfryen. Ik maak heel vaak een schaal vol met verse groenten. Zoals gesneden rode ui, asperges, champignons en paprika. En over deze gesneden verse groenten gaat een klein lepeltje olie.

Waarom zou je dat doen? Nou deze olie maakt een filmlaagje van olie rondom je groenten. En dit filmlaagje zorgt voor de geleiding van de hetelucht tijdens het airfryen. Door dit filmlaagje wordt je groenten gepoft in het eigen vocht dat al in de groente zit.

Bovendien zorgt het laagje olie dat je groenten minder snel uitdroogt in je airfryer. Door de constante circulatie van hetelucht in de frituurmand  zou je groenten snel droog worden.

4) Olie zorgt ervoor dat kruiden blijven plakken

Ga je verse kippenpootjes van je lokale poelier airfryen? En wil je graag zelf je kip kruiden? Dan ontkom je er ook niet aan om je kippenpootjes van wat olie te voorzien. Door de olie blijven droge kipkruiden veel beter plakken aan de kip.

Zo voorkom je dat de kruiden in de rondte gaan vliegen tijdens het airfryen.

Moet je olie toevoegen aan friet?

Wel als je verse frietjes wilt bakken. Maar als je diepvries friet of voorgebakken patat hebt gekocht, dan is het niet nodig om olie toe te voegen aan je friet.

Voor het bakken van verse friet raad ik je arachideolie aan of een andere olie die geschikt is om op hoge temperatuur te bakken. Ik raad je voor friet af om olijfolie te gebruiken.

In deze video van The Philips Chef zie je hoe Martin Senders verse friet maakt en aan de gekookte stelen 2 eetlepels zonnebloemolie toevoegt.

Hoeveel olie in je airfryer gebruiken?

Je hoeft maar een eetlepel olie of zelfs minder te gebruiken. Het gaat dus echt maar om een kleine hoeveelheid. Je hoeft je gerecht niet te doordrenken met olie, want dit heeft helemaal geen zin. Bovendien kan een teveel aan olie zorgen dat je airfryer kan gaan roken.

Hoe olie toevoegen in je airfryer?

Een misverstand is om de olie te gieten in je frituurmandje of in de pan van de airfryer. Dit is absoluut niet de bedoeling. Ook is het niet nodig om het frituurmandje in te vetten met olie of braadboter.

kip-philips-airfryer-xxl-smart-hd9867

Je voegt de olie toe aan je gerecht. Stel je gaat frietjes airfryen, dan zorg je dat de friet in een kom of schaal zit waaraan je een lepeltje olie toevoegt. Je schud de frietjes op zodat alle stelen voorzien zijn van een laagje olie. Daarna kiep je de frietjes in de frituurmand.

Bij vlees of vis kun je het beste een kwastje gebruiken om het vlees in te smeren met een beetje olie.

Tip: Gebruik een olie spray of verstuiver

Als je een kom vol met groenten hebt en hieraan een eetlepel olie toevoegt, dan is het lastig om alle groenten gelijkmatig te voorzien van een laagje olie.

Een oliespray of pompje kan dan uitkomst bieden. Je hebt in de supermarkt kant-en-klare spray, bijvoorbeeld deze Bertolli Olijfolie Spray.

Je kunt ook een navulbaar pompje of sprayflacon kopen waar je zelf je olie in kunt gieten. Dit pompje kun je dan gebruiken om je gerecht met in te sprayen.

Kun je bakspray gebruiken in de airfryer?

Een bakspray kun je gebruiken om bijvoorbeeld een bakvorm of cakeblik mee in te vetten. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld een taart of quiche blijft plakken of gaat aanbakken.

Wat zegt Philips over het gebruik van olie in je airfryer?

Laten we even kijken wat Philips als advies heeft voor het gebruik van olie in de Philips Airfryer:

In principe hoef je geen olie toe te voegen aan de producten die je in Airfryer bereidt. Je hoeft alleen olie toe te voegen als je gerechten bereidt met verse etenswaren die nog niet zijn behandeld, zoals ongemarineerde kip.

Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kun je zonder olie in de Airfryer plaatsen.

Mocht het nodig zijn om olie toe te voegen, gebruik dan zo min mogelijk olie en bestrijk de etenswaren voordat je ze in de Airfryer doet.

Je kunt de meeste soorten olie gebruiken. Wij raden je aan een traditionele olie te gebruiken, zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie.

Bron 1, Bron 2

Ik sluit me hier helemaal bij aan. Wat Philips dus ook zegt, is dat olie niet noodzakelijk is om te gebruiken in de airfryer. Behalve bij gerechten bereidt met verse etenswaren of die nog niet behandeld zijn. Denk dus ook aan verse frietjes.


Leestip:

28 Meest gemaakte Airfryer fouten (en hoe je ze kunt voorkomen)

 

Scroll naar boven