Hoe werkt een airfryer?

Hoe-werkt-een-airfryer-header

Wat gebeurt er in een airfryer en waarom is het zo’n handig en onmisbaar keukenapparaat. Of je nu fan bent van een frietje op z’n tijd met een snack. Of ben je meer van de gezonde gegrilde groenten? Je kunt het vaak zo gek niet bedenken of je kunt het maken in de airfryer. Ben je benieuwd hoe een airfryer precies werkt? Lees verder om erachter te komen!

Recepten en Airfryer Tips?
👍 Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Een airfryer is een compact apparaat dat je eten efficiënt bereidt door gebruik te maken van (hete) luchtstromingen. Het apparaat maakt gebruik van een ventilator en een verwarmingselement om lucht op te warmen en in het apparaat te circuleren.

Wat is een airfryer?

Een airfryer of hetelucht friteuse is een compact keukenapparaat om eten mee te bereiden. De airfryer maakt gebruik van krachtige luchtstromingen om je gerecht te airfryen. Naast airfryen kan het apparaat je gerecht ook grillen, roosteren, bakken, braden en in sommige gevallen zelfs stomen.

inventum-gf400hl-verschil-inventum-gf500hl

Het eten wordt bereid zonder het toevoegen van grote hoeveelheden frituurolie zoals bij een frituurpan. En de bereiding is vele malen sneller dan een heteluchtoven, het kan vaak wel 50% van de tijd schelen.

Lees meer over wat een airfryer is.

Wat doet een airfryer?

Een airfryer zuigt lucht aan met een ventilator en verwarmd deze op een bepaalde temperatuur via een verwarmingselement. De lucht circuleert in de compacte pan van de airfryer waarmee het gerecht verhit wordt.

Bekijk hier hoe lucht circuleert in het mandje van een airfryer:

In de meeste gevallen wordt de lucht omlaag geblazen en het gerecht wordt bij de meeste airfryers grotendeels van bovenaf verwarmt door het verwarmingselement.

De lucht circuleert met een snelheid van wel 70 kilometer per uur in het mandje van je airfryer. Doordat de luchtkamer van een airfryer compacter is dan dat van een oven is het rendement ook veel hoger. Dat betekent dat je gerecht veel sneller klaar is.

Hete lucht circuleert met een snelheid van 70 km/u in de mand van de friteuse, die vervolgens de warmte gelijkmatig in het apparaat verdeelt.
Bron: Philips.nl

Overtollige hetelucht wordt met het vocht uit de ingrediënten naar buiten geblazen. In de basis is een airfryer dus eigenlijk een soort droogmachine. Een airfryer zorgt er dus voor dat vocht via de luchtuitlaat naar buiten geblazen wordt in de vorm van damp.

damp-condens-uit-airfryer-afzuigkap

Door deze techniek worden frietjes krokant en kunt je groenten mooi roosteren. Dit komt mede door het frituurmandje dat een open gaasbodem heeft waardoor de hete lucht kan circuleren. Sommige airfryers beschikken zelfs over een mandje met geopende zijkanten voor extra luchtcirculatie.

In sommige gevallen is het niet wenselijk om de ingrediënten te drogen of te roosteren. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van airfryer accessoires. Deze accessoires toveren de airfryer om tot een ander soort pan.

Een grillplaat zorgt ervoor dat je de airfryer meer als een wokpan kunt gebruiken of je kunt er vlees mee grillen. Een bakvorm zorgt dat het vocht in je ingrediënten meer behouden blijft, zo kun je dus vis stoven of een groenteschotel maken waarbij de groenten niet uitdroogt.

Heb je olie nodig?

In sommige gevallen is olie nodig in de airfryer voor geleiding van de hetelucht. Natuurlijk wordt er geen gebruik gemaakt van frituurvet of frituurolie, maar van een natuurlijk olie zoals olijfolie, pindaolie of een avocado olie.

krieltjes-met-een-beetje-olie-in-airfryer
Beetje olie toevoegen aan krieltjes

De olie helpt de airfryer een beetje omdat de olie de hete lucht beter langs je ingrediënten geleidt. Hierdoor krijgen je ingrediënten een mooiere kleur en zullen deze knapperig of krokanter worden.

Je voegt in de meeste gevallen maar een eetlepel olie toe. En als je een mooie olijfolie gebruikt dan is dat ook hartstikke gezond. En vergis je niet, al het overtollige vet druipt bij gebruik van het standaard frituurmandje gewoon op de bodem van de pan. Je eet dus in de meeste gevallen vetarm.

Welke technologie gebruikt een airfryer om voedsel te bereiden?

Elke producent van hetelucht friteuses heeft er zijn eigen marketingterm voor. Maar in de meeste gevallen is het gewoon hete lucht technologie waarbij lucht door een ventilator in de rondte wordt geblazen in het mandje van je airfryer.

verwarmingselement-ventilator-philips-airfryer-xl-en-l
Onder de motorkap van de Essential modellen

Een uitzondering zijn de Philips Airfryer modellen. De duurdere varianten maken gebruik van een unieke luchtwerveling. Het verschil is namelijk dat deze modellen twee ventilatoren gebruiken in plaats van één.

Hierdoor wordt de lucht aangezogen in het mandje in plaats van dat de lucht omlaag geblazen wordt. Dankzij deze techniek wordt het gerecht van twee kanten verwarmd. Het is dan niet nodig om bijvoorbeeld een hamburger om te draaien in dit type airfryer.

Luchtroosters van een airfryer

Een airfryer heeft meerdere luchtroosters. De bovenkant van de airfryer heeft het grootste luchtrooster die de lucht van buitenaf de airfryer inzuigt.

uitlaatrooster-phliips-airfryer-xxl-en-xl

Aan de achterkant van de airfryer bevindt zich ook altijd een luchtrooster die fungeert als luchtuitlaat. Hier wordt de overtollige hete lucht naar buiten geblazen.

Soms bevat een airfryer ook luchtroosters langs de zijkant van airfryer aan de onderkant. Hier wordt ook hete lucht naar buiten geblazen, dit is vaak lucht die zich heeft verzameld buiten de pan van de airfryer.

De bediening van de airfryer

Om te beantwoorden hoe een airfryer werkt is het natuurlijk ook belangrijk om naar de bediening te kijken van de airfryer. Want hiermee stuur je de airfryer natuurlijk aan.

In de basis beschikt een airfryer over een analoog of digitaal bedieningspaneel. Met behulp van toetsen of een draaiknop kun je verschillende settings wijzigen. Qua toetsen kunnen het druktoetsen zijn of capacitieve toetsen, dit zijn gevoelloze tiptoetsen of touch toetsen.

kitchen-brothers-airfryer-display-iconen

Standaard kun je de timer en de temperatuur instellen op de airfryer. Doorgaans kan een airfryer ingesteld worden tot maximaal 60 minuten, in sommige gevallen kan de airfryer slechts tot 30 minuten worden ingesteld.

De temperatuur heeft in de meeste gevallen een maximum van 200 graden celsius. Maar er zijn airfryers die tot wel 240 graden ingesteld kunnen worden. De minimale temperatuur varieert van 40 tot en met 80 graden.

Je zult merken dat je de temperatuur van een airfryer in de meeste gevallen instelt tussen de 150 en de 200 graden. Lagere temperaturen worden minder gebruikt.

Veel airfryers beschikken naast een manuele functie ook over voorkeuze programma’s. Deze kookprogramma’s bevatten een aanbevolen instelling om een bepaald gerecht mee te maken. Meestal kan er gekozen worden uit een programma voor frietjes, vlees, vis, gebak, groenten, garnalen en drumsticks.

tefal-easy-fry-precision-ey4018-makkelijk-te-bedienen

Het kookprogramma bevat standaard een voorkeur voor een temperatuur. Sommige airfryers stellen ook direct de juiste timer erbij in. Het is aan te raden om goed de handleiding te raadplegen waar je elk kookprogramma voor kunt gebruiken.

Slimme airfryers doen ook hun intrede. Zo zijn er airfryers op de markt die met sensoren kunnen meten wat voor gerecht je wilt maken in je airfryer en hier dynamisch de timer en temperatuur op kunnen instellen. Het handige is dat zelfs tijdens de bereidingstijd de instellingen automatisch aangepast worden door de airfryer.

Hoe werkt het voorverwarmen?

Moet je een airfryer wel of niet voorverwarmen. Daar zijn de meningen vaak over verdeeld. De meeste fabrikanten geven aan dat voorverwarmen niet nodig is. Maar dat zou een fabrikant van ovens ook zeggen.

Philips-Airfryer-Essential-L-HD9252-digitale-bediening

Ik adviseer je om als het kan de airfryer wel voor te verwarmen. Zeker als je bijvoorbeeld vlees of vis gaat airfryen.

Het voorverwarmen is heel gemakkelijk. Sommige airfryers hebben er zelfs een speciale stand voor om de airfryer mee voor te verwarmen. Maar je kunt het ook prima zelf doen. Het enige wat je moet doen is de airfryer instellen op bijvoorbeeld 180 graden en stel de timer in op 5 minuten. Je airfryer is dan goed voorverwarmd.

Lees hier meer over het voorverwarmen van je airfryer.

Hoe werkt het afkoelen?

Als de airfryer klaar is met airfryen dan schieten sommige airfryers in een afkoelmodus. Wat je dan merkt is dat de timer op 0 staat maar dat de ventilator nog blijft blazen, alsof de airfryer dus nog bezig is.

luchtuitlaat-ninja-af300eu-airfryer

Maar wat de airfryer doet is de overtollige hete lucht uit het mandje naar buiten blazen. Het verwarmingselement staat uit, dus er wordt alleen koele lucht van buitenaf in de airfryer gezogen.

Door deze techniek wordt het mandje van de airfryer dus sneller afgekoeld en dit is natuurlijk een veilig in gebruik.

Een afkoelmodus is niet standaard bij airfryers, sommige merken maken hiervan gebruik. Heeft jouw airfryer het niet? Dan kun je natuurlijk de pan en het mandje op een hittebestendige ondergrond plaatsen.

Opschudden van je gerecht

Het opschudden van je gerecht maakt het dat je echt kunt koken met je airfryer. Vergelijk het maar eens met je oven. Kun je daarmee makkelijk het gerecht dat op de ovenplaat licht opschudden?

kitchen-brothers-airfryer-compacte-hetelucht-friteuse

Met een airfryer gaat dat heel makkelijk. Je opent de pan van de airfryer en je schud het gerecht op of je draait met een spatel even je vlees ondersteboven. Dat maakt airfryen zo uniek en meer als koken met een pan op je fornuis.

Het is aan te raden om je gerecht een paar keer op te schudden. Zeker als je dingen klaarmaakt die je goed krokant wilt hebben. Denk aan frietjes, gebakken aardappeltjes of krokante kippenvleugels.

Omdat een airfryer werkt met warmtestraling en hetelucht is het belangrijk om de ingrediënten in de airfryer aan elke zijde goed bloot te stellen aan deze warmte. Voor gelijkmatige garing en krokantheid is het dus van belang om het mandje af en toe op te schudden. Shake it baby!

Zit er veel verschil tussen airfryers van verschillende merken?

Dat valt eigenlijk wel mee. Natuurlijk verschillen airfryers qua uiterlijk, vormgeving en functionaliteit. Maar in de basis bevatten ze allemaal een ventilator, een verwarmingselement en een mandje waarin je gerecht wordt bereidt.

hele-kip-in-xxl-airfryer-blokker

Het verschil zit ‘m meer in het formaat van de airfryer. De hoogte van het vermogen. Het type bedieningspaneel van de airfryer. Het type mandje dat er gebruikt wordt en of er één of twee mandjes aanwezig zijn in de airfryer.

Een goede airfryer heeft doorgaans een hoog vermogen om hiermee de airfryer snel op temperatuur te krijgen en om de ingestelde temperatuur ook te behouden. Je zult merken dat airfryers met een laag vermogen een stukje trager zijn en minder geschikt zijn voor het airfryer van grotere hoeveelheden.

Meer tips en advies

Bekijk hier de airfryer basisgids voor beginners.

Algemene werking:

Bediening:

 

Over de auteur

Scroll naar boven