Kan je aluminiumfolie in de airfryer doen?

airfryer-aluminiumfolie-header

Kan je aluminiumfolie gebruiken in de airfryer? En is het veilig om aluminiumfolie of aluminium bakjes in de airfryer te doen? Lees hier hoe je dit veilig en goed doet. Bekijk mijn tips en advies op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Ja, je kunt aluminiumfolie, aluminium bakjes of schaaltjes gebruiken in de airfryer. Maar alleen als het gebruikt wordt om je gerecht in te wikkelen of om je gerecht in of op te leggen. Belangrijk is dat de folie niet de luchtstroom verstoord of los ligt in je airfryer.’

aluminiumfolie-gebruiken-in-je-airfryer

Een airfryer is ongeveer gelijk aan een oven. Daarom kun je in principe aluminumfolie of schaaltjes van aluminum gebruiken in je airfryer. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je airfryer hetzelfde reageert op aluminiumfolie zoals een magnetron zou doen.

Waarom aluminiumfolie gebruiken?

Er zijn twee redenen dat mensen graag aluminiumfolie gebruiken in de airfryer. Voor het schoon houden van de airfryer of voor in een airfryer recept.

Schoon houden van de airfryer (afrader)

bodem-airfryer-pan-bedekken-aluminiumfolie

In veel gevallen wil je waarschijnlijk aluminiumfolie gebruiken om je airfryer schoon te houden tijdens het airfryen.

Op de bodem van het mandje of op de bodem van de pan of opvangbak wordt een vel aluminiumfolie gelegd. Hierdoor zouden de onderdelen van de airfryer schoner blijven en makkelijker zijn om te reinigen.

Voor het schoonhouden van je airfryer raad ik het gebruik van aluminiumfolie af. Het blokkeert namelijk de luchtstroom en de folie kan aangezogen worden in het verwarmingselement of in de ventilator.

Voor een airfryer recept (kan wel)

gerechen-op-aluminiumfolie-airfryer

Voor sommige gerechten kan aluminiumfolie worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij het stoven van vis in een vispakketje, zoals een zalmpakketje of kabeljauwpakketje. Of wanneer een gerecht in een marinade wilt garen, er wordt dan een schaaltje of bakje van aluminium gebruikt als er geen bakaccessoire voor handen is.

airfryer-bakvorm-of-mandje-met-aluminiumfolie
Bakaccessoire is beter dan een aluminium bakje

Voor het gebruik in gerechten kun je bij goed gebruik wel aluminiumfolie gebruiken. Zorg ervoor dat de folie goed blijft liggen in je airfryer en dat er dus altijd een gerecht op of in ligt.

Tips voor het gebruik van aluminiumfolie in je airfryer

airfryer-mandje-bedekken-aluminiumfolie

Als je aluminiumfolie wilt gebruiken in je airfryer, let dan op de volgende dingen:

  • Bedek niet de volledige bodem van het mandje: Door de bodem te bekken met de folie verstoor je de luchtstroom in de airfryer. De gaatjes in het mandje zitten er niet voor niets en hebben als doel dat de lucht goed kan circuleren.
  • Zet de airfryer niet aan zonder dat er voedsel op het aluminiumfolie ligt: Aluminiumfolie is een licht materiaal, ook in de vorm van een bakje of schaaltje. Plaats altijd voedsel in of op het aluminiumfolie voordat je de airfryer aanzet om te voorkomen dat de folie rond waait in de mand van je airfryer.
  • Laat de aluminiumfolie niet buiten de bak steken: Hierdoor sluit de mand van je airfryer niet naar behoren. Ook kan de folie het verwarmingselement hierdoor raken.
  • Laat de aluminiumfolie niet tegen het verwarmingselement komen: Het verwarmingselement moet altijd vrij zijn om naar behoren te kunnen werken. Laat de folie daarom niet tegen het element aankomen. Ook kan de folie in de ventilator boven het element verstrikt raken.

Waarom geen aluminiumfolie gebruiken?

aluminiumfolie-in-mandje-airfryer-plaatsen

Philips, een van de bekendere fabrikanten van airfryers, is heel stellig in het afraden van het gebruik van aluminiumfolie in je airfryer. Op de website is te lezen: “Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt niet aanbevolen.”

Redenen die Philips geeft zijn:

  1. Aluminiumfolie beperkt de luchtstroom in de airfryer wanneer de bodem van het mandje wordt bedekt.
  2. De luchtstroom wordt onderbroken als er aluminiumfolie op de bodem van de pan ligt.
  3. Het aluminiumfolie kan naar het verwarmingselement worden gezogen en gaan branden.

Het gebruik van aluminiumfolie verstoort dus de luchtstroom en dus het bakproces in de airfryer. Bovendien loop je het risico dat het folie door de luchtstroom in het verwarmingselement of in de ventilator wordt gezogen. Hierdoor kan de folie gaan branden, of het kan zelfs je airfryer beschadigen.

Is aluminiumfolie gezond om te gebruiken?

aluminium-bakje-schaaltje-aardappels-airfryer

Is het wel zo gezond om aluminiumfolie te gebruiken in je airfryer? De folie bevat geen beschermlaag en tijdens het koken met aluminiumfolie kunnen er dus deeltjes aluminium in je eten terecht komen. Hierdoor kun je de limiet overschrijden van de hoeveelheid aluminium die veilig is voor je lichaam.

gerecht-op-aluminiumfolie-in-airfryer

Zure voedingsmiddelen reageren met aluminium, dus vermijd het gebruik van folie bij het het airfryen van bijvoorbeeld tomaten, paprika’s of citrusvruchten. Maar ook marinades die azijn of citroen bevatten reageren met aluminium.

Wist je dat aluminiumfolie in combinatie met zuur of zout kan oplossen? Lees meer op Consumentenbond.nl

Hoe zit het met bakpapier?

Bakpapier is ook zo’n materiaal dat mensen graag willen gebruiken in hun airfryer. Kun je bakpapier in je airfryer gebruiken, lees mijn advies.

Scroll naar boven