Beste grote XXL airfryer voor 3 tot 5 personen

beste-grote-airfryers-xxl-header

Ruime airfryers met veel inhoud

Je wil graag een grote hetelucht friteuse kopen. Een airfryer die ruim genoeg is voor je gezin en waarin voldoende ruimte is voor je gerecht. Een grote XXL airfryer is dan de machine die je zoekt. Op deze pagina vindt je de beste airfryers met groot formaat voor 3-5 personen.

Een XXL airfryer is ook geschikt voor kleinere hoeveelheden!
Pim, FrituurGezond.nl

Wat is een xxl airfryer?

philips-combi-airfryer-connected-7000-serie-hd9880

Een XXL airfryer is een grote airfyer met een inhoud die groter is dan 1,2 kg. Er is geen officiële indeling van hetelucht friteuse. Maar je kunt kijken naar de inhoud (liters) en capaciteit (kilogrammen) van een airfryer om te beoordelen of het een kleine, normale of grote airfryer betreft. Ik deel zelf de hetelucht friteuses als volgt in:

  • Kleine airfryer: Tot 1.000 gram
  • Normale airfryer: 1.000 tot 1.200 gram
  • Grote airfryer: 1.250 tot 1.500 gram

Wat zegt de capaciteit?

Wat zegt het nou als een airfryer een laadvermogen heeft van 1.500 gram? Dit betekent dat je in de airfryer tot maximaal 1,5 kg friet tegelijk kunt airfryen. Is dit aan te raden? Nee, want ik zou zelf je frituurmand niet tot het maximum vullen omdat je hierdoor matige bakresultaten krijgt. Het beste is om je product, in dit geval patat, wat de ruimte te geven in je mandje.

krokante-kippenvleugeltjes-en-aardappeltjes-princess-airfryer
De Princess biedt genoeg ruimte voor kippenvlerkjes en krieltjes.

Voor- en nadelen van grote airfryers

Voordelen

  • Beter bakresultaten > Door de grotere inhoud heeft je product meer ruimte om te garen en krokant te worden.
  • Veelzijdiger > Je kunt in een grotere frituurmand meer gevarieerd airfryen. Je kunt bijvoorbeeld je groente en vlees tegelijk airfryen. In een kleine airfryer is dit lastiger.
  • Er past meer in >  Ja dat is logisch, maar laat ik een voorbeeld geven. Stel je wil gevulde puntpaprika’s airfryen. In een kleine airfryer komt de paprika tegen het verwarmelement aan. Bij een XXL airfryer met een hoge frituurmand heb je hier geen last van.

Nadelen

  • Neemt meer ruimte in > Een grote airfryer neem meer ruimte in beslag in je keukenkastje of in de trapkast.
  • Zwaarder > Door de grotere omvang is de airfryer zwaarder en lastiger te verplaatsen.
  • Duurder > XXL airfryers zijn relatief duurder dan kleinere airfryers. Ook hebben ze vaak wat meer vermogen, dus verbruiken wat meer stroom.

Voor hoeveel personen?

Ben je met een gezin thuis dan zoek je al snel naar een grote airfryer. Maar zijn grote airfryers wel geschikt om eten te bereiden voor 3, 4 of zelfs 5 personen? Het ligt er maar net aan wat je gaat bereiden en hoe groot de honger is. Het is een illusie dat je met een airfryer een tafel vol met eten kunt bereiden voor vijf personen. Daarvoor moet je gewoon echt de oven inschakelen. Maar met bijvoorbeeld een Princess Digitale Family Aerofryer lukt het wel om een grote zak friet in een keer te bereiden. En er passen misschien ook nog wel wat frikandellen bij, maar dan houdt het ook wel op.

philips-airfryer-xxl-gerechten-baktijden-2

Is een XXL Airfryer ook voor 1 of 2 personen?

Ik gebruik zelf meestal extra large airfryers en ik ben maar met twee personen thuis. Waarom zou je dan een grote airfryer gebruiken? Dat doe ik omdat ik het veel prettiger vind om in een grote airfryer mijn gerechte te airfryen. Ik pak ook liever een grote wokpan dan een kleine wokpan. Uit mijn ervaring blijkt dat je gerecht veel beter uit de verf komt als je product de ruimte krijgt om goed te garen in de airfryer. En dat lukt het beste in een ruime frituurmand.

Een grote airfryer is ook geschikt voor 1 of 2 personen. Daarom raad ik eigenlijk altijd dit soort airfryers aan, zelfs als je maar alleen bent.

Dus ook als je een klein huishouden bent, of alleenstaand bent is een XXL airfryer zeker een goede keuze. Het is bijvoorbeeld ook handig met feestjes of verjaardagen, je kunt dan sneller een grotere hoeveelheid bittergarnituur bereiden dan in een kleine airfryer met een inhoud van 0,8 kilogram.

Waar op letten bij het kopen van een airfryer?

Ben je er nog niet helemaal uit welke airfryer je moet kopen? Bekijk dan onderstaande video met tips of bekijk mijn pagina met beste airfryers. Deze pagina bevat nog meer informatie over airfryers en waar je op kunt letten.

 

Scroll naar boven