Welke friet is het lekkerst in de airfryer?

beste-airfryer-friet-header

Lekkerste friet voor in de Airfryer

Welke friet is het lekkerst om te maken in de airfryer? Een veelgehoorde vraag en de meningen verschillen hierover. Mijn favorieten zijn verse frites (huismerk) uit de koeling, Aviko SuperCrunch, Beyerlander en LambWeston. Ik heb ook naar de mening van andere mensen gevraagd op Facebook. De resultaten vind je hieronder.

Snelle antwoord: Wil je lekkere goudgele, knapperige patat of friet uit de airfryer? Dan raad ik je verse frites (zoals deze bij AH) aan uit de koeling. Bereiding is 20-22 minuten op 180 graden.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Tip van Pim: Voor de krokantste frietjes is het belangrijk om de mand van je airfryer niet te vol te doen.

Aviko is het beste merk airfryer friet

Uit mijn eigen ervaring en uit mijn onderzoek op Facebook (289 respondenten) blijkt dat de volgende merken voor airfryer friet het meest populair zijn.

verse-frietjes-uit-de-airfryer

Merk friet (Top 5)

 1. Aviko – 76% van de stemmen
 2. Beyerlander – 12% van de stemmen
 3. Lamb Weston – 5% van de stemmen
 4. McCain – 4% van de stemmen
 5. Celavita – 3% van de stemmen

Huismerk friet (Top 5)

 1. Lidl huismerk – 42% van de stemmen
 2. AH huismerk – 22% van de stemmen
 3. Jumbo huismerk – 19% van de stemmen
 4. Aldi huismerk – 15% van de stemmen
 5. Plus huismerk – 3% van de stemmen
Bron: onderzoek door FrituurGezond.nl

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Aviko ‘Super Crunch’ friet

Aviko-Super-Crunch-Airfryer-Pommes-Frites

Aviko-Super-Crunch-Originals-Franse-Friet

Beyerlander friet

Beyerlander-traditional-snelle-airfryer-frites

Beyerlander-Dunne-airfryer-frites

Lamb Weston friet

Lamb-Weston-Ziggy-Fries-Natural

Lamb-Weston-Twister-Fries-Seasoned

CelaVita friet

CelaVita-Verse-Friet-robuust-gesneden

CelaVita-Verse-Friet-met-schil

Verse friet (huismerk)

AH-Verse-franse-friet

AH-Verse-friet-airfryer

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Mijn ervaring met goede airfryer friet

Ik ben het eens met de uitslag van mijn onderzoek. Zelf vind ik ook dat Aviko SuperCrunch friet goed werkt in de airfryer. Maar ook de friet van Beyerlander en Lamb Weston gebruik ik graag. Qua huismerk van de supermarkt gebruik ik het liefste verse (Franse) friet uit de koeling, deze bereid je op 20-22 minuten op 180 graden in jouw airfryer.

De “Aviko Friet van ’t huis opa’s oven friet” is trouwens een aanrader als je zoekt naar een wat gezondere friet om te gebruiken in je airfryer. Ook op advies van Lisa van de website Foodlies.nl.

lambweston-skin-on-fries-philips-airfryer

Ervaring van anderen

Ik heb op Facebook gevraagd en onderzocht welke friet mensen het lekkerste vinden in hun airfryer. Hieronder een greep uit een aantal tips en adviezen:

Advies voor baktijd en temperatuur:

 • Aviko ovenfriet – 13 min. op 200°C
 • Aviko SuperCrunch Franse frietjes – 10 min. op 180°C
 • Vers gesneden patat uit koelvak – 20 min. op 180°C
 • Verse boerenfriet van de Jumbo – 17-20 min. op 180°C
 • Diepvries ovenfriet van Jumbo – 19 min op 200°C
 • Verse friet van de Lidl – 12 min. op 180°C

Overige tips en ervaringen:

 • Lamb Weston vind ik het fijnst voor een snel frietje.
 • Verse frietjes van Jumbo uit het koelvak of Aviko kreukel frietjes.
 • Wij doen gewoon Aldi frieten in de airfryer en die gaan prima, niks geen ovenfrieten of iets dergelijks.
 • Ik gebruik Aviko frites voor de airfryer. Deze zijn echt goudkleurig en knapperig.
 • Ik gooi gewoon erin wat ik heb en als de patat niet bruin wordt, beetje olie toevoegen. Werkt prima.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook


Vraag en antwoord

Er zijn tal van vragen die ik krijg over het airfryen van lekkere en krokante frietjes (of patatjes). Hieronder neem ik veel gestelde vragen met je door.

Q: Hoe lang en op welke temperatuur friet airfryen?

Princess-Aerofryer-182055-roterende-knop-instellen-airfryer

Bekijk op de verpakking of er een bereidingswijze vermeld wordt voor het afbakken van de friet. Meestal staat er specifiek voor airfryers een baktijd en temperatuur aangegeven.

Op een zak friet van Aviko (Opa’s oven friet) staat bijvoorbeeld dat je de friet moet bakken in een voorverwarmde airfryer op 200 graden. Je bakt dan porties van 750 gram gedurende 10 minuten. Tijdentijds even omschudden. Deze bereiding is geschreven voor een airfryer XL.

Verpakking van Aviko zegt: “Elk apparaat is anders. Bereidingswijzes zijn dan ook richtlijnen.”

Er is geen standaard beste baktijd voor airfryer friet. Dit hangt helemaal af van het soort patat, het merk en de dikte van de stelen. Maar de bereidingswijze is ook verschillend per airfryer en hoeveelheid dat je wilt airfryen. Een grotere hoeveelheid friet moet langer in de airfryer dan een portie voor één persoon.

Ik kan je wel een standaard baktijd geven voor verse friet uit het koelschap. Deze kun je het beste bereiden op 20-22 minuten op 180 graden. Let erop dat je de frituurmand niet tot het maximale vult.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Q: Moet je eerst je airfryer voorverwarmen?

Ik doe dit zelf wel, maar het is niet persé nodig. Ik raad je aan om het bakadvies te volgen die je op de verpakking kunt lezen. Maar ga je een grote portie bereiden? Dan is het wat mij betreft verstandig om je airfryer eerst op 180 graden voor te verwarmen voor de beste en snelste resultaten.

Q: Moet je friet opschudden?

krokantje-frietjes-uit-tefal-ey4018

Ja, schud je friet tijdens de bereiding in je airfryer een aantal keren op. Hierdoor zorg je voor gelijkmatige garing van de stelen. Let op dat je de airfryermand niet te lang uit je airfryer haalt tijdens het opschudden, want hierdoor koelt je airfryer te veel af.

Q: Welke friet is geschikt voor de airfryer?

In principe kan alle friet in de airfryer. Wat ik wel merk is dat sommige gewone diepvries friet wat bleekjes kunnen blijven na het bakken. Voor mooie goudgele frietjes raad ik je dus aan om een zak friet aan te schaffen van bovenstaande merken.

Het is overigens niet nodig om speciale ‘airfryer friet’ te kopen. Je behaalt prima resultaten met oven friet en ook met sommige gewone friet die bedoeld is voor de frituurpan. Speciale airfryer friet is meestal best duur en ook nog eens bewerkt met een coating voor krokante resultaten.

Q: Wat werkt beter, dikke, normale of dunne friet

In feite kun je alle soorten friet bereiden in je airfryer.  De een houdt van dunne Franse frietjes, de ander van de normale patat die je ook bij de snackbar krijgt. En misschien vind jij wel de dikke Vlaamse frieten lekker. Of wat dacht je van authentieke friet met schil?

De beste resultaten behaal ik zelf met de verse friet uit het koelschap. En dan vooral de Franse friet of gewone friet.

Let overigens wel op met zoete aardappel friet, want dit is best lastig om te maken.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Q: Moet je olie gebruiken?

Nee, friet die je in een zak koopt is voorgebakken. Deze frietjes bevatten dus al een kleine hoeveelheid olie en worden hierdoor knapperig en goudbruin in je airfryer.

Ga je zelf verse frietjes maken? Dan is het verstandig om wel eetlepeltje olie te gebruiken voor de geleiding van de hetelucht, zo worden de frietjes mooi krokant. Daarnaast zorgt de olie ervoor dat zout blijft plakken.

Lees meer over het gebruik van olie in je airfryer.

Q: Is patat uit de airfryer lekker?

airfryer-friet-frites-patat-maken

Ik vind het heel erg lekker. Maar je leest ook wel eens reacties van mensen die patat uit een airfryer helemaal niks vinden. Eerlijk gezegd begrijp ik dat niet helemaal. Ik heb het idee dat ze een slecht bereide portie airfryer friet hebben gekregen.

De patat die ik maak in de airfryer is altijd mooi goudbruin, krokant en heel smaakvol. Natuurlijk is er een verschil in smaak als je deze vergelijkt met frietjes die je bij de snackbar of McDonald’s eet. Maar dat komt omdat er minder een ‘frituursmaak’ aan de patat zit.

Q: Is airfryer patat gezonder?

Voorverpakte patat is al een keer voorgebakken in olie. De enige winst die je behaald is dat je in de airfryer de frietjes verder afbakt met lucht in plaats van in frituurolie. Maar om het nou ‘gezond’ te noemen? Zie het eerder als ‘minder slecht’. Het hangt overigens ook af welk merk friet je koopt, want veel speciale airfryerfriet kan zelfs meer calorieën bevatten dan gewone friet die je in de frituurpan maakt.

Let overigens wel op met het bereiden van je friet in de airfryer. Zet je airfryer niet hoger dan 180 graden, want zo verklein je de kans op aangebrande frietjes. Dit wordt ook wel acrylamide genoemd. Ga je grote porties frietjes bereiden? Dan kun je wellicht zelfs beter je temperatuur wat verlagen en de baktijd verlengen, in plaats van de temperatuur hoger te zetten.

Lees meer over gezond eten uit de airfryer.

Q: Kun je patat en snacks tegelijk doen?

airfryer-frietjes-en-snacks-in-mandje

Ja, dat kan zeker. De meeste snacks moeten op dezelfde temperatuur als frietjes, namelijk 180 graden. Je moet alleen even timen hoe lang je frietjes in de airfryer moeten en hoe lang de snacks.

Het resultaat valt of staat wel met de inhoud en de kracht van je airfryer. Heb je een kleine airfryer? Dan is er vaak weinig ruimte over om naast de patat ook nog een frikandel of kroket in de airfryer te bereiden. Beter is het om een grote airfryer te gebruiken voor het tegelijk bereiden van frietjes en snacks.

De beste resultaten behaal je met een krachtige, ruime airfryer. En wanneer je de frituurmand niet te vol doet. Het is belangrijk dat de hetelucht goed langs je frietjes en snacks kan wervelen voor gelijkmatige garing.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Q: Hoeveel gram is een portie friet per persoon?

Per persoon is een portie ongeveer 200 – 250 gram. Dit is een half bordje met patat. Ben je ook benieuwd naar de hoeveelheid calorieën? Bekijk dan hier het overzicht.

Q: Wat is de beste airfryer voor friet?

Met elke airfryer kun je een portie krokante friet bereiden. Maar de beste resultaten behaal ik met de Philips Airfryer XXL. En dan vooral bij grotere hoeveelheden. In vergelijking met andere hetelucht friteuses is de Airfryer XXL veel sneller klaar en zijn de frietjes altijd mooi egaal krokant en gekleurd.


Video: Frietjes maken in de airfryer

Bekijk in onderstaande video hoe ik patat bereid in de Philips Airfryer XL:

Verse friet maken in de airfryer

Wil jij liever je eigen verse frietjes maken? Ik raad je dan aan om gebruik te maken van Bildstar aardappelen. Meer weten? Bekijk dan de volgende tips en recepten:

Eetsmakelijk!

Bekijk meer airfryer recepten. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven