Airfryer frikandel bakken – Hoe lang? De Ultieme Gids

airfryer-frikandel-bereiden-hoe-lang-tijd-temperatuur-gids

Zo bereid je een Airfryer frikandel binnen 10 minuten

Kun je met een Philips Airfryer een frikandel bakken? Ja, natuurlijk kan dat! En je kunt gewone, bevroren diepvries frikandellen gebruiken. Van mijn part hele goedkope van de Aldi. Je hebt dus geen duurdere oven frikandellen nodig voor de Airfryer.

Zijn frikandellen uit de Philips Airfryer lekker? Jazeker! Ze smaken echt super goed. Precies zoals je gewend bent, maar dan minder vet. Ik leg je uit hoe je de frikandel het beste kunt klaarmaken.

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Frikandel in de Airfryer instellingen: tijd en temperatuur

Ok, waarschijnlijk wil je de baktijden weten voor je Airfryer.

So… Here we go:

 1. Verwarm je Airfryer voor op 180 graden
 2. Stop je bevroren frikandel in de Airfryer
 3. Stel de tijd in op 8 minuten
 4. Even de tafel dekken?
 5. Ping, je frikandel is klaar!

Dus de tijd stel je in op 8 minuten en de temperatuur op 180 graden. That’s it!

frikandel-met-mayonaise-uit-de-philips-airfryer-xl

Hoeveel calorieën zitten er in een Airfryer frikandel?

Dat ligt er aan welk merk frikandel je gebruikt. De gewone frikandel van Mora geeft aan dat er 153 kcal in een frikandel zitten. Maar eentje van de Albert Heijn telt maar liefst 210 kcal.

Yikes!

Is een frikandel uit de Airfryer gezonder dan uit een normale frituurpan?

Ik zou zeggen van wel. Waarom? Nou omdat je geen frituurvet gebruikt. En het vet dat in de frikandel zit druppelt in de binnenpan. Dus een Airfryer frikandel is wel degelijk ‘gezonder’ dan eentje uit de frituurolie.

Kijk, hieronder zie je het vet dat overblijft na het Airfryen van twee frikandellen:

vet-in-de-airfryer-uit-frikandel

Welke frikandellen zijn geschikt voor de Airfryer?

Elke frikandel is geschikt voor de Airfryer. Dus elk merk kun je gebruiken. Zoals frikandellen van de Albert Heijn / AH, Hoogvliet, Jumbo, Mora, Beckers, Lidl en Aldi,

Kun je alleen oven frikandellen maken in de Airfryer?

Nee, dat hoeft niet. Het mag natuurlijk wel. Maar het resultaat zal niet veel anders zijn. Laat de oven frikandellen van de Mora dus maar lekker in de vrieskast staan van de supermarkt. En bespaar een paar euro’s.

Wat mij betreft maak je de lekkerste Airfryer frikandellen met gewone diepvries frikandellen?

En dan nu de praktijk

Wil je zien hoe een frikandel eruit ziet als deze uit de Airfryer komt? Nou, dan heb ik wat leuks voor je. Ik heb namelijk een Mora frikandel en een Albert Heijn frikandel bereid in de Airfryer.

Is er een verschil? Ja, naast dat de AH frikandel zo’n 60 calorieën meer telt. Ziet de AH frikandel er wat minder mooi uit. Ze lopen meer in een puntje. Maar de Mora frikandellen zijn wel wat duurder.

De Mora frikandellen kosten bij Albert Heijn € 1,09 en de AH eigen merk snackbar frikandellen kosten € 0,93.

Airfryer-frikandel-Albert-Heijn-en-Mora

Tijd om de frikandellen in de Philips Airfryer XL te bereiden. Je weet het. Even voorverwarmen op 180 graden en dan de frikandellen op 8 minuten airfryen. Dus eerst wachten totdat je hetelucht friteuse de 180 graden heeft bereikt voordat je de frikandel gaat bereiden.

ah-frikandel-vs-mora-frikandel

Links zie je de Albert Heijn frikandel en rechts die van Mora. Zoals je ziet, die van AH lopen in een puntje ;). Ik moet je wel eerlijk bekennen dat de AH frikandellen al wel eventjes in mijn vriezertje liggen. Dus 100% kakelvers zijn ze niet meer.

De frikandellen zitten op het plaatje hierboven zo’n 5 minuten in de Airfryer. Wat opvalt is dat er wat vet druppelt uit de linker frikandel (dat is dus die van de AH).

airfryer-frikandel-tijd-instellen-8-minuten-op-180-graden-temperatuur

Philips Airfryer Aanbieding

Tip: Ben je opzoek naar een goedkope Philips Airfryer? Bekijk dan hier alle Philips Airfryer Aanbiedingen.

Maar zoals je ziet op het display, de temperatuur op de Airfryer staat op 180 graden Celsius. Nog een paar minuutjes wachten en klaar zijn ze.

airfryer-frikandel-op-het-bord

En klaar zijn de frikandellen uit de Airfryer. Zien ze er niet super lekker uit? En wat valt je op? Inderdaad, ze glimmen niet van het vet.

frikandellen-uit-de-philips-airfryer-xl

Wat ook opvalt is dat de frikandellen zich wat opblazen in de Airfryer. Hierdoor kunnen ze wat openbarsten. Maar eenmaal uit de Airfryer zullen ze weer wat krimpen.

doorgesneden-frikandellen-uit-de-airfryer

Zo zien de frikandellen er van binnen uit. Links zie je de Albert Heijn frikandel en rechts de Mora frikandel. Het zijn trouwens allebei normale diepvries frikandellen. Dus geen speciale oven frikandellen. Wat opvalt is dat de textuur van de Mora frikandel wat minder grof is.

de-smaak-van-de-airfryer-frikandel-mora

En hoe smaakt een frikandel uit de Airfryer? Nou, ik vind ze echt lekker. Hierboven zie je een dampende Mora frikandel. De smaak vind ik veel beter dan die van de Albert Heijn. Ze smaken wat minder zout en ze zijn veel smeuïger.

broodje-airfryer-frikandel-met-curry

Ook op een broodje smaakt een frikandel uit de Airfryer helemaal super. Ik heb er hier wat curry op gedaan. Maar het lekkerste is met uitjes en mayonaise erop.

Maar laten we eens wat anders proberen!

Frikandel met spikkels: De Discodel!

discodel-is-een-frikandel-met-mayonaise-en-disco-spikkels

Ken je trouwens de Discodel? Dat is een combinatie van disco + frikandel. De Discodel is bedacht door een cafetaria uit Nijmegen.

Het bestaat uit een frikandel met een flinke laag mayonaise en disco spikkels! Ik laat je hieronder zien hoe je ‘m maakt.

discodel-met-spikkels-maken-in-de-airfryer

Bekijk hier een video over de Discodel:

Laten we de Discodel maken in de Airfryer!

Zo maak je de een Airfryer discodel:

 1. Verwarm je Airfryer voor op 180 graden
 2. Stop je bevroren frikandel in de Airfryer
 3. Stel de tijd in op 8 minuten
 4. Pak je Disco spikkels erbij en mayonaise
 5. Ping, de frikandel is klaar
 6. Spuit een flinke laag mayo op de frikandel
 7. Besprenkel een flinke laag Disco spikkels
 8. Smullen maar!

disco-spikkels-strooien-op-een-frikandel-voor-discodel

Ja, ik moet toegeven. Het is vrij bizar zo’n Discodel. Maar de combi van zoet met zout is al vaker bewezen als goede combinatie. Het is warm, zacht, smeuïg, krokant en zoet tegelijk. Probeer het eens!

discodel-airfryer

Het is echt lekker hoor. Zo ziet een hapje Discodel eruit:

stukje-discodel-frikandel-met-spikkels-philips-airfryer

Heb je liever een authentieke Hollandse frikandel zonder Disco spikkels? Dat snap ik helemaal. Koop dus snel een pakje diepvries frikandellen. En maak de lekkerste frikandellen zelf in je eigen Philips Airfryer.

Bovenstaande bereiding van de frikandel werkt met elke Philips Airfryer, maar ook hetelucht friteuses van andere merken kun je gebruiken.

Frikandellen fail!

Ik heb laatst getest of het lukt om 20 frikandellen tegelijk te airfryen in mijn Philips Airfryer XXL. Helaas, dit ging niet haha. Ik was gewoon benieuwd, maar de frikandellen worden niet egaal gegaard. Maximaal kan ik er acht tegelijk airfryen in het standaard frituurmandje.

20-frikandellen-airfryer-airfryerfail-fout

Veel succes met het airfryen van je frikandellen. En heb je nog tips, vragen of leuke frikandel recepten? Laat het dan vooral weten, hieronder in de reacties!

Meer inspiratie & airfryer recepten

Met een airfryer kun je meer dan alleen snacks en frites bakken. Laat je daarom lekker inspireren met allerlei leuke, gezonde en snelle recepten. Bekijk al mijn airfryer recepten pagina's:

Tips voor airfryer friet en snacks

De meeste mensen gebruiken een airfryer vooral als vervanger voor de oude frituurpan. Dat betekent op z’n tijd een lekker patatje met een frikandel, kaassoufflé of kroket. Lees en bekijk hieronder mijn tips:

30 reacties op “Airfryer frikandel bakken – Hoe lang? De Ultieme Gids”

 1. Ik heb dit weekend mora en de Albert Hein frikadel toevallig ook beide in de xl fryer gehad en moet zeggen dat smaken verschillen wij vonden Albert Hein beter smaken dan mora

 2. Zoals je zelf al aangaf: de frikandellen zwellen op tijdens het bakken en zien er dan best mooi uit. Om na een tiental seconden uit de oven terug te krimpen. Daarna zien ze er helemaal niet smakelijk meer uit: verneuteld en verrimpeld zoals op je afbeeldingen en ze zijn zelfs kleiner geworden. Camoufleren met wat (kalorierijke ?) sauzen is dan nog de enige optie.
  Hetzelfde probleem met ham- of kip burgers van dezelfde fabrikanten. Het enige pluspunt is geen smaakverlies.
  Nee, voor een bourgondische belg als ik geen goed idee.

  1. Beste Koen, ik weet niet precies of het opblazen komt omdat de frikandellen te lang onder te hoge temperatuur in de Airfryer zitten. Of dat ze sowieso door de luchtcirculatie opzwellen.

   Wat ik wel weet is dat bijvoorbeeld een Kip Cordon Blue wel ‘opgeblazen’ blijft als deze op je bord ligt.

   Heb je zelf een Airfryer? Of blijf je bij de ouwe trouwe frituurpan?

 3. Kun je wat meer tips geven over andere snacks? Bijv.moeten snacks echt altijd oven producten zijn of mogen gewone goedkopere snacks ook?
  Ik zie door alle bomen het bos der snacks niet meer. Mijn gezondheid gaat voor, maar als ik het niet kan betalen niet.

  1. Beste Kitty,

   Dankjewel voor je interessante vraag. Ik vind zelf dat oven snacks behoorlijk vet zijn. Dit zijn eigenlijk voor-gefrituurde snacks welke bestemd zijn voor in de oven.

   Maar we weten dat een Airfryer niet helemaal te vergelijken is met een normale oven.

   Vorige week heb ik een oven kroket van Mora gemaakt in mijn Airfryer XL. Het resultaat was een pan met olie en veel rook uit de Airfryer. Ik raad dit daarom af.

   Gebruik liever normale diepvries producten. Dat werkt wat mij betreft het beste. Het enige nadeel is dat kroketten niet zo bruin worden als dat je gewend bent uit een frituurpan met frituurvet.

   Ik zou zeggen, koop gewoon de normale diepvries snacks. En probeer ze uit. Het is wat mij betreft niet nodig om voor de duurdere oven producten te gaan. Ze zijn duur en daarbij vind ik ze te vet.

   Veel succes!

  1. Beste Vera,

   Dankjewel voor je reactie. Het voorverwarmen hangt af van je Airfryer. Mijn Airfryer XL geeft een signaal wanneer deze warm is op de ingestelde temperatuur. Dus zodra jouw hetelucht friteuse een temperatuur heeft van 180 graden, kun je gaan beginnen :)

 4. ik wilde vragen of je olie moet toevoegen bij het maken van de frikandellen ik heb juist een airfryer aangekocht dus het is nog onbekende voor mij

  1. Hi Cindy,

   Gefeliciteerd met je aankoop. Je hoeft absoluut geen olie toe te voegen. Misschien heb je het inmiddels al uitgeprobeerd. Gewoon je Airfryer even voorverwarmen, de frikandellen erin (bevroren) en klaar.

   Eetsmakelijk!

 5. Ik vindt de oven produckten zoals de mora bitterbal en de frikadel echt tien keer beter dan wat ook. Deze exploderen dus ook niet en zien er traditioneel uit hiermee bedoel ik dan ook echt het oven produckt en niet geschikt voor.

  1. Klopt…maar weet wel dat de speciale producten voor de airfryer er gewoon iets beter uitzien omdat ze reeds een tweede keer zijn voorgefrituurd…Ze verdrinken dus als het ware in het vet.. . Daarom zijn ze net iets mooier…maar qua smaak is er geen verschil. Ik ga er van uit dat minder vet beter is en zeker niet moet inboeten op smaakervaring. Dus ga voor het goedkoopste en minst ongezonde zou ik zeggen.

 6. Zojuist 2 heerlijke frinkandellen gebakken in de combioven. Stand 170 op hetelucht/gril functie. 15 minuten vanaf 0 graden erin leggen, ontdooid!!
  Resultaat 2 heerlijke, goudbruine, hele frinkandellen. Zonder vet, en geen dure airfayer nodig.

  1. Klopt, een airfryer is niet meer of niet minder dan een heel compacte heteluchtoven. Maar dat weten de meeste mensen wel hoor. Maar door het compacte gegeven is alles net beter en sneller gaar.

 7. Heb een Philips Airfryer XL…
  Ik doe alluminiumfolie onderin de bak…
  Zorgen dat je zo goed vouwt dat je de contouren van de ster nog ziet.
  Geen rook daardoor

 8. Helaas worden de AH frikandellen bij mij niet zo bruin als op de plaatjes in dit artikel. Ik heb de viva met display en hanteer de temperatuur, tijd en voorverwarmen zoals hierboven beschreven. Iemand tips?

  1. Beste Lars,

   De Viva is iets minder krachtig, dus mijn advies is goed voorverwarmen en ze er wat langer in laten. Dan moet het goed komen. Succes!

  2. Frikandellen draaien halverwege en ik doe ook gewoon 200C.

   Ik heb nu de nieuwste met grill plaat en daar doe ik nu al mijn snacks op. Zo wordt het mandje ook niet vettig..
   Echt een aanrader, beter dan de oude versie in bijna alle opzichten (geen irritant alarm meer oa)

 9. Dat is leuk Pim, dat je de frikadellen van de appie goedkoper vindt, maar je bent wel vergeten dat er eentje minder in een doosje zit dan die van mora. De frikadellen van mora zijn 2 cent per stuk goedkoper

 10. Ik krijg mijn frikandellen niet zo mooi bruin en knappirig als uit de frituurolie. Wat moet ik doen om ze mooi bruin te krijgen?

  1. Beste Tine. Probeer eens de gewone frikandellen van Mora. Ondanks dat ik vaak Mora producten wat vettig vind, heb ik wel goede ervaring met de Mora frikandellen. Mogelijk kun je ze nog heel licht invetten met wat arachide olie. Succes!

   1. Net de test gedaan, twee Mora oven frikandellen en twee Beckers diepvries frikandellen in de airfryer.
    Wat meteen op viel, de Mora oven frikandellen hebben een mooie bruine kleur.
    De diepvries frikandel van Beckers is inderdaad wat open gebarsten, en licht van kleur.
    De stevigheid van de Mora oven frikandel is prefect, terwijl de Beckers diepvries frikandel erg slap is.
    Maar nu het belangrijkste, de smaak!
    De Mora oven frikandel is toch net iets lekkerder dan de diepvries frikandel van Beckers.
    Toch staat er op de site van Beckers dat de gewone diepvries frikandel in de oven kan, dus waarom dan niet in de airfryer.
    Jammer dat de Beckers diepvries frikandel zo slap blijft, al met al kies ik toch dan maar voor de oven variant. Maar eerst de 39 overige Beckers frikandellen nog op eten, ze waren in de aanbieding :)

   2. Beste Mike, dankjewel voor het delen van je test. Leuk om te lezen. Ik vind de Mora frikandellen ook erg lekker! Je kunt misschien ook Beckers contacteren dat de frikandellen niet lekker zijn uit de oven / airfryer. Ik ben benieuwd naar hun reactie. Succes en groet!

 11. Fantastisch! Vanaf dag 1 dat we een airfryer hebben, bak ik mijn frikandellen hierin. Ik gebruik de Philips HD 9270.
  Voorverwarmen doe ik niet. De frikandellen gaan dus bevroren in de koude airfryer, temperatuur 195, 11 minuten.
  Ik heb frikandellen uit verschillende supermarkten geprobeerd, maar de Lidl frikandellen vind ik zelf de lekkerste. Maar smaken verschillen per persoon natuurlijk. Overigens komt er uit de Lidl frikandel geen druppel vet!
  Om een ‘frikandel speciaal’ te maken, ontdooi ik ze eerst om ze goed te kunnen insnijden (met een frikandellensnijder, zeer handig). Leg ze dan met de snede naar beneden gekeerd. Ontdooide frikandellen bak ook op 195 graden. De baktijd bedraagt dan 8 minuten, zonder voorverwarmen.

  Tip: eet ze eens met chilisaus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.