Wat is een airfryer?

wat-is-een-airfryer-header

Een airfryer is een alternatief voor de traditionele frituurpan. Met een airfyer of heteluchtfriteuse gebruik je hetelucht in plaats van frituurvet of -olie om gerechten te ‘frituren’. Sommige merken claimen dat je met een airfryer tot wel 80% minder vet gebruikt. Met een airfryer kun je naast frituren ook bakken, braden en grillen. Een airfryer is dus meer dan een hetelucht friteuse alleen.

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Snelle antwoord: Een airfryer of hetelucht friteuse is een keukenapparaat om gerechten te bereiden met hetelucht.

Een airfryer is niet alleen een alternatief voor je frituurpan. Je kunt er namelijk ook gedeeltelijk je wokpan, koekenpan, grillpan, oven, tosti-ijzer, broodbakmachine en magnetron mee vervangen.

Hoe werkt een airfryer?

In een airfryer wordt aangezogen lucht opgewarmd tot een temperatuur van maximaal 200 graden Celsius. Bij de meeste airfryers kun je de temperatuur handmatig instellen via een digitaal display of een analoge knop. Het is afhankelijk van het merk en type airfryer of je de temperatuur handmatig kunt instellen. Sommige airfryers hebben een bedieningspaneel om de tijd en temperatuur mee in te stellen. Andere airfryers bieden alleen de mogelijkheid om de bereidingstijd in te stellen, maar deze komen vrij weinig voor.

krokante-goudgele-krieltjes-philips-airfryer
Krokante goudgele aardappel krieltjes

Door de constante werveling van de hetelucht wordt het gerecht gegaard en ontstaat er een krokant korstje. Het is afhankelijk van het gerecht en het recept welke baktijden er ingesteld moeten worden. De hete lucht wordt via een uitlaatrooster weer naar buiten geblazen. Doorgaans hoef je geen olie toe te voegen aan je gerecht, frituurvet is dus voorgoed verleden tijd. Wel kan het zijn dat sommige gerechten, zoals verse eigen gemaakte friet, een beetje olie nodig heeft om goed krokant te worden. Maar dan spreken we echt over een klein scheutje olie.

Wat betekent airfryer?

philips-essential-airfryer-in-de-test-aanrecht

Bij een ‘airfryer’ wordt in de meeste gevallen de hetelucht friteuse van Philips bedoeld, namelijk de Philips Airfryer. Maar veel mensen gebruiken de term ‘airfryer’ ook als zij een heteluchtfriteuse in het algemeen bedoelen. Het kan dus gaan om een airfryer van Tefal, of een airfryer van Inventum of Princess.

‘Air fryer’ is een Engels woord. De Nederlandse vertaling van ‘air fryer’ is ‘lucht frituur’ of ‘frituren met lucht’. Het officiële Nederlandse woord voor ‘airfryer’ is ‘heteluchtfriteuse’. In de volksmond wordt de term ‘airfryer’ vaak als synoniem gebruikt voor een ‘heteluchtfriteuse’, omdat ‘airfryer’ makkelijker in de mond ligt. Het woord ‘airfryer’ wordt ook al afgekort tot ‘af’ en sommige mensen spreken van een ‘erfrijer’ of van een ‘airfraaier’.

Fabrikanten van airfryers

Naast Philips en Tefal zijn er meer fabrikanten die hetelucht friteuses ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan Inventum, Princess, Tristar, Tomado, Cosori, Molino, Ninja Kitchen, Wartmann en Whatshome. Van de meest populaire merken heb ik aparte pagina’s gemaakt:

 Airfryer merken 

philips-airfryer-xxl-en-xl-logo
Princess-Airfryer-Aerofryer-Thumb
inventum-airfryer-header
tefal-airfryer-thumb

Airfryer als productcategorie

Philips heeft dus te maken met het feit dat de merknaam ‘Airfryer’ als benaming gebruikt wordt om een productcategorie mee te benoemen, namelijk hetelucht friteuses. Mensen die spreken over een ‘airfryer’ bedoelen dus niet altijd een ‘Philips Airfryer’. Zij kunnen ook een ‘Tefal Airfryer’ of ‘Princess Airfryer’ bedoelen. Terwijl deze merken de naam ‘Airfryer’ officieel niet in hun productnaam dragen.

philips-airfryer-merk-depot
Rechts het officiële beeldmerk voor de Philips Airfryer

Airfryer‘ is een officieel gedeponeerd merk van Philips (Koninklijke Philips N.V.). Het merk ‘airfryer’ is door Philips op 14-06-2012 gedeponeerd. Het merk is in de Benelux en internationaal vastgelegd door Philips. Maar ‘airfryer’ is in de tussentijd een zelfstandig naamwoord geworden voor de productcategorie ‘airfryers’. Andere bekende voorbeelden van merken die als productcategorie gebruikt worden zijn: spa, luxaflex, iPad, jetski en jacuzzi.

Wat maakt de Philips Airfryer uniek?

starfish-philips-airfryer-xxl-en-philips-essential-airfryer-xl
Links de pan van de Philips AIrfryer XXL en rechts van de XL

Niet elke airfryer werkt hetzelfde. Philips maakt gebruik van een unieke technologie om hetelucht te circuleren in de binnenpan. Het merk heeft een patent op de Starfish, TurboStar Rapid Air-technologie. Deze Turbostar-technologie bevindt zich in de pan van de airfyer. Deze pan heeft in de bodem een stervormig design waardoor aangezogen lucht op een unieke manier langs het gerecht geblazen wordt. Alleen Philips mag gebruik maken van deze techniek. Deze techniek staat ook bekend als Rapid Air-technologie en zorgt ervoor dat je niet alleen kunt frituren, maar ook uitstekend kunt grillen bakken en braden.

Video: Het voordeel van de Starfish

Een airfryer is gezonder

Doordat een airfryer gebruik maakt van hetelucht in plaats van frituurvet- of olie is het een stuk gezonder. Je frituurt met een airfryer bijvoorbeeld een frikandel in de hetelucht, in plaats van in de olie. Dit scheelt dus een hoop calorieën. Wil je weten hoeveel calorieën verschillende soorten frites bevatten? Bekijk dan mijn calorie overzicht van frites.

Airfryer calorieën vergelijking

Bron: Mens en Gezondheid

Airfryer

 • Kaassoufflé: 200 kCal
 • Hamburger: 200 kCal
 • Frikandel: 160 kCal
 • Kipcorn: 150 kCal
 • Kroket: 150 kCal
 • Bitterbal: 35 kCal
 • Friet (100gr): 130 kCal
Frituurpan

 • Kaassoufflé: 300 kCal
 • Hamburger: 270 kCal
 • Frikandel: 200 kCal
 • Kipcorn: 190 kCal
 • Kroket: 175 kCal
 • Bitterbal: 40 kCal
 • Friet (100gr): 320 kCal

verse-groente-poffen-airfryer

Hoef je dan helemaal geen olie te gebruiken in een hetelucht frituurpan? Jawel, bij sommige airfryer moet je altijd een klein lepeltje olie gebruiken. En bij sommige gerechten of recepten is het aan te raden om olie te gebruiken om het gewenste resultaat te behalen. Maar let op dat dit geen frituurolie is. Het betreft een gezonde en plantaardige olie die hoge temperaturen kan weerstaan zonder te verbranden, zoals arachideolie.


Basisgids voor airfryers

Lees meer over airfryers in de airfryer basisgids. Deze pagina's bevatten alles wat je weten wilt over hetelucht friteuses.
 1. Wat is een airfryer?
 2. Airfryer voordelen
 3. Airfryer nadelen
 4. Wat kun je in een airfryer maken?
 5. Is eten uit een airfryer lekker of niet?
 6. Airfryer recepten en snacks
 7. Verschil tussen een airfryer en een oven
 8. Verschil tussen een airfryer en een frituurpan
 9. Hoeveel energie verbruikt een airfryer?
 10. Hoe een airfryer voor het eerst gebruiken?
 11. Waar kun je een airfryer op plaatsen?
 12. Hoe moet je een airfryer schoonmaken?
 13. Moet je olie in de airfryer gebruiken?
 14. Hoe moet je een airfryer voorverwarmen?
 15. Kun je eten opwarmen in de airfryer?
 16. Kan je bakpapier gebruiken in je airfryer?
 17. Wat zijn veelgemaakte airfryer fouten?

Advies voor de beste airfryer

 1. Top 10 beste airfryers
 2. Beste kleine airfryer
 3. Beste grote airfryer
 4. Beste airfryer voor op de camping
 5. Waarom een Philips Airfryer kopen?

Airfryer merken

 1. Philips Airfryer
 2. Princess Airfryer
 3. Inventum Airfryer
 4. Tefal Airfryer

1 reactie op “Wat is een airfryer?”

 1. De meeste gezondheidsvoordelen van arachideolie is afkomstig van de diverse typen vetzuren, zoals oliezuur, stearinezuur, palmitinezuur en linolzuur. Terwijl onevenwichtige niveaus van vetzuren schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top