Mijn interview met Airfryer Guru: Martin Senders, The Philips Chef

interview-met-the-philips-chef-martin-senders-airfryer-guru

“Jullie hebben goud in handen!”

De Philips Airfryer heeft zijn status mede te danken aan deze man: Martin Senders. Hij is chefkok met een voorliefde voor patisserie. En hij stond aan de wieg van een apparaat dat een revolutie heeft veroorzaakt in frituurland. “Jullie hebben goud in handen!”, was het eerste dat Martin dacht toen hij zijn kookkunsten losliet op een prototype van het apparaat wat we nu kennen als de Airfryer.

Trotse bezitters van een Philips Airfryer kennen The Philips Chef vast en zeker. De kans is groot dat je zijn succesvolle en inspirerende Facebook pagina volgt. Maar hij is ook actief op andere social media, zoals op Twitter en Pinterest. Maar vooral op Facebook is de 40-jarige Martin, de chefkok van Philips, razend populair.

martin-senders-the-philips-chef

Eind maart had ik een leuk gesprek met de enige echte Philips Chef. Want wist je dat er in de wereld slechts één iemand is die zich The Philips Chef mag noemen? En dat is Martin Senders. Hij is trouwens ook de enige binnen de organisatie van Philips die het woord ‘Philips’ in zijn titel draagt. Toch iets waar je trots op mag zijn.

En The Philips Chef word je niet zomaar. “Het is ook niet iets waar je voor studeert”, legt de chef mij uit. Het overkwam Martin gewoon. Van oorsprong is hij chefkok met een achtergrond in de patisserie. Hij kwam een paar jaar geleden in aanmerking met de Airfryer nog voordat de Philips Airfryer in de winkels te koop was. “Dat is gewoon zo gelopen”, vertelt Martin. “Wanneer je heel veel passie voor iets hebt en je doet het met plezier dan kun je alles worden.”

witte-airfryer-xl-bij-the-philips-chef-thuis

De eerste ervaring met de Philips Airfryer was volgens Martin overweldigend. Hij probeerde met het apparaat direct verschillende gerechten uit. En met succes. “Dit was iets nieuws, zoiets bestond nog niet,” legt Martin enthousiast uit. “Met dit apparaat kun je op een geheel nieuwe manier eten bereiden. Geen enkel apparaat kan wat de Airfryer kan.”

En zijn enthousiasme voor de Philips Airfryer houdt Martin niet voor zichzelf. Het werkt aanstekelijk. Dit enthousiasme zie je vooral terug op zijn Facebook pagina. Al sinds 19 juli 2014 deelt Martin recepten en kennis over onder andere de Airfryer op Facebook.

eerste-facebook-post-van-the-philips-chef

“Ik vind het belangrijk om te inspireren. Ik wil dat mijn Facebook-volgers daardoor aan de slag gaan met hun eigen Philips Airfryer. En vooral niet blijven steken bij het bereiden van alleen friet en snacks. Dan benut je namelijk lang niet alle mogelijkheden van deze machine.” legt Martin mij uit. “Op mijn Facebook pagina kan ik heel gemakkelijk in contact komen met Airfyer gebruikers. Ik deel hier mijn recepten en krijg hier vaak veel likes en reacties op.”

Wat opvalt aan de Facebook pagina van The Philips Chef zijn de gelikte foto’s. Mijn vraag was dan ook of deze recepten wel echt door Martin gemaakt zijn met een Philips Airfryer. Martin moet hier om lachen. “Ik heb vaker gehoord dat de foto’s op mijn Facebook misschien wat te professioneel zijn. Maar ik kan je verzekeren dat ik al mijn recepten zelf verzin en bereid met de Philips Airfryer. Ik krijg natuurlijk wel inspiratie van andere koks en bloggers. Maar ik pas daarna de recepten aan naar mijn eigen stijl.”

recept-van-The-Philips-Chef-prachtig-gefotografeerd

Maar hoe zit het dan met die super mooie foto’s? “Die foto’s maak ik niet zelf, dat laat ik over aan een goede vriendin van mij. Zij is gespecialiseerd in food photography. En dat is echt een kunst apart. Ik geniet er van als ik samen met mijn fotografe eten bereid en recepten schiet voor de receptenboeken en websites van Philips.” glimlacht Martin.

Wat zou The Philips Chef het meest leuke gerecht vinden dat je met een Airfryer kunt bereiden? Ik vroeg het hem. “Het ontbijt uit de Airfryer vind ik het leukste, omdat dit mensen verrast. Mensen denken bij een Airfryer direct aan een vervanger voor een frituurpan. En ze zijn dan ook verbaasd als ze ontdekken dat je al bij het ontbijt je Airfryer kunt gebruiken.” Zijn befaamde ontbijtje bestaat uit een eitje met een geroosterd broodje en een zacht kaïserbolletje.

ontbijt-uit-de-airfryer-voorbereiding

ontbijt-uit-de-airfryer-door-martin-senders

Is het ontbijt dan ook meteen het favoriete recept van The Philips Chef? Dat niet. Dit is de Top 5 favoriete gerechten die je met de Airfryer kunt maken:

 1. Verse groentes
 2. Groentefrietjes
 3. Biefstuk
 4. Zalm met pesto
 5. Verse frietjes

Voor zijn verse frietjes heb ik gelijk uitleg gevraagd. Want hoe maakt de Philips Chef zelf zijn verse friet. Het geheime verse friet recept vind je onderaan deze pagina.

Deze site, FrituurGezond.nl, gaat over gezond frituren met een hetelucht friteuse. Daarom vroeg ik Martin of je de Airfryer voor elke schijf uit de Schijf van Vijf kan gebruiken. “In een Airfryer kan je makkelijk alle 5 gedeeltes aantikken omdat het misschien wel een van de meest veelzijdige keukenapparaten is. Daarom is de Airfryer ook al in meer dan 100 landen uitgebracht. Op mijn Facebook pagina deel ik elke week recepten die aansluiten bij de Schijf van Vijf. Dus zeker voor mensen die gezond willen eten is een Airfryer uitermate geschikt.”, verzekert Martin mij.

Is er iets waarvoor de Airfryer niet geschikt is? Is er wel eens een zorgvuldig bedacht recept mislukt? “Jazeker,”vertelt Martin. “Ik heb wel eens een Japans recept gemaakt met tempura. Maar dit kwam minder goed en krokant uit de verf dan gehoopt. Maar ik ben er nog mee bezig om hier een geschikt recept voor te bedenken. Zodra het mij gelukt is, zie je mijn recept terug op mijn Facebook pagina.”

Martin-Senders-The-Philips-Chef-met-Wilfred-Gene-en-Robert-Kranenborg

Heb je al een Philips Airfryer op jouw aanrecht staan? Dan is het misschien tijd voor de volgende keuken gadget. Welk apparaat gebruikt The Philips Chef graag naast de Airfryer XL? “Ik gebruik de SoupMaker van Philips veel. Met dit apparaat kun je bijvoorbeeld verse soep maken, maar ook gezonde fruit en groente smoothies.

Martin-Senders-met-zijn-Philips-SoupMaker

Gebruikt deze chefkok eigenlijk nog wel eens een ouderwetse frituurpan? Het antwoord van Martin is kort: “Nooit. En als ik wat wil frituren in de olie dan doe ik dat gewoon in een normale pan. Maar een traditionele frituurpan? Die heb ik al heel lang niet meer in huis.”. Thuis heeft Martin een heuse kookstudio waar hij vrijwel elke Philips Airfryer heeft staan. Maar hij gebruikt zijn studio ook om zijn eigen groentes, fruit en kruiden te verbouwen. Deze plantjes laat hij optimaal groeien door gebruik te maken van speciale lampen, van Philips uiteraard, die het juiste kleur licht produceren voor de optimale groei van zijn groentes, fruit en kruiden.

Ik rond het gesprek af met de vraag of en wanneer Philips een nieuwe Airfryer op de markt brengt. Met een mysterieuze grijns licht The Philips Chef een tipje van de sluier voor ons op. “Dat zullen we eind 2017 gaan zien!”.

Met een stevige handdruk en een zak Carisma aardappelen in mijn handen neem ik afscheid van Martin Senders. Want deze Carisma aardappelen zouden het geheim zijn van het perfecte verse frietje uit de Airfryer.

carisma-aardappel-voor-verse-friet-uit-de-airfryer

Hieronder het recept:

Verse friet maken in de Philips Airfryer

Benodigdheden: Carisma aardappel (of een andere vaste aardappel)

 1. Friet snijden in mooie dikke stelen (ik schil de aardappels nooit omdat je dan meteen de vitamines wegsnijdt.)
 2. Minimaal 30 minuten in koud water leggen. Zo spoel je het zetmeel eraf. (hoe langer hoe beter).
 3. Friet goed afdrogen met theedoek of keukenpapier.
 4. Smeer de friet in met 1 eetlepel neutrale olie, zoals raapzaadolie of arachideolie.
 5. Frietjes bakken in een keer met een 2 à 3 keer schudden. 25 minuten op 180 graden. Wel even voorverwarmen.

Update: Wil je binnen 15 minuten verse friet op tafel? Check dan mijn eigen verse friet recept!

verse-friet-uit-de-airfryer-xl-met-carisma-aardappelen

Veel succes met airfryen!

7 gedachten over “Mijn interview met Airfryer Guru: Martin Senders, The Philips Chef”

 1. Ik lees zoveel mogelijk en ga t proberen de eerste x niet echt gelukt
  Foute aard
  Te hard gebakken
  Maar gaat goedkomen met jullie advies ???

 2. Beste,
  Haha, frietjes bakken….. het lukt mij maar niet in de Airfryer XXL van Philips. Al verschillende keren geprobeerd en altijd harde, bijna verbrande frietjes. Ik volg nochtans alles goed op en toch lukt het niet. Bizar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven