Zoete aardappel friet uit de Airfryer, kan dat?

airfryer-zoete-aardappel-friet-krokant-header

Hoe krijg je zoete aardappel friet krokant uit de airfryer?

Lukt het bij jou ook niet om zoete aardappel frietjes krokant te krijgen in de airfryer? Nou, je bent niet de enige. Want wat blijkt? Krokante zoete aardappel friet uit de airfryer kan (haast) helemaal niet.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Zoete aardappel wordt zacht, slap en bruin in je airfryer of oven. Dat komt omdat een zoete aardappel geen zetmeel bevat. En juist dit zetmeel zorgt ervoor dat normale frietjes krokant worden in de airfryer. Daarom is het heel lastig om zoete aardappel friet krokant te krijgen in je hetelucht friteuse.

Tip: Ik zou uit de diepvries van de supermarkt kiezen voor Aviko zoete aardappel friet als je graag krokante zoete aardappel friet wilt airfryen.

Zoete aardappel is geen aardappel maar een knol

Op het internet staan best veel recepten voor zoete aardappel friet uit de airfryer. De plaatjes erbij zien er ook veel belovend uit. En het is dan ronduit teleurstellend als het bij jou niet lukt om mooie zoete aardappel patat te maken in je airfryer.

zoete-aardappel-friet-philips-airfryer-xl-paulines-keuken
Donkere zoete aardappel friet (foto: uitpaulineskeuken.nl)

De kans is groot dat je zoete aardappel friet helemaal niet mooi oranje en krokant is, maar juist slap en bruin is geworden.

Doe jij nou iets fout? Ligt het misschien aan je airfryer? Of is er iets anders mis?

zoete-aardappel-friet-krokant-slap
Mijn zoete aardappel friet poging.

Nou, zoals je hierboven hebt kunnen lezen bevat een zoete aardappel geen of nauwelijks zetmeel. En dit zetmeel is heel belangrijk om je friet krokant te krijgen. Eigenlijk is een zoete aardappel ook helemaal geen familie van de aardappel, zegt voedingsdeskundige Manon Wouters in het AD. Het is een knolgewas en bevat in tegenstelling tot een aardappel juist veel suikers.

De zoete aardappel kent veel voordelen en zit vol met vezels. Maar voor friet is zoete aardappel helaas minder geschikt.

Hoe maak je zoete aardappel friet krokant?

Oke, maar hoe maak je nou wel krokante zoete aardappel friet in je airfryer?

De Philips Chef heeft advies gegeven in één van zijn video workshops, over de Philips Airfryer. Hij kreeg de volgende vraag op (47:00): “Heb je een tip om om zoete aardappel friet krokant te krijgen uit de airfryer?”

Philips-Chef-Martin-Senders-zoete-aardappel-friet-gaat-niet-lukken
Krokante zoete aardappel friet gaat echt niet lukken.

Dit is het antwoord van Martin Senders, de Philips Chef:

“Het internet staat vol van filmpjes dat je zoete aardappel krokant kunt krijgen. Maar jongens, ik ga het jullie vertellen – dit gaat echt niet lukken. Jullie mogen alle filmpjes proberen, maar het gaat niet lukken.

Want weet je hoe dat komt? Zoete aardappel heeft geen zetmeel, of heel weinig zetmeel. En daarom krijg je zoete aardappel heel moeilijk krokant.

Wat je ook nog eens gaat krijgen is dat zoete aardappel veel suiker bevat. En daardoor als je deze te hoog bakt in je airfryer, gaat het suiker verbranden en krijg je  allemaal donkere randjes.

Wil je toch een klein beetje krokantheid creëren? Dan heb ik één truc en dat is de enige truc om een klein beetje een ‘bite’ te krijgen. Je zet een pan met water op en daar doe je een paar lepels aardappelmeel in (bijvoorbeeld Maizena). Want aardappelmeel wordt krokant.

Deze aardappelmeel los je op zodat je een yoghurtdik water krijgt. Daar ga je de zoete aardappel friet in koken en dit laat je ongeveer 5 á 6 minuten koken. Deze gooi je op een zeef en dan bak je ze in een airfryer. En dan heb je eigenlijk zoete aardappel friet.

Maar gewoon zo zoete aardappel friet maken, dat is heel moeilijk.”

Uit de reactie van de Philips Chef blijkt dus dat het heel lastig is om van een verse zoete aardappel van die mooie krokante frietjes te maken in je airfryer. In deze Facebook post geeft hij nog een aantal tips en een recept voor het bakken van krokante zoete aardappel frietjes uit je airfryer.

Recept van de Chef:

 • 1000 gram zoete aardappel
 • 2 lepels arachide olie
 • 1 lepel knoflookpoeder
 • 1 lepel gerookte paprika poeder
 • 4 lepels maizena
 • grof zeezout

Mijn advies: Zoete aardappel friet uit de diepvries

Probeer de tip uit van de Philips Chef door je gesneden zoete aardappel friet te koken in aardappelzetmeel. Maar verwacht niet dat je net zulke krokante frietjes krijgt zoals bij een normale aardappel. Martin zegt ook dat de zoete aardappel alleen wat meer ‘bite’ krijgt.

diepvries-aviko-snacks-airfryer-ah

Wil je graag krokante zoete aardappel friet, dan adviseer ik je om de zoete aardappels te laten liggen en door te lopen naar het vriesvak in de supermarkt. Daar heb je zakken zoete aardappel friet liggen van het merk Aviko. En deze worden wel krokant in je airfryer. Maar, dit is dus een kunstmatige krokantheid waarbij waarschijnlijk een mengsel van suiker en zetmeel is gebruikt. Hoe dan ook, de Aviko zoete aardappel friet zijn erg lekker.

Zoete Aardappel Airfryer Friet (Aviko)

aviko-sweet-potato-zoete-aardappel-friet

 • Prijs: circa 2,79
 • Hoeveelheid: 450 gram
 • Bereiding voor airfryer: verwarm de airfryer voor op 180°C.
  Bak porties van 300g in 8 minuten krokant.

Bekijk bij AH.nl.

Video: Waarom het (bijna) onmogelijk is om krokant zoete aardappel friet te maken

In deze (Engelstalige) video wordt uitgelegd waarom het zo lastig is om krokante zoete aardappel friet te maken in de oven.

Blogs over zoete aardappel friet uit de airfryer

Hieronder een lijstje met recepten en tips voor zoete aardappel friet van andere bloggers en sites:

Foto credits:

 • https://chickslovefood.com/recept/zoete-aardappelfriet-uit-de-airfryer/
 • https://uitpaulineskeuken.nl/recept/zoete-aardappel-friet-2
Scroll naar boven