Airfryer of Frituurpan

verschil-airfryer-frituurpan-friteuse

Wat is het verschil tussen een airfryer en friteuse?

Tijd voor een nieuwe frituurpan? Maar wat moet je nu kiezen, een airfryer of een traditionele frituurpan? Met andere woorden, kies je voor frituren in frituurvet of kies je voor frituren in hetelucht? In dit artikel nemen ik de verschillen en de voor- en nadelen door van hetelucht friteuses en frituurpannen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: In een airfryer of hetelucht friteuse gebruik je hetelucht om friet, snacks en andere gerechten mee te bereiden. Soms voeg je wel een lepeltje olie toe. Bij een standaard frituuurpan frituur je jouw gerecht in heet frituurvet.

Een airfryer is niet alleen een alternatief voor je frituurpan. Je kunt er namelijk ook mee bakken, braden, grillen en zelfs wokken!

airfryer-of-frituurpan
Hete lucht of heet frituurvet?

Voordelen en nadelen van airfryers en frituurpannen

Voordelen airfryer

 1. Geen frituurvet of -olie
 2. Gemakkelijk(er) schoon te maken
 3. Meer dan alleen frituren
 4. Veiliger in gebruik
 5. Gezonder en minder calorieën

Voordelen frituurpan

 1. Smaak van gefrituurde snacks
 2. Goedkoper dan een airfryer
 3. Elke snack komt er goed uit
 4. Veel verschillende friteuses
 5. Dubbele friteuses beschikbaar

Nadelen airfryer

 1. Airfryers kunnen walmen
 2. Duurder in aanschaf dan een frituurpan
 3. Niet elke snack is een succes
 4. Sommige airfryers zijn lawaaiig
 5. Airfryer dien je te reinigen na elk gebruik

Nadelen frituurpan

 1. Ongezond frituurvet
 2. Heet vet is gevaarlijk
 3. Schoonmaken is vervelende klus
 4. Frituurvet- en olie kopen
 5. Een frituurpan stinkt in huis

Lees hier meer voordelen van airfryers en hier nadelen van airfryers.

Frituurvet of hetelucht?

Je bent toe aan een nieuwe frituurpan. Want je oude friteuse is stuk of is gewoon nodig toe aan vervanging. Als je op internet wat gaat rondspeuren dan kom je al gauw tot de conclusie dat je een keuze kunt maken uit een frituurpan die werkt met frituurvet of eentje die werkt met hetelucht. Dit is al direct het eerste overduidelijke verschil tussen de twee apparaten.

frituurpan-met-friet-en-snacks

Een traditionele frituurpan vul je met frituurvet of -olie waarin je je producten bereidt. Dit zal hoofdzakelijk bestaan uit friet, aardappelpartjes, frikandellen, kroketten en andere snacks. Het warmte element in de frituurpan brengt het vet op temperatuur waarna je pan klaar is om te frituren. Bij het vullen van de mand met je bitterballen of friet klinkt het herkenbare gepruttel van het hete vet dat in aanraking komt met je snacks. Door de frituurolie worden je producten lekker knapperig en het geeft zijn herkenbare smaak die veel mensen erg lekker vinden. Maar het frituurvet brengt ook de nodige extra calorieën met zich mee.

En dat ongezonde frituurvet ontbreekt nou net met een hetelucht friteuse of airfryer. Want bij deze machines heb je geen frituurvet of frituurolie meer nodig. Soms lees je wel eens in een beschrijving van een airfryer dat je wat olie dient te gebruiken, maar het gaat hier dan niet om frituurolie maar om olijfolie of arachideolie. Ik zelf gebruik altijd arachideolie in mijn airfryer, op aanraden van de Philips Chef. Maar meestal hoef je geen olie te gebruiken en kun je gewoon puur het product ‘airfryen’ in een airfryer. Door de hetelucht wordt je friet, snack of andere gerecht gegaard. Het hangt af van je gerecht of het krokant wordt. Friet of een kaassoufflé wordt krokant, maar een paprika of courgette wordt eerder gepoft.

Alleen frituren of wil je meer?

wat-is-airfryer-traybake

Een airfryer is een frituurpan, maar een frituurpan is geen airfryer. Ik zal het uitleggen. Een airfryer kan alles wat een klassieke frituurpan ook kan. Namelijk je favoriete friet en snacks lekker frituren waardoor je kunt genieten van een knapperige hap, zonder dat je vette vingers krijgt. Maar een airfryer kan veel meer dan alleen frituren. Je kunt er bijvoorbeeld een biefstuk of stuk vis in grillen, je kan er cake of taart in bakken en je kunt een mix van je favoriete groentes roosteren of poffen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, sommige airfryer-fans maken de meest waanzinnige gerechten met een airfryer. Je zult er versteld van staan als je op Facebook wat pagina’s opzoekt. Kun je dit alles ook met een gewone frituurpan doen? I don’t think so.

Schoonmaken en reinigen

philips-essential-airfryer-xl-schoonmaken-mandje-frituurmandje-pan

Na een paar keer een klassieke frituurpan te hebben gebruikt begint het vet al wat bruin te worden en te walmen. Hmm… tijd voor nieuw vet? Tja, niet echt een leuk karweitje. Het is eerder een vies en vervelend karwei zo’n frituurpan schoonmaken. Ik vind het zelf een gedoe dat schoonmaken van een frituurpan. Naast dat het vies is, stinkt het en kost het toch nog een hoop tijd. Want je moet je oude frituurvet ook nog eens inleveren bij een inzamelpunt. En met de tijd wordt je frituurpan steeds viezer. Zowel van binnen en van buiten. Dit is vaak de reden van mensen om hun frituurpan de deur uit te doen en er een nieuwe voor te kopen. En nog iets, dat frituurvet kost een hoop geld. Zo’n 5 euro per fles.

frituren-zonder-olie-of-vet-maar-met-hetelucht

Een airfryer schoonmaken is een stuk eenvoudiger. Maar dan moet je wel je airfryer na ieder gebruik reinigen met de hand. Fabrikanten geven aan dat onderdelen in de vaatwasser mogen. Ik raad echter aan om dit niet te doen en gewoon je frituurpan en frituurmandje met de hand in een sopje te reinigen. Hierdoor blijft je antiaanbaklaag in top conditie en blijven kunststof onderdelen mooi. Als je niet regelmatig je airfryer schoonmaakt, dan gaat oud vet aankoeken en na verloop van tijd worden de resten zwart. Dit is ongezond, het valt haast niet meer schoon te krijgen en je airfryer kan er van gaan stinken of zelfs walmen of roken.

Liever in de schuur of in de keuken?

philips-essential-airfryer-in-de-test-aanrecht

De meeste mensen plaatsen hun frituurpan in de schuur, garage of in de bijkeuken. Waarom? Nou, omdat je niet wil dat je hele huis naar de frituur ruikt. Natuurlijk, frituren in vet is lekker maar het brengt ook vervelende geurtjes met zich mee. Wil je geen last hebben van frituurlucht? Dan heb je twee opties. Of je plaatst je frituurpan buiten je huis, zoals in de schuur of in de garage. Of je neemt een airfryer. Want met een hetelucht friteuse heb je vrijwel geen last van frituurluchtjes. Stinkt een airfryer dan helemaal niet? Normaal gesproken niet. Natuurlijk, na het airfryen ruik je wel wat je gemaakt hebt. Net zoals bij normaal koken. Maar een airfryer kan ook daadwerkelijk stinken, net zoals een frituurpan. Dat kan komen omdat de airfryer niet goed is schoongemaakt of omdat je te vette producten gebruikt (zoals hamburgers, speklapjes of kip krokant schnitzels) waardoor je airfryer gaat roken en walmen. Het vet dat uit je product druipt tijdens het airfryen kan namelijk tegen het verwarmelement spatten in de airfryer waardoor het vet verbrandt en je airfryer gaat roken.

Een airfryer is energiezuiniger

De meeste traditionele friteuses verbruiken tussen de 2000 en 3200 watt. Als je een frituurpan van een beetje formaat neemt dan zit je al gauw tegen die 3200 watt aan. Dat is een hoop energie dat je verbruikt, omdat een frituurpan moet voorverwarmen en daar bovenop komt ook de bereidingstijd. Kijken we naar een groot formaat airfryer, dan zit je op de 2225 watt voor bijvoorbeeld een Philips Airfryer XXL. De airfryer dien je ook  in sommige gevallen voor te verwarmen, maar dit gaat vele malen sneller dan bij een normale frituurpan. Het is wel zo dat een airfryer over het algemeen wat langer doet over het frituren van je friet of snacks. Maar onder de streep is een hetelucht friteuse zuiniger dan een frituurpan die werkt met frituurvet.

Lees meer over het energieverbruik van een airfryer.

Welke friteuse past bij jou?

Kun je niet zonder de smaak van gefrituurde patat, friet of snacks? Ga je echt de smaak van het vet missen? Dan ben je beter uit bij een gewone frituurpan. Veel mensen vinden dat wanneer je ‘een vette hap’ gaat eten, dat je dit dan ook gewoon ‘goed’ moet doen en daar hoort frituurvet bij. En ik ben het daar ook wel mee eens. Als je ‘lekker fout’ wil snacken, dan gaat er gewoon niks boven een een puntzak met gefrituurde friet, mayo en een frikandel met uitjes. Maar ik vind dat je dit het lekkerste kunt eten bij de snackbar om de hoek. Iedereen weet wel een goede snackbar te vinden, want niet elke snackbar kan even goed frituren. Uit een frituurpan is het altijd net weer wat anders.

Conclusie en advies

Dus wat denk je van het volgende. Je kiest voor een hetelucht friteuse om gezonder te eten. Je hoeft geen frituurvet meer te kopen. En het schoonmaken van de friteuse is vele malen gemakkelijker. En vergeet niet, met een airfryer kun je naast frituren ook bakken, braden, grillen en roosteren. Dus je kunt veel meer dan met een traditionele frituurpan. Friet en snacks smaken prima uit een airfryer, maar niet precies zoals bij de snackbar. Heb je een moment dat je zin hebt in een ouderwetse snack? Dan zou ik zeggen, ga gewoon lekker naar de snackbar en haal een tas met lekkers. Dat mag best op z’n tijd. De rest van de dagen dat je wat wil frituren gebruik je je gezondere airfryer. Een mooie middenweg lijkt me.

Wat is een goede airfryer?

Welke airfryer kun je het beste kopen? Bekijk hier mijn advies en de beste airfryers op een rij.

1 gedachte over “Airfryer of Frituurpan”

 1. Sinds wanneer kan je niet frituren in arachide olie? Het heeft immers een neutrale smaak en kan erg goed tegen hitte, in tegenstelling tot olijfolie.

  En sinds wanneer is gewoon onverzadigd vet ongezond? Niks mis mee, alleen wel wat meer opletten hoeveel je binnenkrijgt. De kcal per gram zijn stuk hoger. Olie is goed voor de mens! Essentieel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven