Airfryer voor beginners

Ben je nieuw in de wereld van heteluchtfriteuses en airfryers en zie je door de bomen het bos niet meer? In deze Airfryer Basisgids vind je alle informatie over het kiezen en gebruiken van een airfryer. Alles makkelijk op een rij.

“Pim, kun jij me helpen bij het kiezen van een airfryer?”
Zomaar een vraag uit mijn mailbox

Basisgids voor airfryers

 1. Wat is een airfryer?
 2. Hoe werkt een airfryer?
 3. Airfryer voordelen
 4. Airfryer nadelen
 5. Wat kun je in een airfryer maken?
 6. Is eten uit een airfryer lekker of niet?
 7. Airfryer recepten en snacks
 8. Airfryer Calculator (voor oven recepten)
 9. Verschil tussen een airfryer en een oven
 10. Verschil tussen een airfryer en een frituurpan
 11. Hoeveel energie verbruikt een airfryer?
 12. Hoe een airfryer voor het eerst gebruiken?
 13. Waar kun je een airfryer op plaatsen?
 14. Hoe moet je een airfryer schoonmaken?
 15. Moet je olie in de airfryer gebruiken?
 16. Hoe moet je een airfryer voorverwarmen?
 17. Kun je eten opwarmen in de airfryer?
 18. Kan je bakpapier gebruiken in je airfryer?
 19. Kan je aluminiumfolie gebruiken in je airfryer?
 20. Wat zijn veelgemaakte airfryer fouten?
 21. Is een airfryer gezond of ongezond?

Advies voor de beste airfryer

 1. Top 10 beste airfryers
 2. Beste kleine airfryer
 3. Beste grote airfryer
 4. Beste dubbele airfryer
 5. Is een Airfryer XXL te groot voor 1 persoon?
 6. Beste airfryer voor op de camping
 7. Philips Airfryer XXL of XL – Wat is het verschil?
 8. Alles over de Philips Airfryer XXL

Airfryer merken

 1. Philips Airfryer
 2. Princess Airfryer
 3. Inventum Airfryer
 4. Tefal Airfryer
 5. Blokker Airfryer

Video: Welke airfryer kiezen?

Deze Airfryer Koopgids bestaat uit 7 video’s die jou helpen om de beste airfryer uit te zoeken:


Ik zie door de bomen het bos niet meer

Bij veel mensen begint het te duizelen als ze opzoek gaan naar een airfryer. Bezoekers van FrituurGezond vragen mij daarom dagelijks om airfryer advies, zo krijg ik vaak deze vragen:

 • Welke airfryer is het meeste geschikt?
 • Hoe werkt een airfryer?
 • Moet ik een kleine of grote airfryer kopen?
 • Welke airfryer maakt makkelijk schoon?
 • Moet je een airfryer voorverwarmen?

frituurgezond-betrouwbaar-test-reviewIk merk dat veel mensen het lastig vinden om een geschikte hetelucht friteuse te kiezen. Er zijn zoveel verschillende airfryers te koop van diverse merken. Je weet dan al snel niet meer waar je goed aan doet. Welke past nou het beste bij jou? En hoe weet je dat je geen miskoop begaat.

Ik wilde “eventjes” een airfryer kopen, maar zie nu door de bomen het bos niet meer!
Annelies (bezoeker op FrituurGezond)

Moet ik nu een kleine of een toch een grote airfryer kopen? Kan ik het beste kiezen voor Philips Airfryer of is een ander merk van Princess, Tefal of Inventum ook goed?

Als je niet goed weet waar je moet beginnen, dan is deze airfryer gids perfect voor jou. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede airfryer te kiezen. Maar ook om de airfryer op de juiste manier te gebruiken. Samen komen we er wel uit!

Ik heb alle informatie opgedeeld in hoofdstukjes. Hieronder kun je snel de informatie vinden die je zoekt. Klik op een hoofdstuk om meer te lezen.


Vraag & Antwoord

Ik krijg veel vragen over airfryers in mijn mailbox of via reacties op mijn pagina’s. Hieronder een selectie van vragen waarop ik in vogelvlucht antwoord geeft. Een soort Q&A-sessie dus. Oke, let’s go!

airfryer-frituurgezond-pim-header

Is een XXL airfryer te groot als je maar met 1 of 2 personen bent?

Nee, ik ben zelf fan van grote airfryers omdat de extra ruimte meer mogelijkheden biedt. Ik gebruik mijn airfryers in een tweepersoonshuishouden en het is prettig dat je gerecht goed de ruimte heeft in de airfryer om te kunnen garen. Bij kleinere airfryers merk je al snel dat je gerecht te dicht op elkaar ligt.

Ik twijfel tussen een kleine en een grote airfryer, wat moet ik kiezen?

philips-airfryer-xxl-broccoli-kipworstjes
Broccoli, rode paprika, ui en kipworstjes. Binnen 20 minuten klaar en super lekker!

Een voorbeeld? Stel je wil frites met een paar snacks airfryen. Dan is het fijn als je je frites aan één kant kunt houden in je frituurmandje en aan de andere kant je snacks. Dit zorgt voor een beter bakresultaat. Daarnaast biedt een ruim frituurmandje ook de mogelijkheid om een gehele maaltijd te bereiden, je kunt bijvoorbeeld een ovenschaaltje kwijt. Natuurlijk, je moet wel de ruimte hebben in de kast om een grote XXL airfryer op te kunnen bergen.

Waarom verschillen bakresultaten per airfryer?

Een airfryer is een heel simpel apparaat. Je hebt een ventilator die lucht aanzuigt, de lucht wordt verhit en hiermee bereidt je jouw gerecht. Bijvoorbeeld frietjes met een paar kroketten. Waarom zijn er dan zoveel verschillende airfryers te koop en hoe kan het dat de bakresultaten zo verschillen? Dat heeft naar mijn mening met een paar factoren te maken.

Vorm van de pan

Allereerst met de vorm van de pan. Philips heeft een unieke pan met op de bodem een 3D starfish. Door de bolling in de bodem van de pan wordt de hete lucht goed gecirculeerd langs je gerecht. Dit levert zeer goede bakresultaten op. De concurrentie heeft het nakijken, want zij beschikken allen over een vlakke bodem. Dit zorgt ervoor dat de lucht minder goed circuleert, dus mindere bakresultaten in vergelijking met een Philips Airfryer. Dat is de eerste reden waarom er zo’n groot prijsverschil zit tussen Philips Airfryers en airfryers van andere merken.

airfryer-xxl-verschil-airfryer-xl
Philips Airfryers hebben een unieke Starfish bodem.

Vermogen

Ten tweede is het vermogen van de airfryer belangrijk in vergelijking met het formaat van de pan. Doorgaans beschikt een kleine airfryer over minder vermogen dan een grote XL airfryer of een extra grote XXL airfryer. Maar als we kijken naar bijvoorbeeld XXL airfryers dan zie ik dat het vermogen onderling nog best kan verschillen.

 • Kleine airfryer  +/- 1.200 – 1.500 watt
 • Grote airfryer +/- 1.500 – 2/000 watt
 • XXL airfryer +/- 2.000 – 2.500 watt

Een Philips Airfryer XXL heeft bijvoorbeeld 2225 watt vermogen, terwijl de Princess Digital Family Aerofryer XXL en de Inventum GF552HL slechts 1700 watt vermogen hebben. Minder vermogen betekent natuurlijk een lager energieverbruik, en dat scheelt in de energiekosten. Het nadeel is echter dat de airfryer minder krachtig is en dat is zeker bij een grote XXL airfryer een nadeel. Door het lagere vermogen is de hetelucht friteuse minder snel op temperatuur en de airfryer kan minder goed de temperatuur vasthouden. Zeker als je het gerecht meerdere keren moet opschudden of moet omdraaien verlies je warmte en dit heeft invloed op de baktijd en het bakresultaat.

Waarom wordt de capaciteit in kilogrammen uitgedrukt?

Als je kijkt naar de specificaties van airfryers zie je bij het laadvermogen, de inhoud of de capaciteit van de airfryer altijd kilogrammen staan in plaats van liters. Waarom is dat? Fabrikanten tonen het maximaal aantal kilogram aan friet dat je tegelijk kunt airfryen. Daarom heet dit ook wel het maximale laadvermogen van de airfryer. Let er wel op dat het maximale laadvermogen dat de fabrikant opgeeft niet altijd helemaal ‘waar’ is. Meestal pakt dit lager uit. Dat wil dus zeggen dat je bakresultaten beter zijn als je wat minder friet tegelijk bereidt in plaats van het maximale gewicht aantal friet.

 • Kleine airfryer  +/- 0,8 kg
 • Grote airfryer +/- 1,2 kg
 • XXL airfryer +/- 1,5 kg

Toch zou ik het prettig vinden als de fabrikant of de (web)winkel zou vermelden hoe groot de inhoud van de frituurpan en de frituurmand is in liters. Want dit geeft je een beter beeld van het formaat van de airfryer. Een grote inhoud betekent dat je ook grotere producten kunt bereiden. Wil je bijvoorbeeld gevulde paprika’s maken? Dan is het handig als je frituurmandje een ruime inhoud is zodat je paprika netjes rechtop kan staan zonder het grillelement te raken.

Wat is beter, een digitale of analoge airfryer?

Wil je een eenvoudig en gemakkelijk te bedienen airfryer? Kies dan voor een analoge airfryer. Analoog wil zeggen een airfryer die je bedient met (draai)knoppen en zonder digitaal scherm. Op de knoppen lees je de temperatuur en de tijd af. Vaak bevatten deze airfryers ook nog een indicatielampje die aangeeft wanneer de airfryer op temperatuur is. Bijkomende voordelen zijn dat analoge airfryers in verhouding goedkoper zijn en ook minder snel stuk gaan. Het nadeel is wel dat het instellen van tijd en temperatuur wat minder nauwkeurig is.

baktijd-temperatuur-instellen-princess-digital-aerofryer
Met de plus- en mintoetsen stel je de tijd en temperatuur in.

Wil je een meer modern ogende airfryer met meer functionaliteiten? Kies dan voor een digitale airfryer. De meeste digitale airfryers bedien je met tiptoetsen, maar je hebt ook airfryers die je instelt met fysieke knoppen die je kunt indrukken of draaien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Philips Airfryer XXL. En ik moet zeggen dat deze combinatie erg prettig is. Bij digitale airfryers lees je op een digitaal display de ingestelde tijd en temperatuur af. Het voordeel is dat je exact je instellingen kunt zien en ook precies kunt aflezen hoe lang het nog duurt voordat je gerecht klaar is. Het nadeel is dat digitale airfryers wat ingewikkelder zijn in bediening en ook hogere kans hebben op een defect.

bediening-analoge-draaiknop-airfryer-xxl

 

Scroll naar boven