Philips Airfryer XXL of XL – Wat is het verschil?

verschil-philips-airfryer-xxl-vs-philips-airfryer-xl

Vergelijk de Philips Airfryer XXL met de XL

 Philips Airfryer XXLPhilips Airfryer XL
Philips-Avance-Airfryer-XXL-HD9652-thumbPhilips-Airfryer-XL-HD9247-thumb
Prijs€ 199,-€ 189,-
Inhoud3,5 liter3 liter
Laadvermogen1,4 kg friet1,2 kg friet
Aantal personen2-42-4
Vermogen2225 watt2100 watt
BedieningDigitaal + draaiknopDigitaal + tiptoets
Max temperatuur200 °C200 °C
Min temperatuur40 °C60 °C
Gewicht8 kg7 kg
Kabellengte100 cm80 cm
Afmetingen (l x b x h)322 x 433 x 316 mm315 x 423 x 302 mm
Introductiejaar20172013

Verschil tussen de Philips Airfryer XXL en Philips Airfryer XL

De Philips Airfryer XXL is het grote broertje van de oudere Philips Airfryer XL. Bekijk hieronder de grootste verschillen tussen deze twee Philips Airfryers:

philips-avance-airfryer-xxl-vs-philips-airfryer-xl
Links de Avance XXL en rechts de Avance XL

Wat is er nieuw aan de Airfryer XXL in vergelijking met de oudere Airfryer XL?

 • Stamt uit 2017 en de XL uit 2013
 • Heeft 15% grotere inhoud dan de Airfryer XL
 • Beiden zijn in een Avance en Viva uitvoering verkrijgbaar
 • Nieuwe Twin TurboStar-technologie waardoor voorverwarmen niet nodig is
 • Vet kan wegstromen door de dubbele bodem
 • 1 kilogram zwaarder dan de Airfryer XL
 • Iets groter qua afmeting dan de Airfryer XL
 • Bekijk de tijd en temperatuur tegelijk op het display (alleen bij Avance)
 • Gaasbodem van het frituurmandje is uitneembaar

Video: Verschil Airfryer XXL en Airfryer XL

Bak zes porties friet in 1 keer

kip-in-airfryer-xxlPhilips belooft dat je met de Airfryer XXL een hele kip of zes porties friet in een keer kunt bereiden. Met een laadvermogen van 1,4 kg is de Airfryer XXL met ruim 15% gestegen ten opzichte van de oude Philips Airfryer XL, deze heeft namelijk een inhoud van 1,2 kg.

Door het hogere laadvermogen is de Airfryer XXL iets groter geworden in omvang. Het scheelt niet heel veel in vergelijking met de Airfryer XL, zo blijkt uit onderstaande officiële informatie van Philips.

XXL vs XL: afmetingen vergelijken:

 • Philips Airfryer XL (l x b x h) – 315 x 423 x 302 mm (bron)
 • Philips Airfryer XXL (l x b x h) – 322 x 433 x 316 mm (bron)

De Philips Airfryer XXL is een stukje hoger geworden en neemt wat meer ruimte in op je aanrecht dan de Airfryer XL. De Airfryer XL heeft een oppervlakte van 1.332,45 cm² en de Airfryer XXL 1.395,26 cm². Dat is een stijging van 4,6%. Dit samen met het grotere laadvermogen van 1,4 kg maak de Philips Airfryer XXL is dus echt extra extra large!

Digitaal display met analoge knop

Als we de Philips Avance Airfryer XL en de Philips Avance Airfryer XXL verder met elkaar vergelijken valt een ding op. Namelijk het bedieningspaneel (dit geldt alleen voor het Avance model). Bij de oude XL heb je een digitaal display en tip-toetsen om de tijd en temperatuur mee in te stellen. Dat gaat op zich prima, maar je merkt toch dat de Airfryer niet altijd even goed reageert en dat het instellen van je airfryer hierdoor onnodig langer duurt.

Bij de nieuwe Airfryer XXL hebben ze dit probleempje opgelost door het toevoegen van een draaiende instelknop. Analoog en digitaal wordt dus bij de Philips Avance Airfryer XXL gecombineerd en ik juich dat alleen maar toe. Het display wordt minder snel vies door vette vingers en het instellen van de tijd en temperatuur zal veel gemakkelijker gaan omdat je nu met een analoge knop kunt werken in plaats van met gevoelloze tip toetsjes. Wat ook nieuw is is dat je op de Airfryer XXL de ingestelde tijd en temperatuur tegelijk kunt aflezen, bij de Airfryer XL zie je of de tijd of de temperatuur.

philips-airfryer-xxl-kip

Minder kans op een rokende airfryer

Mijn grootste ergernis aan een airfryer is dat het apparaat kan gaan roken tijdens het airfryer van vette producten. Denk bijvoorbeeld aan een hamburger, kippenpootjes of vettige snacks. Bij mijn Airfryer XL druppelt het vet dan in de pan en door de krachtige luchtcirculatie wordt het vet tegen het grillelement geblazen waardoor het vet verbrandt. Het resultaat is een hoop rook en stank in de keuken.

airfryer-xxl-dubbele-bodem

De nieuwe Philips Airfryer XXL heeft hier een oplossing voor gevonden. Namelijk een dubbele bodem in de pan, of zoals Philips het noemt: ‘vetverwijdering technologie’. Het vet kan door de dubbele laag wegstromen onder de ‘starfish’, dat is het stervormige element in de pan. Deze dubbele bodem sluit het vet dus op zodat het niet kan gaan rondspatten in de pan wat dus zorgt voor de rook. Bijkomend voordeel is dat je ook minder vet zult eten en dat de pan minder vies wordt.

Meer vermogen: 2225 watt vs 2100 watt

Ook het vermogen is toegenomen van de Airfryer XXL ten opzichte van de Airfryer XL. Namelijk van 2100 watt naar 2225 watt. Deze stijging (van zo’n 6%) heeft te maken met de grotere inhoud van de Philips Airfryer XXL en dat het niet meer noodzakelijk is om de heteluchtfriteuse voor te verwarmen. Het hogere vermogen betekent helaas niet dat je kortere baktijden kunt hanteren voor frietjes. Integendeel. De Airfryer XXL doet bijna 2x zo lang over de bereiding van friet dan een Airfryer XL, dat blijkt uit de test van de Consumentenbond.

Verschil tussen de XXL en XL volgens The Philips Chef

Martin Senders legt hieronder uit wat volgens hem de grootste verschillen zijn tussen de twee airfryers:

Ik krijg minimaal 100 vragen per week van mensen die vragen wat nu het verschil is tussen de XL en XXL variant van de Airfryer.  Allereerst iets wat beide modellen gemeen hebben, de Turbostar technologie. Dit is het stervormige patroon onderin de bak en is de originele en unieke Philips Airfryer technologie die de mand van onderen en boven verwarmt met warme lucht. Leuk weetje, deze technologie komt van oorsprong uit een straalmotor van een vliegtuig. Door deze technologie zijn wij in staat de krachtigste Airfryers te maken (tot wel 2250W bij de XXL variant). De warmte komt dus van twee zijdes en dat resulteert tot 60% homogenere bakresultaten. Je kunt dan ook de mand helemaal vol doen en het maximale uit je Airfryer halen.

Dan de verschillen! Dat zit onder andere in de wattage, de XL variant heeft 2100W en de XXL heeft 2250W. Daarnaast kan je in de XXL variant 1,4 kg verse friet bakken en in de XL variant 1,2 kg. Het grootste verschil zit hem in de vetreductie technologie van de XXL variant die de XL variant niet heeft. De XXL variant heeft een plaat onder in de bak waardoor het overtollige vet wordt opgeslagen onder de plaat. Door deze technologie in combinatie met het wattage van 2250W kan je vlees bakken in de Airfryer XXL dat razendsnel dicht schroeit en daardoor tot 40% meer vet onttrekt uit het vlees, terwijl het toch lekker mals blijft.

– Martin Senders, The Philips Chef

Bron: Airfryer Tips

6 reacties op “Philips Airfryer XXL of XL – Wat is het verschil?”

 1. Ik wil graag voor de airfryer HD9652/90/AC
  Een nieuwe inbak en twin Turbostar bodem kopen kan u mij helpen a.u.b.
  Met vriendelijke groet yvonne maijer

 2. Zou een Airfreyer xl Essential HD 9260/90 of de Essential Collection xl HD 9263/90 willen kopen, welke is de beste koop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top