Kroket uit de airfryer

airfryer-kroket-header

Kun je een kroket airfryen? Jazeker, maar niet elke diepvries kroket kun je goed bakken in je airfryer. Mijn advies is om oven kroketten te gebruiken voor de beste resultaten. En hoe lang moet een kroket in de airfryer? Je leest het hier.

Snelle antwoord: Hoe lang moet een kroket in de airfryer?

 • Ovenkroket – Bak de airfryer of oven kroket in een voorverwarmde airfryer op 200 graden en 10 minuten. Maar bekijk altijd eerst de verpakking voor de geadviseerde baktijd.
 • Diepvrieskroket – Voor gewone diepvrieskroketten adviseer ik je de voorgebakken kroketten te kopen die al gebruind zijn. Deze kun je het beste bakken op 200 graden en 12 minuten.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Wat is de beste airfryer kroket?

kroketten-in-philips-airfryer-xxl

Wat is nu de lekkerste en beste kroket voor in de airfryer? De beste resultaten bereik je met oven of airfryer kroketten.

Deze zijn kroketten zijn krokant van buiten, hebben een mooi bruin kleurtje en zijn na bereiding goed heet van binnen. En ook belangrijk, de kroketten barsten niet open zoals je vaak ziet bij normale diepvrieskroketten in de airfryer.

Ik raad deze oven / airfryer kroketten aan:

AH-Oven-kroket

 AH Oven Kroket 

De AH oven kroket met rundvlees is super krokant van buiten. De kroket voelt stevig aan en de binnenkant is heet en smaakt lekker.

 • Aantal: 4 kroketten
 • Baktijd: 10 minuten
 • Baktemperatuur: 200 graden
 • Portiegrootte: 80 gram per kroket
 • Energie per kroket:  220 kcal

Mora-Oven-rundvlees-kroketten

 Mora Oven Rundvlees Kroket 

De Mora oven kroket is een zeer krokante kroket met een vrij harde korst. De kroket heeft een donkere bruine kleur en een vrij stevige rundlvees vulling.

 • Aantal: 4 kroketten
 • Baktijd: 13 minuten
 • Baktemperatuur: 200 graden
 • Portiegrootte: 80 gram per kroket
 • Energie per kroket:  200 kcal

Hoe lang kroket bakken in de airfryer?

airfryer-kroketten-en-normale-kroketten

Bekijk de aanbevolen baktijden van de fabrikant van populaire diepvries kroketten:

Algemene baktijden:
 • Ovenkroket – Doorgaans dien je ovenkroketten te bakken in een voorverwarmde airfryer op 200 graden en 10 minuten. Maar bekijk de verpakking voor de geadviseerde baktijd.
 • Diepvrieskroket – Voor gewone diepvrieskroketten adviseer ik je de voorgebakken kroketten te kopen die al gebruind zijn. Deze kun je het beste bakken op 200 graden en 12 minuten.
Officiële baktijden van populaire kroketten:
 • AH Oven Kroket – Voorverwarmde airfryer op 200°C  | 10 minuten.
 • Kwekkeboom Oven Rundvlees Croquetten – Voorverwarmde airfryer op 200°C |  9 minuten.
 • Kwekkeboom Oven Black Angus Croquetten – Voorverwarmde airfryer op 200°C | 10 minuten.
 • Kwekkeboom Oven kalfsvlees Croquetten – Voorverwarmde airfryer op 200°C | 10 minuten.
 • McCain Oven Kroketten – Voorverwarmde airfryer op 200°C | 20 minuten.
 • Mora Oven Kroket Rundvlees – Voorverwarmde airfryer op 200°C |  13 minuten.
 • Mora Oven Kroket Kalfsvlees – Voorverwarmde airfryer op 200°C | 12 minuten.
 • Van Dobben Oven Rundvlees Croquetten – Voorverwarmde airfryer op 200°C | 11 minute

verschillende-merken-kroketten

TIP: Het advies is om je kroket na bereiding 1-2 minuten te laten rusten voor optimale krokantheid.


Video: Kroketten Bakken in de Airfryer XXL

In deze video test ik vier verschillende kroketten die ik bereid in de Philips Airfryer XXL. Maar je kan natuurlijk ook je eigen airfryer gebruiken. Ik test AH diepvries kroketten, AH oven kroketten, Mora oven kroketten en Van Dobben croquetten. Tot slot zie je ook nog een test met normale Mora diepvrieskroketten in de Philips Airfryer XL.

Als beste uit mijn kroketten test kwamen de AH oven kroketten en de Mora oven kroketten. Bekijk in onderstaande video de test:

Video: Kroket in airfryer of in de oven?

In deze video vergelijk ik een hetelucht oven met een Philips Airfryer XXL. Ik maak in beide apparaten twee rundvleeskroketten klaar van Mora en daarbij frietjes. Bekijk hier of er een verschil is tussen een oven en een airfryer:

Wist je dat?

9 oktober staat in Nederland bekend als Nationale Krokettendag. Sinds 2014 is dit de dag dat je lekker kroketten eten mag!


Zelfgemaakte airfryer kroketten

Wil je graag je eigen verse kroketten maken? Dat kan natuurlijk ook. Ik heb dit zelf nooit geprobeerd, maar van wat ik heb gezien op internet moet het wel echt lekker zijn.

Om je een handje op weg te helpen laat Martin Senders, de Philips Chef zien hoe hij zelf kroketten maakt met ragout of kliekjes. Binnen 15 minuten kun jij je familie versteld doen staan met eigen gemaakte kroketten. Het enige dat je nodig hebt is (eigen gemaakte) ragout, een paar eieren en wat panko. Succes met het maken van je eigen kroketten. Lekker hoor!

Op Philips.nl staat overigens ook nog een recept voor zelfgemaakte kalfsvleeskroketten. De bereidingstijd is ruim 90 minuten.


Problemen met airfryer kroketten

Een kroket is eigenlijk een van de moeilijkste producten om klaar te maken in een airfryer. Toegegeven, mijn eerste paar kroketten die ik bereid heb in de airfryer in 2015 waren echt een ramp. Ze waren bleek, niet krokant, de kroketten liepen leeg en zagen er gewoon niet zo uit zoals een kroket die je uit de frituurpan haalt of eet bij de snackbar.

verschil-oven-airfryer-kroket-en-normale-kroket

Mislukt jouw kroket in de airfryer? Probeer dan eens een ovenkroket!

Het grote probleem is dat het gepaneerde laagje van een gewone bleke diepvrieskroket vrij dun is. In een pan met heet vet schroeit dit laagje direct dicht, zodat de ragout in de kroket blijft. Na een paar minuten is de kroket mooi bruin en krokant. Helaas kun je dit niet helemaal nabootsen met een airfryer.

gewone-diepvries-kroket-en-oven-airfryer-kroket

Daarom is mijn advies om oven kroketten of airfryer kroketten te gebruiken voor in je airfryer. Deze kroketten zijn uit de verpakking al gebruind en voelen stevig aan. Hierdoor lopen je kroketten niet leeg en zijn ze mooi krokant na bereiding.

Video: Diepvries kroketten airfryen

Dit is een van mijn eerste video’s die ik gemaakt heb waarbij ik gewone diepvries kroketten airfry. Uiteindelijk waren ze nog best wel goed gelukt. Maar zoals je ziet zien de kroketten er niet zo uit zoals je gewend bent.


Kroketten gebakken door andere airfryer gebruikers

Wat is de ervaring van andere airfryer gebruikers als het om het bakken van kroketten gaat? Ik heb het internet voor je afgespeurd naar blogs, recepten en video’s waarin mensen hun ervaring delen met airfryer kroketten:

Eetnieuws.nl adviseert de Kwekkeboom kroket

eetnieuws-kroket-kwekkeboom-airfryerDe Saskia van Eetnieuws.nl heeft de Mora kroket en de Kwekkeboom kroket getest. Bij hun viel de oven kroket van Mora een beetje tegen. Over de kroket van Kwekkeboom waren ze wel zeer te spreken.

Ze voelen krokant aan, de kleur is goed, aantrekkelijk bruin. Bij het happen barsten ze met een krokant krakend geluid.

De kroketten kwamen gebruind, sissend en krokant uit de Airfryer. Enige genoemde nadeel is de prijs van 3,89 euro per 4 kroketten, jikes.

Lekkerensimpel.nl bakt Mora kroketten in de Airfryer

Sofie en Jorrit hebben hun Airfryer getest met diverse snacks zoals frietjes, frikandellen, kaassoufflés en drumsticks . Ze maakten uiteraard ook kroketten in de Airfryer. Maar daar waren ze eerst wel wat sceptisch over.

Zowel de kroketten als de kaassouffles kwamen er goed uit en voelde ook niet zo vet aan.

Ze dachten dat kroketten in een Airfryer nooit krokant zouden worden. Maar dat hadden ze mooi mis. De Mora kroket kwam mooi bruin uit de pan, smaakte goed en was niet vet.

Onder het motto: show don’t tell – Hieronder een aantal video’s waarin je kunt zien hoe je kroketten kunt bereiden met je Airfryer.

Video: Jelmer de Boer – Philips Airfryer Test

Jelmer laat zien hoe hij een patatje met een frikandel en een kroket maakt met de Airfryer.

Video: Bettyskitchen.nl – Philips AirFryer XL

Betty bereid diverse snacks met de Airfryer. Waaronder ook kroketten van Mora (vanaf 2:12).

 Video: HannieP – Philips Airfryer test met kroketten zonder olie of vet

Hannie maakt Mora kroketten met een eerste generatie Philips Airfryer.


Vraag en antwoord

Kun je merkloze diepvries kroketten airfryen?

Tegenwoordig heb je oven kroketten en normale diepvries kroketten. Het verschil is dat de oven kroket al wat gebruind is. En de diepvrieskroket meestal bleek . Na tien minuten Airfryen zal een standaard diepvrieskroket niet zo bruin worden als een kroket uit een traditionele frituurpan.

kroketten-in-de-airfryer-mand

Zijn ze dan minder lekker? Nee, de smaak is goed maar ze zijn vaak wat slap, bleek en kunnen leeg lopen in de airfryer. De kroketten hebben dus niet zo’n bruin kleurtje als dat je gewend bent. Wil je krokante bruine kroketten? Dan adviseer ik je om oven kroketten te gebruiken.

Let op: Het kan zijn dat de airfryer gaat roken door het vet van de oven kroket. Als je dit wil voorkomen kies dan altijd voor een traditionele diepvrieskroket rechtstreeks uit je vriezer. Of test de ovenkroket een keer uit en blijf bij je airfryer om in de gaten te houden of deze gaat roken.

Airfryer frikandel en kroket, kan dat tegelijk?

Kun je diverse snacks tegelijk bereiden in je airfryer? Natuurlijk kan dat. Zolang je maar je mand niet over de maximale rand vult. Je kan dus prima friet, kroketten, frikandellen, bamischijven, kipcorns en andere snacks tegelijk airfryen. Let wel op de baktijden en temperatuur die je moet instellen per product.

frikandel-bamischijf-kroket-bitterbal-kipnuggets-in-philips-airfryer-xl-baktijd

Je kunt een speciaal scheidingswandje gebruiken als je liever je friet gescheiden houdt van je snacks. Philips biedt dit scheidingswandje aan in een van de airfryer accessoire sets. Maar je kunt ook een universeel scheidingswandje kopen, of maak er zelf eentje met wat aluminiumfolie.

Is een airfryer kroket gezonder?

Dat vind ik een lastige vraag. Ja, een airfryer kroket is gezonder omdat je geen frituurvet- of olie meer gebruikt. Je eet dus minder (verzadigde) vetten. Een standaard diepvries kroket die je ook in de frituurpan kunt bereiden, is dus ‘gezonder’ als je deze bereid met hetelucht.

krokante-oven-kroket-airfryer

Alleen het woord ‘gezond’ is hier relatief. Je kunt ook ‘minder slecht’ zeggen, want hoe gezond is een kroket, frikandel of bamischijf nu eigenlijk? Laat je dus niet wijs maken dat friet en snacks eten uit de airfryer gezond is.

Als we kijken naar ovenkroketten of kroketten die speciaal voor de airfryer gemaakt zijn, dan zie je toch vaak dat dit soort kroketten meer calorieën bevatten in vergelijking met gewone kroketten. Dat komt omdat deze producten anders worden gemaakt dan hun traditionele varianten. De ovensnacks zijn doorgaans wat vetter en bevatten meer suiker om ze knapperig en goed bruin te laten worden in de airfryer.

Voedingswaarden diepvries en oven kroket

Laten we de voedingswaarden vergelijken van een gewone Mora kroket en een Mora oven kroket, beide gemaakt met rundvlees:

(per 100 gram)Mora rundvlees kroketten Mora Oven rundvlees kroketten
Energie937 kJ (225 kcal)1041 kJ (250 kcal)
Vet13 g15 g
- Waarvan verzadigd5.2 g5.5 g
Koolhydraten18 g20 g
- Waarvan suikers0.3 g0.9 g
Eiwitten7.7 g7.8 g
Zout1.3 g1.4 g

De conclusie is dat een onbereide oven kroket 15% meer vet bevat, ruim 10% meer calorieën en drie keer zoveel suiker in vergelijking met de standaard diepvries kroket.

Het hogere vetpercentage komt denk ik omdat de kroket al voor-gefrituurd is door de fabrikant.  Dit zal ook het hogere aantal kcal verklaren. Maar vergis je niet, het gaat hier om een onbereide kroket. Als je de de gewone diepvries kroket zal bereiden in de traditionele frituurpan, dan komt hier natuurlijk ook extra vet en kcal bij.

De extra hoeveelheid suiker kan gebruikt zijn in het paneer, om deze zo krokanter te maken tijdens het airfryen. Maar dit is een aanname van mij en niet berust op feitelijke informatie.

Kun je vegetarische kroketten airfryen?

Ja, geen enkel probleem. Sowieso lukken vegetarische producten heel goed in de airfryer. Ik heb een vegetarische kroket en vegetarische bitterballen van Mora geprobeerd. En naast dat deze goed gelukt waren, moet ik je ook zeggen dat je het verschil met een normale rundvlees kroket of bitterbal eigenlijk niet eens proeft. Knap werk dus!

Bekijk vegetarische kroketten (geschikt voor airfryer):

Zijn airfryer kroketten duurder?

Ja, meestal zijn oven en airfryer producten duurder dan de standaard diepvries variant. Dat zie ik niet alleen terug bij de kroketten, maar ook bij andere snacks en bij diepvries patat.

Ovenkroketten zijn ruim 2x duurder dan normale diepvries kroketten.

Ik heb van diverse merken de prijzen van de kroketten vergelijken op AH.nl, hieruit kan ik het volgende concluderen:

 • Gemiddeld kost een verpakking met vier oven kroketten: € 3,50 (voor 4 stuks)
 • Gemiddeld kost een verpakking met vier gewone kroketten: € 2,00 (voor 4 stuks)

Wat is jouw ervaring met Airfryer kroketten?

Heb jij al kroketten gemaakt met de Airfryer? Wat zijn jouw ervaringen? Heb je tips voor het maken van de ultieme Airfryer kroket? Houd ons niet in spanning. En laat het ons weten hieronder in de reacties.


Meer inspiratie & airfryer recepten

Met een airfryer kun je meer dan alleen snacks en frites bakken. Laat je daarom lekker inspireren met allerlei leuke, gezonde en snelle recepten. Bekijk al mijn airfryer recepten pagina's:

Tips voor airfryer friet en snacks

De meeste mensen gebruiken een airfryer vooral als vervanger voor de oude frituurpan. Dat betekent op z’n tijd een lekker patatje met een frikandel, kaassoufflé of kroket. Lees en bekijk hieronder mijn tips:

4 gedachten over “Kroket uit de airfryer”

 1. Wat een mooie uitgebreide review! We zouden je reviews graag terugzien op MealWhizz, waar je met elke review ook nog eens kans maakt op een boodschappenpakket. Zien we je daar?

  Vriendelijke groeten en test smakelijk,
  Team MealWhizz

 2. er staat hieronder “is bekend van” nu.nl , telegraf, en AD, 3 WALGELIJKE leugenachtige voor de macht werkende propaganda kanalen, ik zou afstand nemen daarvan, wat hebben deze 3 kanalen zich de afgelopen jaren misdragen!!!!!!! maar dit is wel een goed artikel, dank! maar neem a.u.b afstand van de 3 bovengenoemde AFGRIJSELIJKE over lijken gaande NL omroepen, GADVER!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven