Welke Airfryer is geschikt voor op de Camping?

airfryer-camping-caravan-camper-kamperen

Airfryer gebruiken op de Camping? Kan dat?

Wil je graag je airfryer meenemen naar de camping? Let dan op of het wattage van de airfryer niet te hoog is voor de beschikbare stroomcapaciteit (ampère) op de camping. Want je wilt natuurlijk niet dat de zekering uitschakelt door overbelasting. Welke airfryer kun je het beste kopen en gebruiken zonder problemen?

Ik kan helaas niet één specifieke camping airfryer aanbevelen. Dat komt omdat elke camping een andere hoeveelheid stroom levert. Hoe dat precies zit, dat lees je hieronder. Of bekijk direct de meest energiezuinige airfryers.

Meten is weten! Controleer hoeveel watt je tegelijk mag gebruiken op je kampeerplek en stem hier je apparatuur op af.

Heeft je kampeerplek stroom?

Als je gaat kamperen op de camping kun je kiezen voor een kampeerplek met stroom. Door deze stroomvoorziening kun je elektrische apparaten aansluiten zoals een koffiezetapparaat, waterkoker of televisie.

Veel mensen vragen zich af of een airfryer ook geschikt is om aan te sluiten op de stroomvoorziening van de camping. Het kan, maar het hangt helemaal af van de hoeveelheid ampère er beschikbaar is op de kampeerplek. Laten we er even induiken zodat je snapt wat ik bedoel.

stroom-kamperen-caravan
Foto: Anwb.nl

Hoeveel ampère biedt de camping aan?

Doorgaans bieden campings 4, 6 of 10 ampère stroomsterkte aan. De hoeveelheid ampère verschilt per camping. Maar wat houdt dit ook alweer in?

Wat betekent ampère, volt en watt? Check dit artikel op Independer.nl.

De hoeveelheid ampère geeft aan hoeveel watt er maximaal gebruikt kan worden zonder dat de zekering uitschakelt en je dus zonder elektriciteit komt te zitten. Zeker ‘s avonds is het vervelend of wanneer je de stroom deelt met buren op de camping 😉

Hoe bereken je het toegestane wattage?

In Europa werken apparaten op 230 volt. Dit getal ‘230’ vermenigvuldig je met de hoeveelheid ampère van de kampeerplaats. Zo bereken je makkelijk het maximale wattage dat je tegelijk kunt gebruiken.

Rekensom: Ampère x Volt = Wattage
 • 2 ampère * 230 volt = 460 watt
 • 3 ampère * 230 volt = 690 watt
 • 4 ampère * 230 volt = 920 watt
 • 6 ampère * 230 volt = 1380 watt
 • 8 ampère * 230 volt = 1840 watt
 • 10 ampère * 230 volt = 2300 watt

Minimaal 6 ampère nodig

De meest zuinige airfryers hebben een vermogen van 900 tot 1000 watt. Dat betekent dat je dus minimaal 6 ampère nodig hebt om deze airfryer aan te kunnen sluiten. Verderop deze pagina heb ik een lijstje gemaakt met een aantal energiezuinige hetelucht friteuses,

Wat zegt de hoeveelheid watt?

Stel de camping geeft aan 6 ampère stroom te leveren op jouw plek. Dan kun je maximaal 1380 watt tegelijk aan stroom verbruiken. Dat wil dus zeggen alle apparaten bij elkaar opgeteld.

Het is dus niet zo dat elk apparaat maximaal 1380 watt aan vermogen mag hebben. Je moet dus elk apparaat dat aangesloten is en aan staat optellen bij dit getal.

Let op de piekspanning bij apparaten. Deze is net wat hoger dan de opgegeven wattage.

Tristar-FR-6980-Mini-Crispy-Fryer
Kleine airfryer van 1000 watt.

Wil je dus een apparaat inschakelen met een hoog energieverbruik? Dan is het noodzakelijk dat je eventueel andere apparaten uitschakelt om zo te voorkomen dat de zekering uitslaat.

Let op dat apparaten in stand-by stand ook energie verbruiken. En apparaten kennen een piekspanning. Dat wil zeggen dat het verbruik van het apparaat in het begin wat hoger is dan de opgegeven wattage. Let dus op dat je altijd een buffer vrijhoudt om deze piekspanning te kunnen compenseren.

Hoeveel watt verbruikt een airfryer?

Elke apparaat kent een vermogen en dit is uitgedrukt in watt. De hoeveelheid staat altijd op of bij het apparaat vermeldt, bijvoorbeeld op het etiket of in de handleiding. Laten we van een aantal gangbare camping apparaten bekijken hoeveel stroom ze ongeveer verbruiken:

 • Grote airfryer (Philips Airfryer XL) – 2100 watt
 • Kleine airfryer (Tristar Mini Crispy Fryer) – 1000 watt
 • Frituurpan – 2000 watt
 • Senseo koffieapparaat – 1450 watt
 • Nespresso koffieapparaat – 1250 watt
 • Filter koffiezetapparaat – 1000 watt
 • Waterkoker – 1700 watt
 • Kleine koelkast – 20 watt
 • Kooktoestel – 2000 watt
 • Tosti-ijzer – 1000 watt
 • Oven – 700 watt
 • Moderne televisie – 20 watt

Bron: Enymate.nl

Airfryers verbruiken best veel energie

inventum-airfryer-gf252hlZoals je hierboven ziet verbruikt een hetelucht friteuse behoorlijk wat energie. De meeste hetelucht friteuse verbruiken gemiddeld zo’n 1500 watt en dat is voor campings met een stroomvoorziening tot en met 6 ampère al te veel.

De reden dat het vermogen van een airfryer relatief hoog is heeft te maken met het feit dat het apparaat heet wordt van binnen. Apparaten die warm worden verbruiken namelijk meer energie.

Philips Airfryers zijn niet camping-proof

Een Philips Airfryer XL verbruikt zoals je ziet 2100 watt en zijn grotere broer de Philips Airfryer XXL verbruikt 2225 watt. Deze machine kun je dus maar beter thuis laten.

philips-airfryer-xl-vs-philips-airfryer-xxl
Philips Airfryer XL en de Airfryer XXL

Welke airfryer zijn geschikt voor op de camping?

Zijn er airfryers te koop die geschikt zijn om veilig en probleemloos te gebruiken tijdens het kamperen? Ja, maar onthoud goed dat het afhangt van de hoeveelheid ampère dat beschikbaar is op de camping.

De Tristar FR-6980 is een kleine airfryer van 1000 watt die voor 6 ampère geschikt is.

Hieronder een overzicht met energiezuinige airfryers. Bij de airfryer heb ik het vermogen vermeldt en daarbij het minimale aantal ampère. De link verwijst je door naar Bol.com, hier heb ik de meeste zuinige airfryers kunnen vinden.

Airfryer
Inhoud
Vermogen
Ampère
Weight Watchers EK2766WW
2 liter900 Watt6 amp
Trebs 99354
1,5 liter900 Watt6 amp
Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer
2 liter1000 Watt6 amp
Fritel MY SnackTastic
2 liter1000 Watt6 amp
Delimano 3D
1 liter1200 Watt6 amp
Magnani Health Fryer
10 liter1300 Watt6 amp
Medion MD18268
2,6 liter1300 Watt6 amp
Moa AMF07
2,2 liter1300 Watt6 amp
Gafner 18733
3 liter1300 Watt6 amp
Bourgini Comfort Health Fryer
2,5 liter1300 Watt6 amp
Molino HealthFryer
10 liter1300 Watt6 amp
Medion MD
2,5 liter1300 Watt6 amp

Waarom een airfryer gebruiken op de camping?

Wat is eigenlijk het voordeel van een airfryer op vakantie? Is het echt nodig om een airfryer mee te nemen naar een Camping in Frankrijk, Italië of Spanje? Wat is het nut er nou van?

 • Maak een lekker ontbijtje met warme afbakbroodjes, croissantjes en een gekookt eitje.
 • Vervang de vette friet van de lokale snackbar voor minder vette friet die met hete lucht is ‘gefrituurd’.
 • Een mini-oven is niet meer nodig, want je airfryer neemt deze taak makkelijk over.
 • Warm eten makkelijk en snel op. Nog een restje over van gisteren, in de airfryer is het zo weer warm.
 • Een groot stuk vlees op de bbq? Schroei het vlees dicht boven het vuur en gaar vervolgens je mooie biefstuk mooi rosé in de airfryer.

Tip: Stroombegrenzer voorkomt stroomstoring

watt-controller-campingWil je voorkomen dat de zekering eruit schiet omdat je teveel stroom tegelijk wilde verbruiken? Kies dan voor een stroombegrenzer. Dit hulpmiddel houd voor jou een oogje in het zeil en voorkomt dat de stroom uitvalt.

Ik raad je een watt controller aan. Op deze adapter kun je de hoeveelheid ampère instellen en de adapter zorgt ervoor dat je apparaat blijft werken zelfs als je over de toegestane hoeveelheid gaat. De controller zal het apparaat op een lager vermogen door laten werken, super handig dus.

Kun je een airfryer aansluiten in een camper of caravan?

Tot slot, is het een idee om je airfryer in te pakken in je camper of caravan? Nee, laat deze maar thuis want het is niet aan te raden om een airfryer te gebruiken op de accu van je camper of caravan. Een airfryer verbruikt te veel energie, hierdoor kan de accu snel uitgeput raken wat voor problemen kan zorgen.

Meer weten over stroomverbruik op de camping?

Bekijk onderstaande websites met meer uitleg over elektriciteit op je kampeerplaats:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top