Frikandel uit de airfryer

airfryer-frikandel-header

Wat is de beste soort frikandel voor in de airfryer? Is dat de speciale airfryer of oven frikandel, of werkt de gewone diepvries frikandel beter? En hoe lang en op welke stand moet je frikandellen airfryen? Ik heb het allemaal voor je getest. Je vindt de antwoorden hier op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak de airfryer / oven frikandel in een voorverwarmde airfryer op 200°C en 6 minuten. Bak een gewone diepvries frikandel in een voorverwarmde airfryer op 180°C en 8-10 minuten.

Hoe lang moeten frikandellen in de airfryer?

oven-airfryer-frikandel-of-gewone-diepvries-frikandel

Dat hangt af van het soort frikandel je gebruikt. Er zijn namelijk twee verschillende frikandellen te koop in de supermarkt.

Je kunt kiezen uit de gewone diepvries frikandel die bedoeld is voor in de traditionele frituurpan. Soms staat er bij de bereidingswijze ook advies voor koekenpan, oven of grill.

Of je kunt kiezen uit de airfryer / oven frikandel. Dit zijn speciale frikandellen die alleen bedoeld zijn voor in de airfryer of in de oven en niet geschikt zijn voor in de frituurpan.

Laten we per type frikandel bekijken hoe je deze het beste kunt bakken in jouw airfryer.

Bereiding: Gewone diepvries frikandel uit de airfryer

Deze frikandel is standaard geschikt voor de traditionele frituurpan.

gewone-diepvries-frikandel-uit-de-airfryer

 1. Verwarm de airfryer op 180 graden. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten.
 2. Leg de bevroren frikandellen in het mandje van de airfryer. Zorg dat de frikandellen los van elkaar liggen.
 3. Stel de baktijd in op 8 minuten.
 4. Controleer na 8 minuten de frikandellen.
 5. Eventueel kun je de baktijd met 2 minuten verlengen als je vindt dat de frikandellen nog niet bruin genoeg zijn.

Ik heb diepvries frikandellen (85 gram per frikandel) van het merk ‘1 De Beste’ getest in een basis airfryer met een vermogen van 1300 watt met een aanschafprijs van 60 euro. 

Bereiding: Airfryer frikandel uit de airfryer

Deze frikandel is speciaal geschikt voor de oven of airfryer.

oven-airfryer-frikandel-uit-de-airfryer

 1. Verwarm de airfryer op 200 graden. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten.
 2. Leg de bevroren frikandellen in het mandje van de airfryer. Zorg dat de frikandellen los van elkaar liggen.
 3. Stel de baktijd in op 6 minuten.
 4. Controleer na 6 minuten de frikandellen. Mocht je nog niet tevreden zijn met het resultaat, verleng de baktijd dan met 2 minuten.

Ik heb Mora Oven & Airfryer  (70 gram per frikandel) getest getest in een basis airfryer met een vermogen van 1300 watt met een aanschafprijs van 60 euro.

Waar op letten bij airfryen van frikandellen?

 • Doe het mandje niet te vol.
 • Zorg dat de frikandellen niet over elkaar heen liggen.
 • Stel de temperatuur niet te hoog in voor gewone frikandellen. Bij een te hoge temperatuur barsten de frikandellen open.
 • Het is niet noodzakelijk om de frikandellen eerst te ontdooien.
 • Voorverwarmen van de airfryer is aan te bevelen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook


Vergelijking: Airfryer frikandel of frikandel voor frituurpan

Ik heb de airfryer / oven frikandel vergeleken met een gewone diepvries frikandel die bedoeld is voor de frituurpan. Dit zijn mijn bevindingen.

vergelijking-airfryer-frikandel-en-frituurpan-frikandel

Wat is het verschil tussen een airfryer frikandel en een gewone frikandel?

Een airfryer en oven frikandel is een frikandel die alleen geschikt is voor de airfryer of oven. Het is een bruinige frikandel en komen daarom mooi bruin uit de airfryer. Een airfryer frikandel lijkt het meeste op een traditionele frikandel die uit de frituurpan komt.

oven-frikandel-verschil-diepvries-frikandel
Links de oven frikandel.

Een minpunt van airfryer frikandellen is de hogere prijs. Ze zijn vaak twee keer zo duur dan gewone diepvries frikandellen.

Wat werkt er beter in de airfryer?

De airfryer & oven variant vind ik beter werken in de airfryer. Dat komt omdat deze frikandel niet openbarst in de airfryer door de hetelucht circulatie.

mora-airfryer-oven-frikandel-snijden
Mora Oven & Airfryer frikandel

Een gewone diepvries frikandel zet uit door de hete lucht waardoor de frikandel kan gaan scheuren. Eenmaal op je bord zal de frikandel weer krimpen en wat verschrompelen.

Daarnaast blijft een gewone frikandel bleker in vergelijking met een airfryer frikandel. Het is wel zo dat door het airfryen de gewone frikandel bruiner wordt, maar hij zal niet zo mooi egaal bruin zijn als een airfryer frikandel.

gewone-frikandel-kan-gaan-scheuren

Tot slot is een airfryer frikandel een stuk steviger. De buitenkant is stevig en de structuur is steviger. Het lijkt meer op een frikandel die uit de frituurpan komt. Een gewone diepvries frikandel uit de airfryer is wat slapper.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Welke frikandel smaakt het lekkerst?

Dat hangt af van het merk natuurlijk en wat jij lekker vindt. In mijn test heb ik dus een frikandel van Mora en van 1 de Beste getest. Beide frikandellen zijn lekker en prima om te eten bij een patatje.

gewone-frikandel-en-airfryer-oven-frikandel-aangesneden

Maar als je de frikandellen na elkaar eet en echt gaat vergelijken, dan zal je merken dat de Mora frikandel lekkerder is. De frikandel is voller van smaak, is pittiger en de structuur is beter. De gewone diepvries frikandel is wat milder van smaak en wat minder stevig qua bite.

Welke bereiding is het snelste?

Het scheelt een paar minuutjes. Maar de airfryer / oven variant is sneller klaar. De frikandel bak je in een voorverwarmde airfryer op 200 graden en een baktijd van 6 minuten. Een diepvries frikandel bak je in een voorverwarmde airfryer op 180 graden en een baktijd van 8-10 minuten.

airfryer-instellen-frikandel

Als je grotere porties wilt bereiden, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag of een kinderfeestje, dan kun je het beste de airfryer / oven frikandellen gebruiken. Zeker als je wil dat iedereen een beetje tegelijk kan eten. Bij de diepvriesvariant ben je gewoon langer bezig per ‘batch’.

Welke frikandel heeft de minste kcal?

In deze test heeft de Mora frikandel de minste calorieën. Per 100 gram scheelt het 5 kcal. Daarnaast is de frikandel van Mora ook 15 gram lichter dan die van de Dirk.

Mora Oven & Airfryer frikandel:

 • Per portie (70 gram) is 159 kcal
 • Per 100 gram is 228 kcal

1 de Beste diepvries frikandel:

 • Per portie (85 gram) is 198 kcal
 • 100 gram is 233 kcal

vet-in-airfryer-oven-frikandel-mora

Wat ik bovendien zag bij de Mora frikandel is dat door het airfryen er best wat vet achterbleef in het mandje. Dit is dus vet dat je niet opeet, dus eigenlijk is het aantal kcal dan nog een stukje lager bij de Mora Oven & Airfryer frikandel.

Welke frikandel is nou het beste?

Ik vind de airfryer / oven frikandel het beste werken. Deze lijken ook het meeste qua smaak en textuur op een frikandel zoals je gewend bent uit de frituurpan.


Vraag en antwoord

Wat kosten airfryer frikandellen?

Gemiddeld kosten frikandellen voor airfryer of oven € 0,44 per frikandel. In een pakje zitten 4 of 5 frikandellen. Een verpakking kost gemiddeld € 2,00.

mora-oven-frikandel-uit-de-airfryer

In deze prijzen zijn A-merken en huismerken berekend.

Wat kosten gewone diepvries frikandellen?

Gemiddeld kosten gewone frikandellen € 0,29 per frikandel. In een pakje zitten 4 of 5 frikandellen. Een verpakking kost gemiddeld € 1,64.

diepvries-frikandel-uit-de-airfryer

je kunt ook voordelige verpakkingen van 20 frikandellen kopen. Dan kost een frikandel slechts gemiddeld € 0,15 per frikandel. Een verpakking kost gemiddeld € 3,00.

In deze prijzen zijn A-merken en huismerken berekend.

Wel of niet de airfryer voorverwarmen?

Bij de oven frikandel is mijn advies om de bereidingswijze aan te houden die op de verpakking staat beschreven.

Mijn eigen advies is om de airfryer voor te verwarmen. Zowel voor de gewone diepvries frikandel en voor de airfryer / oven frikandel.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Is een airfryer frikandel hetzelfde als een oven frikandel?

Ja, meestal worden deze frikandellen ‘oven frikandellen’ genoemd. Maar dat betekent dat de frikandel voor zowel airfryer als heteluchtoven geschikt is.

oven-frikandel-verschil-diepvries-frikandel
Links de oven frikandel.

Kan een gewone frikandel ook in de Airfryer?

Jazeker, het is wel zo dat de gewone frikandel wat minder mooi bruin kleurt dan een speciale frikandel die gemaakt is voor de airfryer of oven.

Moet je frikandellen omdraaien?

Bij kleinere porties is dit niet noodzakelijk, dus wanneer de frikandellen vrij kunnen liggen in het mandje.

Bij grotere porties waarbij de frikandellen tegen elkaar aan liggen, dan is het wel noodzakelijk om de frikandellen te draaien voor een gelijkmatige bruining en garing.

Moet je de frikandel eerst ontdooien?

Nee, dit is niet nodig.

Hoeveel frikandellen kun je tegelijk airfryen?

Dat hangt van de grootte van je airfryer af. Het beste kun je één laag frikandellen tegelijk bereiden waarbij de frikandellen niet tegen elkaar aan liggen.

Ik heb laatst getest of het lukt om 20 frikandellen tegelijk te airfryen in mijn Philips Airfryer XXL. Helaas, dit ging niet. Ik was gewoon benieuwd, maar de frikandellen worden niet egaal gegaard. Maximaal kan ik er acht tegelijk airfryen in het standaard frituurmandje van deze grote airfryer.

20-frikandellen-airfryer-airfryerfail-fout

Kan een frikandel samen met patat in de airfryer?

Ja dat kan zeker. Mijn advies is om eerst de patat in de airfryer te bakken, want friet moet namelijk het langste. Zeker als je verse friet wilt bereiden.

Je kunt kiezen om gedurende de bereiding van je patat de frikandellen erbij te leggen.

Je kunt er ook voor kiezen om de friet uit de mand te halen, dan de frikandellen bakken en op het laatste moment alles weer bij elkaar in de mand doen om het door te warmen.

Wat doen als de frikandellen openscheuren?

Dan heb je waarschijnlijk de temperatuur van je airfryer te hoog staan. Of je hebt de frikandellen te lang in de mand gehad.

Het openscheuren van frikandellen komt eigenlijk alleen maar voor bij het airfryen van de gewone diepvries frikandellen. Door het airfryen blaast dit type frikandel zich op, ze worden vaak twee keer zo bol dan wanneer ze uit de verpakking komen.

Op je bord zullen de frikandellen weer wat krimpen, dus van die scheur heb je niet veel last. Je kunt er gewoon gelijk een frikandel speciaal van maken ?


Frikandel variaties en inspiratie

Frikandel met spikkels: De Discodel!

discodel-is-een-frikandel-met-mayonaise-en-disco-spikkels

Ken je trouwens de Discodel? Dat is een combinatie van disco + frikandel. De Discodel is bedacht door een cafetaria uit Nijmegen.

Het bestaat uit een frikandel met een flinke laag mayonaise en disco spikkels! Ik laat je hieronder zien hoe je ‘m maakt.

discodel-met-spikkels-maken-in-de-airfryer

Laten we de Discodel maken in de Airfryer!

Zo maak je de een Airfryer discodel:

 1. Verwarm je Airfryer voor op 180 graden
 2. Stop je bevroren frikandel in de Airfryer
 3. Stel de tijd in op 8 minuten
 4. Pak je Disco spikkels erbij en mayonaise
 5. Ping, de frikandel is klaar
 6. Spuit een flinke laag mayo op de frikandel
 7. Besprenkel een flinke laag Disco spikkels
 8. Smullen maar!

disco-spikkels-strooien-op-een-frikandel-voor-discodel

Ja, ik moet toegeven. Het is vrij bizar zo’n Discodel. Maar de combi van zoet met zout is al vaker bewezen als goede combinatie. Het is warm, zacht, smeuïg, krokant en zoet tegelijk. Probeer het eens!

discodel-airfryer

Het is echt lekker hoor. Zo ziet een hapje Discodel eruit:

stukje-discodel-frikandel-met-spikkels-philips-airfryer

Heb je liever een authentieke Hollandse frikandel zonder Disco spikkels? Dat snap ik helemaal. Koop dus snel een pakje diepvries frikandellen. En maak de lekkerste frikandellen zelf in je eigen airfryer.

Frikandel kapsalon uit de airfryer

Een Hollandse twist aan de Kapsalon. Bekijk de video van AirfryerTotaal.

Frikandel speciaal tosti uit de airfryer

BeautyNezz doet de test om een frikandel speciaal tosti te maken met een airfryer en een tosti-ijzer. Bekijk de video van Joy.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Eetsmakelijk!

Veel succes met het airfryen van je frikandellen. En heb je nog tips, vragen of leuke frikandel recepten? Laat het dan vooral weten, hieronder in de reacties! Bekijk hier meer airfryer recepten. Check hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

32 gedachten over “Frikandel uit de airfryer”

 1. Ik heb dit weekend mora en de Albert Hein frikadel toevallig ook beide in de xl fryer gehad en moet zeggen dat smaken verschillen wij vonden Albert Hein beter smaken dan mora

 2. Zoals je zelf al aangaf: de frikandellen zwellen op tijdens het bakken en zien er dan best mooi uit. Om na een tiental seconden uit de oven terug te krimpen. Daarna zien ze er helemaal niet smakelijk meer uit: verneuteld en verrimpeld zoals op je afbeeldingen en ze zijn zelfs kleiner geworden. Camoufleren met wat (kalorierijke ?) sauzen is dan nog de enige optie.
  Hetzelfde probleem met ham- of kip burgers van dezelfde fabrikanten. Het enige pluspunt is geen smaakverlies.
  Nee, voor een bourgondische belg als ik geen goed idee.

  1. Beste Koen, ik weet niet precies of het opblazen komt omdat de frikandellen te lang onder te hoge temperatuur in de Airfryer zitten. Of dat ze sowieso door de luchtcirculatie opzwellen.

   Wat ik wel weet is dat bijvoorbeeld een Kip Cordon Blue wel ‘opgeblazen’ blijft als deze op je bord ligt.

   Heb je zelf een Airfryer? Of blijf je bij de ouwe trouwe frituurpan?

 3. Kun je wat meer tips geven over andere snacks? Bijv.moeten snacks echt altijd oven producten zijn of mogen gewone goedkopere snacks ook?
  Ik zie door alle bomen het bos der snacks niet meer. Mijn gezondheid gaat voor, maar als ik het niet kan betalen niet.

  1. Beste Kitty,

   Dankjewel voor je interessante vraag. Ik vind zelf dat oven snacks behoorlijk vet zijn. Dit zijn eigenlijk voor-gefrituurde snacks welke bestemd zijn voor in de oven.

   Maar we weten dat een Airfryer niet helemaal te vergelijken is met een normale oven.

   Vorige week heb ik een oven kroket van Mora gemaakt in mijn Airfryer XL. Het resultaat was een pan met olie en veel rook uit de Airfryer. Ik raad dit daarom af.

   Gebruik liever normale diepvries producten. Dat werkt wat mij betreft het beste. Het enige nadeel is dat kroketten niet zo bruin worden als dat je gewend bent uit een frituurpan met frituurvet.

   Ik zou zeggen, koop gewoon de normale diepvries snacks. En probeer ze uit. Het is wat mij betreft niet nodig om voor de duurdere oven producten te gaan. Ze zijn duur en daarbij vind ik ze te vet.

   Veel succes!

  1. Beste Vera,

   Dankjewel voor je reactie. Het voorverwarmen hangt af van je Airfryer. Mijn Airfryer XL geeft een signaal wanneer deze warm is op de ingestelde temperatuur. Dus zodra jouw hetelucht friteuse een temperatuur heeft van 180 graden, kun je gaan beginnen :)

 4. ik wilde vragen of je olie moet toevoegen bij het maken van de frikandellen ik heb juist een airfryer aangekocht dus het is nog onbekende voor mij

  1. Hi Cindy,

   Gefeliciteerd met je aankoop. Je hoeft absoluut geen olie toe te voegen. Misschien heb je het inmiddels al uitgeprobeerd. Gewoon je Airfryer even voorverwarmen, de frikandellen erin (bevroren) en klaar.

   Eetsmakelijk!

 5. Ik vindt de oven produckten zoals de mora bitterbal en de frikadel echt tien keer beter dan wat ook. Deze exploderen dus ook niet en zien er traditioneel uit hiermee bedoel ik dan ook echt het oven produckt en niet geschikt voor.

  1. Klopt…maar weet wel dat de speciale producten voor de airfryer er gewoon iets beter uitzien omdat ze reeds een tweede keer zijn voorgefrituurd…Ze verdrinken dus als het ware in het vet.. . Daarom zijn ze net iets mooier…maar qua smaak is er geen verschil. Ik ga er van uit dat minder vet beter is en zeker niet moet inboeten op smaakervaring. Dus ga voor het goedkoopste en minst ongezonde zou ik zeggen.

 6. Zojuist 2 heerlijke frinkandellen gebakken in de combioven. Stand 170 op hetelucht/gril functie. 15 minuten vanaf 0 graden erin leggen, ontdooid!!
  Resultaat 2 heerlijke, goudbruine, hele frinkandellen. Zonder vet, en geen dure airfayer nodig.

  1. Klopt, een airfryer is niet meer of niet minder dan een heel compacte heteluchtoven. Maar dat weten de meeste mensen wel hoor. Maar door het compacte gegeven is alles net beter en sneller gaar.

 7. Heb een Philips Airfryer XL…
  Ik doe alluminiumfolie onderin de bak…
  Zorgen dat je zo goed vouwt dat je de contouren van de ster nog ziet.
  Geen rook daardoor

 8. Helaas worden de AH frikandellen bij mij niet zo bruin als op de plaatjes in dit artikel. Ik heb de viva met display en hanteer de temperatuur, tijd en voorverwarmen zoals hierboven beschreven. Iemand tips?

  1. Beste Lars,

   De Viva is iets minder krachtig, dus mijn advies is goed voorverwarmen en ze er wat langer in laten. Dan moet het goed komen. Succes!

  2. Frikandellen draaien halverwege en ik doe ook gewoon 200C.

   Ik heb nu de nieuwste met grill plaat en daar doe ik nu al mijn snacks op. Zo wordt het mandje ook niet vettig..
   Echt een aanrader, beter dan de oude versie in bijna alle opzichten (geen irritant alarm meer oa)

 9. Dat is leuk Pim, dat je de frikadellen van de appie goedkoper vindt, maar je bent wel vergeten dat er eentje minder in een doosje zit dan die van mora. De frikadellen van mora zijn 2 cent per stuk goedkoper

 10. Ik krijg mijn frikandellen niet zo mooi bruin en knappirig als uit de frituurolie. Wat moet ik doen om ze mooi bruin te krijgen?

  1. Beste Tine. Probeer eens de gewone frikandellen van Mora. Ondanks dat ik vaak Mora producten wat vettig vind, heb ik wel goede ervaring met de Mora frikandellen. Mogelijk kun je ze nog heel licht invetten met wat arachide olie. Succes!

   1. Net de test gedaan, twee Mora oven frikandellen en twee Beckers diepvries frikandellen in de airfryer.
    Wat meteen op viel, de Mora oven frikandellen hebben een mooie bruine kleur.
    De diepvries frikandel van Beckers is inderdaad wat open gebarsten, en licht van kleur.
    De stevigheid van de Mora oven frikandel is prefect, terwijl de Beckers diepvries frikandel erg slap is.
    Maar nu het belangrijkste, de smaak!
    De Mora oven frikandel is toch net iets lekkerder dan de diepvries frikandel van Beckers.
    Toch staat er op de site van Beckers dat de gewone diepvries frikandel in de oven kan, dus waarom dan niet in de airfryer.
    Jammer dat de Beckers diepvries frikandel zo slap blijft, al met al kies ik toch dan maar voor de oven variant. Maar eerst de 39 overige Beckers frikandellen nog op eten, ze waren in de aanbieding :)

   2. Beste Mike, dankjewel voor het delen van je test. Leuk om te lezen. Ik vind de Mora frikandellen ook erg lekker! Je kunt misschien ook Beckers contacteren dat de frikandellen niet lekker zijn uit de oven / airfryer. Ik ben benieuwd naar hun reactie. Succes en groet!

 11. Fantastisch! Vanaf dag 1 dat we een airfryer hebben, bak ik mijn frikandellen hierin. Ik gebruik de Philips HD 9270.
  Voorverwarmen doe ik niet. De frikandellen gaan dus bevroren in de koude airfryer, temperatuur 195, 11 minuten.
  Ik heb frikandellen uit verschillende supermarkten geprobeerd, maar de Lidl frikandellen vind ik zelf de lekkerste. Maar smaken verschillen per persoon natuurlijk. Overigens komt er uit de Lidl frikandel geen druppel vet!
  Om een ‘frikandel speciaal’ te maken, ontdooi ik ze eerst om ze goed te kunnen insnijden (met een frikandellensnijder, zeer handig). Leg ze dan met de snede naar beneden gekeerd. Ontdooide frikandellen bak ook op 195 graden. De baktijd bedraagt dan 8 minuten, zonder voorverwarmen.

  Tip: eet ze eens met chilisaus.

 12. De frikadellen die ik hier uit de aifryer haal zijn van binnen helemaal zacht, lijkt wel hondenvoer. Zitten ze er dan te lang in of te kort?
  Zijn bevroren als ze er in gaan.
  Heb al 7 minuten geprobeerd tot 12 Minuten.
  De ene keer zijn ze goed, andere keer zijn ze weer zacht.

  Maar normaal zou bevroren, 180 graden en 8 minuten goed moeten zijn?
  Philips XXL aifryer.

  1. Dat is apart. Zijn het Mora frikandellen? Heb je de ovenvariant geprobeerd?

   180 minuten 8 minuten zou moeten werken. Mogelijk kun je 200 graden en 8 minuten proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven