Spruitjes uit de Airfryer (Video + Recept)

airfryer-spruitjes-header

Spruitjes maken in je Airfryer? Zo doe je dat? En het is echt veel lekkerder dan spruitjes koken. In dit eenvoudige recept leg ik je uit hoe je de lekkerste spruitjes maakt uit de airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Dit recept is geschikt voor 2 tot 3 personen en ik adviseer om een grillplaat te gebruiken.

Ingrediënten

Voor 2-3 personen:

 • Zak spruitjes
 • Zakje gekruide kleine aardappel blokjes (Italiaans)
 • Klein bakje champignons
 • 3 sjalotten
 • 2 teentjes knoflook
 • Bakje met spekjes of bacon reepjes
 • Balsamico azijn
 • Schenkstroop (geheime ingrediënt)
 • Theelepel thijm
 • Theelepel oregano
 • Peper
 • Olijfolie

spruitjes-uit-airfryer-recept

Bij mijn recept heb ik bacon reepjes gedaan, maar je kunt natuurlijk ook spekblokjes gebruiken. Wil je het vegetarisch houden? Laat dan de spekjes eruit. Ik raad dan wel aan om een snufje zout toe te voegen. Op naar het recept, succes!

Recept en instructies

1. Ik gebruik de Philips Airfryer XXL met het grillplaat accessoire. Ik raad dit accessoire wel aan omdat je dit voorkomt dat je gerecht te droog wordt. Heb je dit accessoire niet, of is het niet beschikbaar voor jouw airfryer? Geen zorgen, verlaag dan de temperatuur van dit gerecht naar 160-170 graden en schep je gerecht geregelmatig door zodat het niet uitdroogd.

2. Eerst gaan we de aardappeltjes bakken op 180 graden voor 10 minuten. Ik heb 3 kwart zakje van de aardappeltjes gedaan. Als je dit voor 3 personen maakt zou ik het volledige zakje doen.

3. In de tussentijd maken we de zak met spruitjes schoon. Snijd het kontje eraf en snijd het spruitje in tweeën. Leg de spruitjes in een ruime kom.

Optioneel:Je kunt de spruitjes even kort koken. Ik ben erachter gekomen dat ik dit zelf wel wat lekkerder vind. Zeker bij grotere spruitjes zullen ze door het koken wat zachter en milder worden van smaak.

4. Schud de aardappeltjes nog eens door elkaar.

5. Snijd de champignons en de sjalotten in grove stukken. En snijdt de knoflook fijn. Doe alles bij de spruitjes in de kom.

6. Voeg aan de kom de kruiden toe, een scheutje olie en een flinke scheut balsamico azijn. Schep alles goed door.

7. Haal de aardappeltjes uit de airfryer en bewaar deze even in een schaaltje. Doe de groentemix in de airfryer op 180 graden voor 10 minuten. Na tien minuten even je groenten opschudden.

8. Let goed op of je spruitjes niet verbranden. Als dit wel het geval is, dan raad ik je aan om de temperatuur te verlagen naar 170 graden.

9. Vervolgens doe je de groenten nogmaals 5 minuten op 180 graden.

10. Doe in de kom een mengsel van balsamico azijn en schenkstroop. Het zure met het zoete gaat perfect samen met de zoute spekjes of bacon.

gebruik-een-grote-kom

11. Na de 5 minuten bereiding doe je de groenen in de kom met je mengseltje en dit schep je door elkaar.

12. Doe de aardappeltjes terug in de airfryer om deze op te warmen. Stel je airfryer in op 6 minuten en 180 graden.

13. Na 3 minuten verlaag je de temperatuur naar 160 graden en voeg je de groenten opnieuw toe. Schep dit met de aardappeltjes door elkaar heen.

14. Je gerecht is na deze 3 minuten klaar om op te dienen op het bord.

Voeg eventueel nog een beetje olijfolie of extra dressing toe als je gerecht deze extra touch kan gebruiken.

spruitjes-uit-airfryer-recept

Variatietip

Je kunt dit recept ook op Oosterse wijze maken. Vervang dan de balsamico azijn en de stroop met wat ketjap, woksaus of andere Oosterse saus. Vervang de spekblokjes voor stukjes kip en voeg eventueel nog wat oosterse groenten toe. Let wel op dat je geen extra zout toevoegt, aangezien ketjap al zout is.

spruitjes-uit-airfryer-oosterse-wijze
Oosterse spruitjes zijn ook erg lekker!

Eetsmakelijk!

Bekijk meer airfryer recepten. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven