Hoe een Airfryer voor het eerst gebruiken?

Airfryer-eerste-keer-gebruiken

Het bedienen, instellen en gebruiken van een airfryer is makkelijk. Je hoeft namelijk maar twee dingen in te stellen op je airfryer en dat zijn de temperatuur en de timer. De rest doet de airfryer voor jou.

Toch zijn er een hoop mensen die het nog best lastig vinden om hun nieuwe airfryer voor het eerst te gebruiken. Want welke instellingen moet je nu gebruiken bij welk gerecht? En dat is best begrijpelijk, want sommige hete lucht friteuses doen zich ingewikkelder voor dan dat ze eigenlijk zijn. Ik neem een aantal basistips met je door zodat je snel en goed van start gaat met airfryen.

Standaard ingestelde bakprogramma’s op sommige airfryers stellen alleen een baktijd en temperatuur voor. Verder verandert er niets aan de werking van je airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Help, hoe moet ik mijn airfryer instellen?

bediening-analoge-draaiknop-airfryer-xxl

Via mijn contactformulier ontvang ik wekelijks vragen van mensen over airfryers. En ik vind het leuk dat ik deze vragen krijg om te mogen beantwoorden. Soms ontvang ik vragen van mensen die, met alle respect, niet goed weten hoe ze de airfryer moeten gebruiken.

Zo ontving ik laatst een mailtje van iemand die het volgende vroeg:

“Gister heb ik een Airfryer gekocht, maar wat mij tegenvalt is dat er alleen maar symbolen op de airfryer staan. Ik zou zo graag gezien hebben dat er een klein boekje bij zat met het soort vlees met de juiste instellingen. Ik moet nu afgaan op die symbolen en weet niet wat ze allemaal betekenen.”

De vraag komt vaak neer op ‘welke instellingen moet ik gebruiken voor mijn airfryer?’ Een andere veel gestelde vraag is ‘moet je een airfryer voorverwarmen’? Ik vind het hele goede vragen en op deze pagina nemen we stap voor stap door hoe je de airfryer voor het eerst moet gebruiken.

Kijktip: Hoe een goede airfryer kiezen?

Zo gebruik je een airfryer voor het eerst

Laten we om te beginnen in het kort doornemen wat een airfryer wel en niet is. Een airfryer is een klein oventje in de vorm van een traditionele frituurpan. Je bereidt een gerecht in de hetelucht friteuse door een tijd en temperatuur in te stellen. Niets meer, niets minder. Een airfryer beschikt dus niet over speciale grillstand, pizzastand of andere ovenfuncties die een normale hetelucht oven wel heeft.

Waarom kun je mij vertrouwen?

frituurgezond-betrouwbaar-test-reviewIk heb sinds 2015 diverse hetelucht friteuses van diverse merken uitgepakt en uitvoerig getest. Ik heb over diverse airfryers reviews geschreven en ik gebruik mijn airfryers bijna elke dag. Niet allemaal tegelijk uiteraard, maar ik wissel ze zo nu en dan om. Hierdoor kom ik goed achter door voordelen en ook de nadelen van airfryers.  Je kan dus wel aannemen dat ik intussen weet hoe een airfryer werkt en wat je wel en niet moet doen. Laten we de stappen snel doornemen:

Stap 1: Airfryer uitpakken en controleren

philips-airfryer-xxl-doosGefeliciteerd, je hebt een nieuwe airfryer gekocht.

Spannend! Je zet de doos neer op de keukentafel en trots kijk je naar je nieuwe aanwinst. Nu snel de airfryer uitpakken. Je treft de airfryer aan in de doos met een hoop piepschuim en plastic. Misschien tref je nog een handleiding aan of een boekje met airfryer recepten.

Als je de airfryer ontdaan hebt van al het verpakkingsmateriaal kun je het apparaat eens goed bekijken. Wat is ie mooi hè, hij glimt je helemaal tegemoet. Je oude stinkende frituurpan waarvan je afscheid hebt genomen kijkt nog met een laatste jaloerse blik richting zijn nieuwe en gezondere opvolger.

Controleer de hetelucht friteuse goed op stickers. Deze stickertjes zitten vaak aan de voorkant en zijkant. Als je een digitale airfryer hebt, dan bevindt zich op het display ook in de meeste gevallen een foliesticker, deze kun je gewoon verwijderen. Rondom de uitneembare pan zitten ook meestal een paar kleine stickers om alles goed op z’n plaats te houden, deze kunnen er ook af.

Check ook goed de binnenkant van de airfryer. Open de lade aan de voorkant en verwijder al het verpakkingsmateriaal. Het kan ook zijn dat in de frituurmand nog een handleiding of ander papierwerk verstopt zit. Bij sommige airfryers ontvang je een accessoire, deze kan zich ook in de mand bevinden.

Let op: Bevinden zich in de frituurmand een accessoire, boekjes en of andere dingen? Verwijder deze dan direct uit het mandje. De reden dat ik dit zeg is omdat ik zelf de fout heb gemaakt om de boekjes eerst te bekijken en daarna terug te stoppen in de mand. Vervolgens plaatste ik de frituurmand terug in de airfryer en kreeg ik vervolgens de airfryer niet meer open omdat ik de boekjes te rommelig terug had geplaatst. Misschien wat warrig verhaal, maar de boekjes blokkeerde zegmaar het uitschuif mechanisme.

Stap 2: Handleiding doornemen

Een handleiding is wat suf om door te nemen, maar toch raad ik je aan om in ieder geval het advies van de fabrikant op te volgen betreffende het eerste gebruik. Zo staan er vaak tips over het schoonmaken van de airfryer en ook over de minimale ruimte er rondom de airfryer beschikbaar moet zijn.Soms zul je geen uitvoerige handleiding aantreffen. Raadpleeg dan de officiële website van de fabrikant, want je kunt hier vaak de gebruiksaanwijzing gratis downloaden.

Stap 3: Schoonmaken voor gebruik

Kijk ‘m eens mooi staan shinen op je aanrecht. Maar laat je niet bedriegen door het maagdelijke uiterlijk van je nieuwe airfryer. Want je moet de machine wel degelijk even een warm badje geven voordat je jouw ultieme friettest loslaat. Wat ik je aanraad is het volgende te doen:

 1. Haal de pan en het frituurmandje uit de friteuse.
 2. Reinig deze onderdelen met de hand in de wasbak met heet water en wat afwasmiddel. Gebruik een zachte afwasborstel en vooral geen scherpe voorwerpen. Dit kan namelijk de teflon antiaanbaklaag aantasten.
 3. Maak met een vochtige doek de binnenkant van de airfryer zelf schoon. Hierdoor haal je eventuele stofdeeltjes of andere resten vanuit de fabriek uit de machine.
 4. Pak een theedoek en maak de onderdelen droog en zet vervolgens de airfryer weer in elkaar.
inventum-airfryer-grote-inhoud-xl
Hier heb ik mijn Inventum GF400HL net uitgepakt.

Stap 4: De eerste test – Ready for take-off!

Wacht nog even met je frieten pakken uit de vriezer. We gaan de airfryer eerst even een kort proefrondje laten draaien zonder inhoud. Bij de meeste (web)winkels kun je namelijk een gebruikte airfryer (waarbij je dus snacks of friet hebt gebruikt) niet retourneren.

Dus steek de stekker in het stopcontact en zet je airfryer aan.

Hoe zet je jouw airfryer aan?

Dat hangt af van het merk en type. Een digitale airfryer moet je vaak aanzetten door op de aan/uit-knop te drukken. Stel vervolgens de temperatuur in op 180 graden en druk op start. Het kan zijn dat het nodig is om een tijd in te stellen, raadpleeg dan even je handleiding.

philips-airfryer-xl-handleiding-boekjes-snelstartgids-receptenboek

Een analoge airfryer met draaiknoppen gaat aan wanneer je de timer-functie instelt. Geef je dus een draai aan de knop die aanvoelt als een soort kookwekker zul je gelijk merken dat de airfryer aanslaat.

De friteuse zoemt en ruikt raar

Als je de airfryer voor het eerst gebruikt zul je even moeten wennen aan het geluid van de machine. De hoeveelheid geluid hangt ook weer af van het merk en het type airfryer. Maar verwacht een soort geluid als dat van een stofzuiger, gemixed met een toefje föhngeluid en wat hints van magnetron (klinkt goed, ehem). Een airfryer zuigt namelijk lucht aan via een roterend blad. Het aanzuigen van lucht en de propeller geven een airfryer het typerende blazende geluid.

Bij het eerste gebruik zul je ook een herkenbare fabriekslucht ruiken. Dat is natuurlijk de nieuwigheid, of toch net de handleiding die je vergeten bent bij stap 1. Haha, nee geintje. Maar check de binnenkant goed op stukjes piepschuim, restjes tape of een plukje folie. Dit verbrandt namelijk direct.

Zet ‘m na 30-60 seconden weer uit

De proefrit hoeft niet lang te duren. Het is maar om even te testen dat je airfryer het daadwerkelijk doet. Stop de airfryer door op de aan/uit-knop te drukken of door de timer terug te draaien naar nul *pling*. Open vervolgens de lade van de airfryer en voel met je hand boven de pan of deze warm is geworden. Raak de pan niet aan, want deze kan al heet zijn.

airfryer-xxl-dubbele-bodem
Airfryers worden heet van binnen.

Als het goed is moet je de warmte ervaren die de pan afgeeft. Is de airfryer nog koud? Controleer dan of je wel een temperatuur hebt ingesteld? Blijft de airfryer koud? Neem dan contact op met de winkel of fabrikant. Want dan heb je namelijk een defecte airfryer te pakken, heb jij weer..

Heb je andere gekke dingen ervaren?

Maakte je airfryer een raar of ratelend geluid? Sloeg je airfryer direct af? Of gebeurde er iets anders geks tijdens het eerste gebruik? Neem dan ook gelijk contact op met de winkel of fabrikant.

De reden dat we een ‘schone test’ uitvoeren met je nieuwe airfryer is omdat er bij een eventueel defect je airfryer nog geen gebruikssporen heeft. Stel je zou er gelijk een hele kip in hebben gegooid, tsja dan is het lastig om je gebruikssporen uit te wissen en je airfryer retour te sturen.

Stap 5: Nog een paar punten om op te letten

Laten we ervan uitgaan dat je nieuwe hetelucht friteuse helemaal pico bello werkt. Mag je dan nu eindelijk wat proeven uit de airfryer? Jazeker. Dus pak snel je favoriete friet of snack (of allebei) uit de vriezer. Ik wacht wel even.

Voordat je gaat beginnen, nog even een paar dingen om door te nemen:

Moet je een airfryer voorverwarmen?

Goede vraag. Ik zelf doe dit altijd wel en bij de meeste hetelucht friteuses is het ook wel ‘noodzakelijk’. Over het algemeen is een airfryer binnen 2-3 minuten op temperatuur, veel sneller dan een traditionele frituurpan dus en ook sneller dan een elektrische of heteluchtoven. Bij sommige airfyers, zoals bij de Philips Airfryer XXL, is voorverwarmen niet nodig. Of voorverwarmen van je airfryer nodig is staat beschreven in de handleiding. Ben je een echte chef in huis, dan zul je ook weten dat sommige gerechten direct dicht moeten schroeien, zoals bij vlees. Het is dan ook aan te raden om je airfryer gewoon al even een minuut of 2 op temperatuur te laten komen zodat ook je pan goed heet is.

philips-airfryer-xl-vs-philips-airfryer-xxl
Philips Airfryer XL en de Airfryer XXL

Moet je een airfryer op een snijplank zetten?

Dat hangt af van je aanrechtblad. Heb je een gevoelig aanrechtblad of ben je gewoon zuinig op je keuken? Dan raad ik het wel aan om een snijplank of andere onderzetter onder je airfryer te plaatsen. Sommige airfryers kunnen warm worden aan de onderkant. Daarnaast kunnen sommige airfryers mogelijk scherp zijn aan de onderzijde. Zelf plaats ik bijvoorbeeld mijn Inventum GF552HL wel op een snijplank, omdat ik vind dat deze machine vrij warm wordt van onderen. Maar mijn Philips Airfryer XL zet ik gewoon rechtstreeks op het aanrecht zonder problemen. Ik heb trouwens een aanrecht van composiet. Lees meer tips over het plaatsen van je airfryer.

nadelen-airfryer-minpunten-hetelucht-friteuse
Deze airfryers zet ik gewoon op het aanrecht.

Moet je een airfryer onder een afzuigkap zetten?

Nee, dat hoeft normaal gesproken niet. Een airfryer beschikt over een rooster aan de oven of achterkant waaruit hetelucht wordt uitgeblazen. Deze hetelucht zie je normaal gesproken niet. Behalve bij vochtige of vette producten. Als je bijvoorbeeld een bloemkool gaat airfryer (ja dat kan) zul je merken dat er behoorlijk wat damp uitgestoten wordt. In dit geval zet ik mijn airfryer wel onder mijn afzuigkap om zo deze vochtige damp af te kunnen voeren. Ga je een hamburger airfryen, dan kan het gebeuren dat er rookvorming ontstaat. Het vet uit je hamburger kan namelijk verbanden door het grillelement dat in de airfryer zit. Het resultaat is een walmende airfryer wat erg vervelend is. Je kan de friteuse dan onder je afzuigkap zetten, maar waarschijnlijk is de walm en de bijhorende lucht niet wenselijk en zul je de friteuse uit moeten schakelen.

airfryer-testen-reviewen-filmen
Hier ben ik een airfryer van Blokker aan het testen.

Lang verhaal kort. In 9 van de 10 gevallen, zoals bij friet of afbakbroodjes, hoef je de hetelucht friteuse niet onder een afzuigkap te zetten.

Kan een airfryer onder hangende keukenkastjes staan?

Heb je een keuken met bovenkastjes en wil je graag je airfryer eronder zetten? Kan dit dan kwaad voor de onderkant van je keukenkastjes? Check eerst even of je airfryer aan de achterkant of bovenkant de hetelucht uitstoot. Ik verwacht dat het geen kwaad kan als je een airfryer onder je keukenkastje plaatst met een uitstoot recht naar boven, zoals bij een Philips Airfryer XL. De uitstoot is wel warm, maar er komt geen super hete damp vanaf.

Niet zoals bij een kaars of barbecue bijvoorbeeld. Probeer het uit en voel met je hand aan het keukenkastje. Voelt het niet goed, of durf je het niet aan? Dan zou ik de airfryer elders plaatsen. Let ook op verlichting dat mogelijk onder je kastje hangt. Wanneer je vochtige producten, zoals groentes, gaat airfryer kan er dampvorming ontstaan wat mogelijk kan resulteren in kortsluiting.

Kan een airfryer tegen de muur staan?

Let ook hier op of de uitstoot van hetelucht aan de achterkant of bovenkant zit. Als de lucht recht naar achteren wordt geblazen dan kan dit mogelijk je muur aantasten. Heb je bijvoorbeeld een muur zonder tegeltjes maar met verf, behang of stucwerk? Let dan op dat je airfryer niet recht tegen je muur staat te blazen. De uitstoot van de lucht is warm en er kunnen restjes van je gerecht meegeblazen worden die dan tegen je muur aankomen. Als je bijvoorbeeld een gepaneerd stuk vlees bereidt, dan kunnen er vettige panneerkruimeltjes meegeblazen worden en er aan de achterkant uitkomen. Mogelijk dat je dan wat vet spettertjes aantreft op je muur. Liever niet toch!

Zorg voor een goede werking van je airfryer dat er rondom je airfryer voldoende ruimte is, houd minimaal zo’n 15 centimeter rondom aan.

Heel toevallig had ik deze week mijn Inventum airfryer met de achterkant naar de muur staan. We gingen courgette grillen en hierbij komt best wat vocht vrij. Dit wordt in de vorm van waterdamp uitgestoten. Het resultaat was een natte muur. Mijn tip is om je airfryer dan dus dwars op je aanrecht te plaatsen. Dit voorkomt ook dat je binnenpan of frituurmandje op de grond kan vallen.

uitlaat-rooster-inventum-gf400hl
Rooster aan de achterkant voor de hete lucht.

Zijn er nog meer dingen om op te letten?

Ik wil je niet ‘bang’ of ‘ongerust’ maken hoor met al mijn airfryer tips & tricks. Een airfryer is een vrij onschuldig apparaat, maar ik probeer te voorkomen dat je mogelijk een ‘foutje’ maakt of dat er iets verkeerd gaat. Laten we nu naar het echte werk gaan. Hopsa, het heeft al lang genoeg geduurd al die voorbereidingen. We hebben honger toch!

Stap 6: Je eerste airfryer frietje

Ik hoop dat je diepvries friet en snacks ondertussen niet al ontdooid zijn. Zowel, sorry ‘my bad’. Maar we gaan nu dan echt voor het eerst je airfryer proberen. Zet je airfryer aan en laat ‘m voorverwarmen, als dit noodzakelijk is bij jouw machine.

philips-airfryer-xxl-gerechten-baktijden

Ik zal kort uitleggen hoe je een goed frietje maakt in de airfryer

 1. Airfryer voorverwarmen op 180 graden.
 2. Vul de airfryer met diepvries friet. Dit hoeft niet speciale ‘airfryer friet’ te zien. Ik behaal goede resultaten met Beyerlander frieten en met Super Crunch friet van Aviko.
 3. Strooi een laag friet in de frituurmand. Gooi je frituurmand niet helemaal vol, want je moet je friet nog kunnen opschudden. Zorg er in ieder geval voor dat je frietjes nog wat bewegingsvrijheid hebben.
 4. Doe de lade dicht en stel je airfryer in op 15 minuten.
 5. Na zo’n 5 minuten kun je even kijken hoe de frietjes ‘ervoor staan’. Schud de friet op door de frituurpan heen en weer te schudden.
 6. Doe de lade weer dicht om zo te voorkomen dat airfryer van binnen afkoelt.
 7. Check na 5 minuten opnieuw je friet en schudt je frietjes opnieuw op. Worden ze al een beetje bruin? Als ze nog glimmen, zul je nog even geduld moeten hebben.
 8. Oke, nu zitten je frietjes er zo’n 10 minuten in op een temperatuur van 180 graden. Afhankelijk van de dikte van je friet kan het zijn dat je friet al bijna klaar is. Denk aan dunne Franse frietjes. Maar heb je dikke Vlaamse frieten dan zullen ze nog even moeten.
 9. Open op gevoel de lade van je airfryer en controleer of de frietjes mooi goudbruin worden. Als de frietjes de juiste kleur hebben die jou aanspreekt dan zijn ze klaar.
 10. Pak een kom of je bord en schud de krokante frietjes uit de frituurmand.

Zoals je leest, niet heel spannend allemaal. En wat je ook zult merken is dat ‘airfryen’ meer een kwestie is van uitproberen. Houd je gerecht goed in de gaten en beoordeel zelf of je friet of snacks klaar zijn. Er zijn geen standaard baktijden te noemen, omdat elke airfryer anders is en elk product anders bereidt dient te worden.

Stap 7: Aan tafel en alvast een sopje maken

Geniet van je eerste airfryer gerecht. Ik hoop dat het bevalt. Is het mislukt? Of voldoet het toch niet aan je verwachting? Geen paniek, het kan natuurlijk gebeuren dat je friet nog wat slap is.  Of dat je kroket niet gaar is van binnen. Wacht nog even met het opzoeken van de retourpagina van de webshop om je airfryer terug te sturen… Test de airfryer nog een paar keer uit. Het is een kwestie van oefenen, foutjes maken en uiteindelijk de fijne airfryer-kneepjes onder de knie krijgen.

inventum-gf400hl-airfryer-schoonmaken
Super makkelijk schoonmaken

Duizenden mensen maken dagelijks met plezier gebruik van hun airfryer. Op internet zijn er allerlei blogs en Facebook groepen te vinden vol met recepten, tips en adviezen. Wees niet bang om een vraag te stellen hier of daar. Airfryen is toch een nieuwe vorm van koken en dat moet je even leren. You can fry it!

schoonmaken-vies-mandje-airfryer-xxl
Het gaas blijft een lastig onderdeel om schoon te maken en te houden.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je een natuurtalent bent. En dat je eerste airfryer frietje heerlijk krokant en goudbruin was. Om je vingers bij af te likken. Fijn hè, dat je geen vette vingers krijgt trouwens van airfryer friet.

Je airfryer schoon in een handomdraai

Nu is er nog één dingetje om op te letten. En dat is het schoonmaken van je airfryer. Wat ik doe is de pan vullen met wat warm water. Vervolgens knijp ik er wat afwasmiddel bij. Dit laat ik weken samen met het frituurmandje. Vervolgens ga ik lekker eten. En als ik de tafel afruim en de vaatwasser vul dan maak ik de frituurpan en het mandje schoon in de wasbak. Gewoon met een afwasborstel even de kruimeltjes en vettige plekjes verwijderen. De pan en het mandje laat ik opdrogen op een afdruiprekje. Ik zelf gebruik dit afdruiprekje van Joseph Joseph.

Door na elke gebruik je frituurpan en frituurmandje schoon te maken houd je jouw airfryer in goede conditie. Vergeet ook niet af en toe de binnenkant van je airfryer te checken op etensresten of vetspetters. De binnenkant kun je voorzichtig reinigen met een vochtige doek.

Tot slot nog even het gebruik van bakpapier in je airfryer. Want als je bakpapier in je frituurmandje legt dan scheelt dat weer schoonmaken toch? Ja, maar toch heb ik wat advies over het gebruik van bakpapier in je airfryer.

Ik heb nog een leuke leestip voor je, namelijk veelgemaakte airfryer foutjes die mensen maken.


Basisgids voor airfryers

Lees meer over airfryers in de airfryer basisgids. Deze pagina's bevatten alles wat je weten wilt over hetelucht friteuses.
 1. Wat is een airfryer?
 2. Hoe werkt een airfryer?
 3. Airfryer voordelen
 4. Airfryer nadelen
 5. Wat kun je in een airfryer maken?
 6. Is eten uit een airfryer lekker of niet?
 7. Airfryer recepten en snacks
 8. Verschil tussen een airfryer en een oven
 9. Verschil tussen een airfryer en een frituurpan
 10. Hoeveel energie verbruikt een airfryer?
 11. Hoe een airfryer voor het eerst gebruiken?
 12. Waar kun je een airfryer op plaatsen?
 13. Hoe moet je een airfryer schoonmaken?
 14. Moet je olie in de airfryer gebruiken?
 15. Hoe moet je een airfryer voorverwarmen?
 16. Kun je eten opwarmen in de airfryer?
 17. Kan je bakpapier gebruiken in je airfryer?
 18. Wat zijn veelgemaakte airfryer fouten?

Advies voor de beste airfryer

 1. Top 10 beste airfryers
 2. Beste kleine airfryer
 3. Beste grote airfryer
 4. Beste airfryer voor op de camping
 5. Waarom een Philips Airfryer kopen?

Airfryer merken

 1. Philips Airfryer
 2. Princess Airfryer
 3. Inventum Airfryer
 4. Tefal Airfryer

48 gedachten over “Hoe een Airfryer voor het eerst gebruiken?”

   1. Hoi Pim,
    Ik heb deze week een airfryer gekocht maar hoe werkt het afkoelen precies. Als ik klaar ben druk ik op de aan/uit knop maar koelt de airfryer heel traag af

   2. Beste Rowin, welke airfryer heb je? Waarschijnlijk eentje van Princess of Inventum, want deze werken met afkoelperiodes? Deze koelen na bereiding een tijdje af voor ongeveer een minuut en dan schakelt het apparaat volledig uit. Wat je ook kunt doen is gewoon de pan en het frituurmandje uit de airfryer laten na gebruik en even laten staan op een onderzetter of op je fornuis bijvoorbeeld.

  1. Ik heb een airfrayer HD9218 van Philips met een mandje en een pan waar het mandje in past. Frietjes gaan in het mandje, maar waar gaan b.v groenten in of afbakbroodjes? Ik heb geen assessoires en heb geen idee hoe ik het e.e.a. moet gaan doen Graag advies…wat een fijne site trouwens!!

 1. Vandaag voor het eerst mijn Philips XXL gebruikt met het maken van Beyerland frietjes. Op de gebruiksaanwijzing van de zak staat: klaar in 3 minuten. Nu lees ik op jouw site om 15 minuten aan te houden. Waar zit nou dat grote verschil? Ik heb ze uiteindelijk 4 minuten gedaan en ze waren redelijk knapperig, maar wel wat bleek. Graag je reaktie.

  1. Hi Liesbeth, mogelijk heb je van Beyerland meerdere varianten friet. Normaal gesproken houd ik zo’n 10 minuten aan en controleer dan de frietjess. Afhankelijk van de dikte en het merk moeten ze mogelijk wat langer. Laten we 12 minuten zeggen op 180 graden gemiddeld.

  1. Dankjewel Johan, ik heb je een mailtje gestuurd. Maar het vet kan gewoon opgevangen worden in de binnenpan. En anders kun je aluminumfolie of bakpapier gebruiken. (Dank voor je complimentje :-)

 2. Volgens de gebruiksaanwijzing van de Princess xxl moet je het apparaat als het koud is eerst voorverwarmen op 80 graden. Moet je daarna het apparaat verder voorverwarmen op het aantal graden wat op de verpakking van je product staat? Of kan je het apparaat gewoon meteen voorverwarmen op het aantal graden wat aangegeven staat voor het product.

 3. Hoi,

  Airfryer (Tefal EY4018) 1 week in huis en de display werkt niet meer. Raar geluidje bij aandoen en display licht niet meer op. Kun je zo’n apparaat ook resetten? Erg vervelend, niks bijzonders gedaan. Heb je tips? Behalve terug naar de winkel brengen dan?

  1. Hi Vinken, dat is zeker erg vervelend. Helaas weet ik geen truukjes om een reset uit te voeren. Ik zou zelf dan ook niet te veel proberen om het op te lossen, maar direct de winkel / fabrikant contacten voor je garantie. Succes en hopelijk is het snel opgelost.

 4. Goeiemiddag. Enige tijd geleden heb ik een tristar airfryer gekocht. Vandaag is eindelijk de dag dat ik hem voor het eerst wil gebruiken. Maar nu heb ik een vraagje. Aan het rooster wat in het mandje zit, zitten 3 schuimrubberen voetjes. Nou weet ik niet of dit alleen voor vervoer is gedaan tegen beschadiging of dat die voetjes/rubbertjes aan het rooster moeten blijven zitten als ik de pan ga gebruiken. Er zijn wel speciaal daarvoor gaatjes in het rooster geponst om die rubbertjes op de plek te laten zitten. Als ik enigzins logisch nadenk en bedenk dat ik frietjes moet schudden halverwege de baktijd dan denk ik dat die dingen eraan moeten blijven zitten omdat anders het rooster gaat klapperen. Maar ja.. hitte en die rubbertjes maken dat ik ernstig twijfel. Vandaar mijn vraag. Ik hoop dat u mij kan adviseren om ze te laten zitten of te verwijderen.

  1. Beste Sas, als het zwarte rubberen voetjes zijn die vastzitten aan het mandje/rooster – dan kun je deze gewoon laten zitten. Bij twijfel toch even contact opnemen met Tristar/Princess.

 5. Hoi Pim, ik heb net een hele simpele airfryer van phillips gekocht en de Franse frietje waren heerlijk volgens jou aanwijzingen. Nu heb ik nog een pakje gewone Van Dobben croquetten in de DV liggen kunnen die ook in de airfryer of moeten die toch in de frituurolie,

  1. Beste Marjolijn, bedankt voor je bericht. Deze kun je het beste in de olie doen is mijn ervaring. Ik adviseer om bijvoorbeeld AH Ovenkroketten eens te proberen in je airfryer. Succes!

 6. Hoi Pim, ik heb de cuisine deluxe 3,6 gekocht en daar zit een rooster bij. Moet dat altijd in de pan? En bak ik de frietjes ook daarop? Het is een hele onvolledige handleiding.

  1. Hi Mirjam, het onderste ronde grillplaatje moet je inderdaad in de pan houden. Dat is zegmaar de bodem van een normaal frituurmandje bij andere airfryers. Daar kun je de frietjes op bereiden. Veel succes!

 7. Hoi Pim,

  We hebben een nieuwe princess aerofryer xxl. We hebben goed de stappen gevolgd van voor eerste gebruik, en al 2x grondig schoongemaakt maar de fabriekslucht blijft hangen en trekt zelfs in ons eten. Dat zou toch niet moeten kunnen?

  Groet,
  Ben

 8. Ik heb al een tijdje de Tefal Easy fry met display.
  Nu vraag ik me af op welke stand snacks worden bereid, ik laat het meestal op friet staan.
  Klopt dit of is een andere stand beter?
  Tevens zou ik afbakbroodjes willen afbakken erin, maar ik kan nergens vinden welk programma ik het beste kan gebruiken.

  1. Hi Saskia, de standen maken niet zoveel uit. De stand voor friet geeft alleen een baktijd/temperatuur aan, er verandert in de airfryer verder niets qua werking. Dus je snacks gewoon bereiden zoals vermeld op de verpakking.

   1. Nee hoor, bij afbakbroodjes zou ik de temperatuur wat lager zetten dan op de verpakking genoemd. Deze is namelijk voor de oven. Ik bak broodjes af op zo’n 150-160 graden en ook wat korter dan op de verpakking staat.

 9. Hallo Pim,
  ik heb de “kleine” Philips airfryer (HD9252/70) gekocht.
  Als beginneling eerst direct informatie over airfryen op internet gezocht en jouw website gevonden.
  Je geeft heel veel goede informatie, tips, adviezen en maakt duidelijke video’s.
  Ik heb ze met plezier allemaal gelezen en bekeken.
  Mijn complimenten.

 10. Ik heb een buccan 12L airfryer, maar nu weet ik nog steeds niet wat de tekens voorop de machine betekenen, de meeste zijn duidelijk, maar onder de bovenste rij staat een teken die ik niet begrijp, lijkt op een reepje spek???? Onduidelijk wat dat doet is er iemand die dat kan uitleggen kan er niks van vinden op internet

 11. Hallo Pim,
  Je hebt een prachtige duidelijke site.???
  Hier een vraagje aan Pim van Pim.?
  Wij zijn al twee oudjes. Mijn vrouw is bijna 74 jaar en ikzelf bijna 80 jaar en wij doe alles nog zelf. We hebben vorige week op aanraden van onze dochter (vanwege de hoge energiekosten!) een nieuwe Inventum GF400HL airfryer gekocht. We moeten hem nog gaan gebruiken.
  Wij bakken al jaren zondags voor onszelf 2 heerlijke afbak broodjes in de oven en je weet hoe het gaat, Verwarm de oven voor op 180 gr. (duurt zo’n 10 min.) en bak ze in 8 tot 10 minuten af. Dat is tegenwoordig een kostbare zaak voor twee broodjes. Niet?
  Nu de vraag: Hoe doe ik dat in een airfryer?
  Groetjes, Opa Pim.

  1. Bedankt voor uw leuke berichtje en leuk dat u met uw vrouw een Inventum Airfryer heeft.

   Afbakbroodjes kunnen prima in de airfryer. Ik bak broodjes meestal af op 180 graden voor zo’n 6-8 minuten. Afhankelijk van hoe groot het broodje is.

   Voorverwarmen is niet noodzakelijk. Dus dat scheelt al een hele hoop met een gewone airfryer.

   Veel succes, en gewoon dingen uitproberen.

 12. Geachte Mijnheer.
  U berichtje ontvangen, hierbij hartelijke dank. Zit wel erg te tobben met mijn nieuwe
  airfreyer. Ben n.l. 85 jaar dus wordt alle nieuwe dingen wel moeilijk voor ouderen. Ook weet
  ik niet wat manueel betekent. Het voorverwarmen lukt ook niet zo goed. Blijf wel proberen
  natuurlijk. H.G.Beppie van Leeuwen

 13. Geachte Mijnheer.
  Ik heb een Philips Airfreyer type 9252HD/70. Vindt het wel vervelend om U zo lastig te vallen.
  Maar ik heb echt niemand die mij kan helpen. Misschien kunt U ook via mijn e-mailadres gewoon
  op mijn site een berichtje sturen met wat voorbeelden. Hartelijke dank voor alle moeite.
  Groetjes Beppie van Leeuwen.

 14. Geachte Pim. Je berichtje ontvangen en daar voor hartelijke dank. Heb een nieuw probleem mijn
  airfreyer staat als ik hem voor moet warmen dat gaat goed maar hij blijk als hij z.g. klaar is op 1 staan
  en slaat dus niet af. Foutje gemaakt de eerst keer in stopcontact gedaan op 1 gezet en verder niet
  had hem natuurlijk op 0 moeten zetten. Hoe kan ik dat nu nog doen. Begrijp het niet helemaal.
  H.G.Beppie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven