Maak in jouw airfryer een super krokante en goudbruine kip cordon bleu klaar, zonder gebruik van boter of olie. Makkelijk, lekker en snel. Ik vind een airfryer echt ideaal om een eigen gemaakte of kant-en-klare kip cordon bleu in te bakken. Hoe lang en welke temperatuur? Je leest het hier.
Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook →
Sinds ik een airfryer gebruik bereid ik altijd mijn gepaneerde vlees in een airfryer en nooit meer in de koekenpan.
Airfryer instellen voor kip cordon bleu
Wat is de beste instelling of baktijd om een (ontdooide) krokante kip cordon bleu te maken? Het hangt af van je airfryer en het formaat van de kip cordon bleu. Ik behaal de krokantste en goudbruine resultaten met de volgende baktijd:
- Temperatuur: 180 graden
- Timer: 12 tot 15 minuten (tussentijds even omdraaien)
De baktijd verschilt per airfryer en per hoeveelheid. Begin met 12 minuten, bekijk dan je kip cordon bleu. Ziet deze nog wat bleek, dan stel je de airfryer in voor een paar extra minuutjes.
In een airfryer wordt een kip cordon bleu mooi goudbruin en super luchtig. Pas dan is de cordon bleu klaar, gaar en krokant.
Op mijn Facebook post reageerde Amalita dat ze mijn tips had geprobeerd. Hieronder het resultaat.
Tips voor de beste resultaten
- Zorg dat je kip cordon bleu ontdooid is.
- Je hoeft geen braadboter of olie toe te voegen.
- Verwarm je airfryer voor zodat deze al goed op temperatuur is.
- Keer je kip cordon bleu halverwege even om.
- Meerdere kip cordon bleu tegelijk airfryen? Zorg dat ze goed de ruimte hebben in het mandje en niet over elkaar liggen.
- Prik na de bereidingstijd een satéprikker in je kip cordon bleu. Als het puntje warm is (voelen tegen je lip), dan is je kip cordon bleu klaar.
- Heb je een bevroren kip cordon bleu en geen tijd om rustig te aten ontdooien? Stel dan je airfryer eerst in voor 10 minuten op 100 graden zodat de kip op temperatuur kan komen van binnen. Vervolgens verder afbakken op 180 graden.
Werkt ook voor kip schnitzels en ander gepaneerd vlees
Nee echt, alleen al voor het bereiden van gepaneerd vlees of vis zou ik al een airfryer kopen. Voorheen bakte ik deze producten altijd in de koekenpan in een laag boter of olie. Eigenlijk een heel gedoe met omkeren van het vlees en dan ook nog de randjes krokant krijgen.
In een airfryer gaat dat zoveel makkelijker. En bovendien heb je een gelijkmatige krokantheid en je gebruikt bovendien helemaal geen braadboter of olie. Dus het is nog een stuk gezonder ook. En een kip cordon bleu wordt ook heel mooi bol, door de hetelucht werveling in je airfryer.
Met de bovengenoemde baktijd kun je ook deze soorten gepaneerd (vegetarisch) vlees of vis bakken.
Baktijd werkt ook voor:
- Kipschnitzel
- Kipburger
- Kip krokant schnitzel
- Kip satéschnitzel
- Kip kaas schnitzel
- Kip schnitzel tomaat mozzerella
- Kabeljouwburger
- Gepaneerde schnitzel
- Vissticks
- Vegetarische schnitzel
- Krokante kipfiletburger
- Et cetera
Liever zelf een kip cordon bleu maken
Eet je liever geen bewerkt vlees of kant-en-klaar vlees uit de supermarkt? Je kunt natuurlijk ook bij je lokale poelier kijken wat ze daar voor lekkers in de vitrine hebben liggen. Of neem lekker de tijd en maak je eigen verse kip cordon bleu. Hier wat leuke recepten om je op weg te helpen:
- Videorecept: Kip Cordon Bleu / Eten met Ons
- Kip cordon bleu – basisrecept
- Cordon bleu maken we gewoon zelf
- Cordon bleu van kip
Video: Kip cordon bleu bakken in de airfryer
In deze video gaan we twee kip cordon bleu’s (AH) en aardappel kroketjes bereiden in een Philips Airfryer XXL.
Wist je dat?
Een cordon bleu wordt niet alleen maar gemaakt op basis van ham kaas en kip? Je hebt ook cordon bleu met rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees, gehakt of ook vegetarisch vlees. De naam schijnt afkomstig te zijn van École Le Cordon Bleu, een opleiding van een Franse kookopleiding. De korst wordt ‘le Cordon’ genoemd en de vulling van ham en kaas ‘le Bleu’. Lees meer op Wikipedia.
Eetsmakelijk!
Bekijk meer airfryer recepten. Laat je lekker inspireren!