Airfryer Nadelen: 10 redenen om GEEN airfryer te kopen

Airfryer-nadelen-header

Wat zijn minpunten van airfryers?

Is een airfryer alleen maar pracht en praal? Nee, want naast de vele voordelen van airfryers kleven er ook zeker een aantal nadelen aan. Welke dat zijn? Ik neem de 10 grootste minpunten door om mee rekening te houden.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Hoi, ik ben Pim. En sinds 2015 test ik allerlei airfryers. Op basis van mijn eigen ervaring en die van andere airfryer fans heb ik deze lijst met airfryer nadelen samengesteld.

Je wil graag een airfryer kopen? Want friet en snacks gemaakt in een airfryer zijn stukken gezonder dan vette patat uit je oude frituurpan. Het voordeel is dat je geen frituurvet of -olie meer nodig hebt, je eet dus minder ongezond en je krijgt minder calorieën binnen. Lees hier meer over hoe gezond een airfryer is.

Daarnaast kun je met een hetelucht friteuse veel meer dan alleen frituren. Je kunt er onder andere groentes in poffen, vlees en vis mee grillen en je kunt er zelfs een cake in maken. En in de ochtend een eitje koken en gelijk je broodje of croissantje erbij afbakken, ook dat is geen probleem met een airfryer. Een onmisbare machine voor in de keuken, toch?

Ja, maar wacht nog heel even… Want een airfryer kent ook nadelen.

Video: 20+ NADELEN VAN AIRFRYERS (REDEN OM NIET TE KOPEN?)

Ik heb in 2023 deze video gemaakt waarin ik uitgebreid mijn nadelen en minpunten benoem van airfryers. Of lees hieronder door voor mijn top 10 lijst.

 Tip: Top 10 Airfryers: 


“Een airfryer is een log bakbeest in de keuken!”
Annemart van Rhee

Annemart van Rhee (AD.nl) vindt dat de airfryer tot de top 10  van ongewenste cadeaus van 2017 hoort. In haar top 10 van ongewenste Sinterklaas en Kerst cadeaus noemt zij op plek 9 de airfryer een log bakbeest voor in de keuken die ruimte vreet op het aanrecht of in je keukenkastje. Ze vergelijkt de airfryer met een rage, zoals de broodbakmachine of pastamaker uit de jaren 90. Ik ben het daar niet mee eens. Ik denk dat airfryers of hetelucht friteuses een blijvertje zijn, ondanks de nadelen die ik hieronder benoem.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

AD.nl geeft overigens nog wel advies over 3 goede airfryers die je kunt kopen, dat dan weer wel.

Ook in het NRC en in het Financieele Dagblad wordt er gesproken over veel retouren van airfryers bij webwinkels die vervolgens verder verkocht worden als ‘refurbished’ of ’tweedehands’ via BuyBay.

De mening van echte airfryer gebruikers

In dit artikel neem ik een aantal nadelen van airfryers met je door. Het zijn minpunten die ik zelf heb ervaren, maar ook nadelen die andere mensen benoemen in klantbeoordelingen over hetelucht friteuses. Want helaas is niet alles alleen maar pracht en praal aan een airfyer. Dus voordat je jouw nieuwe airfryer gaat bestellen, kun je het beste even deze 10 nadelen van een airfryer even doornemen. Let op, deze lijst is van toepassing op alle soorten airfryers van alle merken.

Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar wat mensen als nadeel ervaren bij het gebruik van hun airfryer.


 #1“Airfryers zijn lastig om schoon te maken en te houden.” 

Met stip op nummer 1 is het schoonmaken van een airfryer.  De meeste mensen met een airfryer hebben namelijk moeite met het schoonmaken en schoonhouden van hun hetelucht frituurpan. Het is dan ook het meest genoemde nadeel of minpunt van een airfryer. Er wordt ‘geklaagd’ over het feit dat onderdelen, zoals het frituurmandje, lastig schoon te maken zijn en dat een vieze airfryer nooit meer helemaal schoon kan worden. Opvallend genoeg wordt dit nadeel vaak aangekaart bij airfryers van Philips.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

schoonmaken-vies-mandje-airfryer-xxl
Het gaas blijft een lastig onderdeel om schoon te maken en te houden.

Dit is wat mensen zeggen:

 • Onderhoud is niet zo gemakkelijk
 • Schoonmaak mag makkelijker
 • Mandje iets moeilijker te onderhouden
 • Mandje na intensief gebruik bewerkelijk
 • Spiraal moeilijk bereikbaar voor reiniging
 • Als je vet vlees in bakt is het schoonmaken veel werk. Anders valt het mee
 • Goed wassen als je er langer mee wilt doen
 • Wordt niet echt meer goed schoon
 • Vervelend om schoon te maken
 • Te groot voor afwasmachine
 • Het mandje wordt wel erg vies ook als je het steeds schoonmaakt krijg je ingebrand vet niet helemaal weg
 • Een heel naar ding om schoon te maken wat een gedoe is dat elke keer weer

Een traditionele frituurpan schoonmaken, dat is niemand zijn of haar hobby. Maar het schoonmaken van een hetelucht frituurpan zal ook niemands zijn of haar hobby worden. Het is wel een minder vies karwei, je hoeft geen frituurvet in een fles te gieten enzo. Maar toch, er schijnt het idee te zijn dat airfryers super eenvoudig schoon te maken zijn, binnen een handomdraai. Dat is helaas niet helemaal waar. De moeilijkheid van het schoonmaken hangt wel weer af van wat je gemaakt hebt.

pan-neemt-veel-ruimte-in
In de vaatwasser nemen onderdelen best veel ruimte in.

Wat is mijn mening?

Stel, je maakt wat frietjes en je doet er een kroket en een frikandel bij. Daar wordt je airfryer niet heel vies van. Na het airfryen heb je wat kruimels en vetdruppeltjes in de pan, dat heb je dus snel schoon. Maar als je bijvoorbeeld groente- of vleesgerechten gaat maken in je airfryer, dan zul je merken dat je pan best wel vies kan worden. Een airfryer wordt vooral vies van vette producten, kruiden en sausjes. Als het maar kan druipen en druppelen dan wordt je airfryer er vies van. En omdat het binnen in je pan wel 200 graden kan worden, koekt alles ook lekker goed aan. Vooral als je de airfryer niet na ieder gebruik schoon maakt.

philips-airfryer-xxl-schoonmaken
Tip: voordat je gaat eten kun je alvast wat water in de pan gieten om het te laten weken.

Het scheelt ook weer per merk airfryer hoe lastig het is om de pan schoon te maken. Ik vind zelf dat mijn Philips Avance Airfryer XL en XXL lastig om schoon te maken zijn. Het mandje bevat gaas waar je product op ligt en in dit gaas blijft van alles plakken en haken. Daarnaast heeft het mandje allerlei kleine hoekjes en ribbeltjes waar je echt je best voor moet doen om het ‘schoon’ te krijgen. Ik maak mijn airfryer na ieder gebruik met de hand schoon. Maar toch wordt je pan en je mand na verloop van tijd vettig. Dat geeft op zich niets, maar toch. Ik had liever gezien dat ze het mandje zo bedacht hadden dat je het makkelijk kunt schoonmaken. Saskia van Eetnieuws.nl schijnt een oplossing gevonden te hebben.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Neem nou de Inventum GF400HL. Deze airfryer heeft een heel simpele bak en een heel simpel mandje zonder gaas. En dit maakt al een stuk eenvoudiger schoon. Helaas heeft het frituurmandje ook wel wat vinnetjes aan de zijkant, het lijken net kieuwen. En hier blijft nog wel eens een stukje groente of een kruimel paneer tussen hangen die je dan met je vinger er tussen uit probeert te friemelen. Maar in vergelijking met de airfryer van Philips is die van Inventum al veel eenvoudiger om schoon te maken.

inventum-gf400hl-airfryer-schoonmaken
De Inventum GF400HL vind ik super makkelijk om schoon te maken.

Een onderdeel die echt niet goed schoon te krijgen is, dat is het verwarmingselement die boven de pan hangt. Hier spat van alles tegen aan en dit laat zwarte en bruine spatjes achter. Dat krijg je niet goed schoon, simpelweg omdat het te aangekoekt is en omdat je er niet goed bij kunt komen.

De belangrijkste tip die ik heb is om je airfryer na elk gebruik met de hand te reinigen. Gewoon met een zacht sponsje en een beetje Dreft. Zet je pan met het mandje voordat je gaat eten alvast even in de week. Daarna reinig je de pan in een handomdraai. Ik plaats naast mijn wasbak een afdruiprek waarop ik de onderdelen kan laten uitlekken drogen. Ik droog dus de schoongemaakte airfryer onderdelen niet af. De volgende ochtend worden de onderdelen weer in de airfryer geplaatst en vervolgens opgeborgen.

Aangekoekte bruine plekken maak ik schoon met een schuursponsje en ik gebruik dan best wel wat kracht, de antiaanbaklaag kan hier uit mijn ervaring gewoon tegen.

Zie je airfryer als een gewoon pan die je ook na elk gebruik schoonmaakt. Het is niet een frituurpan die je na gebruik gelijk in de kast kunt zetten.


 #2“Airfryers zijn groot en nemen (te) veel ruimte in.” 

Een van de grootste nadelen van een airfryer is het formaat. Althans, dat blijkt uit mijn onderzoek naar nadelen over airfryers van echte gebruiker. De meeste mensen vinden een airfryer namelijk nogal groot van formaat. En dat geldt natuurlijk vooral voor de populaire XL en XXL modellen van de verschillende merken. Sommige mensen vinden een airfryer een ‘lomp en groot ding’, terwijl anderen het wat subtieler omschrijven en aangeven dat je voldoende ruimte nodig hebt op het aanrecht om de airfryer kwijt te kunnen. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat je opbergruimte over moet hebben om je airfryer netjes na gebruik op te bergen. Heb je dus nog wel een plekje over voor je nieuwe aanwinst in de trapkast of in je keukenkastje?

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

verschil-philips-airfryer-xxl-vs-philips-airfryer-xl

Ook bij het schoonmaken zijn er mensen die nadelen opnoemen. Als je de losse onderdelen van een airfryer wilt schoonmaken in je vaatwasser dan zul je merken dat je vaatwasser al snel vol raakt. Een Philips Airfryer XXL heeft bijvoorbeeld vier onderdelen die je in je vaatwasmachine moet kwijt zien te raken. Het wordt dan al snel lastig om bijvoorbeeld ook nog een wokpan of andere pan in je vaatwasser te plaatsen, er is simpelweg vaak geen ruimte meer over.

Dit is wat mensen zeggen:

 • Ik vind de Airfryer XXL een lomp apparaat
 • Mijn airfryer neemt (te) veel ruimte in
 • Je moet voldoende ruimte hebben voor het opbergen
 • Er is veel ruimte nodig in de vaatwasser
 • Toch wel weer een groot apparaat dat veel ruimte in neemt
 • Het is nogal een groot toestel; veel opbergruimte nodig
 • Weer vier onderdelen die je moet afwassen of in de vaatwasser zetten
 • Het is een groot ding op het aanrecht
 • Onderdelen nemen veel ruimte in in de vaatwasser

Ook op het aanrecht neemt de airfryer ruimte in. Zeker als je een XXL airfryer hebt. Sommige laten de airfryer zelfs permanent op het aanrecht staan, omdat ze de machine vrijwel dagelijks gebruiken. Vooral tijdens het koken wil je de ruimte hebben op je aanrecht voor je snijplank en mise-en-place. En je wil je kruiden uitstallen die je gaat gebruiken. Een kommetje hier en een schaaltje daar. En je wil ook graag de borden klaar hebben staan om je gerecht straks op te dienen. Heb je dan nog wel ruimte om er ook nog een airfryer bij te hebben staan? Past dat nog wel naast je koffieapparaat, blender, waterkoker en keukenmachine? En heb je trouwens ook nog wel ruimte in je keukenkastje of trapkast om een airfryer op te kunnen bergen?

Hoe groot is zo’n airfryer eigenlijk? Nou, eigenlijk net zo groot als een normale frituurpan. Het neemt dus best wat ruimte in. En als je een goede airfryer wilt kopen, dan heb je ook gelijk een van de grotere varianten nodig omdat je anders te weinig eten kunt bereiden. Bekijk dus goed of je er nog een extra keukenapparaat bij kunt hebben.

Wat is mijn mening?

Hoe groter de airfryer hoe beter. Een grote inhoud is namelijk erg prettig als je gaat airfryen. Je gerecht heeft dan goed de ruimte om perfect te kunnen garen. Zeker bij grotere porties is een ruime pan erg belangrijk voor de bakresultaten.

Maar is een airfryer nou echt zo’n groot apparaat zoals mensen zeggen? Ik vind het zelf wel meevallen. Een airfryer heeft nagenoeg hetzelfde formaat als je huidige friteuse, dus je hebt er vast wel ruimte voor. Twijfel je een beetje over hoe groot een airfryer is? Dan kun je altijd in de specificaties van je favoriete airfryer de afmetingen bekijken. Ben je van plan om je airfryer in een keukenkastje op te bergen? Controleer dan goed de hoogte van de airfryer, zodat deze daadwerkelijk past.

inventum-airfryer-xxl-gf552hl-aanrecht

Zelf berg ik mijn airfryers op in de trapkast. Ik heb hier nu drie airfryers op de plank staan. En nee, mijn trapkast is echt niet gigantisch groot. Er zijn ook mensen die de airfryer in de bijkeuken of in de schuur zetten. Dat kan natuurlijk ook. Maar ik zie een airfryer niet alleen als vervanger voor een traditionele frituurpan. Je kan er namelijk ook mee koken, dus ik heb ‘m liever gewoon op mijn aanrecht staan. En na gebruik gaat berg ik de airfryer netjes op in de kast.

En wat betreft het schoonmaken? Ik geef zelf als tip mee dat het verstandiger is om de airfryer onderdelen, zoals de binnenpan en het frituurmandje, met de hand schoon te maken. Dit geldt ook voor eventuele airfryer accessoires. Hierdoor blijven de onderdelen van je airfryer langer in goede conditie en je houdt meer ruimte over in je vaatwasser.


 #3“Airfryers zijn duur (en de airfryer accessoires ook).” 

De meeste mensen willen graag een Philips Airfryer kopen. Maar als je in je favoriete webshop kijkt kom je er al snel achter dat het vrij prijzige apparaten zijn, zeker als je de aanschafprijs vergelijkt met dat van een normale frituurpan. Is het deze hoge prijs wel waard?

Een Philips Airfryer XL en een Philips Airfryer XXL zijn zeer populaire airfryers. Maar het zijn ook gelijk een van de meest dure airfryers.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Gemiddeld kost een airfryer, als we kijken naar populaire modellen, zo’n 125 euro. Terwijl een normale frituurpan zo’n 50 euro kost. Dat betekent dus dat je twee frituurpannen kunt kopen voor de prijs van één gemiddelde airfryer. Maar wil je een Philips Airfryer XXL kopen? Dan betaal je 4x de prijs van een normale frituurpan.

philips-airfryer-xxl-op-aanrecht

Daarnaast zijn er ook nog de airfryer accessoires, want deze onderdelen zijn vaak ook vrij duur. Niet elke hetelucht friteuse beschikt over een aanbod aan accessoires, maar als we kijken naar Philips Airfryers dan is de keuze behoorlijk groot. Je kunt kiezen uit grillpannen, bakblikken, pizzaplaten, grillrekjes met spiezen, spatdeksels en nog veel meer. Maar de aanschafprijzen van deze accessoires zijn best wel hoog, zeker als je meerdere accessoires wilt aanschaffen. Gemiddeld kost een accessoire voor een Philips Airfryer zo’n 32 euro.

Dit is wat mensen zeggen:

 • Hoge prijs
 • Wel wat prijzig
 • Best duur
 • Vrij prijzige aanschaf
 • Accessoires zijn prijzig
 • Extra accessoires zijn duur

Wat is mijn mening?

Waarom zou je meer geld betalen voor een airfryer terwijl je ook een goedkope frituurpan kunt kopen? Allereerst is een airfryer niet zomaar een frituurpan 2.0, want je kunt veel meer soorten gerechten bereiden met een hetelucht friteuse die je absoluut niet kunt maken in een pan vol met vet. Denk bijvoorbeeld aan gegrillde groentes, een moot zalm of een brood. Dus je moet een airfryer niet simpelweg zien als moderne frituurpan, dus je moet ook de prijzen niet zo vergelijken. Daarnaast kun je met een airfryer gezonder frituren en je bespaart op de aanschaf van frituurvet.

aardappel-groente-mix-tefal-airfryer
Dit eenvoudige gerechtje is gemaakt in de Tefal EY4018 binnen een half uur.

En qua accessoires? Is dat de aanschaf waard? Ja en nee. Kijk, als je alleen frites, frikandellen, kroketten en andere snacks wilt klaarmaken in je airfryer dan heb je geen extra accessoires nodig. Maar als je van plan bent om naast frituren ook te bakken, braden, grillen en poffen? Dan zijn accessoires eigenlijk onmisbaar. Vooral als je van plan bent om te investeren in een Philips Airfryer, dan raad ik je de accessoires echt aan. Ik ben zelf fan van het grillpan accessoire, het bakblik en het meerlaagsrekje. Met de grillpan kun je heerlijk je groentes grillen, bijvoorbeeld gegrillde paprika’s. Met het bakblik kun je bijvoorbeeld een stoofschotel met vis bereiden, het is dus meer een soort ovenschaal. En met het meerlaagsrekje kun je eigen groente chips of granola maken, het rekje voorkomt dat lichte stukjes voedsel in de rondte gaan waaien door de luchtcirculatie.

Tip: Philips Airfryers kun je ook aanschaffen in combinatie met een accessoire, hierdoor ben je voordeliger uit dan wanneer je het accessoire los koopt.

Je kunt natuurlijk ook een goedkopere airfryer kopen. Hiermee kun je ook natuurlijk ook frites en snacks airfryen. Denk bijvoorbeeld aan een Inventum GF400HL. Het verschil met een duurdere Philips Airfryer is dat een airfryer van Philips je meer mogelijkheden biedt om diverse gerechten te maken. Dat komt namelijk door de starfish in de bodem van de pan en de ruime keus aan accessoires. Heel simpel gezegd kun je de meeste airfryers wel gebruiken als vervanger voor je oude frituurpan. Maar als je meer wilt dan frituren alleen, dan adviseer ik je om te kijken voor een Philips Airfryer.


 #4“Airfryers maken lawaai.” 

Het pruttelende geluid van frietjes die voor het eerst de hete olie raken. Dat kent iedereen wel, maar helaas neem je van dit geluid afscheid als je een airfryer gaat gebruiken. Maar wat voor geluid maakt een airfryer eigenlijk? Ik vergelijk het zelf als een kruising tussen een föhn, stofzuiger en afzuigkap. Er zit namelijk een ventilator in een airfryer die lucht naar binnen zuigt en deze ook weer uitblaast.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

En dit alles maakt een zoemend en blazend geluid. Ook hier is het type geluid en de hoeveelheid geluid afhankelijk van het merk en type airfryer. Uit mijn ervaring blijkt dat bijvoorbeeld een Philips Airfryer XL wat luidruchtiger is dan een Inventum GF400HL airfryer. Maar ze produceren allebei geluid.

tefal-ey4018-airfryer-startgids-doos

In klantbeoordelingen zie ik vaak terug dat mensen als minpunt beschrijven dat hun airfryer herrie of lawaai maakt. De verwachting was misschien dat het meer een soort oven-geluid zou zijn, maar dat is het (helaas) dus niet.

Dit is wat mensen zeggen:

 • Best wel wat herrie
 • Maakt veel lawaai
 • Ventilator duidelijk te horen
 • Maakt best veel geluid
 • Niet heel erg stil
 • Lawaaierig

Heb je dus een open keuken of sta je gezellig te koken en is de rest van je gezin aan het meekijken vanaf de keukentafel? Dan kan het zo zijn dat de airfryer iets teveel geluid produceert om in de tussentijd te luisteren naar het acht uur journaal of om de verhalen aan te horen wat iedereen die dag op school of op werk heeft meegemaakt. Het is absoluut niet zo dat een airfryer een oorverdovend kabaal maakt, waardoor jij of je gesprekspartner niet te verstaan is. Maar het is ook niet zo dat een airfryer ‘fluisterstil’ is.

Wat is mijn mening?

Ik vind zelf het geluid van een airfryer wel meevallen. Het verschilt wel per airfryer hoe hard het geluid is. Sommige airfryers maken een wat zwaarder geluid dan de ander. Maar ik ervaar het niet als dusdanig storend dat ik de machine het liefst in een bijkeuken, schuurtje of garage zou plaatsen. Daarbij zijn er keukenmachines die veel meer geluid produceren dan een airfryer. Denk bijvoorbeeld aan een blender, espressomachine of een mixer.


 #5“Airfryers kunnen roken, walmen en stomen.” 

Het is even schrikken als het je overkomt, maar het kan gebeuren dat er rook uit de airfryer komt tijdens het airfryen. Dit gaat dan vaak gepaard met een vieze, branderig lucht. Hoe kan dit gebeuren?

vet-in-de-airfryer-zorgt-voor-rook-en-blauwe-walmen

Vaak is het vetgehalte van de airfryer de boosdoener van de rook. Vettige producten hebben namelijk niet met elke airfryer een goede match. Dat komt omdat het vet, uit bijvoorbeeld een hamburger, smelt tijdens het airfryen. En dit druppelt dan in de frituurpan. Maar door de luchtcirculatie in sommige airfryers wordt het vet door de gehele pan geblazen met als gevolg dat het vet tegen het verwarmingselement komt. Dit element is roodgloeiend tijdens het airfryen en zorgt ervoor dat aangezogen lucht heet wordt en je gerecht krokant en gaar. Maar het vet spettert ook tegen dit element met als gevolg dat het zwart wordt en verbrandt. Dit resulteert in blauwe walmende rook en een hoop stank (Philips vertelt er ook over). Ik ervaar dit vervelende fenomeen zelf bij hamburgers, kipkrokant schnitzels en andere vettige snacks. Check ook even mijn collega’s van Airfryer Bakavonturen wat zij hiervan zeggen.

Dit is wat mensen zeggen:

 • Soms wat rook ontwikkeling
 • Blauwe rook bij vettere producten
 • Kan veel rook vrijkomen dus zeker onder de afzuigkap plaatsen

Maar rook kan ook ontstaan doordat er voedsel tegen het grillelement aankomt en dus aan het verbranden is. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld lichte producten wilt gaan airfryen. Zo heb ik eens geprobeerd om groente chips en fruit chips te maken. Dat ging goed totdat het vocht uit de groentes waren verdwenen en de schijfjes zo licht waren dat ze door de luchtwerveling tussen het grillelement werden gezogen en uiteindelijk zwart werden. Dit resulteerde in een branderig geur en het was ook nog vrij lastig om de stukjes uit de ventilator en het grillelement te verwijderen.

Een airfryer kan ook gaan walmen als je deze niet met regelmaat schoonmaakt. Ik adviseer je om na ieder gebruik je airfryer direct schoon te maken. Zo houd je ‘m lang netjes en voorkom je vieze luchtjes. Hier lees je meer tips voor het schoonmaken van je airfryer.

Damp uit de airfryer

Naast blauwe rook kan er ook witte ‘rook’  uit je airfryer komen. Dit is minder erg dan de blauwe rook van verbrand vet en oude etensresten. Witte rook is eigenlijk damp van je gerecht, gewoon vocht dus. Deze stoom ontstaat vooral als je groente gaat airfryer. Ik ben zelf fan van bloemkool uit de airfryer, dit rooster ik dan. Ik maak kleine stukjes van een gehele bloemkool, doe er wat kruiden over en gooi het dan rauw in mijn airfryer. Maar door het airfryen verdampt het vocht wat resulteert in een hoop stoom. Niet heel erg maar toch is er wel wat om rekening mee te houden. Je moet je airfryer onder de afzuigkap zetten om de stoom af te voeren. Daarnaast wordt de muur waar je airfryer bij in de buurt staat ook vochtig, even opletten dus waar je de airfryer plaatst. Mijn Philips Airfryer XL stoot hetelucht uit naar boven, maar mijn Inventum airfryer stoot dit uit direct naar achteren. Het is dus per airfryer afhankelijk welke richting de rook of stoom geblazen wordt.

 • Stoom langs display
 • Veel stoom uit achterzijde
 • Lekt condens uit onderkant

Niet elke airfryer heeft last van rook

Nu ik een aantal jaren airfryers test ben ik erachter gekomen dat niet elke airfryer last heeft van rook. Neem bijvoorbeeld de Philips Airfryer XXL of de Inventum GF552HL. Bij deze airfryers heb ik nog niet een keer last gehad van rook uit de uitlaat. Komt het omdat dit XXL airfryers zijn? Ik weet wel dat de Philips Airfryer XXL een extra laag heeft in de frituurpan die zorgt dat het vet gescheiden wordt.

krokante-kip-cordon-bleu-airfryer-xxl
Heb je ooit zo’n luchtige, krokante en niet vette kip cordon bleu gezien?

Wat is mijn mening?

Het gebeurt mij nog steeds wel eens dat er iets verbrand in de airfryer. Zo ging ik laatst een zak wokgroente testen. Hierin zaten stukjes blad van Chinese kool en dit verbrandde vrijwel direct. Op het moment vervelend, maar je leert er gelijk van. Airfryen is gewoon iets om mee te experimenteren en soms gaat er wel eens iets mis, so what? Natuurlijk is het balen als je gerecht mislukt, zo had ik een paar jaar terug een paar kipkrokant schnitzels. Het vet zorgde voor hevige blauwe rook waardoor ik de airfryer buiten heb moeten zetten. Maar omdat het begon te regen heb ik de pan buiten laten staan met hierin de schitzels, haha.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Je kunt een rokende airfryer voorkomen door ervoor te zorgen dat vet of voedsel niet tegen het grillelement komt. Gebruik hiervoor een spatdeksel accessoire. Ik raad het af om je gerecht af te dekken met een los vel bakpapier of aluminiumfolie.

En hoe zit het met de damp?

Ik ervaar de damp vooral bij airfryers die niet van Philips zijn. Zo testte ik het bakken van verse friet in een Philips Airfryer XXL en in een airfryer van een ander merk. Bij de Philips ging het bakken zonder problemen. Maar bij de andere hetelucht friteuse kwam er veel damp uit en liep het condensvocht zo uit de pan op mijn aanrecht. Daarin zag ik dat de werking van de Philips echt anders is dan bij andere airfryers. En dat komt hoofdzakelijk door de unieke starfish in de binnenpan die zorgt voor een optimale luchtcirculatie.


Welke airfryer kopen?

frituurgezond-betrouwbaar-test-reviewIk onderbreek deze lijst even hoor. Zoals je merkt vallen de ‘nadelen’ best mee. Sommige lezers vinden dat het uberhaupt geen nadelen zijn. En dat is alleen maar weer een voordeel. Toch is het goed om vooraf te weten wat eventuele minpunten voor jou kunnen zijn.

Wil je graag weten welke airfryer je het beste kunt kopen? En waar je allemaal op moet letten bij het uitzoeken van jouw perfecte airfryer? Bekijk dan deze pagina met advies over de beste airfryers. Ik heb hier een lijst staan met een airfryers die geschikt zijn voor de meeste mensen. Daarnaast heb ik ook een uitgebreide koopgids gemaakt met tips en uitleg over hetelucht friteuses.

Bekijk de TOP 10 beste hetelucht friteuses:

Tip: Bekijk de beste Airfryer Kookboeken!


 #6“Airfryers hebben beperkte ruimte, ook de grote XXL versies.” 

Vaak krijg ik de vraag welk formaat airfryer iemand het beste kan bestellen. Ik zou zelf altijd voor een grote XXL airfryer, want de ruimte kun je nu eenmaal altijd goed gebruiken. Ook als je alleen bent of met z’n tweetjes. Waarom zou ik dat adviseren? De ruimte in een airfryer is niet zo heel groot. De illusie die gewekt wordt dat je er hele maaltijden in kunt bereiden voor vijf personen is gewoonweg niet waar. Je kunt wel grote porties friet maken, maar je kunt niet groente, aardappelen en vlees of vis tegelijk bereiden voor een gezin. Daar is een airfryer, met alle respect, te klein voor. En dat geldt dus ook voor een Philips Airfryer XXL of een Princes Digital Familiy Aeorfryer XXL.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Wil je voldoende ruimte hebben in je frituurpan? Kijk dan bijvoorbeeld naar een Philips Airfryer XXL. Lees hier meer over XXL airfryers met een grote inhoud.philips-airfryer-xxl-gerechten-baktijden-2

Dit is wat mensen zeggen:

 • Weinig capaciteit zelfs XL (in de omschrijving stond dat hij voor 3-4 mensen is maar volgens mij is het voor maximaal 2 personen)
 • De airfryer is echt te klein voor 4-5 personen
 • Voor groot gezin moet er in meerdere keren gebakken worden (in een oven kan je in meer lagen tegelijkertijd werken)
 • Mocht iets groter, volledige maaltijd voor 2 personen is krap
 • Mand mag van mij wel wat groter

Wat is mijn mening?

Laat je niet gelijk afschrikken door de berichten hierboven. Een pan vol friet met kroketten, frikandellen of andere snacks kun je prima voor meerdere personen bereiden als je bijvoorbeeld een Airfryer XXL hebt. Maar als je dus een gewone gezonde maaltijd op tafel wilt zetten, dan moet je best creatief met je ruimte in de airfryer omspringen. Een extra etage maken met een rekje wil al wel helpen. Maar als je bijvoorbeeld gevulde paprika’s wilt bereiden, dan heb je al niet de mogelijkheid om een rekje bovenop de paprika’s te plaatsen, omdat er gewoon geen plek voor is.

airfryer-xxl-verschil-airfryer-xl
Verschil tussen de Airfryer XXL en XL.

Ik los dit probleem zelf op door twee airfryer tegelijk te gebruiken. Oké, niet iedereen heeft meer dan één airfryer in huis. Maar toch, ik kan het je wel aanraden. Ik maak dan in de ene airfryer het vlees klaar. En in de andere de groenten. Je moet wel opletten dat je stroomgroep wel twee airfryers aan kan.


 #7 “Airfryers bevatten vaak geen duidelijke handleiding of receptenboek.” 

Veel mensen pakken hun airfryer uit, halen het plastic eraf en willen dan gelijk iets testen. Er wordt al snel een zak friet gepakt en een paar snacks. Maar hoe lang moeten deze producten eigenlijk in de airfryer? Even snel in de doos kijken en tussen al het plastic. Maar nee, er is nergens een uitgebreide handleiding of receptenboek te vinden.

tristar-airfryer-snijplank-test
Airfryer kookboek vol met leuke recepten.

Veel mensen hebben als klacht dat je een beetje aan je lot wordt overgelaten als je een hetelucht friteuse koopt. Natuurlijk staat het internet bol met airfryer recepten en baktijden. Maar het zou wel fijn zijn als je bij je jouw specifieke airfryer een duidelijke handleiding met bereidingstijden zou ontvangen. Nu is het wel zo dat sommige airfryers netjes geleverd worden met een handleiding en hierin staan vaak ook nog wel wat receptideeën. Maar bij de (vaak) goedkopere airfryers ontbreken instructies regelmatig.

Dit is wat mensen zeggen:

 • Ik mis een uitgebreide gebruiksaanwijzing
 • Waar is de gebruikshandleiding
 • Even wennen om de juiste bereidingstijd te vinden (eigen smaak)
 • Je moet zelf temperaturen en aantal minuten uitproberen voor goed resultaat. Richtlijnen in handleiding niet super
 • Wennen welke tijden je moet instellen
 • Baktijden moet je wat uitzoeken
 • Er zit weinig tot geen informatie bij
 • Geen receptenboek bij
 • Het is soms even puzzelen met de baktijden en temperaturen
 • Hetgeen ik nog mis is een uitgebreid receptenboek met baktijden. En soms zijn de baktijden nogal lang

Wat is mijn mening?

Het is waar dat de meeste airfryers geleverd worden zonder een uitgebreide handleiding. Dit komt zelfs voor bij airfryers van Philips. Vaak kun je de handleidingen downloaden op de website van de webwinkel of de fabrikant. Ook beschikken sommige airfryers over voorgeprogrammeerde programma’s, waarmee je aanbevolen instelling kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het airfryen van vis, frietjes of groenten. Er zijn ook airfryers die op de airfryer zelf met pictogrammetjes aantonen welke tijd en temperatuur je het beste kunt gebruiken.

tefal-easy-fry-precision-bediening

Maar zelf gebruik ik deze aanbevolen instellingen haast nooit. Het hangt er namelijk helemaal vanaf hoe groot je gerecht is en dus hoeveel je gaat airfryen. Het beste kun je op internet zoeken naar goede recepten voor jouw favoriete gerecht. Martin Senders, The Philips Chef, heeft op zijn Facebookpagina tal van recepten staan. En op andere Facebookpagina’s en blogs kun je nog tal van andere recepten vinden.

Daarnaast moet je het ook wel een beetje leuk vinden om te experimenteren met airfryen. Ik test zelf regelmatig dingen uit en soms is het niet te eten, maar er komen soms ook verrassende resultaten uit. Denk bijvoorbeeld aan gegrillde bloemkool, of een gegrillde groentemix met groene asperges. Je moet gewoon proberen en niet bang zijn om te dingen uit te testen!

philips-airfryer-xxl-aardappels-groente-vlees
Een volledige maaltijd bereid in de Airfryer XXL (en super lekker!)

Eigenlijk moet je voor elk gerecht zelf een beetje aanvoelen en uitvogelen hoe je het moet bereiden. Meestal stel ik mijn airfryer in op 180 graden en kijk ik af en toe even hoe het met mijn gerecht gaat. En op basis daarvan beoordeel ik of mijn gerecht klaar is. Na verloop van tijd krijg je er de handigheid in en kun je wel aanvoelen hoe lang je gerecht moet. Een frikandel doe ik 8 minuten op 180 graden en frietjes wat langer op 10 tot 12 minuten. Dat heb ik niet ergens gelezen, maar gewoon zelf uitgeprobeerd. En dat vind ik eigenlijk wel het leukste van een airfryer. Gewoon uitproberen. Zo ben ik er ook zelf achter gekomen dat je een rauwe bloemkool perfect kunt klaarmaken in een airfryer. Totaal andere smaakbeleving dan dat je het zou koken in een pan met water.


 #8“Airfryers hebben langere baktijden dan gewone frituurpannen.” 

Zoals je bij het vorige punt als kunt lezen geven mensen ook aan dat baktijden soms wat lang kunnen duren. Het gaat dan vaak om de bereiding van frites en snacks dat langer duurt dan men gewend was met de oude vertrouwde frituurpan.

krokantje-frietjes-uit-tefal-ey4018

Dit is wat mensen zeggen:

 • Duurt wat langer dan traditioneel frituren
 • Duurt langer dan normale frietpan
 • Duurt langer dan friteuse
 • Frietjes niet altijd even goudbruin
 • Kroketjes beetje wit, wel prima te eten
 • Vaak omgooien nodig voor gewenst resultaat

Wat is mijn mening?

De baktijd hangt ten eerste af van het merk airfryer. Voor de snelste baktijden heb je namelijk een krachtige airfryer nodig die snel op temperatuur is en ook goed op temperatuur blijft. Uit onderzoek blijkt dat sommige airfryers niet goed de ingestelde temperatuur vasthouden. Dat betekent dus dat tijdens het airfryen er temperatuurverlies optreedt. En dit resulteert in een langere baktijd, simpelweg omdat je gerecht gewoon nog niet klaar is vanwege de lagere temperatuur.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Als je dit wilt voorkomen is mijn advies om een krachtige airfryer aan te schaffen met een hoog wattage. De airfryers van Philips staan erom bekend dat deze een hoog wattage hebben. Dit kan wellicht een averechts gevoel meegeven dat er veel energie verspilt wordt vanwege het hogere stroomverbruik. Maar voor een goed functionerende airfryer is het echt belangrijk dat de motor krachtig genoeg is om de hetelucht friteuse op temperatuur te houden, zeker als je bijvoorbeeld een gerecht langdurig wilt bereiden op een hoge temperatuur.

krokante-aardapel-krieltjes-Tefal-EY4018
Lekkere aardappel krieltjes uit de Tefal EY4018!

Daarnaast moet je sommige gerechten ook weleens opschudden. Denk aan frietjes, aardappeltjes of groenten. Tijdens het airfryer doe je de lade open om alles even goed om te schudden. Bij het openen van de friteuse kan hitte ontsnappen. Alleen een krachtige airfryer zal weer snel op de ingestelde temperatuur zijn.

Als we de werking van een airfryer vergelijken met dat van een frituurpan is het verschil naar mijn mening niet heel groot. Een Philips Airfryer XXL is bijvoorbeeld binnen een minuut op temperatuur. Terwijl je frituurpan wel even de tijd neemt voordat het vet op de 180 graden zit. In die tijd ben jij al je kroketten en frietjes aan het airfryen. Toegegeven, eenmaal op temperatuur zal je frituurpan sneller zijn. Maarja, een gezonder resultaat kent dan het minpunt dat het mogelijk wat langer duurt.


 #9“Airfryers hebben een veel te kort snoer.” 

Een airfryer zet je waarschijnlijk neer op je aanrecht. Het liefst bij je afzuigkap om eventuele damp en geurtjes af te kunnen voeren. Maar heb je wel een stopcontact in de buurt? Het snoer van een airfryer is over het algemeen nogal kort. Vaak minder dan een meter. Dat is ongeveer net zolang als het snoertje van je mobiele telefoon en die is ook eigenlijk altijd net wat te kort. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel eigenaren van airfryers aankaarten dat het snoer gewoonweg te kort is.

tefal-easy-fry-lang-snoer
De kabel van de Tefal EY4018 is ruim 120 cm, maar dat is echt een uitzondering.

Dit is wat mensen zeggen:

 • Wat een kort snoer
 • De kabel is wat aan de korte kant
 • Kort snoer maar was al bekend
 • Korte stroomdraad

Wat is mijn mening?

Wat een ramp, een kort snoer. Ik zou dit mogelijk ook denken als ik dit ‘nadeel’ lees. Maar na een paar jaar trouw gebruik van een airfryer vind ik dit toch een irritatie, hoe klein het ook lijkt te zijn. Ik deel de mening van het korte snoer dus zeker

inventum-gf400hl-verschil-inventum-gf500hl
Twee airfryers van het merk Inventum

Ik vind dat de kabels van de airfryers die ik gebruik allemaal wat kort aan de korte kant zijn. Het zou beter zijn als de kabels zo’n 125 – 150 centimeter lang zouden zijn. Maar ik snap de fabrikanten ook wel dat het opbergen van de kabel hierdoor lastiger is voor de consument. Je kunt natuurlijk een verlengsnoertje erbij pakken zodat je de airfryer op de gewenste plek kunt zetten, maar ik vind dat zelf toch wat gedoe. Ik doe het wel soms als ik een gerecht ga maken waarvan ik weet dat het gaat dampen en stomen, zoals bloemkool. Ik wil dan de airfryer recht onder mijn afzuigkap plaatsen, en hiervoor heb ik een stekkerdoos nodig. Het is dus in ieder geval iets om rekening mee te houden.


 #10“Het is lastig om te weten welke airfryer je moet kopen.” 

Weet jij al welke airfryer je gaat kopen? Veel mensen vragen mij welke airfryer het beste past in hun situatie en bij hun budget. Ze zien simpelweg door de bomen het bos niet meer, dat is wat ze letterlijk tegen mij zeggen. Het is dus blijkbaar knap lastig om een goede keuze te maken. En dat is dan ook een van de redenen dat ik FrituurGezond.nl ben gestart.

bediening-analoge-draaiknop-airfryer-xxl

Dit is wat mensen mij vragen:

 • Wij willen graag een airfryer kopen van Philips. wij komen er alleen niet helemaal uit welke we moeten nemen.
 • We overwegen al weken om een Philips Avance Airfryer aan te schaffen maar worden helemaak gek van de verschillende model aanduidingen cq typenummers die Philips hanteert.
 • Mijn combi magnetron is aan vervanging toe. Kan ik deze vervangen door een airfryer en zo ja, voor welke kan ik dan het best kiezen? 
 • Help!!!! Ik weet niet meer welke airfryer ik moet kopen.
 • Hallo, ik blijf twijfelen welke AF ik moet kopen!
 • Ik wil graag een airfryer kopen die makkelijk in onderhoud en bediening is, maar niet te duur wat is een goede keuze?
 • Welke aifryer is best geschikt voor 2 mensen met nadruk op goede resultaten/snelle resultaten voor friet?
 • We zijn een gezin met 4 personen en mijn wensen zijn dat: het de beste is en makkelijk schoon te maken is.
 • Ik wil je advies. Ik wil een xxl airfrayer. Welke is de beste?
 • Hallo Pim, Ik overweeg een Airfryer te kopen en probeer het bos door de bomen te zien. 

Zoals je ziet worden er allerlei vragen gesteld over welke airfryer het beste is. En ik vind het leuk om deze vragen te ontvangen, want ik help mensen graag bij het maken van een keuze. Helaas kan ik niet elke airfryer testen, dus ik heb ook niet op elke vraag het juiste antwoord. Maar ik denk graag met mijn bezoekers mee.

Wat is mijn mening?

Er zijn vandaag de dag heel veel soorten airfryers te koop. Als ik nu kijk op bol.com dan zie ik dat er bijna 200 soorten hetelucht friteuses aangeboden worden. Een aantal jaar geleden was dat aantal veel kleiner, toen had je alleen nog maar de keuze uit een paar Philips Airfryers en een aantal Tefal Actifry’s. Maar vanwege het succes van de Philips Airfryer zijn er allerlei andere bekende en onbekende merken die graag een gefrituurd graantje willen meepikken van de populariteit van de airfryer. Zo zijn er hetelucht friteuses te koop van Inventum, De’Longhi, Homie, Emerio, Montana en Seb. Heb jij ooit wel eens gehoord van het merk Rommelsbacher? Ja, ik dus ook niet. Maar zelfs zij verkopen airfryers.

verschillende airfryers
Welke airfryer past het beste bij jou?

Het aanbod van hetelucht friteuses is momenteel dus groot. Het wordt dus steeds lastiger om de beste airfryer uit te kiezen die aansluit bij jouw wensen. Want niet elke airfryer heeft namelijk dezelfde kwaliteiten. De meeste airfryers presteren ondermaats, zo bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. Slechts een klein deel van de airfryers doet zijn werk goed en produceert knapperige frietjes zoals je zou mogen verwachten van een airfryer. Maar de meeste, vooral zeer goedkope ‘rip-offs’, zijn een grote teleurstelling. Slappe frieten, lange baktijden en een hoop sippe gezichten aan tafel. En natuurlijk iemand in je gezin die je het volgende even moet inwrijven: “Zie je nou wel, die airfraaiers zijn onzin, doe mij maar gewoon friet uit het vet. Zonde van de centen!”

Koop dus geen goedkope ‘air-cryer’.

Ja, het zou zonde zijn als je een airfryer koopt die dus in de categorie ‘air-cryers’ valt en je dus een hoop teleurstelling oplevert. Maar hoe weet je nu welke airfryer nu wel de moeite waard is om te kopen? Daarvoor verwijs ik je even door naar een andere pagina over de beste airfryers, of bekijk mijn pagina met keuzeadvies. Deze pagina bevat advies op basis van veel gestelde vragen die ik heb ontvangen de afgelopen jaren van mijn bezoekers.


Ga je wel echt gezonder eten door een airfryer?

We sluiten de lijst af met de vraag of een airfryer gezonder is dan een frituurpan? Is een airfryer niet een krokante wolf in schaapskleding? Want ga je daadwerkelijk gezonder eten als je een hetelucht friteuse in huis haalt? En hoe zit het met acrylamide waar je weleens over leest?

krokante-kippenvleugeltjes-en-aardappeltjes-princess-airfryer
Deze kippenvleugeltjes waren echt heel lekker. Recept uit het kookboek ‘Wereldsmaken uit de Airfryer’.

De fabrikanten van airfryers vertellen je trots dat je geen frituurolie meer hoeft te gebruiken en je dus minder olie en vet binnenkrijgt. Maar patat, frikandellen, bitterballen en kroketten blijven ongezonde producten om te eten. Of deze nu gefrituurd zijn in de frituurpan met olie of in de airfryer met hetelucht.

Daarnaast denken veel mensen dat je speciale airfryer of ovenproducten moet kopen die geschikt zijn voor airfryers. Maar deze producten zijn al voorgefrituurd en bevatten soms zelfs een suikerlaagje die karameliseert zodat ze jou dat krokante mondgevoel geven. Dus het lijkt gezond bereid te zijn in jouw airfryer, maar door de fabrikant zijn de frietjes eigenlijk al bijna klaar, je warmt het dus meer op.

airfryer-hamburger-patat-friet-krokant

Ik ben zelf voorstander om de gewone diepvriesproducten te gebruiken.Test een paar zakken diepvriesfriet uit om te kijken welke jij het lekkerste vindt en welke het beste resultaat geeft uit jouw airfryer. Let daarbij ook op de calorieën van de friet, als je dat belangrijk vind om op te letten.

Nog beter is het om verse friet uit het koelschap te gebruiken of om de frietjes zelf te snijden en te bereiden.

Maar onthoud, een airfryer is niet alleen een vervanger voor je frituurpan. Je kunt er veel meer gerechten mee bereiden dan alleen maar frietjes en gepaneerde snacks. Door de mogelijkheden van een airfryer te ontdekken zul je erachter komen dat je echt hele lekkere en gezonde gerechten kunt maken. Gerechten die je nooit klaar had kunnen maken in je oude friteuse.

gezond-gerecht-aardappels-groente-vlees

En dat is voor mij het grootste voordeel van een airfryer en in het bijzonder een Philips Airfryer. Je doet de machine eigenlijk te kort als je deze alleen maar zou gebruiken als frituurpan. Dan mis je echt een hoop. Want in combinatie met de juiste airfryer accessoires heb je een legio aan mogelijkheden om daadwerkelijk te koken met je hetelucht friteuse. Je hebt dan eigenlijk echt geen reden meer om geen gezonde en snelle maaltijd op tafel te krijgen.

Tip: Bekijk de beste Airfryer Kookboeken!

misshavermout-sesam-kip-gehaktballetjes-airfryer-recept


Wie is FrituurGezond?

Sinds 2015 test ik allerlei airfryers van verschillende merken en op dit blog lees je daar alles over, lees hier meer over mij. Ik gebruik de airfryer echt bijna elke dag en ik zou niet meer zonder kunnen. Het is een geweldig apparaat waarvan je de waarde pas echt zult begrijpen als je ‘m zelf in huis hebt. En het hoeft echt niet perse een duurdere Philips Airfryer te zijn. Ook hetelucht friteuses van andere merken zijn goed, zoals van Princess, Tefal of Inventum. Welke airfryer is geschikt voor jou? Lees het in de Airfryer Keuzehulp.

Op de vraag of ik je een airfryer kan aanbevelen om te kopen is mijn antwoord een volmondig: JA!

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook


Conclusie?

Kun je een airfryer het beste links laten liggen na het lezen van deze 10 nadelen? Dat is volkomen aan jou. Maar ik weet zelf dat ik mijn airfryer vrijwel elke avond gebruik. Ik verbaas me er eigenlijk nog steeds over hoe vaak ik de airfryer per week als hulpje gebruik in de keuken. Elke dag zorgt een airfryer ervoor dat ik een pan minder op het fornuis heb staan. Vooral de koekenpan blijft bij mij veel vaker in de kast. Behalve als ik een gebakken eitje wil maken haal ik ‘m nog tevoorschijn. Een hetelucht friteuse vervangt voor mij naast mijn frituurpan, wokpan en koekenpan ook mijn heteluchtoven voor een groot deel.

Sommige mensen zien een airfryer als vervanger voor een frituurpan. Maar ik weet zeker dat je jouw airfryer vaker zult gebruiken dan je oude friteuse met vet. Een hetelucht friteuse is echt een uitbreiding in je keuken. Zie het meer dan alleen een ‘vervanger van je frituurpan’.

Een airfryer helpt je gezonder te eten en het zorgt voor verrassende gerechten op tafel, bekijk deze leuke airfryer recepten eens. En die nadelen, die neem ik voor lief. Ik vind het gewoon belangrijk dat je vooraf weet wat de nadelen kunnen zijn voor je. Zodat je weet wat je in huis haalt en dat je niet achteraf baalt van de minpunten van een airfryer.

Een airfryer heeft gelukkig ook een hoop voordelen. De voordelen van airfryers kun je hier lezen.

Veel succes met je mogelijk aankoop. Heb je hulp nodig? Bekijk dan hier mijn koopadvies voor de beste airfryer. Of bekijk hieronder mijn video met tips voor het kiezen van jouw nieuwe airfryer:

70 gedachten over “Airfryer Nadelen: 10 redenen om GEEN airfryer te kopen”

 1. Ben in het bezit van een Philips Airfryer XL .Bij het bereiden van loempia’s en kipcorns stond de keuken helemaal blauw van de rook(?). Hoe is dat te voorkomen? Bij het bereiden van patat of crocetten totaal geen last.

  1. Erg vervelend. Ik weet wat u bedoeld. En de eerste keer is dat schrikken. Het komt door het vet dat uit de producten drupt tijdens het airfryen. Dit vet wordt door de luchtcirculatie tegen het verwarmelement geblazen waardoor het verbrand. Dit resulteert in blauwe, stinkende rook. Wat je er tegen kunt doen is kijken voor een spatdeksel of toch het gebruik van vette producten te beperken. Ik kan wel zeggen dat mijn Philips Airfryer XL eerder rookt dan bijvoorbeeld de Inventum GF400HL. Het lijkt wel of de lucht wat agressiever rondwervelt en dus eerder vet meeneemt tegen het element.

   1. Ik heb met massel een Philips airfryer hd9211 nieuw kunnen kopen en eindelijk van dat xl Philips van me aanrecht af met dat rokende schoorsteen achterop. Vaak ging me rookalarm af en keuken werd smerig door de xl.
    De hd9211 is eigenlijk veel slimmer hij blaast de hete lucht van onder! Oké hij is groot das nadeel maar hij is te gek. Philips verkoopt ze niet meer maar zouden het zeker weer moeten doen. Groet

  1. Beste Mac. Bedankt voor uw reactie. Bedoelt u dat de site niet nuttig is? Of dat u wel wat heeft gehad aan de informatie en daarom nu geen Airfryer wilt kopen? Dit artikel geeft aan wat nadelen kunnen zijn van heteluchtfriteuses. Maar de voordelen wegen op tegen deze nadelen. Ik maak vrijwel elke dag gebruik van de airfryer. En ook zonder deze site zou ik hier gebruik van maken. Wat heeft u tegen gehouden om verder te kijken voor een airfryer? Ik hoor het graag!

 2. Inmiddels achterhaald artikel. 2015 of zag ik dat verkeerd?
  Wij zijn zeer content met onze airfryer xl, de goede producten erin en zelfs de kroketten zijn gewoon bruin en krokant. Ons gezin van 4 kan prima toe met deze pan. Etc. etc.

  1. Beste Monica,

   Het artikel komt uit 2017, maar ik pas het regelmatig aan met updates. Goed om te horen dat de Airfryer XL goed bevalt. Ik vind het zelf ook een top ding!

 3. 1e gerecht bereid. Drumsticks met aardappeltjes. Perfect gelukt.
  Weet je ook hoe ik iets opnieuw kan verwarmen? Er staat 2 à 3 min, maar er staat niet welke stand.

  1. Goed om te horen Marianne, welke airfryer heb je gekocht? Qua opwarmen, een beetje zoals met de oven. Let op dat de bovenkant van je gerecht niet verbrandt. Dus ik stel je wil nog een beetje ovenschotel opwarmen, zet ‘m dan op 150-160 graden voor een aantal minuten en controleer of de binnenkant op temperatuur is. Succes

 4. Ik had al niet zo’n hoge dunk van die airfryers en dit artikel bevestig het alleen maar. Ik gebruik een gewone friteuse en ik krijg er altijd lekkere friet en snacks uit. Ook is de baktijd in een gewone friteuse stukken minder dan bij een airfryer. Frieten en snacks zijn doorgaans in 5 minuten klaar en bij een airfryer duurt het minstens 2x zolang.

  Uiteraard hebben friteuses ook nadelen zoals regelmatig het vet vervangen wat een niet zo’n leuk karwei is, maar ach alles went. Mijn friteuse kan voor 90% in de vaatwasser dus het ding komt er telkens brandschoon uit.

  Maar goed als die airfryers zo goed zijn waarom zie ik ze dan niet snackbars?
  Nee er gaat niks boven ouderwets frituren, en met frituren in zonnebloemolie frituur je ook nog eens een stuk gezonder.

  1. Beste Claus, als je een traditionele friteuse fijner vindt dan moet je het inderdaad daar bij laten. Het is wel zo dat en airfryer sneller op temperatuur is, dus qua snelheid maakt het niet veel uit. Snackbars werken niet met professionele horeca airfryers met als reden dat airfryers altijd compact moeten zijn om goed te functioneren. Een snackbar vraagt om hogere volumes en dat kunnen airfryers momenteel nog niet realiseren. Misschien in de toekomst, wie weet.

 5. Vind het een fijn artikel, eerlijk en ook met humor, moest ook wel lachen om je woordkeus soms. Heel goed gedaan. Ik leg zelf bij vette dingen een dubbel velletje keukenrol ONDER het mandje. Het kan dus niet door mijn airfryer gaan vliegen en tegen het warmte element komen maar zuigt wel al het vet op. Dat scheelt echt super veel in schoonmaken en sindsdien geen rook of kwalm meer gehad.

  1. Hoi Maartje, wat een leuke reactie. Erg leuk om te lezen en ook een goede tip. Dank voor het delen en dat je de moeite hebt genomen om een reactie achter te laten :)

 6. Om het walmen te voorkomen leg ik een aluminium.folie onder het vettige product. De zijkanten wel open laten. Werkt perfect en spatdeksel erop zodat het warmte element niet vettige wordt.

 7. Dit zijn toch geen nadelen!!! Je kan op alles wel iets vinden om over te leuteren.. Natuurlijk is er verschil met echte frit, natuurlijk neemt hij plaats in op je aanrecht…. Overbodig artikel is dit

 8. Ben hey niet overal mee eens. Wij eten met 2 volwassenen en 2 pubers uit de xl. Rook voorkom ik door een spatdeksek te gebruiken. Het schoonmaken is inderdaad moeilijk, maar als je het elke keer doet is het zo gebeurd. Na 4 jaar zeer intensief bijna dagelijks gebruik gaan we de xl vervangen voor de xxl. Niet omdat de xl niet meer voldoet maar de xxl heeft iets meer handigheidjes.

  1. Ik ben het wel eens met jou hoor, Marion :) Goed om te lezen en alvast veel plezier met de XXL. Ik vind dit echt een super goede airfryer, zeker in combinatie met alle accessoires. Je gaat hier zeker veel plezier van hebben.

 9. Ik heb een “goedkope” airfryer van de Action.
  Deze werkt prima! De baktijden zijn hetzelfde als bij de Airfryer van Philips. En veel makkelijker schoon te maken.
  Ik maak er complete maaltijden voor twee personen mee.

 10. Bedankt voor dit duidelijke Artikel. Het was zo gezegd echt een eye opener. Vooral het eerste punt kwam bij mij hard binnen. Ik heb deze filosofie door gezet in m’n hele lifestyle en ben er mee aan de slag gegaan. Mijn (ex) vriendin de deur uit gezet en haar vrijwel de hele inboedel en de twee kids mee gegeven. “Niet elke tv is een goede tv, Niet elke bank is een goede bank, ect.” Ik kan inmiddels zeggen dat ik mij uiterst gelukkig en helemaal zen voel in kleermakerszit op de kale betonnen vloer. Al twijfel ik nog wel of ik mij zo mag voelen want “niet elk geluk is een goed geluk”.

  1. Beste Remm, ik begrijp je punt. De titel van de paragraaf is misschien wat ‘vaag’. Maar ik probeer hiermee aan te duiden dat je niet zomaar elke willekeurige airfryer kunt kopen en verwacht dat deze de beste prestaties levert. Het is niet hetzelfde als bij een frituurpan dat ze nagenoeg allemaal wel dezelfde prestaties hebben.

 11. Heel prettig, zo’n uitgebreide verhandeling over de airfryer. Vooral ook de eigen ervaringen vind ik van waarde. Was er maar over elk huishoudelijk apparaat zo’n heldere beoordeling.

 12. Ik vind het jammer dat de DeLonghi in het lijstje van no-name apparaten geschoven worden. Ik heb juist een DeLonghi gekocht omdat die een binnenpan met keramische anti aanbaklaag heeft, en hij doet het prima!

 13. Ik vind het voor grote hoeveelheden niks ds waard, als je voor 6 man friet wil bakken ben je een half uur kwijt, dan de snacks nog, waardeloos, en veel minder vet is het beslist niet, er wordt in de fabriek extra vet toegevoegd om het krokant te maken, qua calorieën maakt het niet uit.
  Een goed hete frituur schroei het meteen dicht, we worden voor de gek gehouden met een airfryer, frituren doe je in olie, airfryer is niks meer of minder dan een heteluchtoven in het klein

 14. De Philips airfryer’s(oa XXL) hebben een zéér korte levensduur! (nog geen jaar)
  Bij onze 1ste , wat het eerste kapot gaat is het verwarmingselement, dit is meestal binnen de garantie, maar het gedoe wat je ervan hebt, je bent deze enkele weken kwijt. Na de garantie van de 1ste AF ging het display defect, display reageerde niet meer…
  We hebben maar een nieuwe gekocht, in ca 5maanden is nu weer het verwarmingselement kapot…. (bij de nieuwe)
  Het eten hebben we maar in de oven gemaakt, en het smaakte ook nog eens veel beter !
  We hebben het momenteel allemaal over het klimaat, maar “prul” produceren das helemaal niet goed voor het klimaat, de afval berg wordt door zoiets veel te groot, die dingen zijn niet zelf te repareren of te recyclen.
  Een nul voor het kwaliteit van Philips!

  1. Hi Marnicq, vervelend dat je Philips Airfryer kapot is gegaan. Helaas lees ik inderdaad over deze en andere airfryers dat ze soms defect raken. Maar mankementen komen voor bij allerlei producten. Het is denk ik niet anders. Ik heb zelf diverse airfryers, en er is er nog niet 1 stuk gegaan. Dus je moet soms ook beetje geluk, of misschien pech hebben.

 15. Onzin, mijn frieteuse is in 5 tot 8 minuten volledig op temperatuur en deze blijft ook langer temperatuur vasthouden. Dus als je ‘m 10 minuten uit hebt staan is ie in max. 2 minuten weer volledig warm (dus voor gebroken sessies heel handig). De airfryer, als je bezoek zou hebben, moet je continue aan laten staan anders is alle warmte in een minuut er uit. Een airfryer is eigenlijk een beetje een veredelde oven, alles wat je in de airfryer kan doen kan ook gewoon in je hetelucht oven of combimagnetron. Het enige voordeel in een airfryer t.o.v. een oven, is dat ze idd dan sneller op temperatuur zijn. Maar qua baktijd met een beetje fatsoenlijke hetelucht oven, zit nauwelijks geen verschil in (misschien dat de airfryer iets sneller is omdat de ruimte wat compacter is, dus er een betere lucht circulatie tot oppervlakte verhouding is).

  Heb mijn airfryer weggedaan, miste toch echt de smaak van het (dierlijke) vet in mijn frietjes en stond verder alleen maar in de weg. Misschien ben ik ouderwets, maar er gaat toch niets boven een complete kip een paar uurtjes in de oven die er mals en sappig uit komt omdat het met liefde bereid is. Dan een airfryer die het vlees vaak droog maakt als je even niet staat op te letten.

  1. Hi Marieke, dank voor je reactie. Jammer om te lezen dat je geen goede ervaring hebt met airfryers. Wellicht in de toekomst nog eens een kans geven. Ik kan je vertellen dat ik niet meer zonder kan en ook niet zonder oven hoor. Ik gebruik ze allebei :)

 16. Mij lijkt dit artikel vergeleken met een friteuse merendeels onzin. Airfryer moeilijker om schoon te maken? 9/10 andere onderzoeken geven het tegendeel aan. Bij stank precies hetzelfde. Duur? in aankoop wel, maar omdat het geen olie maar lucht nodig heeft juist niet, deze stelling is niet compleet en daarmee onterecht. Lawaai? Mijn Airfryer maakt ongeveer evenveel geluid als het borrelen van een friteuse. Onduidelijke handleiding? Het gebruik hiervan lijkt mij geen rocket sience. Helaas, maar ik vind dit een zeer vreemd artikel! Dit artikel helpt de consument die duidelijkheid zoekt naar informatie op het internet niet. #fakenews

  1. Hi Alex, bedankt voor je reactie. Het is niet mijn bedoeling om een fake artikel te maken. Deze nadelen zijn op basis van mijn eigen bevindingen en die uit geschreven reviews van consumenten, zoals je ook per nadeel kunt lezen. Ik vind zelf ook dat deze nadelen te verwaarlozen zijn. Maar ik vind wel dat het nuttig is om deze ‘minpunten’ door te nemen – zodat men een weloverwogen keuze kan maken. Betreffende de handleiding, ik ontvang regelmatig vragen van mensen over de werking van een airfryer – zo ook over het schoonmaken van een airfryer. Dus ik kan wel degelijk hieruit concluderen dat sommige mensen, behalve jij dus, hier moeite mee hebben.

 17. Kwestie van geen olie in de airfryer gebruiken! Het is niet nodig dus ook geen rook en geknoei. En vette producten evt inpakken of in een schaal met deksel doen. Ik weet niet of stacher zakken in de airfryer mogen maar dan zou je het sous vide kunnen stomen.

  Het gebruik van bakpapier op de bodem wordt aangeraden maar dat vliegt bij mij weg als ik er te weinig in heb zitten, maar dit is een goede optie om de bodem schoon te houden.

  Snoeren van keukenapparatuur is in mijn ogen altijd te kort. En te weinig stopcontacten in de keuken is ook welbekend. Zeker als je de airfryer als ondersteunend gebruikt in de keuken.

  Het neemt inderdaad wel wat ruimte in beslag, ik kom daarvoor mijn kookgedeelte wel opnieuw te organiseren. En evt niet zo vaak gebruikte apparaten in een kast/ berging op bergen.

  Vloeibare dingen altijd in een daarvoor geschikte schaal doen! evt eentje met geschikte deksel als het zou spatten! Dit voorkomt een heleboel troep! Ik ben nog nieuw met de airfryer en weet nog niet zo goed wat er op de markt is voor inzetbakken (met deksel), broodbakvormen en andere toebehoren. Maar ik denk wel dat er goede producten zijn die wel passen in jouw airfryer ongeacht merk.

  Ik heb trouwens de MontAna XXL nieuwste versie pas gekocht. Ik heb er tot nu toe veel plezier mee. Hij maakt weinig geluid, hij stoomt wel wat schone lucht rondom uit als je natte dingen erin doet (wortel bijvoorbeeld).
  Hij is goed schoon te maken. Met in acht neming dat je het beschermt tegen krassen en vuil door bijv. een bakpapiertje, geen olie toevoegt en na ieder gebruik gelijk met een doek (droog of licht vochtig) erdoorheen gaat om het vuil te verwijderen als het nog warm is. Ik denk dat je dan toch veel nadelen getackeld hebt.

   1. Jouw advies om diepvries friet te proberen om uit te maken welke lekker is in de airfryer, is voor mij een afknapper.
    Diepvries friet en lekker is met elkaar in tegenspraak.
    Maak eens verse friet van een verse kruimige aardappel.
    6-8 minuten op 150 graden, uitwalmen gedurende 12 minuten, en daarna 3-4minuten afbakken op 190.
    Daar heb je inderdaad een frituurpan met olie voor nodig.
    Tweede nadeel: ik weet wat er in mijn friet gaat. Bij fabrieksfriet gebruikt men gehard vet. Wat dat gaat lang mee. Superslecht voor de klant, daarom gebruik ik gezonde arachide olie.
    Tenslotte de smaak. Zo goed dat ik nooit meer patat eet buiten de deur, behalve nog bij Smullers.

 18. Ik zoek een keramische airfryer, geen Teflonlaag dus. Ik weet dat Montana deze verkoopt en ik lees ook DeLonghi. Nog andere merken eventueel?

  1. Goede vraag, Pauline. Ik weet dat de nieuwe Philips Airfryer XXL met Smart Sensing een bak heeft die geen teflon bevat. De mand bevat wel een teflon laag. Dus je kan ook naar deze kijken.

   1. De Philips Airfryer heeft een PTFE laag als anti aanbaklaag. Gewoon Teflon dus…
    Voor zover ik heb kunnen ontdekken hebben airfryers van MontAna en De’Longhi keramische anti aanbaklagen.

  2. Ik heb sinds kort een Montana keramische airfryer. Deze rookt, walmt niet, is gemakkelijk schoon te maken, hoeft niet voor verwarmd te worden, het is een perfecte airfryer .

 19. Frietjes gebakken in een friteuse blijven absolute de lekkerste.
  Met een traditionele oven kan je alles wat een fryer kan en nog nog veel meer
  en is mooi in een keuken kast ingebouwd.

 20. Dag Pim,

  we zijn hier toe aan een nieuwe friteuse (voorkeur manlief) of een 1e keer airfryer (voorkeur van mijzelf).
  Ik vind je site erg handig om door te lezen. Wat wij ons afvroegen, is de airfryer dan een vervanging van de oven? Ik heb een goede oven en kook op gas en gebruik beide met en door elkaar heen. Dus behalve de friteuse sessies hebben we daar eigenlijk geen nieuw apparaat voor nodig. Wat heeft der airfryer voor jou voor meerwaarde ten opzichte van de oven?

  Met groet,
  Connie

  1. Hi Connie, dankjewel voor je leuke reactie. Een airfryer kan bepaalde taken overnemen van je oven, het is dus niet zo dat je airfryer je volledige oven kan vervangen. Waar ik mijn airfryer voor gebruik is bijvoorbeeld het afbakken van broodjes, croissantjes, focacciabroden, kleine pizza’tjes, opwarmen van leftovers, kleine lasagne, roosteren van groenten, krokante aardappeltjes, muffins, zelfs een hele kip et cetera. De oven gebruik ik alleen voor grotere ovengerechten / ovenschalen of voor gerechten die langer dan 60 minuten in de oven moeten. De meeste airfryers kunnen namelijk maar tot 60 minuten ingesteld worden. Succes!

 21. Hallo Pim, een vraagje.
  Ik gebruik al jaren een airfryer (Phillips) en heb net mijn XXL vervangen voor een XXL autosense met rose gold handle :)

  Maar 1 ding verbaasd me. Niet het geluid dat is ok, ik ben gewend aan de stofzuiger. Maar hij vibreert heel erg. Is dit normaal ?

  1. Hi Peter. Dat is niet normaal. Waarschijnlijk komt dit door de ventilator. Ik zou daarom contact opnemen met Philips / Webwinkel, want je airfryer hoort niet te ratelen.

 22. Wellicht is het goed eens te wijzen op de Montana airfryer. Geen rook of walm, niet voorverwarmen, geen overmatige herrie. Maar wel een prachtig resultaat.

 23. Mooie review! Dank je wel!
  Ik heb zelf nog een degelijke frituur. En laat ik eerlijk zijn: die walmt en dampt ook, het snoer is belachelijk kort en je moet ook je best doen om de frituur goed schoon te houden. Lees: direct doen als het vet wat is afgekoeld. Ik heb een goede frituur gekocht met zo’n aparte roestvrijstalen binnenbak en die kostte toch ook wel een paar centjes. Ik zet de frituur ook onder de afzuiging. Dus ben wel nieuwsgierig geworden naar zo’n airfryer. Ga het eens proberen.

  1. Bedankt voor je leuke reactie. Een airfryer is zeker de moeite waard. Vooral voor het bereiden van bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes of het airfryen van een kipburger ofzo. Dat is echt super lekker!

 24. Alles is perceptie. Het is maar hoe je het bekijkt! Alles heeft een deel vd waarheid. Halve waarheden kan je evengoed ook refecteren op gewone olie/vet frietpotten. Ze zijn levens en brandgevaarlijk. Hoeveel mensen en huizen zijn er al niet in de fik gestoken daarmee? Het stinkt als geen ander, het is misschien lekker maar wel superongezond. Schoonmaken is 100x erger dan een airfryer. Hoe haal je dit vies stinkend en vettig goedje er uit na enige tijd? Ook met het afval heb je last. Trouwens heel moeilijk om vet/olie over te gieten!….Zo kan ik blijven doorgaan. Anyway, na aankoop van veel soorten fryers kan ik jullie raad geven om dit geld te besparen als je toch een hete luchtoven bezit. Koop liever een goedkoop vlakke gaatjesplaat of een ijzeren net/pot. Zolang het maar hete lucht kan doorlaten. Daarmee heb je hetzelfde effect met je bestaande oven. Mijn vrouw kan ik iig niet overtuigen haha, maar misschien jullie wel? Alleen nog het doorschudden tussendoor al hoeft het ook niet echt als je ze mooi verstrooid door elkaar. Sommige airfryers hebben die mogelijkheid wel om frietjes om te keren tijdens het bakken/ronddraaien. Maar hoe snel heb je met wanten je frietjes niet geschud? Perceptie, het is hoe je alles het maar bekijkt he! NB Een fryer is lang netjes te onderhouden met deze tips. Reinig met wat papier het vuil en vet, klaar! Je hebt zga bijna niks nodig wat invetten/olie betreft. Gebruik liever een oliespray en spuit zo min moglk vet od frietjes. Wij gebruiken een klein geutje cocosvet. Dat is meer dan genoeg! Meng ook wat frietjes gesneden van een zoete aardappel. Gebruik eens zachte zwarte peper od frietje (met ook wat zout). Veel lekkerder zo.

 25. Hallo Pim. Ik heb naar volle tevredenheid al bijna 5 jaar een airfryer SilverCrest type SHF 1650 A1 (IAN273412). Ik bak er één keer per week alleen frietjes in. Nu een vraag over de anti aanbaklaag. Weet jij of daar teflon voor gebruikt is. Ik wil namelijk een parkiet gaan houden en die kunnen beslist niet tegen PTFE dampen! Indien deze airfryer een teflon anti aanbaklaag heeft moet ik dus een alternatief gaan kiezen. Al mijn kook- en bakpannen hebben ceramische anti aanbaklagen. Bestaan er ook airfryers met ceramische anti aanbaklagen?

  1. Beste Lia, volgens mij bevatten de meeste airfryers een antiaanbaklaag van teflon. Volgens mij is de Delonghi FH1363/1 een airfryer met keramische pan.

 26. Van Steen Annie

  Hallo
  Mijn problemen ,ik ben een kleine eter kan ik voldoende eten bereiden met een xl of is een xxl nodig . Ik ben wel wantrouwig voor dat gaasje in de xxl en in de nieuwe xl is nu een vast maatje dat goed te onderhouden is .
  Graag uw mening aub

  1. Het grootste nadeel ontbreekt nog: alles wat een airfryer kan, kan een ander apparaat beter. Frietjes en gefrituurde snacks zullen altijd beter lukken in een degelijke friteuse. Om te bakken, poffen, etc. kun je beter investeren in een goede koekenpan en oven. En als je gezond wilt eten, is het beter om de rest van je dieet eens onder de loep te nemen en niet iedere dag de frituurpan aan te gooien. Een artikel dus wat in principe niemand nodig heeft, maar vooral goed is voor de omzet van Philips en de commissie die sites als frituurgezond.nl verdienen met hun partnerlinks.

 27. Wat betreft :het toestel neemt veel plaats in. Hoeveel plaats neemt het goumettoestel, het fondue toestel, de grilplaat in, en noem maar op welke keukentoestellen die max 1 maal per jaar worden bovengehaald. De airfryer wordt meermaals per week gebruikt.
  En ik geef toe, frietjes van de frituur zijn lekkerder. Je moet kiezen tussen de ongezonde dingen en het alternatief, wij vinden de airfryerfrieten best lekker. De Philips airfryer is in de jaren niet ge-ëvolueerd. Foei aan Philips. En afneembare weerstand en beter bereikbare vertillatieschoepen is toch niet zo moeilijk te realiseren. Een deftig spatscherm tussen de weerstand en de voeding zou veel vervuiling verminderen en de verschrikkelijke rookontwikkeling als je iets vettig in de oven steekt. Niet fijn als telkens de rookdetector afgaat.

 28. Ik gebruik al jaren een airfryer, bijna dagelijks. Bak er van alles in, speklappen. gehaktballen, patat, afbakbroodjes, kip in alle variaties.Heb nu een Princess lekker groot en vierkant. Er komen geen walmen of rook uit, ziet er nog als nieuw uit. Herrie klopt en sommige dingen zijn lekkerder uit de frituur. Ik vind een aantal van de minpunten niet kloppen

 29. Wij hebben een Ninja airfryer, geweldig apparaat, makkelijk schoon te houden en alles lekker knapperig. Moet nog wel vlees erin bereiden in te kijken hoor dit gaat. Zou heb andere willen. Tot nu toe alleen de over producten gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven