Bol 10-daagseBol 10-daagse

Beste Airfryer | September 2020

beste-airfryer-header

Welke Airfryer Kopen?

frituurgezond-betrouwbaar-test-review“Wat is nou echt een goede airfryer?” Deze vraag krijg ik vaak van vrienden, familie en van mijn site-bezoekers.

Al jaren test ik airfryers. En hier lees je mijn advies over welke hetelucht friteuse het beste past bij jou. Lees snel verder, ik help je graag 🙂

Veel Airfryer plezier! Groet, Pim
Stel mij een vraag

 Tip: Aanbevolen Airfryers: 

Top 5 Beste Airfryers
Aanbevolen door Pim, FrituurGezond.nl

 1.  Beste Keus  Philips Premium Airfryer XXL
  Beste all-round airfryer met slimme sensoren
 2. Philips Avance Airfryer XXL
  Beste all-round XXL airfryer
 3. Princess Digital Family Aerofryer XXL
  Beste digitale XXL airfryer onder €90
 4. Philips Airfryer XL Essential
  Beste basic Philips Airfryer
 5. Inventum GF500HLD
  Beste grote airfryer van Inventum

#1 – Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 | Beste Slimme XXL Airfryer
Inhoud: 3,5 liter / 1,4 kg | Personen: 2-4

Philips-Premium-Airfryer-XXL-HD9860-Smart-Sensing

 Beste Keus  – “De Philips Premium Airfryer XXL (bekijk ‘m bij Bol.com) is momenteel het neusje van de zalm onder de airfryers. Met slimme sensoren meet deze ‘smart’ hetelucht friteuse de voortgang van je gerecht en stelt waar nodig de timer of temperatuur automatisch bij, super handig. Door de ‘Smart Sensing technologie’ hoef je je dus geen zorgen meer te maken over de beste baktijd voor je gerecht. De bakresultaten zijn echt subliem met deze airfryer, zeker in combinatie met de accessoires. De Philips Airfryer XXL (HD9867/90) is de opvolger van de ‘oude’ Philips Avance Airfryer XXL, ze zijn qua formaat en vermogen gelijk aan elkaar. Ik vind de Philips Premium Airfryer XXL er super mooi uit zien met de metalen accenten, echt een plaatje is het. En door de slimme functies is dit een uniek apparaat geworden!”

 Bekijk de Prijs:  - Let op: beperkt leverbaar


#2 – Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 | Beste All-round XXL Airfryer
Inhoud: 3,5 liter / 1,4 kg | Personen: 2-4

philips-avance-airfryer-xxl-beste-airfryer

 Beste Getest Consumentenbond 2020  – “Wil je een degelijke airfryer met super goede bakresultaten, een mooi ontwerp en ruime inhoud? Kies dan voor de krachtige Philips Avance Airfryer XXL (HD9650/90) bij bijvoorbeeld Bol.com. Deze Philips Avance Airfryer XXL is een uitstekend alternatief voor zijn slimmere broer, de Philips Premium Airfryer XXL. De populaire airfryer van Philips is verkrijgbaar in een analoge (Viva) of digitale (Avance) variant, ik raad je de Avance versie aan. Een groot voordeel is het ruime aanbod aan hoogwaardige airfryer accessoires, hierdoor kun je heel gevarieerd eten op tafel krijgen. Met het grillplaat accessoire kun je de Airfryer XXL bijvoorbeeld simpel omtoveren tot wok. De mooi afgewerkte en stevige Airfryer XXL heeft een frituurmandje met uitneembaar gaas wat makkelijker is om schoon te maken dan bij de Philips Airfryer XL. Het is een topper, maar daar is zijn prijs ook naar. Als je meer wilt dan alleen friet en snacks airfryen, dan moet je echt deze airfryer hebben. Wil je het nieuwste van het nieuwste? Bekijk dan hierboven zijn opvolger met slimme sensoren.”

Bekijk het nieuwste model (2020) van de Philips Airfryer XXL bij Bol.com.

 Bekijk de Prijs: 


#3 – Princess 182050 Digital Family Aerofryer XXL | Beste Digitale XXL Airfryer onder 90 euro
Inhoud: 5,2 liter / 1,5 kg | Personen: 3-5

Princess-182050-Family-Aerofryer-XXL-airfryer

“De Princess Digital Family Aerofryer XXL (182050) is een hele mooie airfryer met een ruime capaciteit. Door de ronde vorm en het fraaie digitale display ziet deze friteuse er modern en luxe uit. De Princess heeft een rond uitneembaar frituurmandje met een inhoud van 5,2 liter, wat lekker ruim is. Over de grote inhoud ben ik echt te spreken. De bakresultaten voor frites en snacks zijn netjes en de onderdelen maak je makkelijk schoon. Samen met de aantrekkelijke prijs is dit een goede keus! Een aanrader is dit 10-delige airfryer accessoireset van Princess die te koop is bij Bol.com. Er is intussen een nieuwer model te koop van deze Princess Aerofryer, namelijk de 182055, het verschil is niet zo groot dus ik kan je beide modellen aanbevelen.”

 Bekijk de Prijs: 

fonq-affamazon-aff


#4 – Philips Airfryer XL Essential HD9260/90 | Beste Basic Philips Airfryer
Inhoud: 1,2 kg | Personen: 2-4

Philips-Airfryer-XL-HD9260-Essential-Collection

Aanbieding: Philips Airfryer XL Essential HD9261/90 – Bol.com –  Van €249 voor €144 

“De Philips Airfryer XL Essential (bekijk ‘m bij Bol.com) is de opvolger van de veel verkochte Philips Avance Airfryer XL. Het is een totaal nieuw model die de essentiële eigenschappen bevat van zijn voorganger. De capaciteit van de pan is gelijk, maar het vermogen is iets gedaald naar 1900 watt. Daarnaast is de pan met het mandje nu volledig uitneembaar en is de uitschuifbare rails dus verdwenen. De Philips Airfryer XL Essential zie ik als een basic en compacte Philips Airfryer zonder fratsen. De bakresultaten voor frites, aardappelgerechten en (vegetarisch) vlees en vis zijn goed. Wil je daadwerkelijk gaan koken met je airfryer? Dan adviseer ik je de bovengenoemde Philips Airfryer XXL modellen.

 Bekijk de Prijs: 

amazon-aff


#5 – Inventum GF500HLD | Beste Grote Airfryer van Inventum
Inhoud: 5 liter / 2 kg | Personen: 3-5

inventum-gf500hld-airfryer-thumb

“De Inventum GF500HLD is een mooie airfryer van Inventum met een ruime frituurmand. Ik zie de GF500HLD als een grotere versie van de populaire GF400HL, maar dan met een digitaal display. Deze hetelucht friteuse wordt geleverd met een grillrekje en vier spiezen, handig voor als je zelf saté of groentespiesjes wilt maken. De bakresultaten van friet, snacks en (vegetarisch) vlees of vis zijn prima. Dankzij de ruime frituurmand kun je er relatief veel in kwijt. Zowel de pan als het mandje zijn makkelijk om te reinigen, dat vind ik een groot pluspunt. Van dit model is ook een kleinere variant verkrijgbaar, de Inventum GF350HLD (bekijk bij Expert) met een inhoud 700 gram frites. Deze kleinere Inventum airfryer is door de Consumentenbond in 2020 uitgeroepen tot beste keus airfryer.”

 Bekijk de Prijs: 

bol.com
coolblue-aff


#6 – Philips Avance Airfryer XL | Beste Airfryer Voor 2-4 Personen
Inhoud: 3 liter / 1,2 kg | Personen: 2-4

philips-avance-airfryer-xl-friteuse

“De Philips Avance Airfryer XL is niet het nieuwste model meer van Philips. Maar het is wel nog steeds een hele goede en populaire airfryer die alles doet wat je mag verwachten van een hetelucht friteuse. Het is naast de Airfryer XXL een van de beste airfryers van Philips, mede dankzij het aanbod aan airfryer accessoires (hoewel het aanbod momenteel schaars is). De Airfryer XL heeft een digitaal display, ruime inhoud en een krachtig vermogen waardoor je friet en snacks snel klaar zijn en lekker krokant worden. Een minpuntje is het schoonmaken van het frituurmandje, dat geldt ook voor de XXL overigens. Let er wel op dat dit model niet meer geproduceerd wordt en de laatste voorraad dus verkocht wordt.”

Bekijk het nieuwste model van de Philips Airfryer XL bij Bol.com.

 Bekijk de Prijs: 

mediamarkt-aff


#7 – Blokker XXL Bl-18301 | Beste Budget XXL Airfryer met Lang Snoer
Inhoud: 5,5 liter / 1,4 kg | Personen: 3-5

Blokker-heteluchtfriteuse-XXL-Bl-18301-airfryer

 Budget Aanrader  “De Blokker XXL Bl-18301 vind ik een geweldige hetelucht friteuse. Deze airfryer heeft een grote en ruime frituurmand en vooral de hoogte van de mand vind ik een groot pluspunt. Wil je bijvoorbeeld een hele kip of gevulde paprika’s klaarmaken, dan is dat geen probleem. Een ander pluspunt vind ik het lange snoer van ruim 120 cm. De digitale XXL airfryer laat zich super makkelijk bedienen en de toetsen reageren snel. Dit is echt een airfryer zonder poespas die ik je zeker kan aanraden als je voor weinig geld een hele goede airfryer in huis wilt halen. Ik ben na mijn eerste tests zeer positief verrast door deze hetelucht friteuse. Het enige nadeel is dat de BL-18301 wat minder goed condensvocht kan afvoeren, dat wil nog wel eens uit de frituurpan druipen in plaats van via de uitlaat. Maar ondanks dat, is dit echt een super airfryer voor weinig geld!”

 Bekijk de Prijs: 

blokkerbol


#8 – Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer | Beste Mini Airfryer Voor 1 Persoon
Inhoud: 2 liter / 0,4 kg | Personen: 1

Tristar-FR-6980-Mini-Crispy-Fryer

“De Tristar Mini Crispy Fryer is echt een mini airfryer die heel weinig ruimte in neemt. Je pakt ‘m zo op en hij past in vrijwel elk keukenkastje, ideaal dus als je wat minder ruimte hebt in je keuken. Het formaat doet mij denken aan een biervaatje. Deze kleine en schattige airfryer raad ik aan voor 1 persoon, dus ideaal voor als je alleenstaand bent. De Tristar hetelucht friteuse is ook ideaal voor in de camper, caravan of op de camping. Want de airfryer verbruikt slechts 1000 watt. De bakresultaten zijn prima, maar je kan er niet veel mee bereiden.”

 Bekijk de Prijs: 


#9 – Tefal Easy Fry EY4018 | Beste XL Airfryer van Tefal
Inhoud: 4,2 liter / 1,2 kg | Personen: 2-4

Tefal-Easy-Fry-Precision-EY4018

 Beste Koop Consumentenbond  – “De Tefal Easy Fry EY4018 is een stijlvolle hetelucht friteuse die echt zijn eigen design heeft, anders dan bijvoorbeeld de kenmerkende ronde Tefal Actifry. De airfryer bevat 8 keuzeprogramma’s waarmee de friteuse zelf de juiste tijd en temperatuur instelt bij gerechten zoals friet, vis of vlees. De bediening met het digitale display vind je bovenop de hetelucht friteuse. Ik vind het handig dat de Tefal Easy Fry een geluidsignaal geeft wanneer je het gerecht even moet schudden. Een klein minpuntje is dat de Tefal Easy Fry wat luidruchtiger is dan andere airfryers en dat het mandje snel vocht lekt vanwege de openingen.”

 Bekijk de Prijs: 

mediamarkt-aff


#10 – Inventum GF400HL | Beste Compacte Airfryer
Inhoud: 4 liter / 1,2 kg | Personen: 2-4

inventum-airfryer-gf400hl-cgf440hl-xl

“De Inventum GF400HL is echt een leuke airfryer voor het geld. Ik vind deze airfryer weinig onderdoen voor een duurdere airfryer. Zeker als je de airfryer wilt gebruiken als vervanging van je oude frituurpan. Het enige dat ontbreekt is een digitaal display, maar noodzakelijk is dit niet. Met de analoge, ietwat fragiele knoppen stel je de tijd en temperatuur van de airfryer makkelijk in en de bakresultaten zijn verrassend goed. Wat mij erg bevalt is dat je de airfryer makkelijk schoon maakt. Een minpuntje is dat de buitenkant krasgevoelig is, dus oppassen bij het schoonmaken. Ik adviseer het gebruik van een microvezeldoekje.”

 Bekijk de Prijs: 

bolcomexpert-aff
wehkamp-aff


 Ontdek de nieuwe Philips Airfryers 

Philips Airfryer Aanbiedingen

philips-airfryer-aanbiedingen-home


Bekijk de Top 5 Airfryer Video

Geen zin om over airfryers te lezen en wil je liever de beste airfryers in een video bekijken? Check dan mijn video met de Top 5 Beste Airfryers.

Veel mensen verbazen zich erover als ik ze vertel dat ik spruitjes of bloemkool bereid in mijn airfryers.
Pim van FrituurGezond.nl


 Airfryer Koopgids  Alles wat je wilt weten over aifryers

Waar voldoet een goede airfryer aan en op welke punten kun je letten bij het kiezen van een degelijke aifryer? Is een Philips Airfryer de beste keuze voor jou, of past een ander merk hetelucht friteuse beter bij jouw wensen? Welke airfryer de beste keus voor jou is hangt af wat jij belangrijk vindt, wat je graag wilt bereiden en wat je budget.

We nemen samen een aantal aandachtspunten door in deze Airfryer Koopgids. In onderstaande video neem ik een aantal belangrijke punten met je door. Of lees verderop alles over airfryers en waar je op kunt letten.

Video: 5 Tips om op te letten


1. Inhoud, capaciteit en laadvermogen
Voor hoeveel personen wil je airfryen?

De inhoud en het laadvermogen van een airfryer zijn wat mij betreft een van de belangrijkste eigenschappen. Dit geeft namelijk aan hoe klein of hoe ruim de airfryer is en hoeveel friet, snacks of andere producten je tegelijk kunt airfryen.

Wat is de inhoud of capaciteit?

De inhoud van een airfryer staat aangegeven in liters. Dit getal geeft dus aan wat het volume is van de frituurpan. Een kleine airfryer heeft ongeveer een inhoud van zo'n 2 liter, terwijl een XXL airfryer een inhoud kan hebben van wel 5 liter.

inhoud-hetelucht-friteuse-inventum-gf552hl

Het is niet zo dat een frituurpan met een grote inhoud ook garant staat voor meer frietjes dat je tegelijk kunt bereiden. Het geeft dus alleen aan hoe ruim het frituurmandje is. Als je wilt weten hoeveel friet je tegelijk kunt airfryen? Dan moet je kijken naar het laadvermogen.

Eigenlijk is de inhoud van liters iets wat helemaal niet relevant is voor airfryers. Dat komt omdat dit overgewaaid is van zijn neef, namelijk de traditionele frituurpan waarin je frituurvet of frituurolie moet doen. De inhoud in liters vertelt je dus eigenlijk hoeveel liter olie je nodig zou hebben. Maar omdat een hetelucht friteuse niet met olie werkt, is het dus eigenlijk meer marketingpraat dan een nuttige specificatie. Wat mij betreft geeft het alleen aan hoe groot de pan ongeveer is, maar zegt het verder niets over de prestaties van de airfryer.

Wat is het laadvermogen?

Bij hetelucht friteuses wordt ook gesproken over het maximale laadvermogen. Dit laadvermogen staat aangegeven in kilogrammen en dit geeft aan hoeveel kilogram friet je tegelijk of eigenlijk maximaal kunt bereiden in de airfryer, volgens de fabrikant.

ronde-frituurmand-tefal-ey4018-airfryer

Helaas ervaar ik regelmatig dat fabrikanten een hoger laadvermogen opgeven in de specificaties dan dat je daadwerkelijk kunt bereiden. Ik zou dus zeggen, neem het getal in kilogrammen met een korreltje zout. Zorg dus dat je onder het maximaal aangegeven vermogen blijft zodat je bakresultaten naar tevredenheid zullen zijn.

Gemiddeld heeft een zak friet een inhoud van 1 kg, dus dat zou betekenen dat je met onderstaande airfryers de gehele zak tegelijk kunt airfryen.

 • Philips Airfryer XXL: 3,5 liter / 1,4 kg
 • Princess Digital Family Aerofryer: 5,2 liter / 1,5 kg
 • Philips Airfryer XL: 3 liter / 1,2 kg
 • Tefal Easy Fry EY4018: 4,2 liter / 1,2 kg

Voor hoeveel personen wil je airfryen?

Zijn XXL airfryers groot genoeg voor een groot gezin? Ik kan je vertellen dat geen van mijn airfryers groot genoeg zijn om het eten te bereiden voor vijf personen, zelfs niet voor vier personen. Anders gezegd, je kunt niet vijf mensen tegelijk van een heel diner voorzien dat bereid is met de airfryer. Een grote portie friet is mogelijk, maar het ligt er ook maar net aan hoe groot de eters zijn.

philips-airfryer-xxl-gerechten-baktijden

 • Airfryer voor 1-2 personen: tot 1.000 gram
 • Airfryer voor 2-4 personen: 1.000 tot 1.250 gram
 • Airfryer voor 3-5 personen: 1.250 gram of meer

Vrij regelmatig heb ik twee airfryers tegelijk aan staan bij het maken van het avondeten. In de ene maak ik bijvoorbeeld frietjes en een stukje vlees. En in de andere airfryer bereid ik een bloemkool, die ik in stukjes heb gesneden en op smaak gebracht heb met wat ararchideolie en kruiden. In een airfryer met een inhoud van 3 of 4 liter past echt maximaal één gewoon formaat bloemkool. Je kan er dan niet ook nog aardappeltjes bij doen of een kipburger, dan heb je echt een tweede airfryer nodig.

Kleine of grote airfryer?

Dus ga er zeker vanuit dat als je een airfryer gaat kopen dat je minimaal een laadvermogen moet hebben van 1 kg of meer en een inhoud van 3 liter of meer. Dat heb je echt nodig. Alle andere airfryers die een kleinere inhoud hebben kun je, wat mij betreft, eigenlijk vergeten. Zoals een airfryer met een laadvermogen van 0,8 kilogram, dat is echt behoorlijk klein. Althans voor de meeste mensen. Woon je alleen? Of ben jij de enige in je gezin die de airfryer gaat gebruiken? Dan is een kleinere airfryer met een compacte inhoud mogelijk wel voldoende voor jou.

Tristar-Mini-Crispy-Fryer-een-persoon-kleine-airfryer
In de Tristar Crispy Fryer kun je net aan twee vegetarische burgers kwijt.

Maar toch neigt mijn voorkeur naar een airfryer met een grotere inhoud van 3 liter of meer, zelfs als je alleen gebruik van maakt van de airfryer. De extra ruimte die je hebt in je pan komt altijd van pas, echt! Het is een beetje zoals wokken in een kleine of grote wokpan. Ik heb beide en als ik voor mezelf wat ga wokken, dan pak ik toch altijd de grote wokpan, die werkt gewoon het prettigste omdat je gerecht de ruimte heeft om goed te garen. Dat is hetzelfde als in een airfryer.

 Advies van Pim: 

Kies voor een grote airfryer met een laadvermogen van 1 kg of meer en een inhoud van 3 liter of meer. Ga zeker niet voor kleiner! Hoe meer ruimte de airfryer heeft, hoe beter. Die extra ruimte komt altijd van pas, denk bijvoorbeeld bij een feestje en er een schaal bitterballen ge-airfryed moet worden.

krokante-kippenvleugeltjes-en-aardappeltjes-princess-airfryer
Ruime airfryer met krieltjes en kippenvleugeltjes. Recept uit het kookboek ‘Wereldsmaken uit de Airfryer’.

Waarom is een grote inhoud nou zo belangrijk?

Je wil je product de ruimte geven in je frituurmand of frituurpan. Kleinere airfryers hebben een te kleine inhoud om bijvoorbeeld je friet of groente bewegingsvrijheid te geven. Dit is nodig om goede bakresultaten te behalen. Je wil niet dat je product te veel op elkaar ligt waardoor de hetelucht niet zijn werk kan doen, met als resultaat dat de helft van je frietjes slap of niet gaar zijn. Mijn advies is dus ook om je frituurmand niet maximaal vol te gooien, omdat bakresultaten dan sneller tegen kunnen vallen. Daarnaast is het met een overvolle pan ook lastiger om je product, zoals friet of snacks, tussentijds even op te schudden. Kies dus voor een airfryer met een ruime pan waardoor je gerecht de ruimte heeft om goed krokant en gegaard te worden.

airfryer-hamburger-patat-friet-krokant
Lekkere frietjes uit de airfryer.

Mijn ervaring is dat de inhoud en het laadvermogen van je airfryer niet groot genoeg kan zijn, ongeacht of je nu voor één, twee of vijf personen eten wilt bereiden. Een airfryer met een ruim mandje en hoge laadcapaciteit betekent dat je gerecht goed de ruimte heeft en dit is zeer belangrijk voor de bakresultaten.

Natuurlijk wil je niet een groot en log apparaat op je aanrecht hebben staan. Maar je wil zeker niet een airfryer hebben met een te kleine inhoud waardoor je eigenlijk te weinig eten tegelijk kunt bereiden. Daarnaast ligt bijvoorbeeld friet ook te veel op elkaar in een kleine airfryer waardoor je het gerecht nauwelijks even kunt opschudden.


2. Formaat, gewicht en kabellengte
Hoe degelijk is de airfryer?

Welke airfryer de mooiste is, dat laat ik aan jou over. Maar let wel bij de aanschaf op of het formaat en gewicht aansluit bij je wensen en verwachtingen. Want als je een Philips Airfryer XXL koopt, dan haal je wat anders in huis dan bijvoorbeeld een Inventum GF400HL. De Philips is groter en veel zwaarder in vergelijking met de Inventum.

Waar op letten bij het formaat?

Het belangrijkste is, waar ga je de airfryer zetten? Weet je al een plekje in je keuken, kast, schuur of garage waar de airfryer komt te staan wanneer je deze niet gebruikt? En heb je op je aanrecht al een plek in gedachten waar de airfryer komt te staan als je gaat airfryen? Voordat je een airfryer koopt adviseer ik je daarom om even te kijken in de winkel naar het formaat. Of zoek in de specificaties van de lucht friteuse naar de afmetingen.

princess-airfryer-pan-en-frituurmand

Ik heb zelf de airfryer staan in mijn trapkast, gewoon op een plank. En als ik een van de airfryers gebruik dan plaats ik deze naast mijn gasfornuis, omdat ik graag de airfryer bij mijn afzuigkap heb staan.

Hoe groot is een airfryer eigenlijk?
 • Kleine airfryer: 22 x 28 x 22 cm (b*h*d) - Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer
 • XL airfryer: 28 x 33 x 34 cm (b*h*d) - Tefal Easy Fry Precision EY4018
 • XXL airfryer: 43 x 32 x 32 cm (b*h*d) - Philips Avance Airfryer XXL

Waar op letten bij het gewicht?

Het verschil in gewicht is groot bij airfryers. Zelfs bij airfryers met een zelfde formaat kan het gewicht enorm verschillen. Uit mijn ervaring blijkt dat Philips de zwaarste airfryers maakt. De Philips Avance Airfryer XXL is bijvoorbeeld 8 kilo. Dat is dus best even sjouwen, omdat de airfryer ook nog eens vrij groot is om vast te houden.

philips-airfryer-xl-en-xxl-aanrecht
Philips Airfryers zijn krachtig, maar ook zwaar.
Hoe zwaar zijn airfryers gemiddeld?
 • Kleine airfryer: 2.850 gram - Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer
 • XL airfryer: 4.500 gram - Tefal Easy Fry Precision EY4018
 • XXL airfryer: 8.000 gram - Philips Avance Airfryer XXL

Ik vind het handig als een airfryer inkepingen heeft voor je vingers zodat je de airfryer gemakkelijk kunt optillen van bijvoorbeeld je aanrecht. De meeste airfryers hebben dit gelukkig. Helaas heeft Philips besloten om de Philips Airfryer XXL niet te voorzien van deze inkepingen, terwijl de Philips Airfryer XL deze wel heeft.

Waar op letten bij de kabellengte?

Dit is denk ik een puntje waar veel mensen niet naar kijken. De lengte van de kabel. En als deze te kort is, dan is dit echt een ergernis. Want stel je wil je airfryer plaatsen naast je fornuis, is er dan binnen een meter een stopcontact beschikbaar? Want ja, de meeste airfryers hebben een kabellengte van 100 cm of zelfs minder.

opbergvakje-philips-airfryer-xxl-snoer-kabel
De kabel berg je netjes op in het vakje.

Ik kan vaak net aan de airfryer plaatsen waar ik wil. Het liefste draai ik de airfryer met zijn kont richting het fornuis, omdat dan de uitlaat van de airfryer naar mijn afzuigkap wijst. Helaas hebben sommige hetelucht friteuses een te kort snoer waardoor je genoodzaakt bent om een stekkerdoos of verlengsnoer erbij te pakken om mijn airfryer bijvoorbeeld onder mijn afzuigkap te kunnen plaatsen. Als ik bijvoorbeeld bloemkool maak in dan komt er veel stoom uit de airfryer. Dit wil ik afgezogen hebben door mijn afzuigkap en daarom zet ik mijn airfryer op mijn fornuis, direct onder de afzuigkap. Hierdoor wordt het vocht weggezogen en komt het niet verder in mijn keuken terecht. Maar omdat mijn stopcontact net te ver weg zit moet ik de airfryer aansluiten op een stekkerdoos. Het voordeel van een kort snoer is wel dat het minder gedoe is met het opbergen van de airfryer in bijvoorbeeld je trapkast of keukenkast.

tefal-easy-fry-lang-snoer
De kabel van de Tefal EY4018 is ruim 120 cm.

 Advies van Pim: 

Een zware airfryer vind ik prettig werken omdat deze goed blijft staan op je aanrecht. Daarnaast voelt het degelijker aan en beschikt de airfryer (waarschijnlijk) over een krachtige motor, dit komt de bakresultaten ten goede.

Hoe degelijk is de airfryer?

Verder kun je nog letten op de volgende punten:

 • Hoe voelt de airfryer aan bij het openen en sluiten van de frituurmand en hoe voelen de bedieningsknoppen aan?
 • Beschikt de onderkant over anti-slip voetjes waardoor je airfryer goed stevig op je aanrecht staat en je aanrecht niet kan beschadigen?
 • Wat voor kwaliteit heeft de frituurmand en pan van de airfryer? Je wil niet dat de antiaanbaklaag binnen de kortste keren afbladdert wat onveilig is voor de gezondheid. Je airfryer moet dus wel een beetje tegen een stootje kunnen.
 • Slaat de airfryer automatisch af als de ingestelde tijd voorbij is. Ik weet dat er airfryers zijn die pas uitgaan als jij de airfryer uitzet. Ik vind dat onveilig en zou dus altijd kiezen voor een airfryer die na de ingestelde tijd stopt en dus niet doorgaat met ‘airfryen’.

3. Analoge of digitale bediening
Eenvoud of meer opties en instellingen?

Wil je een modern ogende digitale hetelucht friteuse? Of houd je het liever bij een meer eenvoudigere analoge airfryer met een draaiknop voor de timer en een draaiknop voor de temperatuur? Beide bedieningen kennen hun voor- en nadelen.

Wat is een analoge airfryer?

Een analoge airfryer bevat over het algemeen twee knoppen, dit zijn vaak draaiknoppen. De ene knop is voor het instellen van de temperatuur. En de andere voor het instellen van de baktijd of timer. Op de knoppen zijn de ingestelde temperatuur en tijd af te lezen. Dit is niet zichtbaar via een display.

inventum-airfryer-xxl-gf552hl-aanrecht
Airfryer met analoge bediening.

Het voordeel is dat analoge airfryers eenvoudig in gebruik zijn. Je stelt de tijd en temperatuur in en dat is het. Je hebt dus helemaal geen last van allerlei andere functionaliteiten zoals voorkeuzeprogramma's, warmhoudfuncties of andere settings die voor sommige mensen behoorlijk verwarrend kunnen zijn. Een kind kan de was doen. Erg gebruiksvriendelijk dus en aan te raden voor de minder tech-savvy personen. Een nadeel is dat analoge airfryers er wat minder modern uitzien (kwestie van smaak).

Ik vind het zelf prettig om met analoge knoppen een airfryer in te stellen. De eenvoud, efficiëntie en de snelheid van het instellen spreken mij het meeste aan.

Het nadeel van analoge bediening is dat je de tijd en temperatuur niet super precies op de minuut of graden kunt instellen. Je airfryer staat dus altijd ongeveer op 180 graden en ongeveer op 10 minuten. Is dat heel erg? Nee, niet echt. Want je zult merken dat je tijdens het bereiden van je gerecht af en toe in de pan zult kijken om na te gaan hoe je gerecht ‘ervoor staat’.

Tristar-FR-6980-Mini-Crispy-Fryer-analoge-bediening

Ik airfry dan ook altijd op gevoel  in plaats van dat ik me exact houd aan baktijden en temperaturen uit een receptenboekje. Je moet gewoon je gerecht in de gaten houden en als het er krokant en gaar uitziet dan is het klaar om op te dienen, zo simpel is het vaak. Dit geldt zeker voor patat, snacks, (vegetarische) burgers of aardappel gerechtjes.

Een mogelijk tweede nadeel van analoge airfryers is dat de instellingen afleesbaar zijn op de bedieningsknoppen. Je hebt in de meeste gevallen een knop voor het instellen van de timer en eentje voor de temperatuur. Sommige mensen geven aan dat de getallen die op deze knoppen staan op den duur zullen slijten of slechter leesbaar worden. Hier heb je bij een digitale airfryer geen last van.

Wat is een digitale airfryer?

Wil je liever wel de tijd en temperatuur exact in kunnen stellen? En wil je graag een airfryer met meerdere functies en mogelijkheden? Dan kom je uit bij een airfryer met een digitaal display. Dit type airfryer is beschikbaar in twee varianten.

baktijd-temperatuur-instellen-princess-digital-aerofryer
Met de plus- en mintoetsen stel je de tijd en temperatuur in.

Met tiptoetsen

De eerste variant heeft digitale knoppen, of tip-toetsen. Deze knoppen kun je niet voelbaar indrukken of draaien, het is dus een beetje gevoelloos. Het nadeel hiervan vind ik dat het niet altijd even fijn reageert, zeker als je een beetje vette vingers hebt. Zeker als je bijvoorbeeld 60 minuten wilt instellen, of de temperatuur drastisch wilt verhogen of verlagen dan is het best vervelend om dit in te stellen met tiptoetsen.

airfryer-instellen-met-tiptoetsen-en-digitaal-display

Met analoge knop

Daarom is er ook een tweede variant die een digitaal display combineert met een analoge knop om je airfryer mee in te stellen. Met deze analoge knop kun je bijvoorbeeld de tijd, temperatuur en andere instellingen instellen. Dit werkt een stuk prettiger dan tip-toetsjes (vind ik althans).

bediening-analoge-draaiknop-airfryer-xxl
Digitaal display met analoge knop voor de instellingen.

Wat zie je op het display?

Op een digitale airfryer lees je op het display af wat de ingestelde tijd en / of temperatuur is en hoe lang het nog duurt voordat je gerecht klaar is. Let op dat sommige airfryers, zoals de Philips Airfryer XXL, op het display zowel de baktijd en de temperatuur tegelijk toont in het display. De meeste airfryers, waaronder de Philips Airfryer XL, toont de baktijd en de temperatuur om-en-om op het display, je ziet de waardes dus niet tegelijk.

display-bediening-Tefal-EY4018
Tefal Easy Fry Precision EY4018.

Extra functies

Daarnaast biedt een digitale airfryer vaak wat extra snufjes. Zo kun je bijvoorbeeld bij sommige digitale airfryers je favoriete instelling opslaan van een bepaalde baktijd, je kan dan je airfryer laten ‘onthouden’ dat je jouw ribbelfrietjes het liefste bereidt op 180 graden voor 12 minuten lang. Zo hoef je dat niet iedere keer in te stellen. Een nadeel van een airfryer met een digitaal display is dat het een onderdeel is dat beschadigd of defect kan raken.  Lees hier meer nadelen van airfryers.

 Advies van Pim: 

Welke moet je nu kiezen? Een analoge of digitale airfryer? Airfryers met analoge bediening zijn over het algemeen een stukje goedkoper dan airfryers met een digitaal bedieningspaneel. Een digitale airfryer ziet er wel wat chiquer en moderner uit. Het geeft net een wat meer luxer gevoel dan een airfryer met analoge draaiknoppen, welke er vaak wat ouderwetser uitzien. Voor de eenvoud en een lager budget zou ik kiezen voor 100% analoog. Voor precisie en extra snufjes kies je voor de digitale airfryer. Het voordeel van een digitaal display is dat dit er luxer uitziet en je hebt vaak extra functies, zoals voorkeuze programma’s en favoriete functies. Het nadeel vind ik dat digitale airfryers duurder en defect-gevoeliger zijn.


4. Vermogen en uitlaat
Krachtig genoeg voor jouw kookwensen?

Kies je voor een airfryer met een laag vermogen om zo energie te besparen? Of is het beter om een krachtige airfryer te kiezen met een hoog vermogen? Meer vermogen zorgt voor kortere baktijden en betere bakresultaten.

Het vermogen van een airfryer is erg belangrijk, dit wordt aangegeven in watt. Maar waar moet je dan ongeveer aan denken? Een airfryer heeft bijvoorbeeld het vermogen van 1.500, 2.000 of 2.500 watt. Hoe hoger dit vermogen is, hoe krachtiger je airfryer.

uitlaat-rooster-tefal-easy-fry-ey4018

Een traditionele frituurpan verbruikt over het algemeen meer energie dan een hetelucht friteuse. Gemiddeld heeft een frituurpan een vermogen dat ligt tussen de 2.000 en 3.000 watt. Hoe zit dat precies bij airfryers?

De meeste hetelucht friteuses hebben een vermogen dat ligt onder de 2.000 watt. Maar een Philips Airfryer XXL, bijvoorbeeld, heeft een hoger vermogen dat boven de 2.000 watt ligt. Is deze daarom minder zuinig? En wat kun je nu het beste kiezen?

philips-airfryer-xxl-broccoli-kipworstjes

Vermogen in verhouding met inhoud

Het vermogen moet in verhouding staan met de inhoud van de frituurpan. Een kleinere airfryer heeft minder vermogen nodig dan een grotere airfryer. Kleine airfryers, zoals een Tefal GF254HLD, hebben een vermogen van ongeveer 1.500 watt. Terwijl grotere XL airfryers zo'n 1.800 watt leveren en de XXL varianten soms over de 2.000 watt gaan.

Waarom hoog vermogen bij Philips Airfryers?

Philips Airfryers zijn doorgaans een stuk krachtiger.dan andere airfryers Als we kijken naar de Philips Avance Airfryer XXL dan ligt het vermogen op 2.225 watt.

Hoe kan het dat het verschil zo groot is met andere airfryers van andere merken?

Dat komt door de starfish in de bodem van de pan. Alleen de Philips hanteert deze unieke techniek (Rapid Air / Turbo Star) om zo een gedeelte van de hete lucht te verplaatsen naar de onderzijde van de frituurmand. Zo kan je gerecht dus aan twee kanten tegelijk worden verhit. Je frietjes worden zo aan de bovenkant, onderkant en in het midden krokant gebakken.

Je hoeft hierdoor dus een een steak, zalm of ander gerecht in principe niet om te draaien tijdens het bereiden. Friet kun je het beste wel even tussen het airfryen opschudden.

Het wattage van een Airfryer is zeer belangrijk, zeker voor een grote airfryer. Want als je een grote zak friet wil gaan bakken heb je energie nodig om het goed gaar en krokant te maken.

airfryer-xxl-verschil-airfryer-xl
Philips Airfryers hebben een unieke Starfish bodem.

De techniek die Philips gebruikt is hetzelfde als van een straalmotor van een vliegtuig.

Airfryers van andere merken verhitten je gerecht doorgaans alleen van bovenaf en de onderzijde blijft dan wat achter omdat de lucht minder goed circuleert. Als de airfryer wel een hoog vermogen zou hebben, dan zou dit betekenen dat de bovenkant van je gerecht eerder gaar is en donkerder zou kleuren dan de onderkant en binnenkant van je gerecht. Op den duur gaat je eten dus simpelweg verbranden terwijl het onderin nog rauw is. Bij een Philips Airfryer heb je hier dus geen last van, omdat deze airfryers een tot 60% homogener bakresultaat genereert.

Kijk, in deze video zie je goed wat het effect is van de starfish. Philips toont in de video twee airfryers, eentje met starfish en eentje zonder. Je ziet duidelijk dat de airfryer met de starfish bodem een betere luchtcirculatie heeft, omdat de confetti veel meer in de rondte wordt geblazen.

Waarom is het vermogen nog meer belangrijk?

Het vermogen zorgt er dus voor dat de airfryer warm kan worden en deze warmte op de ingestelde temperatuur kan houden. Helaas is het zo dat er best wat airfryers in omloop zijn die een te laag vermogen hebben in verhouding tot het formaat van het mandje. Veel fabrikanten van hetelucht friteuses beloven bijvoorbeeld dat je 2 kg friet kunt airfryen, terwijl het vermogen hier echt te laag voor is. De airfryers worden onterecht dus XL of XXL airfryers genoemd. Laat je dus niet te veel afleiden door het grote formaat van de airfryer, want groot wil niet per definitie zeggen dat de airfryer ook krachtig (genoeg) is.

krokantje-frietjes-uit-tefal-ey4018

Uit tests zie ik dat deze zwakkere airfryers niet goed een hoge temperatuur kunnen behouden. En ook niet goed genoeg de hetelucht weten rond te blazen in de pan. Dit resulteert in matige bakresultaten, met andere woorden glazige en slappe frietjes.

Wanneer een airfryer wel een hoog vermogen heeft, zoals een Philips Airfryer XXL met 2.225 watt, dan zie je dat de airfryer snel op temperatuur is, de temperatuur ook weet te behouden en een krachtige ventilator heeft die de hete lucht constant en met voldoende kracht en snelheid langs je product laat wervelen. Dit zorgt voor optimale bakresultaten en efficiënte baktijden. Een hoger vermogen zorgt er ook voor dat de airfryer lekker snel op temperatuur is en dat het mogelijk niet eens nodig is om de airfryer voor te verwarmen.

 Advies van Pim: 

Mijn Philips Airfryer XXL heeft een vermogen van ruim 2.000 watt en deze is binnen 1 tot 2 minuten op temperatuur (180 graden). Ik heb ook een Inventum airfryer van 1.500 watt en deze doet er toch een stukje langer over. Ook de baktijden van de Inventum duren wat langer dan die van de Philips Airfryer. En als ik de 'krokantheid' vergelijk, dan vind ik dat snacks en friet uit de krachtigere airfryer beter krokant woirden dan eentje die minder krachtig is. Ik adviseer je dus een airfryer met een hoog vermogen, het liefst 2.000 watt of meer – dan zit je zeker goed. Dit zorgt voor extra power en goede bakresultaten. Natuurlijk is een hoger aantal watt minder zuinig. Maar je airfryer is eerder op temperatuur en baktijden zijn korter. Dus onder de streep verbruikt het net zoveel stroom.


5. Binnenpan en frituurmand
Uitschuifbaar of volledig uitneembaar?

Bij een airfryer kun je kiezen uit drie soorten frituurmandjes. Je hebt een airfryer die je opent als een soort lade. Je opent de pan en deze wordt van onderen ondersteund op een soort rails. Een tweede variant is de volledig uitneembare pan met hierin het frituurmandje bevestigd. Een derde type is de airfryer waarbij het frituurmandje ook direct de pan is en daarbij volledig uitneembaar is. Ik leg je hieronder verder de verschillen uit.

Uitschuifbare binnenpan

Vooral de Philips Airfryer staat bekend om deze variant. Zoals gezegd open je de frituurpan als een soort lade. Je trekt de hendel naar je toe en als een la open je de airfryer als het ware. Je kunt de pan volledig loslaten want zowel de pan als de frituurmand, die in de pan hangt, wordt van onderaf ondersteund door een rails.

airfryer-xxl-frituurpan-en-frituurmandje

Het voordeel is dat je de pan gemakkelijk met één hand opent en sluit, erg handig dus bij het opschudden van je frietjes. Daarnaast loop je nooit het risico dat de pan uit de airfryer glijdt en op de grond valt.

onderkant-kan-warm-worden-bij-de-airfryer
De uitschuifbare pan staat op een soort rails.

Het nadeel vind ik dat je alleen het frituurmandje uit de frituurpan kunt halen. Dit mandje heeft een bodem van gaas, waardoor kruimeltjes, vet of vocht uit het mandje kan vallen. Zorg er dus voor dat je bord dicht naast je airfryer staat, zodat je jouw gerecht zonder te knoeien kunt opdienen.

Volledig uitneembare binnenpan

Veruit de meeste airfryers bevatten een volledig uitneembare binnenpan waarin het frituurmandje bevestigd is. Meestal dien je een veiligheidspal (die zich op het handvat bevindt) in te drukken om zo het frituurmandje te ontkoppelen van de binnenpan. Omdat de pan volledig uitneembaar is, wordt deze niet ondersteund door een rails.

ruime-frituurmand-princess-aerofryer-xxl
Volledig uitneembare pan en frituurmand.

Het voordeel is dat je zonder te knoeien je gerecht kunt opscheppen uit de frituurmand. Dat komt omdat het mandje bevestigd zit aan de pan. Er vallen dus geen kruimeltjes op de grond.

Het nadeel vind ik dat bij de meeste airfryers met dit systeem het lastig is om de airfryer met één hand te openen en te sluiten. Je hebt dus vaak je tweede hand nodig om de binnenpan los te krijgen uit de airfryer. Daarnaast is het zo dat bij sommige airfryers het lastig is om de pan in de airfryer te krijgen, dat komt omdat je de pan recht in de airfryer moet schuiven en je soms een situatie hebt dat je de pan schuin in de airfryer probeert te schuiven.

Volledig uitneembare frituurmand

Sommige airfryers beschikken alleen over een frituurmandje. Dit mandje fungeert dan ook direct als binnenpan. Ook bij deze variant is de frituurmand volledig uitneembaar en deze wordt dus niet van onderaf ondersteund door een rails.

tefal-ey4018-frituurmand-open
Frituurmandje en pan in één onderdeel.

Het voordeel is dat je maar één onderdeel hebt om schoon te maken. Je bent dus lekker snel klaar met afwassen. En als je liever het onderdeel in de vaatwasser stopt, dan is het natuurlijk zo dat dit minder ruimte in je vaatwasser inneemt.

Het nadeel vind ik dat het frituurmandje openingen heeft rondom en soms ook in de bodem. Deze openingen zijn nodig voor de luchtcirculatie. Maar het nadeel is dat vocht of vet hierdoor uit het mandje kan stromen. Dit is niet handig bij het opschudden van je gerecht en ook niet bij het opdienen van je gerecht.

Wat voor bodem heeft het mandje?

Wat ook nog verschillend kan zijn tussen diverse merken airfryers is de bodem van het frituurmandje. Als we kijken naar een Philips Airfryer XL of XXL dan zie je dat het frituurmandje een fijn gaas bevat. Dit gaas zorgt ervoor dat er voldoende hetelucht door het frituurmandje kan circuleren. Maar het nadeel is wel dat dit gaas wat lastig is om schoon te maken, zeker als er vet of kaasresten zijn aangekoekt.

uitneembaar-gaas-frituurmandje-xxl
Dit gaas maakt vrij lastig schoon.

Bij andere merken airfryers zie je regelmatig dat het mandje bestaat uit een stuk metaal die gecoat is met een telfon of antiaanbaklaag. De bodem is meer geperforeerd en bevat dus geen fijn gaas zoals je wel bij Philips Airfryers tegenkomt. Het voordeel van dit type frituurmand is dat je het veel makkelijker kunt reinigen.

vies-frituurmandje-airfryer
Geen zorgen, dit frituurmandje heb je zo schoon met wat warm water en Dreft.

 Advies van Pim: 

Ik vind zelf de uitschuifbare binnenpan erg prettig werken. Je schuift de pan naar je toe en vult deze met je gerecht. En tijdens het airfryer kun je makkelijk met één hand even je frietjes opschudden. Dit werkt tijdens het airfryen een stukje eenvoudiger en efficiënter dan bij een volledig uitneembare binnenpan. Toch vind ik het voordeel van de volledig uitneembare pan dat je bij het opdienen geen last hebt dat kruimeltjes direct op je aanrecht of op de grond vallen.


6. Airfryer accessoires
Wil je meer dan alleen frituren?

Voordat je een airfryer koopt moet je al een beetje in de toekomst kijken. Want wil je gebruik gaan maken van airfryer accessoires, dan moet je er wel van verzekerd zijn dat deze accessoires voor jouw airfryer beschikbaar zijn. Vooral Philips heeft een ruim aanbod aan airfryer accessoires. Maar is dit ook iets voor jou?

Standaard bestaat een airfryer uit de machine zelf en een frituurmandje. Dit maakt een airfryer het ideale alternatief voor je oude traditionele frituurpan. De meeste mensen kopen een airfryer als vervanger van hun oude frituurpan. De reden kan zijn dat de oude kapot is of omdat er de wens bestaat om wat gezonder te eten.

philips-airfryer-xxl-spiesen

Wat je regelmatig ziet is dat na verloop van tijd mensen meer willen experimenteren met de airfryer. Ze gaan de airfryer dus ook meer gebruiken als een grillpan, een oven of een wokpan. Al snel zal dan de behoefte bestaan om andere accessoires te gebruiken om zo meer te kunnen dan alleen frituren met je airfryer.

Zo kun je bijvoorbeeld ovenschaaltjes, muffinvormpjes, grillrekjes, spiezen, bakplaten, grillpannen, pizzakits en nog veel meer airfryer accessoires aan schaffen om zo heel divers te kunnen koken met je airfryer. Maar het is dan wel belangrijk om te weten of deze accessoires daadwerkelijk beschikbaar zijn voor jouw airfryer.

pizza-bakken-philips-airfryer-xxl

Airfryer inclusief accessoire

Soms koop je een airfryer die geleverd wordt met een 'gratis' accessoire. Zo kreeg ik bij mijn Princess airfryer een bakblik en bij mijn Inventum airfryer een grillrekje met vier spiezen. Erg leuk en ook erg handig. Maar als je jouw collectie met accessoires wilt uitbreiden dan adviseer ik je om alvast wat verder te kijken naar de accessoires die beschikbaar zijn, want sommige merken hebben slechts één accessoire beschikbaar. Er zijn ook merken die helemaal geen accessoires aanbieden.

bakblik-accessoire-princess-digital-familiy-aerofryer-xxl
Dit accessoire wordt standaard meegeleverd met de Princess Aerofryer.

Philips Airfryer accessoires

Als je een Philips Airfryer koopt kun je kiezen voor een combinatiepakket waarbij je, met een korting, de airfryer koopt inclusief een accessoire. Je krijgt er dus eigenlijk nooit gratis een accessoire bij, of er moet toevallig een mooie airfryer aanbieding zijn. Maar bij Philips ben je er wel van verzekerd dat je een enorm aanbod hebt aan allerlei accessoires die van je airfryer werkelijk een alleskunner zullen maken.

diverse-airfryer-accessoires
Verschillende accessoires voor Philips Airfryers.

Zelf ben ik enorm fan van mijn grillpan. Ik heb deze voor zowel de Airfryer XL en de Airfryer XXL. Je kunt hiermee bijvoorbeeld een stuk vlees of vis grillen. Maar nog veel vaker gebruik ik het grill accessoire om een bak vol met verse groentes te grillen. Echt super lekker.

philips-airfryer-xxl-snack-cover-spatdeksel-snackdeksel

Het voordeel van de accessoires van Philips is dat ze hoogwaardig zijn. Als ik dezelfde soort accessoires vergelijk met die van andere merken dan zie je echt verschil in degelijkheid. Het nadeel is dan weer wel dat Philips Airfryer accessoires behoorlijk prijzig zijn. De meeste accessoires kosten zo'n €30,-. Daarom is het verstandig om bij de aanschaf van je nieuwe Philips Airfryer, als je voor de merk kiest uiteraard, te overwegen om een combinatiedeal te kopen waarbij je het accessoire met korting bij je airfryer ontvangt.

Universele airfryer accessoires

Er zijn steeds meer merkloze en goedkope airfryer accessoires te koop. Deze zijn bij diverse Nederlandse webwinkels te vinden, maar ook bij 'Yes het is de AliExpress'.

Let bij deze universele accessoires goed op of het accessoire daadwerkelijk past in je frituurmandje. Als je een kleine airfryer hebt dan zal een standaard formaat grillrekje of bakblik niet zo snel passen. Eventjes opmeten dus voordat je gaat bestellen. Daarnaast is het altijd even opletten of de kwaliteit voldoende is, zeker als het accessoire een antiaanbaklaag bevat.

Zoek je goedkopere universele accessoires? Bekijk dan het aanbod op Airfryertotaal.nl.

Wat kun je doen met airfryer accessoires?

Bekijk hieronder een aantal filmpjes waarin ik laat zien wat je allemaal kunt maken met behulp van airfryer accessoires.

 Advies van Pim: 

Wil je jouw airfryer alleen gebruiken als gezonde frituurpan. Dan heb je helemaal geen accessoires nodig, dus dan kun je in feite elke airfryer kiezen die bij jouw wensen en budget past. Maar als je naast frituren ook wilt braden, bakken, grillen, stomen, stoven en poffen (ben ik nog wat vergeten?), dan is het handig om vooraf even het internet af te speuren of er airfryer accessoires te koop zijn die geschikt zijn voor jouw hetelucht friteuse.

Airfryer Accessoires en Kookboeken

Wil je meer uit je airfryer halen? Dan raad ik je echt aan om bij je airfryer een accessoire of een kookboek aan te schaffen. Ik zelf gebruik verschillende airfryer accessoires en hierdoor kun je veel meer soorten gerechten maken. Ik ben vooral fan van het grillpan accessoire die ik voor mijn Philips Airfryer XXL gebruik.

bladeren-in-airfryer-kookboek

Maar met alleen een accessoire kom je er vaak niet, want je hebt inspiratie nodig voor nieuwe airfryer gerechten. Daarom is het handig om een airfryer kookboek aan te schaffen. In de meeste koekboeken worden handige tips gegeven hoe je het beste je airfryer kunt gebruiken, daarnaast is het ook erg handig dat er baktijden in vermeld worden.


7. Schoonmaken en onderhoud
Het geheim van een schone airfryer?

Het advies dat ik al jaren geef aan mensen is om je airfryer na elk gebruik schoon te maken. Dit voorkomt een aangekoekt frituurmandje, vieze luchtjes en mogelijk een walmende airfryer. Zie je hetelucht friteuse niet als een traditionele frituurpan die je na gebruik weg zet in de kast of in de schuur maar meer als een koekenpan of wokpan die je na gebruik ook zou schoonmaken.

Daarnaast adviseer ik je ook om de onderdelen van je airfryer niet met je vaatwasser schoon te maken. Het kan natuurlijk wel, maar als je lang wilt genieten van je airfryer in optimale conditie, dan is de handvaat toch de beste oplossing. Een vaatwasser kan op den duur de antiaanbaklaag of teflon laag van de onderdelen aantasten en de kunststof onderdelen kunnen na verloop van tijd wat poreus worden.

schoonmaken-vies-mandje-airfryer-xxl
Het gaas blijft een lastig onderdeel om schoon te maken en te houden.

Het kan uiteraard niet veel kwaad als je zo nu en dan de onderdelen even grondig laat reinigen in je vaatwasser. Maar doorgaans is het beste om de onderdelen en eventuele airfryer accessoires met de hand schoon te maken. Ik gebruik hiervoor een simpel sopje en een (zacht) sponsje of afwasborstel. Je kunt best wel een beetje kracht uitoefenen, maar let op dat je geen scherpe voorwerpen gebruikt die de aanbaklaag zou kunnen aantasten. Lees meer over het schoonmaken van een airfryer.

philips-airfryer-xxl-schoonmaken
Tip: voordat je gaat eten kun je alvast wat water in de pan gieten om het te laten weken.

Hoe maak ik de airfryer schoon?

Ik doe dit zelf door de pan en het mandje uit de airfryer te nemen en op een snijplank te zetten. Vervolgens vul ik de pan met warm water en doe hier een paar druppeltjes afwasmiddel in. Omdat het vet nog niet gestold is kan het afwasmiddel zijn werk doen en zul je na het eten minder werk hebben aan het reinigen van je airfryer.

airfryer-schoonmaken-inventum-gf500hld

Bekijk hier mijn video van mijn Philips Airfryer XL na 1 jaar gebruik. Hij ziet er nog best prima uit, terwijl ik de airfryer dagelijks gebruik. Maar ik heb ook airfryers gezien van mensen die bijna zwart zijn van binnen. Dat komt, naar mijn idee, omdat de airfryer te weinig schoongemaakt wordt.

Indra Jager van Nu.nl heeft mij geïnterviewd voor haar artikel met "Schoonmaaktips voor je airfryer". Lees hier het interview.

Zo maak ik mijn airfryer schoon

In de deze video leg ik mijn schoonmaak routine uit voor het schoonmaken van een airfryer. Het is eigenlijk heel makkelijk en het neemt weinig tijd in beslag. In de video maak ik een Philips Airfryer XXL schoon en mijn belangrijkste tip is om de hetelucht friteuse na elk gebruik te reinigen.

Welke airfryer maakt makkelijk schoon?

Deze vraag krijg ik vrij vaak. Want welke airfryer heb je nu echt in een handomdraai schoon? Dat is niet de Philips Airfryer kan ik je vertellen. Dit heeft namelijk te maken met het frituurmandje. Hierin zit een fijn gaas en dit maakt gewoon vrij lastig schoon. Zeker als er bijvoorbeeld gesmolten kaas is aangekoekt. Ik had een keer crostini's gemaakt met mozzarella. Nou, ik kan je vertellen dat het een hels klusje was om alle aangekoekte mozzarella tussen het gaas uit te pulken.

airfryer-schoonmaken-inventum-gf552hl

Veel eenvoudiger is een frituurmandje die bestaat uit één geheel. De meeste merken hanteren zo'n mandje. Denk bijvoorbeeld aan Inventum of Princess. Het frituurmandje is eigenlijk vervaardigd uit een plaat metaal die bedekt is met een antiaanbaklaag. Het mandje zelf heeft vaak een geperforeerde bodem en rondom het mandje bevinden zich bij de meeste airfryers openingen in de vorm van een soort vinnen die voor een goede luchtcirculatie zorgen.

De frituurmand van een Philips Airfryer heeft als bodem een fijnmazig netje, vergelijkbaar als dat van een traditionele frituurpan met frituurvet- of olie. En ik merk dat de mand van de Inventum vele malen makkelijker schoon te maken is dan die van de Philips Airfryer. De frituurmand van Philips bevat veel kleine vakjes en kiertjes waardoor het lastig is om het goed schoon te krijgen.

pan-neemt-veel-ruimte-in
In de vaatwasser nemen onderdelen best veel ruimte in.

Als je de pan en het mandje niet regelmatig reinigt dan zullen vet- en etensresten hardnekkig aankoeken. Dit resulteert in een airfryer die niet meer goed schoon te maken is en kan ook resulteren in rookvorming omdat de resten verbranden door de hoge temperaturen die bereikt worden in de airfryer.

Spetters tegen het warmte element

Vettige producten zoals hamburgers kunnen de binnenkant van je airfryer vies maken. Het vloeibare vet uit het vlees wordt namelijk door de luchtcirculatie meegeblazen binnenin de airfryer in de vorm van vetspetters. En deze spetters komen ook tegen het gloeiende warmte element aan. Dit element zorgt voor de hitte in je airfryer, maar vetspettertjes of andere spetters zullen direct verbranden als het opspat tegen of rondom dit element.

Je kunt opspattend vet voorkomen op een paar manieren. Je kunt in de bodem van je airfryer een klein beetje water gieten, zodat het vet wordt vastgehouden door het water. Je kunt ook een spatrekje maken of kopen, zoals het deksel die je krijgt bij de lichte snackset van Philips. Daarnaast kun je kiezen voor de Philips Airfryer XXL, want deze airfryer heeft een dubbele bodem. Deze extra laag in de bodem van de pan zorgt ervoor dat vet en vloeistoffen niet kunnen opspatten.

grill-element-schroefje-frituurmand-gf552hl

Na verloop van tijd zul je zien dat je airfryer best wat bruine plekken heeft op en rondom het grillelement. Je kunt dit reinigen met een vochtige doek en door je airfryer op zijn kop te zetten. Voorkomen van deze aangekoekte spetters is lastig. Je kunt bijvoorbeeld een spatdekseltje plaatsen of eventueel het vlees bedekken met wat aluminiumfolie.

 Advies van Pim: 

WIl je lang je airfryer netjes houden? Maak dan de onderdelen met de hand schoon. Gewoon met wat afwasmiddel, warm water en een sponsje. Als je hier een gewoonte van maakt zul je lang plezier hebben van je airfryer. Het is zo gedaan en je hetelucht friteuse ziet er netter uit en zal ook geen vieze etensluchtjes verspreiden.


Vraag en Antwoord

1. Waarom is de Philips Airfryer XXL mijn nummer #1?

Philips-Avance-Airfryer-XXL-HD9650Tegenwoordig kun je kiezen uit veel verschillende airfryers van diverse merken. En het komt niet veel voor dat een hetelucht friteuse echt tegenvalt. Heel simpel gezegd kunnen airfryers allemaal zo'n beetje hetzelfde. Je stelt een tijd en temperatuur in en de circulerende hetelucht zorgt dat je gerecht bereid wordt.

Ik test en review allerlei airfryers van diverse merken, deze krijg ik opgestuurd door fabrikanten of van webwinkels. Dus ik heb voldoende vergelijkingsmateriaal om te concluderen dat de meeste hetelucht friteuses wel goed presteren. Dat lees je ook terug in klantbeoordelingen op diverse webwinkels.

philips-airfryer-xxl-header

Maar waarom staat de Philips Airfryer dan op nummer 1? Naast dat de Philips Airfryer XXL een nette en goede airfryer is, profiteer je als bezitter van een Airfryer van het feit dat er een grote community met airfyer-fans is die volop ervaringen en recepten delen. Als eigenaar van een Philips Airfryer heb je daar zeker profijt van. Daarnaast biedt Philips een grote keuze aan airfryer accessoires om nog meer uit je hetelucht friteuse te halen.

Ik gebruik verschillende airfryers van diverse merken met veel plezier!

Zoek je de optimale airfryer-experience, dan ontkom je haast niet aan een Philips Airfryer. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor want een Philips Airfryer zit nu eenmaal in het hogere segment. In mijn airfryer top 10 vind je diverse andere merken hetelucht friteuses die ook top presteren maar wellicht niet alles bieden waar jij naar opzoek bent. Het is dus maar net wat jij belangrijk vindt.

2. Airfryer of frituurpan?

Wat is er nu beter? Een airfryer met hetelucht of een frituurpan met frituurvet of frituurolie. Met deze vraag kunnen we twee kanten op gaan.

Als we het over gezondheid en minder calorieën hebben, dan komt een heteluchtfriteuse als beste uit de bus. Want je gebruikt met een airfryer geen frituurvet en het vet dat al in je product zit druppelt in de pan en eet je dus niet op.

airfryer-of-frituurpan
Hetelucht of heet frituurvet?

Hoe zit het met de smaak? Sommige mensen vinden de smaak van frituurolie onmisbaar bij het eten van friet of snacks. En deze (nostaligische) frituursmaak ontbreekt wel een beetje bij snacks die uit een airfryer komen. Inderdaad ik heb het over ‘een beetje’, want veel snacks en friet is al voorgefrituurd voordat het verpakt wordt en de diepvries in gaat.

En qua snelheid? Wat is sneller, een portie friet frituren of een portie friet airfryen? Dat hangt af van het type airfryer en de hoeveelheid friet, maar een traditionele frituurpan zal je friet over het algemeen wel wat sneller klaar hebben. Bedenk je wel dat een frituurpan moet voorverwarmen en dit duurt weer langer dan bij een airfryer. Als je een airfryer hebt met een krachtig vermogen dan kan het zijn dat een airfryer sneller klaar is met frituren dan een traditionele frituurpan. Niet echt mijn sterkste alinea dit, excuus. Maar er zijn zoveel verschillende airfryers en frituurpannen dat het lastig te zeggen is welke er nu echt sneller is.

3. Airfryer of (hetelucht) oven?

Een van de meeste kritische noten die ik lees over airfryers is dat het eigenlijk een kleine heteluchtoven is. Maar is een airfryer hetzelfde als een oven? Ik vind van niet en dit is de reden. Een airfryer heeft een ‘uitlaat’ in de vorm van een roost. Dit zit bij de meeste airfryers aan de achterkant of bovenkant. Hetelucht en stoom wordt door dit rooster naar buiten geblazen en verse lucht wordt aangezogen en stroomt langs het grillelement. Hierdoor ontstaat er in de airfryer een hetelucht circulatie. Bij een heteluchtoven wordt er geen stoom naar buiten geblazen zoals bij een airfryer. Ik heb nog nooit stoom uit mijn oven zien komen, jij wel? En juist dit maakt het verschil. Je product wordt veel krokanter in een airfryer dan in een heteluchtoven omdat de airfryer ook het vocht in de vorm van stoom naar buiten uitstoot. Ik weet dus zeker dat een frietje in een airfryer veel sneller krokant wordt dan in een heteluchtoven.

Tip: Bekijk deze video waarin ik een wedstrijdje kroket en friet bakken doe met een Philips Airfryer versus mijn eigen hetelucht oven.

Weet je wat nog een nadeel is van een heteluchtoven? Dat is dat een oven groter is dan je airfryer. Waarom is dat erg? Nou, stel je wil voor je zelf een frikandelletje klaar maken en een portie friet. Ga je hier echt je oven voor aanzetten? En ‘s ochtends, als je een pistoletje wilt afbakken, ga je dan serieus hiervoor je oven gebruiken? Dat kost heel veel tijd en ook heel veel energie. Een airfryer kan dat een stuk efficiënter.

4. Wat is de beste friet voor in de airfryer?

inventum-gf500hld-frituurmand-friet-patat-worst

Kun je alleen maar (dure) oven friet of airfryer friet airfryen in je airfryer? Nee hoor. Je kan gewone diepvries frieten kopen (ook de hele goedkope) en perfect bereiden in je airfryer. Ik heb zelf allerlei merken (Aviko, AH Basic, Lambweston) en soorten friet (franse friet, ribbel friet, twister friet) geprobeerd en eigenlijk alle soorten komen er goed uit. Ik koop zelf nooit speciale airfryer friet. Want het schijnt zo te zijn dat deze frieten een suikerlaagje bevatten die karameliseert tijdens het airfryen waardoor de friet krokanter wordt. Of dat echt waar is weet ik niet zeker, maar ik heb het uit een vrij betrouwbare bron. Een airfryer is om gezonder te frituren, dus daar hoort geen besuikerde friet bij wat mij betreft. Je kunt naast diepvries friet ook verse friet maken met gekookte aardappels, dat is ook heel lekker maar het kost je wel wat meer werk. Tip: Bekijk in welke friet de minste calorieën zitten.

Wat zijn de beste snacks voor in de airfryer?

Ook hier geldt, elk soort snack kun je bereiden in de airfryer. Het is wel zo dat een gewone diepvries kroket wat bleek blijft. En een frikandel blaast zich tijdens het airfryen heel dik op, maar eenmaal op je bord krimpt hij weer. Let op met wat vettigere producten zoals kip krokant schnitzels of hamburgers. Deze zijn al wat vettig en dit zorgt ervoor dat mijn airfryer (vooral mijn Airfryer XL) gaat roken.

Bekijk in deze video's hoe ik snacks bereid in de airfryer:

Populaire baktijden en recepten:

Als je voor het eerst je hetelucht friteuse gaat gebruiken dan probeer je vast eerst een portie friet en snacks. Hoe kun je dit het beste bereiden? Bekijk deze pagina's met handige tips:

Philips Airfryer aanbiedingen & acties

philips-airfryer-aanbiedingen-home

Schrijf je in voor Airfryer Aanbiedingen

Blijf op de hoogte over Philips Airfryer XL en XXL aanbiedingen en acties. Schrijf je in met je mailadres en ik stuur je een mailtje als er een scherpe aanbieding, cashback actie of andere mooie korting is. Zo koop jij goedkoop en voordelig een Philips Airfryer.

Meld je hier aan!

Disclaimer: Deze pagina bevat affiliate links waardoor ik mogelijk een commissie verdien.

16 reacties op “Beste Airfryer | September 2020”

 1. Na recent verstreken garantieperiode geeft Tefal niet thuis.

  Na ruimschoots 2 jaar, net na het verstrijken van de garantieperiode, heeft onze Tefal Actifry het begeven. Om te kunnen beoordelen of hiervoor eventueel toepassing kan worden gegeven aan de coulance regeling het defecte apparaat op aangeven van Tefal opgestuurd naar E-Care. E-Care bevestigde onze eerdere conclusie dat de motor stuk is. Tefal hierop aangesproken, ook inzake het zo nodig toepassen van een coulance regeling. Tefal voelt zich hierop niet aangesproken en is niet bereid ons tegemoet te komen. Voor Tefal c.s. is kennelijk bepalend en voldoende dat hun producten maar de garantieperiode doorkomen. Over duurzaam ondernemen gesproken. Wel een duur apparaat, maar zeker niet duurzaam.

  1. Beste Koos Horlings,

   Dank voor uw reactie. En erg vervelend dat uw ActiFry het heeft begeven net na de garantieperiode. Het komt erg vaak voor dat huishoudelijke elektronica het begeeft na de garantie. Dat is helaas de gang van zaken vandaag de dag. Gaat u nu een nieuwe friteuse kopen? En zo ja, wat voor een gaat dat worden? Wellicht de overstap naar een Philips Airfryer?

  2. Heb het zelfde ook na meer dan 2 1/2 jaar stopt de airfryer en ook contact met Tefal en ook geen coulance advies koop een nieuwe want het repareren is tussen de € 50,00 en €75,00, bij een nieuwe krijg je weer 2 jaar garantie. Tefal is niet voor duurzaamheid.

 2. Mariska Vanhelden

  Heb zelf de Homie Airfryer en die werkt oprecht echt heel goed, de bak/frituur resultaten zijn ook geweldig. Aanrader dus!!!!!!!!

  1. Hoi Mariska,

   Dank voor je reactie. Heb je de Homie Airfryer S7? Waarom heb je voor de Homie Airfryer gekozen? Goed om te horen dat de resultaten zo goed zijn.

   Groet, Pim

 3. Bestaat er ook een inbouwvariant of een set dat je hem in een plek van een oven in kan bouwen en de achterkant op de buis van de afzuigkap aan sluit of heeft iemand al zo iets gemaakt
  Gr carles

 4. Ik heb in maart 2015 een airfryer XL van Philips gekocht en was erg tevreden over de resultaten maar niet over het schoonmaken ervan. Het frituren van patat, kroketten etc. gaat prima maar bij het bereiden van kip, spareribs, zalm e.d. is hij erg moeilijk schoon te maken. Het verwarmingselement word dan erg vies en gaat roken. dat is volgens mij ook de reden dat mijn airfryer het niet meer doet. Hij gaat nog wel aan maar na enkele minuten slaat hij helemaal uit, w.s. de oververhittingsbeveiliging. Kan ik dat nog repareren of kan ik beter een andere, goedkopere kopen. Ik vind n.l. 200 euro in 2 jaar erg veel geld en als jij zegt dat dit tegenwoordig normaal is dat een apparaat snel na de garantieperiode kapot gaat kan ik beter een goedkopere kopen.

  1. Beste Marga,

   Ik heb momenteel ook een Inventum Airfryer, de GF400HL. Een stukje kleiner dan de Airfryer XL, maar ook zeker een goede hetelucht friteuse. Je mist wel wat power die de XL heeft, maar toch voor het geld maakt deze prima frietjes en snacks.

 5. Hallo Pim,

  Kan je me zeggen wat het verschil is (buiten het prijsverschil) tussen de Princess Aerofryer 182055 en 182050. De ene heeft een stekker F de andere G maar verder lijken ze me hetzelfde. Waarom dan het toch behoorlijke prijsverschil? De 55 heeft een draaiknop om de programma’s te kiezen en de 50 tiptoetsen. Maakt dat het prijsverschil? Zijn beide nog verkrijgbaar?

  Groetjes,

  Marleen

 6. Lieke Nieuwkoop

  Hoi Pim,

  Ik woon samen met mijn vriend en ik ben op zoek naar een passende airfryer. Wij eten weinig friet en snacks (al zal daar met een airfryer misschien verandering in komen 😉 . We wonen in een flat met een niet zon grote keuken, ik vind het daarom ook belangrijk dat de airfryer makkelijk te verplaatsen is. Nu heb ik gelezen dat de Philips xxl vooral zwaarder is dan de Philips xl. Is de Philips xxl zo veel beter dat ik alsnog die moet kopen? Of raadt je misschien een ander merk aan welke ook goed is?
  Alvast bedankt!

  1. Hi Lieke, dank voor je vraag. Je geeft aan weinig snacks en friet te eten, dus je zal de airfryer ook graag willen gebruiken voor ander dingen. Zoals het airfryen van groenten, vlees en vis? Dan raad ik je zeker de Philips Airfryer XXL aan. Qua formaat is de airfryer net iets groter dan de XL en hij is ongeveer 1 kg zwaarder, dus dat valt mee. Ik vind zelf de Airfryer XXL prettiger werken, vanwege de bediening (analoge draaiknop) en je hebt een hoop accessoires waar je uit kunt kiezen zodat je gevarieerd eten kunt bereiden. Als je dus de beste wilt hebben, kies de Airfryer XXL. Wil je ietsjes goedkoper uit zijn, dan is de Airfryer XL natuurlijk ook een goede optie.

 7. Ik heb nu 2 airfryers van philips gehad, de tweede versie is al beter maar het rooster, mand, bak en warmte element worden wel erg smerig na verloop van tijd. vooral dat rooster is gewoon een slecht design, wel vervangbaar maar zoals je leest moet je bijna alles wel vervangen na verloop van tijd en kan je net zo goed een nieuwe kopen.

  1. Ja, het schoonmaken blijft wel een dingetje inderdaad. Ik ervaar wel dat bij andere merken, dat het mandje makkelijker is om schoon te maken. Bijvoorbeeld bij de Blokker Airfryer die ik in de Top 10 heb staan. Zeker ook een goed model airfryer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − acht =

Scroll naar top