Zalm uit de airfryer

Airfryer-zalm-header

Hoe bak je een stuk zalm, een zalmmoot of een zalmfilet in je airfryer?  En hoe lang en op welke temperatuur moet de zalm in de airfryer? Je leest mijn tips en advies hier op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak je zalm in een voorverwarmde airfryer op 180 ℃ voor ongeveer 8 minuten. Hoe dikker de zalmmoot, hoe langer de zalm moet garen.

Baktijd voor zalm uit de airfryer

Je hebt natuurlijk verschillende soorten zalm die je kunt bereiden. Op deze pagina ga ik uit van onbewerkte rauwe zalmmoten of zalmfilets. Dus geen zalm in bladerdeeg, gerookte zalm, voorgebakken zalm of zalm die al verwerkt zit in een gerecht.

zalmmoten-in-philips-airfryer-xxl

Zalm voorbereiden

Voor het airfryen van een zalmmoot is het advies om verse of ontdooide zalm te gebruiken. Je zou bevroren zalm direct kunnen airfryen, maar dan krijg je een slecht stuk zalm op bord vind ik. Haal de zalm daarom voortijdig uit de koelkast zodat de vis kan acclimatiseren voordat deze in de hete airfryer gaat.

basis-bereiding-zalmmoot-airfryer
Basis voor zalm uit de airfryer

Bereid de zalm voor met een basis van een twee theelepels olijfolie, citroensap en fijngesneden knoflook. Leg de zalmmoten op een bord en smeer de moten in met de marinade. Voeg vervolgens wat peper en zout toe aan de zalm.

Baktijd en temperatuur

 • Verwarm de airfryer op 180 graden voor.
 • Plaats de zalm op de huid in het frituurmandje. Een grillaccessoire is niet persé noodzakelijk.
 • Afhankelijk van de dikte bak je de zalm op ongeveer 8 minuten gaar.
  • Is je zalm dunner dan 3,5 cm dik? Start dan met 5 minuten. Controleer na 5 minuten de zalm en voeg eventueel een extra minuut toe als dit nodig is.

De zalm is klaar als de kleur van de zalm lichter geworden is. En als je met een vork makkelijk tussen de zalm kunt prikken. De kerntemperatuur moet ongeveer 50 tot 60 graden Celsius zijn. Zorg dat de zalm niet te warm wordt vanbinnen, want anders wordt deze droog.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Baktijd en temperatuur (zalm in aluminiumfolie)

Zalm is ook ideaal om te stomen. Hiervoor kun je zalm inpakken in aluminiumfolie. Voeg hieraan eventueel wat schijfjes citroen, cherry tomaatjes, pesto of broccoli aan toe. De vrienden van Airfryertotaal hebben een leuke pagina over het airfryen van zalmpakketjes.

Dit is hun bereidingswijze:

 • Bak de zalmpakketjes in een voorverwarmde Airfryer voor circa 10 minuten op 180 graden.

Waarop letten bij het airfryen van zalm?

 1. Het beste is om ontdooide of verse zalm te gebruiken.
 2. Dep de zalm droog met een keukenrol voor een mooi krokant resultaat.
 3. Let bij de Philips Airfryer XXL modellen op met het gebruik van olie, want dit kan gaan walmen.
 4. Zorg dat je gelijke stukken zalm bereidt in de airfryer. Vooral de dikte moet gelijkwaardig zijn voor een gelijkmatig bakresultaat.
 5. Bak de zalm op de huid. De huid laat daarna ook makkelijk los.
 6. Bak de zalm in een voorverwarmde airfryer.
 7. Voorkom dat je zalm blijft plakken door je zalm te airfryen op een bedje van citroen of groenten.

Lees meer algemene tips over het bakken van de perfecte zalm (24Kitchen).

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Vraag en antwoord:

Hoe voorkom je dat de zalm blijft plakken?

Bij het airfryen van zalm kan het gebeuren dat de huid van de zalmmoot gaat aanbakken aan het frituurmandje. Om dit te voorkomen leg je eerst citroenschijfjes in het mandje en leg hier vervolgens de zalm op. Hierdoor zal de zalm niet vastplakken aan het mandje of aan de grillplaat. Deze goede tip kwam ik tegen in de video van Marijke.

Kun je zalm airfryen in het standaard frituurmandje?

Ja, je kunt gewoon het standaard frituurmandje gebruiken. Als je graag je zalm wilt grillen, dan adviseer ik uiteraard wel om een grillaccessoire te gebruiken.

zalm-in-airfryer-mandje

Kun je bevroren zalm airfryen?

Het is beter van niet, want je krijgt dan snel gortdroge zalm. Maar je kunt de zalm  wel eerst ontdooien in je airfryer op een zeer gematigde temperatuur. Vervolgens bak je de zalm op 180 graden voor zo’n 6 minuten gaar.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Toch wil ik je adviseren om voor een lekker stukje zalm de vis tijdig uit de vriezer of koelkast te halen, zodat de vis mooi mals blijft.  Kies je voor diepvries zalm? Dan zou ik deze zalm bij de visboer aanschaffen. Ingevroren zalm in een pakje bij de supermarkt vandaan, dat wordt eigenlijk geen succes.

Nog veel beter is het om verse zalm te kopen. Dit is natuurlijk wel wat duurder, het is absoluut geen goedkope vis. Maar dan heb je wel wat. Zeker als je het maar af en toe eet, kun je het beter goed eten dan net niet. Maar dat is mijn mening.

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Ja, vis wil je direct dichtschroeien. Net zoals een biefstuk. Dus stel je airfryer in op 180 graden voor 3-5 minuten. Zo is de pan mooi heet en kan je vis mooi gebakken worden op de huid.

Wat voor groente is lekker bij zalm?

Zalm kun je perfect combineren met broccoli, asperges, spinazie en worteltjes. Daarnaast gaat zalm perfect samen met dille, sojasaus, zeekraal of een mosterdsausje. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Dus zoek hieronder een lekker recept uit en laat je lekker inspireren.

zalmmoot-airfryer-met-groenten

Zalm recepten en inspiratie voor de airfryer

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste zalm recepten? Ik heb hieronder een paar leuke recepten voor je om te proberen:

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Eetsmakelijk!

Bekijk meer airfryer recepten. Of bekijk hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven