- Alles over het voorverwarmen van je airfryer
- Video: Hoe airfryer voorverwarmen?
- Airfryer voorverwarmen
- Airfryer met programma voor voorverwarmen
- Piepsignalen of symbooltjes voor voorverwarmen
- Moet je een airfryer voorverwarmen?
- Voorverwarmen en een airfryer recept
- Hoe lang duurt voorverwarmen?
- Wat adviseert Philips?
- Wat adviseert Princess?
- Wat adviseert Tefal?
- Wat adviseert Inventum?
- Conclusie
- Meer tips:
Alles over het voorverwarmen van je airfryer
Moet je nou wel of niet je airfryer voorverwarmen. En hoe werkt dat eigenlijk bij jouw airfryer? Ik verwarm vrijwel altijd mijn airfryer voor. Dat doe ik eigenlijk al jaren en het is heel eenvoudig. Ik stel de airfryer in op de baktemperatuur van mijn maaltijd en zet de airfryer aan.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Maar hoe werkt het voorverwarmen? En is het echt nodig? Dat lees je hier op deze pagina.
Video: Hoe airfryer voorverwarmen?
In deze video laat ik je zien hoe je een hetelucht friteuse kunt voorverwarmen. Ik laat dit zien bij de Philips Airfryer XXL en bij de Blokker Airfryer XXL Bl-18301:
Airfryer voorverwarmen
Zo eenvoudig is het voorverwarmen van een airfryer
- Schakel de airfryer aan.
- Stel de airfryer in op de gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 180 graden.
- Start het programma.
- Binnen 2-4 minuten is de airfryer op temperatuur. Afhankelijk van merk, model en temperatuur.
Airfryer met programma voor voorverwarmen
Sommige airfryers hebben een speciale functie voor het voorverwarmen van je airfryer. Deze functie bevat een standaard temperatuur en baktijd om je airfryer mee voor te verwarmen.
Mijn Princess Aerofryer heeft bijvoorbeeld zo’n programma. Het programma stelt de temperatuur van 200 graden voor met een baktijd van 3 minuten.
Handig als je een superhete airfryer nodig hebt, om bijvoorbeeld vlees gelijk dicht te schroeien. Maar iets minder handig als je een bepaald gerecht wilt maken die op een lagere temperatuur gebakken moet worden, zoals een cake.
Ik gebruik deze functie voor voorverwarmen dus eigenlijk nooit. Iets wat veel handiger is, is een airfryer die aangeeft wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt. Met een geluidje of met een gekleurd icoon.
Piepsignalen of symbooltjes voor voorverwarmen
Veel handiger is het als je hetelucht friteuse jou laat weten wanneer je ingestelde temperatuur bereikt is.
De meeste airfryers doen dit namelijk door jou een soort notificiatie te geven. Bijvoorbeeld door een piepgeluid te laten horen. Of door een icoontje op te laten lichten in een andere kleur. Of door gebruik te maken van een gekleurd LED lampje dat aan of uit gaat.
Waarom vind ik dit handiger? Nou, omdat je de airfryer bijvoorbeeld kunt instellen op 165 graden, en je weet dan exact wanneer de hetelucht friteuse deze temperatuur heeft behaald.
Een bijkomend voordeel van een lampje of symbooltje op het display is dat je altijd de temperatuur in de gaten kunt houden, ook tijdens het airfryen. Je kan precies zien als de temperatuur gedaald is, bijvoorbeeld omdat je de frituurmand te lang geopend hebt gelaten tijdens het opschudden.
Moet je een airfryer voorverwarmen?
Het is niet noodzakelijk om een airfryer voor te verwarmen. Philips is bijvoorbeeld een merk dat aangeeft dat het niet nodig is. Maar dat zegt Philips mede omdat Philips Airfryers veel vermogen aan boord hebben.
Een Philips Airfryer XXL beschikt bijvoorbeeld over een motor met 2225 watt. Terwijl andere merken meestal 1700 tot 1900 watt hebben voor hun XXL airfryers.
Dit betekent dus dat een Philips Airfryer veel sneller op temperatuur is, maar ook de temperatuur goed weet vast te houden. Dat is ook belangrijk.
Toch adviseer ik je om je airfryer voor te laten verwarmen. Ik vergelijk het net als met koken. Je doet toch ook niet je vlees in een koude koekenpan? En toen je nog een oude frituurpan had, toen gooide je friet toch ook niet in de koude olie?
En er gaat wat mij betreft niets boven een sissende pan. Als je mooie aardappeltjes gesneden hebt, met wat olie en rozemarijn. Dan is er niks mooier dan die glanzende aardappelschijfjes te zien sissen in je hete airfryermand.
Voorverwarmen en een airfryer recept
Ga je een airfryer recept volgen, of heb je een bereidingswijze voor een bepaald product? Dan is het natuurlijk heel belangrijk om te achterhalen of je wel of niet je airfryer moet voorverwarmen.
Want als het recept aangeeft dat je lasagne op 180 graden moet voor 25 minuten. Betekent dit dan in een koude of hete airfryer? En hoe zit dat als je een tabel met baktijden hebt, of een app met baktijden? Want hier staat vaak ook alleen maar het aantal minuten en de temperatuur.
Ga er maar vanuit dat je de airfryer in de meeste gevallen moet voorverwarmen als je een airfryer recept of baktijdentabel gebruikt. Tenzij natuurlijk anders aangegeven. Soms staat er op de achterkant van een verpakking voor friet, frikandellen of kroketten specifiek beschreven hoe je het product het beste bereiden kunt in de airfryer. Goed lezen dus.
Hoe lang duurt voorverwarmen?
Dit hangt af van twee factoren. Namelijk ten eerste de temperatuur. Het voorverwarmen naar 100 graden zal sneller gaan dan het voorverwarmen naar 200 graden.
Ten tweede het merk airfryer en het type airfryer. Niet elke airfryer is hetzelfde, zoals ik je net ook heb uitgelegd over de Philips Airfryer. Het ligt echt aan het formaat airfryer en aan het vermogen van de airfryer. Kies je een grote XXL airfryer? Let dan dus zeker erop dat de motor niet ondermaats presteert.
Wat adviseert Philips?
Philips geeft op zijn site aan dat het niet perse nodig is om de airfryer voor te verwarmen. Op de pagina met airfryer tips staat dat je een airfryer niet hoeft voor te verwarmen, maar dat het wel een apparaat is dat tijd nodig heeft om op de gewenste temperatuur te komen.
Mja, hier hebben we dus niet heel veel aan. Ik denk dat Philips op twee benen hinkelt. Het ene been is een beetje de marketing, want Philips wil natuurlijk laten blijken dat een Philips Airfryer krachtig is en dat voorverwarmen niet nodig is.
Maar het andere been is meer het been van een chefkok, die toch liever zijn gerecht in een hete airfryer plaatst. Want tsja, het is mogelijk om een biefstuk of zalmmoot te grillen. En ik denk dat elke chef dat het liefste doet in een hete pan.
Wat adviseert Princess?
Sommige Princess Aerofryer modellen beschikken over een programma om je airfryer mee voor te verwarmen, zoals de 182055. In de handleiding staat te lezen dat je de airfryer het beste kunt voorverwarmen bij het bereiden van vlees of eiwitrijk voedsel.
Door het voorverwarmen van de pan kun je namelijk het voedsel in korte tijd dichtschroeien. Voor het voorverwarmen maak je gebruik van de P-functie, speciaal om je Princess Aerofryer mee voor te verwarmen.
Opvallend is dat Princess adviseert om de uiteindelijke baktijd met 3 minuten te verkorten, wanneer de voorverwarmfunctie wordt gebruikt. Maar dit geldt alleen voor recepten die doorgaans in de oven moeten worden bereid.
Wat adviseert Tefal?
Ik heb even gekeken in de handleiding van de Tefal EY4018. Hierin staat dat de airfryer een voorverwarmfunctie heeft. Het komt er simpelweg op neer dat je de heteluchtfriteuse instelt op een bepaalde temperatuur en vervolgens op de start knop moet drukken.
Na een paar minuten zal de airfryer een geluidssignaal geven wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt. De voorverwarmingsfase is voltooid en de airfryer is klaar om te airfryen.
Tefal geeft aan dat de voorverwarmingsfase ingesteld kan worden, indien gewenst. Dus het is niet noodzakelijk.
Wat adviseert Inventum?
Inventum beschikt ook over hetelucht friteuses met een speciaal voorverwarm programma. De Inventum GF500HLD en de Inventum GF350HLD zijn voorbeelden van airfryers die een P-programma hebben waarmee je de airfryer kunt voorverwarmen op 200 graden binnen 3 minuten. Dit programma kun je niet wijzigen, dus je zult de airfryer altijd op 200 graden voorverwarmen.
Je kan natuurlijk wel zelf de airfryer instellen op een gewenste temperatuur via de manuele functie.
Ook Inventum geeft aan dat voorverwarmen niet noodzakelijk is. Als tip geeft Inventum het volgende aan: voeg 3 minuten toe aan de bereidingstijd als de hetelucht friteuse koud is of gebruik het automatische menu Voorverwarmen.
Conclusie
Het voorverwarmen van een hetelucht friteuse is niet noodzakelijk. Maar ik zou je adviseren om je airfryer wel voor te verwarmen als je bijvoorbeeld frietjes, diepvries snacks, vlees, vis, groenten of aardappeltjes gaat airfryen. Want waarom niet? Je airfryer is super snel op temperatuur, veel sneller dan je gewend bent van je hetelucht oven.
Er zijn natuurlijk bepaalde voorbeelden te bedenken waarop het voorverwarmen overbodig is. Denk bijvoorbeeld aan het opwarmen van een paar punten pizza van gisteren, of wanneer je een paar ingevroren boterhammen wilt ontdooien.