Wat maken met de Airfryer?

wat-kan-er-in-een-airfryer
Inhoudsopgave

Bekijk 34 Airfryer Recepten, Gerechten & Ideeën!
Laat je Lekker Inspireren

Wil je graag een airfryer kopen, maar wil je eerst weten wat je allemaal in een airfryer kunt maken? Of heb je intussen al een hetelucht friteuse gekocht en zoek je inspiratie voor nieuwe gerechtjes? Dan zit je hier goed, want op deze pagina heb ik voor jou een mooi overzicht gemaakt met allerlei airfryer gerechten die ik zelf ook regelmatig maak met mijn airfryers.

Bekijk ook mijn Facebook pagina met tal van makkelijk gerechten die je kunt maken in je airfryer.

“Met een Philips Airfryer kun je frituren, grillen, bakken, roosteren, poffen en zelfs wokken. Hiervoor heb je wel de juiste airfryer accessoires nodig.”
Pim, FrituurGezond.nl

Recepten en Airfryer Tips? Volg mij op Facebook


Tip: Kijk je liever een video?

In deze video test ik meer dan 12 makkelijke gerechten in de Philips Airfryer XXL met Smart Sensing. Leuk om te bekijken :)

Lekkere Recepten en Gerechtjes om te maken met je Airfryer
Let’s go!

#1.  Frietjes & Patat 

airfryer-friet-frites-patat-maken

Ik weet het, dit is een inkopper. Maar ik wil de frites (of patat) toch even genoemd hebben, want de meeste mensen kopen een airfryer meestal als vervanger van hun oude frituurpan. Sommige lezers vinden het lastig om krokante frietjes te bereiden in hun airfryer, maar het is eigenlijk heel simpel. Ik raad je aan om gebruik te maken van verse frites uit het koelschap of (oven) frites van onder andere Lamb Weston, Aviko SuperCrunch of Beyerland airfryer frites. Mijn voorkeur gaat uit naar de verse frites uit het koelschap, bereid deze op 180 graden voor 20-22 minuten.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Geheel verse frites maken kan met de airfryer. Maar ik vind dit behoorlijk veel werk en tijd kosten om te doen. Is het dat echt waard voor een portie frites?

Tips & Tricks


#2.  Frikandellen, Kroketten, Bitterballen e.a. Snacks  

frikandel-kroket-bitterbal-airfryer-snacks-maken

Bij een lekker bordje patat mag een van je favoriete snacks natuurlijk niet ontbreken. En met een airfryer kun je dan ook uitstekend diepvries snacks bereiden. Steeds meer merken bieden snacks aan die geschikt zijn voor de airfryer, zoals Mora. In je hetelucht friteuse kun je dus prima frikandellen, bitterballen, kaassoufflés, kroketten, kipcorns, bamischijven en kipnuggets maken. Probeer een paar merken uit en test wat het lekkerste uit je airfryer komt!

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Voor een krokante en bruine kroket adviseer ik je om een oven kroket te gebruiken voor je airfryer. Mijn favoriet is de AH Oven Kroket.

Tips & Tricks


#3.  Complete Maaltijd met Vlees, Aardappelen & Groenten (VAG) 

complete-maaltijd-krieltjes-broccoli-worst-uit-de-airfryer

Vaak denk je dat je in een airfryer maar één gerecht tegelijk kunt bereiden. Bijvoorbeeld alleen kip, of alleen aardappeltjes of alleen wat groenten. Maar omdat je in je airfryer bakt met hetelucht heb je minder smaakoverdracht en kun je dus prima een complete maaltijd bereiden. Mijn ervaring is dat dit het beste gaat met een Philips Airfryer XXL. Deze airfryer heeft een ruime inhoud en de juiste accessoires om een gehele maaltijd te airfryen. Samen met de Philips Chef heb ik bijvoorbeeld een maaltijd gemaakt met aardappel krieltjes, daarbij hebben we een mix van Hollandse groenten gedaan. Vervolgens hebben we het grillrekje (ook bekend als meerlaagsrekje) geplaatst in de frituurmand en hebben we hier vier braadworsten geplaatst. Deze vier worsten fungeren als een soort dakje. Je hoeft ze alleen nog maar één keertje om te draaien zodat ze egaal bruin worden. Na ongeveer een half uur heb je een complete en gezonde maaltijd gemaakt in de airfryer, super makkelijk en super lekker!

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Een complete maaltijd maak je het beste in een grote airfryer. Gebruik een grillrekje in de mand om een extra laag te creëren in je airfryer.

Tips & Tricks


#4.  Afbakbroodjes 

afbakbroodjes-afbakken-bolletjes-harde-broodjes-uit-de-airfryer

In het weekend eten we graag een afbakbroodje. Bijvoorbeeld bij de soep, of voor bij de lunch of het ontbijt. En weet je wat zo ideaal is? In de airfryer gaat afbakken van broodjes veel sneller dan in je grote oven. Ten eerste is je airfryer veel sneller op temperatuur, maar ook het afbakken neemt minder tijd in beslag. Ik haal altijd een paar minuten van de baktijd af en ik doe de temperatuur ook 10 tot 20 procent lager. En elke keer weer, perfecte ovenbroodjes. Dus ideaal voor italiaanse bollen, kaiserbroodjes, hamburgerbroodjes, partymix, pistolets, pittabroodjes en stokbroden.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Ook een lang Frans stokbrood past in de airfryer, snijd ‘m gewoon in 2 of 3 stukken. Is het stokbrood al wat oud of droog? Maak dan de buitenkant nat met water en warm ‘m dan weer op in je airfryer.

Tips & Tricks


#5.  Croissantjes & Danerolles 

croissants-croissantjes-danarolles-uit-de-airfryer

Croissantjes zijn ook ideaal om te maken met je airfryer. Waarom? Nou, omdat door de hetelucht in je airfryer de croissants extra luchtig worden. Je kan bijvoorbeeld Danerol croissants maken, die zie je hierboven op de foto. Deze komen er goudbruin, crispy en luchtig uit. Maar als je het aan mij vraagt heb ik dan liever een croissantje van de bakker. Een tip is om bij de bakker, of de bakker van de supermarkt, te vragen naar diepgevroren croissants. Deze zijn echt subliem, zo heb je altijd een vers croissantje en in je airfryer is het zo afgebakken. Je kunt ook perfect diepvries croissants afbakken in de airfryer. Wil je weten hoe dat moet bekijk dan hier meer over diepvries croissant uit de airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Danerol croissantjes bak je in de airfryer af op zo’n 180 graden en 8 minuten. Je kunt de croissantjes ook eerst vullen met bijvoorbeeld chocoladepasta, of voor de lunch met een klein knakworstje.

Tips & Tricks


#6.  Vleesvervangers & Vegetarisch Vlees 

vegetarisch-vlees-en-vleesvervangers-uit-de-airfryer

Naast vlees en vis eet ik ook regelmatig vegetarisch vlees. Voordat ik een airfryer had gebruikte ik dagelijks mijn koekenpan met wat vloeibare boter om vegetarische vlees in te bakken. Toen ik deze vleesvervangers in de airfryer ging bereiden viel mijn mond echt open. Allereerst gebruik je geen boter of olie meer om het product in te bakken. Maar het allergrootste voordeel vind ik het bakresultaat. Het (vaak gepaneerde) vegetarische vlees komt er uit de airfryer altijd super krokant uit en het is totaal niet vet. Sinds dat ik een airfryer heb gebruik ik de koekenpan dus nauwelijks meer. Stiekem is een airfryer dus ook gewoon een koekenpan, naast een frituurpan ;)

Eet je vaak vegetarisch vlees? Dan zou dit al een reden kunnen zijn om een airfryer aan te schaffen, want deze producten komen er echt zo smaakvol en lekker uit!

Tips & Tricks


#7.  Gepaneerd Vlees 

gepaneerd-vlees-in-de-airfryer

Op de foto hierboven zie je een kip cordon bleu die net uit de airfryer komt. Normaal gesproken zou je deze cordon bleu bakken in de koekenpan met boter. Een hoop gespetter, een hoop vet en een vaak aangebrand en zompig korstje. Maar in de airfryer, echt serieus, daar komt het er zo super nice uit. De cordon bleu is ten eerste egaal bruin en krokant gebakken, maar daarnaast is de binnenkant super luchtig geworden. Net zoals bij de vleesvervangers is een airfryer ook voor dit soort gepaneerd vlees echt een aanrader, denk bijvoorbeeld ook aan schnitzels. Als je het eenmaal hebt geprobeerd dan wil je niet meer anders. Dit is ook een van de redenen dat ik bijna elke dag mijn hetelucht friteuse gebruik. Het smaakt 100x beter dan uit de koekenpan, het is niet vet en je hoeft geen boter te gebruiken. Echt, ik ben hier nog steeds super enthousiast over.

Ben je het gespetter in je koekenpan zat? Een airfryer is de oplossing, want naast dat je fornuis schoon blijft heb je ook geen olie of boter meer nodig. En het resultaat is altijd cripsy!

Tips & Tricks


#8.  Broodje Hamburger & Cheeseburger 

broodje-hamburger-cheeseburger-uit-de-airfryer

Een hamburger of cheeseburger is ook perfect om te maken in je airfryer. Je kunt natuurlijk zelf je burgers maken met vers gehakt, of je koopt hamburgers bij de slager of de supermarkt. Ook diepvries hamburgers kun je klaarmaken. Als je een bakblik of bakpannetje hebt kun je ook eerst wat uitjes bakken en eventueel wat bacon om op je hamburger te doen. Als je burgers klaar zijn laat je het vlees even rusten en in de tussentijd bak je de hamburgerbroodjes af. Als alles klaar is kun je de hamburgers gaan maken met plakjes tomaat, sla, kaas, augurk en je favoriete saus. Uiteraard kun je ook kipburgers maken, als je daar meer van houdt.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Als je een plak kaas wilt smelten op je hamburger adviseer ik een spatdeksel te plaatsen over het vlees. Dit voorkomt dat je kaas van je hamburger afgeblazen wordt door de hetelucht circulatie..

Tips & Tricks


#9.  Hele kip 

hele-kip-uit-de-airfryer-maken

Als je airfryer groot genoeg is kun je een gehele kip airfryer binnen een uur tijd. In deze video laat ik je zien hoe ik een hele kip bereid in een Blokker Airfryer. Ik wilde het eerst proberen in mijn Philips Airfryer XXL, maar het mandje was net te laag voor deze kip. Let er dus op als je een hele kip wilt airfryen dat de kip wel in je airfryer past. Je kunt natuurlijk de kip ook eerst door de helft of in stukken snijden en dan de stukken vlees airfryen. Maar je kunt de kip ook vlinderen, hierdoor wordt de kip wat platter. Bij mij was het resultaat in ieder geval super, binnen een uur had ik een malse en sappige kip met een mooi goudbruin korstje.

Een hele kip kun je bereiden in een grote XXL airfryer op een temperatuur van 160 graden voor 60 minuten. Gedurende de bereiding de kip af en toe keren.

Tips & Tricks


#10.  Kiphaasjes, Kippendijen, Kippenvlerkjes & Kip Drumsticks 

Kiphaasjes-Kippendijen-Kippenvlerkjes-Kip-Drumsticks-airfryer

Kip is ideaal om te bereiden in je airfryer. Denk bijvoorbeeld aan kipfilets, kiphaasjes, kippenpoten of kipnuggets. Er zijn heel veel recepten met kip voor je airfryer te vinden op internet, ik heb een pagina gemaakt met diverse airfryer kip recepten om je mee te inspireren. Ik vind zelf de kippenvlekjes of kippenvleugels altijd lekker in de airfryer. Deze koop ik dan al gekruid bij de poulier, je kunt er zelfs voor kiezen om al voorgebakken kip te kopen. In de hetelucht friteuse wordt het velletje altijd lekker krokant en het vlees is door en door gegaard en heerlijk mals. Precies zoals het hoort.

Je kunt ook kipspiesjes maken met verse kipfilet, gebruik hiervoor satéprikkers of de spiezen die bij sommige airfryer accessoires worden geleverd..

Tips & Tricks


#11.  Groentenmix Airfryen 

groenten-asperges-paprika-champignon-ui-olijven-airfryer

Sinds dat ik de Philips Airfryer XXL in bezit heb en allerlei handige airfryer accessoires gebruik ben ik veel meer gaan koken met mijn airfryer. Ik vind het erg lekker om bijvoorbeeld een mooie groentemix te maken van groene asperges, gele en rode paprika, rode uit en champignones en dit op zo’n 170 graden voor 20 minuten te airfryen. Het resultaat is echt heerlijk en ook uniek. Uit een wokpan of uit de oven smaakt het toch anders. En het ziet er ook anders uit. De kleuren spatten werkelijk van je bord af! Als je wat minder tijd hebt om groenten te snijden en schoon te maken, kun je ook prima diepvries groenten airfryen. Zo heb je zakken met diepgevroren groentenmixen van bijvoorbeeld Bonduelle, Iglo en van huismerken.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Mijn ervaring is dat je met een Philips Airfryer de beste resultaten behaalt als je groenten wilt airfryen.

Tips & Tricks


#12.  Saté Spiesjes, Shaslicks & Groentenspiezen 

sate-kipsate-varkernsate-shaslicks-sjaslieks-uit-de-airfyer

Wil je zelf saté met pindasaus maken voor bij de nasi of bami? Of heb zin in een lekkere zomerse gevulde shaslick met varkensvlees, kip, biefstuk, vis of groenten maar je hebt geen zin om de barbecue er voor aan te steken? Dan kun je natuurlijk ook satétjes maken in je airfryer. Gebruik hiervoor houten satéprikkers of metalen spiezen, deze kun je vaak in een accessoire kit verkrijgen. Vergeet niet om de houten prikkers eerst in het water te leggen, zodat de stokjes niet verbranden.

Staat de bbq net aan, begint het opeens te regenen. Geen probleem, met je airfryer kun je prima je saté of shaslicks bereiden.

Tips & Tricks


#13.  Muffins, Cake en Taart Airfyen 

cupcakes-muffins-cake-taart-airfryer

Een airfryer is toch gewoon hetzelfde als een frituurpan? Dat hoor ik sommige mensen nog steeds zeggen. En dan reageer ik er op terug met de vraag of ze ooit wel eens muffins, een cake of zelfs een taart hebben gebakken in hun oude frituurpan? Waarschijnlijk niet. En met een airfryer kan dit uitstekend. Je moet hiervoor wel een geschikt accessoire hebben, zoals een airfryer bakblik. Maar je kunt ook je frituurmandje opmeten en universele ovenschaaltjes, cupcakevormpjes of bakblikken kopen. Zolang het in je airfryer past, is het goed. In principe kun je alle soorten (cheese)cake en taart bakken in je airfryer. Maar denk bijvoorbeeld ook aan bananenbrood of boterkoek. Dus veel plezier, met maken en met opeten!

Wist je dat je ook oliebollen kunt maken in je airfryer? Dit worden ‘Airbollen’ genoemd. Oké, ze zijn iets anders dan uit de frituur, maar zeker leuk om eens te proberen.

Tips & Tricks


#14.  Pannenkoeken & American Pancakes 

airfryer-pannenkoeken-american-pancakes

Voor het maken van pannenkoeken in je airfryer heb je echt een bakblik of bakpan accessoire nodig. Sommige merken, zoals Philips, bieden dit accessoire aan. Maar je kunt gelukkig ook universele airfryer accessoires kopen. Voor het maken van pannenkoeken kun je zelf een beslag maken, of maak gebruik van een pannenkoekenmix uit de supermarkt. Ik maak vaak havermoutpannenkoekjes in het weekend. Hiervoor maal ik havermout in de blender, ik voeg hier dan een ei aan toe, een banaan, wat suiker of honing, havermelk en vanille-extract. En hiermee maak je op een relatief gezonde manier pannenkoekjes. Het is trouwens handig om een bakspray te kopen om de bakplaat even mee in te sprayen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Als je kleine American Pancakes wilt maken, dan heb je bakringen nodig om het beslag in te gieten.

Tips & Tricks


#15.  Gevulde Paprika & Gevulde Tomaat 

gevulde-paprika-gevulde-tomaat-uit-de-airfryer

Gevulde groenten is makkelijk om te maken, snel klaar en het resultaat is eigenlijk altijd lekker. In de airfryer kun je dan ook prima gevulde puntpaprika, gevulde paprika of gevulde tomaat maken. Voor normale paprika’s moet je er wel even op letten dat je frituurmandje hoog genoeg is voor de paprika’s. Als de paprika te hoog is, kun je deze ook door de helft snijden zoals je hierboven ook ziet op het plaatje. Ik vul mijn paprika’s of tomaat meestal met een mengsel van gehakt, Italiaanse kruiden, ui, knoflook en eventueel nog wat andere klein gesneden groenten. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook rijst in doen, of een Mexicaanse mix met kidneybonen. Het is ook lekker om het dakje af te dekken met kaas, zodat je een gratin krijgt.

Ik plaats altijd drie of vier paprika’s in de airfryer om te voorkomen dat de gevulde paprika’s omvallen in het mandje.


#16.  Gebakken Aardappeltjes 

gebakken-aardappels-krieltjes-wedges-bolletjes-uit-de-airfryer

Eet je graag gebakken aardappeltjes? Dan is een airfryer onmisbaar in je keuken. Want met je airfryer kun je echt super lekkere en krokant gebakken aardappeltjes klaarmaken. Denk bijvoorbeeld aan aardappelschijfjes, aardappelpartjes, roseval aardappels, wedges, rösti rondjes of krieltjes. Ik vind zelf de stoomkrieltjes van Celavita erg lekker in de airfryer, zeker met een beetje rozemarijn erbij. Het korstje wordt mooi goudbruin en een beetje krokant en van binnen is de aardappel lekker smeuïg. Maar je kunt natuurlijk ook zelf verse aardappelen bakken in je airfryer, je hoeft de aardappels overigens niet voor te koken. Je hebt ook ovenschaaltjes in de supermarkt met gekruide aardappeltjes, dat is ook zeker een aanrader om eens te proberen.

Je geeft je gebakken aardappeltjes een mooi goudbruin jasje door de aardappeltjes eerst even om te scheppen door wat arachideolie of zonnebloemolie..

Tips & Tricks


#17.  Zoete Aardappel 

zoete-aardappel-uit-de-airfryer-sweet-potato

Met zoete aardappel kun je ook zeker aan de slag als je een airfryer hebt. De bekendste is natuurlijk de zoete aardappel friet. De makkelijkste manier is om zoete aardappel frietjes te kopen, mijn ervaring is dat deze het beste lukken qua krokantheid. Mijn favoriet zijn de zoete aardappel producten van Aviko. Je kan uiteraard ook een verse zoete aardappel kopen en hier blokjes, schijfjes of stelen van snijden. Je kunt de schil overigens gewoon laten zitten. Hussel de gesneden zoete aardappel door wat kruiden en arachideolie of zonnebloemolie en airfry deze op zo’n 180 graden. Houd aardappel goed in de gaten, want deze kan vrij snel bruin kleuren.

Je kunt ook je zoete aardappel poffen in je airfryer en eventueel vullen met een lekker gekruid mengsel van groenten en gehakt. Zie het recept hieronder.

Tips & Tricks


#18.  Hele Bloemkool Roosteren 

hele-bloemkool-roosteren-in-de-airfryer

Bloemkool is nou niet echt iets waarvoor je mij kan wakker maken. Dan heb ik het over de klassieke gekookte bloemkool met nootmuskaat. Nee, laat maar zitten. Maar sinds ik een airfryer heb eet ik veel regelmatiger bloemkool. In je hetelucht friteuse kun je namelijk je bloemkool roosteren en dat is echt super lekker. Ik gebruik een hele bloemkool en deze snijd ik in roosjes. Vervolgens doe ik de roosjes in een kom en sprenkel wat olie over de bloemkool en voeg ik wat kruiden toe, zoals kerrie. Vervolgens gaat de bloemkool in de frituurmand voor ongeveer 20 minuten op zo’n 160 tot 170 graden. Je zult merken dat in het begin er best veel stoom uit de airfryer komt, dat is al het vocht (dit is dus geen rook). De bloemkool wordt dus eerst gekookt in zijn eigen vocht en vervolgens geroosterd.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Controleer de bloemkool regelmatig in je airfryer zodat de roosjes niet te bruin worden of verbranden.

Tips & Tricks


#19.  Broccoli Roosteren 

broccoli-bimi-roosteren-hetelucht-friteuse-airfryer

Broccoli is een super gezonde groente, dus het is een goed idee om deze groente regelmatig te eten. En dan is het fijn als je een beetje kunt variëren en de airfryer helpt je hierbij. Net als met bloemkool kun je de broccoli of bimi perfect roosteren. Je hoeft dus de broccoli niet eerst voor te koken, het kan direct je airfryer in. Het enige dat je hoeft te doen is de broccoli in stukjes te snijden en te voorzien van wat olie en kruiden. Het roosteren van je broccoli roosjes geeft de groente een prachtige groene kleur en het zorgt voor extra smaak.

Let op, broccoli is een hele delicate groente dus als je de airfryer te heet hebt staan kunnen de groene bolletjes verbranden.

Tips & Tricks


#20.  Huisgemaakte Granola of Muesli 

huisgemaakte-granola-muesli-cruesli-airfryer-fruit-drogen-granen

De Philips Chef is een keer bij mij thuis geweest voor een cursus koken met de airfryer. En omdat we geen tijd genoeg hadden om alles bij mij thuis te bereiden had hij ook het een en ander voorbereid. Een van die dingen was eigengemaakte granola. Een granola is een soort muesle bestaande uit granen, zaden, pitten en gedroogd fruit en is erg lekker door de yoghurt ’s ochtends. Deze granola zag er echt zo geweldig uit, ik kon haast niet geloven dat hij dit zelf had gemaakt. Het geheim is dat je voor een granola een snackdeksel nodig hebt die ervoor zorgt dat de ingrediënten niet rond gaan vliegen in je airfryer. Dus probeer het eens uit, maak een kom vol met je favoriete granen, noten en gedroogd fruit en besprenkel dit met wat honing en eventueel wat kokosolie. Daarna op een gematigde temperatuur airfryen en vervolgens laten afkoelem op een plaat.

Met een airfryer kun je ook zelf je fruit drogen. Bijvoorbeeld banaan, perzik en aardbeien. Drogen neemt ongeveer een uur in beslag op een gematigde temperatuur.

Tips & Tricks


#21.  Verse Pizza, Diepvries Pizza & Piccolini’s 

verse-pizza-diepvries-pizza-Piccolini's-uit-de-airfryer

Even wachten… pizza! Want jawel, in je airfryer kun je pizza’s bakken. Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf hoe ruim de mand is van je airfryer. Maar in de meeste grote XXL airfryer kun je een standaard diepvriespizza kwijt. Je kunt natuurlijk ook kleine piccolini mini pizza’s of bistro pizza’s afbakken. Ga je liever voor een verse pizza? Ook geen probleem. Je kuntt natuurlijk zelf je deeg maken of een kant en klare pizzabodem kopen, een aanrader vind ik de Magioni pizza bodems. Bij het bakken van de pizza raad ik aan om een spatdeksel of snackdeksel over de pizza te plaatsen, zodat de ingrediënten op je pizza blijven liggen. Voor de beste resultaten adviseer ik overigens wel om een Philips Airfryer te gebruiken, omdat bij deze airfryer de bodem beter krokant wordt.

Voor de Philips Airfryer XXL kun je gebruik maken van het pizza accessoire, super handig en onmisbaar voor de echte pizza liefhebber.

Tips & Tricks


#22.  Focacciabrood, Knoflookbrood & Uienbrood 

focaccia-brood-uienbrood-borrelbrood-breekbrood-airfryer

In het weekend heb ik vaak niet zoveel zin om uitgebreid te koken. Vaak eten we dan op een van de avonden een lekkere kom verse soep en daar doen we dan een lekker broodje bij. Met je airfryer kun je perfect je foccaciabroden, knoflookbroden, borrelbrood, stokbrood met kruidenboter, breekbrood of uienbrood met kaas afbakken. Meestal moet je het brood even in twee stukken snijden, zodat het past in je frituurmandje. Maar met je airfryer gaat het afbakken gewoon lekker snel, veel rapper dan met de oven. Als je zelf een brood wilt maken, dan is het handig om een bakpan of bakblik accessoire te gebruiken die je vooraf invet met een bakspray.

Een borrelbrood uit de airfryer is ideaal én snel klaar voor bij de borrel of maaltijd.

Tips & Tricks


#23.  Ontbijt met Gekookt Ei & Broodjes 

compleet-ontbijt-ei-koken-airfryer-croissants-broodjes

Het is zondagochtend en je hebt zin in een uitgebreid ontbijtje. Een lekker zachtgekookt eitje, wat verse broodjes, croissantjes… dat klinkt als best wat werk. Maar dat is het niet, want met een airfryer kun je dit allemaal tegelijk klaarmaken. Ja, ook de eitjes kun je koken in de airfryer. De Philips Chef heeft een leuke video waarin hij laat zien hoe hij een compleet ontbijt maakt met de airfryer en hiermee laat hij zien dat je een airfryer al bij het ontbijt kunt gebruiken. Gewoon geniaal en zeker leuk om uit te proberen! Het enige dat je nog hoeft te doen is verse jus d’orange te maken en een pot koffie of thee.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Een compleet ontbijt maak je in slecht 8 minuten in je airfryer.

Tips & Tricks


#24.  Koekjes Bakken 

airfryer-koekjes-bakken-havermoutkoekjes-cookies

Als wij koekjes bakken in de airfryer dan zijn dit eigenlijk altijd onze ‘gezonde’ havermoutkoekjes. Je hebt hiervoor slechts vier ingrediënten nodig. Natuurlijk de havermout en daarbij doen we pindakaas (of een andere notenpasta), een banaan en wat dadels. Hiervan maak je een beslag waarvan je vervolgens koekjes kneed. Deze stop je vervolgens voor zo’n 10 minuten op 160 graden in de airfryer. En je hebt eigengemaakte ‘chewy’ havermoutkoekjes. Maar naast koekjes op basis van havermout kun je ook andere koekjes maken met een normaal beslag van roomboter, eieren en bloem. Er zijn niet heel veel recepten te vinden merk ik, dus ik moedig je aan om er lekker mee te experimenteren.

Leg een bakpapiertje in de frituurmand als je niet wilt dat je beslag blijft plakken.

Tips & Tricks


#25.  Zalmmoten & Andere soorten Vis 

zalm-vis-kabeljouw-uit-de-airfryer-zalmmoot

Ik vind een zalmmoot echt super lekker. Vooral als deze van de grill komt. En ik bereid mijn zalmmoten eigenlijk altijd in de Philips Airfryer XXL samen met het grillpan accessoire. Ik leg dan twee moten zalm met de huid naar beneden in een voorverwarmde airfryer op 180 graden. Binnen 8 minuten tijd is de zalm gegrild en ready to be served. Je kunt natuurlijk bij de vis ook tegelijk je groenten bereiden. Voeg er bijvoorbeeld kleine tomaatjes aan toe, broccoli of groene asperges. Echt super lekker. Naast zalm bereid ik ook vaak kabeljauwfilet, kibbeling of andere soorten witvis in de airfryer. Maar denk bijvoorbeeld ook aan garnalen, mosselen of Sint Jacobsschelpen (coquilles). En als je een bakblik of bakpan accessoire hebt kun je ook vis stoven in bijvoorbeeld witte wijn, jammie!

Gebruik een spatel om je vis uit de frituurmand te halen zodat de vis mooi heel blijft. En bak de vis op een bedje van groente, zodat de huid niet blijft plakken.

Tips & Tricks


#26.  Tortilla Chips 

tortillachips-uit-de-airfryer-chips-nacho-tortilla

We hadden een keer wraps gegeten en we hadden na het eten een paar tortilla’s over, tsja het was een voordeelverpakking. En om nou drie dagen lang tortilla’s, burrito’s of quesadilla’s te eten… Dus ik dacht, misschien kan ik er wel chips van maken. Ik heb de tortilla vellen op elkaar gelegd en in Dorito driehoeken gesneden. Vervolgens besprenkeld met wat zonnebloemolie en voorzien van wat lekkere kruiden, zoals paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder. Even goed doorhusselen en dan in de mand van de airfryer. Na ongeveer kwartiertje op gematigde temperatuur heb je heuse tortilla chips gemaakt. En echt, deze chips is super lekker. Perfect om mee te dippen, want ze zijn super krokant. Of voor huisgemaakte nacho’s! En na bereiding zijn de chipjes in een afgesloten zak nog zeker drie tot vier dagen houdbaar.

Doe niet te veel tortillachips tegelijk in de frituurmand, anders worden ze niet allemaal gaar en krokant.

Tips & Tricks


#27.  Varkensrollade 

varkensrollade-rollade-uit-de-airfryer

Hele grote stukken vlees eten we weinig, want we zijn met z’n tweeën. Maar ik had tijdens de feestdagen een verse rollade cadeau gekregen. En ik zat die maand midden in een test van de Princess Airfryer XXL. Dus ik dacht, ik ga deze rollade gewoon proberen klaar te maken in deze airfryer. Ik had zoiets altijd al eens willen testen. Dus met de beschrijving van de slager, die eigenlijk voor de oven bedoeld was, heb ik de varkensrollade bereid in deze grote airfryer. Want je hebt natuurlijk wel een ruime frituurmand nodig. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar het resultaat was boven verwachting goed. De rollade was rondom goudbruin en lichtkrokant en vanbinnen prachtig mooi gegaard. Bovendien was het vlees super sappig en lag het vet onderin de pan van de airfryer. Echt super gaaf om te doen en een bewijs dat een airfryer meer is dan een frituurpan.

Naast rollade kun je meer soorten vlees bereiden. Zo kun je, als je het aandurft, ook je biefstuk of steak bakken in de airfryer.

Tips & Tricks


#28.  Vietnamese Loempia’s 

Vietnamese-Loempia's-uit-de-airfryer

Je airfryer is het perfecte hulpje om je kant-en-klare loempia’s van je lokale toko, of je eigen gemaakte loempia’s met jouw favoriete vulling te bereiden. En het mooie is, je bakt de loempia’s geheel zonder vet. Je kan natuurlijk zelf aan de slag gaan met filodeeg, maar je kunt in de supermarkt ook diepvries loempia’s kopen die ook nog eens speciaal geschikt zijn voor in de airfryer, zoals deze ham-kip loempia’s van Mora. Wil je de echte Vietnamese loempia’s airfyen? Vraag dan bij de loempiakraam bij jou in de buurt of je de ingevroren loempia’s kunt kopen, dan kun je ze zelf thuis airfryen.

Huisgemaakte loempia’s bak je in de airfryer op zo’n 200 graden voor 6 tot 8 minuten. Je maakt ze heel makkelijk zelf, bekijk de onderstaande recepten maar eens.

Tips & Tricks


#29.  Lasagne 

italiaanse-lasagne-uit-de-airfryer

Voor een lasagne heb je een airfryer accessoire nodig, namelijk een ovenschaaltje, bakblik of bakvorm die past in jouw airfryer. Als je deze hebt kun je eigenlijk helemaal losgaan met je lasagne. Je kunt de traditionele lasagne maken met gehakt, lasagnebladen en bechamelsaus. Maar als je het wat gezonder aan wilt doen kun je ook prima een groenten lasagne maken op basis van plakjes courgette of plakjes aubergine. Deze Italiaanse ovenschotel is binnen 20 minuten klaar om gegeten te worden. Ideaal ook als je een wat kleinere lasagne wilt maken, want het mandje van de airfryer is natuurlijk een stuk compacter dan dat van je oven.

Een keer wat anders dan de Italiaanse lasagne? Maak dan eens de Griekse variant, want dat is de moussaka.

Tips & Tricks


#30.  Hartige Taart & Quiche 

hartige-taart-quiche-uit-de-airfryer

Een hartige taart is heerlijk als lunch, lekker makkelijk voor in het weekend en ideaal voor bij een verjaardag. Voor een quiche heb je een bakvorm, bakblik of ovenschaal nodig. Je hoeft niet perse een officieel airfryer accessoire hiervoor aan te schaffen. Zolang je de breedte en de hoogte van je frituurmandje weet kun je ook universele schaaltjes of blikken kopen bij de Action of Blokker. Het enige dat je verder nodig hebt is bladerdeeg, een paar eieren en de ingrediënten voor je favoriete vulling. Ik vind de traditionele quiche met groenten, kaas en hamblokjes altijd erg lekker. En als je het combineert met een frisse salade, dan heb je in een handomdraai een heerlijke maaltijd.

Een hartige taart is leuk om te maken omdat je eindeloos met de ingrediënten kunt variëren.

Tips & Tricks


#31.  Airfryer Pasta Chips 

airfryer-pasta-chips-ravioli-recept

Op TikTok is deze trend ontstaan van de krokante pasta chips. Het is een super leuke snack om te maken in je airfryer en je kunt vrijwel elke soort pasta gebruiken. Ik heb het getest met ravioli, dit is een gevulde pasta. En het resultaat was erg lekker. Wat je na bereiding hebt is goudbruine en krokante pasta. In plaats van zachte pasta is het knapperige pasta geworden. Binnen 15 minuten is het klaar en het is ook nog eens makkelijk om te maken.

Je kunt allerlei soorten pasta gebruiken voor je favoriete airfryer pasta chips.

Tips & Tricks


#32.  Spruitjes Roosteren 

airfryer-spruitjes-maken

Wist je dat je in de airfryer ook spruitjes kunt maken? En dat is echt veel lekkerder dan spruitjes koken. Dus als je niet zo van gewone spruitjes houdt, dan zou je dit eens moeten proberen. Ik heb een spruitjes recept gemaakt met bacon / spekjes, champignons en aardappelblokjes. En het is binnen een half uurtje klaar. Je kan dit mengen met wat balsamico azijn en Italiaanse kruiden. Of kies voor een Oosterse wijze met wat ketjap en sambal.

Spruitjes worden geroosterd in je airfryer. Dit geeft ze een mooie kleur en een heerlijke smaak.

Tips & Tricks


#33.  Nasi Goreng 

nasi-goreng-maken-airfryer

Nasi maken in de airfryer? Ja, zo reageerde ik eerst ook. Het is heel makkelijk en lekker om te doen. Je kan het hele gerecht in één airfryer maken, maar ik raad je aan om de rijst vooraf te koken in een gewone pan. Je voegt in je airfryer de nasigroenten toe, wat kruiden en eventueel een eitje, stukjes kip of wat garnalen. Je bakt de nasi op een hoge temperatuur in je airfryer waardoor deze mooi droog en knapperig wordt. Je kunt dit bijvoorbeeld in de Philips Airfryer XXL maken, maar ik heb ontdekt dat een Ninja AF300EU ook heel goed werkt. Dit is een dubbele airfryer en de twee pannen maken het nog makkelijker om een nasi ta airfryen.

Met een bakvorm zorg je dat de groenten niet door de airfryer wordt gebladen. En doordat we de groenten kort bakken op 200 graden zorgen we dat het niet verbrand, maar wel goed gaar wordt.

Tips & Tricks

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook


#34.  Donuts 

donuts-maken-in-airfryer

Wist je dat je donuts kunt maken in de airfryer? En wist je ook dat ik daar een heel simpel en snel recept voor heb, zonder dat je het deeg lang hoeft te laten rijzen? In het donut recept dat ik gebruik heb je alleen yoghurt, bloem en bakpoeder nodig. Het is een fluitje van een cent, maar super lekker. Echt het proberen waard.

Super snelle donuts maak je met yoghurt, bloem en bakpoeder. Zonder het deeg te hoeven laten rijzen heb je binnen 15 minuten verse donuts gemaakt met jouw airfryer.

Tips & Tricks

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook


Wat kun je met een airfryer?

Het blijft een veelvoorkomende vraag van beginners of mensen die niet bekend zijn met een airfryer. Want wat kun je nou maken met een airfryer? Want mensen denken ‘leuk een airfryer, maar wat kan er in?’

Ik gebruik de airfryer vooral voor simpele gerechtjes

Ik zal je heel eerlijk bekennen, ik maak vooral eenvoudige dingen klaar in de airfryer. Ik ben best jaloers op mensen die de meest waanzinnige gerechten uit hun airfryer toveren. Maar je moet hier echt even de tijd voor vrij maken om mooie gerechten klaar te maken. En met een drukke baan schiet het koken er vaak bij in en heb je ’s avonds niet veel tijd en zin om uitgebreid te koken. Maar juist ook daarom vind ik een airfryer uitkomst bieden, omdat je met een airfryer makkelijk en snel eten kunt bereiden dat vaak ook nog eens een stuk gezonder is!

Een airfryer is een vervanger van de frituurpan en een verlengstuk van je oven

Ik zie een airfryer als een vervanger voor een traditionele frituurpan maar ook als een verlengstuk van mijn oven, koekenpan en wokpan. Kijk, simpele dingetjes zoals kleine pizza’s of een focaccia brood kun je perfect maken in je airfryer. Hiervoor is het zonde om je grote oven aan te slingeren. Maar ga je voor je gezin bijvoorbeeld een ovenschotel maken, dan zou ik toch echt de oven verkiezen boven de airfryer. Een airfryer heeft een relatief klein en vierkant pannetje. Het is best een gepriegel om daar een ovenschaal in te leggen (die ook nog eens past). En het resultaat is een kleine ovenschotel waar je met maximaal 2 tot 3 personen van kunt eten.

philips-airfryer-xxl-broccoli-kipworstjes

Mijn airfryer vervangt wel 100% de frituurpan. Oke, een kroket of bitterbal blijft een beter succes als deze uit het frituurvet komt. Maar voor vrijwel alle andere dingen is een airfryer een uitstekende vervanger.

Koken met de Philips Airfryer!

Sinds dat ik de Philips Airfryer XXL in bezit heb en allerlei handige airfryer accessoires gebruik ben ik veel meer gaan koken met mijn airfryer. In vergelijking met airfryers van andere merken lukt het heel goed om groente met vlees te bereiden in een Philips Airfryer.

airfryer xl bakvorm accessoire

De Philips Chef heeft mij laten en zien en geleerd dat je met een Philips Airfryer echt kunt koken!

Ik heb verschillende merken getest, maar als je daadwerkelijk meer wilt dan alleen frituren, dan behaal je met een Philips Airfryer de beste resultaten. Ik vind het erg lekker om bijvoorbeeld een mooie groentemix te maken en dit op zo’n 170 graden voor 20 minuten te airfryen. Het resultaat is echt heerlijk en ook uniek. Uit een wokpan of uit de oven smaakt het toch anders. En het ziet er ook anders uit. De kleuren spatten werkelijk van je bord af!

verse-groenten-philips-airfryer-xxl

Meer inspiratie & airfryer recepten

Met een airfryer kun je meer dan alleen snacks en frites bakken. Laat je daarom lekker inspireren met allerlei leuke, gezonde en snelle recepten. Bekijk al mijn airfryer recepten pagina's:

Tips voor airfryer friet en snacks

De meeste mensen gebruiken een airfryer vooral als vervanger voor de oude frituurpan. Dat betekent op z’n tijd een lekker patatje met een frikandel, kaassoufflé of kroket. Lees en bekijk hieronder mijn tips:

airfryer-spiesen-accessoire-groenten

En jij? Waar gebruik jij de airfryer vaak voor?

Ik ben benieuwd waar jij je airfryer het meeste voor gebruikt. Laat het hieronder weten in de reacties!


Heb ik je foto gebruikt?

Niet alle foto’s van de gerechten heb ik zelf gemaakt. Mocht ik je foto onrechtmatig gebruikt hebben, laat het me weten.

3 gedachten over “Wat maken met de Airfryer?”

  1. Als ik lk aardappelwedges wil roosteren voor meerdere personen (dus teveel voor de airfryer), gaar ik ze voor in de airfryer 10 a 15 min 3/4 volle bak op 180°. Daarna uitspreiden op bakblik en afbakken. Sneller en geen gedraai en veel lekkerder dan voorkoken.

    1. Beste Guus, jazeker. En dat wordt nog lekker krokant ook. Ik zou dan wel een bak-accessoire of ovenschotel gebruiken voor in de airfryer. Veel succes en alvast eetsmakelijk :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven