Is een Airfryer overbodig als je al een heteluchtoven hebt?

philips-airfryer-vs-heteluchtoven

Philips Airfryer vs heteluchtoven

Je bent in de markt voor een nieuwe frituurpan. En zo’n hetelucht friteuse van Philips, nou dat lijkt je wel wat. Maar je hebt al een heteluchtoven staan in je keuken. Heeft het dan wel zin om een hetelucht friteuse te kopen? Is dat niet gewoon precies hetzelfde? Je vind hier het antwoord.

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Disclaimer

Disclaimer: In dit artikel vergelijk ik mijn ervaring met airfryers met mijn eigen hetelucht oven. Het is onmogelijk voor mij om alle soorten ovens te vergelijken met een airfryer. Uit de reacties blijkt dat er ook snelle tubo-ovens zijn die net zo snel warm zijn als een airfryer. Maar lang niet iedereen heeft zo’n type oven in huis staan. Ik gebruik zelf een standaard hetelucht oven van AEG, ik gebruik deze met plezier. Toch merk ik dat mijn airfryer taken overneemt van mijn grotere oven, denk aan het bereiden van een rollade of afbakbroodjes. Voor een diepvriespizza gaat bij mij toch wel de oven aan, simpel omdat deze niet goed past in een airfryer ;)

Video: Airfryer of Oven? Friet & Kroket Test

In deze video maak ik een portie verse friet en een Mora kroket klaar voor één persoon. Deze snacks maak ik klaar in een Philips Avance Airfryer XXL en een AEG hetelucht oven. Veel mensen denken dat een oven hetzelfde is als een airfryer, maar is dat wel zo?

Uit mijn test blijkt dat de baktijd van friet en een kroket 2x zolang duurt in een oven in vergelijking met een airfryer. Dat is echt een groot verschil. Een oven doet ongeveer 30 minuten over het bereiden van de patat en de kroket. Een airfryer doet dit slechts in een kwartiertje. En dat is inclusief voorverwarmen van de keukenapparaten.

De smaak van de friet was voor zowel de oven als de hetelucht friteuse goed te noemen. Maar toch vond ik hier en daar wat slappe en glazige frietjes die uit de oven kwamen. De kroket kwam heet maar slap uit de oven. De Mora kroket uit de airfryer was een stuk krokanter, maar helaas toch niet zo krokant als je gewend bent uit een normale frituurpan.

Is een heteluchtoven hetzelfde als een hetelucht friteuse?

Een airfryer wordt gezien als een mini-oven. Dus in de basis kun je zeggen dat een airfryer een oven is. Toch verschillen de machines, want alleen omdat een airfryer werkt op hetelucht wil het nog niet zeggen dat het simpelweg een ordinaire oven is, maar dan in het klein.

philips-avance-airfryer-xl-350x350Ik heb zelf een hetelucht oven en diverse airfryers van verschillende merken. En sinds dat ik een hetelucht friteuse in huis heb gebruik ik mijn hetelucht oven een stuk minder dan voorheen. Hoe komt dat?

Om je het verschil duidelijk te maken tussen een airfryer en een heteluchtoven heb ik een paar punten opgesomd waarin de airfryer verschilt ten opzichte van een oven.. Een heteluchtoven kent ook weer zijn voordelen boven de airfryer. Het is maar net wat je klaar wilt maken en hoe snel het klaar moet zijn.

#1 – Voorverwarmen binnen een paar minuten

Als je eten wilt bereiden in een oven, dan moet je de oven voorverwarmen. Afhankelijk van het formaat en type oven dat jij hebt, duurt het toch al gauw tien minuten voordat de oven 180 graden heeft bereikt. Tenzij je een ‘tubo hetelucht oven‘ hebt. Dit type oven heeft een warmte-element voor de ventilator zitten waardoor hetelucht in de oven geblazen wordt. Maar lang niet iedereen bezit dit type oven, de meeste mensen hebben een conventionele oven of heteluchtoven en deze doen er gewoon wat langer over.

Hoe zit dat met bijvoorbeeld een Philips Airfryer XL? Deze machine is binnen 2-3 minuten verwarmd op 180 graden. Zijn grotere broer, de Philips Airfryer XXL hoef je niet eens voor te verwarmen. Een airfryer is dus sneller dan de meeste ovens als het gaat om voorverwarmen.

En dat is vooral handig als je maar een klein gerechtje wil maken. Zoals aardappeltjes, frietjes, snacks of een stokbroodje. Want ga je hiervoor echt helemaal je oven aanzetten? Met een airfryer doet je dat gewoon veel sneller.

#2 – Krokante snacks en goudgele friet

De ovensnacks en ovenfriet ligt in elke supermarkt. Dus waarom zou je nog een frituurpan of airfryer nodig hebben als je jouw favoriete snacks ook in een oven kunt bereiden.

mora-en-kwekkeboom-oven-kroketten

Ik weet niet wat jouw ervaring is met snacks uit de oven. Maar het valt mij toch altijd een beetje tegen. De krokantheid ontbreekt vaak. En de snacks of de friet is niet gelijkmatig gegaard. Dat komt omdat je geen gaasmandje kunt gebruiken in een heteluchtoven. Je product ligt namelijk op een plaat en de onderzijde ligt er dan een beetje zompig bij.

Oke, je kunt de friet ook op een speciaal rekje leggen of een ander accessoire. Maar niet iedereen heeft dit in huis en hoe schud je de friet op?

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

De airfryer is een hetelucht friteuse die juist goed overweg kan met snacks en friet. Moet je dan altijd ovenproducten gebruiken in de airfryer? Absoluut niet. Een goedkope frikandel van een onbekend merk is geen enkel probleem. Friet van een budgetmerk? No problemo, gooi het er maar in. Want de airfryer gaart je snacks perfect met een krokant resultaat.

Dat komt omdat je snacks in een gaasmandje liggen waar een constante stroom van hetelucht langs wervelt. Met resultaat: hete friet en frikandellen in een cripsy jasje. En dat is wat we willen.

airfryer-gerechten-1

Zijn ovensnacks dan helemaal overbodig om te kopen voor je toekomstige airfryer? Nee, dat niet. Met hetelucht is het lastig om gepaneerde producten te bruinen. Daarom moet je even opletten met gepaneerde snacks, zoals bamischijven en kaassouflés. Voor het mooiste resultaat is het advies om snacks te kopen die geschikt zijn voor oven of airfryer. Mora heeft bijvoorbeeld ruime keuze aan ovensnacks. Het nadeel van ovensnacks is wel de prijs. Deze ligt een stuk hoger dan normale frituurhappen.

In een oven kun natuurlijk ook heerlijke aardappelgerechten maken en friet lukt ook nog wel. Maar mijn ervaring is dat het in een airfryer minder gedoe is en de resultaten beter zijn.

#3 – Een totaal nieuwe manier van eten bereiden

Ja, ja dat zal wel. Ik hoor het je denken. Alsof eten uit een airfryer anders smaakt dan eten uit een heteluchtoven. Het is toch allemaal bereid met hetelucht? Dus dat moet wel hetzelfde smaken?

Goed dat je skeptisch bent. Maar geloof mij, het resultaat is echt verschillend. Ik vind zelf groentes uit de oven lekker. Wat ik dan doe is een ovenplaat pakken. En hierop leg ik stukjes paprika, courgettes, champignons en tomaat. Na een tijdje in de oven ruikt het allemaal lekker. Maar de plaat is behoorlijk nat geworden. De groente is niet geroosterd maar eerder gekookt in zijn eigen vocht. De smaak is goed, maar je zit wel met een nattig gerecht. Je kent het wel, een bord met een plas sap erop.

airfryer-gerechten-5

Maak je dit gerecht in de airfryer? Dan komen de groentes er totaal anders uit. Dat komt omdat de hete lucht langs je groentes stroomt waardoor je de groentes poft. Vocht druipt door het mandje de pan in. En dit vocht verdampt deels, omdat overtollige hete lucht aan de achterzijde van de Airfryer wordt afgevoerd.

Het resultaat zijn knapperige groentes die niet nattige zijn. Ik houd daar wel van. En dit bereik je eigenlijk alleen met de Airfryer.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen. Laatst maakte ik een kip cordon bleu. Nou, ik heb nog nooit zo’n krokante, luchtige en niet vette kip cordon bleu op mijn bord gehad. Dankzij de werkwijze van de airfryer.

kip-cordon-blue-uit-de-airfryer

Kent de Airfryer dan alleen maar voordelen?

Als je een airfryer koopt, kan dan je hetelucht oven de deur uit? Nee, niet doen. Zie een airfryer als een nieuwe tool in jouw keuken. Het is een handige nieuwe toevoeging aan je keukenapparatuur. Je oven ga je echt nog wel gebruiken. Zeker als je grotere gerechten wil maken, dan is een hetelucht oven onmisbaar. Denk aan ovenschotels, een groot stuk vlees of andere gerechten die je gewoon veel beter klaar kunt maken met een oven.

Ik zie zelf de airfryer als vervanging voor mijn frituurpan. Maar toch een frietje van de snackbar op zijn tijd is ook lekker. Ik zie mijn airfryers ook als vervanging voor mijn koekenpan, want een koekenpan gebruik ik bijna nooit meer. En mijn oven staat minder vaak aan, omdat voor de kleinere taken een airfryer echt super fijn is.

Een arfryer vraagt wel om gewenning. Het is een nieuwe manier van eten bereiden zoals ik je al vertelde. Je moet er echt mee leren werken. De eerste paar keren moet je ook niet teleurgesteld zijn als je gerecht niet goed uit de verf komt. Je moet de beste formules leren ontdekken voor jouw gerecht. Want met een airfryer kun je de tijd en temperatuur instellen. En deze combinatie is cruciaal voor een geslaagd gerecht.

Maar gelukkig delen enthousiaste airfryer gebruikers massaal recepten met baktijden. En ook Philips Chef, Martin Senders deelt wekelijks recepten op zijn Facebook pagina.

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Tip: Voor en Nadelen van Airfryers

Maar welke Airfryer moet ik dan kopen?

Je moet natuurlijk niks. Ben je blij met jouw oven? En maak je hier al de lekkerste friet, snacks en andere dingen mee? Dan moet je het daar vooral bij houden. Wil je liever je oven minder vaak gebruiken en zoek je een vervanging voor je oude frituurpan? Dan is een hetelucht friteuse zeker interessant. Welke is nu het beste voor jou? Lees hier het advies over de beste airfryers.

Consumentenbond forum

Op het forum van de Consumentenbond werd ook de vraag gesteld wat nu de verschillen zijn tussen een airfryer of oven? Hieronder een paar voors en tegens:

 • Noëlle zegt: Technisch gezien is er geen verschil, ze werken beide met een hitte-element en deze hitte wordt verspreid door een ventilator. Alleen de vormgeving is verschillend. Maar doordat lucht onder het mandje circuleert wordt de inhoud gelijkmatiger en sneller verhit dan bij een normale oven.
 • Fred B zegt: Met een hetelucht oven kun je veel meer. De geschikte producten voor de airfryer kunnen ook in de oven. Dus als je al een oven hebt zou ik geen airfryer kopen.
 • Aardvark zegt: Friet maken in de oven is een klein drama, het opschudden in een airfryer is veel eenvoudiger. Aanwezig vet druppelt in een airfryer naar de bodem, terwijl in en oven het product in het vet blijft liggen. Daarnaast is de luchtcirculatie intenser in een airfryer, dat kan een ander effect geven op je gerechten.
 • Ekokok zegt: Wij maken friet gewoon in de oven, na 15 minuten opschudden, het gaat prima.
 • Natalie zegt: Ik heb een oven en heb nooit een airfryer gemist. Maar mijn friet gaat de olie in en echt niet de oven.
 • Monique zegt: Ik heb een airfrer en ik maak er veel mee klaar. Diepvriesfriet smaakt niet zo lekker als uit de friturpan, maar verse frietjes zijn echt heerlijk.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Zowel een oven als een airfryer zijn naar mijn eigen mening onmisbaar. Ze vullen elkaar mooi aan, veel succes met je keuze. En onthoud, ik respecteer je keuze – ik hoop ook dat je de mijne respecteert.

36 gedachten over “Is een Airfryer overbodig als je al een heteluchtoven hebt?”

 1. Je zegt: “Zoals de twee maal goedkopere Princess Digital Aerofryer XL. Deze hetelucht friteuse is prima, maar kan lang niet alle gerechten aan die je wel in een Philips Airfryer kunt bereiden”.

  Kan je voorbeelden noemen? Ik wilde morgen een Princess aanschaffen maar ben nu wéér aan het twijfelen. Tja…de prijs hè…. :(

  1. De Aerofryer heeft niet dezelfde kwaliteit als een Airfryer. De manier waarop hetelucht langs je product gaat is bij de Aerofryer anders. Ik kan niet precies soorten gerechten noemen.

   Maar ga er maar van uit dat standaard frituursnacks prima zullen werken. Wil je meer creatief ermee gaan koken, dan zou ik toch voor de Philips gaan.

  1. Beste Thea, het zijn beiden hetelucht friteuses. Een hetelucht friteuse is een manier van frituren met hete lucht. Diverse fabrikanten maken hetelucht friteuses. Waaronder Philips, Tefal en Princess.

 2. Vergeef me mijn skeptiek, maar als je een zogenaamd objectief artikel schrijft, en in ’t zelfde artikel staat een link om ’t product te kopen, dan moet de gemiddelde lezer toch wel echt een pannekoek zijn om enig geloof te hebben in wat je schrijft toch? Er zijn zat roosters om gewoon in je oven of combimagnetron te plaatsen die perfect ’t zelfde resultaat hebben, maar dan voor een schappelijke prijs.

  Veel plezier nog!

  1. Hi Kim,

   Bedankt voor je reactie. Ik probeer met dit artikel duidelijk te maken dat een Airfryer niet hetzelfde is als een hetelucht oven. Het is een totaal andere manier van eten bereiden.

   Het klopt dat je via mijn site een Airfryer kunt kopen. Maar dat heeft verder niets met de geloofwaardigheid van dit artikel te maken.

   Het is gebaseerd op mijn ervaring en mijn mening. En in dit artikel geef ik mijn advies.

   Ik begrijp wel je argwaan, maar vergis je niet. Kieskeurig.nl, Consumentenbond.nl, Zoover.nl, Beslist.nl en Independer.nl en alle andere vergelijkingssites bieden ook informatie aan en presenteren ook links om het product te kopen.

   Dit is een veel voorkomende verdienmodel. Want een site maken kost veel tijd en geld. Dus het is niet vreemd dat site eigenaren ook wat willen verdienen om alles te kunnen bekostigen.

   Je hebt ongetwijfeld al vele online aankopen gedaan op basis van advies van websites, die via jouw aankoop een commissie hebben ontvangen.

   Groet, Pim

 3. Ik zou wel eens een vergelijking willen zien tussen de airfryer en een American cooker van Blokker ,… Je weet wel, dat ding dat al een eeuwigheid op de markt is voordat de marketing specialisten van Philips met de airfryer kwamen …

 4. Ik heb een combimagnetron met heteluchtoven. De oven functie heeft een vochtsensor waardoor de patat heerlijk knapperig blijft. Ik heb een airfryer gekregen. Mijn Kids gebruiken hem voor afbakbroodjes. Voor mij heeft het ding totaal geen toegevoegde waarde. Kan er niks mee met een gezin met vier kinderen. Veel te klein en patat vind ik in mijn oven gewook het lekkerst

 5. De Philips Airfryer is ontzettend moeilijk schoon te maken, want je kunt daar niet bij komen waar veel vet en vuil zit. Ook het mandje van ijzer na schoonmaken blijven de haren van de spons achter. Komt later bij bakken in je voedsel terecht. Is dus niet gezond. Bepaalde voedselproducten worden helaas niet allemaal gaar in de airfryer. En het huis stinkt ook naar nare luchtjes. Zou Philips vragen om hun design te verbeteren.

 6. ben erg teleurgesteld. Heb zowel frites als kroketten precies volgens gebruiksaanwijzing gedaan en de kroketten waren vanbinnen nog bevroren en wit en de frites was bleek en niet krokant.
  Nu schijn je met oven frites/kroketten betere resultaten te krijgen, maar deze zijn ook veel vetter en dat is juist waarom ik de airfryer gekocht heb om vet te minderen. Dan schiet ik er dus niks mee op.

  1. Beste Yolanda,

   Wat voor merk Airfryer heb je gekocht?

   De gebruiksaanwijzing geeft een standaard baktijd weer voor airfryers in het algemeen. Baktijden hangen eigenlijk per merk en model af.

   Wat ik zou doen is je frites een beetje met arachideolie insmeren, je airfryer op 180 graden zetten en ze dan 10 tot 12 minuten airfryer. Kroketten zullen helaas wel wat bleek blijven, maar voor de rest moet de smaak en de temperatuur net zo zijn als dat je gewend bent uit de frituur.

   Probeer het nog een keertje, test vooral dingen uit. Komt goed! Succes.

 7. Wat een onzin artikel, ben er niet door overtuigd.
  Ik heb een heteluchtoven die ik niet eens voor hoef te verwarmen.
  Qua tijd.. ook onzin.
  Groente grillen gaat uitstekend als je antilek bakjes gebruikt in de oven. En als je een mooie contactgrill hebt gaat het helemaal fantastisch!
  Patat uit de oven ook geen tijdverlies. Kwestie van goede temperatuur uitvogelen.
  Bovendien weer een onzin apparaat wat veel ruimte inneemt in de keuken. Minder onnodige spullen mensen! Dat leeft een stuk gezonder, rustiger en prettiger!
  Groetjes!

 8. Deze week de Philips Airfryer XL gekocht. We frituren al enkele jaren niet meer en gebruikten tot nu toe de oven varianten voor frites en snacks. Het resultaat was nooit echt goed. De producten blijven zacht, slap. Het resultaat van de airfryer is echter boven verwachting. De frites van Beyerland is perfect. De oven bami schijven van Jumbo idem dito! Ook afbakbroodjes zijn in enkele minuten klaar. We gaan door met experimenteren.

 9. Wij willen binnenkort een nieuwe keuken met inbouwapparatuur kopen.
  Om te voorkomen dat er losse apparatuur op het aanrecht komt te staan willen wij ook graag een inbouw-airfryer mee bestellen. Volgens de keukencentra die wij bezocht hebben bestaat dit nog niet !.
  Graag reactie.

  1. Beste Harry, bedankt voor je vraag. En leuk dat je een nieuwe keuken krijgt, altijd spannend! Helaas is er nog geen inbouw airfryer te koop. Ik zou dus kijken hoe je op een creatieve manier je airfryer kunt ‘wegwerken’. Veel succes en alvast veel plezier met de nieuwe keuken.

 10. Smaken verschillen dit is 1 die je nooit overschatten mag. Frituren is altijd overheerlijk maar ongezond dus let daar op. Airfryer is heel wat anders je moet altijd voor je zelf uitdokteren wat je het fijnste en lekkerste vind. Keizer broodjes in en voorverwarmde airfryer 4 minuten op 190 alleen het knapperige van het broodje kun je alleen in een oven krijgen. Frits in de airfryer is prima ander spul is voor mij funest (fiandel en frikandel gehaktbal uitgezonderd) het bruine gefrituurde kroket bami nassi schijf krijg je niet in een airfyer.PUNT of je het koopt via die grote lampen fabriek of van de ijzerboer om de hoek maakt geen f..k uit. Een lekkere soep als voorbeeld; bruine bonen soep nu in deze tijd kil en koud die laat je een dag weken in water en dan airfryer ik hoor je hier al schateren. Dat is het verschil een Chinees houd de groente onder de hete kraan beetgaar . Jij kookt het gaar. Wij hebben hete lucht oven/airfryer/potten en pannen dat maken we heet op inductie. Zie je het verschil? Wij zijn allemaal anders. Hamburgers via de caf ook daar is heel veel verschil in elke caf is anders en jij bent uniek anders.

 11. Pingback: Airfryer: slecht voor je gezondheid?Hof Van Alkmaar | Hof Van Alkmaar

 12. Dag Pim,

  Het enige verschil dat ik uit jouw opsomming kan opmaken is het formaat van het apparaat ten opzichte van een hetelucht oven (dat direct het verschil in opwarmtijd verklaart) en het mandje van de airfryer, die voorkomt dat je groentes in hun eigen vocht baden en zorgt dat bijvoorbeeld de bitterballen makkelijker krokant worden. Naar mijn mening kun je dus een kleinere oven met een frituurmand er in zetten en dan heb je hetzelfde resultaat.

  Dit lijkt mij sterk, en dus ben ik meer benieuwd wat nou echt het verschil is. Die zie ik in jouw opsomming namelijk niet terug. Denk aan air flow regelaar, temperatuur regelaar. Kun je me dit wellicht vertellen? Wat je nu doet is namelijk appels met grote appels zonder klokhuis vergelijken, niet met peren.

  1. Hoi Nick, sorry voor de late reactie. Ik heb een video gemaakt waarin ik de airfryer test met een oven. Het blijft inderdaad een lastige vergelijking, vooral omdat ook iedereen een andere oven heeft. Ik probeer alleen aan te tonen dat je met een Airfryer sneller bepaalde dingen kunt klaarmaken dan met een oven. In mijn ogen vervangt een airfryer wel je frituurpan, maar niet je oven. Het kan wel taken van je oven overnemen. Daarom zijn beide machines in de keuken onmisbaar!

 13. Mijn mening is dat deze vergelijkingen kant noch wal raken, hoe kun je 2 apparaten testen met geheel verschillende vermogens en daarmee naar de buitenwereld toeteren dat de één beter is dan de andere en vind daarom deze vergelijking erg misleidend. De Philips dankt zijn zijn succes aan het hoge vermogen in een klein oventje nl. ca. 2100 Watt voor XL en ca 2200 Watt voor XXL. Neem je een turbo heteluchtoven met een vermogen van ca 3500 Watt dan komt een goede vergelijking in de buurt en zal de baktijd en opwarmen nagenoeg gelijk zijn. De grotere inhoud van de oven zal de airfryer verslaan. Ik voorspel dat de airfryer een hipe wordt als de turbo heteluchtoven bekender en betaalbaarder wordt en leverbaar met minimaal 3500 Watt. Natuurlijk zijn de accessoires van Philips met het mandje met de bodem van gaas een een must ook voor de oven. Mensen welke een nieuwe keuken kopen, zouden dan meteen de goede oven kunnen kopen.

  1. Beste Rozema, dank voor de reactie. Ik heb zelf de test uitgevoerd en ik ben van mening dat mijn vergelijking wel degelijk hout snijdt. De Philips is 2x sneller dan een moderne hetelucht oven. Trek zelf verder je conclusie. Ik wens je veel plezier met je turbo heteluchtoven! Ik ben zelf van mening dat beide machines onmisbaar zijn in de keuken.

 14. Je werkt niet voor Philips, maar wordt wel gesponsord. Geeft niet, hoor. Het is overduidelijk. Bovendien geef je kul argument. Een oven is groter, ja dan duurt het opwarmen wat langer. Eenmaal op dezelfde temperatuur zal een product dezelfde tijd nodig hebben om te garen. Hetzelfde als je een ei in een liter of 20 liter kokend water gooit. Het volume maakt niet uit. De temperatuur doet de garing.
  In een oven kun je ook een rekje plaatsen, dan wordt je product ook niet zompig. Wel eens van bakpapier gehoord. Gouden tip!
  Kijk hier eens: https://community.consumentenbond.nl/woning-huishouden-8/wat-is-het-verschil-tussen-een-airfryer-en-een-heteluchtoven-16246

  1. Nico, dank voor je reactie. Ik word ook niet gesponsord, ik heb alleen een machine ontvangen om onafhankelijke te beoordelen. En als je denkt dat je oven goed genoeg is, dan laat je het daar toch bij :)

 15. Top top deze uitleg in de film. Ik stond op het punt de airfryer aan onze dochter te geven na de aanschaf van de heteluchtoven. Gelukkig kwam ik jouw filmpje tegen. Helder en duidelijk. Bedankt. Groet Theresia

 16. Vraag
  Heb ook een air fryer maar dan in een oven model dus geen Mand alleen rekjes waar ik alles op moet liggen en een drain mand en een spit Blijf de recepten gelijk dan

  1. Hi Rita, ik heb hier geen ervaring mee. Maar vanuit mijn eerste indruk lijkt mij dat deze machine anders werkt dan een traditionele airfryer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top