Kipfilet uit de Airfryer

Airfryer-kipfilet-header

Hoe lang moet kipfilet in de airfryer en op welke temperatuur krijg je het beste resultaat? Kipfilet en het wat vettere kipdijfilet kun je perfect airfryen. Kip bakken in een airfryer is sowieso altijd al een goed huwelijk. Je leest mijn tips en advies hier op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak je hele kipfilet in een voorverwarmde airfryer op 180 ℃ voor ongeveer 15 minuten. Bij kip kun het beste een kerntemperatuur aanhouden van 75 graden.

Baktijd voor kipfilet uit de airfryer

Onderstaande baktijden zijn voor een hele kipfilet of een kipfilet gesneden in blokjes, reepjes of stukjes. Je kunt zowel een gewone kipfilet gebruiken of kipdijfilet, dit is een wat vetter en donkerder stukje kip.

kipfilet-kipdijfilet-kipstukjes-kipreepjes-airfryer
Verschillende soorten rauwe kipfilet

Hele kipfilet: Baktijd en temperatuur

  • Verwarm de airfryer op 180 graden voor.
  • Bak de kipfilet op 180 graden en 15 minuten.
  • Controleer de gaarheid: Minimale kerntemperatuur van 75 graden.

Stukjes kipfilet: Baktijd en temperatuur

  • Verwarm de airfryer op 180 graden voor.
  • Bak de stukjes of blokjes kipfilet op 180 graden en 8 minuten.
  • Controleer de gaarheid: Minimale kerntemperatuur van 75 graden.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Waarop letten bij het airfryen van kipfilet

  1. Wil je kipfilet marineren? Let dan op met zoete marinades, deze kunnen bij hoge temperaturen karamelliseren en mogelijk verbranden in je airfryer. Dit kan rook veroorzaken. Het beste is om een klein beetje olie en droge kruiden te gebruiken. Zoals Italiaanse kruiden, kipkruiden en natuurlijk peper en zout.
  2. Haal je kip voortijdig uit de koelkast zodat het vlees een beetje op temperatuur kan komen. Hierdoor krijg je een meer malse en sappige kipfilet.
  3. Voor krokante kipfilet kun je de kip voorzien van een jasje panko (Japans broodkruim) of cornflakes. De kip voorzie je eerst van wat bloem, daarna doop je de kip in een geklutst ei en vervolgens haal je de kip door de kruimels heen. Zo krijg je heerlijke kip in een krokant jasje.
  4. Dep de kip droog zodat de kip niet vochtig in de airfryer gaat, hierdoor krijg je een mooi krokant korstje.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Vraag en antwoord:

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Ja, bij het bakken van vlees, vis en gevogelte raad ik altijd aan om de airfryer goed voor te verwarmen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijft je kip minder snel plakken aan het frituurmandje of airfryer accessoire dat je gebruikt.

aardappels-toevoegen-aan-gerecht

Kun je kip grillen in de airfryer?

Jazeker, maar hiervoor heb je wel een grillplaat nodig. Bij sommige airfryer kun je een grillplaat accessoire kopen, zoals bij de Philips Airfryer XXL. Maar andere airfryers hebben al een grillplaat meegeleverd. Zoals bij de Tefal Easy Fry & Grill EY5058 of bij de dubbele airfryer de Ninja Foodi AF300EU.

Een rauwe bevroren kipfilet zou ik niet direct airfryen. Kip moet natuurlijk helemaal doorbakken zijn en wat je gaat krijgen is dat de buitenkant van de kip dan al bruin is terwijl de binnenkant nog half bevroren is.

kipdijfilet-in-de-philips-airfryer-xxl

Het beste is om kip vroegtijdig uit de vriezer te halen en deze te laten ontdooien in de koelkast, zodat het vlees rustig kan ontdooien. Een snellere manier is om de kip te ontdooien in een koud water. Wat absoluut af te raden is om kip te ontdooien in de magnetron, dit heeft namelijk te maken met de bacteriën in de kip die zich dan verspreiden in je magnetron.

Meer tips (externe websites):

Kun je rauwe kip direct in een gerecht bereiden?

Ja, in onderstaande recept zie je hoe ik kipdijfilet bereidt op Griekse wijze. De rauwe kipfilet ligt bovenop de groenten. Omdat je kip bakt op 180 graden voor 15 minuten ben je ervan verzekerd dat alles goed gaar is.

Wil je voor 100% zekerheid en veiligheid gaan?

Dan kun je het beste de rauwe kip eerst bereiden in je voorverwarmde airfryer. Plaats de kip in je airfryer en bak deze zonder andere ingrediënten op 180 graden voor 12 minuten. Hierdoor is de kip rondom gegaard. Haal de kip uit de airfryer en doe hier de rest van je gerecht in en bak dit totdat het bijna klaar is.

Doe de laatste drie minuten van de bereidingstijd de kip terug in je airfryer. Hierdoor is je kip 15 minuten in de airfryer geweest op 180 graden. Controleer de kerntemperatuur met een thermometer. Als het midden van de kip 75 graden is, dan is je kip gaar.

Kipfilet recepten en inspiratie voor de airfryer

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste airfryer recepten met kipfilet ? Ik heb hieronder een paar leuke recepten voor je om te proberen:

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Eetsmakelijk!

Bekijk meer airfryer recepten met kip of bekijk andere airfryer recepten. Of bekijk hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven