Energieverbruik van een airfryer

energieverbruik-airfryer-header-stroom

Wat kost een airfryer aan stroom?

Hoeveel stroom verbruikt een airfryer? En heeft het zin om een energiezuinige airfryer aan te schaffen om te besparen op de energiekosten? In dit artikel vertel ik je alles over het stroom en energieverbruik van heteluchtfriteuses.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Een airfryer heeft een gemiddeld vermogen van circa 1.700 watt. Per uur kost het ongeveer € 0,37 aan stroom bij een energietarief van € 0,22 per kWh. Maar let op, een airfryer verbruikt niet constant het maximale vermogen. Zodra de temperatuur bereikt is daalt ook direct het wattage dat verbruikt wordt en dus is de airfryer zuiniger. De kosten voor het stroomverbruik hangt daarnaast af van het vermogen van de airfryer en hoe lang en hoe vaak je de airfryer gebruikt per dag.

frituurgezond-telegraaf-artikel-wat-verbruikt-een-airfryer
FrituurGezond.nl in de Telegraaf

Hoeveel stroom verbruikt een Airfryer?

Er zijn verschillende formaten airfryers te koop. Dus dat betekent dat het stroomverbruik ook verschilt tussen verschillende hetelucht friteuses. Een kleine airfryer heeft namelijk minder vermogen nodig om warm te worden en op temperatuur te blijven in vergelijking met een grote XXL airfryer.

Laten we onderscheid maken tussen kleine Airfryer, XL airfryers, en XXL airfryers.

  • Kleine airfryer: Circa 1.200 watt
  • XL airfryer: Circa 1.500 watt
  • XXL airfryer: Circa 1.900 watt
  • Philips Airfryer XXL: 2225 watt

Princess-Aerofryer-182055-roterende-knop-instellen-airfryer

Hoeveel vermogen heeft een airfryer?

De meeste hetelucht friteuse hebben een vermogen tussen de 1500 en 2000 watt. Uitzondering is de Philips Airfryer. Want de Philips Airfryer XXL modellen hebben een vermogen van 2225 watt. Dit hoge vermogen maakt airfryers van Philips uniek.

De recente dubbele airfryers kunnen ook een hoog vermogen hebben, maar dit betreft een gedeeld vermogen. De Ninja AF300EU heeft bijvoorbeeld een totaal vermogen van 2470 watt, maar dit wordt alleen verbruikt als beide compartimenten verwarmd worden.

Wat zegt het vermogen over het energieverbruik?

Een airfryer met een vermogen van 1900 watt, wat zegt dit nou eigenlijk over het stroomverbruik en de bijbehorende stroomkosten?

Hiervoor moeten we een paar dingetjes berekenen en weten.

Het stroomverbruik van apparaten wordt namelijk uitgedrukt in kilowatt, ook wel bekend als kWh. En één kilowattuur is 1000 watt. Een airfryer met een vermogen van 1900 watt, verbruikt dus per uur 1,9 kWh.

Ik wil het niet al te ingewikkeld maken hoor, dus blijf vooral even doorlezen want ik leg het uit aan de hand van bijvoorbeeld.

Frietjes met wat snacks

Stel we gaan frietjes met een paar snacks airfryen in onze XXL Airfryer die een vermogen heeft van 1700 watt. Dit betekent dat de airfryer per uur 1,7 kilowatt verbruikt.

princess-aerofryer-182055-friet-patat-kaassouffle

Voor het airfryen van een grote zak frietjes met een paar snacks hebben we ongeveer 25 minuten de tijd nodig en we stellen de airfryer in op 180 graden. Voordat we de frietjes gaan bakken in de hetelucht friteuse verwarmen we de airfryer voor op 180 graden. In totaal duurt de gehele bereiding, inclusief voorverwarmen, ongeveer 30 minuten.

We gaan nu een klein rekensommetje maken

1,7 kilowatt (1700 watt) x ½ (half uur) = 0,85 kWh.

Stel de prijs per kWh kost € 0,22 bij jouw energieleverancier, dan kost het airfryen van de frietjes 0,85 x 0,22 = € 0,187. Super goedkoop dus, toch?

Maar het is eigenlijk nog goedkoper, want een airfryer gebruikt niet constant het maximale vermogen.

Tip: Gebruik deze handige stroomkosten calculator om de stroomkosten van jouw airfryer te berekenen.

Maximale vermogen wordt niet constant gebruikt

Wist je dat een airfryer niet constant het maximale vermogen verbruikt? Ik heb verschillende airfryers gemeten met een energiemeter en hieruit blijkt dat airfryers alleen het maximale vermogen gebruiken tijdens het voorverwarmen.

energieverbruik-airfryer-energiemeter

Dus stel dat je jouw airfryer instelt op 180 graden, dan zal na het bereiken van deze temperatuur het vermogen aanzienlijk dalen. Want de airfryer verbruikt nu alleen nog maar energie om de pan op temperatuur te houden.

Bij het opschudden van je gerecht of na verloop van tijd zal het verbruik aan wattage verhoogt worden om ervoor te zorgen om de pan op de ingestelde temperatuur te houden.

Philips Airfryer XXL

In mijn test met de Philips Airfryer XXL blijkt dat de airfryer standaard 1.1 watt verbruikt wanneer het display aanstaat. Bij het voorverwarmen verbruikt de airfryer ongeveer 2380 watt. Wanneer de pan op temperatuur is daalt het verbruik naar ongeveer 75 watt. Bekijk in deze video de test.

airfryer-energieverbruik-voor-en-na-voorverwarmen
Voor en na het voorverwarmen

Dubbele airfryer

Ook bij de de test met een dubbele airfryer blijkt dat het vermogen maximaal is bij het verwarmen naar de ingestelde temperatuur. Het totale vermogen wordt over twee kookvakken verdeeld. In het geval van de Ninja AF300EU airfryer betekent het dat bij het voorverwarmen van één kookvak er 1270 watt verbruikt wordt. Bij twee kookvakken komt dit op 2520 watt. Als een enkele pan in gebruik is en is voorverwarmd dan daalt het wattage naar slechts 37 watt. Bekijk in deze video de test.

Vermogen en gebruik van de airfryer

Om het stroomverbruik en de stroomkosten van jouw airfryer te bepalen is het dus belangrijk om te weten wat het vermogen is van jouw heteluchtfriteuse, hoe vaak je de airfryer gebruikt, hoe vaak je de mand opschudt en hoe veel temperatuur verlies de airfryer heeft.

Als je de airfryer dus maar één of twee keer per week gebruikt voor alleen het bakken van een paar frietjes dan kost het jou dus hooguit één of twee euro per maand.

Maar als je een fanatieke gebruiker bent van je airfryer dan kunnen de stroomkosten wel wat hoger uitvallen.

Vergeet alleen niet dat je waarschijnlijk een pan minder op het vuur hebt staan, of dat je jouw grote hetelucht oven niet hebt aangezet. Dit zijn natuurlijk ook energieverspillers met bijbehorende kosten. Het kan dus best zo zijn dat jouw airfryer uiteindelijk energiekosten bespaart.

Is een energiezuinig airfryer verstandig?

Is het slim om een energiezuinige heteluchtfriteuse te kopen? Bijvoorbeeld eentje die aanzienlijk minder vermogen heeft dan een soortgelijke airfryer met een gelijkwaardige laadcapaciteit.

Ik adviseer je om niet te kiezen voor een airfryer met een laag vermogen. Stel we we kijken naar grote heteluchtfriteuse met een laadvermogen van 1,5 kilogram. Dan is het minimale vermogen wat mij betreft 1700 watt. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij de Inventum GF500HLD of de Princess Aerofryer XXL 182050 airfryers.

grillrekje-spiesjes-kip-tomaat-inventum-gf500hld

Als je een grote heteluchtfriteuse koopt met een laag vermogen, van bijvoorbeeld 1500 watt of lager, dan betekent dit dat de airfryer de capaciteit mist om de pan snel op te warmen en op temperatuur te houden.

Hierdoor zullen bakprestaties minder zijn in vergelijking met een airfryer die een hoger vermogen heeft en een gelijkwaardig laadvermogen.

Zeker bij grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld een grote portie patat, zul je merken dat je dan extra power mist van je airfryer. Je kan dan wel de airfryer op 180 graden ingesteld hebben, het wil dan niet zeggen dat de temperatuur constant 180 graden zal zijn in het frituurmandje.

Warmte ontsnapt bijvoorbeeld bij het opschudden van je gerecht. En juist hierbij heeft de airfryer kracht nodig om op temperatuur te blijven.

Philips Airfryer XXL met hoog vermogen

Veel mensen vinden het energieverbruik van een Philips Airfryer XXL model erg hoog. Want deze airfryers hebben een vermogen van 2225 watt.

Dat is veruit het hoogste vermogen van alle airfryers die op de markt verkrijgbaar zijn. Je kunt deze hetelucht friteuses dus zien als energievreters.

Maar zijn ze dit ook?

Door het hoge energievermogen is een Philips Airfryer XXL snel op temperatuur, zelfs bij hoge temperaturen. En de airfryer is krachtig genoeg om de temperatuur constant te houden. Ook bij het airfryen van grotere hoeveelheden.

philips-airfryer-xxl-antiaanbaklaag-teflon

Je merkt daarom ook dat een Philips Airfryer XXL altijd aan blijft staan, ook tijdens het opschudden van je gerecht. De ventilator slaat dus niet af, maar het is wel zo dat het verwarmingselement uitgaat. Zodra je de mand opent zie je het wattage dalen.

In mijn test merk ik op dat de airfryer goed zijn temperatuur vasthoudt. Er is dus weinig warmte verlies tijdens het airfryen. Bij sommige (goedkopere) airfryers merk ik op dat er de opgebouwde hitte wat sneller ontsnapt, waardoor de airfryer vaker moet bijverwarmen en dus wat meer energie verbruikt.

Conclusie

Staar je dus niet blind op alleen het vermogen van een hetelucht friteuse. Let vooral ook op hoeveel tijd een airfryer nodig heeft om jouw gerecht naar behoren klaar te maken. Door deze twee waarden te combineren kun je de stroomkosten berekenen.

Het vermogen is vooral belangrijk wanneer je grotere hoeveelheden wilt airfryen. Dus als je kiest voor een XL of XXL model airfryer met een grote capaciteit, dan is het verstandig om voor een model te kiezen met een hoger vermogen.

Je kiest namelijk een grote airfryer om grotere porties te kunnen bereiden, daarom is het verstandig om voor een airfryer te kiezen die deze prestaties kan leveren.

Wat is de beste airfryer voor jou?

Bekijk mijn advies voor de beste airfryer die je momenteel kunt kopen.

Scroll naar boven