Bloemkool roosteren in de airfryer (recept)

airfryer-bloemkool-roosteren-recept

Heb jij wel eens bloemkool geroosterd in je airfryer? Dat is echt veel lekkerder dan bloemkool koken. In dit eenvoudige recept leg ik je uit hoe het werkt.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Voor dit airfryer recept adviseer ik om een kleinere bloemkool te gebruiken, zodat je het mandje niet te vol doet.

Ingrediënten

Voor 2-3 personen:

  • 1 bloemkool
  • 1-2 kipfilets (makkelijkste is voorgebakken)
  • Olijfolie of arachideolie
  • Peper en zout
  • Kerriepoeder

airfryer-bloemkool-met-kip-op-bord

Bij mijn versie heb ik wat gesneden kipfilet gedaan. Ik heb een diepvries variant gebruikt die al voorgebakken was, dus lekker snel klaar en hoeft dan alleen opgewarmd te worden. Succes!

Recept en instructies

1. Was de bloemkool en snijd de deze in roosjes of plakjes.

2. Doe de bloemkool in een ruime schaal en voeg hier een eetlepel olie aan toe. Breng de bloemkool op smaak met peper, zout en kerriepoeder. Je hoeft de bloemkool niet voor te koken.

3. Als je rauwe kipfilet gebruikt, snijd deze dan in stukjes en voeg dit toe aan de bloemkool. Heb je voorgebakken kip (bijvoorbeeld uit de vriezer of van de poelier), dan voegen we dit later toe.

4. Doe je ingrediënten in de mand van de airfryer. Ik gebruik in mijn voorbeeld een Philips Airfryer XXL. Je hebt geen extra airfryer accessoire nodig. Doe je mand niet te vol want anders wordt je bloemkool meer gestoomd dan geroosterd.

philips-airfryer-xxl-met-bloemkool-in-de-mand

5. Stel je airfryer niet te warm in, kies voor zo’n 160 – 170 graden. Deze lagere temperatuur zorgt ervoor dat de bloemkool de tijd heeft om gaar te worden en dat de buitenkant mooi bruin geroosterd kan worden. Je kunt ook eerst beginnen op 180 graden en na een kwartier de temperatuur verlagen naar 160 graden. Zorg er in ieder geval voor dat je bloemkool niet verbrandt.

6. Kies voor de timer zo’n 20 – 25 minuten. De duur hangt af van de hoeveelheid dat je wilt airfryen en het type airfryer je gebruikt.

damp-condens-uit-airfryer-afzuigkap

Je zult tijdens het airfryen merken dat er best veel damp uit je airfryer zal komen. Een bloemkool bestaat voor ruim 92% uit water, dus dit gaat allemaal verdampen tijdens het roosteren. Ik zet daarom mijn airfryer bij dit gerecht naast of onder mijn afzuigkap zodat ik de damp kan afzuigen.

7. Bekijk na 10 minuten hoe de bloemkool eruit ziet en schud het gerecht even op. Voeg nu eventueel je voorgebakken kip toe (als je dus geen rauwe kip gebruikt hebt).

mandje-niet-te-vol-doen-met-bloemkool-roosteren-airfryer

8. Bekijk na 10 minuten hoe je gerechtje ervoor staat. De bloemkool moet nu al mooi goudbruin kleuren. Let op dat de bloemkool niet te donker wordt, want dan gaat deze verbranden en bitter worden. Zet in dit geval de temperatuur van je airfryer wat lager.

9. Als de kip ook goed gaar is, dan is je gerecht klaar om op te dienen. Eventueel is het lekker om er nog wat chilisaus of andere hete saus over de bloemkool te druppelen.

Je kunt eventueel ook nog stukjes aardappel toevoegen om er meer een complete maaltijd van te maken. Hieronder zie je dat ik wat kleine aardappeltjes in schil heb toegevoegd aan het gerecht.

geroosterde-bloemkool-uit-philips-airfryer-xxl

Eetsmakelijk!

Video: Bloemkool airfryen

Bekijk in deze video hoe ik een hele bloemkool rooster in de Ninja Foodi AF300EU airfryer. Ik gebruik een grote bloemkool en ik verdeel deze over de twee kookvakken van deze dubbele airfryer.

Bekijk meer airfryer recepten. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven