Philips Airfryer Combi XXL HD9880/90 Review

philips-airfryer-combi-xxl-review-header

Ik heb ruim vier maanden dagelijks eten bereid in deze Philips Airfryer Combi XXL. En ik vind dit veruit de beste hetelucht friteuse die ik getest heb sinds 2015.
Zoek jij een airfryer waarmee je alles met succes kunt bereiden en wil je grote hoeveelheden tegelijk maken? Dan moet je naar mijn mening echt deze Philips Airfryer hebben.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Maar wil je alleen af en toe wat frietjes en snacks bereiden? Dan is deze airfryer denk ik niet de juiste voor jou. Want deze hetelucht friteuse kan zoveel meer dan alleen patat bakken.

avondmaaltijd-philips-airfryer-combi-xxl

De Philips Airfryer Combi XXL Connected HD9880/90 is geen goedkope airfryer, dus is deze airfryer wat voor jou? Ik heb de Philips Airfryer Combi XXL sinds juli 2023 in mijn test en in deze review deel ik mijn ervaring.

Laten we snel beginnen.

Wat zit er in de doos?

Wil je weten wat er allemaal in de doos geleverd wordt ? En wil je zien wat mijn eerste indruk is van deze Philips Airfryer Combi XXL HD9880/90? Bekijk dan hieronder mijn unboxing.

Mijn ervaring na 4 maanden gebruik

In de onderstaande video kun je mijn review bekijken van deze airfryer. Ik heb allerlei gerechten gemaakt en ik heb de airfryer uitvoerig getest, voor ruim vier maanden lang. In de video vertel je er alles over en je kunt bekijken wat ik zoal gemaakt heb in de airfryer.

Wat maakt deze airfryer zo bijzonder?

Wil je liever op je gemak mijn review lezen? Dan gaan we hieronder verder met de geschreven beoordeling van de Philips Airfryer Combi XXL HD9880/90. Deze beoordeling is uitgebreider dan de videoreview. Dus wil je alles weten over mijn ervaring met deze airfryer? Lees dan snel verder.

wentelteefjes-philips-airfryer-combi-xxl

De Philips Airfryer CombiXXL is een airfryer met een aantal unieke eigenschappen.

1) Het is een ruime airfryer

Allereerst is dit een grote airfryer met een ruime bakcapaciteit. Je kunt in de airfryer mand maar liefst 2,5 kilo eten tegelijk bereiden. En daarmee bedoel ik niet alleen maar 2,5 kilogram frietjes, maar ook complete maaltijden met groenten, aardappelen en vlees. De vorige Philips Airfryer XXL heeft een capaciteit van 1,4 kilo, ruim een kilo minder dus.

diepvries-croissant-philips-airfryer-comb-xxl

2) Combi zorgt voor gereduceerde airflow

Daarnaast is dit een combi airfryer. Dat wil zeggen dat je de luchtcirculatie in de airfryer kunt reduceren met 50%. Dat is super handig als je gerechten rustig wilt garen of opwarmen, zoals een cake. Of als je met lichte ingrediënten werkt. Wapperende boterhammen zijn dus verleden tijd met de 50% airflow instelling. De lagere airflow zorgt er ook voor dat je kunt gaan slowcooken met deze airfryer, je kunt de timer dan tot wel 3 uur instellen.

vers-brood-bakken-in-philips-airfryer-combi-xxl

Ik gebruik de lage airflow ook vaak om eten op te warmen. Zo fungeert de airfryer als een super snelle oven. Ik plaats mijn eten in een bakvorm, in de mand of in een glazen schaaltje en het is binnen 10 minuten klaar. Het eten is altijd smaakvol, veel beter dan dat je het opwarmt in een magnetron.

3) Verbind de airfryer met je telefoon of tablet

Ook is dit een connected airfryer. Met behulp van je smartphone of tablet maak je verbinding met je airfryer via Wifi. Hierdoor kun je de airfryer aansturen met de Philips NutriU app. Deze app staat vol met recepten die je stap voor stap kunt volgen. De instellingen stuur je via je telefoon zo door naar de airfryer. Op afstand kun je de voortgang van je gerecht in de gaten houden.

gevulde-courgette-philips-airfryer-combi-xxl

4) Inclusief voedselthermometer

Deze airfryer wordt geleverd met een voedselthermometer. Hiermee meet je de kerntemperatuur van een stuk vlees, vis of een cake. Zo voorkom je dat gerechten mislukken want je kunt direct zien of de kern van je gerecht de juiste temperatuur heeft en dus gaar is.

De thermometer wordt alleen meegeleverd met de HD9880/90, de wat goedkopere HD9875/90 is niet geschikt voor deze thermometer.

varkenshaas-voedselthermometer-philips-airfryer-combi-xxl

De  HD9875/90 is ook een combi airfryer maar naast het ontbreken van de voedselthermometer ontbreekt ook het kleuren display.

De HD9880/90 combi airfryer heeft namelijk een uitgebreid display aan de voorzijde. Het display toont niet alleen de temperatuur en de timer zoals bij andere airfryers. Maar je kunt er ook allerlei andere instellingen op bekijken. Het display bevat diverse menu’s om je te helpen bij het bereiden van gerechten. Daarnaast geeft de airfryer aan wanneer bepaalde onderdelen gereinigd moeten worden. 

Design

Het ontwerp van de Philips Combi Airfryer is totaal anders dan dat van de vorige Philips Airfryer XXL modellen. De combi airfryer is forser geworden en het front is geheel vernieuwd. Ik moest er even aan wennen, maar ik ben het design wel gaan waarderen.

spinazie-uit-philips-airfryer

Het glossy plastic is vervangen door mat plastic en dit zorgt voor minder weerspiegelingen van het licht en je hebt minder last van vette vingers.

Het display aan de voorzijde maakt deze airfryer een stuk moderner. Er valt meer op het display af te lezen en er valt van alles te kiezen in de menu’s. Dit maakt de airfryer echt onderscheidend van andere merken.

Gebruiksgemak

toetjes-uit-de-airfryer

Je bedient de airfryer met één fysieke knop. Door de knop te draaien kun je instellingen wijzigen en door de knop in te drukken kun je instellingen bevestigen. Daarnaast heb je ook een vorige toets, dit is een tip toets.

Hoe minder knoppen hoe beter zou je zeggen. Maar ik vind dat het gebruiksgemak er wel wat onder te lijden heeft.

Even snel een instelling wijzigen vergt meer handelingen dan vorige modellen. Tijdens het airfryen moet je de airfryer eerst pauzeren voordat je een instelling aan de timer, temperatuur of airflow kunt wijzigen. 

Dat was bij de vorige XXL een stuk makkelijker omdat er voor zowel de temperatuur en timer een knop aanwezig is. Je kan hierdoor sneller een wijziging aanbrengen dan bij de Combi Airfryer XXL.

Bakprestaties

spaghetti-uit-de-philips-airfryer-combi-xxl

Waar deze airfryer echt in uitblinkt zijn de bakprestaties. Dat komt allereerst door de ruime mand. Hier past lekker veel in en het is de ruimste mand die ik getest heb. De mand heeft een uitneembaar gaas waardoor je de onderdelen snel schoon krijgt.

Daarnaast zorgt de hoge wattage van 2200 watt ervoor dat dit een krachtige airfryer is. De airfryer is snel op temperatuur en blijft ook tijdens de bereiding goed op temperatuur. In combinatie met de Rapid CombiAir technologie ben je verzekerd van optimale luchtcirculatie in de airfryermand. Dit resulteert in gelijkmatige garing van vlees en in krokante frietjes.

Zowel de airfryer zelf als de NutriU app helpen jou als gebruiker om het maximale uit de airfryer en uit je gerecht te halen. Ik gebruik de airfryer vaak op de manuele stand voor het bereiden van mijn avondmaaltijden. Ik mix vaak allerlei groenten door elkaar en zo maak ik makkelijk en snel een gezonde maaltijd klaar.

risotto-uit-philips-airfryer-combi-xxl

Ik kook vrijwel elke avond met veel plezier in deze airfryer. En dat doe ik nu al zo’n drie maanden. Mijn fornuis of oven heb ik gedurende deze periode nauwelijks aangeraakt. 

Ik heb tijdens het koken allerlei filmpjes opgenomen. De voorbeelden van gerechten kun je in de video review bekijken, dit filmpje staat bovenaan de pagina.

In het kort kun je eigenlijk alles maken wat je wil in de airfryer. Dat betekent dat elk airfryer recept of product in deze airfryer werkt. En je kunt ook nog eens grote hoeveelheden eten bereiden die bestaan uit verschillende componenten.

gevulde-paprika-philips-airfryer-combi-xxl

Het meeste ben ik te spreken over de combi airflow, waarmee je dus de luchtcirculatie kunt reduceren. Dit biedt veel meer mogelijkheden van slow cooken tot het ontdooien van een boterham zonder dat deze gaat rond wapperen in de mand.

Accessoires

pizza-philips-airfryer-combi-xxl

Deze airfryer wordt standaard geleverd met de voedselthermometer. Ik heb deze bijvoorbeeld gebruikt bij het bakken van een brood en bij het bakken van een heerlijke varkenshaas, heel handig. De thermometer steek je in het dikste gedeelte en koppel je via een draad aan de voorzijde van het display. Via de instellingen kun je de gewenste kerntemperatuur instellen, deze dien je zelf op te geven. De airfryer kan je niet vertellen welke kerntemperatuur je dient te gebruiken voor je gerecht. Zie hiervoor de handleiding.

Ik raad aan om een bakaccessoire te gebruiken in de airfryer. Kies voor een universeel accessoire of schaf één van de twee officiële bakvormen aan. Je hebt een klein bakaccessoire, de HD9952 en het grote bakaccessoire de HD9956. Beide erg handig, de kleine is meer voor brood of cake. De grote is perfect voor eenpansgerechten, zoals een nasi, risotto of traybake met groenten.

Verder zijn er momenteel nog geen accessoires beschikbaar voor de Combi Airfryer. Maar ik verwacht binnenkort zeker een aantal nieuwe accessoires die je in deze airfryer kunt gaan gebruiken.

Schoonmaken

philips-airfryer-combi-xxl-groenten-gerechten

Het schoonmaken van de Philips Combi Airfryer XXL is vrij eenvoudig. Van alle soorten airfryer mandjes moet ik wel zeggen dat het netje wel het lastigste is om schoon te krijgen, zeker als deze aangekoekt is met kaas of vet. Maar gelukkig kun je het netje uit de mand halen.

De mand, het netje en de pan hebben een keramische coating. Deze gladde coating maakt goed schoon en ik heb totaal geen last van slijtage of bruine aanslag. Ik raad je wel aan om de onderdelen na elk gebruik met de hand schoon te maken. Af en toe plaats ik wel het netje in de vaatwasser om zo nu en dan grondig te reinigen.

aubergines-roosteren-in-ruime-mand-philips-airfryer-combi-xxl

De Combi Airfryer kan een seintje geven wanneer het tijd is om je airfryer te reinigen. Via de instellingen kun je dit aangeven. Helaas heeft de airfryer geen schoonmaakprogramma wat je wel hebt met de Philips Air Cooker. De Airfryer geeft alleen met een animatie aan wanneer het tijd is om het verwarmingselement schoon te maken.

Philips heeft voor het verwarmingselement en de ventilator een gaasje geplaatst waardoor deze onderdelen minder vatbaar zijn voor opspattende etensresten of vet. Met een vochtige doek maak je dit met gemak schoon!

Voordelen

Laten we doorgaan met de voordelen van deze airfryer.

1) Goede bakresultaten

philips-airfryer-combi-xxl-gerechten

Als ik aan deze airfryer denk, dan denk ik als eerste aan de goede bakresultaten. Alles wat je wilt maken in deze airfryer lukt. Of het nu frietjes zijn, een vers brood, een stuk vlees, een traybake of een wokgerecht. Ik ben eigenlijk vrijwel nooit teleurgesteld in het eindresultaat. En als dat wel zo was, dan lag het aan mij als kok die de verkeerde bereiding of instellingen had gebruikt.

De goede bakresultaten komen ook gedeeltelijk door de 50% airflow techniek. Door de lagere luchtcirculatie kun je gewoon echt meer doen met je airfryen. Ik warm regelmatig gerechten op in mijn airfryer of ik ontdooi een stuk vlees op een lagere temperatuur. Naast dat je het gerecht op een rustige manier kunt verwarmen is de geluidsproductie ook 50% minder.

griekse-gyros-philips-airfryer-combi-xxl

En dat is wel zo fijn als je gaat slowcooken. Want zoals gezegd kun je deze airfryer instellen op 180 minuten. Bij de meeste airfryers kun je de timer slechts instellen tot maximaal 60 minuten, bij sommige is dat zelfs maar 30 minuten.

2) Voedselthermometer

Ondanks dat ik de voedselthermometer niet vaak gebruik, ben ik wel blij dat de airfryer deze functie heeft. Het is gewoon fijn dat je voor bepaalde gerechten exact kunt bijhouden wat de kerntemperatuur is zodat je zeker weet dat je gerecht niet te lang of te kort in de airfryer zit. 

3) NutriU App

Het verbinden van de Philips Combi Airfryer XXL aan je telefoon is ook heel handig. Meestal gebruik ik de NutriU app om mijn airfryer op afstand te kunnen besturen of om te kijken hoe lang mijn gerecht nog moet.

4) Zeer ruime airfryermand

philips-air-cooker-en-philips-airfryer-combi-xxl-dichtbij

Een van de grootste voordelen vind ik hoe ruim deze airfryer is. De mand is heel ruim en je kunt de mand daadwerkelijk tot de rand vullen als je wilt. Hierdoor is de airfryer ook perfect te gebruiken voor grotere gezinnen. Ik gebruik zelf de extra ruimte om te meal preppen, ik bewaar dan het eten in glazen schaaltjes die ik op een later moment weer kan opwarmen met de 50% airflow instelling.

5) Ladesysteem

Het ladesysteem is gelukkig nog aanwezig bij de Combi Airfryer. Bij de vernieuwde Philips Airfryer XXL is dit systeem helaas achterwege gelaten. Alleen de Combi modellen hebben nog het lade systeem. In het begin vond ik het wat wiebelig aanvoelen. Maar dat komt omdat je de lade heel ver kunt openen zodat je goed toegang hebt tot de mand en je gerecht.

eten-opwarmen-in-combi-airfryer-xxl

6) Makkelijk schoonmaken

Zowel de mand, het netje en de pan hebben een keramische coating. Dit maakt prettig schoon, is vrijwel slijtvast en het is veiliger dan een teflon antiaanbaklaag. Zelfs na 4 maanden dagelijks gebruik zien de onderdelen er nog als nieuw uit.

Nadelen

Ik ben natuurlijk ook wat nadelen of minpunten tegengekomen tijdens het gebruik van deze Philips Combi Airfryer XXL.

1) Piepsignaal

philips-airfryer-combi-xxl-firmware

Het meeste dat mij stoort is het piepsignaal bij het openen van de lade tijdens het airfryen. De airfryer geeft namelijk aan dat je de lade moet sluiten. De constante piep werkt dan wat op mijn zenuwen als ik gewoon even mijn gerecht wil opschudden of omscheppen. Je kunt dit signaal stoppen door op de keuzetoets te drukken.

Gelukkig is dit ‘probleem’  verholpen bij een firmware update. Ik raad je dus aan om de airfryer te verbinden met je telefoon of tablet en het besturingssysteem van je airfryer te updaten naar de laatste versie.

Het piepsignaal wordt nu alleen nog maar gegeven als je airfryer langer dan 10 seconden openstaat, dan pas hoor je de piep.

2) Lade kan aanlopen

De uitschuifbare pan kan aanlopen op je aanrecht. Dit gebeurt als je de airfryer in zijn geheel op je aanrecht hebt staan. De onderarm loopt dan als het ware aan op je gerecht en dit zorgt voor een piepend geluid.

3) Display van de Air Cooker is mooier en sneller

philips-air-cooker-en-philips-airfryer-combi-xxl

Naast deze airfryer heb ik ook een Air Cooker. Beide apparaten hebben een soortgelijk display. Wat mij opvalt is dat het display op de Air Cooker mooier is van kleur en ook veel sneller werkt. Ook de bedieningsknop van de Air Cooker vind ik degelijker aanvoelen.

4) Zware airfryer die lastig is om te verplaatsen

Deze zware airfryer pak je wat lastig op omdat de onderkant van de airfryer geen inkepingen heeft voor je vingers. Het beste kun je de airfryer oppakken via het opbergvak en het handvat aan de voorzijde.

4) Opbergvak voor de voedselthermometer is te klein

Het opbergvak aan de achterkant biedt ruimte voor het snoer en voor de voedselthermometer. Alleen deze thermometer past er helemaal niet goed in. Het vak is net te klein. Ik bewaar de thermometer dus in een la. Ik merk op dat ik de thermometer nauwelijks gebruik, maar dat zal per persoon verschillen. Ga je regelmatig een brood, cake,  hele kip of dik stuk vlees airfryen, dan biedt de thermometer echt meerwaarde.

5) Aanpassen van instellingen tijdens bereiding is wat omslachtig

pasta-uit-de-philips-airfryer-combi-xxl

Als je tijdens het airfryen de instelling voor de timer, temperatuur of airflow wilt aanpassen dan moet je de airfryer eerst pauzeren. En dan pas kun je een instelling aanpassen. Ik vind dit wat omslachtig en onnodig tijd kosten. Bij de vorige Philips Airfryer XXL werkt het prettiger, duidelijker en sneller.

6) Geen speciaal schoonmaakprogramma

Het is jammer dat de airfryer geen schoonmaakprogramma heeft. Op het display lijken er  schoonmaakprogramma aanwezig te zijn. Maar je krijgt enkel een kleine animatie te zien hoe je de airfryer kunt reinigen. Het had mooi geweest als de airfryer, net zoals bij de Air Cooker, een automatisch reinigingsprogramma heeft. Jammer.

7) Modern display, maar geen touch display

Het display is geen touch display. Je bedient dit alleen met de fysieke knop aan de zijkant en met de vorige knop. Soms betrap ik me erop dat ik met mijn vinger op het display wat wil aanpassen. Maar dat werkt dus niet. Wellicht dat Philips in de toekomst met een touch display komt.

8) Veel instellingen maar weinig gebruik je vaak

mais-philips-airfryer-combi-xxl-met-patat

Het display toont allerlei instellingen en opties, denk aan de favorieten, kookhistorie en allerlei bereidingswijze voor diverse ingrediënten. Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal heel bruikbaar te zijn. Maar eigenlijk gebruik ik slechts een paar settings en stel ik de airfryer vooral manueel in. Dit zal natuurlijk per gebruiker verschillen.

9) Hoge prijs

Tot slot de prijs. Momenteel kost de airfryer zo’n 400 euro en dat is natuurlijk best duur voor een keukenapparaat. Zeker als er ook airfryers te koop zijn van onder de 100 euro. Maar naar mijn mening is het zijn hogere prijs meer dan waard. Zeker als je de airfryer wilt gebruiken om mee te koken en grotere hoeveelheden tegelijk wilt bereiden. Geen enkele airfryer kan hier momenteel aan tippen.

Conclusie

groenten-mix-uit-philips-airfryer-combi-xxl

Is de Philips Combi Airfryer XXL wat voor jou? Als je zoekt naar een ruime alleskunnende airfryer, kijk dan niet verder. Wil je alleen je oude frituurpan vervangen, dan is deze airfryer denk ik wat te hoog gegrepen voor je. Dan zou ik eerder de standaard Philips Airfryer XXL of XL kiezen. 

Is je budget wat lager, bekijk dan mijn Beste Airfryer advies om een airfryer te vinden die past binnen jouw budget.

Disclaimer

Philips heeft mij deze airfryer opgestuurd om onafhankelijk te testen. Mijn dank aan Philips voor het vertrouwen. De content op FrituurGezond.nl over deze airfryer is door mij geschreven en ik word niet betaald door de fabrikant om bepaalde dingen wél of niet te vermelden. Dit is dus 100% onafhankelijk en 100% authentiek.

Is de Philips Combi Airfryer XXL wat voor jou? Als je zoekt naar een ruime alleskunnende airfryer, kijk dan niet verder. Wil je alleen je oude frituurpan vervangen, dan is deze airfryer denk ik wat te hoog gegrepen voor je. Dan zou ik eerder de standaard Philips Airfryer XXL of XL kiezen. 

Is je budget wat lager, bekijk dan mijn Beste Airfryer advies om een airfryer te vinden die past binnen jouw budget.

Scroll naar boven