Wat is een airfryer?

wat-is-een-airfryer-header

Een airfryer is een alternatief voor de traditionele frituurpan. Met een airfyer of heteluchtfriteuse gebruik je hetelucht in plaats van frituurvet of -olie om gerechten te ‘frituren’. Sommige merken claimen dat je met een airfryer tot wel 80% minder vet gebruikt. Met een airfryer kun je naast frituren ook bakken, braden en grillen. Een airfryer is dus meer dan een hetelucht friteuse alleen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Een airfryer of hetelucht friteuse is een keukenapparaat om gerechten te bereiden met hetelucht.

Een airfryer is niet alleen een alternatief voor je frituurpan. Je kunt er namelijk ook gedeeltelijk je wokpan, koekenpan, grillpan, oven, tosti-ijzer, broodbakmachine en magnetron mee vervangen.

Hoe werkt een airfryer?

In een airfryer wordt aangezogen lucht opgewarmd tot een temperatuur van maximaal 200 graden Celsius. Bij de meeste airfryers kun je de temperatuur handmatig instellen via een digitaal display of een analoge knop. Het is afhankelijk van het merk en type airfryer of je de temperatuur handmatig kunt instellen. Sommige airfryers hebben een bedieningspaneel om de tijd en temperatuur mee in te stellen. Andere airfryers bieden alleen de mogelijkheid om de bereidingstijd in te stellen, maar deze komen vrij weinig voor.

krokante-goudgele-krieltjes-philips-airfryer
Krokante goudgele aardappel krieltjes

Door de constante werveling van de hetelucht wordt het gerecht gegaard en ontstaat er een krokant korstje. Het is afhankelijk van het gerecht en het recept welke baktijden er ingesteld moeten worden. De hete lucht wordt via een uitlaatrooster weer naar buiten geblazen. Doorgaans hoef je geen olie toe te voegen aan je gerecht, frituurvet is dus voorgoed verleden tijd. Wel kan het zijn dat sommige gerechten, zoals verse eigen gemaakte friet, een beetje olie nodig heeft om goed krokant te worden. Maar dan spreken we echt over een klein scheutje olie.

Lees meer over de werking van een airfryer.

Wat betekent airfryer?

philips-essential-airfryer-in-de-test-aanrecht

Bij een ‘airfryer’ wordt in de meeste gevallen de hetelucht friteuse van Philips bedoeld, namelijk de Philips Airfryer. Maar veel mensen gebruiken de term ‘airfryer’ ook als zij een heteluchtfriteuse in het algemeen bedoelen. Het kan dus gaan om een airfryer van Tefal, of een airfryer van Inventum of Princess.

‘Air fryer’ is een Engels woord. De Nederlandse vertaling van ‘air fryer’ is ‘lucht frituur’ of ‘frituren met lucht’. Het officiële Nederlandse woord voor ‘airfryer’ is ‘heteluchtfriteuse’. In de volksmond wordt de term ‘airfryer’ vaak als synoniem gebruikt voor een ‘heteluchtfriteuse’, omdat ‘airfryer’ makkelijker in de mond ligt. Het woord ‘airfryer’ wordt ook al afgekort tot ‘af’ en sommige mensen spreken van een ‘erfrijer’ of van een ‘airfraaier’.

Fabrikanten van airfryers

Naast Philips en Tefal zijn er meer fabrikanten die hetelucht friteuses ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan Inventum, Princess, Tristar, Tomado, Cosori, Molino, Ninja Kitchen, Wartmann en Whatshome. Van de meest populaire merken heb ik aparte pagina’s gemaakt:

 Airfryer merken 

philips-airfryer-xxl-en-xl-logo
Princess-Airfryer-Aerofryer-Thumb
inventum-airfryer-header
tefal-airfryer-thumb

Airfryer als productcategorie

Philips heeft dus te maken met het feit dat de merknaam ‘Airfryer’ als benaming gebruikt wordt om een productcategorie mee te benoemen, namelijk hetelucht friteuses. Mensen die spreken over een ‘airfryer’ bedoelen dus niet altijd een ‘Philips Airfryer’. Zij kunnen ook een ‘Tefal Airfryer’ of ‘Princess Airfryer’ bedoelen. Terwijl deze merken de naam ‘Airfryer’ officieel niet in hun productnaam dragen.

philips-airfryer-merk-depot
Rechts het officiële beeldmerk voor de Philips Airfryer

Airfryer‘ is een officieel gedeponeerd merk van Philips (Koninklijke Philips N.V.). Het merk ‘airfryer’ is door Philips op 14-06-2012 gedeponeerd. Het merk is in de Benelux en internationaal vastgelegd door Philips. Maar ‘airfryer’ is in de tussentijd een zelfstandig naamwoord geworden voor de productcategorie ‘airfryers’. Andere bekende voorbeelden van merken die als productcategorie gebruikt worden zijn: spa, luxaflex, iPad, jetski en jacuzzi.

Wat maakt de Philips Airfryer uniek?

starfish-philips-airfryer-xxl-en-philips-essential-airfryer-xl

Links de pan van de Philips AIrfryer XXL en rechts van de XLNiet elke airfryer werkt hetzelfde. Philips maakt gebruik van een unieke technologie om hetelucht te circuleren in de binnenpan. Het merk heeft een patent op de Starfish, TurboStar Rapid Air-technologie. Deze Turbostar-technologie bevindt zich in de pan van de airfyer. Deze pan heeft in de bodem een stervormig design waardoor aangezogen lucht op een unieke manier langs het gerecht geblazen wordt. Alleen Philips mag gebruik maken van deze techniek. Deze techniek staat ook bekend als Rapid Air-technologie en zorgt ervoor dat je niet alleen kunt frituren, maar ook uitstekend kunt grillen bakken en braden.

Video: Het voordeel van de Starfish

Uit onderzoek van Philips is gebleken dat een stervormige bodem ervoor zorgt dat hete lucht het beste effect heeft op de garing van het voedsel in vergelijking met andere vormen in de bodem of zelfs een vlakke bodem. Alleen een Philips Airfryer mag en kan de Rapid Air techniek gebruiken omdat Philips hier een patent op heeft. Daarom zie je dat bij andere merken airfryers de bodem van de binnenpan altijd vlak is.

ruime-frituurmand-princess-aerofryer-xxl

Het nadeel van een vlakke bodem is dat de hete lucht minder goed circuleert in de pan van de friteuse. Dit betekent dat je gerecht vooral vanaf de bovenkant gegaard wordt door het grillelement en dat de onderkant van je gerecht dus als het ware achterblijft in garing. Daarnaast wordt de hetelucht minder goed geleid om tussen het gerecht door te circuleren, wat resulteert in minder goede bakresultaten. Dit zul je vooral merken als je de pan redelijk vol vult en als je gerecht meer gestapeld is, zoals een grote portie frites of een pan vol groenten.

Een airfryer is gezonder

Doordat een airfryer gebruik maakt van hetelucht in plaats van frituurvet- of olie is het een stuk gezonder. Je frituurt met een airfryer bijvoorbeeld een frikandel in de hetelucht, in plaats van in de olie. Dit scheelt dus een hoop calorieën. Wil je weten hoeveel calorieën verschillende soorten frites bevatten? Bekijk dan mijn calorie overzicht van frites.

aardappel-groente-mix-tefal-airfryer

In Nederland staat een airfryer bekend als een vervanger voor je traditionele frituurpan. Want wij Nederlanders zijn dol op het eten van krokante snacks en frites. Maar wist je dat een Philips Airfryer over de hele wereld te koop is en lang niet alle landen bekend zijn met frituren zoals wij dat kennen in Nederland? Daarom worden in landen, zoals China, de airfryer heel anders gebruikt dan in Nederland. Zij gebruiken de airfryer voornamelijk voor het grillen van vlees en vis of het airfryen van verse groenten. De airfryer wordt dus niet overal gebruikt als een frituurpan, zoals wij die kennen.

Martin Senders, The Philips Chef, laat daarom al jaren op zijn Facebookpagina en op Youtube zien dat je allerlei heerlijke gerechten kunt bereiden met een Philips Airfryer. Hieruit blijkt dat je heel eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Gewoon een maaltijd die bestaat uit groente, aardappeltjes en vlees of vis. Lees hier mijn interview met Martin.

philips-airfryer-xxl-gerechten-baktijden-2

Ook verschillende food-bloggers en receptenwebsites delen op social media en op blogs allerlei lekkere en mooie airfryer recepten. En daarbij valt op dat het gerechten zijn uit verschillende keukens en waarbij verschillende kooktechnieken gebruikt worden. Met een Philips Airfryer kun je naast frituren namelijk ook je voedsel grillen, bakken, braden, poffen en wokken. Dit kan mede door de stervormige bodem die dus voor optimale luchtcirculatie zorgt. Maar het komt ook door het uitgebreide aanbod aan airfryer accessoires waarmee je de Philips Airfryer in een handomdraai omtovert tot bijvoorbeeld een grillpan, wokpan of bakplaat. Door bijvoorbeeld het grill-accessoire te gebruiken kun je groentes grillen en poffen in het eigen vocht. Maar je kunt ook een biefstuk bakken met mooie grillstrepen, zonder dat je olie of boter gebruikt. En als je de baktijd aanhoudt van The Philips Chef kan je biefstuk niet mislukken.

Koken met een airfryer?

Pas wanneer ik grotere hoeveelheden friet en snacks ga ‘frituren’, of wanneer ik echt ga koken met mijn airfryer dan merk ik pas verschil tussen de verschillende airfryers. Met ‘echt koken’ bedoel ik bijvoorbeeld een schaal vol met verse groentes die ik ga poffen. In de Philips Airfryer XXL gaat dit subliem met het grillpan accessoire. In een ander merk airfryer is het resultaat gewoon wat minder.

philips-airfryer-xxl-aardappels-groente-vlees

Het is wel lekker, maar je ziet en merkt wel verschil. Daarbij merk ik ook op dat andere merken airfryers minder goed kunnen omgaan met andere gerechten dan frites of snacks. Groenten zijn bijvoorbeeld erg vochtig van binnen, dit veroorzaakt bij de meeste airfryers een hoop stoom waarbij het wel eens voorkomt dat er vocht uit de friteuse druppelt. Puur omdat de airfryer niet goed het vocht kan afvoeren die ontstaat bij het airfryen van het product.

Airfryer calorieën vergelijking

Bron: Mens en Gezondheid

Airfryer

 • Kaassoufflé: 200 kCal
 • Hamburger: 200 kCal
 • Frikandel: 160 kCal
 • Kipcorn: 150 kCal
 • Kroket: 150 kCal
 • Bitterbal: 35 kCal
 • Friet (100gr): 130 kCal
Frituurpan

 • Kaassoufflé: 300 kCal
 • Hamburger: 270 kCal
 • Frikandel: 200 kCal
 • Kipcorn: 190 kCal
 • Kroket: 175 kCal
 • Bitterbal: 40 kCal
 • Friet (100gr): 320 kCal

verse-groente-poffen-airfryer

Hoef je dan helemaal geen olie te gebruiken in een hetelucht frituurpan? Jawel, bij sommige airfryer moet je altijd een klein lepeltje olie gebruiken. En bij sommige gerechten of recepten is het aan te raden om olie te gebruiken om het gewenste resultaat te behalen. Maar let op dat dit geen frituurolie is. Het betreft een gezonde en plantaardige olie die hoge temperaturen kan weerstaan zonder te verbranden, zoals arachideolie.


Basisgids voor airfryers

Lees meer over airfryers in de airfryer basisgids. Deze pagina's bevatten alles wat je weten wilt over hetelucht friteuses.
 1. Wat is een airfryer?
 2. Hoe werkt een airfryer?
 3. Airfryer voordelen
 4. Airfryer nadelen
 5. Wat kun je in een airfryer maken?
 6. Is eten uit een airfryer lekker of niet?
 7. Airfryer recepten en snacks
 8. Verschil tussen een airfryer en een oven
 9. Verschil tussen een airfryer en een frituurpan
 10. Hoeveel energie verbruikt een airfryer?
 11. Hoe een airfryer voor het eerst gebruiken?
 12. Waar kun je een airfryer op plaatsen?
 13. Hoe moet je een airfryer schoonmaken?
 14. Moet je olie in de airfryer gebruiken?
 15. Hoe moet je een airfryer voorverwarmen?
 16. Kun je eten opwarmen in de airfryer?
 17. Kan je bakpapier gebruiken in je airfryer?
 18. Wat zijn veelgemaakte airfryer fouten?

Advies voor de beste airfryer

 1. Top 10 beste airfryers
 2. Beste kleine airfryer
 3. Beste grote airfryer
 4. Beste airfryer voor op de camping
 5. Waarom een Philips Airfryer kopen?

Airfryer merken

 1. Philips Airfryer
 2. Princess Airfryer
 3. Inventum Airfryer
 4. Tefal Airfryer

1 gedachte over “Wat is een airfryer?”

 1. De meeste gezondheidsvoordelen van arachideolie is afkomstig van de diverse typen vetzuren, zoals oliezuur, stearinezuur, palmitinezuur en linolzuur. Terwijl onevenwichtige niveaus van vetzuren schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven