Airfryer schoonmaken (Dreft, baking soda, azijn, citroen, groene zeep, vaatwastablet)

Airfryer-schoonmaken-header

Airfryer goed reinigen met deze schoonmaaktips

Hoe krijg ik mijn airfryer schoon? Deze vraag zie ik regelmatig voorbij komen. Maar hoe vaak maak jij je airfryer schoon? Het beste is om dit na elk gebruik te doen. Zo heb je het langste plezier van je airfryer. Het is wel belangrijk dat je jouw airfryer op de juiste manier schoonmaakt. Lees hier mijn schoonmaak tips om je airfryer in topconditie te houden.

In dit artikel vertel ik je over mijn dagelijkse schoonmaak routine van mijn airfryer. En ik geef je daarna tips hoe je een vieze en aangekoekte airfryer het beste kunt schoonmaken. Hiervoor heb ik bakings soda, natuurazijn, groene zeep en een vaatwastablet gebruikt.

Mijn nummer 1 tip is om je airfryer na elk gebruik schoon te maken. Gewoon met een eenvoudig sopje.

Snelle antwoord:

 • Dagelijkse schoonmaak: Maak je airfryer na elk gebruik schoon. Mijn advies is om dit met de hand te doen, zo gaan de onderdelen het langste mee.
 • Aangekoekte airfryer: Een vieze airfryer maak je het beste schoon met een vaatwastablet of door groene zeep te gebruiken. Lees hieronder mijn test en tips.

Airfryer schoonmaken (dagelijkse routine)

Het beste maak je jouw airfryer schoon met de handvaat. Gebruik een zachte spons of afwasborstel zodat je de antiaanbaklaag niet beschadigd van de frituurmand, pan of eventuele accessoires. Slim is het om je airfryer schoon te maken als deze nog een beetje warm is. Giet in de pan van de airfryer wat warm water met Dreft of een ander afwasmiddel en laat het sopje zijn werk doen. Maak vervolgens de pan schoon en maak de onderdelen droog of laat deze uitlekken op een afdruiprekje.

Is je airfryer erg heet?

Let dan op met koud water. Giet dus geen koude plons water in de pan die 180 graden is. Dit kan namelijk de kwaliteit van de pan of het mandje aantasten. Beter is het om warm water in je airfryer pan te gieten. Wat je ook kun doen is een plantenspuit vullen met een oplossing van afwasmiddel (of andere ontvetter) en water. Dit kun je dan in de airfryer pan sprayen zodat het meeste vet al wat kan losweken.

Tip: Lees ook mijn airfryer schoonmaaktips op Margriet.nl.

airfryer-onderdelen-schoonmaken-sopje-spons

Wat heb je nodig?

 • Een gebruikte airfryer
 • Warm / heet water
 • Een milde afwasmiddel
 • Sponsje of zachte afwasborstel
 • Handdoek
 • Microvezeldoek

Binnen 10 minuten heb je je airfryer schoon in 10 stappen.

Stap 1: Haal de stekker uit de Airfryer

stekker-uit-stopcontact-airfryer

Veiligheid boven alles. Voordat we gaan beginnen met schoonmaken trekken we de stekker uit het stopcontact. We gaan er in deze situatie wel vanuit dat je zojuist wat eten bereid hebt in de airfryer. De machine is dus nog warm. Doordat de pan nog warm is, is het vet nog vloeibaar. En dat zorgt er voor dat we de Airfryer makkelijker schoon kunnen maken.

Stap 2: Doe afwasmiddel met heet water in de pan

afwasmiddel-in-de-pan-van-de-airfryer

Trek de lade van je airfryer open en knijp wat afwasmiddel in de pan. Giet vervolgens  warm of heet water in de pan. Dat kun je doen met de kraan, met een Quooker of gebruik heet water uit je waterkoker. Giet net zoveel water in de pan totdat het mandje goed onder water staat.

Zorg er wel voor dat de lade aan de onderzijde ondersteund wordt en niet zweeft. Bij de Philips Airfryer wordt de onderkant ondersteund door een soort rails. Maar de meeste airfryers hebben een volledig uitneembare pan. Deze pan zul je waarschijnlijk onder de kraan vullen. Let op dat het gewicht toeneemt en dat je de pan aan de onderkant ondersteund als je deze terug plaatst in je airfryer. Hiermee voorkom je dat er mogelijk iets afbreekt of kapot gaat, bijvoorbeeld bij het handvat.

Laat het sopje weken (ongeveer 30 minuten) en ga ondertussen lekker eten of wat anders doen.

Stap 3: Mandje schoonmaken

mandje-schoonmaken-met-de-hand-airfryer

De pan, het mandje en eventuele airfryer accessoires hebben nu een half uurtje kunnen weken. Vet heeft nu geen kans gehad om hardnekkig aan te koeken. Plaats je pan nu in je wasbak en haal met een afwasborstel het meeste vuil weg.

Kiep nu het water weg en vul je pan opnieuw met warm water. Knijp op een sponsje wat afwasmiddel en reinig hiermee het mandje. Begin aan de binnenkant, vervolgens de buitenkant en daarna maak je het netje schoon. Afhankelijk van jouw airfryer kan het nog best lastig zijn om het netje schoon te krijgen. Je kunt met een afwasborstel wat meer kracht zetten, om spetters te voorkomen kun je dit het beste doen door je mandje onder water te houden.

netjes-mandje-philips-airfryer-schoonmaken

Let op met de ruwe zijde van een schuursponsje dat je geen krassen of beschadigingen maakt. Vergeet niet om de buitenzijde en het handvat ook schoon te maken. Het is niet zo dat de onderdelen van je airfryer super kwetsbaar zijn. Heb je een hardnekkig aangekoekt stukje? Dan kun je best even wat extra kracht zetten.

Ziet het mandje er nu uit alsof deze net uit de doos komt? Nee, je zal op den duur wat bruine aantasting gaan zien bij het mandje en bij de pan. Volkomen normaal. dit gebeurt ook in je koekenpan, wokpan of oven. Dit zijn gewoon gebruikssporen. Waar je wel op moet letten is dat echt duidelijk vuil goed weg is. Dus vet, kruimels en andere etensresten zoals kaas.

Stap 4: Pan (opvangbak) schoonmaken

airfryer-pan-schoonmaken-met-de-hand

Plaats je mandje even op een afdruiprekje of op een theedoek. We gaan nu de pan verder reinigen. Als het goed is het meeste vet en viezigheid in de pan al losgeweekt. Reinig de binnenkant met een afwasborstel om het meeste vuil weg te halen. Kiep het water uit de pan en maak vervolgens met een zachte spons en wat afwasmiddel de pan van binnen en buiten schoon.

Let ook op of eventuele schroefjes of kleine kiertjes of hoekjes goed schoon zijn, dit zijn echt van die plekjes waar zich vuil kan doen ophopen.

Stap 5: Maak de onderdelen droog

airfryer-onderdelen-afdrogen

Je kunt de onderdelen aan de lucht laten drogen op een afdruiprekje. Maar je kan dan wel een soort kalkaanslag krijgen op je onderdelen. Door je onderdelen af te drogen met een theedoek zorg je ervoor dat eventueel sop ook goed van de onderdelen worden gewreven.

Ook kun je zo goed opletten of schroefjes, die het handvat aan de pan bevestigen, goed droog zijn zodat deze niet gaan roesten.

Je kunt je onderdelen ook drogen in je airfryer, door deze in je airfryer te plaatsen en je airfryer in te stellen op 180 graden voor zo’n 5 minuten. Dit zou ik dan doen als je helemaal klaar bent met het schoonmaken van je airfryer.

Stap 6: Reinig de buitenkant van de airfryer

airfryer-buitenkant-schoonmaken

Na het airfryen is de buitenkant van je airfryer vaak wat vettig geworden. Rondom het display en bedieningspaneel zijn vette vingers te zien. Aandachtspunten voor het schoonmaken zijn vooral het handvat, bedieningsknoppen en eventueel het display. Met een warm en vochtig vaatdoekje of microvezeldoekje maak ik de buitenkant schoon. Om geen watersporen achter te laten maak ik het oppervlak direct droog met een droge theedoek of droge microvezeldoek.

Bij de luchtinlaat en luchtuitlaat liggen vaak ook wat kruimeltjes of etensresten. Dit kun je ook schoonmaken met een microvezel doek. En lastige plekjes kun je schoonmaken met een wattenstaafje of satéprikker.

Stap 7: Grillelement of verwarmingselement schoonmaken

schoon-airfryer-verwarmingselement

Het verwarmingselement wordt, net als in een heteluchtoven, rood gloeiend heet. En tijdens het bereiden van jouw gerecht wordt dit grillelement ook vaak vies. Dat komt door opspattend vet, of doordat je gerecht per ongeluk tegen het element komt.

Is helemaal niet erg. Maar het is wel belangrijk om ook dit onderdeel ook schoon te maken. Zo voorkom je dat je airfryer gaat roken of vies gaat ruiken als je ‘m de volgende keer weer gebruikt.

Voordat we het element schoonmaken haal je de pan en het mandje uit je airfryer. Pak er even een keukenhanddoek of theedoek bij, want we gaan hier de airfryer op plaatsen. Draai je airfryer ondersteboven en zet deze op zijn kop op de theedoek. Zo heb je goed zicht op de spiraal in de airfryer.

Stap 8: Verwarmingselement reinigen

verwarmingselement-airfryer-schoonmaken

Het verwarmingselement is een kwetsbaar element van je airfryer, voorzichtigheid is dus geboden.

Maak met een vochtige doek het element en de rand rondom schoon. Vet haal je het beste weg door een beetje afwasmiddel te gebruiken op de doek.

Je zult merken dat het weghalen van de vetplekken niet altijd eenvoudig zal gaan. Pak er daarom een sponsje bij om wat meer druk te kunnen zetten op hardnekkige plekken. Let op dat je geen schuurspons of scherpe (metalen) voorwerpen gebruikt.

grillelement-philips-airfryer-xxl-schoonmaken

Met een flessenborstel of tandenborstel kun je lastige hoekjes bereiken bij het verwarmingselement. Een flessenborstel heeft als voordeel dat je deze kunt buigen en als het ware kunt ragen tussen de spiraal door. Doe dit met beleid, want je wil dit onderdeel niet beschadigen.

Met een (zachte) tandenborstel kun je ook wat lastigere plekjes bereiken, zoals achterin je airfryer. Doe wat verdunde afwasmiddel of baking soda op de borstel om meer succes te behalen met het schoonmaken.

Haal met een vochtige doek al het schoonmaakmiddel weg en maak het element goed droog met een doek.

Stap 9: Binnenkant schoonmaken

airfryer-binnenkant-schoonmaken-met-microvezeldoek

Zet de airfryer weer neer op zijn pootjes. Je kunt nu tot slot de binnenkant schoonmaken met een vochtige doek. Ook dit gedeelte wordt vettig na verloop van tijd. In het bijzonder bij de Philips Airfryer XXL is het belangrijk om de rails te controleren op vuil, zodat deze goed en soepel blijft in- en uitschuiven. Als je hier het vuil, zoals kruimels, niet goed uit krijgt kun je de stofzuiger gebruiken om de rails schoon te zuigen.

Stap 10: Airfryer weer in elkaar zetten en opbergen

philips-airfryer-xxl-fat-removal-plaat-en-starfish-xl

Zorg ervoor dat de binnenkant van je airfryer goed droog is. Plaats nu de pan en het frituurmandje terug in je airfryer. Ziet er weer netjes uit toch? Je bent klaar met je schoonmaakroutine. Door dit na elk gebruik uit te voeren houd je jouw airfryer in de beste conditie. Ik zou je adviseren om zeker stap 1 t/m 6 altijd uit te voeren na elk gebruik, en stap 7 t/m 9 zo’n twee tot drie keer per maand.

Video: Hoe Airfryer schoonmaken

In deze video laat ik je zien wat mijn routine is bij het schoonmaken van een Philips Airfryer XXL, maar deze tips kun je gebruiken voor elk merk airfryer. Het schoonmaken is zo gebeurt. Het duurt bij mij slechts enkele minuten en hiermee voorkom je dat je airfryer echt vies gaat worden waardoor vet gaat aankoeken, dat is niet wat je wil.


Hoe een aangekoekte airfryer schoonmaken?

Heb je al een tijdje je airfryer niet schoongemaakt? Of heb je de airfryer na het bakken van kippenpoten of friet met snacks zonder schoon te maken in de kast gezet? Dan heb je een aangekoekte en vieze airfryer. Zeker als je de vettige airfryer opnieuw gebruikt (zonder eerst te reinigen) dan zullen de vet- en etensresten steeds hardnekkiger aankoeken.

airfryer-schoonmaken-azijn-baking-soda-bakpoeder-citroen-zout-dubro

Ik raad je aan om een aangekoekte airfryer eerst schoon te maken voordat je deze opnieuw gaat gebruiken voor het bereiden van een gerecht.

Maar je zult al snel merken dat een beetje afwasmiddel en een sponsje niet meer voldoende zijn om je mandje, pan en verwarmingselement mee schoon te maken.

Ik heb de meest populaire schoonmaaktips om een aangekoekte airfryer weer schoon te krijgen voor jou getest. En hieronder lees je mijn ervaring en oordeel of de airfryer schoonmaaktip wel of niet goed werkt.


Test #1: Airfryer schoonmaken met een vaatwastablet
Deze schoonmaaktip werkt wel

airfryer-schoonmaken-vaatwastablet

Je kan natuurlijk je airfryer onderdelen in de vaatwasser reinigen. Maar toch raad ik je dit af, verderop deze pagina leg ik je uit waarom.

Wat je wel kunt doen is een vaatwastablet oplossen in de pan van je airfryer. Dit is een officiële tip van Philips en ook de welbekende Philips Chef gebruikt deze schoonmaakmethode voor het grondig reinigen van zijn eigen Philips Airfryer. Ik heb voor mijn test de Philips Airfryer XL HD9270/90 gebruikt, het mandje rondom vertoont aangekoekte vetplekken.

Dit is wat ik heb gedaan:

 1. Het mandje en de pan heb ik uit de airfryer gehaald.
 2. In het mandje heb ik een standaard vaatwasblokje gelegd.
 3. Vervolgens giet je de pan vol met kokend heet water.
 4. Zorg ervoor dat het hele blokje goed oplost.
 5. Laat dit staan en weken voor een half uur.

Na een half uur heb ik een afwasborstel langs de het frituurmandje en de pan gehaald. Wat mij direct opviel was dat de aangekoekte vetresten wat poreus waren geworden. Het mandje was rondom aan de buitenkant helemaal bruinig van kleur en dit was nu duidelijk losgeweekt.

vet-laat-goed-los-airfryer-mandje-vaatwastablet

Ik heb een standaard sponsje erbij gepakt en na een paar keer boenen werd het mandje mooi schoon en mijn sponsje bruin. Voor verdere reiniging heb ik wat Dreft schoonmaakmiddel aangebracht op het sponsje zodat ik het mandje en de pan goed kon insoppen.

philips-airfryer-frituurmandje-schoon-door-vaatwastablet

Zonder al te veel moeite kreeg ik de onderdelen weer helemaal netjes schoon. Terwijl het het mandje vooral echt aangekoekt was en heel vettig aanvoelde.

Het is wel heel belangrijk dat je de onderdelen goed afspoelt, zodat je er zeker van bent dat er geen vaatwasmiddel meer aan de onderdelen gehecht is.

Oordeel van Pim: Deze schoonmaaktip werkt goed!


Test #2: Airfryer schoonmaken met groene zeep
Deze schoonmaaktip werkt wel

airfryer-schoonmaken-met-groene-zeep

Iedereen heeft wel groene zeep in zijn schoonmaakkastje staan, het herkenbare emmertje van het merk Drie Hoek. Groene zeep is een natuurlijk schoonmaak middel wat als belangrijkste eigenschap heeft dat het een zeer goede ontvetter is.

Perfect dus om een vet onderdeel van een van mijn airfryers mee schoon te maken. Ik heb groene zeep getest op de pan van mijn Inventum GF400HL airfryer. Dit onderdeel voelt heel vettig aan de binnenkant en er zijn bruinig aangekoekte plekken zichtbaar. Kijken of we dit kunnen schoonmaken met groene zeep.

Dit is wat ik heb gedaan:

 1. In de pan heb ik een klodder groene zeep (merk Drie Hoek ‘Zachte Zeep’) gedaan.
 2. Daarbij een klein scheutje kokend water.
 3. Als test heb ik in plaats van een afwasborstel een zachte tandenborstel gebruikt om goed in de hoekjes te komen en ook bij schroefjes.
 4. De bodem en zijkanten heb ik geheel voorzien van een laagje groene zeep met een tandenborstel.
 5. Het onderdeel heb ik daarna een half uurtje laten weken.

airfryer-mandje-tandenborstel-groene-zeep

Na het half uurtje heb ik met warm water de pan afgespoeld en ik zag al direct verschil. De groene zeep lost het vet als het ware op en ook de aangekoekte plekjes waren al goed losgeweekt. Ik heb een sponsje erbij gepakt met wat afwasmiddel en ik heb het onderdeel hiermee goed schoon gekregen.

Wat opvalt is dat het onderdeel ook helemaal niet meer vettig aanvoelt, maar dat het oppervlak stroef aanvoelt als je er met je vingers over glijdt. Je zou dus kunnen zeggen dat het weer als nieuw aanvoelt.

Oordeel van Pim: Deze schoonmaaktip werkt goed!


Test #3: Airfryer schoonmaken met baking soda, natuurazijn en kokend water
Deze schoonmaaktip werkt niet

airfryer-schoonmaken-baking-soda-bakpoeder-azijn

Op verschillende websites (hier en hier) kun je lezen dat baking soda (bakpoeder) en natuurazijn wonderen verrichten voor je aangekoekte airfryer. Deze schoonmaaktip heb ik getest bij mijn Princess Aerofryer 182055. Helaas moet ik je zeggen dat bakpoeder en azijn niet echt goed werken.

Dit is wat ik heb gedaan:

 1. In de pan heb ik wat grof zeezout gestrooid.
 2. Daarbij heb ik wat Dreft afwasmiddel gedaan.
 3. Vervolgens een laag baking soda op de bodem gestrooid.
 4. Ik heb het mandje terug in de pan geplaatst.
 5. Op de bodem van het mandje heb ik wat Dubro ontvetter gespoten.
 6. Daarna een nieuwe laag baking soda.
 7. Dan een flinke scheut natuurazijn.
 8. Je merkt nu dat het begint te schuimen, het lijkt dus iets te doen.
 9. Tot slot heb kokend water erbij gegoten zodat de onderdelen goed onder water staan.
 10. Dit heb ik ongeveer een kwartier tot een half uur laten weken.

airfryer-reinigen-bakpoeder-schoonmaakazijn

Na het weken heb ik de onderdelen afgespoeld in de hoop dat de aangekoekte vetten wat los zouden laten. Maar helaas heeft deze schoonmaaktip het vet niet losgeweekt, eigenlijk heeft het geen enkele verandering gebracht. Zelfs niet na gebruik van afwasborstel en sponsje.

airfryer-mandje-blijft-vies

Oordeel van Pim: Deze schoonmaaktip werkt niet.


Test #4: Airfryer schoonmaken met baking soda, natuurazijn en keukenrol
Deze schoonmaaktip werkt niet

airfryer-mandje-schoonmaken-bakpoeder-azijn

Oké, laten we nog een keer een andere variant proberen met baking soda en natuurazijn. Dit keer heb ik het mandje van de Inventum GF400HL gebruikt om mee te testen. Het verschil met test #3 is dat je nu gebruik maakt van keukenrol die je doordrenkt met azijn, daarnaast gebruik je geen kokend water.

Deze schoonmaaktip heb ik van TikTok waarbij in een video te zien is hoe de bodem van een aangekoekte koekenpan wordt gereinigd. Je zou denken na het zien van de video dat dit ook goed zou moeten werken voor je airfryer. Laten we het checken.

Dit is wat ik heb gedaan:

 1. Het frituurmandje op zijn kop gelegd op een bakplaat.
 2. Onderdeel ingespoten met Dubro ontvetter.
 3. Vervolgens Dreft afwasmiddel over het onderdeel gegoten.
 4. Daarna een beetje zeezout over het onderdeel gesprenkeld.
 5. Dan de baking soda over het mandje gestrooid.
 6. Dit dek je af met vellen keukenpapier.
 7. Over het keukenpapier schenk je ruim natuurazijn zodat deze geheel doordrenkt is.
 8. Dit laat je weken voor ongeveer een half uur.

aangekoekt-vet-airfryer-mandje

Na het weken heb ik de keukenrol gebruikt om het onderdeel verder mee schoon te wrijven. Maar ook dit keer moet ik concluderen dat het vrijwel geen effect heeft.

Oordeel van Pim: Deze schoonmaaktip werkt niet.


Test #5: Airfryer grillelement schoonmaken met verse citroen
Deze schoonmaaktip werkt niet

airfryer-schoonmaken-met-citroen

Het grillelement of verwarmingselement is een element dat je vrijwel nooit bekijkt in je airfryer. Maar dit is wel een gedeelte van je airfryer die erg vuil kan worden na verloop van tijd. Zeker als je vettige gerecht hebt gebreid, zoals een hele kip.

Het grillelement hangt altijd boven je gerecht en vangt alle opspattende vetten op. Bovendien zorgt het opschudden van je gerecht er ook vaak voor dat ingrediënten tegen dit onderdeel aan kunnen komen en zo dus het element vuil maken. Omdat het grillelement goed heet kan worden branden etensresten er snel in. Dit maakt het onderdeel dus lastig om schoon te maken, zeker als het helemaal ingebrand en aangekoekt is.

Een tip die je tegenkomt op internet is het airfryen van een in partjes gesneden verse citroen. Dit zou het vet moeten losweken waardoor je het grillelement daarna makkelijk kunt schoonmaken met een zachte doek. Laten we dat eens testen bij mijn Princess Aerofryer 182050.

Dit is wat ik heb gedaan:

 1. Een grote verse citroen heb ik in vier partjes gesneden.
 2. Op de bodem van het frituurmandje heb ik aluminum folie gelegd waarbij ik een soort kommetje heb gevouwen.
 3. Op de folie heb ik de partjes citroen gelegd.
 4. Een paar van de partjes heb ik uitgeknepen zodat het citroensap op het aluminum folie ligt.
 5. Zorg ervoor dat je citroen partjes voldoende gewicht hebben zodat het aluminium folie goed blijft liggen. Zet er anders een klein schaaltje of een grillrekje op.
 6. Ik heb de airfryer ingesteld op 180 graden voor 10 minuten (instructies op Philips.nl).

Na deze tien minuten ruik je helemaal de citroen, dat is dus veelbelovend. Bij het openen van de airfryer zie je dat de partjes citroen bruin zijn geworden en dat het alumium folie ook wat bruine plekken heeft gekregen. Zou dit al het vet afkomstig zijn van het verwarmingselement? Ik denk dat het eerder aangebrande citroen is.

airfryer-element-schoonmaken-na-citroen

Ik heb de airfryer even laten afkoelen en de stekker uit het stopcontact gehaald. Vervolgens heb ik de airfryer ondersteboven gezet op mijn snijplank. Maar helaas zag het verwarmingselement er nog net zo vuil uit als voor de test. Dat is dus een grote teleurstelling. Ook bij gebruik van een microvezeldoek en zachte tandenborstel is er geen beweging te krijgen in de vetresten.

Wat wel zo is dat de airfryer lekkerder ruikt. Het airfryen van citroen zou dus wel een oplossing kunnen zijn als je last hebt van een stinkende airfryer.

Oordeel van Pim: Deze schoonmaaktip werkt niet.


Vraag en antwoord

Q: Wat doen tegen stinkende airfryer?

vies-grillelement-verwarmingselement-airfryer

Een airfryer gaat stinken door aangekoekte etensresten en vet dat aan het verbranden is in je airfryer. Het beste is dus om zoveel mogelijk viezigheid uit je airfryer te halen door je onderdelen goed schoon te maken.

Blijft de vieze geur uit je airfryer komen? Dan kun je een citroen in stukjes snijden en deze in je mandje leggen. Vervolgens airfry je dit op 180 graden voor zo’n 10 tot 15 minuten. Tijdens het airfryen wordt de citroen warm en zal de sap gaan verdampen. Deze damp komt langs het verwarmingselement en ontsnapt via de luchtuitlaat aan de achterzijde uit je airfryer. Het effect van citroen is ontvetten, dus vet zal oplossen waardoor je airfryer minder zal stinken.

Tip: Lees meer advies bij een stinkende airfryer.

Q: Wat zijn de beste schoonmaak spullen en tools?

Ik gebruik zelf de volgende schoonmaakmiddelen:

 • Afwasborstel
 • Zacht sponsje (kan schuursponsje zijn)
 • Hard sponsje
 • Flessenborstel
 • Wattenstaafje
 • Tandenborstel
 • Afwasmiddel of milde ontvetter
 • Citroensap om je mandje mee in te smeren tegen luchtjes
 • Zachte doek / microvezel doek
 • Verse citroen voor ontvetten verwarmingselement

Q: Hoe voorkomen dat het grillelement vies wordt?

Wil je het grillelement niet zo vaak schoon hoeven maken? Gebruik dan een spatdeksel. Dit deksel laat wel hete lucht binnen in het mandje, maar opspattend vet komt niet tegen het grillelement aan.

handgreep-inkeping-inventum-gf500hld

Sommige mensen gebruiken ook aluminium lekbakjes of bakpapier in hun airfryer om de binnenpan schoon te houden. Dat kan, als je goed oplet. Maar dit komt wel ten nadelen van de bakprestaties. De hete lucht kan nu namelijk minder goed langs je voedsel geblazen worden, waardoor de werking van je Airfryer minder wordt. Daarnaast is het opletten met bakpapier, want je hebt het risico dat het bakpapier tussen het verwarmingselement komt, met mogelijk brand als gevolg.

Q: Wat niet gebruiken in je airfryer?

Het is aantrekkelijk om grof geschut erbij te halen als je jouw airfryer niet goed schoon kunt krijgen. Maar de meeste schoonmaakmiddelen zijn chemisch en agressief en zullen je airfryer meer kwaad doen dan goed.

Let ook op met scherpe of metalen voorwerpen. Ga dus niet met een mes, lepel of vork proberen om aangekoekt vet in je airfryer weg te krabben. Hiermee zul je gegarandeerd krassen maken en je loopt het risico dat de antiaanbaklaag wordt aangetast.

Q: Mag je de airfryer schoonmaken in de vaatwasser?

Een airfryer is toch vaatwasserbestendig? Dat lees je namelijk vaak in de handleiding van jouw hetelucht friteuse. Maar toch raad ik je af om de onderdelen van de airfryer schoon te maken in een vaatwasser. De onderdelen zullen in de vaatwasser meer aangetast worden, waardoor de kwaliteit sneller achteruit gaat.

Door het naglansmiddel en de vele zuren en zoutzuren in een vaatwastablet kunnen sommige manden van airfryers slijtage vertonen. De mate van slijtage hangt af van de kwaliteit van de antiaanbaklaag in je airfryer.

Bij het droogproces van een vaatwasser gaat het mis want dan maakt de vaatwasser een dun laagje over de mand met naglansmiddel zodat je glazen mooi gaan glimmen. Maar dat heb je bij je airfryermand niet nodig en dit brengt alleen maar problemen mee.

Kun je dan helemaal nooit je onderdelen in de vaatwasser schoonmaken? Jawel, zo nu en dan stop ik best een onderdeel in de vaatwasser. Dat doe ik bijvoorbeeld als het onderdeel echt hardnekkig vies is, bijvoorbeeld door aangekoekt vet of aangekoekte kaasresten. Nog beter is het om een vaatwastablet in de pan op te lossen met warm water en de onderdelen vervolgens met de hand reinigen.

Q: Welke airfryer heeft de beste antiaanbaklaag

Ik test allerlei airfryers van diverse merken, zoals Philips, Princess, Tefal en Inventum. En ik heb gemerkt dat de meeste anti-aanbaklagen wel een beetje hetzelfde zijn. Wat mij is opgevallen is dat de coating van de Philips Airfryer XXL met Smart Sensing het beste is qua degelijkheid. Ook vind ik deze het beste om schoon te houden en schoon te maken. De coating van de Philips Airfryer XXL Smart Sensing Premium HD9867/90 is veel zwarter en gladder in vergelijking met andere hetelucht friteuses.

frituurmand-philips-airfryer-xxl-smart-sense

Hoe vaak moet je de Airfryer schoonmaken?

Een frituurpan schoonmaken. Bweh, kun je niet iets leukers verzinnen? Gelukkig is het schoonmaken van een hetelucht friteuse veel makkelijker dan het schoonmaken van een vieze oude frituurpan met vet en olie.

airfryer-mand-en-pan-schoonmaken-afwasmiddel

Ik raad je aan om in ieder geval het mandje en de binnenpan na elk gebruik schoon te maken. En het grillelement een keer per week, of wanneer je een vettig gerecht hebt gemaakt. Zoals kippenpootjes of hamburgers. Deze producten spatten nogal, waardoor het element vies wordt.

Meer airfryer schoonmaak tips en tricks

Tip van de Philips Chef, Martin Senders

Hoe maakt de Philips Chef zijn Philips Airfryer schoon? Ik heb het aan Martin Senders gevraagd, want ook hij krijgt vaak de vraag wat de beste manieren zijn om een airfryer te reinigen.

Dit is zijn tip. Take it away, Martin:

“De onderdelen van de Airfryer zijn vaatwasbestendig, maar persoonlijk was ik hem meteen na gebruik af, gewoon met een sopje. Je kunt dit het beste doen als de onderdelen nog warm zijn, want dan zijn de vetten nog vloeibaar.” – The Philips Chef, Martin Senders

Websites en blogs met airfryer schoonmaak tips:

 • Nu.nl – Schoonmaaktips voor je airfryer: ‘Een aangekoekte airfryer is niet te redden’
 • Handyman.nl – Tips om de pan het het mandje van je airfryer schoon te maken met een vaatwastablet en met citroen.
 • Philips.nl – Officiële pagina van Philips om alle onderdelen van je airfryer te reinigen. Zoals de pan, de mand, het grillelement maar ook de buitenkant van je hetelucht friteuse.
 • Eetnieuws.nl – Saskia geeft eigen tips hoe zij haar airfryer het beste schoonmaakt. Ze gebruikt haar wondermiddel Dettol waarmee ze haar airfryer goed schoon krijgt.
 • Coolblue.nl – De bekende webwinkel geeft tips voor het schoonmaken van de mand, binnenpan, buitenkant en verwarmingselement.
 • Schoonmaakgids.nl – Een site over schoonmaken, die moet wel goede tips hebben. Ze leggen uit hoe je met een schaaltje met citroensap de binnenkant kunt reinigen. Daarnaast lees je tips om vastzittende vestresten te verwijderen en geven ze tips hoe je kunt voorkomen dat je airfryer vuil wordt.
 • Suusmaaktschoon.nl – Een pagina met vijf tips voor het schoonmaken van je airfryer.
 • Mamasmeisje.com – Airfryer schoonmaken | Azijn, HG airfryer reiniger én citroensap getest!
 • Huishoudplaza.nl – Ook deze website geeft als advies om een schaaltje met citroensap te gebruiken om je airfryer weer helemaal schoon te krijgen. Volgens de site wordt je apparaat weer als nieuw.
 • Airfryer Bakavonturen – Heb je een airfryer? Dan ken je vast deze website. In dit uitgebreide artikel leggen Marc en Maruska uit met tekst en filmpjes hoe je jouw airfryer zo goed mogelijk schoon krijgt.
 • Bokt.nl – Dit van oorsprong ‘paarden forum’ heeft allerlei topics over andere zaken. Zo ook dus iemand die advies vraagt over het reinigen van een airfryer. Tips die gegeven worden zijn soda water, cola, Dubro Ultra Ontvetter en ammoniak.
 • Gelukkigerwonen.nl – Lees stap-voor-stap hoe je de binnen- en buitenkant van je airfryer kunt schoonmaken. Er wordt onder andere witte azijn gebruikt als geheim middel.

Blijft je airfryer vies?

Lukt het je niet om je hetelucht friteuse schoon te krijgen na het proberen van al deze tips? Blijft je mandje vol zitten met zwarte aangekoekte resten, is het grillelement vies en stinkt de pan tijdens het airfryen? Misschien is het dan toch tijd om eens te kijken naar een nieuwe airfryer. Bekijk mijn advies over de beste airfryers om je op weg te helpen.

Disclaimer

Bovenstaande artikel omschrijft hoe ik mijn airfryer schoonmaak. Dit zijn tips om jouw airfryer te reinigen. Ik ben niet aansprakelijk voor eventuele beschadiging aan jouw airfryer. Ga zorgvuldig te werk en als je twijfelt over hoe je jouw airfryer schoon moet maken, neem dan contact op met de fabrikant van jouw airfryer.

56 reacties op “Airfryer schoonmaken (Dreft, baking soda, azijn, citroen, groene zeep, vaatwastablet)”

 1. Hoi ik ben Jeanet , Ik maak mijn Airfryer na ieder gerecht schoon alleen niet direct na gebruik. Ik krijg hem prima schoon op de randjes van het mandje na. Hebben jullie daar ook een goede tip voor?

  1. Hoi Jeanet, het beste kun je de Airfryer schoonmaken wanneer deze nog warm is. Dan zijn de vette nog niet aangekoekt. Vul je wasbak met heet water met wat afwasmiddel en plaats daar je mandje in en laat dit een tijdje weken. Vervolgens met een schuursponsje proberen de randjes te reinigen. Succes!

  2. Een tip die eigenlijk voor zilver was en die ik intussen al voor zovele doeleinden heb gebruikt zoals ook het airfryer mandje weer blinken schoon krijgen.
   Ik zet het mandje in de bak met een kop soda en een platte prop zilverpapier duw je onder het mandje.
   Dan met kokend water opvullen en een tijdje laten weken na gelang het mandje vies is.
   Na goed te hebben geweekt even flink met een harde borstel over de randjes en alles laat gewoon los.
   Je kunt er eventueel ook nog een vaatwastablet aan toevoegen, iets wat ik wel doe.
   Resultaat was een mandje alsof ie nieuw was.

 2. Hallo ik ben Rick en ik heb 2 airfryers gekocht , de kleinere digitale versie en de XL, en ik maar iedere keer na gebruik de mandjes schoon en de bak, maar als je de pan vaker gebruikt en ook voor andere zaken als af en toe een patatje of een afbakbroodje dan brandt het vet toch wel zo sterk in aan pan/netje en ook om het hitte element dat je die echt met geen mogelijkheid meer schoon krijgt, ook niet als de boel nog warm zou zijn, en wie gaat de pan gelijk schoon maken als je eten op je bord ligt, onzin ! De gewone frituurpan is dan misschien ietsje ongezonder maar daar hoefde ik alleen wat vet te verschonen en niet de hele pan op zijn kop te zetten om bij bijna niet begaanbare plekken het aangebakken vet te verwijderen !
  Ik ben blij met de airfryer, maar ik vind dat Philips hier een grote uitdaging heeft voor een beter ontwerp als het om het schoonhouden van je airfryer gaat. Ik denk zelfs dat als die vet resten eenmaal zijn ingebrand dat het ongezond is om uit je airfryer te blijven eten. Ik weet dat veel mensen geen flauw benul hebben dat er zoveel vet rond het hitte element ophoopt en vastbrand. Die maken het pannetje en netje schoon en gaan weer bakken. Nogmaals een leuke uitvinding maar nog niet perfect.

  1. Beste Rick,

   Bedankt voor je reactie. Ik zelf ondervind niet heel veel problemen met het schoonmaken van mijn Airfryer. Maar het is ook afhankelijk hoe lastig het schoonmaken is per gerecht. Het makkelijkste maak je de Airfryer toch schoon als deze warm is. Misschien dat je ‘m een keer zo kan schoonmaken door gewoon de Airfryer een keer te laten draaien, zonder dat je van plan bent om te gaan eten. En daarna direct de onderdelen reinigen.

   De nieuwste Airfryer die binnenkort uit komt zal wel aanvoudiger schoon te maken zijn.

   Keep frying!

  2. Hallo, ook hier ellende met schoonmaken van het geheel, wat dat betreft een waardeloze uitvinding vwb het schoonmaken het bakken is SUPER. Doe het geheel ook telkens voor noppe mee in de vaatwasser als ik minder vaat heb in de hoop dat het rooster vd de mand en de randen ervan wat schoner worden maar ik vind dat het niet helpt. Ik heb ernaast een ander model fryer, niet van philips maar tomado o.i.d met een grote glazen bak en daarboven een verwarmingselement in de glazen deksel, oke het kijkt minder mooi en bakt de boel zonder air want het verwarmt alleen maar HEERLIJK om schoon te maken geen gedoe met niet te bereiken of onhandige weet ik wats gewoon spoelen met een borstel en afdrogen want het geheel is van glas ( philips, lees u mee?. ).
   Ook de anti aanbak laag van de mand liet hier en daar snel verf los en dat juist in den beginne als alles o zo voorzichtig werd aangepakt, en voordat men gaat wijzen, ook bij schoonouders en 2 andere kennissen hetzelfde… 1 heeft een andere mand geeist ( garantie he ) maar daar begon het snel erna ook weer, ze hebben het maar zo gelaten.
   b.t.w, Ik gebruik de fryer omdat dit kei handig is met snel bakken en m.n schoonmaken ( echter dat laatste valt dus tegen ) en niet zozeer omdat het vet-vrij bakt hoor, ben wel blij dat gekloot met olie niet meer te hebben en toegegeven het smaakt anders maar ik heb inmiddels geen problemen ermee. :)
   Waarom ik reageer, wilde dit ook met jullie delen en PIM, ik hoop echt dat philips het volgende model wat ” handiger” maakt, denk dat we met zijn allen wel benieuwd zijn.
   Bedankt voor je bijdrage !
   vr.groet

   1. Mano, dank voor je reactie. Ik hoop ook dat de nieuwe modellen dit soort dingetjes heeft aangepakt. Het is voor Philips de eerste generatie geweest. Een nieuw product, hoe wordt het ontvangen. Natuurlijk zitten er dan wat ‘kinder-ziektes’ in. Maar ga er maar vanuit dat Philips hier zeker aandacht aan heeft geschonken bij de nieuwe modellen.

  3. Hallo ik ben angeliek
   Ook ik ondervind heel veel problemen om de binnenkant schoon te maken.
   Ik doe echt veel met de airfryer en ben er ook blij mee.
   Maar de binnenkant is ingebrand vuil en krijg je echt niet meer schoon.
   Terwijl ik hem altijd schoon houd,ik weet dat het anders kan.want bij een vriendin van mij is de pan nog brand schoon.en we hebben hem tegelijk gekocht
   Wordt er moedeloos van!!!

   1. Beste Angeliek,

    Vervelend. Maakte je ‘m na elk gebruik schoon? Mijn pan is ook nog brand schoon, maar dat komt omdat ik ‘m elke keer na gebruik afwas. Ik zou je binnen pan een nachtje laten weken met heet water en Dreft. Na het weken voorzichtig met een zacht schuursponsje reinigen.

    Wat je ook kunt proberen is de Airfryer zonder iets aan te zetten en nadien reinigen. Dan is het vet zacht en kun je het makkelijk schoon maken. Let wel op dat de pan natuurlijk heet is.

 3. Ik denk dat Rick en Pim beiden gelijk hebben. Ik krijg hem ook niet helemaal schoon. De truk met de citroenen helpt wel goed (onderin alu folie leggen, enkele citroenen uitgeperst en in de pan gegoten en 20 minuten laten staan op 200 graden. heel veel vuil komt nog los. Ik zet alles na gebruik ook direct in een heet sop, maar echt proper gaat hij nooit meer worden, maar nooit zo vuil als een frituurpan met vet.

  1. Beste Anne,

   Ik krijg vaak berichtjes dat mijn pan niet vies is en dat het daarom makkelijk is om de Airfryer in deze staat schoon te krijgen.

   Maar mijn truuk is om na elk gebruik de pan te reinigen. Dus de pan en het mandje. Ik denk dat sommige mensen de Airfryer na een paar keer gebruiken pas schoonmaken. En dan gaan etensresten echt hardnekkig aankoeken.

   Wat je zou kunnen proberen is je pan laten weken in Dreft en dan met een zacht schuursponsje het gaas van het mandje kunnen schoonmaken.

   Succes!

 4. Trudie van der Woude

  Beste Rick,

  Onderaan jou uitleg over hoe de airfryer schoon te maken zie ik een hele slimme/mooie spatdeksel.
  Waar kan ik deze kopen? Heb het al geprobeerd met zo’n goedkoop rond ding maar dat past niet zo mooi als deze.

  Vriendelijke groet,
  Trudie

 5. Ik heb het 1e model van de airfryer en daar krijg ik met geen mogelijkheid het grillelement schoon omdat je er gewoon niet bij kunt. Heb je voor dit model ook een tip om schoon te maken

  1. Hi Vinnie,

   Hmmm, ik heb de 1e Airfryer nooit zelf gehad. Misschien iets om via Facebook aan The Philips Chef te vragen? Ik denk dat hij je wel verder op weg kan helpen. Of vraag het in de Facebook groep van Airfryer Tips.

   Succes!

 6. marianne van schie

  Ik heb al jaren de Airfryer ! De tip om er heet water in te doen tot het mandje werkt natuurlijk niet! Dan krijg je de binnenpan er niet goed uit en klotst het water er overheen dus……aller er eerst uithalen met pannenlappen of siliconen matje en dan in de gootsteen zetten. Trouwens, de binnenpan wordt altijd vies en krijg je (wat je ook probeert) niet meer schoon!

 7. Hallo, ik ben in het bezit van een whatshome van de kruidvat, prima apparaat heb hem nu ongeveer een half jaar en ziet nog als nieuw.. gebruik hem niet dagelijks en maak hem na gebruik meteen schoon, gaat erg gemakkelijk…
  Zou je ook bakpapieer onderin kunnen plaatsen?

  gr, Hans

 8. Wij hebben al langere tijd een airfryer XL naar volle tevredenheid. Ik kan me goed vinden in alle schoonmaak tips, echter hebben ook wij last van ingebrande vetresten die vrij lastig te verwijderen zijn. We hebben daar sinds kort een ideaal product voor gevonden; friteuse reiniger van HG. Als je daarmee je pan en mandje laat inweken ipv Dreft, spoel je het ingebrande vet zonder problemen weg!

 9. Ik heb helaas ook de HG frituurreiniger gebruikt voor mijn Philips airfryer XL. De pan volgens de voorschriften 10 minuten laten inweken en inderdaad, HG doet wat hij belooft. Het vet was weg, maar ook de volledige emaillelaag van de binnenpan was compleet verwoest. Mijn net vier maanden oude airfryer was rijp voor de vuilnis.
  De reactie van HG was simpel. HG frituurpanreiniger is voor frituurpannen en niet voor airfryers. Ik raad dus ten sterkste af om HG frituurpanreiniger voor de airfryer te gebruiken.

 10. Hoe verwijder ik de aanslag onder het verwarmingselement. Onder het gloeispiraal zitten ook vetresten. Ik kan daar niet met een doekje onderdoor. Wie heeft er een oplossing.

 11. Ik krijg het rooster prima schoon, maar de rest is helemaal aangekoekt. Ik zou hem graag weer mooi krijgen, maar weet niet hoe. Ik heb hem vannacht in Soda gehad. Het rooster glimt, maar de rest niet.

  1. Hi Kirsten,

   Ja, eenmaal aangekoekt is het lastig ‘m weer helemaal spik en span te krijgen. Ik denk dat het belangrijkste is om de airfryer in goede conditie te houden. Dit betekent niet dat de airfryer eruit moet komen te zien zoals de machine uit de doos kwam. Het is en blijft een gebruiksproduct waar je met plezier gebruik van moet maken. Een beetje viezigheid van binnen maakt dus helemaal niet uit. Ookal is het voor het oog misschien minder mooi ;)

 12. Hallo, hebben jullie wel eens in de bovenkant van het achterste rooster bovenop gekeken? Van de Airfryer XL.
  Daar zitten aangekoekte resten in en krijg ik er natuurlijk nooit uit. Hij walmt ook vreselijk af en toe en stinkt dan enorm.
  Ik krijg hem ook niet meer schoon van binnen. Het element maak ik “schoon” met keukenrol en prop dat ertussen. Moet je zien wat er af komt……
  Philips moet maar een airfryer op de markt brengen waarvan de onderdelen los kunnen.

  1. Helemaal mee eens, het is vreselijk dat hij zo gaat roken. Ik doe al niks meer op 200 Graden…
   Het zou inderdaad een uitkomst zijn als de onderdelen eraf kunnen zodat je hem goed vetvrij kan maken….

 13. René Heinsbroek

  Hallo, ik zou als ik jullie was toch de tekst maar even aanpassen mbt het grillelement.
  Daar staat als hoofdstuk: Hoe VOORKOMEN dat je grillelement NIET vies wordt.
  Jullie suggereren dus dat het grillelement juist wel vies moet worden!

 14. ook ik krijg de mand van de airfryer niet meer schoon. ik was het na ieder gebruik met heet water en afwasmiddel af. maar je gaat toch zien dat hij niet goed schoon te maken is. vooral bij de onderkant. het gaas. wat ook aardig bol is gaan staan. kan je het ook in een vuilniszak zetten met een beetje amoniac in een beker. dit doe ik ook met mijn rek van mijn gasfornuis. door de lucht of gasvorming laat al het aangekoekte vet weer los en is het weer als nieuw. zou dit ook een oplossing zijn?

 15. Mij lukt het ook op geen enkele manier om de airfryer schoon te krijgen. Misschien dat degenen die het wel schoon krijgen er alleen bv patat in bakken? Ik bak er ook bv. kipvleugels in en dit vet krijg je er echt niet meer uitgepoetst.
  Wel een tip voor het grillelement en rook die vrijkomt…gebruik een friteusefilter bovenop je mandje en je grillelement blijft schoon.en totaal geen rookontwikkeling meer!

  1. Beste Sam. Dank voor je tip! Het is inderdaad zo dat als je een Airfryer intensief gebruikt voor allerlei gerechten dat deze sneller hardnekkig vies wordt. Helaas is het erg lastig om een aangekoekt mandje goed schoon te krijgen. Het beste is het om de Airfryer na elk gebruik te reinigen, liefst nog als deze warm is.

 16. Ik gebruik bij het bakken in mijn airfryer een vlamverdeler (o.a. te koop bij Blokker)
  Deze leg ik tijdens het bakken bovenop de producten zo hou je het verwarmingselement schoner. Ik heb deze tip ook ergens van Pinterest gehaald en het werkt ook. Aan de vlamverdeler zit een oogje die moet je dan voor het gebruik even naar beneden ombuigen zodat het niet vast komt te zitten in het verwarmingselement. De vlamverdeler mag niet in de afwasmachine!!

 17. Hoi Pim. Iedereen krijgt antwoord van je. Behalve de twee mensen die de vraag stellen waar ik ook antwoord op zou eillen hebben. De vraagvan Roberta en Alexandra. Hoe krijg je dat lucht roostertje achter op de airfryer hoed schoon? Gr M

  1. Beste Simone,

   Ik zie het inderdaad. Heb ik over het hoofd gezien. Dat roosterje daar liggen bij mij altijd wat kruimels in. Wat ik doe is de Airfryer op zn kop zetten op een theedoek. Hierdoor kunnen de kruimels eruit vallen. De rest maak ik schoon met een wattenstaafje of het hoekje van een microvezeldoekje. De binnenkant kun je verder niet schoonmaken. Succes.

 18. Hallo,
  Ik zie hoe jullie de airfryer schoonmaken, ook ik doe het op die manier. alleen loopt bij mij het vet langs de binnenbak heen, Dus ik heb de aan de zijkanten en onderkant (onder de bak dus) vet, hebben jullie hier ook wel eens last van? Ook heb ik het idee dat mijn airfryer niet goed aansluit zowel aan de binnen en buitenkant, is dit normaal?
  Vanaf de eerste keer dat ik hem gebruik rookt ie zo erg, dat ik mijn hele huis blauw heb staan. Hij rookt ook zo gigantisch dat ik hem niet meer in huis durf aan te zetten, dit doe ik tegenwoordig buiten, mijn afzuigkap kon dit gewoon niet aan.

  Zijn er meer van jullie die hier last van hebben?

  1. Hoi Jolanda,

   Dat klinkt vervelend. Wat voor merk airfryer heb je? Ik adviseer om contact op te nemen met de winkel of de producent als je grote problemen ondervindt met je airfryer.

 19. Ik heb volgens de beschrijving de airfryer op zn kop gezet…..niet doen dus !
  Er vielen kleine zilveren balletjes uit, waardoor de mand nu slecht in de flyer schuift.
  Heb de balletjes niet terug kunnen plaatsen in het mechanisme. Zonde dus…
  Philips airfryer XL.

 20. Ik ben heel blij met de AF maar vind het een crime om schoon te maken. Heb het vanaf het eerste gebruik meteen schoongemaakt maar de pan en het mandje zien er vreselijk uit. Zoals het wordt voorgesteld bij de schoonmaaktips is echt een aanfluiting.

 21. Nou, zo makkelijk als ze bij Philips het doen voorkomen is het echt niet. Vooral de ruimte onder het grillelement is een crime om erbij te komen. Het is oppassen om je vingers niet te verwonden. In tien minuten gepiept oftewel een fluitje van een cent. Ja, m’n hoed!!

  1. Hi Teun, je kan zeker wel in 10 minuten je airfryer schoonmaken. Het enige is dat je de airfryer dan wel na elk gebruik moet schoonmaken. Helaas denken veel mensen dat je een airfryer na gebruik direct in de kast kunt zetten zoals bij een normale frituurpan. Maar je moet een airfryer zien als een pan die je ook na elk gebruik afwast. Zolang je dus je airfryer elke keer schoonmaakt zul je veel minder last hebben van aangekoekte onderdelen. Betreffende het grillelement. Plaats hiervoor je airfryer op de kop op tafel en maak dan met een microvezel doekje voorzichtig de bereikbare delen schoon. Succes!

 22. Slechte voorlichting op bijgeleverde informatie hoe schoon te maken. Heel klein foldertje met wat gegevens.Géén schuursponsje gebruiken. In de vele tips lees ik : juist een schuurponsje gebruiken ! Nergens iets over achter het rooster hoe het schoongemaakt kan. Toen het klachten regende dacht ik….daar ben ik het helemaal mee eens !
  Na aankoop een een paar keer de airfryer gebruikt te hebben was het mandje al roestig. Fryer voorzichtig op zijn kop gezet om achter de warmtegril schoon te maken. Is praktisch onmogelijk.. Hieronder koekt het wel heel snel aan. Welk materiaal moet je voor schoonmaken achter de gril gebruiken ? Met vochtig doekje kom je nergens bij. Borstelen is afgeraden, scherpe voorwerpen uiteraard ook. Ik hoop dat de service afdeling van Philips iets doet met alle klachten. Beginnersfouten van de ontwerpers ?

 23. Ik heb mijn airfryer met ontvetter schoongemaakt maar krijg nu de lucht er niet uit
  Heb en water met azijn in gezet wat normaal de luchtjes eruit krijgt maar ook dat lukt niet, iemand tips?

 24. Afwasblokje in het mandje, heet water erbij en dan …. Mag ik de airfryer dan nog even aanzetten?? A. Water wordt nog iets heter en B. Door de luchtstroom werkt het blokje iets beter…

  1. Ja dat kan Bert, maar doe de mand niet te vol. Dus een laagje water. Je moet altijd uitkijken met water en elektronica. Dus het is op eigen risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.