Philips Airfryer goed schoonmaken

philips-airfryer-schoonmaken-in-10-stappen

Maak je airfryer schoon binnen 10 minuten met deze schoonmaaktips

Help, hoe krijg ik mijn airfryer schoon? Deze vraag zie ik veel voorbij komen. Maar hoe vaak maak jij je airfryer schoon? Het beste is om dit na elk gebruik te doen. Zo heb je het langste plezier van je friteuse. Maar het is wel belangrijk dat je jouw airfryer op de juiste manier schoonmaakt. Lees hier hoe je in 10 stappen jouw airfryer weer spik en span maakt.

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Mijn nummer 1 tip is om je airfryer na elk gebruik schoon te maken. Gewoon met een sopje.

Deze tips werken voor alle soorten airfryers, dus niet alleen voor Philips Airfryers :)

Hoe maak je een Airfryer schoon?

Heb je geen zin om te lezen? Dan hier de korte schoonmaak versie:

philips-essential-airfryer-xl-schoonmaken-mandje-frituurmandje-pan

Het beste maak je jouw airfryer schoon met de handvaat. Gebruik een zachte spons of afwasborstel zodat je de antiaanbaklaag niet beschadigd van de frituurmand, pan of eventuele accessoires. Slim is het om je airfryer schoon te maken als deze nog een beetje warm is. Giet in de pan van de airfryer wat warm water met Dreft of een ander afwasmiddel en laat het sopje zijn werk doen. Maak vervolgens de pan schoon en maak de onderdelen droog of laat deze uitlekken op een afdruiprekje.

Video: Hoe Airfryer schoonmaken

Wat is de beste airfryer? Bekijk hier mijn advies.

Zo ziet mijn Airfryer XL eruit na 1 jaar gebruik:

Hoe maakt de Philips Chef zijn Philips Airfryer schoon?

martin-senders-the-philips-chefAls iemand weet hoe je de Airfryer moet schoonmaken, dan is het Martin Senders wel: The Philips Chef.

Ik heb Martin persoonlijk gevraagd hoe hij zijn Airfryers schoonmaakt, want ja hij heeft ze allemaal.

Dit is zijn tip. Take it away, Martin:

“De onderdelen van de Airfryer zijn vaatwasbestendig, maar persoonlijk was ik hem meteen na gebruik af, gewoon met een sopje. Je kunt dit het beste doen als de onderdelen nog warm zijn, want dan zijn de vetten nog vloeibaar.” – The Philips Chef, Martin Senders

Ok, duidelijk. Maar we willen even stap voor stap weten hoe je een Philips Airfryer het beste kunt schoonmaken. In dit artikel maak ik een Philips Airfryer XL schoon, maar je kunt deze technieken op elke airfryer toepassen natuurlijk.

schoonmaken-vies-mandje-airfryer-xxl
Het gaas blijft een lastig onderdeel om schoon te maken en te houden.

Philips Airfryer XL helemaal schoonmaken in 10 stappen

Ik heb zelf onder andere een Philips Airfryer XL en ik maak de Airfryer na elk gebruik schoon. Zowel de binnen als de buitenkant. Hieronder laat ik je in 10 stappen zien hoe ik de Airfryer schoonmaak.

Deze schoonmaak tips kun je ook gebruiken voor andere soorten Airfryers.

Wat heb je nodig?

 • Een vieze Airfryer ;-)
 • Warm / heet water
 • Klein beetje afwasmiddel
 • Sponsje of zachte afwasborstel
 • Handdoek
 • Microvezeldoek

Let op:

We maken de Airfryer schoon door deze met de hand af te wassen. De reden hiervoor is dat de vaatwasser de antiaanbaklaag op den duur kan aantasten. Ook het handvat wordt niet zo blij in de vaatwasser. Dus de pro tip is: maak je Airfryer altijd met de hand schoon. De fabrikant zal in de handleiding ook tips geven over hoe je de onderdelen het beste kunt reinigen.

Kun je dan helemaal nooit je onderdelen in de vaatwasser schoonmaken? Jawel, zo nu en dan stop ik best een onderdeel in de vaatwasser. Dat doe ik bijvoorbeeld als het onderdeel echt hardnekkig vies is, bijvoorbeeld door aangekoekt vet of aangekoekte kaasresten. Maar 95% van de keren doe ik de onderdelen schoonmaken met de hand.

binnenpan-van-airfryer-schoonmaken-geen-scherpe-voorwerpen

Maar let op met afwassen dat je de binnenpan en het mandje niet afwast tussen het bestek. Want dit zorgt voor krassen. Zorg er dus voor dat je een lege gootsteen hebt, zonder dat hier al vuile vaat in ligt.

Alles ready? Oké, let’s do this:


Stap 1: Haal de stekker uit de Airfryer

stap-1-haal-de-stekker-uit-de-philips-airfryer

Veiligheid boven alles. Voordat we gaan beginnen trekken we de stekker uit het stopcontact. We gaan er in deze situatie wel vanuit dat je zojuist wat eten bereid hebt in de Airfryer. De machine is dus nog warm. En dat komt goed uit. Waarom? Lees snel verder.

Stap 2: Doe afwasmiddel met heet water in de binnenpan

afwasmiddel-in-de-binnenpan-van-de-airfryer

Trek de lade van je airfryer open en knijp wat afwasmiddel in de pan. Giet vervolgens  warm of heet water in de pan. Dat kun je doen met de kraan, met een Cooker of gebruik je waterkoker. Je hoeft dus niet perée water te verspillen, als je wat water in je waterkoker of koffieapparaat hebt dat je anders toch zou verversen, dan kun je ook dit water gebruiken om een sopje van te maken. Maar de voorkeur is wel dat het water warm is.

Doordat de pan nog warm is, is het vet nog vloeibaar. En dat zorgt er voor dat we de Airfryer makkelijker schoon kunnen maken.

Giet net zoveel water in de pan totdat het mandje goed onder water staat. Zorg er wel voor dat de lade aan de onderzijde ondersteund wordt en niet zweeft. Bij de Philips Airfryer wordt de onderkant ondersteund door een soort rails. Maar de meeste airfryers hebben een volledig uitneembare pan. Deze pan zul je waarschijnlijk onder de kraan vullen. Let op dat het gewicht toeneemt en dat je de pan aan de onderkant ondersteund als je deze terug plaatst in je airfryer. Hiermee voorkom je dat er mogelijk iets kapot gaat, bijvoorbeeld bij het handvat.

Stap 3: Ga lekker eten en laat je sopje zijn werk doen

sop-in-de-binnenpan-van-de-airfryer

Duw de lade dicht en laat het sopje zijn magic doen terwijl jij in de tussentijd lekker aan het eten bent. Wow, is dat alles bij stap 3? Yes, en door:

Oh, wacht! Er zit nu water in je airfryer. Dus ga niet je airfryer aanzetten. Houd de stekker uit het stopcontact. Heel belangrijk.

Stap 4: Airfryer mandje schoonmaken

airfryer-frituurmandje-afwassen

Heb je lekker gegeten? Ik hoop dat je airfryer gerecht goed gelukt is. Heb je wat tips nodig? Check dan hier mijn aanbevelingen voor airfryer kookboeken.

Haal nu voorzichtig de binnenpan met het mandje uit de airfryer en zet deze op het aanrecht. Ik zet mijn onderdelen meestal even op een snijplank, een onderzetter of een pannenlap. Want het kan zijn dat de pan nog heet is en mogelijk kan je aanrecht hier niet zo goed tegen.

Zorg dat je wasbak leeg is en plaats nu je pan en het mandje in de wasbak. Het beste kun je nu even een spons of afwasborstel langs de onderdelen halen. Kiep dan het water weg en vul de gootsteen met warm water en een beetje afwasmiddel.

Maak in je verse sopje het frituurmandje schoon. Ik gebruik hiervoor een zachte afwasborstel of een schuursponsje. Let op met de ruwe zijde van het sponsje dat je geen krassen of beschadigingen maakt. Vergeet niet om de buitenzijde en het handvat schoon te maken.

Het is niet zo dat de onderdelen van je airfryer super kwetsbaar zijn. Heb je een hardnekkig aangekoekt stukje? Dan kun je best even wat extra kracht zetten.

airfryer-mandje-schoonmaken-met-sop-en-sponsje

Het gaas maak ik het liefste schoon met de afwasborstel. Afspoelen kan wat lastig zijn. Ik houd zelf mijn hand altijd gespreid boven het gaas en laat op mijn hand het water stromen. Hierdoor kan ik het sop afspoelen van het gaas en het mandje. Of houd je mandje verticaal en laat hier het water langs lopen.

Super, het mandje is schoon. Ziet het mandje er nu uit alsof deze net uit de doos komt? Nee, je zal op den duur wat bruine aantasting gaan zien bij het mandje en bij de pan. Volkomen normaal. dit gebeurt ook in je koekenpan, wokpan of oven. Dit zijn gewoon gebruikssporen. Waar je wel op moet letten is dat echt duidelijk vuil goed weg is. Dus vet, kruimels en andere etensresten.

Top, op naar de binnenpan.

Stap 5: De binnenpan schoonmaken

binnenpan-van-airfryer-schoonmaken

Als het goed is is de meeste viezigheid in de binnenpan al losgeweekt. Ik haal er nog even de afwasborstel langs en haal wat vette plekken weg met een sponsje. Vergeet ook de buitenzijde niet van de binnenpan. Let op dat sommige airfryers een beetje scherp kunnen zijn aan de onderkant. De Philips Airfryer XL heeft bijvoorbeeld van die puntjes aan de onderkant, dit kun voor krassen zorgen in je wasbak. Dit kun je voorkomen door een kunststof snijpank in je wasbak te plaatsen.

philips-airfryer-mandje-en-binnenpan-uit-laten-lekken

Nu de twee onderdelen schoon zijn laat ik het mandje en de binnenpan uitlekken en opdrogen. Maar je kunt de onderdelen natuurlijk ook afdrogen.

Stap 6: Reinig de buitenkant van de Airfryer

airfryer-buitekant-schoonmaken-met-warme-vochtige-vaatdoek

Weet je nog hoe je Airfryer eruit zag toen je ‘m uit de doos haalde? Je moest bijna een zonnebril op, zo erg glom ie.

Waarschijnlijk zit je Airfryer nu onder de vette vingers en er zullen vast al wat krasjes te zien zijn. Aandachtspunten bij het schoonmaken zijn vooral het handvat, bedieningsknoppen en eventueel het display. Met een warm en vochtig vaatdoekje of microvezeldoekje maak ik de buitenkant schoon. Om geen watersporen achter te laten maak ik de buitenkant wel droog met een droge theedoek of droge microvezeldoek.

We gaan het nu een stapje spannender maken, oké? Stap 7 is niet iets dat je bij elke schoonmaakbeurt zou moeten uitvoeren. Maar zo nu en dan (bijvoorbeeld 1x per week), is het handig om ook de binnenkant van je airfryer eens op te frissen.

Stap 7: Grillelement of verwarmingselement schoonmaken

verwarmingselement-grillelement-in-de-philips-airfryer-xl

Heb je wel eens goed in je aAirfryer gekeken. Als je je nek draait zie je boven in een spiraal. Dit element wordt, net als in een heteluchtoven, rood gloeiend heet. En tijdens het bereiden van jouw gerecht wordt dit grillelement ook vaak vies.

Dat komt door opspattend vet, of doordat je gerecht per ongeluk tegen het element komt. Dat kan gebeuren als je gevulde paprika’s net even wat te groot zijn, of dat je hele kip met haar rug iets te veel uitsteekt het element aanraakt.

Is helemaal niet erg. Maar het is wel belangrijk om ook dit onderdeel af en toe schoon te maken. Zo voorkom je dat je airfryer gaat roken of vies gaat ruiken als je ‘m de volgende keer weer gebruikt.

Hoe maken we het grillelement schoon? Pak er even een keukenhanddoek bij en ik leg het je uit.

Stap 8: Handdoek op tafel of aanrecht neerleggen

philips-airfryer-xl-op-zijn-kop-op-handdoek-voor-schoonmaken-grillelement

Leg de handdoek op een tafel of aanrecht neer. We gaan hier namelijk straks de airfryer op neerzetten, op z’n kop :O

Pak niet je allermooiste handdoek, want je handdoek kan wat vies worden door kruimeltjes enzo. Er kunnen namelijk kruimels van paneermeel of stukjes friet uit de uitlaat vallen. Ook de openingen voor de luchtcirculatie kunnen wat vuil bevatten dat er nu uit kan vallen.

Stap 9: Airfryer op zijn kop neerzetten en lade openen

lade-helemaal-open-van-de-philips-airfryer-xl

Pak je airfryer erbij, zonder dat hier de binnenpan en het mandje in zit. Loop naar je handdoek en draai je Airfryer voorzichtig om. Doe dit boven de tafel of het aanrecht. Want er kunnen kruimels uit de machine vallen.

Staat ie? Ziet er best gek uit hè. En het kan geen kwaad, dus no worries. Trek nu de lade van de airfryer open. Zover als je kunt.

Stap 10: Grillelement schoonmaken met een vochtige vaatdoek

grillelement-in-philips-airfryer-xl-schoonmaken-met-vochtige-vaatdoek

Je kunt nu op het grillelement kijken. Als je goed kijkt zie je hier en daar wat donkere spikkels en bruine plekken. Dit gaan we schoonmaken met een vochtige warme vaatdoek.

Hebben we de hulp nodig van hardnekkige reinigingsmiddelen? Nope. Gewoon een vochtige vaatdoek, dat is alles. En qua gezondheid is het ook beter om geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. Tijdens het airfryer gaat hete lucht langs het grillelement, en het schoonmaakmiddel zou dan zo je eten in worden geblazen. Niet best lijkt mij.

schoonmaken-philips-airfryer-voor-en-na

Maak met je vaatdoek de vieze plekken schoon. Je kan best wat kracht zetten bij het schoonmaken. Maak ook gelijk van de gelegenheid gebruik om de rest van de binnenkant schoon te maken. Lastige plekjes kun je schoonmaken met bijvoorbeeld een zachte tandenborstel.

Gefeliciteerd, je Airfryer is weer spik en span!

Draai de Airfryer weer om. En zet de binnenpan met het mandje weer in je machine. Ziet er weer netjes uit toch?

airfryer-xxl-verschil-airfryer-xl

En op je handdoek liggen alle verstopte kruimeltjes. Deze zijn gevallen uit de bovenrand en uit het uitlaatfilter. Dus dat is ook gelijk schoon. Goed bezig!

Meer airfryer schoonmaak advies

Meer tips voor het schoonmaken van het grill element

In deze video laat Philips zelf zien hoe zij een (wel erg schone) airfryer schoonmaken en dan in het bijzonder het grillelement. Het is best een lange procedure, dus dit raad ik meer aan om af en toe uit te voeren. De video heeft Engelse uitleg en ook een heerlijk muziekje haha, enjoy:

Hoe vaak moet je de Airfryer schoonmaken?

Een frituurpan schoonmaken. Bweh, kun je niet iets leukers verzinnen? Gelukkig is het schoonmaken van een hetelucht friteuse veel makkelijker dan het schoonmaken van een vieze oude frituurpan met vet en olie.

vies-frituurmandje-airfryer
Geen zorgen, dit frituurmandje heb je zo schoon met wat warm water en Dreft.

Ik raad je aan om in ieder geval het mandje en de binnenpan na elk gebruik schoon te maken. En het grillelement een keer per week, of wanneer je een vettig gerecht hebt gemaakt. Zoals kippenpootjes of hamburgers. Deze producten spatten nogal, waardoor het element vies wordt.

Een Philips Airfryer is toch vaatwasserbestendig?

Ja, dat klopt. Maar toch raad ik je af om de onderdelen van de Airfryer schoon te maken in een vaatwasser. De antiaanbaklaag gaat op den duur slijten door de chemische vaatwastabletten. Wil je dus lang blijven genieten van je Airfryer? Maak ‘m dan schoon met de hand.

philips-airfryer-xl-schoonmaken-gebruik-geen-chemische-schoonmaakmiddelen

Ook soda, bakpoeder of andere huishoudelijke schoonmaakmiddeltjes raad ik af. Gebruik gewoon een vochtige warme doek, dat moet goed komen. Zeker als je Airfryer nog warm is moet het vuil makkelijk te verwijderen zijn.

Hoe voorkomen dat het grillelement vies wordt?

Wil je het grillelement niet zo vaak schoon hoeven maken? Gebruik dan een spatdeksel. Dit deksel laat wel hete lucht binnen in het mandje, maar opspattend vet komt niet tegen het grillelement aan.

handgreep-inkeping-inventum-gf500hld

Sommige mensen gebruiken ook aluminium lekbakjes of bakpapier in hun airfryer om de binnenpan schoon te houden. Dat kan, als je goed oplet. Maar dit komt wel ten nadelen van de bakprestaties. De hete lucht kan nu namelijk minder goed langs je voedsel geblazen worden, waardoor de werking van je Airfryer minder wordt. Daarnaast is het opletten met bakpapier, want je hebt het risico dat het bakpapier tussen het verwarmingselement komt, met mogelijk brand als gevolg.

Disclaimer

Bovenstaande artikel omschrijft hoe ik mijn airfryer schoonmaak. Dit zijn tips om jouw airfryer te reinigen. Ik ben niet aansprakelijk voor eventuele beschadiging aan jouw Philips Airfryer. Ga zorgvuldig te werk en als je twijfelt over hoe je jouw airfryer schoon moet maken, neem dan contact op met de klantenservice van Philips.

airfryer-schoonmaken-inventum-gf552hl

Meer airfryer schoonmaak tips

Ik heb dit artikel al een tijdje op mijn site staan. En intussen zijn er verschillende andere websites met tips en tricks om je airfryer schoon te maken. Zoals je airfryer mandjeschoonmaken met citroen, azijn, een vaatwastablet of baking soda. Hieronder heb ik een verzameling met tips voor je neergezet. Veel succes met het schoonmaken en hopelijk krijg je jouw airfryer weer helemaal schoon!

FrituurGezond op NU.nl & MSN.com

Schoonmaaktips voor je airfryer: ‘Een aangekoekte airfryer is niet te redden’
NU.nl & MSN.com – Datum: 6-02-2020

FrituurGezond-op-NU.nl

FrituurGezond-op-MSN

FrituurGezond-Facebook-Martin-Senders-Philips-Chef

Indra Jager van NU.nl heeft mij geïnterviewd voor haar artikel met “Schoonmaaktips voor je airfryer”. Ze vroeg mij om tips en advies bij het schoonmaken van je airfryer. Lees hier het interview op NU.nl en bekijk hier het artikel op MSN.com.

 • Handyman.nl – Tips om de pan het het mandje van je airfryer schoon te maken met een vaatwastablet en met citroen.
 • Philips.nl – Officiële pagina van Philips om alle onderdelen van je airfryer te reinigen. Zoals de pan, de mand, het grillelement maar ook de buitenkant van je hetelucht friteuse.
 • Eetnieuws.nl – Saskia geeft eigen tips hoe zij haar airfryer het beste schoonmaakt. Ze gebruikt haar wondermiddel Dettol waarmee ze haar airfryer goed schoon krijgt.
 • Coolblue.nl – De bekende webwinkel geeft tips voor het schoonmaken van de mand, binnenpan, buitenkant en verwarmingselement.
 • Schoonmaakgids.nl – Een site over schoonmaken, die moet wel goede tips hebben. Ze leggen uit hoe je met een schaaltje met citroensap de binnenkant kunt reinigen. Daarnaast lees je tips om vastzittende vestresten te verwijderen en geven ze tips hoe je kunt voorkomen dat je airfryer vuil wordt.
 • Huishoudplaza.nl – Ook deze website geeft als advies om een schaaltje met citroensap te gebruiken om je airfryer weer helemaal schoon te krijgen. Volgens de site wordt je apparaat weer als nieuw.
 • Airfryer Bakavonturen – Heb je een airfryer? Dan ken je vast deze website. In dit uitgebreide artikel leggen Marc en Maruska uit met tekst en filmpjes hoe je jouw airfryer zo goed mogelijk schoon krijgt.
 • Bokt.nl – Dit van oorsprong ‘paarden forum’ heeft allerlei topics over andere zaken. Zo ook dus iemand die advies vraagt over het reinigen van een airfryer. Tips die gegeven worden zijn soda water, cola, Dubro Ultra Ontvetter en ammoniak.
 • Gelukkigerwonen.nl – Lees stap-voor-stap hoe je de binnen- en buitenkant van je airfryer kunt schoonmaken. Er wordt onder andere witte azijn gebruikt als geheim middel.

Blijft je airfryer vies?

Lukt het je niet om je hetelucht friteuse schoon te krijgen na het proberen van al deze tips? Blijft je mandje vol zitten met zwarte aangekoekte resten, is het grillelement vies en stinkt de pan tijdens het airfryen? Misschien is het dan toch tijd om eens te kijken naar een nieuwe airfryer. Bekijk mijn advies over de beste airfryers om je op weg te helpen.

54 reacties op “Philips Airfryer goed schoonmaken”

 1. Hoi ik ben Jeanet , Ik maak mijn Airfryer na ieder gerecht schoon alleen niet direct na gebruik. Ik krijg hem prima schoon op de randjes van het mandje na. Hebben jullie daar ook een goede tip voor?

  1. Hoi Jeanet, het beste kun je de Airfryer schoonmaken wanneer deze nog warm is. Dan zijn de vette nog niet aangekoekt. Vul je wasbak met heet water met wat afwasmiddel en plaats daar je mandje in en laat dit een tijdje weken. Vervolgens met een schuursponsje proberen de randjes te reinigen. Succes!

  2. Een tip die eigenlijk voor zilver was en die ik intussen al voor zovele doeleinden heb gebruikt zoals ook het airfryer mandje weer blinken schoon krijgen.
   Ik zet het mandje in de bak met een kop soda en een platte prop zilverpapier duw je onder het mandje.
   Dan met kokend water opvullen en een tijdje laten weken na gelang het mandje vies is.
   Na goed te hebben geweekt even flink met een harde borstel over de randjes en alles laat gewoon los.
   Je kunt er eventueel ook nog een vaatwastablet aan toevoegen, iets wat ik wel doe.
   Resultaat was een mandje alsof ie nieuw was.

 2. Hallo ik ben Rick en ik heb 2 airfryers gekocht , de kleinere digitale versie en de XL, en ik maar iedere keer na gebruik de mandjes schoon en de bak, maar als je de pan vaker gebruikt en ook voor andere zaken als af en toe een patatje of een afbakbroodje dan brandt het vet toch wel zo sterk in aan pan/netje en ook om het hitte element dat je die echt met geen mogelijkheid meer schoon krijgt, ook niet als de boel nog warm zou zijn, en wie gaat de pan gelijk schoon maken als je eten op je bord ligt, onzin ! De gewone frituurpan is dan misschien ietsje ongezonder maar daar hoefde ik alleen wat vet te verschonen en niet de hele pan op zijn kop te zetten om bij bijna niet begaanbare plekken het aangebakken vet te verwijderen !
  Ik ben blij met de airfryer, maar ik vind dat Philips hier een grote uitdaging heeft voor een beter ontwerp als het om het schoonhouden van je airfryer gaat. Ik denk zelfs dat als die vet resten eenmaal zijn ingebrand dat het ongezond is om uit je airfryer te blijven eten. Ik weet dat veel mensen geen flauw benul hebben dat er zoveel vet rond het hitte element ophoopt en vastbrand. Die maken het pannetje en netje schoon en gaan weer bakken. Nogmaals een leuke uitvinding maar nog niet perfect.

  1. Beste Rick,

   Bedankt voor je reactie. Ik zelf ondervind niet heel veel problemen met het schoonmaken van mijn Airfryer. Maar het is ook afhankelijk hoe lastig het schoonmaken is per gerecht. Het makkelijkste maak je de Airfryer toch schoon als deze warm is. Misschien dat je ‘m een keer zo kan schoonmaken door gewoon de Airfryer een keer te laten draaien, zonder dat je van plan bent om te gaan eten. En daarna direct de onderdelen reinigen.

   De nieuwste Airfryer die binnenkort uit komt zal wel aanvoudiger schoon te maken zijn.

   Keep frying!

  2. Hallo, ook hier ellende met schoonmaken van het geheel, wat dat betreft een waardeloze uitvinding vwb het schoonmaken het bakken is SUPER. Doe het geheel ook telkens voor noppe mee in de vaatwasser als ik minder vaat heb in de hoop dat het rooster vd de mand en de randen ervan wat schoner worden maar ik vind dat het niet helpt. Ik heb ernaast een ander model fryer, niet van philips maar tomado o.i.d met een grote glazen bak en daarboven een verwarmingselement in de glazen deksel, oke het kijkt minder mooi en bakt de boel zonder air want het verwarmt alleen maar HEERLIJK om schoon te maken geen gedoe met niet te bereiken of onhandige weet ik wats gewoon spoelen met een borstel en afdrogen want het geheel is van glas ( philips, lees u mee?. ).
   Ook de anti aanbak laag van de mand liet hier en daar snel verf los en dat juist in den beginne als alles o zo voorzichtig werd aangepakt, en voordat men gaat wijzen, ook bij schoonouders en 2 andere kennissen hetzelfde… 1 heeft een andere mand geeist ( garantie he ) maar daar begon het snel erna ook weer, ze hebben het maar zo gelaten.
   b.t.w, Ik gebruik de fryer omdat dit kei handig is met snel bakken en m.n schoonmaken ( echter dat laatste valt dus tegen ) en niet zozeer omdat het vet-vrij bakt hoor, ben wel blij dat gekloot met olie niet meer te hebben en toegegeven het smaakt anders maar ik heb inmiddels geen problemen ermee. :)
   Waarom ik reageer, wilde dit ook met jullie delen en PIM, ik hoop echt dat philips het volgende model wat ” handiger” maakt, denk dat we met zijn allen wel benieuwd zijn.
   Bedankt voor je bijdrage !
   vr.groet

   1. Mano, dank voor je reactie. Ik hoop ook dat de nieuwe modellen dit soort dingetjes heeft aangepakt. Het is voor Philips de eerste generatie geweest. Een nieuw product, hoe wordt het ontvangen. Natuurlijk zitten er dan wat ‘kinder-ziektes’ in. Maar ga er maar vanuit dat Philips hier zeker aandacht aan heeft geschonken bij de nieuwe modellen.

  3. Hallo ik ben angeliek
   Ook ik ondervind heel veel problemen om de binnenkant schoon te maken.
   Ik doe echt veel met de airfryer en ben er ook blij mee.
   Maar de binnenkant is ingebrand vuil en krijg je echt niet meer schoon.
   Terwijl ik hem altijd schoon houd,ik weet dat het anders kan.want bij een vriendin van mij is de pan nog brand schoon.en we hebben hem tegelijk gekocht
   Wordt er moedeloos van!!!

   1. Beste Angeliek,

    Vervelend. Maakte je ‘m na elk gebruik schoon? Mijn pan is ook nog brand schoon, maar dat komt omdat ik ‘m elke keer na gebruik afwas. Ik zou je binnen pan een nachtje laten weken met heet water en Dreft. Na het weken voorzichtig met een zacht schuursponsje reinigen.

    Wat je ook kunt proberen is de Airfryer zonder iets aan te zetten en nadien reinigen. Dan is het vet zacht en kun je het makkelijk schoon maken. Let wel op dat de pan natuurlijk heet is.

 3. Ik denk dat Rick en Pim beiden gelijk hebben. Ik krijg hem ook niet helemaal schoon. De truk met de citroenen helpt wel goed (onderin alu folie leggen, enkele citroenen uitgeperst en in de pan gegoten en 20 minuten laten staan op 200 graden. heel veel vuil komt nog los. Ik zet alles na gebruik ook direct in een heet sop, maar echt proper gaat hij nooit meer worden, maar nooit zo vuil als een frituurpan met vet.

  1. Beste Anne,

   Ik krijg vaak berichtjes dat mijn pan niet vies is en dat het daarom makkelijk is om de Airfryer in deze staat schoon te krijgen.

   Maar mijn truuk is om na elk gebruik de pan te reinigen. Dus de pan en het mandje. Ik denk dat sommige mensen de Airfryer na een paar keer gebruiken pas schoonmaken. En dan gaan etensresten echt hardnekkig aankoeken.

   Wat je zou kunnen proberen is je pan laten weken in Dreft en dan met een zacht schuursponsje het gaas van het mandje kunnen schoonmaken.

   Succes!

 4. Trudie van der Woude

  Beste Rick,

  Onderaan jou uitleg over hoe de airfryer schoon te maken zie ik een hele slimme/mooie spatdeksel.
  Waar kan ik deze kopen? Heb het al geprobeerd met zo’n goedkoop rond ding maar dat past niet zo mooi als deze.

  Vriendelijke groet,
  Trudie

 5. Ik heb het 1e model van de airfryer en daar krijg ik met geen mogelijkheid het grillelement schoon omdat je er gewoon niet bij kunt. Heb je voor dit model ook een tip om schoon te maken

  1. Hi Vinnie,

   Hmmm, ik heb de 1e Airfryer nooit zelf gehad. Misschien iets om via Facebook aan The Philips Chef te vragen? Ik denk dat hij je wel verder op weg kan helpen. Of vraag het in de Facebook groep van Airfryer Tips.

   Succes!

 6. marianne van schie

  Ik heb al jaren de Airfryer ! De tip om er heet water in te doen tot het mandje werkt natuurlijk niet! Dan krijg je de binnenpan er niet goed uit en klotst het water er overheen dus……aller er eerst uithalen met pannenlappen of siliconen matje en dan in de gootsteen zetten. Trouwens, de binnenpan wordt altijd vies en krijg je (wat je ook probeert) niet meer schoon!

 7. Hallo, ik ben in het bezit van een whatshome van de kruidvat, prima apparaat heb hem nu ongeveer een half jaar en ziet nog als nieuw.. gebruik hem niet dagelijks en maak hem na gebruik meteen schoon, gaat erg gemakkelijk…
  Zou je ook bakpapieer onderin kunnen plaatsen?

  gr, Hans

 8. Wij hebben al langere tijd een airfryer XL naar volle tevredenheid. Ik kan me goed vinden in alle schoonmaak tips, echter hebben ook wij last van ingebrande vetresten die vrij lastig te verwijderen zijn. We hebben daar sinds kort een ideaal product voor gevonden; friteuse reiniger van HG. Als je daarmee je pan en mandje laat inweken ipv Dreft, spoel je het ingebrande vet zonder problemen weg!

 9. Ik heb helaas ook de HG frituurreiniger gebruikt voor mijn Philips airfryer XL. De pan volgens de voorschriften 10 minuten laten inweken en inderdaad, HG doet wat hij belooft. Het vet was weg, maar ook de volledige emaillelaag van de binnenpan was compleet verwoest. Mijn net vier maanden oude airfryer was rijp voor de vuilnis.
  De reactie van HG was simpel. HG frituurpanreiniger is voor frituurpannen en niet voor airfryers. Ik raad dus ten sterkste af om HG frituurpanreiniger voor de airfryer te gebruiken.

 10. Hoe verwijder ik de aanslag onder het verwarmingselement. Onder het gloeispiraal zitten ook vetresten. Ik kan daar niet met een doekje onderdoor. Wie heeft er een oplossing.

 11. Ik krijg het rooster prima schoon, maar de rest is helemaal aangekoekt. Ik zou hem graag weer mooi krijgen, maar weet niet hoe. Ik heb hem vannacht in Soda gehad. Het rooster glimt, maar de rest niet.

  1. Hi Kirsten,

   Ja, eenmaal aangekoekt is het lastig ‘m weer helemaal spik en span te krijgen. Ik denk dat het belangrijkste is om de airfryer in goede conditie te houden. Dit betekent niet dat de airfryer eruit moet komen te zien zoals de machine uit de doos kwam. Het is en blijft een gebruiksproduct waar je met plezier gebruik van moet maken. Een beetje viezigheid van binnen maakt dus helemaal niet uit. Ookal is het voor het oog misschien minder mooi ;)

 12. Hallo, hebben jullie wel eens in de bovenkant van het achterste rooster bovenop gekeken? Van de Airfryer XL.
  Daar zitten aangekoekte resten in en krijg ik er natuurlijk nooit uit. Hij walmt ook vreselijk af en toe en stinkt dan enorm.
  Ik krijg hem ook niet meer schoon van binnen. Het element maak ik “schoon” met keukenrol en prop dat ertussen. Moet je zien wat er af komt……
  Philips moet maar een airfryer op de markt brengen waarvan de onderdelen los kunnen.

  1. Helemaal mee eens, het is vreselijk dat hij zo gaat roken. Ik doe al niks meer op 200 Graden…
   Het zou inderdaad een uitkomst zijn als de onderdelen eraf kunnen zodat je hem goed vetvrij kan maken….

 13. René Heinsbroek

  Hallo, ik zou als ik jullie was toch de tekst maar even aanpassen mbt het grillelement.
  Daar staat als hoofdstuk: Hoe VOORKOMEN dat je grillelement NIET vies wordt.
  Jullie suggereren dus dat het grillelement juist wel vies moet worden!

 14. ook ik krijg de mand van de airfryer niet meer schoon. ik was het na ieder gebruik met heet water en afwasmiddel af. maar je gaat toch zien dat hij niet goed schoon te maken is. vooral bij de onderkant. het gaas. wat ook aardig bol is gaan staan. kan je het ook in een vuilniszak zetten met een beetje amoniac in een beker. dit doe ik ook met mijn rek van mijn gasfornuis. door de lucht of gasvorming laat al het aangekoekte vet weer los en is het weer als nieuw. zou dit ook een oplossing zijn?

 15. Mij lukt het ook op geen enkele manier om de airfryer schoon te krijgen. Misschien dat degenen die het wel schoon krijgen er alleen bv patat in bakken? Ik bak er ook bv. kipvleugels in en dit vet krijg je er echt niet meer uitgepoetst.
  Wel een tip voor het grillelement en rook die vrijkomt…gebruik een friteusefilter bovenop je mandje en je grillelement blijft schoon.en totaal geen rookontwikkeling meer!

  1. Beste Sam. Dank voor je tip! Het is inderdaad zo dat als je een Airfryer intensief gebruikt voor allerlei gerechten dat deze sneller hardnekkig vies wordt. Helaas is het erg lastig om een aangekoekt mandje goed schoon te krijgen. Het beste is het om de Airfryer na elk gebruik te reinigen, liefst nog als deze warm is.

 16. Ik gebruik bij het bakken in mijn airfryer een vlamverdeler (o.a. te koop bij Blokker)
  Deze leg ik tijdens het bakken bovenop de producten zo hou je het verwarmingselement schoner. Ik heb deze tip ook ergens van Pinterest gehaald en het werkt ook. Aan de vlamverdeler zit een oogje die moet je dan voor het gebruik even naar beneden ombuigen zodat het niet vast komt te zitten in het verwarmingselement. De vlamverdeler mag niet in de afwasmachine!!

 17. Hoi Pim. Iedereen krijgt antwoord van je. Behalve de twee mensen die de vraag stellen waar ik ook antwoord op zou eillen hebben. De vraagvan Roberta en Alexandra. Hoe krijg je dat lucht roostertje achter op de airfryer hoed schoon? Gr M

  1. Beste Simone,

   Ik zie het inderdaad. Heb ik over het hoofd gezien. Dat roosterje daar liggen bij mij altijd wat kruimels in. Wat ik doe is de Airfryer op zn kop zetten op een theedoek. Hierdoor kunnen de kruimels eruit vallen. De rest maak ik schoon met een wattenstaafje of het hoekje van een microvezeldoekje. De binnenkant kun je verder niet schoonmaken. Succes.

 18. Hallo,
  Ik zie hoe jullie de airfryer schoonmaken, ook ik doe het op die manier. alleen loopt bij mij het vet langs de binnenbak heen, Dus ik heb de aan de zijkanten en onderkant (onder de bak dus) vet, hebben jullie hier ook wel eens last van? Ook heb ik het idee dat mijn airfryer niet goed aansluit zowel aan de binnen en buitenkant, is dit normaal?
  Vanaf de eerste keer dat ik hem gebruik rookt ie zo erg, dat ik mijn hele huis blauw heb staan. Hij rookt ook zo gigantisch dat ik hem niet meer in huis durf aan te zetten, dit doe ik tegenwoordig buiten, mijn afzuigkap kon dit gewoon niet aan.

  Zijn er meer van jullie die hier last van hebben?

  1. Hoi Jolanda,

   Dat klinkt vervelend. Wat voor merk airfryer heb je? Ik adviseer om contact op te nemen met de winkel of de producent als je grote problemen ondervindt met je airfryer.

 19. Ik heb volgens de beschrijving de airfryer op zn kop gezet…..niet doen dus !
  Er vielen kleine zilveren balletjes uit, waardoor de mand nu slecht in de flyer schuift.
  Heb de balletjes niet terug kunnen plaatsen in het mechanisme. Zonde dus…
  Philips airfryer XL.

 20. Ik ben heel blij met de AF maar vind het een crime om schoon te maken. Heb het vanaf het eerste gebruik meteen schoongemaakt maar de pan en het mandje zien er vreselijk uit. Zoals het wordt voorgesteld bij de schoonmaaktips is echt een aanfluiting.

 21. Nou, zo makkelijk als ze bij Philips het doen voorkomen is het echt niet. Vooral de ruimte onder het grillelement is een crime om erbij te komen. Het is oppassen om je vingers niet te verwonden. In tien minuten gepiept oftewel een fluitje van een cent. Ja, m’n hoed!!

  1. Hi Teun, je kan zeker wel in 10 minuten je airfryer schoonmaken. Het enige is dat je de airfryer dan wel na elk gebruik moet schoonmaken. Helaas denken veel mensen dat je een airfryer na gebruik direct in de kast kunt zetten zoals bij een normale frituurpan. Maar je moet een airfryer zien als een pan die je ook na elk gebruik afwast. Zolang je dus je airfryer elke keer schoonmaakt zul je veel minder last hebben van aangekoekte onderdelen. Betreffende het grillelement. Plaats hiervoor je airfryer op de kop op tafel en maak dan met een microvezel doekje voorzichtig de bereikbare delen schoon. Succes!

 22. Slechte voorlichting op bijgeleverde informatie hoe schoon te maken. Heel klein foldertje met wat gegevens.Géén schuursponsje gebruiken. In de vele tips lees ik : juist een schuurponsje gebruiken ! Nergens iets over achter het rooster hoe het schoongemaakt kan. Toen het klachten regende dacht ik….daar ben ik het helemaal mee eens !
  Na aankoop een een paar keer de airfryer gebruikt te hebben was het mandje al roestig. Fryer voorzichtig op zijn kop gezet om achter de warmtegril schoon te maken. Is praktisch onmogelijk.. Hieronder koekt het wel heel snel aan. Welk materiaal moet je voor schoonmaken achter de gril gebruiken ? Met vochtig doekje kom je nergens bij. Borstelen is afgeraden, scherpe voorwerpen uiteraard ook. Ik hoop dat de service afdeling van Philips iets doet met alle klachten. Beginnersfouten van de ontwerpers ?

 23. Ik heb mijn airfryer met ontvetter schoongemaakt maar krijg nu de lucht er niet uit
  Heb en water met azijn in gezet wat normaal de luchtjes eruit krijgt maar ook dat lukt niet, iemand tips?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top