Airfryer Schoonmaken | Expert Gids

Airfryer-schoonmaken-header

Zo maak je jouw airfryer echt goed schoon

Hoe krijg ik mijn airfryer schoon? Dit is de meest gestelde vraag van airfryer bezitters. Het beste is om je airfryer na elk gebruik te reinigen. Maar hoe krijg je een aangekoekte airfryer weer mooi schoon?

In deze schoonmaakgids vertel ik je alles over mijn dagelijkse airfryer schoonmaak routine. En ik geef tips hoe je een vieze en aangekoekte airfryer het beste kunt reinigen met een vaatwastablet of met groene zeep.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord:

 • Dagelijkse schoonmaak: Maak je airfryer na elk gebruik schoon. Mijn advies is om dit met de hand te doen, zo gaan de onderdelen het langste mee.
 • Aangekoekte airfryer schoonmaken: Een vieze en aangekoekte airfryer maak je het beste schoon met een vaatwastablet of door groene zeep te gebruiken.

kitchen-brothers-airfryer-onderdelen-schoonmaken-handvaat

Disclaimer: Alle schoonmaaktips die ik je geef zijn op eigen risico.


Video: Basiscursus airfryer schoonmaken

In onderstaande video leg ik je uit hoe je het beste een airfryer kunt schoonmaken. Ik laat je zien wat mijn routine is bij het schoonmaken van een Philips Airfryer XXL, maar deze tips kun je gebruiken voor elk merk airfryer.

Een airfryer is als een pan, deze zet je niet vies terug in de kast. Maak er dus een gewoonte van om na elk gebruik je airfryer te reinigen.


Wat heb je nodig?

Voordat we aan de slag gaan nemen we eerst door welke schoonmaakspullen je nodig hebt om je airfryer te reinigen.

Dagelijkse schoonmaak routine:

Voor de reguliere schoonmaak heb je onderstaande spullen nodig. Verderop leg ik je uit hoe het werkt.

 • Afwasborstel
 • Zacht sponsje
 • Afwasmiddel of milde ontvetter
 • Zachte doek of microvezeldoek
 • Wattenstaafje (voor lastige kiertjes)
 • Optioneel: Handdoek of theedoek
 • Optioneel: Kokend water
 • Optioneel: Afdruiprekje

Aangekoekte airfryer reinigen:

Een aangekoekte airfryer die al een tijdje niet onderhouden is kun je proberen schoon te krijgen met deze spullen. Verderop leg ik je uit hoe het werkt.

 • Vaatwastablet
 • Groene zeep
 • Flessenborstel
 • Tandenborstel
 • Citroen(sap)
 • Kokend water
 • Optioneel: Handdoek of theedoek
 • Optioneel: Afdruiprekje

Waar op letten bij het schoonmaken

Een aantal punten om op te letten voordat je de airfryer gaat schoonmaken:

 • Haal de stekker uit het stopcontact
 • Zorg dat de onderdelen voldoende afgekoeld zijn
 • Giet geen koud water in de pan van een hete airfryer
 • Gebruik geen scherpe voorwerpen bij het schoonmaken
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
 • Spoel vuilwater met vet niet door de gootsteen om verstoppingen te voorkomen
 • Maak de airfryer goed droog voordat je de airfryer weer gaat gebruiken
 • Raadpleeg de handleiding voor schoonmaaktips van de fabrikant

Mandje schoonmaken

airfryer-mand-schoonmaken-collage

De meeste airfryers bestaan uit twee onderdelen. Deze hebben een uitneembaar mandje dat vastgeklikt zit in een pan. Het kan ook zijn dat jouw airfryer uit alleen een pan bestaat met op de bodem een los plaatje.

Expert tip: Het beste kun je het mandje alvast in de week zetten na het opdienen van je gerecht. Het onderdeel is dan nog warm, waardoor het vet nog niet gestold is.

 1. Klik de frituurmand in de pan van je airfryer.
 2. Plaats het onderdeel in de gootsteen.
 3. Voeg afwasmiddel toe in het mandje en giet de pan vol met heet of kokend water. (Heeft jouw mandje geopende zijkanten waardoor het water direct wegstroomt? Plaats dan je mandje in een ruime pan of in een afwasteil.)
 4. Laat het sopje een paar minuten inwerken.
 5. Pak je afwasborstel en reinig de binnenkant en de buitenkant van het mandje. Het beste kun je de bodem van het mandje schoonmaken onder water om spetters te voorkomen.
 6. Pak je sponsje, maak deze nat en knijp er wat afwasmiddel op.
 7. Reinig met het sponsje nogmaals het mandje. Begin met de binnenkant, vervolgens de buitenkant en daarna maak je het netje of de bodem schoon. Vergeet ook niet om het handvat te reinigen. Zorg dat het mandje goed ingezeept wordt.
 8. Is de bodem van het mandje aangekoekt door bijvoorbeeld marinade, kaas of andere vettige etensresten? Ga dan niet met scherpe voorwerpen, zoals een mes, de etensresten losschrapen. Beter is het om bijvoorbeeld een zacht kunststof of houten voorwerp te gebruiken dat niet krast.
 9. Spoel het mandje goed af zodat zeepresten verwijderd worden. De bodem spoel je het makkelijkste schoon door het mandje te kantelen waardoor het water recht langs het netje stroomt.
 10. Plaats het mandje op een afdruiprekje of droog het mandje af met een theedoek.

Na regelmatig gebruik van je airfryer krijg je op den duur bruine aanslag op je mandje. Dat is volkomen normaal en dat zijn gewone gebruikssporen. Dit gebeurt ook in je koekenpan, wokpan of oven.


Binnenpan schoonmaken

airfryer-pan-opvangbak-schoonmaken-collage

De pan is de opvangbak van je airfryer. Deze vangt het meeste vet en etensresten op. Gelukkig bevat de pan vaak een gladde bodem die makkelijk is om te reinigen.

Expert tip: Verwijder met keukenpapier het vet onderin de pan. Giet daarna heet (kokend) water in de pan met afwasmiddel.

 1. Plaats de pan in de gootsteen.
 2. Voeg afwasmiddel toe in de pan en giet deze vol met heet of kokend water.
 3. Laat het sopje een paar minuten inwerken.
 4. Pak je afwasborstel en reinig de binnenkant en de buitenkant van de pan.
 5. Pak je sponsje, maak deze nat en knijp er wat afwasmiddel op.
 6. Reinig met het sponsje nogmaals de pan. Begin met de binnenkant en vervolgens de buitenkant.
 7. Is het water erg bruin van het vet? Giet het afwaswater dan weg in het toilet om te voorkomen dat je afvoer van de gootsteen verstopt raakt.
 8. Spoel de pan goed af zodat zeepresten verwijderd worden. 
 9. Plaats de pan op een afdruiprekje of droog het mandje af met een theedoek.

Het is aantrekkelijk om bakpapier of aluminiumfolie op de bodem van de pan of het mandje te leggen om te voorkomen dat je pan vies wordt. Ik raad het gebruik van bakpapier of aluminiumfolie af. Het heeft namelijk negatief effect op de luchtcirculatie en het kan in de ventilator van de airfryer komen.


Verwarmingselement schoonmaken

airfryer-verwarmingselement-grillelement-schoonmaken-collage

Het verwarmingselement of grillelement van een airfryer is een van de lastigste onderdelen om schoon te maken. Je ziet het element vrijwel nooit bij gebruik van je airfryer. Maar het is wel belangrijk om het element met regelmaat te controleren en te reinigen.

Het verwarmingselement, de ventilator en het gebied rondom dit element zit na verloop van tijd helemaal onder de vetspetters. Deze branden na elk gebruik van je airfryer verder in. Dit maakt het onderdeel dus lastig om schoon te maken. Daarom is regelmatig reinigen belangrijk om het vet zo snel mogelijk te verwijderen.

Expert tip: Draai de airfryer ondersteboven zodat je goed zicht hebt op het verwarmingselement en de ventilator.

 1. Het verwarmingselement is een kwetsbaar element van je airfryer, voorzichtigheid is dus geboden.
 2. Het is belangrijk dat je airfryer volledig is afgekoeld voordat je het element gaat schoonmaken.
 3. Voor het beste zicht plaats je de airfryer ondersteboven op een handdoek of theedoek. Verwijder wel eerst de mand en de pan uit de airfryer.
 4. Maak met een vochtige doek het element en de randen rondom schoon. Vet haal je het beste weg door een beetje afwasmiddel te gebruiken op de doek.
 5. Je zult merken dat het weghalen van de aangekoekt vet niet altijd eenvoudig zal gaan. Pak er daarom een sponsje bij om wat meer druk te kunnen zetten op deze plekken. Let op dat je geen schuurspons of scherpe (metalen) voorwerpen gebruikt.
 6. Met een flessenborstel of tandenborstel kun je lastige hoekjes bereiken bij het verwarmingselement. Een flessenborstel heeft als voordeel dat je deze kunt buigen en als het ware kunt ragen tussen de spiraal door. Doe dit met beleid, want je wil dit onderdeel niet beschadigen.
 7. Met een (zachte) tandenborstel kun je ook wat lastigere plekjes bereiken, zoals achterin je airfryer. Doe wat verdunde afwasmiddel, groene zeep of baking soda op de borstel om meer succes te behalen met het schoonmaken.
 8. Haal met een vochtige doek al het schoonmaakmiddel weg en maak het element goed droog met een doek.
 9. Het verwarmingselement, de ventilator en het metaal rondom deze onderdelen krijg je nooit brandschoon. Ga dus niet te hard boenen of agressieve reinigingsmiddelen gebruiken, omdat dit de de onderdelen kan beschadigen.

Het is niet noodzakelijk om je airfryer om te draaien. Je kunt ook op gevoel het element schoonmaken door met de palm van je hand een vochtige microvezeldoek tegen het element te drukken. Wrijf daarna voorzichtig het element en de randen schoon.

Eventueel kun je een paar stukken citroen met een laagje water in pan airfryen op 180 graden voor 10 minuten. Citroen is een natuurlijke ontvetter en de citroen damp zal helpen om het vet een beetje los te weken. Maar verwacht hier geen wonderen van.


Binnenkant schoonmaken

airfryer-binnenkant-schoonmaken

De binnenkant van de airfryer bestaat uit de gladde open ruimte waarin normaal de pan en het mandje bevestigd zitten. Ook hier kunnen na verloop van tijd etensresten en vet achterblijven. 

Expert tip: Ik heb een sprayfles met hierin water, afwasmiddel en eventueel een ontvetter. Deze spray gebruik ik om de binnenkant mee in te sprayen.

 1. Zorg dat de airfryer losgekoppeld is.
 2. Verwijder de pan en het mandje.
 3. Spray de binnenkant in met je reinigingsmiddel.
 4. Maak de binnenkant schoon met een vochtige microvezeldoek.
 5. Neem af met een droge theedoek of microvezeldoek.

Bij de Philips Airfryer XXL modellen met een uitschuifbaar ladesysteem is het belangrijk om ook de rails te controleren op etensresten. Het beste kun je hiervoor de airfryer op de kop plaatsen en het mechanisme een aantal keer in- en uitschuiven zodat kruimels eruit vallen.


Buitenkant schoonmaken

airfryer-buitenkant-schoonmaken

De buitenkant van de airfryer wordt na verloop van tijd ook vies en vettig. Vooral rondom het bedieningspaneel zullen vette vingers en andere viezigheid zichtbaar worden.

Expert tip: Reinig een hoogglans airfryer altijd met een zachte microvezeldoek om krassen te voorkomen. Neem af met een droge doek voor een mooi glanzend eindresultaat.

Algemene behuizing

 1. Spray wat ontvetter op een microvezeldoek.
 2. Reinig de behuizing van de airfryer rondom, ook de bovenzijde.
 3. Droog de airfryer vervolgens met een droge microvezeldoek. 

Display of bedieningspaneel

 1. Spray wat ontvetter op een microvezeldoek.
 2. Reinig voorzichtig het display en de bedieningsknoppen. Het display is vaak erg krasgevoelig, dus let op dat je een zachte doek gebruikt.
 3. Droog het display vervolgens met een droge microvezeldoek. 

Luchtroosters

Airfryers hebben een luchtinlaat en een luchtuitlaat. Deze roosters worden na verloop van tijd vettig waardoor er zich kruimeltjes en stof gaan nestelen. 

 1. De roosters zijn vaak lastig om schoon te maken omdat je er niet goed bij kunt met een doek. Je kunt met een wattenstaafje proberen om in de roosters of kieren schoon te maken.
 2. Kruimels kun je verwijderen door een stofzuiger tegen het rooster aan te houden, hierdoor zullen de meeste losse etensresten verwijderd worden.

Airfryer accessoires schoonmaken

 airfryer-grillplaat-schoonmaken

Veel mensen gebruiken bakvormen, grillroosters, grillplaatjes en muffinvormpjes als accessoires in hun airfryer. Ook deze dienen uiteraard gereinigd te worden.

Alle accessoires met een antiaanbaklaag kun je het beste schoonmaken door deze met de hand af te wassen. Overige accessoires, zoals metalen grillrekjes kun je schoonmaken door deze in de vaatwasser te stoppen.

bakplaat-jap-aspire-airfryer-accessoire

Let op bij bakvormen met een hengsel dat je het hengsel goed droog maakt. Want het metalen hengsel is vaak roestgevoelig.


Aangekoekte airfryer schoonmaken

airfryer-mandje-voor-en-na-schoonmaken-vaatwastablet

Heb je al een tijdje je airfryer niet schoongemaakt? Dan heb je een aangekoekte en vieze airfryer. Zeker als je de vettige airfryer opnieuw gebruikt (zonder eerst te reinigen) dan zullen de vet- en etensresten steeds hardnekkiger aankoeken.

Ik raad je aan om een aangekoekte airfryer eerst schoon te maken voordat je deze opnieuw gaat gebruiken voor het bereiden van een gerecht. Maar je zult al snel merken dat een beetje afwasmiddel en een sponsje niet meer voldoende zijn om je mandje, pan en verwarmingselement mee schoon te maken.

Schoonmaken met vaatwastablet

airfryer-schoonmaken-vaatwastablet

Je kan je airfryer onderdelen in de vaatwasser reinigen. Maar toch raad ik je dit af, verderop deze pagina leg ik je uit waarom.

Wat je wel kunt doen is een vaatwastablet oplossen in de pan van je airfryer. Dit is een officiële tip van Philips en ook de welbekende Philips Chef gebruikt deze schoonmaakmethode voor het grondig reinigen van zijn eigen Philips Airfryer.

 1. Zorg dat je kokend water bij de hand hebt en een vaatwastablet
 2. Haal het mandje en de pan uit de airfryer
 3. Plaats de pan in de gootsteen of op een hittebestendige ondergrond
 4. Plaats het vaatwastablet in de mand van de airfryer
 5. Giet de pan vol met kokend water
 6. Zorg ervoor dat het hele blokje goed oplost.
 7. Laat dit minimaal een uur weken, het beste is een aantal uur.

De aangekoekte vetresten worden losgeweekt door de kracht van het vaatwastablet. Met een afwasborstel en sponsje kun je nu de onderdelen perfect reinigen.

Lees meer over je airfryer schoonmaken met een vaatwastablet.

Schoonmaken met groene zeep

airfryer-schoonmaken-met-groene-zeep

Groene zeep is een natuurlijk schoonmaakmiddel wat als belangrijkste eigenschap heeft dat het een zeer goede ontvetter is. Perfect dus om een vette onderdelen van je airfryer mee schoon te maken. 

 1. Doe in de pan een klodder groene zeep (merk Drie Hoek ‘Zachte Zeep’).
 2. Giet hierbij een wat heet water.
 3. Maak met een afwasborstel de onderdelen schoon.
 4. Voeg groene zeep toe op een sponsje en reinig hiermee de meest hardnekkige plekken.
 5. Laat de groene zeep nu 30-60 minuten intrekken en zijn werk doen.
 6. Haal nu nogmaals een afwasborstel langs de onderdelen. Zoals je kunt merken zijn de aangekoekte plekken goed losgeweekt.
 7. Spoel de onderdelen af met warm water.
 8. De onderdelen voelen nu als het goed is niet meer vet aan.

Blijft je airfryer vies?

Lukt het je niet om je hetelucht friteuse schoon te krijgen na het proberen van al deze tips? Blijft je mandje vol zitten met zwarte aangekoekte resten, is het grillelement vies en stinkt de pan tijdens het airfryen? Misschien is het dan toch tijd om eens te kijken naar een nieuwe airfryer. Bekijk mijn advies over de beste airfryers om je op weg te helpen.

Welke airfryer maakt het makkelijkste schoon? Ik heb het voor je uitgezocht.

Disclaimer

Bovenstaande artikel omschrijft hoe ik mijn airfryer schoonmaak. Dit zijn tips om jouw airfryer te reinigen. Ik ben niet aansprakelijk voor eventuele beschadiging aan jouw airfryer. Ga zorgvuldig te werk en als je twijfelt over hoe je jouw airfryer schoon moet maken, neem dan contact op met de fabrikant van jouw airfryer.

56 gedachten over “Airfryer Schoonmaken | Expert Gids”

 1. Hoi ik ben Jeanet , Ik maak mijn Airfryer na ieder gerecht schoon alleen niet direct na gebruik. Ik krijg hem prima schoon op de randjes van het mandje na. Hebben jullie daar ook een goede tip voor?

  1. Hoi Jeanet, het beste kun je de Airfryer schoonmaken wanneer deze nog warm is. Dan zijn de vette nog niet aangekoekt. Vul je wasbak met heet water met wat afwasmiddel en plaats daar je mandje in en laat dit een tijdje weken. Vervolgens met een schuursponsje proberen de randjes te reinigen. Succes!

  2. Een tip die eigenlijk voor zilver was en die ik intussen al voor zovele doeleinden heb gebruikt zoals ook het airfryer mandje weer blinken schoon krijgen.
   Ik zet het mandje in de bak met een kop soda en een platte prop zilverpapier duw je onder het mandje.
   Dan met kokend water opvullen en een tijdje laten weken na gelang het mandje vies is.
   Na goed te hebben geweekt even flink met een harde borstel over de randjes en alles laat gewoon los.
   Je kunt er eventueel ook nog een vaatwastablet aan toevoegen, iets wat ik wel doe.
   Resultaat was een mandje alsof ie nieuw was.

 2. Hallo ik ben Rick en ik heb 2 airfryers gekocht , de kleinere digitale versie en de XL, en ik maar iedere keer na gebruik de mandjes schoon en de bak, maar als je de pan vaker gebruikt en ook voor andere zaken als af en toe een patatje of een afbakbroodje dan brandt het vet toch wel zo sterk in aan pan/netje en ook om het hitte element dat je die echt met geen mogelijkheid meer schoon krijgt, ook niet als de boel nog warm zou zijn, en wie gaat de pan gelijk schoon maken als je eten op je bord ligt, onzin ! De gewone frituurpan is dan misschien ietsje ongezonder maar daar hoefde ik alleen wat vet te verschonen en niet de hele pan op zijn kop te zetten om bij bijna niet begaanbare plekken het aangebakken vet te verwijderen !
  Ik ben blij met de airfryer, maar ik vind dat Philips hier een grote uitdaging heeft voor een beter ontwerp als het om het schoonhouden van je airfryer gaat. Ik denk zelfs dat als die vet resten eenmaal zijn ingebrand dat het ongezond is om uit je airfryer te blijven eten. Ik weet dat veel mensen geen flauw benul hebben dat er zoveel vet rond het hitte element ophoopt en vastbrand. Die maken het pannetje en netje schoon en gaan weer bakken. Nogmaals een leuke uitvinding maar nog niet perfect.

  1. Beste Rick,

   Bedankt voor je reactie. Ik zelf ondervind niet heel veel problemen met het schoonmaken van mijn Airfryer. Maar het is ook afhankelijk hoe lastig het schoonmaken is per gerecht. Het makkelijkste maak je de Airfryer toch schoon als deze warm is. Misschien dat je ‘m een keer zo kan schoonmaken door gewoon de Airfryer een keer te laten draaien, zonder dat je van plan bent om te gaan eten. En daarna direct de onderdelen reinigen.

   De nieuwste Airfryer die binnenkort uit komt zal wel aanvoudiger schoon te maken zijn.

   Keep frying!

  2. Hallo, ook hier ellende met schoonmaken van het geheel, wat dat betreft een waardeloze uitvinding vwb het schoonmaken het bakken is SUPER. Doe het geheel ook telkens voor noppe mee in de vaatwasser als ik minder vaat heb in de hoop dat het rooster vd de mand en de randen ervan wat schoner worden maar ik vind dat het niet helpt. Ik heb ernaast een ander model fryer, niet van philips maar tomado o.i.d met een grote glazen bak en daarboven een verwarmingselement in de glazen deksel, oke het kijkt minder mooi en bakt de boel zonder air want het verwarmt alleen maar HEERLIJK om schoon te maken geen gedoe met niet te bereiken of onhandige weet ik wats gewoon spoelen met een borstel en afdrogen want het geheel is van glas ( philips, lees u mee?. ).
   Ook de anti aanbak laag van de mand liet hier en daar snel verf los en dat juist in den beginne als alles o zo voorzichtig werd aangepakt, en voordat men gaat wijzen, ook bij schoonouders en 2 andere kennissen hetzelfde… 1 heeft een andere mand geeist ( garantie he ) maar daar begon het snel erna ook weer, ze hebben het maar zo gelaten.
   b.t.w, Ik gebruik de fryer omdat dit kei handig is met snel bakken en m.n schoonmaken ( echter dat laatste valt dus tegen ) en niet zozeer omdat het vet-vrij bakt hoor, ben wel blij dat gekloot met olie niet meer te hebben en toegegeven het smaakt anders maar ik heb inmiddels geen problemen ermee. :)
   Waarom ik reageer, wilde dit ook met jullie delen en PIM, ik hoop echt dat philips het volgende model wat ” handiger” maakt, denk dat we met zijn allen wel benieuwd zijn.
   Bedankt voor je bijdrage !
   vr.groet

   1. Mano, dank voor je reactie. Ik hoop ook dat de nieuwe modellen dit soort dingetjes heeft aangepakt. Het is voor Philips de eerste generatie geweest. Een nieuw product, hoe wordt het ontvangen. Natuurlijk zitten er dan wat ‘kinder-ziektes’ in. Maar ga er maar vanuit dat Philips hier zeker aandacht aan heeft geschonken bij de nieuwe modellen.

  3. Hallo ik ben angeliek
   Ook ik ondervind heel veel problemen om de binnenkant schoon te maken.
   Ik doe echt veel met de airfryer en ben er ook blij mee.
   Maar de binnenkant is ingebrand vuil en krijg je echt niet meer schoon.
   Terwijl ik hem altijd schoon houd,ik weet dat het anders kan.want bij een vriendin van mij is de pan nog brand schoon.en we hebben hem tegelijk gekocht
   Wordt er moedeloos van!!!

   1. Beste Angeliek,

    Vervelend. Maakte je ‘m na elk gebruik schoon? Mijn pan is ook nog brand schoon, maar dat komt omdat ik ‘m elke keer na gebruik afwas. Ik zou je binnen pan een nachtje laten weken met heet water en Dreft. Na het weken voorzichtig met een zacht schuursponsje reinigen.

    Wat je ook kunt proberen is de Airfryer zonder iets aan te zetten en nadien reinigen. Dan is het vet zacht en kun je het makkelijk schoon maken. Let wel op dat de pan natuurlijk heet is.

 3. Ik denk dat Rick en Pim beiden gelijk hebben. Ik krijg hem ook niet helemaal schoon. De truk met de citroenen helpt wel goed (onderin alu folie leggen, enkele citroenen uitgeperst en in de pan gegoten en 20 minuten laten staan op 200 graden. heel veel vuil komt nog los. Ik zet alles na gebruik ook direct in een heet sop, maar echt proper gaat hij nooit meer worden, maar nooit zo vuil als een frituurpan met vet.

  1. Beste Anne,

   Ik krijg vaak berichtjes dat mijn pan niet vies is en dat het daarom makkelijk is om de Airfryer in deze staat schoon te krijgen.

   Maar mijn truuk is om na elk gebruik de pan te reinigen. Dus de pan en het mandje. Ik denk dat sommige mensen de Airfryer na een paar keer gebruiken pas schoonmaken. En dan gaan etensresten echt hardnekkig aankoeken.

   Wat je zou kunnen proberen is je pan laten weken in Dreft en dan met een zacht schuursponsje het gaas van het mandje kunnen schoonmaken.

   Succes!

 4. Trudie van der Woude

  Beste Rick,

  Onderaan jou uitleg over hoe de airfryer schoon te maken zie ik een hele slimme/mooie spatdeksel.
  Waar kan ik deze kopen? Heb het al geprobeerd met zo’n goedkoop rond ding maar dat past niet zo mooi als deze.

  Vriendelijke groet,
  Trudie

 5. Ik heb het 1e model van de airfryer en daar krijg ik met geen mogelijkheid het grillelement schoon omdat je er gewoon niet bij kunt. Heb je voor dit model ook een tip om schoon te maken

  1. Hi Vinnie,

   Hmmm, ik heb de 1e Airfryer nooit zelf gehad. Misschien iets om via Facebook aan The Philips Chef te vragen? Ik denk dat hij je wel verder op weg kan helpen. Of vraag het in de Facebook groep van Airfryer Tips.

   Succes!

 6. marianne van schie

  Ik heb al jaren de Airfryer ! De tip om er heet water in te doen tot het mandje werkt natuurlijk niet! Dan krijg je de binnenpan er niet goed uit en klotst het water er overheen dus……aller er eerst uithalen met pannenlappen of siliconen matje en dan in de gootsteen zetten. Trouwens, de binnenpan wordt altijd vies en krijg je (wat je ook probeert) niet meer schoon!

 7. Hallo, ik ben in het bezit van een whatshome van de kruidvat, prima apparaat heb hem nu ongeveer een half jaar en ziet nog als nieuw.. gebruik hem niet dagelijks en maak hem na gebruik meteen schoon, gaat erg gemakkelijk…
  Zou je ook bakpapieer onderin kunnen plaatsen?

  gr, Hans

 8. Wij hebben al langere tijd een airfryer XL naar volle tevredenheid. Ik kan me goed vinden in alle schoonmaak tips, echter hebben ook wij last van ingebrande vetresten die vrij lastig te verwijderen zijn. We hebben daar sinds kort een ideaal product voor gevonden; friteuse reiniger van HG. Als je daarmee je pan en mandje laat inweken ipv Dreft, spoel je het ingebrande vet zonder problemen weg!

 9. Ik heb helaas ook de HG frituurreiniger gebruikt voor mijn Philips airfryer XL. De pan volgens de voorschriften 10 minuten laten inweken en inderdaad, HG doet wat hij belooft. Het vet was weg, maar ook de volledige emaillelaag van de binnenpan was compleet verwoest. Mijn net vier maanden oude airfryer was rijp voor de vuilnis.
  De reactie van HG was simpel. HG frituurpanreiniger is voor frituurpannen en niet voor airfryers. Ik raad dus ten sterkste af om HG frituurpanreiniger voor de airfryer te gebruiken.

 10. Hoe verwijder ik de aanslag onder het verwarmingselement. Onder het gloeispiraal zitten ook vetresten. Ik kan daar niet met een doekje onderdoor. Wie heeft er een oplossing.

 11. Ik krijg het rooster prima schoon, maar de rest is helemaal aangekoekt. Ik zou hem graag weer mooi krijgen, maar weet niet hoe. Ik heb hem vannacht in Soda gehad. Het rooster glimt, maar de rest niet.

  1. Hi Kirsten,

   Ja, eenmaal aangekoekt is het lastig ‘m weer helemaal spik en span te krijgen. Ik denk dat het belangrijkste is om de airfryer in goede conditie te houden. Dit betekent niet dat de airfryer eruit moet komen te zien zoals de machine uit de doos kwam. Het is en blijft een gebruiksproduct waar je met plezier gebruik van moet maken. Een beetje viezigheid van binnen maakt dus helemaal niet uit. Ookal is het voor het oog misschien minder mooi ;)

 12. Hallo, hebben jullie wel eens in de bovenkant van het achterste rooster bovenop gekeken? Van de Airfryer XL.
  Daar zitten aangekoekte resten in en krijg ik er natuurlijk nooit uit. Hij walmt ook vreselijk af en toe en stinkt dan enorm.
  Ik krijg hem ook niet meer schoon van binnen. Het element maak ik “schoon” met keukenrol en prop dat ertussen. Moet je zien wat er af komt……
  Philips moet maar een airfryer op de markt brengen waarvan de onderdelen los kunnen.

  1. Helemaal mee eens, het is vreselijk dat hij zo gaat roken. Ik doe al niks meer op 200 Graden…
   Het zou inderdaad een uitkomst zijn als de onderdelen eraf kunnen zodat je hem goed vetvrij kan maken….

 13. René Heinsbroek

  Hallo, ik zou als ik jullie was toch de tekst maar even aanpassen mbt het grillelement.
  Daar staat als hoofdstuk: Hoe VOORKOMEN dat je grillelement NIET vies wordt.
  Jullie suggereren dus dat het grillelement juist wel vies moet worden!

 14. ook ik krijg de mand van de airfryer niet meer schoon. ik was het na ieder gebruik met heet water en afwasmiddel af. maar je gaat toch zien dat hij niet goed schoon te maken is. vooral bij de onderkant. het gaas. wat ook aardig bol is gaan staan. kan je het ook in een vuilniszak zetten met een beetje amoniac in een beker. dit doe ik ook met mijn rek van mijn gasfornuis. door de lucht of gasvorming laat al het aangekoekte vet weer los en is het weer als nieuw. zou dit ook een oplossing zijn?

 15. Mij lukt het ook op geen enkele manier om de airfryer schoon te krijgen. Misschien dat degenen die het wel schoon krijgen er alleen bv patat in bakken? Ik bak er ook bv. kipvleugels in en dit vet krijg je er echt niet meer uitgepoetst.
  Wel een tip voor het grillelement en rook die vrijkomt…gebruik een friteusefilter bovenop je mandje en je grillelement blijft schoon.en totaal geen rookontwikkeling meer!

  1. Beste Sam. Dank voor je tip! Het is inderdaad zo dat als je een Airfryer intensief gebruikt voor allerlei gerechten dat deze sneller hardnekkig vies wordt. Helaas is het erg lastig om een aangekoekt mandje goed schoon te krijgen. Het beste is het om de Airfryer na elk gebruik te reinigen, liefst nog als deze warm is.

 16. Ik gebruik bij het bakken in mijn airfryer een vlamverdeler (o.a. te koop bij Blokker)
  Deze leg ik tijdens het bakken bovenop de producten zo hou je het verwarmingselement schoner. Ik heb deze tip ook ergens van Pinterest gehaald en het werkt ook. Aan de vlamverdeler zit een oogje die moet je dan voor het gebruik even naar beneden ombuigen zodat het niet vast komt te zitten in het verwarmingselement. De vlamverdeler mag niet in de afwasmachine!!

 17. Hoi Pim. Iedereen krijgt antwoord van je. Behalve de twee mensen die de vraag stellen waar ik ook antwoord op zou eillen hebben. De vraagvan Roberta en Alexandra. Hoe krijg je dat lucht roostertje achter op de airfryer hoed schoon? Gr M

  1. Beste Simone,

   Ik zie het inderdaad. Heb ik over het hoofd gezien. Dat roosterje daar liggen bij mij altijd wat kruimels in. Wat ik doe is de Airfryer op zn kop zetten op een theedoek. Hierdoor kunnen de kruimels eruit vallen. De rest maak ik schoon met een wattenstaafje of het hoekje van een microvezeldoekje. De binnenkant kun je verder niet schoonmaken. Succes.

 18. Hallo,
  Ik zie hoe jullie de airfryer schoonmaken, ook ik doe het op die manier. alleen loopt bij mij het vet langs de binnenbak heen, Dus ik heb de aan de zijkanten en onderkant (onder de bak dus) vet, hebben jullie hier ook wel eens last van? Ook heb ik het idee dat mijn airfryer niet goed aansluit zowel aan de binnen en buitenkant, is dit normaal?
  Vanaf de eerste keer dat ik hem gebruik rookt ie zo erg, dat ik mijn hele huis blauw heb staan. Hij rookt ook zo gigantisch dat ik hem niet meer in huis durf aan te zetten, dit doe ik tegenwoordig buiten, mijn afzuigkap kon dit gewoon niet aan.

  Zijn er meer van jullie die hier last van hebben?

  1. Hoi Jolanda,

   Dat klinkt vervelend. Wat voor merk airfryer heb je? Ik adviseer om contact op te nemen met de winkel of de producent als je grote problemen ondervindt met je airfryer.

 19. Ik heb volgens de beschrijving de airfryer op zn kop gezet…..niet doen dus !
  Er vielen kleine zilveren balletjes uit, waardoor de mand nu slecht in de flyer schuift.
  Heb de balletjes niet terug kunnen plaatsen in het mechanisme. Zonde dus…
  Philips airfryer XL.

 20. Ik ben heel blij met de AF maar vind het een crime om schoon te maken. Heb het vanaf het eerste gebruik meteen schoongemaakt maar de pan en het mandje zien er vreselijk uit. Zoals het wordt voorgesteld bij de schoonmaaktips is echt een aanfluiting.

 21. Nou, zo makkelijk als ze bij Philips het doen voorkomen is het echt niet. Vooral de ruimte onder het grillelement is een crime om erbij te komen. Het is oppassen om je vingers niet te verwonden. In tien minuten gepiept oftewel een fluitje van een cent. Ja, m’n hoed!!

  1. Hi Teun, je kan zeker wel in 10 minuten je airfryer schoonmaken. Het enige is dat je de airfryer dan wel na elk gebruik moet schoonmaken. Helaas denken veel mensen dat je een airfryer na gebruik direct in de kast kunt zetten zoals bij een normale frituurpan. Maar je moet een airfryer zien als een pan die je ook na elk gebruik afwast. Zolang je dus je airfryer elke keer schoonmaakt zul je veel minder last hebben van aangekoekte onderdelen. Betreffende het grillelement. Plaats hiervoor je airfryer op de kop op tafel en maak dan met een microvezel doekje voorzichtig de bereikbare delen schoon. Succes!

 22. Slechte voorlichting op bijgeleverde informatie hoe schoon te maken. Heel klein foldertje met wat gegevens.Géén schuursponsje gebruiken. In de vele tips lees ik : juist een schuurponsje gebruiken ! Nergens iets over achter het rooster hoe het schoongemaakt kan. Toen het klachten regende dacht ik….daar ben ik het helemaal mee eens !
  Na aankoop een een paar keer de airfryer gebruikt te hebben was het mandje al roestig. Fryer voorzichtig op zijn kop gezet om achter de warmtegril schoon te maken. Is praktisch onmogelijk.. Hieronder koekt het wel heel snel aan. Welk materiaal moet je voor schoonmaken achter de gril gebruiken ? Met vochtig doekje kom je nergens bij. Borstelen is afgeraden, scherpe voorwerpen uiteraard ook. Ik hoop dat de service afdeling van Philips iets doet met alle klachten. Beginnersfouten van de ontwerpers ?

 23. Ik heb mijn airfryer met ontvetter schoongemaakt maar krijg nu de lucht er niet uit
  Heb en water met azijn in gezet wat normaal de luchtjes eruit krijgt maar ook dat lukt niet, iemand tips?

 24. Afwasblokje in het mandje, heet water erbij en dan …. Mag ik de airfryer dan nog even aanzetten?? A. Water wordt nog iets heter en B. Door de luchtstroom werkt het blokje iets beter…

  1. Ja dat kan Bert, maar doe de mand niet te vol. Dus een laagje water. Je moet altijd uitkijken met water en elektronica. Dus het is op eigen risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven