Airfryer of Oven? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

philips-airfryer-vs-heteluchtoven

Wat is het verschil tussen een airfryer en een oven? Als je in de markt bent voor een airfryer dan kun je jezelf dit afvragen. Want is een airfryer overbodig als je al een goede oven hebt? Want is een airfryer niet gewoon een kleine oven? We gaan er in dit artikel dieper op in.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Een airfryer kun je zien als een kleine hetelucht oven. Maar vanwege het compacte formaat, het hoge vermogen en de hoge luchtcirculatie is de werking van een airfryer veel krachtiger. Hierdoor is een airfryer sneller voorverwarmd en zijn gerechten in kortere tijd klaar op een lagere temperatuur. Een airfryer is gemiddeld 2,5x sneller dan een hetelucht oven.

Video: Airfryer of Oven?

Ik heb de werking van een airfryer getest in vergelijking met een inbouw hetelucht oven. In de onderstaande video maak ik een portie verse friet en een gewone Mora kroket klaar voor één persoon. Deze snacks maak ik klaar in een Philips Airfryer XXL en een AEG heteluchtoven.

Uit mijn test blijkt dat de baktijd van friet en een kroket 2x zolang duurt in een oven in vergelijking met een airfryer. Dat is echt een groot verschil. Een oven doet ongeveer 30 minuten over het bereiden van de patat en de kroket. Een airfryer doet dit slechts in een kwartiertje. En dat is inclusief voorverwarmen van de keukenapparaten.

De smaak van de friet was voor zowel de oven als de hetelucht friteuse goed te noemen. Maar toch vond ik hier en daar wat slappe en glazige frietjes die uit de oven kwamen. De kroket kwam heet maar slap uit de oven. De Mora kroket uit de airfryer was een stuk krokanter, maar helaas toch niet zo krokant als je gewend bent uit een normale frituurpan.

kroketten-in-philips-airfryer-xxl

Voor een goede krokante kroket uit de de airfryer (of oven) adviseer ik je om ovenkroketten te gebruiken. Lees meer over het airfryen van kroketten.

Vergelijking tussen een airfryer en een oven

Laten we verder ingaan op de overeenkomsten en de verschillen tussen een hetelucht friteuse en een gewone oven. Veel mensen zien een airfryer als een mini-oven, maar werkt een airfryer echt hetzelfde als elke andere oven?

Het is eerst belangrijk om te weten dat er verschillende soorten ovens zijn, met elk hun eigenschappen.

Soorten ovens

 • Conventionele elektrische oven: Genereert boven- en onderwarmte
 • Heteluchtoven: Verwarmt met ventilator en grill
 • Oven met turbo hetelucht: Verwarmt met een verwarmingselement dat rondom de ventilator zit
 • Combi oven: Combinatie van een magnetron en een heteluchtoven
 • Stoomoven: Verwarmt het gerecht met stoom
 • 4d oven: Volledige warmteverdeling door de gehele ovenruimte

Wat mij betreft kun je een airfryer alleen vergelijken met ovens die over een ventilator en een grill- of verwarmingselement beschikken. Want een airfryer zuigt lucht aan met een ventilator en blaast deze vervolgens langs een verwarmingselement. Deze hete lucht circuleert rond in de bak van de airfryer. Lees meer over hoe een airfryer werkt

verwarmingselement-ventilator-philips-airfryer-xl-en-l
Onder de motorkap van de Essential modellen

Het meeste in de buurt van een airfryer komen heteluchtovens. En dan in het bijzonder de turbo heteluchtovens, want deze verwarmen de lucht via een ventilator met rondom een verwarmingselement. Dit lijkt qua opzet op een airfryer. Gemiddeld kost een oven met turbo hetelucht ongeveer €450,– en dit is dan een instapprijs.Werking van een airfryer is anders

Er is een overeenkomst tussen eten bereiden in een airfryer en in een conventionele oven. Beide apparaten verwarmen het eten namelijk met hete lucht. Daarom denken veel mensen dat een airfryer gewoon een klein oventje is. Maar ik vind dat niet terecht.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Hete lucht is anders dan bijvoorbeeld hete olie of boter. Het nadeel van hete lucht is dat lucht niet goed warmte kan vasthouden. Daarom duurt het vrij lang om de koele lucht rondom je gerecht op te warmen en dan het voedsel verder te verwarmen totdat het goed gaar is. 

kitchenbrothers-binnenkant-airfryer

Koken in een oven is dus meestal een lang proces. Een airfryer is een stuk sneller, omdat bij een airfryer de hetelucht constant in beweging is en daarom het voedsel sneller kan verwarmen, waardoor de baktijd aanzienlijk wordt verkort.

Het geheim van een airfryer is dat het apparaat heel snel de buitenste laag van eten bakt. Bijvoorbeeld de buitenlaag van een frietje. Het droogt de buitenkant als het ware heel snel uit. Dat doet een airfryer door de super snelle hete lucht circulatie.

Hierdoor wordt je frietje krokant aan de buitenkant, omdat de buitenlaag is uitgedroogd en dus knapperig wordt. 

Ondanks dat een oven dezelfde temperatuur kan genereren als een airfryer, werkt een oven toch niet hetzelfde. Want een oven genereert niet dezelfde krachtige luchtcirculatie zoals een airfryer. En juist deze luchtcirculatie is cruciaal om met hete lucht het frituren na te bootsen en dus eten krokant te maken.

airfryer-of-oven-vergelijking

Een heteluchtoven genereert een verwarmingsvermogen van ongeveer 3000 watt per m². In vergelijking, een airfryer genereert ongeveer 7500 watt per vierkante meter. Dit hogere verwarmingsvermogen per m² oppervlakte maakt een airfryer 2,5x krachtiger dan een conventionele oven.

Daarnaast maken een oven en een airfryer gebruik van ongeveer een zelfde formaat ventilator die de hete lucht in de rondte blaast. Maar de ventilator in een airfryer zorgt voor een veel krachtigere luchtcirculatie dan bij een oven. Bij een airfryer hoor je dan ook altijd het aanzuigen en blazen van de hete lucht.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Het verwarmingselement is wel iets groter bij een oven, dat komt omdat de inhoud van een oven ook groter is en er dus een grotere inhoud verwarmd moet worden. Ondanks dat het verwarmingselement groter is dan dat bij een airfryer, zorgt juist de relatief kleine ventilator ervoor dat de luchtcirculatie in een oven lager is dan bij een airfryer.

nasi-groenten-in-airfryer-met-kip

Bovendien is de inhoud van een airfryer veel compacter dan dat van een oven, dus dat betekent dat het verwarmingsvermogen in combinatie met de krachtige hete luchtcirculatie voor een veel intensere opwarming zorgt van je gerecht. En daarom kun je met een airfryer wel airfryen en met een gewone oven niet.

Een oven moet dus met een relatief kleine ventilator een veel groter oppervlak verwarmen, in tegenstelling tot een airfryer die juist een kleiner compartiment heeft en dus een veel hoger rendement.

Airfryer is sneller voorverwarmd

Als je eten wilt bereiden in een oven, dan moet je de oven voorverwarmen. Afhankelijk van het formaat en type oven dat jij hebt, duurt het toch al gauw een kwartier voordat de oven de 180 graden heeft bereikt. Sommige ovens doen er zelfs een half uur over.

Tenzij je een ‘turbo heteluchtoven‘ hebt. Dit type oven heeft een warmte-element voor of rondom de ventilator zitten waardoor hete lucht in de oven geblazen wordt. Maar lang niet iedereen bezit dit type oven, de meeste mensen hebben een conventionele oven of gewone heteluchtoven en deze doen er gewoon wat langer over.

Een airfryer is veel sneller voorverwarmd dan in oven. En in de meeste gevallen is voorverwarmen helemaal niet nodig. Gemiddeld is een airfryer binnen 2-3 minuten voorverwarmd op 180 graden. Dat is ruim vijf keer sneller dan een gemiddelde hetelucht oven.

Dat een airfryer snel op temperatuur is, dat is vooral handig als je maar een klein gerecht wilt bereiden. Zoals aardappeltjes, frietjes, snacks of een stokbroodje. Want ga je voor één pistoletje echt helemaal je grote oven aanzetten? Met een airfryer gaat dat echt veel sneller. Lees meer over het voorverwarmen van een airfryer.

Kortere baktijden en lagere temperatuur

Als je eten gaat bereiden in een airfryer dan zul je merken dat je met een airfryer het gerecht sneller klaar hebt en op een lagere temperatuur in vergelijking met een oven. Op internet zijn er diverse formules te vinden om oven instellingen om te rekenen naar de juiste instellingen voor je airfryer.

Een gangbare formule is dat je de oventemperatuur moet verlagen met 20 graden en de baktijd moet verlagen met ⅓ van de baktijd. Dus stel een gerecht moet op 200 graden en 15 minuten in de oven, dan zou dat vertalen in de airfryer naar 180 graden en 10 minuten.

kitchen-brothers-airfryer-display-iconen

Soms werkt de formule, maar het is geen formule die voor elk recept of gerecht bruikbaar is. Mogelijk dat de website AirfryerCalculator je de juiste baktijd kan geven voor een bepaald gerecht. Maar de instellingen hangen vaak af van het type airfryer en het type gerecht.

Als je jouw airfryer goed onder de knie hebt dan weet je bijvoorbeeld vanzelf wel hoe je de instelling van oven kan vertalen naar jouw airfryer. 

Compacte inhoud

Airfryers komen in verschillende maten. Meestal aangegeven als kleine airfryers, XL airfryers en XXL airfryers. Maar zelfs de grootste airfryer komt niet in de buurt qua inhoud met dat van een oven.

Een Philips Airfryer XXL heeft bijvoorbeeld een inhoud van ruim 7 liter. Maar een doorsnee hetelucht oven 50 tot 70 liter. Dat is een enorm verschil.

inhoud-philips-airfryer-xxl-en-xl

Daarom is een airfryer minder geschikt voor het bereiden van grote gerechten voor meerdere personen. Zoals een grote lasagne, een ovenplaat met groenten of een paar stokbroden.

Voor dit soort klussen is een oven echt onmisbaar vind ik zelf. De compacte inhoud heeft dus het voordeel dat je airfryer snel op temperatuur is en dat de luchtcirculatie veel intensiever is, waardoor je bijvoorbeeld mooie krokante frietjes kunt bakken.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Het nadeel van de relatief kleine pan is dat je een stokbrood in tweëen moet snijden om deze af te kunnen bakken. En een lasagne is vaak maar net genoeg voor 2-3 personen als je deze in een XXL airfryer maakt

Opvangbak en mandje

Wat een airfryer uniek maakt ten opzichte van een airfryer is de uitneembare opvangbak en het frituurmandje. Het hangt er een beetje af van het type airfryer dat je hebt, maar meestal kun je of de pan of het airfryer mandje uit de airfryer halen.

Het voordeel hiervan is dat je het gerecht kunt opschudden tijdens de bereiding. En je kunt het gerecht makkelijk uit de airfryer halen omdat je een hittebestendig handvat hebt die je elk moment kunt vastpakken.

frituurmandje-zonder-gaas-netje-philips-airfryer-essential-l

Als we kijken naar een oven, dan heb je een ovenplaat of een rooster. En zo’n plaat laat zich lastig opschudden zoals je wel kunt bij een airfryer mandje. Bovendien ontsnapt er bij een direct veel warmte als je de deur van de oven opent om je gerecht even om te draaien of op te schudden, als dat überhaupt mogelijk is.

Zeker bij de bereiding van frietjes, gebakken aardappeltjes of andere gerechten die rondom mooi krokant moeten worden, is een airfryer vele malen handiger in gebruik dan een oven.

Opvang van olie en afvoer van condens

Een airfryer vangt overtollig vet op onderin de pan. Als je ziet hoeveel vet er soms wel niet uit een braadworst, hamburger of kippenpoot druipt, daar schrik je soms wel even van.

airfryer-vet-uit-pan-keukenrol

In een airfryer ligt je gerecht standaard op de bodem van het airfryer mandje of het ligt op een uitneembaar plaatje. Hierdoor is je gerecht altijd één of twee centimeter van de bodem is verwijderd. Het voordeel is dat vet of ander vocht op de bodem van de pan kan druipen. Dit vet eet je dus niet op en daarom eet je gezonder en krijg je minder calorieën binnen.

Daarnaast wordt overtollig condensvocht afgevoerd via de luchtroosters van de airfryer. De damp wordt dus naar buiten geblazen. Dit is ook een van de redenen waarom frietjes bijvoorbeeld krokant worden in je airfryer en minder goed in de oven. Want een airfryer is constant condensvocht aan het uitblazen via de uitlaatroosters.

uitlaatrooster-phliips-airfryer-xxl-en-xl

Bij een oven ligt je gerecht of op een dichte ovenplaat of op een rooster. Bij de dichte ovenplaat blijft het gerecht in het vet of vocht liggen. En bij een rooster kan het vet wegdruipen maar dan moet je eronder een opvangbak hebben om het vet op te vangen.

En de condens blijft in de oven rondcirculeren en zal pas ontsnappen als je de deur of klep van de oven even opent. Maar dat heeft niet hetzelfde effect als bij een airfryer.

Maximale temperatuur en timer

Waar een oven het wint van een airfryer zijn de instellingen voor de temperatuur en de timer. Een airfryer kun je doorgaans instellen van 80 tot 200 graden. Er zijn uitschieters die vanaf 40 graden kunnen worden ingesteld. En er zijn uitschieters die zelfs de 240 graden aan kunnen. Maar doorgaans is 200 graden het maximum.

smart-chef-programma-niet-handmatig-timer-temperatuur-instellen

Daarnaast kan een airfryer meestal tot maximaal 60 minuten worden ingesteld. Sommige airfryers kunnen maar tot maximaal een half uur worden ingesteld.

Vooral gerechten die langer moeten garen of stoven is het vervelend dat je de airfryer maar tot één uur kunt instellen. Zeker als je gerecht een paar uur in de airfryer moet.

Bij een oven is dat natuurlijk anders. Hier heb je de vrijheid om de oven in te stellen zolang dat je wilt. En hieruit blijkt ook maar weer dat een oven onmisbaar is voor de wat uitgebreidere of intensievere maaltijden die meer ruimte en tijd benodigd hebben.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Mijn ervaring met airfryers en ovens

Ik heb een inbouw heteluchtoven een combi magnetron oven en een heleboel airfryers. En sinds dat ik een airfryer heb maak ik veel minder gebruik van mijn oven of magnetron dan voorheen.

Het enige waar ik mijn oven nog voor gebruik is voor het bereiden van grotere gerechten. Zoals een grote lasagne, een bakplaat vol met groenten of een grote taart. En een magnetron gebruik ik om soep op te warmen of een restje van een maaltijd van de vorige dag.

hd9956-00-bakvorm-in-philips-airfryer-xxl

Voor al het overige gebruik ik mijn airfryer. Het apparaat staat vrijwel elke dag op mijn aanrecht en wordt de gehele dag door gebruikt, vooral in het weekend natuurlijk. Denk aan het afbakken van croissantjes, het afbakken van broodjes. Het koken van eitjes, het grillen van groenten, het braden van vlees. Noem het maar op eigenlijk.

Ik vind een airfryer dus echt onmisbaar. Het is een perfecte aanvulling op een oven of magnetron. Ik vind zelf niet dat een airfryer je oven of magnetron kan vervangen. Maar het kan juist prima de wat kleinere en dagelijkse taken van je heteluchtoven overnemen.

Tefal-EY5058-airfryer-stokbrood-grillworst

Zie een airfryer als een nieuwe tool in jouw keuken. Het is een handige nieuwe toevoeging aan je keukenapparatuur. Je oven blijf je echt wel gebruiken. Zeker als je grotere gerechten wil maken. Denk aan ovenschotels, een groot stuk vlees of andere gerechten die je gewoon veel beter klaar kunt maken met een oven.

Oven snacks en friet

Ovensnacks en ovenfriet liggen in elke supermarkt. Dus waarom zou je een airfryer nodig hebben als je jouw favoriete snacks ook in een oven kunt bereiden?

Ik weet niet wat jouw ervaring is met snacks uit de oven. Maar het valt mij toch altijd een beetje tegen. De krokantheid ontbreekt vaak. En de snacks of de friet is niet gelijkmatig gegaard. Dat komt omdat je de friet of snacks lastig even opschud. Je friet of je snacks liggen namelijk op een plaat en één zijde wordt daarom niet goed krokant.

aardappelkroketjes-airfryer-of-oven-gwoon

De airfryer is een hetelucht friteuse die juist goed overweg kan met snacks en friet. Dat komt omdat je snacks in een mandje liggen waar een constante stroom van hete lucht langs wervelt. Met resultaat: hete friet en frikandellen in een cripsy jasje. En dat is wat we willen.

In een oven kun je natuurlijk ook aardappelgerechten maken en friet lukt ook nog wel. Maar mijn ervaring is dat het in een airfryer minder gedoe is en dat de resultaten veel beter zijn.

Welke airfryer kopen?

Je moet natuurlijk niks. Ben je blij met jouw oven? En maak je hier al de lekkerste friet, snacks en andere dingen mee? Dan moet je het daar vooral bij houden. Wil je liever je oven minder vaak gebruiken en zoek je een vervanging voor je oude frituurpan? Dan is een hetelucht friteuse zeker interessant. Welke is nu het beste voor jou? Lees hier het advies over de beste airfryers.

ninja-af300eu-kookvak-crispplaat

Consumentenbond forum

Op het forum van de Consumentenbond werd ook de vraag gesteld wat nu de verschillen zijn tussen een airfryer of oven? Hieronder een paar voors en tegens:

 • Noëlle zegt: Technisch gezien is er geen verschil, ze werken beide met een hitte-element en deze hitte wordt verspreid door een ventilator. Alleen de vormgeving is verschillend. Maar doordat lucht onder het mandje circuleert wordt de inhoud gelijkmatiger en sneller verhit dan bij een normale oven.
 • Fred B zegt: Met een hetelucht oven kun je veel meer. De geschikte producten voor de airfryer kunnen ook in de oven. Dus als je al een oven hebt zou ik geen airfryer kopen.
 • Aardvark zegt: Friet maken in de oven is een klein drama, het opschudden in een airfryer is veel eenvoudiger. Aanwezig vet druppelt in een airfryer naar de bodem, terwijl in en oven het product in het vet blijft liggen. Daarnaast is de luchtcirculatie intenser in een airfryer, dat kan een ander effect geven op je gerechten.
 • Ekokok zegt: Wij maken friet gewoon in de oven, na 15 minuten opschudden, het gaat prima.
 • Natalie zegt: Ik heb een oven en heb nooit een airfryer gemist. Maar mijn friet gaat de olie in en echt niet de oven.
 • Monique zegt: Ik heb een airfrer en ik maak er veel mee klaar. Diepvriesfriet smaakt niet zo lekker als uit de friturpan, maar verse frietjes zijn echt heerlijk.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Zowel een oven als een airfryer zijn naar mijn eigen mening onmisbaar. Ze vullen elkaar mooi aan, veel succes met je keuze. En onthoud, ik respecteer je keuze – ik hoop ook dat je de mijne respecteert.

Disclaimer: In dit artikel vergelijk ik mijn ervaring met airfryers met mijn eigen hetelucht oven. Het is onmogelijk voor mij om alle soorten ovens te vergelijken met een airfryer. Uit de reacties blijkt dat er ook snelle tubo-ovens zijn die net zo snel warm zijn als een airfryer. Maar lang niet iedereen heeft zo’n type oven in huis staan. Ik gebruik zelf een standaard hetelucht oven van AEG, ik gebruik deze met plezier. Toch merk ik dat mijn airfryer taken overneemt van mijn grotere oven, denk aan het bereiden van een rollade of afbakbroodjes. Voor een diepvriespizza gaat bij mij toch wel de oven aan, simpel omdat deze niet goed past in een airfryer ;)

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

36 gedachten over “Airfryer of Oven? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?”

 1. Je zegt: “Zoals de twee maal goedkopere Princess Digital Aerofryer XL. Deze hetelucht friteuse is prima, maar kan lang niet alle gerechten aan die je wel in een Philips Airfryer kunt bereiden”.

  Kan je voorbeelden noemen? Ik wilde morgen een Princess aanschaffen maar ben nu wéér aan het twijfelen. Tja…de prijs hè…. :(

  1. De Aerofryer heeft niet dezelfde kwaliteit als een Airfryer. De manier waarop hetelucht langs je product gaat is bij de Aerofryer anders. Ik kan niet precies soorten gerechten noemen.

   Maar ga er maar van uit dat standaard frituursnacks prima zullen werken. Wil je meer creatief ermee gaan koken, dan zou ik toch voor de Philips gaan.

  1. Beste Thea, het zijn beiden hetelucht friteuses. Een hetelucht friteuse is een manier van frituren met hete lucht. Diverse fabrikanten maken hetelucht friteuses. Waaronder Philips, Tefal en Princess.

 2. Vergeef me mijn skeptiek, maar als je een zogenaamd objectief artikel schrijft, en in ’t zelfde artikel staat een link om ’t product te kopen, dan moet de gemiddelde lezer toch wel echt een pannekoek zijn om enig geloof te hebben in wat je schrijft toch? Er zijn zat roosters om gewoon in je oven of combimagnetron te plaatsen die perfect ’t zelfde resultaat hebben, maar dan voor een schappelijke prijs.

  Veel plezier nog!

  1. Hi Kim,

   Bedankt voor je reactie. Ik probeer met dit artikel duidelijk te maken dat een Airfryer niet hetzelfde is als een hetelucht oven. Het is een totaal andere manier van eten bereiden.

   Het klopt dat je via mijn site een Airfryer kunt kopen. Maar dat heeft verder niets met de geloofwaardigheid van dit artikel te maken.

   Het is gebaseerd op mijn ervaring en mijn mening. En in dit artikel geef ik mijn advies.

   Ik begrijp wel je argwaan, maar vergis je niet. Kieskeurig.nl, Consumentenbond.nl, Zoover.nl, Beslist.nl en Independer.nl en alle andere vergelijkingssites bieden ook informatie aan en presenteren ook links om het product te kopen.

   Dit is een veel voorkomende verdienmodel. Want een site maken kost veel tijd en geld. Dus het is niet vreemd dat site eigenaren ook wat willen verdienen om alles te kunnen bekostigen.

   Je hebt ongetwijfeld al vele online aankopen gedaan op basis van advies van websites, die via jouw aankoop een commissie hebben ontvangen.

   Groet, Pim

 3. Ik zou wel eens een vergelijking willen zien tussen de airfryer en een American cooker van Blokker ,… Je weet wel, dat ding dat al een eeuwigheid op de markt is voordat de marketing specialisten van Philips met de airfryer kwamen …

 4. Ik heb een combimagnetron met heteluchtoven. De oven functie heeft een vochtsensor waardoor de patat heerlijk knapperig blijft. Ik heb een airfryer gekregen. Mijn Kids gebruiken hem voor afbakbroodjes. Voor mij heeft het ding totaal geen toegevoegde waarde. Kan er niks mee met een gezin met vier kinderen. Veel te klein en patat vind ik in mijn oven gewook het lekkerst

 5. De Philips Airfryer is ontzettend moeilijk schoon te maken, want je kunt daar niet bij komen waar veel vet en vuil zit. Ook het mandje van ijzer na schoonmaken blijven de haren van de spons achter. Komt later bij bakken in je voedsel terecht. Is dus niet gezond. Bepaalde voedselproducten worden helaas niet allemaal gaar in de airfryer. En het huis stinkt ook naar nare luchtjes. Zou Philips vragen om hun design te verbeteren.

 6. ben erg teleurgesteld. Heb zowel frites als kroketten precies volgens gebruiksaanwijzing gedaan en de kroketten waren vanbinnen nog bevroren en wit en de frites was bleek en niet krokant.
  Nu schijn je met oven frites/kroketten betere resultaten te krijgen, maar deze zijn ook veel vetter en dat is juist waarom ik de airfryer gekocht heb om vet te minderen. Dan schiet ik er dus niks mee op.

  1. Beste Yolanda,

   Wat voor merk Airfryer heb je gekocht?

   De gebruiksaanwijzing geeft een standaard baktijd weer voor airfryers in het algemeen. Baktijden hangen eigenlijk per merk en model af.

   Wat ik zou doen is je frites een beetje met arachideolie insmeren, je airfryer op 180 graden zetten en ze dan 10 tot 12 minuten airfryer. Kroketten zullen helaas wel wat bleek blijven, maar voor de rest moet de smaak en de temperatuur net zo zijn als dat je gewend bent uit de frituur.

   Probeer het nog een keertje, test vooral dingen uit. Komt goed! Succes.

 7. Wat een onzin artikel, ben er niet door overtuigd.
  Ik heb een heteluchtoven die ik niet eens voor hoef te verwarmen.
  Qua tijd.. ook onzin.
  Groente grillen gaat uitstekend als je antilek bakjes gebruikt in de oven. En als je een mooie contactgrill hebt gaat het helemaal fantastisch!
  Patat uit de oven ook geen tijdverlies. Kwestie van goede temperatuur uitvogelen.
  Bovendien weer een onzin apparaat wat veel ruimte inneemt in de keuken. Minder onnodige spullen mensen! Dat leeft een stuk gezonder, rustiger en prettiger!
  Groetjes!

 8. Deze week de Philips Airfryer XL gekocht. We frituren al enkele jaren niet meer en gebruikten tot nu toe de oven varianten voor frites en snacks. Het resultaat was nooit echt goed. De producten blijven zacht, slap. Het resultaat van de airfryer is echter boven verwachting. De frites van Beyerland is perfect. De oven bami schijven van Jumbo idem dito! Ook afbakbroodjes zijn in enkele minuten klaar. We gaan door met experimenteren.

 9. Wij willen binnenkort een nieuwe keuken met inbouwapparatuur kopen.
  Om te voorkomen dat er losse apparatuur op het aanrecht komt te staan willen wij ook graag een inbouw-airfryer mee bestellen. Volgens de keukencentra die wij bezocht hebben bestaat dit nog niet !.
  Graag reactie.

  1. Beste Harry, bedankt voor je vraag. En leuk dat je een nieuwe keuken krijgt, altijd spannend! Helaas is er nog geen inbouw airfryer te koop. Ik zou dus kijken hoe je op een creatieve manier je airfryer kunt ‘wegwerken’. Veel succes en alvast veel plezier met de nieuwe keuken.

 10. Smaken verschillen dit is 1 die je nooit overschatten mag. Frituren is altijd overheerlijk maar ongezond dus let daar op. Airfryer is heel wat anders je moet altijd voor je zelf uitdokteren wat je het fijnste en lekkerste vind. Keizer broodjes in en voorverwarmde airfryer 4 minuten op 190 alleen het knapperige van het broodje kun je alleen in een oven krijgen. Frits in de airfryer is prima ander spul is voor mij funest (fiandel en frikandel gehaktbal uitgezonderd) het bruine gefrituurde kroket bami nassi schijf krijg je niet in een airfyer.PUNT of je het koopt via die grote lampen fabriek of van de ijzerboer om de hoek maakt geen f..k uit. Een lekkere soep als voorbeeld; bruine bonen soep nu in deze tijd kil en koud die laat je een dag weken in water en dan airfryer ik hoor je hier al schateren. Dat is het verschil een Chinees houd de groente onder de hete kraan beetgaar . Jij kookt het gaar. Wij hebben hete lucht oven/airfryer/potten en pannen dat maken we heet op inductie. Zie je het verschil? Wij zijn allemaal anders. Hamburgers via de caf ook daar is heel veel verschil in elke caf is anders en jij bent uniek anders.

 11. Dag Pim,

  Het enige verschil dat ik uit jouw opsomming kan opmaken is het formaat van het apparaat ten opzichte van een hetelucht oven (dat direct het verschil in opwarmtijd verklaart) en het mandje van de airfryer, die voorkomt dat je groentes in hun eigen vocht baden en zorgt dat bijvoorbeeld de bitterballen makkelijker krokant worden. Naar mijn mening kun je dus een kleinere oven met een frituurmand er in zetten en dan heb je hetzelfde resultaat.

  Dit lijkt mij sterk, en dus ben ik meer benieuwd wat nou echt het verschil is. Die zie ik in jouw opsomming namelijk niet terug. Denk aan air flow regelaar, temperatuur regelaar. Kun je me dit wellicht vertellen? Wat je nu doet is namelijk appels met grote appels zonder klokhuis vergelijken, niet met peren.

  1. Hoi Nick, sorry voor de late reactie. Ik heb een video gemaakt waarin ik de airfryer test met een oven. Het blijft inderdaad een lastige vergelijking, vooral omdat ook iedereen een andere oven heeft. Ik probeer alleen aan te tonen dat je met een Airfryer sneller bepaalde dingen kunt klaarmaken dan met een oven. In mijn ogen vervangt een airfryer wel je frituurpan, maar niet je oven. Het kan wel taken van je oven overnemen. Daarom zijn beide machines in de keuken onmisbaar!

 12. Mijn mening is dat deze vergelijkingen kant noch wal raken, hoe kun je 2 apparaten testen met geheel verschillende vermogens en daarmee naar de buitenwereld toeteren dat de één beter is dan de andere en vind daarom deze vergelijking erg misleidend. De Philips dankt zijn zijn succes aan het hoge vermogen in een klein oventje nl. ca. 2100 Watt voor XL en ca 2200 Watt voor XXL. Neem je een turbo heteluchtoven met een vermogen van ca 3500 Watt dan komt een goede vergelijking in de buurt en zal de baktijd en opwarmen nagenoeg gelijk zijn. De grotere inhoud van de oven zal de airfryer verslaan. Ik voorspel dat de airfryer een hipe wordt als de turbo heteluchtoven bekender en betaalbaarder wordt en leverbaar met minimaal 3500 Watt. Natuurlijk zijn de accessoires van Philips met het mandje met de bodem van gaas een een must ook voor de oven. Mensen welke een nieuwe keuken kopen, zouden dan meteen de goede oven kunnen kopen.

  1. Beste Rozema, dank voor de reactie. Ik heb zelf de test uitgevoerd en ik ben van mening dat mijn vergelijking wel degelijk hout snijdt. De Philips is 2x sneller dan een moderne hetelucht oven. Trek zelf verder je conclusie. Ik wens je veel plezier met je turbo heteluchtoven! Ik ben zelf van mening dat beide machines onmisbaar zijn in de keuken.

 13. Je werkt niet voor Philips, maar wordt wel gesponsord. Geeft niet, hoor. Het is overduidelijk. Bovendien geef je kul argument. Een oven is groter, ja dan duurt het opwarmen wat langer. Eenmaal op dezelfde temperatuur zal een product dezelfde tijd nodig hebben om te garen. Hetzelfde als je een ei in een liter of 20 liter kokend water gooit. Het volume maakt niet uit. De temperatuur doet de garing.
  In een oven kun je ook een rekje plaatsen, dan wordt je product ook niet zompig. Wel eens van bakpapier gehoord. Gouden tip!
  Kijk hier eens: https://community.consumentenbond.nl/woning-huishouden-8/wat-is-het-verschil-tussen-een-airfryer-en-een-heteluchtoven-16246

  1. Nico, dank voor je reactie. Ik word ook niet gesponsord, ik heb alleen een machine ontvangen om onafhankelijke te beoordelen. En als je denkt dat je oven goed genoeg is, dan laat je het daar toch bij :)

 14. Top top deze uitleg in de film. Ik stond op het punt de airfryer aan onze dochter te geven na de aanschaf van de heteluchtoven. Gelukkig kwam ik jouw filmpje tegen. Helder en duidelijk. Bedankt. Groet Theresia

 15. Vraag
  Heb ook een air fryer maar dan in een oven model dus geen Mand alleen rekjes waar ik alles op moet liggen en een drain mand en een spit Blijf de recepten gelijk dan

  1. Hi Rita, ik heb hier geen ervaring mee. Maar vanuit mijn eerste indruk lijkt mij dat deze machine anders werkt dan een traditionele airfryer.

 16. Gebruik een AEG airfry tray

  Hey Pim,

  Als je friet in de oven op een bakplaat legt, dan wordt hij niet rondom gaat. Je moet dus een AEG airfry tray gebruiken hiervoor..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven