Gebakken Aardappelschijfjes uit de Airfryer

Krokante-aardappelschijfjes-uit-de-airfryer-header

Hoe maak je de verse gebakken aardappeltjes in je airfryer?

Wil je weten hoe ik de beste, lekkerste en krokantste verse gebakken aardappelschijfjes maak in elke airfryer? Bekijk en lees hier hoe ik het doe.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Snijd kruimige aardappels in brede schijfjes en kook deze kort voor. Voeg wat arachideolie toe aan de schijfjes en bak deze op 190 graden en op 20 minuten in je airfryer. Heb je een krachtige airfryer? Houd dan 180 graden aan.

Video: Gebakken Aardappelschijfjes uit de Airfryer

In onderstaande video laat ik je in het kort zien hoe ik mijn gebakken aardappelschijfjes maak in de Philips Airfryer. Lekker met wat rozemarijn en zout.

Recept voor krokante aardappeltjes uit de airfryer

We gaan in dit recept Italiaanse gebakken aardappeltjes maken van kruimige aardappelen. Hiervoor hebben we de volgende ingrediënten nodig:

  • Kruimige aardappelen (hoeveelheid afhankelijk van aantal personen en type airfryer)
  • Zout
  • Uienpoeder
  • Paprikapoeder
  • Rozemarijn
  • Arachideolie / olijfolie

Tip, lees meer over het gebruik van olie bij het airfryen.

Stap 1: Gebruik kruimige aardappels

kruimige-geschilde-aardappels-ongekookt-zakje

Het is heel belangrijk om de juiste aardappel te gebruiken als je graag krokante aardappeltjes wilt maken. Mijn advies is om kruimige aardappels te gebruiken. Want juist het kruimige wordt zo heerlijk krokant in de airfryer. Bij het gebruik van vastkokende aardappels krijg je niet hetzelfde krokante resultaat.

vastkokende-aardappels-worden-minder-krokant
Vastkokende aardappels worden minder krokant.

Je kunt verse kruimige aardappels kopen en zelf schillen. Maar je kan ook een zak geschilde aardappels kopen in de supermarkt, deze liggen kant-en-klaar in de koeling. Het kan zelfs zo zijn dat deze aardappels al voorgekookt zijn.

Stap 2: Aardappels koken

kruimige-aardappels-koken

Afhankelijk van je aardappel moet je deze nog even koken. Ik snijd vaak de aardappels al in plakjes en kook dan de plakjes kort. Maar je kunt ook de hele aardappels koken en ze daarna in plakken snijden.

Maar uit mijn ervaring gaat het makkelijker om plakjes te koken. Want als je een gekookte aardappel direct wilt snijden heb je de kans dat deze uit elkaar vallen.

Kook de aardappels maar kort. Want je wil wel dat de aardappel stevig blijft.

Giet de aardappels af en laat ze even afkoelen met de deksel van de pan. Wist je trouwens dat je het deksel van je kookpan kunt klemmen tussen het handvat en de rand van de pan? Deze truc kwam ik laatst tegen op TikTok ;)

Tip: Je kunt ook je aardappels koken in je airfryer door deze te poffen. Lees tips voor aardappelen koken in je airfryer.

Stap 3: Aardappels kruiden

airfryer-gebakken-aardappels-kruiden

Als het goed is heb je nu een pan met aardappelplakjes die mooi kruimig zijn. En deze kruimige stukjes gaan straks super krokant worden in jouw airfryer.

Giet een eetlepel arachideolie of olijfolie over je aardappels heen. Dat mag er gewoon zo bij in de pan.

Daarna voegen we wat zout, uienpoeder, paprikapoeder en rozemarijn toe. Dit mag verse rozemarijn zijn of gedroogde uit een potje. Andere kruiden mogen natuurlijk ook, doe erbij wat jij lekker vindt.

Stap 4: Aardappeltjes opschudden

gekruide-aardappels-opschudden-in-de-pan

Doe de deksel terug op de pan en schud je pan voorzichtig op. Hierdoor wordt elk stukje aardappel voorzien van kruiden en wat olie. En door het opschudden worden je aardappelschijfjes nog kruimiger.

Maar let op, schud niet te hard. Want anders vallen je aardappels uit elkaar en houd je een pan kleine stukjes aardappel over.

Stap 5: Vul de airfryer mand met aardappelschijfjes

aardappel-schijfjes-met-olie-en-kruiden

Stort je aardappelschijfjes met beleid in de mand van de airfryer. Stop je airfryermand niet te vol, want je hebt dan de kans dat je aardappelschijfjes niet gelijkmatig worden gegaard. Mijn advies is om niet meer dan de helft van het mandje te vullen.

Je hoeft overigens je airfryer niet voor te verwarmen, maar het mag natuurlijk wel. Verwarm dan voor op 190 graden.

Stap 6: Airfryer instellen

airfryer-instellen-gebakken-aardappels-20-minuten-190-graden

Stel je airfryer in op 190 graden en op 20 minuten. Heb je een krachtige airfryer? Houd dan 180 graden aan. Jouw werk zit er nu bijna op, dus laat je hetelucht friteuse nu lekker zijn gang gaan.

gebakken-aardappeltjes-airfryer-na-10-minuten
Gebakken aardappels na 10 minuten airfryen.

Na zo’n 10 minuten kun je een kijkje nemen in je airfryer. Zoals je ziet worden de aardappeltjes wat droger en beginnen ze lichtjes aan bruin te worden. Schud je aardappelschijfjes voorzichtig op en plaats de friturmand snel weer terug in je airfryer.

Stap 7: 20 minuten zijn om

super-krokante-gebakken-aardappels-uit-de-airfryer

De 20 minuten zitten erop, tijd om nog een keer te spieken in je airfryer. Zien ze er al mooi goudbruin en krokant uit? Dan zijn ze klaar. Maar vind je ze nog wat bleek? Schud de aardappeltjes dan nog een keertje op en geef de schijfjes nog eens 2 minuten de tijd op 180 graden in je airfryer.

Stap 8: opdienen op het bord

krokante-gebakken-aardappel-aardappelschijfjes-airfryer

Pak er een mooie schaal of bord bij en dien je goudgele krokante aardappeltjes op. Als het goed is moeten de aardappels een heel luchtig en krokant geluid maken wanneer je deze uit je airfryermandje schept.

Omdat het kruimige aardappels zijn wordt de buitenkant zo heerlijk knapperig. En dat vind ik het lekkerste bij gebakken aardappeltjes of gebakken aardappelschijfjes. Voeg nog een beetje mayonaise toe en genieten maar.

Veel succes en eetsmakelijk alvast!

P.s.: (die kleine stukjes aardappel onderin de bak van je airfryer. Die zijn stiekem ook super lekker! Dus niet weggooien hoor.)

Video recept:

Meer airfryer recepten?

Bekijk mijn pagina met allerlei airfryer recepten en gerechten inspiratie.

Scroll naar boven