KitchenBrothers Airfryer review

KitchenBrothers-Airfryer-review-header

KitchenBrothers Airfryer review

KitchenBrothers-Airfryer-Thumb

De KitchenBrothers airfryer is een voordelige en compacte airfryer geschikt voor 1 tot 2 personen. De hetelucht friteuse heeft een mandinhoud van 2,4 liter en een vermogen van 1300 watt. Als je een kleine airfryer zoekt voor niet al te veel geld, dan kan dit zeker een interessante voor jou zijn. Lees alles over mijn ervaring in deze review.

Belangrijkste specificaties (bron)
 • Laadvermogen: 600 – 800 gram
 • Vermogen: 1300 watt
 • Maximale temperatuur: 80 – 200 °C
 • Gewicht: 4,15 kg
 • Snoerlengte: 0,8 meter
 • Type: KitchenBrothers
 • EAN: 8720195252061

Voor- en nadelen van deze airfryer

Voordelen

 • Compact ontwerp en licht van gewicht
 • Inclusief receptenboekje
 • Makkelijk om schoon te maken
 • Eenvoudig in gebruik
 • Voordelig geprijsd
 • Temperatuur indicator, handig met voorverwarmen

Nadelen

 • Luid piepsignaal bij elke instelling die je doet
 • Geen antislipvoetjes, dus de airfryer is niet te openen en sluiten met één hand
 • Schroefjes van het frontje roesten in het mandje na paar keer afwassen
 • Mandje wiebelt in de pan van de airfryer

kitchen-brothers-airfryer-compacte-hetelucht-friteuse

Wat zit er standaard in de doos?

KitchenBrothers-Airfryer-verpakking

De KitchenBrothers airfryer wordt geleverd in een vrij neutrale kartonnen doos. In de doos vinden we ten eerste een gebruiksaanwijzing met de basis informatie over het gebruik van de airfryer.

Daarnaast krijg je ‘The Air Fryer Cookbook’, dit is een receptenboekje met een handje vol recepten. Helaas zat mijn boekje een beetje dubbelgevouwen in de doos, waardoor deze er wat verfrommeld uit ziet.

In het receptenboek vind je onder andere airfryer recepten voor gevulde paprika’s, een Hollandse biefstuk en een gebraden kip. Je kunt dus gelijk aan de slag. Het boekje lijkt vrij dik, maar de recepten staan in meerdere talen uitgelegd.

receptenboek-kitchenbrothers-airfryer

Bekijk de video review

In de onderstaande video bekijk je de unboxing en review van de KitchenBrothers Airfryer.

Design van de airfryer

De airfryer van KitchenBrothers ziet er basic maar keurig uit. Zoals zoveel airfryers is deze ook van hoogglans zwart kunststof. Aan de voorzijde zien we een digitaal display met daaronder een zilverkleurig handvat van het mandje. Het handvat is bovenop voorzien van een doorzicht kunststof schuifje om te voorkomen dat je per ongeluk het mandje loskoppelt van de pan.

kitchen-brothers-airfryer-mandje-openen

De airfryer heeft een rond design, wat betekent dat de pan en het mandje ook volledig rond zijn. Door het kleine formaat heeft de airfryer ook een laag gewicht van nog geen 5 kilogram. De airfryer til je dus makkelijk op en je kunt de airfryer eigenlijk overal wel kwijt als je ‘m wil opbergen.

Je kunt de airfryer niet overal kwijt op je aanrecht. Want door het vrij korte snoer van 80 cm moet je de airfryer plaatsen vrij dichtbij een stopcontact. 

Achterop de hetelucht friteuse bevindt zich een luchtuitlaat. Deze blaast de overtollige warme lucht recht naar achteren. Let er dus op dat je de airfryer niet te dicht tegen een muur aan plaatst.

kitchenbrothers-onderkant-airfryer
Geen antislipvoetjes

De airfryer staat op vier gladde kunststof pootjes. Helaas zijn deze pootjes niet voorzien van antislip of rubberen voetjes. Je kunt daardoor de airfryer niet met één hand bedienen, want de airfryer schuift dat alle kanten op. Dat vind ik wel een groot gemis. Je kunt dit wel zelf oplossen door rubberen dopjes er zelf op te plakken. Maar eigenlijk zouden antislipvoetjes standaard moeten zijn.

De pan en het frituurmandje

De KitchenBrothers airfryer maakt gebruik van een volledig uitneembaar systeem. De pan en het mandje haal je dus tegelijk uit de airfryer. Het mandje zit vastgeklikt aan de pan via het handvat. Als je het mandje wilt loskoppelen schuif je het veiligheidspalletje naar voren en druk je de knop in met je duim.

kitchen-brothers-airfryer-mandje-en-pan

De pan zelf heeft een inhoud van 3,5 liter en het mandje een inhoud van 2,4 liter. Met andere woorden, dit is een kleine airfryer die geschikt is voor maximaal twee personen.

Het ronde mandje bestaat uit één stuk metaal voorzien van een antiaanbaklaag. Het mandje is ongeveer 8,7 cm hoog en 18,5 cm in diameter. De bodem is geperforeerd met veel ronde gaatjes. Ik vind dit systeem altijd wel prettig werken en ook makkelijk schoonmaken. Andere fabrikanten kiezen er wel eens voor om alleen een pan te gebruiken met op de bodem een los roostertje. Maar mijn voorkeur heeft toch een los mandje.

kitchen-brothers-airfryer-mandje-geperforeerde-bodem

Een minpunt van een rond frituurmandje vind ik wanneer je de mand wilt terugplaatsen in de airfryer. De pan met het mandje moet volledig recht in de opening van de airfryer gestoken worden, anders gaat deze direct klemmen. Als je het mandje dus iets in een hoek terugplaatst, dan krijg je de airfryer niet gesloten.

Een ronde airfryer maakt het ook wat lastiger om langwerpige gerechten in te maken. Een simpel voorbeeld is dat je niet een paar frikandellen op een rij kunt leggen in het mandje.

kitchen-brothers-airfryer-rond-mandje
Mora Oven & Airfryer frikandel

Bij het gebruik van deze airfryer viel het me wel op dat het frituurmandje wat speling heeft bij het handvat wanneer deze vastgeklikt zit aan de pan. En na een aantal keer afwassen is het me opgevallen dat de schroefjes in het mandje en in de pan al beginnen te roesten.

schroefjes-roesten-een-beetje
Roest bij de schroefjes van de pan

Bediening en gebruiksgemak

De KitchenBrothers airfryer is een eenvoudig te bedienen digitale airfryer. Met slechts zes tiptoetsen kun je de airfryer naar wens instellen.

Je hebt een start/stop toets, een kookprogramma toets en vier toetsen voor het aanpassen van de temperatuur en tijd.

kitchen-brothers-airfryer-display-iconen

Je stelt de airfryer in door de temperatuur en de baktijd in te voeren. Dat kan geheel manueel of door te kiezen uit één van de zes voorgeprogrammeerde kookprogramma’s.

De temperatuur kun je instellen van minimaal 80 graden tot maximaal 200 graden. Je kunt per 5 graden de temperatuur wijzigen, dat is zeker een pluspunt. De timer kun je instellen tot maximaal 60 minuten.

Je kunt dus ook kiezen voor een kookprogramma. Zo is er een programma voor friet, bacon, kip, vlees, vis en cake.

kitchen-brothers-airfryer-instellen-temperatuur

Een groot voordeel vind ik de temperatuurindicator boven het display. De indicator bestaat uit een ventilator icoontje die blauw kleurt wanneer de airfryer actief is. In het midden van het icoon bevindt zich een sterretje. Deze kleurt rood als de airfryer aan het verwarmen is. Wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is gaat het sterretje uit. Zo kun je dus altijd zien of je airfryer op temperatuur is. Dit is ook erg handig bij het voorverwarmen van de airfryer.

De airfryer verwarmt zich voor op 180 graden binnen zo’n 3 minuten. Dat is behoorlijk snel, zeker als je weet dat deze airfryer slechts 1300 watt aan kracht heeft.

Een minpuntje vind ik dat bij elke instelling er een luide pieptoon klinkt. Dus elke toets die je indrukt resulteert in een piep. Ik vind dit wat teveel van het goede. Daarnaast zijn de tiptoetsen vrij gevoelig voor aanrakingen. Het wil wel eens voorkomen dat je de airfryer per ongeluk uitdrukt, bijvoorbeeld als je tijdens de bereiding wat vette vingers van het display wilt wegpoetsen.

Bakresultaten

In deze compacte airfryer kun je prima allerlei dingen airfryen. Denk aan frietjes, frikandellen, oven kroketten en andere snacks. De airfryer is ook geschikt voor het airfryen van (vegetarisch) vlees, kip en vis. Maar je kunt er ook diverse broodjes in afbakken of croissantjes. Zelfs een eenpansgerecht met groenten, vlees en gebakken aardappeltjes is ook mogelijk voor twee personen.

vergelijking-airfryer-frikandel-en-frituurpan-frikandel

Voor de beste resultaten is het belangrijk om het mandje niet te vol te doen. Het mandje is maar 18 cm breed, dus je doet ‘m al snel wat te vol eigenlijk. Bij frietjes is het dan lastig om een gelijkmatige krokante garing te krijgen als je de mand vult tot het MAX-streepje van het mandje. Ik zou zelf meer tot de helft blijven zodat je alles ook goed kunt opschudden.

Uit mijn tests kon ik mijn gebruikelijke baktijden wel aanhouden. Bij grotere hoeveelheden, dus bij een voller mandje, heb ik de bereidingstijd wel eens wat moeten verlengen met een paar minuutjes.

Hieronder heb ik een paar foto’s staan van dingen die ik onder andere heb gemaakt in de KitchenBrothers Airfryer. Croissantjes, eenpansgerecht met groenten, frikandel met frietjes, kipfilet rolletjes, afbakbroodjes en kipstukjes met paprika, aardappel en tomaatjes.

kitchen-brothers-airfryer-croissantjes 

kitchen-brothers-airfryer-eenpansgerecht 

kitchen-brothers-airfryer-friet-met-frikandel

kitchen-brothers-airfryer-kip-rolletjes

kitchenbrothers-afbakbroodjes

kitchenbrothers-kip-frietjes-paprika-tomaat

Schoonmaken van de airfryer

Een van de belangrijkste aspecten van een airfryer vind ik het gemak van het schoonmaken. Want als een airfryer niet eenvoudig is om te reinigen, dan zul je ‘m minder graag gebruiken. Gelukkig maakt de KitchenBrothers hetelucht friteuse makkelijk schoon. Je hebt ook slechts twee onderdelen om te reinigen na gebruik, dat zijn de pan en het mandje.

kitchen-brothers-airfryer-onderdelen-schoonmaken

Het mandje en de pan heb je snel schoon, zelfs als deze wat aangekoekte etensresten bevat. Ik adviseer om na het airfryen de pan en het mandje te vullen met heet water met wat afwasmiddel. Dan maak je de onderdelen met gemak schoon. Je kunt de onderdelen ook in de vaatwasser reinigen. Toch is ook in de handleiding te lezen dat het beter is om dit met de handvaat te doen.

kitchen-brothers-airfryer-onderdelen-schoonmaken-handvaat

De binnenkant en de buitenkant van de airfryer maak je schoon met een vochtige microvezeldoek. Zorg er wel voor dat de airfryer losgekoppeld is van de stroom en dat deze volledig is afgekoeld. Ik raad aan om na elk gebruik even het verwarmingselement schoon te maken. Haal ook gelijk een doekje langs de buitenkant van de airfryer. Droog daarna de airfryer en de onderdelen af met een droge (thee)doek. Zo blijft je airfryer het mooiste.

kitchen-brothers-airfryer-binnenkant-schoonmaken

Voor tips adviseer ik je om mijn gids te lezen over airfryer schoonmaken.

Conclusie: Compacte goede airfryer

KitchenBrothers-Airfryer-Thumb

De KitchenBrothers airfryer is een perfecte airfryer als je een compacte en voordelige airfryer zoekt zonder al te veel poespas. De bakresultaten zijn prima bij kleinere hoeveelheden. En de onderdelen maak je na gebruik makkelijk schoon.

Jammer vind ik dat de airfryer geen antislip voetjes heeft en daardoor glijdt op je aanrecht bij het openen en sluiten van de frituurmand. Ook stoor ik me een beetje bij het instellen van de airfryer, want de piepgeluidjes zijn behoorlijk vervelend. Zeker als je veel instellingen moeten wijzigen.

Ik raad deze airfryer aan voor maximaal twee personen. Het is een interessant alternatief voor bijvoorbeeld de Inventum GF350HLD of de Tefal Easy Fry & Grill Precision EY5058.

Met dank aan KitchenBrothers

Ik wil KitchenBrothers en Noah van LifeGoods bedanken voor het beschikbaar stellen van de airfryer. Deze airfryer heb ik onafhankelijk getest en deze review geeft dan ook mijn eigen mening en ervaring weer.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven