Ei koken in je airfryer

Ei-koken-airfryer-header

Hoe kook je het beste een airfryer ei?

Wat is de beste manier om het perfecte eitje te koken in je airfryer? Wil je een hardgekookt ei, medium ei of een zacht ei? Je kan het gewoon bereiden met jouw eifryer, uh airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Leg je ei of eieren (medium grootte) in de frituurmand. Stel je airfryer in op 120 graden en op 12 minuten. Laat je eieren schrikken onder koud water en je hebt een halfzacht gekookt eitje met gestold eiwit en smeuïg eigeel.

gekookte-eieren-uit-airfryer-resultaat

Baktijden ei uit airfryer:

  • 11 minuten 120 graden = Zacht eiwit en eigeel
  • 12 minuten 120 graden = Gestold eiwit en zacht eigeel
  • 13 minuten 120 graden = Hard eiwit en medium / smeuïg eigeel
  • 14 minuten 120 graden = Hard eiwit en medium tot hard eigeel
  • 15 minuten 120 graden = Hard eiwit en hard eigeel

Ei koken in airfryer, waar op letten?

Wil je een ei koken in je airfryer voor het ontbijt op zondagochtend? Of wil je eitjes koken voor in een salade, voor bij de asperges of gewoon omdat je eierkoker stuk is?

Nou dan kun je gewoon je airfryer erbij pakken, want het koken van eieren in je hetelucht friteuse gaat prima. Je hebt er verder geen airfryer accessoires voor nodig, je eieren kunnen gewoon rechtstreeks in je frituurmandje.

eieren-koken-in-philips-airfryer

Kun je wel eieren koken in je airfryer?

Ik was eerst nog wat skeptisch over eieren koken in je airfryer, omdat mijn eieren een paar keer mislukt waren. Ik had eieren gekookt op 160 graden en 8 minuten en toen was het eiwit een beetje bruin en het eigeel nog helemaal flubber.

gekookt-airfryer-eitje
Perfect gekookt ei uit de airfryer

Dus ik wilde voor eens en altijd de ultieme ei-fryer test doen om er achter te komen of je echt eieren kunt koken in je airfryer. Zie in onderstaande video mijn test en resultaat.

Video: Eieren koken in de Airfryer

Formaat van het ei

Eieren komen in verschillende soorten en maten. Maar ik ga even uit van een gewoon kippenei die je in de supermarkt kunt kopen. Bijvoorbeeld een scharrelei, biologisch ei, buitenei of een vrije uitloop ei.

Je hebt bij het eierenschap van je favoriete grootgrutter de keuze uit kleine (Small), middelgrote (Medium) en grote (Large) eieren. De kooktijd van een ei hangt dus wel af van het formaat. In mijn lijstje en video hierboven heb ik kleine tot middelgrote eieren gebruikt. Mocht je nou graag grote eieren willen airfryen, dan zou ik aan de airfryer kooktijd een minuut extra toevoegen.

Versheid van het ei

In mijn testvideo zie je dat ik witte en bruine eieren heb geprobeerd. Na de test kwam ik tot de conclusie dat er een verschil is tussen de twee kleuren. Want de witte eieren pellen een stuk minder prettig, dacht ik.

Maar dit kwam niet door de kleur van het ei, maar door de versheid. De witte eieren waren minder vers en pelden daarom minder makkelijk dan de bruingekleurde eieren. Dus als je een makkelijk te pellen eitje wilt hebben, dan zou ik kiezen voor verse eitjes.

versheid-van-ei-controleren-trucje
Bron: 24kitchen.nl

Tip: Zo kun je controleren of je eieren nog vers zijn

Ei uit de koelkast halen

Voordat je jouw eieren in je airfryer stopt is het handig als je eitjes op kamertemperatuur zijn. Sommige mensen, misschien jij niet, bewaren eieren in de koelkast (hoe bewaar je het beste een ei?). En je kan je voorstellen dat een koud ei minder snel gaart dan een ei op kamer temperatuur.

De kooktijden voor airfryer eieren die ik hierboven heb genoemd zijn voor eieren die op kamertemperatuur zijn. Zeker bij grote hoeveelheden adviseer ik je om geen koude eieren te airfryen, omdat dan trager op de ingestelde temperatuur komt.

Gaatje prikken in ei

Mijn airfryer eitjes uit mijn test hadden eigenlijk allemaal een deukje in die onderkant van het ei. Een oplettende kijker legde mij uit dat deze deuk ontstaan was omdat ik het eitje niet had geprikt. Een andere kijker vertelde mij dat de deuk bij de witte eieren is ontstaan omdat deze minder vers waren.

Dus wil je geen deuk in je eiwit? Prik dan een gaatje in het kontje van je ei. Dat doe je natuurlijk met een eierprikker (bekijk op Bol.com).

Waarom een gaatje prikken?

Ja, dat moest ik ook even opzoeken. Maar het zit dus als volgt:

In een ei zit een lucht zakje, en dit zakje zet uit tijdens het koken. Hierdoor kan je ei breken, of je eiwit kan indeuken. Daarnaast zorgt het gaatje in het ei er ook voor dat je ei makkelijker is om te pellen, dat is altijd handig natuurlijk. Maar dan moet je het ei wel eerst laten schrikken, want hierdoor kan het gaatje het water opzuigen waardoor het membraan losbreekt van de schaal.

Tips van andere airfryer fans

Op Facebook heb ik mijn ei avonturen gedeeld in een paar groepen. En ik kreeg daar best wat reacties op. Hieronder een paar tips van andere mensen:

  • 120 graden, 12 minuten is ook onze ideale stand.
  • 140° 10 minuten, 11 voor witte eitjes. Ei op kamertemperatuur. Afbak broodjes er tegelijk in een beide zijn prima te eten.
  • Ik doe mijn eieren er zo uit de koeling in, dan 120 graden 14 minuten want ik hou van hardgekookt. Geen gaatjes prikken.
  • Gaat super idd. Ik doe het als ik afbakbroodjes heb. Is dan samen tegelijkertijd klaar.

Wat kun je nog meer met eieren in de airfryer?

Gevulde-Tosti-Croque-met-ei-spek-uit-de-Airfryer

Ik heb nog een aantal leuke airfryer recepten met ei voor je verzameld. Laat je lekker inspireren!

Meer inspiratie & airfryer recepten

Met een airfryer kun je meer dan alleen snacks en frites bakken. Laat je daarom lekker inspireren met allerlei leuke, gezonde en snelle recepten. Bekijk al mijn airfryer recepten pagina's:

Tips voor airfryer friet en snacks

De meeste mensen gebruiken een airfryer vooral als vervanger voor de oude frituurpan. Dat betekent op z’n tijd een lekker patatje met een frikandel, kaassoufflé of kroket. Lees en bekijk hieronder mijn tips:

 

Scroll naar boven