Kan je bakpapier gebruiken in je airfryer?

bakpapier-gebruiken-in-airfryer-header

Ja het kan, maar… lees snel verder 

Je wil graag bakpapier gebruiken in je airfryer. Maar kan en mag dat eigenlijk wel? In het kort kun je bakpapier gebruiken, maar let dan wel op deze twee dingen om brandgevaar en matige bakprestaties te voorkomen (tips via Philips.nl):

  1. Zorg dat het bakpapier niet in de rondte kan wapperen tijdens het airfryen. Door de luchtcirculatie in je airfryer is er een risico dat het bakpapier wordt aangezogen door de luchtventilator tijdens de bereiding. Hierdoor komt het papier tussen het verwarmingselement waardoor het bakpapier kan gaan verbranden. Erg gevaarlijk dus.
  2. Blokkeer niet de volledige luchtstroom in je airfryer met het bakpapier. Let erop dat je de bodem van het frituurmandje niet volledig afdekt met het bakpapier. Zo voorkom je dat de luchtcirculatie wordt geblokkeerd. Een airfryer presteert alleen goed wanneer de hetelucht goed kan circuleren in de pan en door het frituurmandje.

Recepten en Airfryer Tips? Volg mij op Facebook

Waarom wil je bakpapier gebruiken?

De meeste mensen willen bakpapier gebruiken in hun airfryer om het airfryermandje schoon te houden. Het bakpapier gooi je na gebruik weg en de airfryer kan zo de kast weer in. Soms kan het schoonmaken van een airfryermandje erg lastig zijn, zeker bij Philips Airfryer XXL modellen. Maar toch zou ik bakpapier zoveel mogelijk vermijden.

aangekoekte-airfryer-vies-airfyermandje-visresten
Aangekoekt frituurmandje

Een tweede reden kan zijn dat je een gerecht maakt dat anders blijft plakken aan het frituurmandje, bijvoorbeeld wanneer je bladerdeeghapjes gaat maken of een verse pizza. Bakpapier biedt dan uitkomst omdat het deeg niet vastkleeft aan het netje in het mandje. Mijn advies is om te investeren in een pizzaplaat of een bakblik voor je airfryer. Bekijk mijn pagina met universele airfryer accessoires voor wat inspiratie.

vies airfryer frituurmandje
Toch maar een bakpapiertje gebruiken?

Ook zijn er mensen die bakpapier op de bodem van de pan plaatsen om zo vetdruppels mee op te vangen. Ook hiermee kun je de luchtcirculatie negatief beïnvloeden en je loopt nog steeds de kans dat het bakpapier langs het frituurmandje opgezogen kan worden. Daarnaast is de kans groot dat vet of vocht alsnog op de bodem van de pan kan stromen. Schoonmaken is dus onvermijdelijk.

Bekijk mijn airfryer schoonmaak tips.

Houd je airfryer schoon met een bakvorm of matje

Als je het mandje van je airfryer schoon wilt houden dan kun je beter een siliconen airfryer bakje of een siliconen airfryer matje gebruiken.

Hieronder zie je een geperforeerd siliconen matje die je in het mandje van je airfryer kunt leggen. De gaatjes zorgen ervoor dat het matje blijft liggen in je mandje. Leg er wel altijd voedsel op zodat je zeker weet dat het matje niet kan rondwapperen.

alternatief-bakpapier-airfryer-siliconen-matje

Dit siliconen matje komt in een set van twee, hierbij krijg je ook twee siliconen bakvormen en een set airfryer wanten. Bekijk de prijs op Bol.com.

De beste manier om bakpapier te gebruiken

Wil je toch bakpapier gebruiken in je airfryer? Wat zou dan de beste manier hiervoor zijn. Fabrikanten, waaronder Philips, adviseren om het volgende (op eigen risico) te doen:

  • Gebruik bakpapier op de bodem van een bakvorm.
  • Zorg dat het papier niet buiten de rand van de frituurmand uitsteekt.
  • Zorg dat er voldoende ruimte rond het voedsel vrij blijft zodat de lucht goed langs het voedsel kan stromen.
  • Bedek de frituurmand nooit volledig met bakpapier, want je blokkeert anders de luchtstroom.
  • Plaats altijd voedingswaren op het bakpapier en zet je airfryer nooit aan met alleen bakpapier in het frituurmandje of in de bakvorm.

Wat adviseren de ‘airfryer’ merken?

Ik heb even een rondje gemaakt langs de websites van de bekendere fabrikanten van heteluchtfriteuses. En dit is wat deze merken te zeggen hebben over het gebruik van bakpapier in een airfryer.

bakpapier-in-airfryer-frituurmandje-gebruiken

Dit zegt Philips:

Philips geeft tips over het gebruik van bakpapier en aluminium folie in je airfryer. Op deze pagina raadt Philips sterk af om bakpapier te gebruiken. Terwijl op deze pagina uitleg staat hoe je bakpapier op een goede manier kunt gebruiken in je Philips Airfryer. Philips zegt: “Je kunt bakpapier gebruiken in een bakvorm, zolang het papier vrijwel niet buiten de bakvorm komt.”

Ik heb het ook even gevraagd aan de Philips Chef en hij geeft aan: “Vanwege brandgevaar ben ik geen voorstander van bakpapiertjes. Waarom heb je bakpapiertjes nodig? Want de onderdelen maak je snel schoon en ze kunnen zelfs in de vaatwasser.”

Dit zegt Princess:

Princess heeft helemaal geen tips, advies of richtlijnen over het gebruik van bakpapier in je Princess airfryer.

Dit zegt Tefal:

Tefal heeft ook niets beschreven over bakpapier in je Tefal airfryer. Wel zeggen ze het volgende: “Plaats een ovenschaal in de Easy Fry als u een cake of quiche wilt bakken of als u delicate of gevulde levensmiddelen wilt frituren. Gebruik hiervoor een ovenschaal van siliconen, roestvrij staal, aluminium of terracotta.” Dus hieruit blijkt dat Tefal eerder accessoires adviseert.

Dit zegt Inventum:

Ook Inventum heeft geen tips of advies over bakpapier in je Inventum airfryer. Wel zeggen ze dit in de handleiding: “Het apparaat op afstand houden van muren of andere objecten die vlam kunnen vatten zoals gordijnen, handdoeken (katoen of papier etc.)” Ja, er wordt dus wel gewaarschuwd voor papier in combinatie met mogelijk vlamvatten.

En wat adviseer ik?

Ik heb zelf nog nooit bakpapier gebruikt in mijn airfryers. Maar ik kan me voorstellen dat je graag bakpapier gebruikt bij bladerdeeghapjes of bij kaasgerechtjes om zo het frituurmandje zoveel mogelijk schoon te houden en om te voorkomen dat je hapjes blijven plakken.

schoonmaken-vies-mandje-airfryer-xxl
Het airfryer netje blijft een lastig onderdeel om schoon te maken.

Allereerst zou ik adviseren om te kijken of een airfryer accessoire je ‘probleem’ kan oplossen. Mocht dat niet het geval zijn, neem dan eerst de handleiding door van jouw heteluchtfriteuse en bekijk of er advies gegeven wordt over het gebruik van bakpapier. Volg deze regels dan op of anders het advies wat hierboven beschreven staat.

Wil je nou echt heel graag een bakpapiertjes gebruiken in je airfryer? Ik vind het prima, maar doe dit op eigen risico en zorg dat je bij je airfryer blijft gedurende het bakproces. Ik heb nog de volgende tips voor je:

Tip 1: Geperforeerd bakpapier voor airfryers

Mocht je nou toch bakpapier willen gebruiken in je airfryer. Pak dan niet de rol met bakpapier die je voor je oven gebruikt. Maar kies dan voor speciaal bakpapier voor airfryers. Deze kleine velletjes papier zijn geperforeerd. Hierdoor blokkeer je de luchtcirculatie zo min mogelijk in je airfryer en loop je zo min mogelijk het risico dat je bakpapier in de rondte gaat wapperen met alle gevolgen van dien, ja brandgevaar dus.

Hier kun je bijvoorbeeld speciale airfryer bakpapiertjes kopen bij Bol.com.

geperforeerd-bakpapier-airfryer-hetelucht-friteuse

2: Herbruikbare ovenmat of bbq mat

Een andere tip is om een ovenmatje te gebruiken. Dit is een herbruikbaar alternatief voor bakpapier. Deze zwarte matjes zijn bedoeld voor oven, bbq of grill maar je kunt deze mogelijk ook gebruiken in je hetelucht friteuse. De matten kunnen gemaakt zijn van teflon of van siliconen, in ieder geval hittebestendig materiaal.

Zo’n mat heeft doorgaans een formaat van zo’n 40 x 35 cm, maar je kunt dit natuurlijk ook knippen op het formaat van je frituurmandje. Je kan er eventueel ook nog gaatjes in maken voor de luchtcirculatie. Het is het proberen waard. Let wel op dat het matje geen losse deeltjes bevat na het knippen, want ja teflon hè.

herbruikbare-ovenmat-voor-airfryer

Toegegeven, ik gebruik mijn ovenmat niet in mijn airfryer. Ik gebruik zelf mijn ovenmat in mijn oven als vervanger voor bakpapier met veel plezier. Het grote voordeel is dat je de mat eenvoudig kunt reinigen en keer op keer kan hergebruiken. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en ook veel praktischer vind ik zelf. Bakpapier komt van een rol en wil dus altijd opkrullen, maar met een ovenmat heb je daar geen probleem mee.

Bekijk ovenmatten op Bol.com:

Hoe zit het met aluminiumfolie?

Aluminiumfolie is ook zo’n materiaal dat mensen graag willen gebruiken in hun airfryer. Kun je aluminiumfolie in je airfryer gebruiken, lees mijn advies.

Scroll naar boven