Rook uit je airfryer? Zo voorkom je het!

Rook-uit-airfryer-header

Zo verhelp je een rokende airfryer

Ineens begint je airfryer te roken en te walmen. Dat is natuurlijk schrikken en ook nog eens ontzettend vervelend. Want je huis ruikt naar rook, het stinkt en je gerecht kun je niet meer afmaken. Hoe komt het toch, die rook. En wat kun je er tegen doen? Laten we wat tips doornemen.

Snelle antwoord: Een blauw rokende airfryer ontstaat door vet dat opspat of verbrandt, suikers of marinades die verbranden of doordat voedsel tegen het verwarmingselement komt en verbrandt.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Tip van Pim: Rookt en walmt je airfryer? Zet deze dan uit en onderzoek de oorzaak van de rook. Komt het door teveel aan vet? Of zit er iets tussen het verwarmingselement?

Wat doen als je airfryer rookt?

Allereerst, niet schrikken en niet in paniek raken. Een rokende airfryer kan zomaar ontstaan, het belangrijkste is om rustig te blijven en je airfryer eerst uit te zetten. Blijft je airfryer roken? Plaats deze dan even onder je afzuigkap. Let op dat je fornuis niet aan staat, of nog heet is van een andere pan.

gemarineerde-kip-zwart-philips-airfryer-xxl
Oeps, gemarineerde kip wordt te donker. Dus een rokende airfryer.

Waarom rookt je airfryer?

 •  Ligt er veel vloeibaar vet op de bodem van de pan?  Dan is dit de oorzaak, want het vet spat op door de luchtcirculatie. De vetspettertjes komen vervolgens tegen het verwarmingselement waardoor deze verbranden. En hierdoor ontstaat de rook. Verwijder daarom het vet uit de pan met keukenpapier of giet het in een containertje. Je kunt nu verder met airfryen, maar reduceer de temperatuur met 20 tot 30 graden. Giet eventueel een laagje water op de bodem van de pan die nieuwe vetdruppeltjes zal opvangen. Het kan zijn dat je airfryer opnieuw gaat roken, bijvoorbeeld omdat je te vet vlees aan het bakken bent of teveel olijfolie hebt gebruikt. Als dit gebeurt dan adviseer ik je om de maaltijd in de oven of andere pan verder te bereiden. Het is dan helaas niet anders.
 •  Is je gerecht donker gekleurd?  Dan is dit de oorzaak, want waarschijnlijk is je maaltijd aan het verbranden. Dit komt door een te hoge temperatuur of doordat het gerecht al te lang in de airfryer zit. Het rendement in een airfryer is een stuk hoger dan dat van een hetelucht oven. Daarom is het belangrijk om ovenrecepten niet 1-op-1 over te nemen qua bereidingsadvies. Ik raad aan om minimaal 20 graden van de aangegeven temperatuur af te halen en de aangegeven baktijd te verkorten tot 2/3 van de baktijd of zelfs te halveren. Let ook op met tere groenten, zoals broccoli of bladgroenten, dat je de airfryer niet te heet instelt.
 •  Heb je marinade gebruikt?  Dan is dit de oorzaak. Want in marinades zitten vaak veel suikers. En deze suikers gaan karamelliseren in de airfryer. En als dit proces te lang duurt dan gaan de suikers verbranden en veroorzaken dan rook. In dit geval adviseer ik je om het gerecht af te maken in een andere pan of in de oven, want dit blijft namelijk rook veroorzaken.
 •  Zit er wat tussen het verwarmingselement?  Dan is dit de oorzaak. Want door de luchtcirculatie kunnen er ingrediënten of voedselresten tussen het verwarmingselement blijven steken en vervolgens verbranden. Meestal gebeurt dit doordat je lichte ingrediënten hebt gebruikt, zoals kruiden, paneerkruimels of bladgroenten. Maar ook een boterham kan in de rondte gaan vliegen tijdens het airfryen en blijven haken aan het element. Een ander voorbeeld is wanneer je chips wilt maken van dunne plakjes aardappel, groenten of fruit. Deze plakjes zijn zo dun en licht, die komen vrijwel zeker tegen het element aan. Je kan opvliegende ingrediënten voorkomen door een spatdekseltje te gebruiken.
 •  Heb je bakpapier of aluminium folie gebruikt  Dan is dit de oorzaak. Want net als bij lichte ingrediënten kan ook aluminium folie of bakpapier tussen het verwarmingselement komen van je airfryer. Vooral bij bakpapier kan dit brandgevaarlijk zijn. Ik raad daarom af om gebruik te maken van een los vel folie of bakpapier. Je kan dit alleen gebruiken wanneer je er zeker van bent dat het materiaal op de bodem van de pan of het mandje blijft liggen, bijvoorbeeld omdat kippenpoten op liggen die voldoende gewicht hebben.
 •  Zit de pan te vol?  Dan is dit de oorzaak. Als je bijvoorbeeld gevulde paprika’s maakt, dan kan het gebeuren dat het dekseltje net te hoog is en zo direct tegen het hete verwarmingselement aankomt tijdens het airfryen. Het dekseltje gaat verbranden en er ontstaat rook. Een ander voorbeeld is wanneer je een hele kip gaat airfryer. De kip kan dan net een te hoge rug hebben, waardoor de rug tegen het element aan komt en dus ook verbrand. Let er dus op dat je het mandje van de airfryer niet tot over de rand vult, er is meestal aan de binnenzijde van het frituurmandje een streepje zichtbaar dat de maximale laadhoogte aangeeft.
 •  Heb je jouw airfryer al een tijdje niet schoongemaakt?  Dan is dit de oorzaak. Een vieze en verwaarloosde hetelucht friteuse gaat op den duur stinken en roken. Aangekoekt vet, etensresten en andere viezigheid zal op den duur gaan verbranden in je airfryer wat rook gaat veroorzaken. Mijn advies is, maak je airfryer na elk gebruik goed schoon. Lees mijn tips voor het schoonmaken van je airfryer.

Welke producten zijn vaak boosdoeners?

Witte, blauwe of grijze rook uit je airfryer ontstaat in de meeste gevallen door het gerecht dat je bereidt in je airfryer. Het gaat dan vaak om etenswaar met een hoog vetgehalte of gemarineerde gerechten die veel suikers bevatten.

airfryer-mandje-aangekoekt-vet-etensresten

Veroorzakers van rook kunnen zijn:

 1. Hamburgers
 2. Speklappen
 3. Shoarma
 4. Worstjes
 5. Vettige diepvriessnacks
 6. Dikke zalmmoot
 7. Gemarineerde kip
 8. Te veel aan (olijf)olie

Geen rook maar damp?

Het kan zijn dat er geen rook maar damp uit de luchtuitlaat van je airfryer komt. Als je groenten met een hoog vochtgehalte gaat airfryen, dan gaat je airfryer dampen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je bloemkool gaat roosteren. Veel groenten bestaan voor het grootste gedeelte uit water en dit vocht verdampt door het airfryen.

mandje-niet-te-vol-doen-met-bloemkool-roosteren-airfryer

Bij grote hoeveelheden groenten, zoals een hele bloemkool, kan er heel veel damp vrijkomen. Daarom adviseer ik je in deze gevallen je airfryer onder je afzuigkap te plaatsen. Let er op dat je fornuis of inductiekookplaat niet aanstaat of heeft aangestaan en dus nog warm is. Voor de zekerheid plaats je onder je airfryer even een houten snijplank.

Hoe voorkom je een rokende airfryer?

Nnog even de tips kort voor jou op een rij:

 • Maak je airfryer na elk gebruik schoon.
 • Stel je airfryer niet te heet in en probeer onder de 180 graden te blijven.
 • Let op met marinades, sauzen en olie.
 • Let op met vettige producten.
 • Giet een klein beetje water onderin de pan, dit vangt overtollig vet op.
 • Gebruik bij vettige producten of lichte ingrediënten een spatdekseltje.
tosti-maken-in-airfryer
Plaats een grillrekje over een boterham of tosti tegen het rondwapperen

Ben je toe aan een nieuwe airfryer?

Is je airfryer niet meer te redden en blijft deze roken en stinken? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe. Heb je hiervoor wat advies nodig? Lees mijn advies over de beste airfryer.

Scroll naar boven