Is eten uit een Airfryer lekker of niet?

Is-eten-uit-een-airfryer-lekker

Is eten dat je maakt met een airfryer lekker of niet? Die vraag wordt mij vaak gesteld en ik zie ‘m ook regelmatig op internet voorbij komen. Ik kan je met zekerheid zeggen dat eten uit een airfryer echt super lekker is. Natuurlijk, niet elk gerecht is een succes. Maar je kunt met een airfryer hele unieke, smaakvolle gerechten maken.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Ja, frietjes en snacks zijn heerlijk en kunnen prima je oude frituurpan vervangen. Met de meer krachtige airfryers kun je ook echt gaan koken en zelfs volledige maaltijden bereiden met groenten, (vegetarisch) vlees en vis.

Een airfryer is niet alleen een alternatief voor je frituurpan. Je kunt er namelijk ook gedeeltelijk je wokpan, koekenpan, grillpan, oven, tosti-ijzer, broodbakmachine en magnetron mee vervangen.

Kan de airfryer je frituurpan vervangen?

Laten we de vraag wat ander stellen. Want waarschijnlijk wil jij een airfryer kopen als vervanger voor je frituurpan. Dat is waar de meeste mensen een airfryer in het begin voor gebruiken. Dus de brandende vraag is: ‘is friet lekker uit de airfryer?’ en ‘zijn snacks lekker uit de airfryer’?

friet-frikandel-philips-essential-airfryer-xl

Hierop kan ik zeggen dat friet en snacks, zoals een frikandel, zeker lekker is uit de airfryer. Maar soms ook niet. Hoezo dat, hoor ik je denken? Nou, soms komt mijn friet niet lekker uit de airfryer. Dat komt omdat ik regelmatig diverse merken frites test voor mijn blog. Laatst probeerde ik Franse frites uit van Aviko en deze vielen tegen. De frietjes waren taai en gewoon niet lekker. Maar gelukkig komen de meeste merken friet wel goed uit de airfryer. Je moet alleen weten welk merk diepvries friet goed werkt in jouw airfryer en je moet weten hoe lang en hoe heet je de friteuse moet instellen. Daarnaast is het ook van belang hoe vol je het frituurmandje doet met frites.

Je moet weten welk merk diepvries friet goed werkt in jouw airfryer.

Het resultaat van jouw frietje uit de airfryer hangt dus af van verschillende factoren. Is het dan een soort rocket sience of een principe van hit or miss? Nee, het is meer een kwestie van trial and error. Oke, genoeg hippe Engelse kreten. Waar het gewoon op neer komt is dat je niet bang moet zijn om een paar keer te falen bij het Airfryen. Zeker in het begin kan het resultaat nog wel tegenvallen, maar zet niet gelijk je airfryer op Marktplaats. Probeer gewoon een andere setting uit. Misschien moet je de friet toch wat langer laten garen, misschien moet je toch de airfryer op 200 graden zetten in plaats van op 180 graden. En misschien moet je wel gewoon een ander merk friet proberen.

ah-basic-frietjes-komen-lekker-krokant-uit-de-airfryer
Zelfs goedkope friet komt goudbruin uit de airfryer

Kun je trouwens alleen maar speciale ‘airfryer’ producten gebruiken in de airfryer? Nee, joh. Even onder ons, ik gebruik bijna nooit deze speciale producten. Ik vind het een beetje onzin en meer een marketing truukje om meer geld te vragen voor diepvries patat of snacks. Ik houd het meestal bij de gewone diepvries frites en snacks. Je hoeft dus niet perse friet of snacks te kopen die special geschikt zijn voor airfryer of voor de oven. Ik merk wel dat steeds meer gewone producten ook geschikt zijn voor de airfryer. Dat zie je dan achterop met zo’n icoontje. Nou, dat is dan mooi meegenomen. Maar bewust let ik er niet op.

Welke friet werkt goed in de Airfryer?

Ik zou bijvoorbeeld Aviko SuperCrunch proberen of de frites van Beyerland. En qua snacks maakt het eigenlijk niet zo gek veel uit. Ben je een frikandellen liefhebber? Gooi er dan een paar in van Mora of Beckers.

vafoods-rundvlees-kroket

Waarschuwing! Een kroket of bitterbal die bleek uit de vriezer komt zal ook bleek uit de airfryer komen. Helaas wordt het paneer niet bruin. Ben je dus echt een kroketten en bitterballen liefhebber, dan kan een airfryer wel wat tegenvallen. Zeker als je wil dat ze er mooi goudbruin uitkomen. Wil je wel een mooi bruin laagje? Dan adviseer ik je wel om speciale oven of airfryer kroketten of bitterballen te kopen. Deze zijn namelijk al bruin voordat je ze erin stop. Let wel op dat bij sommige airfryer rook kan ontstaan door deze producten, omdat ze wat vetter zijn.

Experimenteer met je hetelucht friteuse

frituurgezond-betrouwbaar-test-review

Ik vind het leuk om af en toe gewoon eens wat willekeurige groente in de airfryer te stoppen en te kijken wat het resultaat is na het airfryen.

Soms valt het wat tegen, zoals groente frites. Maar vaak genoeg kom je op verrassende ontdekkingen. Wist je dat je bijvoorbeeld een rauwe bloemkool zo in de airfryer kunt stoppen en dat het daarna nog lekker is ook?

Is eten uit de airfryer krokant?

Naast dat het lekker moet zijn vind ik dat bepaalde producten ook echt krokant uit de airfryer moeten komen. Kijk, als je een puntpaprika in de airfryer stopt dan wordt deze niet krokant. Maar als je een kip cordon blue of frites in de hetelucht friteuse maakt, dan is het resultaat krakend krokant. Echt, vooral gepaneerd (vegetarisch) vlees is echt hemels uit de airfryer. Door de airfryer gebruik ik zelf mijn koekenpan nauwelijks meer. Met een koekenpan worden mijn kabeljouwburgers zompig en hier en daar aangebrand. Maar uit de airfryer zijn ze super krokant en niet vet aan de buitenkant. Alleen al voor dit soort dingen is een airfryer het dubbel en dwars waard.

kip-cordon-blue-uit-de-airfryer

Is een airfryer slecht voor je gezondheid?

Nog zo’n lastige vraag. In ieder geval is een airfryer gezonder dan frituren in frituurvet- of olie. Dat komt omdat je natuurlijk met een hetelucht friteuse frituurt met lucht in plaats van in vet. Dus dat extra vet dat je bij een traditionele frituur zou eten, dat krijg je nu niet meer binnen. Daarnaast kun je met een airfryer echt hele gezonder gerechten maken, zoals gerechten die alleen maar uit groentes bestaan. Of grill eens een stuk zalm. Dat soort dingen kun je niet doen met een frituurpan.

krokante-goudgele-krieltjes-philips-airfryer
Krokante goudgele aardappel krieltjes

En hoe zit dat met acrylamide?

Maar let op, er schuilt gevaar. Want wellicht ben je het (lastige) woordje acrylamide tegengekomen. Dit is een stofje dat ontstaat als je een zetmeelrijk product, zoals friet, verhit boven de 120 graden. In een airfryer gebeurt dat natuurlijk, maar dat geldt ook voor een frituurpan, koekenpan of oven.

Het stofje acrylamide is bij een hoge inname mogelijk schadelijk bij mensen. De vorming van acrylamide kun je voorkomen door je product niet te bruin te laten bakken. Als je friet bijvoorbeeld zwart bruine randje vertonen, dan is het beter om dit niet te eten.  Het is belangrijk dat het voedsel goudbruin is maar niet bruin of zwart wordt. Aangebrand voedsel is dus slecht.

inventum-airfryer-grote-inhoud-xl
Frituurmandje van de Inventum GF400HL

En teflon?

Daarnaast beschikt een hetelucht friteuse over een frituurmandje met een anti-aanbaklaag. En deze laag is gemaakt van teflon, een kunststof laagje in de pan die voorkomt dat je product blijft plakken. Teflon is ook een stof die je niet te veel binnen wilt krijgen omdat dit slecht is voor je gezondheid. Maar deze laag is onmisbaar in een airfryer, omdat je namelijk geen vet gebruikt. De kans dat je teflon binnenkrijgt is heel klein en ook deels je eigen verantwoordelijkheid. Dat heeft te maken hoe zuinig jij omgaat met je airfryer. Stop je de pan en het mandje elke dag in de vaatwasser? Dan kan dit de teflon laag aantasten. Gebruik je scherpe voorwerpen, zoals een metalen spatel, in je frituurmandje? Dan kan ook de teflon laag loslaten. Let dus goed op dat je zorgvuldig omgaat met je airfryer.

frituurmandje-zonder-gaas-netje-philips-airfryer-essential-l

Over smaak valt niet te twisten

Een airfryer zal bij 9 van de 10 mensen in de smaak vallen. Maar sommige kunnen er niet aan wennen. Zij zweren bij de vette hap bij de snackbar. En dat is natuurlijk prima. Bedenk je wel dat het ook allebei kan. Je kan een airfryer in huis hebben en op z’n tijd ook een keer op vrijdagavond bij de snackbar op de hoek een zak frites en snacks halen om ouderwets te genieten. En doordeweeks gebruik je gewoon weer de airfryer, want dat scheelt calorieën omdat je geen boter, olie of vet hoeft te gebruiken. Dat is ook wat waard!

10 gedachten over “Is eten uit een Airfryer lekker of niet?”

 1. Een airfryer op zich lijkt me niet lekker…. de bereide producten die eruit komen kunnen natuurlijk lekker zijn of niet. Zoals Pim op zijn website aangeeft, probeer producten uit, varieer met tijd en temperatuur en inderdaad, soms is het niet wat je voor ogen had. Om een “nieuwe” manier van bereiden onder de knie te krijgen vergt nu eenmaal wat tijd en moeite en soms is het ook wat lastiger dan je gewend bent. Maar als je eenmaal de slag te pakken hebt kan ik beamen dat producten bereid in een Airfryer niet of nauwelijks onder doen voor gefrituurde producten, ze zijn echter wel een stuk gezonder klaargemaakt.

  1. Hi Marcel, wat een goed onderbouwde reactie. Fijn om te lezen. Ik heb de titel van mijn pagina aangepast, helemaal gelijk haha. En naast snacks en friet kun je natuurlijk veel meer bereiden in je hetelucht friteuse. Dus het is meer dan alleen een ‘gezonde’ frituurpan :)

   1. Wij hebben sinds kort ook een airfyer XXL en het bevalt nu (na wat vallen en opstaan) prima. Wij zijn na het uitproberen van tig merken patat (ook speciale airfryer frites) uitgekomen op de verse patat van Aviko met schil. Deze gaat op 190 graden en 18 minuten. Halverwege met een houten lepel doorroeren. Soms doen we er een lepel olie bij, maar doorgaans niet. De friet is wel wat droger dan gefrituurde friet, maar dat vind ik persoonlijk wel lekker. Ik eet mijn gewone aardappels ook graag zonder jus. Voor hapjes als kroketten of bitterballen neem ik wel de airfryer variant. Is toch lekkerder.
    CONCLUSIE: wat voor mij de echte aanleiding was om een airfryer te kopen was omdat ik zo’n hekel had aan het schoonmaken van de frituurpan met dat vieze vet wat overal aan zit. Nu haal ik iedere keer een lapje door het mandje en de airfryer en klaar!

 2. Hi Pim, prima website, en leuke reactie terug, waarvoor dank !
  Een paar dagen geleden aardappel gratin gemaakt ( ring Ø 7 cm, hoogte +/- 3 cm) heerlijk.. smeuïg aan de binnenkant en een heerlijk knappertje bovenop, in de heteluchtoven altijd beetje zompige binnenkant en bovenkant zeker niet zo knapperige als uit de airfryer. Prima apparaat wat de toets der kritiek prima kan doorstaan.
  Gewoon lekker door blijven bloggen en vloggen want daar is denk ik best behoefte aan !!

  1. Jij ook bedankt voor je tijd om te reageren op mijn post. Leuk om te lezen dat je airfryer goed bevalt en dat je ook duidelijk het verschil merkt tussen een normale oven. Ik blijf zeker doorgaan met bloggen en vloggen haha, thanks!

 3. Beste Pim,
  Ik snijd zelf aardappels voor friet, dacht dat diepvries fries anders is, dus de vraag is dan; heb ik iets aan een air-fryer?

  1. Hi Fred, je kan zeker ook verse friet maken met je airfryer gemaakt van eigen gesneden aardappels. Ik raad je dan wel de krachtige Philips Airfryer XXL aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven