Welke airfryer is het makkelijkst om schoon te maken?

Welke-airfryer-maakt-het-makkelijkste-schoon-header

Er is niet één merk of één airfryer die het aller makkelijkste is om te reinigen. Het gaat meer om het type airfryer die je het snelste schoon kunt krijgen. En dat is de airfryer die een uitneembare pan heeft met op de bodem een los roostertje.

Ik heb al tientallen airfryers mogen testen. En bij het testen van een airfryer hoort natuurlijk ook het schoonmaken. Ik weet dus ondertussen wel wat voor soort airfryer het makkelijkste is om te reinigen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Hoe eenvoudiger, hoe beter

Uit mijn ervaring blijkt dat er zeker verschil zit in de verschillende soorten airfryers. En dan heb ik het niet zozeer in de verschillen tussen de merken, maar meer over het systeem dat gebruikt wordt voor de pan van de airfryer.

Hieronder een foto van een type airfryer die ik het makkelijkst vind om te reinigen. Deze airfryer bestaat uit een binnenpan met een los crisper plaatje. Je hebt dus slechts twee onderdelen om te reinigen na gebruik van de airfryer. De pan is mooi glad van binnen en het crisper plaatje is compact en lekker licht. Deze onderdelen heb je dus in een handomdraai schoon tijdens de afwas.

dit-type-airfryer-maakt-het-makkelijkste-schoon

Verschillende airfryer systemen en mandjes

Waarom maak het systeem, type mandje en pan uit voor het schoonmaken van je airfryer? Best veel, want hoe minder onderdelen je hebt, des te sneller ben je klaar. Maar ook de kwaliteit van de onderdelen spelen een rol bij de eenvoud van het schoonmaken.

Ik neem de soorten systemen even met je door:

  • Uitschuifbaar systeem: Dit systeem is bekend bij Philips Airfryer modellen. Bij dit systeem bevat de airfryer een losse binnenpan, een los frituurmandje en een uitschuifsysteem. De pan en het mandje worden ondersteund door dit systeem, wat het makkelijk maakt om de pan te openen of om het gerecht op te schudden.
  • Volledig uitneembaar systeem: Dit systeem bevat een uitneembare binnenpan en een los frituurmandje die vastgekoppeld is aan de binnenpan. Bij het openen van de airfryer haal je zowel de pan als het mandje als geheel uit de airfryer. Door een knop op het handvat in te drukken ontkoppel je het mandje van de pan.
  • Binnenpan met crisper plaatje: Dit systeem bevat een uitneembare pan met op de bodem een los plaatje, dit wordt vaak een crisper plaatje of rooster genoemd. Het plaatje ligt los op de bodem en wordt op zijn plek gehouden door vier rubberen pootjes, waardoor het plaatje vastgeklemd kan worden op de bodem van de pan.

Het makkelijkste maakt de uitneembare binnenpan schoon, zeker in combinatie met een crisper plaatje. Daarnaast is het ook handig als de binnenpan mooi glad is vanbinnen en dat deze zo min mogelijk kiertjes of zichtbare schroefjes bevat waar zich etensresten of vet kunnen ophopen.

grillrooster-jap-aspire-airfryer

Het minst makkelijk maakt het uitschuifbare systeem schoon. Deze bestaat namelijk uit de meeste onderdelen en het airfryer mandje bevat een netje als bodem. Dit gaas is lastig schoon te krijgen als deze flink aangekoekt is met vet of kaasresten.

ninja-af300eu-verschil-philips-airfryer-xxl-mandje
Verschil frituurmandje Ninja AF300EU en Philips Airfryer XXL

Daarnaast neem ik ook de soorten airfryer mandjes met je door:

  • Gaasmandje: Het traditionele airfryer mandje bevat een gaasbodem zoals je dat ook gewend bent van een traditionele frituurpan. Dit is een fijnmazig gaas van metaal.
  • Gaasmandje met uitneembaar netje: Sommige Philips Airfryer modellen beschikken over een airfryer mandje met een uitneembaar netje. De bodem van het mandje kun je dus loshalen.
  • Geperforeerd mandje: De meeste airfryers bevatten een airfryer mandje waarbij het mandje uit één stuk metaal bestaat. De bodem van het mandje is geperforeerd met gaatjes.
  • Crisper plaatje: Dit type laat eigenlijk het hele mandje achterwege. De pan fungeert als het mandje en het crisper plaatje zorgt ervoor dat je gerecht los komt te liggen van de bodem van de pan.

Het makkelijkste om schoon te maken is het crisper plaatje. Dit bestaat uit één los plaatje die zeer eenvoudig is om met de hand te reinigen. Het neemt weinig ruimte in en is dus letterlijk in een handomdraai schoon.

los-cripser-plaatje-rooster-voor-airfryer-mandje

Het gaasmandje maakt het minst makkelijk schoon, dat is ook de reden dat je dit type mandje het minst vaak ziet. Het voordeel van een gaasmandje is wel dat het zo fijnmazig is en dat de lucht er goed doorheen kan wervelen. Maar het nadeel is ook gelijk dat etensresten zich tussen het gaas kunnen nestelen en aankoeken, waardoor dit onderdeel lastig is om schoon te krijgen.

etenresten-in-netje-van-airfryer-mandje

Het geperforeerde mandje is al een stuk eenvoudiger om te reinigen, mits het mandje alleen een geperforeerde bodem heeft. Er zijn namelijk ook mandjes die rondom de zijkant ook nog openingen hebben, een soort vinnen. Hier kunnen ook etensresten of vetresten tussen komen, wat het schoonmaken weer lastiger maakt.

mandje-geperforeerde-bodem-maakt-eenvoudig-schoon]

Verwarmingselement en ventilator

En hoe zit het dan met het verwarmingselement en de ventilator van de airfryer? Nou, dat is bij de meeste airfryers wel hetzelfde. Kort gezegd, het is net zo lastig schoon te krijgen ongeacht welke airfryer je neemt.

airfryer-verwarmingselement-ventilator-schoonmaken-microvezeldoekje

Toch is er één airfryer die wel de kroon spant, en dat is de Philips Airfryer XXL. Dat heeft namelijk te maken dat dit type airfryer lucht aanzuigt in de mand in plaats van de hete lucht omlaag blaast. Door deze zuigende werking worden er naast hete lucht ook voedselresten of oliespetters naar boven gezogen. En dit kan dan tegen het verwarmingselement komen of tegen de ventilator.

Teflon of keramisch

Veruit de meeste airfryers beschikken over een teflon antiaanbaklaag die de onderdelen beschermen tegen het aanbakken. Deze antiaanbaklaag maakt doorgaans prima schoon, het meeste fan ben ik van de gladdere uitvoering.

Philips-Airfryer-XXL-Premium-HD9867-zonder-teflon-laag

Het snelste krijg je een keramische airfryer schoon. Deze onderdelen zijn zwart en glad en etensresten hechten zich er nauwelijks aan. De Philips Airfryer XXL met Smart Sensing is bijvoorbeeld uitgerust met zo’n zwarte coating.

Schroefjes, hoekjes en kiertjes

Pannen, mandjes of accessoires met zichtbare schroefjes, lastige hoekjes en kiertjes helpen niet mee bij het snel reinigen van de airfryer. Ik houd er dus zelf van als de onderdelen gewoon simpel uitgevoerd zijn. Dit maakt makkelijk en snel schoon en werkt ook een stuk hygiënischer.

hoekjes-kiertjes-schroefjes-airfryer-mandje

Welke airfryer maakt het minst makkelijk schoon?

Ondanks dat ik het super fijne airfryers vind, hebben ze toch een nadeel. En dat is dat ze het minst makkelijk zijn om te reinigen. Ik heb het dan over de Philips Airfryer XXL modellen die voorzien zijn van het uitschuifbare systeem, zoals de HD9650, HD9867 en de HD9870.

philips-airfryer-xxl-onderdelen-om-schoon-te-maken

Allereerst heeft deze airfryer de meeste onderdelen, namelijk een binnenpan, een mandje, uitneembaar gaas en een Twin Turbostar plaat die op de bodem van de pan ligt. Al deze onderdelen moet je dus telkens schoonmaken. Ik doe dat netjes met de hand, en dat kost dus best wat tijd.

philips-airfryer-xxl-mandje-vies-schoonmaken

Gelukkig is het gaasje nog wel goed te reinigen omdat deze uitneembaar is. De bodem van het mandje kun je dus eruit halen en dat bevorderd wel het schoonmaak gemak.

Hoe maak je een airfryer schoon?

Dit is de meest gestelde vraag die ik krijg, naast wat de beste airfryer is. Ik heb een hele gids voor je geschreven over hoe je het beste je airfryer kunt onderhouden.

Scroll naar boven