Kippenvleugels en kipkluifjes uit de Airfryer

Airfryer-kippenvleugels-header

Hoe lang moeten kippenvleugels of kipfkluifjes bradenin de airfryer en op welke temperatuur krijg je het beste resultaat? Kippenvleugels en kluifjes kun je perfect airfryen. Of het nu gaat om verse, voorgebakken, gepaneerde of gemarineerde kipvleugels. Het kan allemaal perfect. Je leest mijn tips en advies hier op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak verse kipvleugels in je airfryer op 180 ℃ voor ongeveer 16-18 minuten. Bij kip kun het beste een kerntemperatuur aanhouden van 75 graden.

Baktijd voor kippenvleugels en kipkluifjes uit de airfryer

Onderstaande baktijden zijn voor kippenvleugels, ook wel bekend als de kippenvlerkjes, kipkluifjes of als Amerikaanse hot wings. Het gaat hier dus niet om kippenpootjes, kippenboutjes of drumsticks. De kipvleugels worden vaak gemarineerd en dan gebakken. Bekijk hieronder de baktijden voor allerlei varianten kipvleugels uit de airfryer. Voor de beste resultaten adviseer ik verse kip van de poelier.

kippenvleugels-kipkluifjes-airfryer-bereiden

Verse kippenvleugels: Baktijd en temperatuur

 • Verwarm de airfryer op 180 graden voor.
 • Bak de kippenvleugels op 180 graden en 16-18 minuten.
 • Controleer de gaarheid: Minimale kerntemperatuur van 75 graden.

Gemarineerde of gekruide kippenvleugels: Baktijd en temperatuur

 • Verwarm de airfryer op 180 graden voor.
 • Bak de kippenvleugels op 180 graden en 16-18 minuten.
 • Let op met gesuikerde marinades zodat deze niet verbranden. Mocht dit wel het geval zijn, verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en verleng de baktijd naar 20-22 minuten.
 • Controleer de gaarheid: Minimale kerntemperatuur van 75 graden.

Voorgegaarde kippenvleugels: Baktijd en temperatuur

 • Verwarm de airfryer op 180 graden voor.
 • Bak de voorgebakken kippenvleugels op 180 graden en 10-12 minuten.
 • Controleer de gaarheid: Minimale kerntemperatuur van 75 graden.

Diepvries voorgegaarde chicken wings: Baktijd en temperatuur

 • Bekijk diepvries chicken wings bij AH.
 • Ontdooi de kippenvleugels 1 dag van tevoren in een gesloten zak op een bord in de koelkast.
 • Verwarm de airfryer op 180 graden voor.
 • Bak de voorgegaarde kippenvleugels op 180 graden en 10-12 minuten.
 • Controleer de gaarheid: Minimale kerntemperatuur van 75 graden.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Waarop letten bij het airfryen van kip?

 1. Wil je de kip marineren? Let dan op met zoete marinades, deze kunnen bij hoge temperaturen karamelliseren en mogelijk verbranden in je airfryer. Dit kan rook veroorzaken. Het beste is om een klein beetje olie en droge kruiden te gebruiken. Zoals Italiaanse kruiden, droge kipkruiden en natuurlijk peper en zout.
 2. Haal je kipvleugels voortijdig uit de koelkast of uit de vriezer zodat de kip een beetje op temperatuur kan komen. Hierdoor krijg je lekkere malse kipvleugeltjes.
 3. Dep de kipvleugels droog zodat de kip niet vochtig in de airfryer gaat, hierdoor krijg je een mooi krokant korstje.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Vraag en antwoord:

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Ja, bij het bakken van vlees, vis en gevogelte raad ik altijd aan om de airfryer goed voor te verwarmen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijft je kip minder snel plakken aan het frituurmandje of airfryer accessoire dat je gebruikt.

krokante-kippenvleugels-uit-de-airfryer

Nee, beter is het om dit niet te doen. Haal dus tijdig je kipvleugeltjes uit de vriezer en laat deze een dag van te voren ontdooien in de koelkast. Heb je wat meer haast? Leg dan de kipvleugels in een afgesloten zak in een kom koud tot lauw water. Het is absoluut af te raden om rauwe bevroren kip in de magnetron te ontdooien.

frietjes-met-kippenvleugels-airfryer

Meer tips (externe websites):

Kun je kipkluifjes tegelijk airfryen met frietjes?

In het weekend is er niets lekkerders dan knapperige frietjes en krokante kippenvleugeltjes. Ik noem het altijd vlerkjes met patat. Om dit te bereiden heb je maar twee dingen nodig. Een zak verse friet uit de koeling en een zak kipvleugels van de poelier.

kippenvleugels-kruiden-airfryern

Het snelste is om voorgebakken kipvleugels te gebruiken. Maar je kan natuurlijk ook rauwe kipvleugels zelf kruiden, de bereidingstijd is dan wel wat langer. De kip breng je het beste op smaak door de kip eerst droog te deppen met keukenrol. Daarna smeer je de vleugels in met wat olijfolie. En ten slotte haal je de kip door droge kipkruiden. Ik zou zoete marinades achterwege laten.

kippenvleugels-met-friet-uit-de-airfryer

De kip bak je dan het beste even voor in de airfryer op 180 graden en voor zo’n 15 minuten. Daarna haal je de kip uit je airfryer en bak je de friet voor ongeveer 18 minuten op 180 tot 200 graden. Daarna voeg je de kipvleugels opnieuw toe aan de airfryer. Handig is het om dan een grillrekje te gebruiken. Hierdoor maak je een tweede laag in de frituurmand van je airfryer.

Houd het simpel: Airfry je kippenvleugels met wat droge kipkruiden. Zo krijgt je kip een mooi krokant jasje en krijg je ook geen last van rook.

cripsy-chickenwings-uit-de-airfryer

Controleer de kerntemperatuur met een thermometer. Als het midden van de kip tussen de 72 en 75 graden is, dan is je kip gaar. Bekijk hier mijn video recept van kippenvleugels uit de airfryer.

Kippenvleugel en kipkluifjes recepten en inspiratie voor de airfryer

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste airfryer recepten met kipkluifjes of vleugeltjes? Ik heb hieronder een paar leuke recepten voor je om te proberen:

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Eetsmakelijk!

Bekijk meer airfryer recepten met kip of bekijk andere airfryer recepten. Of bekijk hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven