Energieverbruik van een airfryer

energieverbruik-airfryer-header-stroom

Wat kost een airfryer aan stroom?

Hoeveel stroom verbruikt een Airfryer? En heeft het zin om een energiezuinige Airfryer aan te schaffen om te besparen op de energiekosten? In dit artikel vertel ik je alles over het stroom en energieverbruik van heteluchtfriteuses.

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Snelle antwoord: Een airfryer heeft een gemiddeld vermogen van circa 1.700 watt. Per uur kost het ongeveer € 0,37 aan stroom bij een energietarief van € 0,22 per kWh. De kosten voor het stroomverbruik hangt af van het vermogen van de airfryer en hoe lang en hoe vaak je de airfryer gebruikt per dag.

frituurgezond-telegraaf-artikel-wat-verbruikt-een-airfryer
FrituurGezond.nl in de Telegraaf

Hoeveel stroom verbruikt een Airfryer?

Er zijn verschillende formaten airfryers te koop. Dus dat betekent dat het stroomverbruik ook verschilt tussen verschillende heteluchtfriteuse. Een kleine airfryer heeft namelijk minder vermogen nodig om warm te worden en op temperatuur te blijven in vergelijking met een grote XXL airfryer.

Laten we onderscheid maken tussen kleine Airfryer, XL airfryers, en XXL airfryers.

  • Kleine airfryer: Circa 1.200 watt
  • XL airfryer: Circa 1.500 watt
  • XXL airfryer: Circa 1.900 watt
  • Philips Airfryer XXL: 2225 watt

Princess-Aerofryer-182055-roterende-knop-instellen-airfryer

Hoeveel vermogen heeft een airfryer?

De meeste heteluchtfriteuse dus hebben een vermogen tussen de 1500 en 1900 watt. Uitzondering is de Philips Airfryer. Want de Philips Airfryer XXL modellen hebben een vermogen van 2225 watt. Dit hoge vermogen maakt airfryers van Philips uniek.

Wat zegt het vermogen over het energieverbruik?

Een Airfryer met een vermogen van 1900 watt, wat zegt dit nou eigenlijk over het stroomverbruik en de bijbehorende stroomkosten?

Hiervoor moeten we een paar dingetjes berekenen en weten.

Het stroomverbruik van apparaten wordt namelijk uitgedrukt in kilowatt, ook wel bekend als kWh. En één kilowattuur is 1000 watt. Een airfryer met een vermogen van 1900 watt, verbruikt dus per uur 1,9 kWh.

Ik wil het niet al te ingewikkeld maken hoor, dus blijf vooral even doorlezen want ik leg het uit aan de hand van bijvoorbeeld.

Frietjes met wat snacks

Stel we gaan frietjes met een paar snacks airfryen in onze XXL Airfryer die een vermogen heeft van 1700 watt. Dit betekent dat de airfryer per uur 1,7 kilowatt verbruikt.

princess-aerofryer-182055-friet-patat-kaassouffle

Voor het Airfryer van een grote zak frietjes met een paar snacks hebben we ongeveer 25 minuten de tijd nodig en we stellen de airfryer in op 180 graden. Voordat we de frietjes gaan Airfryer in de heteluchtfriteuse verwarmen we de airfryer voor op 180 graden. In totaal duurt de gehele bereiding, inclusief voorverwarmen, ongeveer 30 minuten.

We gaan nu een klein rekensommetje maken

1,7 kilowatt (1700 watt) x ½ (half uur) = 0,85 kWh.

Stel de prijs per kWh kost € 0,22 bij jouw energieleverancier, dan kost het airfryer van de frietjes 0,85 x 0,22 = € 0,187. Super goedkoop dus, toch?

Tip: Gebruik deze handige stroomkosten calculator om de stroomkosten van jouw airfryer te berekenen. Of bekijk hier hoe je stroomverbruik van een apparaat kunt berekenen op deze pagina van Essent.

Vermogen en gebruik van de airfryer

Om het stroomverbruik en de stroomkosten van jouw Airfryer te bepalen is het dus belangrijk om te weten wat het vermogen is van jouw heteluchtfriteuse en hoe vaak je de airfryer gebruikt.

Als je de airfryer dus maar één of twee keer per week gebruikt voor alleen het Airfryer van een paar frietjes dan kost het jou dus hooguit één of twee euro per maand.

Maar als je een fanatieke gebruiker bent van je airfryer dan kunnen de stroomkosten wel wat hoger uitvallen.

Vergeet alleen niet dat je waarschijnlijk een pan minder op het vuur hebt staan, of dat je jouw grote hetelucht oven niet hebt aangezet. Dit zijn natuurlijk ook energieverspillers met bijbehorende kosten. Het kan dus best zo zijn dat jouw airfryer uiteindelijk energiekosten bespaart.

Is een energiezuinig airfryer verstandig?

Is het slim om een energiezuinige heteluchtfriteuse te kopen? Bijvoorbeeld eentje die aanzienlijk minder vermogen heeft dan een soortgelijke airfryer met een gelijkwaardige laadcapaciteit.

Ik adviseer je om niet te kiezen voor een Airfryer met een laag vermogen. Stel we we kijken naar grote heteluchtfriteuse met een laadvermogen van 1,5 kilogram. Dan is het minimale vermogen wat mij betreft 1700 watt. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij de Inventum GF500HLD of de Princess Aerofryer XXL 182050 airfryers.

grillrekje-spiesjes-kip-tomaat-inventum-gf500hld

Als je een grote heteluchtfriteuse koopt met een laag vermogen, van bijvoorbeeld 1500 watt of lager, dan betekent dit dat de Airfryer de capaciteit mist om de pan snel op te warmen en op temperatuur te houden.

Hierdoor zullen bakprestaties minder zijn in vergelijking met een airfryer die een hoger vermogen heeft en een gelijkwaardig laadvermogen.

Zeker bij grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld een grote portie patat, zul je merken dat je dan extra power mist van je airfryer. Je kan dan wel de airfryer op 180 graden ingesteld hebben, het wil dan niet zeggen dat de temperatuur constant 180 graden zal zijn in het frituurmandje.

Warmte ontsnapt bijvoorbeeld bij het opschudden van je gerecht. En juist hierbij heeft de airfryer kracht nodig om op temperatuur te blijven.

Philips Airfryer XXL met hoog vermogen

Veel mensen vinden het energieverbruik van een Philips Airfryer XXL model erg hoog. Want deze airfryers hebben een vermogen van 2225 watt.

Dat is veruit het hoogste vermogen van alle airfryers die op de markt verkrijgbaar zijn. Je kunt deze hetelucht friteuses dus zien als energievreters.

Maar zijn ze dit ook?

Door het hoge energievermogen is een Philips Airfryer XXL snel op temperatuur, zelfs bij hoge temperaturen. En de airfryer is krachtig genoeg om de temperatuur constant te houden. Ook tijdens het opschudden of bij het airfryen van grotere hoeveelheden.

philips-airfryer-xxl-antiaanbaklaag-teflon

Je merkt daarom ook dat een Philips Airfryer XXL altijd aan blijft staan, ook tijdens het opschudden van je gerecht. De motor blijft dus draaien, waardoor het grillelement van de airfryer goed heet blijft.

Hierdoor zijn bakprestaties bij grotere hoeveelheden beter dan gelijkwaardige airfryers met een lager vermogen. Dit resulteert in kortere bereidingstijden.

Onder de streep zul je dus minder minuten je Philips Airfryer XXL aan hebben staan om goede krokante frietjes, een malse kip of gegrillde groenten te bereiden.

Conclusie

Staar je dus niet blind op alleen het vermogen van een hetelucht friteuse. Let vooral ook op hoeveel tijd een airfryer nodig heeft om jouw gerecht naar behoren klaar te maken. Door deze twee waarden te combineren kun je de stroomkosten berekenen.

Het vermogen is vooral belangrijk wanneer je grotere hoeveelheden wilt airfryen. Dus als je kiest voor een XL of XXL model airfryer met een grote capaciteit, dan is het verstandig om voor een model te kiezen met een hoger vermogen.

Je kiest namelijk een grote airfryer om grotere porties te kunnen bereiden, daarom is het verstandig om voor een airfryer te kiezen die deze prestaties kan leveren.

Wat is de beste airfryer voor jou?

Bekijk mijn advies voor de beste airfryer die je momenteel kunt kopen.

Scroll naar top