Stinkt je airfryer? Zo voorkom je het!

Stinkende-airfryer-header

Zo verhelp je een vies ruikende airfryer

Een airfryer kan om verschillende redenen stinken. Het kan de welbekende fabriekslucht zijn bij de eerste keer airfryen. Maar na verloop van tijd kan je airfryer ook door het vele gebruik wat minder fris gaan ruiken. Wat doe je ertegen? Je leest het hier.

Snelle antwoord: In de meeste gevallen stinkt je airfryer doordat onderdelen niet goed schoon zijn. Een andere oorzaak kan zijn dat vet of suikers verbranden door een te hoog ingestelde temperatuur. Tot slot kunnen ingrediënten tegen het verwarmingselement aankomen en verbranden, wat een brandlucht veroorzaakt.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Tip van Pim: Voorkom een stinkende airfryer door je heteluchtfriteuse geregeld goed schoon te maken.

Waarom stinkt je airfryer?

Een airfryer is geen geurloos keukenapparaat. Net als bij elke pan om mee te koken, oven of magnetron zal ook een airfryer gaan ruiken naar het eten dat je bereidt. Door de luchtcirculatie in de airfryer wordt er constant geur via het uitlaatrooster naar buiten geblazen.

Je ruikt dus altijd bij het gebruik van je airfryer een baklucht. Ben je dus een moot zalm aan het airfryen? Dan ruikt het in je keuken naar vis. Ben je frietjes met snacks aan het airfryen? Ja, dan gaat je huis ook ruiken naar frituurlucht.

etensresten-vetresten-zorgen-voor-stinkende-airfryer

Maar wat nou als je airfryer echt stink, wat is er dan aan de hand? Laten we een paar veelgenoemde klachten doorlopen:

 •  Airfryer stinkt naar plastic : Is je airfryer net nieuw uit de doos? Dan kan bij de eerste paar keren van gebruik een wat chemische lucht ruikbaar zijn. Deze herkenbare plastic fabrieksgeur komt vaak voor bij nieuwe apparaten die verwarmd worden. Niet iets om je heel druk over te maken. Ik adviseer je om je nieuwe airfryer voor het eerste gebruik even goed schoon te maken. Vervolgens doe je een testrun op 180 graden voor een paar minuten, zonder dat je eten bereidt. Lees meer tips als je een airfryer voor het eerst gaat gebruiken.
 •  Airfryer stinkt naar vet : Deze geur ontstaat bij het airfryen van producten met een hoog vetgehalte, zoals een hamburger, speklap of shoarmavlees. Let op dat je deze producten op een gematigde temperatuur bereid. Ik kies zelf eerder voor 160 graden dan 180 graden bijvoorbeeld, zo verklein je ook de kans dat je airfryer gaat roken tijdens het airfryen.
 •  Airfryer stinkt naar vis : Bij het airfryen van zalm of witvis gaat je airfryer uiteraard naar vis ruiken. Maar een vislucht kan ook ontstaan door achtergebleven etensresten. Als de airfryer onderdelen niet goed schoongemaakt worden, dan kan er een vieze vislucht uit je airfryer komen. De lucht is al merkbaar zelfs als de airfryer uitstaat. Controleer goed de onderdelen, maar ook het grillelement en eventueel uitschuifmechanisme op achtergebleven voedselresten. Tot slot kun je ook het uitlaatrooster en de luchtinlaatroosters controleren en eventueel schoonmaken.
 •  Airfryer ruikt verbrand : Bij een brandlucht adviseer ik je om de airfryer direct uit te schakelen. Vaak gaat een verbrande geur ook gepaard met rook uit je airfryer. Oorzaken kunnen zijn dat vet of suikers aan het verbranden zijn. Maar ook lichte ingrediënten, zoals kruiden, tortilla’s of stukjes groenten, kunnen tussen het grillelement gezogen worden en vervolgens verbranden. Ook een te volle airfryermand kan een brandlucht veroorzaken, doordat de ingrediënten te dicht of direct tegen het element aankomen en dus zwart worden.
 •  Airfryer ruikt naar frituurpan : Meestal is de oorzaak hiervan ook achterstallig onderhoud. Een airfryer is niet hetzelfde als een frituurpan, je kan deze dus niet na gebruik direct opbergen. Het is belangrijk dat je na elk gebruik de onderdelen reinigt met wat water en afwasmiddel. Zo voorkom je dat na verloop van tijd je airfryer gaat stinken als je oude frituurpan.

vet-in-airfryer-hamburger-keukenrol

Hoe kun je jouw airfryer weer fris laten ruiken?

Allereerst is het belangrijk om je airfryer goed schoon te maken. Het beste is het om je heteluchtfriteuse na elk gebruik te reinigen. Heb je een aangekoekte airfryer? Dan raad ik je aan om groene zeep te gebruiken.

vies-grillelement-verwarmingselement-airfryer

Een airfryer hoeft absoluut niet brandschoon te zijn van binnen. Maar aangekoekte etensresten en vetresten zijn de grootste oorzaken van een vies ruikende heteluchtfriteuse. Controleer daarom de onderdelen en de binnenkant van de airfryer op vetresten of achtergebleven etensresten en maakt deze schoon.

Meer schoonmaak tips? Lees hier mijn advies voor het schoonmaken van je airfryer.

Maar wat nou als je airfryer vies blijft ruiken, zelfs na het schoonmaken? Hiervoor heb ik de volgende tips:

airfryer-insprayen-ontvetter-tegen-stank

Opfris tip #1: Ontvetter

 1. Stel je airfryer in op 180 graden en 10 minuten.
 2. Zorg dus dat je pan goed warm is.
 3. Doe in een sprayfles wat water, een milde ontvetter (kan bijvoorbeeld Dreft zijn) en eventueel wat groene zeep of natuurazijn.
 4. Spray je ontvetter in de pan. Doordat deze heet is zal je ontvetter gelijk gaan dampen.
 5. Zorg dat je rijkelijk de spray gebruikt zodat er een laagje water in de pan ligt en doe vervolgens de pan terug in je airfryer.
 6. Zet je airfryer opnieuw aan op 180 graden voor 10 minuten.
 7. Tijdens dit proces zal de ontvetter het vet doen losweken en een lekkere geur verspreiden.
 8. Laat je airfryer een beetje afkoelen en reinig de frituurmand en de pan met de handvaat.
 9. Reinig het grillelement met een vochtige microvezeldoek en maak vervolgens het onderdeel droog met een droge zachte doek.

Opfris tip #2: Citroensap

 1. Snijd een verse citroen in tweeën.
 2. Gebruik één helft van de citroen om het mandje en de binnenpan in te smeren met het citroensap.
 3. Laat het citroensap zijn werk doen voor een half uur.
 4. Spoel daarna de onderdelen af.

Opfris tip #3: Citroen airfryen

 1. Snijd een verse citroen in plakjes.
 2. Leg deze in het mandje.
 3. Zet je airfryer aan op 180 graden en 10-15 minuten.
 4. Door de damp zal aangekoekt vet van het grillelement wat loslaten
 5. De citroen geeft een lekkere geur.

airfryer-mandje-aangekoekt-vet-etensresten

Welke airfryer stinkt niet?

Een stinkende airfryer ontstaat naar mijn mening door onjuist gebruik van de friteuse of door het te weinig schoonmaken van de onderdelen.

Er is dus niet een airfryer te koop die nooit zal gaan ruiken. Airfryers met een geurfilter of een filter in de luchtuitlaat bestaan ook niet. Een filter zou namelijk het hele effect van een airfryer, namelijk het circuleren van hetelucht, doen verstoren.

Wat ik wel ervaar is dat krachtige airfryers met een hoog wattage eerder kunnen stinken. Dat komt omdat deze meer vatbaar zijn voor rook. De rook kan ontstaan door opspattend vet of doordat ingrediënten tegen het grillelement komen. Door het hogere wattage is de luchtcirculatie heviger, waardoor dit kan gebeuren.

Ben je toe aan een nieuwe airfryer?

Is je airfryer niet meer te redden en blijft deze stinken? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe. Heb je hiervoor wat advies nodig? Lees mijn advies over de beste airfryer.

Scroll naar boven