- Review van de Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018
- Video: Unboxing en review van de Tefal FW2018 airfryer
- Design van de airfryer
- De pan en het frituurmandje
- Bediening en gebruiksgemak
- Grillen met de Tefal FW2018
- Airfryen met de Tefal FW2018
- Stomen met de Tefal FW2018
- Curry met gestoomde groenten en kabeljauw
- Schoonmaken van de airfryer
Review van de Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018
Ik heb de Tefal FW2018 mogen testen en reviewen, Tefal heeft mij namelijk een model opgestuurd om onafhankelijk uit te proberen. De Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018 is een ruime 3-in-1 airfryer met een grillfunctie, stoomfunctie en hete lucht functie. Vooral de stoomfunctie is wat deze airfryer extra bijzonder maakt wat mij betreft. Is deze 3-in-1 airfryer iets voor jou? In deze review lees je mijn ervaring met de grote Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018.
Belangrijkste specificaties (bron)
- Laadvermogen: 1,2 kg (max. 1,6 kg)
- Vermogen: 1700 watt
- Maximale temperatuur: 80 – 200 °C
- Gewicht: 7,9 kg
- Snoerlengte: 1,2 meter
- Type: FW2018
- Introductie: 2022
Bekijk de Prijs:
Bekijk Prijs | |
Bekijk Prijs | |
Bekijk Prijs | |
Bekijk Prijs |
Voor- en nadelen van de Tefal FW2018
Voordelen
- Naast een airfryer is dit ook een grill en stoomkoker
- De pan en onderdelen zijn makkelijk om schoon te maken
- De airfryer heeft een volledig geautomatiseerd reinigingsprogramma
- De bediening werkt snel en toetsen reageren goed
- Mooi helder display met voldoende keuzeprogramma’s
- Zeer ruime pan waar je veel in kunt bereiden
- Stille airfryer in gebruik
- Lange kabel van 120 cm
Nadelen
- Groot formaat airfryer die veel ruimte inneemt
- Wordt vrij warm aan de buitenkant tijdens gebruik op hoge temperatuur
- De airfryer start standaard op de grillstand
- De airfryerstand start standaard op 30 minuten
- De pan beschikt niet over een los uitneembaar mandje
- Door het grote formaat en vrij lage vermogen is de airfryer niet heel snel
- Komt bij gebruik vrijwel altijd stoom of damp uit de uitlaat
Opmerking
De volledige naam van deze 3-in-1 airfryer is Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018. In de rest van deze review hanteer ik een kortere naam: Tefal FW2018.
Wat zit er standaard in de doos?
De Tefal FW2018 wordt geleverd met een puntige handleiding die vooral met icoontjes uitleg geeft over het gebruik. Daarnaast krijg je een korte handleiding met wat receptideeën en een QR-code naar het receptenboek die je kunt downloaden.
Naast de boekjes krijg je ook een extra accessoire, namelijk de grillplaat. Hiermee kun je de Tefal omtoveren tot een grillpan.
Bekijk hier alvast het receptenboek en download hier de handleiding.
Video: Unboxing en review van de Tefal FW2018 airfryer
In deze video bekijken we de Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018 Airfryer. Eerst unboxen we de Tefal airfryer en daarna testen we een aantal functies.
Design van de airfryer
De Tefal FW2018 is een letterlijk een XXL airfryer, want het is serieus een groot apparaat. Ondanks zijn formaat is het een mooie airfryer om te zien. Uiteraard glanzend zwart, maar toch is deze rechthoekige airfryer weer anders dan de rest.
Bovenop deze Tefal airfryer bevindt zich een waterreservoir met een inhoud van 1,1 liter, bedoeld voor de stoomfunctie. Dit is een doorzichtig reservoir die uitneembaar is om te vullen met water. Zo’n reservoir is absoluut niet standaard voor een airfryer, dus dat maakt deze hetelucht friteuse extra interessant. Zeker als je op zoek bent naar een alternatief voor een stoomoven.
Aan de voorkant treffen we een helder display aan die met blauwe cijfers en icoontjes de verschillende functies aangeeft. Verder vinden we een zilverkleurig handvat om de pan uit te nemen.
Achterop bevindt zich het uitlaatrooster met een transparant bakje eronder. Ik ben er zelf nog niet helemaal zeker van of dit onderdeeltje moet blijven zitten. Maar volgens mij dient dit bakje om overtollig vocht of eventuele kruimeltjes op te vangen dat mogelijk uit de uitlaat naar buiten wordt geblazen.
Let op bij het optillen van de airfryer dat je niet dit doorzichtige bakje vastpakt. Want dit bakje haal je vrij snel los. Beter is het om de airfryer op te pakken vanaf de onderkant. En dat kan heel makkelijk, omdat de Tefal FW2018 op vier hoge pootjes staat met antislip. Hij staat dus lekker stevig op je aanrecht.
Verder vinden we natuurlijk nog de kabel aan de achterkant. Deze is ruim 120 cm lang, wat echt een groot voordeel is. De meeste airfryers hebben namelijk een kortere kabel. Om de kabel te beschermen bevindt zich een kunststof uitstulpsel, maar deze maakt het wel weer last om je de airfryer op een plank in de kast op te bergen na gebruik. Ik heb de airfryer dan ook dwars staan in mijn trapkast.
Tot slot bevindt zich onder de uitneembare pan nog een klein bakje. Dit bakje vangt overtollig vocht op zodat dit niet op je aanrecht loopt. Vooral bij het gebruik van de stoomfunctie komt er natuurlijk veel stoom vrij. Vergeet dus niet om het bakje regelmatig even te checken en schoon te maken.
De pan en het frituurmandje
De Tefal FW2018 heeft een pan en frituurmand in één. Dat betekent dat je dus geen uitneembaar mandje hebt die je vast kunt klikken in de airfryer.
Bij deze 3-in-1 airfryer heb je dus een 2-in-1 pan. Op de bodem van de pan ligt een bakrooster dat gebruikt kan worden om frietjes op te airfryen, of om groenten op te stomen. Dit rooster kun je eenvoudig uitnemen om te verwisselen met de grillplaat die standaard meegeleverd wordt bij deze airfryer.
De pan heeft een zeer ruime inhoud. Dat betekent echter niet dat je deze tot de rand kunt volstoppen. Maar het betekent wel dat je gerecht goed de ruimte heeft. Je zou dus met gemak een hele kip in de pan kunnen stoppen. Of denk bijvoorbeeld aan grote gevulde paprika’s. Je hoeft niet snel bang te zijn dat je gerecht tegen het verwarmelement aankomt van de airfryer.
Wat mij is opgevallen is dat de pan zelf heel makkelijk is om schoon te maken. De pan heeft is helemaal glad van binnen, dus dat maakt prettig schoon. Ook het roostertje en de grillplaat zijn eenvoudig om te reinigen. Omdat je geen losse frituurmand hebt, merk je dus echt dat je de onderdelen sneller en makkelijker schoonmaakt in vergelijking met andere type airfryers.
Een nadeel van dit systeem is wel dat je de pan niet kunt kiepen om bijvoorbeeld frietjes of gebakken aardappeltjes op te dienen. De kans bestaat namelijk dat het bakrooster of de grillplaat uit de pan kan vallen. Tefal heeft de accessoires wel voorzien van rubberen dopjes, waarmee het onderdeel echt stroef in de pan geklemd wordt. Maar toch is het advies om je gerecht met een (niet scherpe) lepel op te dienen uit de pan.
Ook bij het gebruik van de stoomfunctie en bij de grillfunctie is mijn advies om je gerecht uit de pan te scheppen. Want na het stomen ligt er een een laag water op de bodem van de pan, wat logisch is. En na het grillen ligt er vaak wat vet op de bodem. En dat wil je natuurlijk niet op je bord krijgen.
Ik vind de pan wel een aanzienlijke verbetering in vergelijking met zijn oudere broer de Tefal EY4018, want deze airfryer heeft een pan die rondom geopend is met een soort vinnen. De Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018 heeft een dichte pan, zodat vocht in de pan blijft en er niet uitlekt.
Bediening en gebruiksgemak
De Tefal FW2018 heeft aan de voorkant een digitaal bedieningspaneel. De tiptoetsen werken lekker vlot dus dat is prettig bij het instellen van de timer of temperatuur. In het midden wordt de temperatuur en de timer om en om getoond op het digitale display. Rondom het display zijn allerlei iconen te zien, zoals de stand voor stomen, grillen en natuurlijk airfryen. Duidelijk is wel dat Tefal deze airfryer meer positioneert als stomer en grill, omdat de hete lucht stand als derde optie getoond wordt.
Er zijn verder zeven kookprogramma’s te vinden voor onder andere kip, friet en vis. Deze programma’s geven elk een advies voor de temperatuur en de baktijd.
- Friet
- Nuggets
- Kip
- Groenten
- Dessert
- Geroosterd vlees
- Vis
De programma’s voor geroosterd vlees en vis zijn ‘smart programma’s. Want deze standen combineren de stoomfunctie met de hetelucht functie. Dit betekent dat je vlees of vis mals gestoomd wordt en een krokant laagje krijgt door de hete lucht.
Als je een programma kiest en de airfryer start dan kun je de timer of temperatuur niet direct meer aanpassen. Je moet eerst de airfryer op pauze zetten voordat je een wijziging kunt aanbrengen in de baktijd of de hoogte van de temperatuur.
Tot slot zijn er twee iconen te vinden met een druppeltje. De bovenste geeft aan als het reservoir voor de stoomfunctie gevuld dient te worden. En de onderste is het reinigingsprogramma voor het watercircuit en ontkalken.
Eerst dacht ik dat deze airfryer zichzelf kon reinigen, maar helaas is het dus alleen om het watersysteem voor de stoomfunctie te cleanen. Het reinigingsprogramma duurt ongeveer een half uur. Daarnaast geeft Tefal ook aan dat na 10 uur gebruik het reservoir ook schoongemaakt moet worden met wat water en azijn. In de handleiding vind je verder uitleg hierover.
Grillen met de Tefal FW2018
Als je de Tefal FW2018 aanzet dan start het menu direct met het grillprogramma. Deze heeft een standaard instelling van 200 graden en 15 minuten. Dit is ook direct het voorverwarm programma, want je dient de grillplaat 15 minuten voor te verwarmen op 200 graden voordat je bijvoorbeeld een stuk vlees gaat grillen. De grill moet dus vooraf goed heet zijn.
Voor het grillen gebruik je dus de meegeleverde grillrooster. De grill is gemaakt van gegoten aluminium en is van uitstekende kwaliteit. Het valt direct op als je het rooster oppakt dat deze vrij zwaar en dus degelijk aanvoelt.
Het grillrooster plaats je op de bodem van de pan in plaats van het bakrooster. Net zoals het bakrooster is het grillrooster voorzien van rubberen pootjes waardoor het accessoire stevig op de bodem van de pan ligt. Maar alsnog is het niet de bedoeling om de pan te kiepen als je een gerecht wilt opdienen.
Het rooster heeft vrij brede openingen tussen de grillstrepen en aan de zijkanten zitten twee halfronde inkepingen. Deze grote openingen zorgen ervoor dat eventueel vet van je vlees makkelijk kan wegdruipen en het zorgt voor mooie grillstrepen. Maar als je bijvoorbeeld een groentemix gaat grillen dan zal je merken dat kleinere groentes door het rooster heen vallen of tussen het rooster blijven hangen.
Denk bijvoorbeeld aan sperzieboontjes, krieltjes, groene asperges, stukjes paprika of kleine champignons. Het grillrooster is dan ook meer geschikt voor het grillen van grotere stukken vlees, vis of kip. Maar ook garnalen of grote stukken groenten, zoals hele paprika’s of een courgette kunnen natuurlijk wel prima.
Wat mij verder is opgevallen is dat de timer van het grillprogramma opnieuw begint met aftellen als je de pan van de airfryer hebt geopend. Dit doet de airfryer volgens mij omdat je de grill eerst moet voorverwarmen op 15 minuten. Pas dan kun je de baktijd instellen die je wilt hanteren. Als je de grill dus niet voorverwarmd, dan zal de timer elke keer terug naar 15 minuten springen als je de pan het geopend. Ik vind het zelf een minpuntje.
Airfryen met de Tefal FW2018
De volgende stand is de airfryer stand. De stand die je waarschijnlijk het vaakste zult gebruiken. Standaard staat de airfryer ingesteld op 200 graden en 30 minuten. Zelf vind ik het prettig als je een airfryer manueel kunt instellen vanaf 0 stand, zeker als het gaat om de timer. Je zult dus telkens de 30 minuten omlaag moeten bijstellen als je een lagere baktijd wenst in te stellen.
Voor het airfryen gebruik je het bakrooster. En je kunt veel verschillende dingen bereiden in deze airfryer. Natuurlijk kun je diepvries frietjes en snacks bereiden. Maar met de airfryer stand kun je ook een kip bereiden, een pizza, een cake of muffins. Eigenlijk alles wat je van een airfryer mag verwachten kun je hierin bereiden. En dankzij de ruime pan kun je er ook lekker veel in kwijt.
Maar omdat de airfryer een vrij laag vermogen heeft van 1700 watt en een ruime pan zul je wel merken dat grote hoeveelheden langer duren om te bereiden. Een grote hoeveelheid friet van 1,2 kilogram (ongeveer een zak vol diepvriesfriet), duurt ruim een half uur op 200 graden.
Wat mij opvalt is dat tijdens het airfryen er behoorlijk wat condens uit de luchtuitlaat komt in de vorm van stoom. Dit is meer in vergelijking met andere grote airfryers. Maar ik zie dit niet echt als een nadeel, want de functie van airfryen is namelijk juist om vocht te onttrekken uit je product zodat dit knapperig wordt. En dat gebeurt dan ook goed in de Tefal airfryer, want frietjes worden mooi gelijkmatig bruin en krokant. Zeker als je de pan niet te vol doet.
Naast de standaard airfryer modus kun je ook de voorkeuze programma’s gebruiken om te airfryen. Zo is er een stand voor friet/snacks, drumsticks, nuggets en desserts. Deze standen geven elk een voorgeprogrammeerde temperatuur en baktijd aan. Je kunt naar wens de timer en temperatuur natuurlijk aanpassen.
Ik heb onder andere frietjes, krieltjes en kip in de Tefal FW2018 gemaakt en dit kwam er allemaal prima uit. In het receptenboek van Tefal kun je overigens meer tips vinden voor bepaalde gerechten. Zo leer je het gebruik van deze airfryer beter kennen, want soms is de handleiding zelf wat summier om alles goed te begrijpen.
Verse frietjes bakken
Je kunt maximaal 1,2 kilogram verse frietjes bereiden. Het advies is om stelen te snijden van 8 mm dik en deze te laten weken in water voor een half uurtje. Vervolgens afgieten en droogdeppen. Voeg een lepeltje olie toe en meng dit door elkaar. Vul de mand tot het maximale streepje. Ik adviseer om daar echt onder te blijven voor mooie egaal gebakken frietjes. Kies vervolgens het programma voor frietjes en bakken maar. Halverwege de baktijd de friet opschudden en je patatjes zijn klaar.
Tefal adviseert overigens om ook diepvriesfrietjes eerst droog te deppen voordat je deze gaat airfryen. Probeer dus zo min mogelijk vochtige aardappel te airfryen voor de krokantste resultaten.
Stomen met de Tefal FW2018
En dan het de steam-functie, daar waar het eigenlijk om draait bij de Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018. Ik heb zelf geen stoomoven en ik heb ook nooit een andere airfryer geprobeerd met stoomfunctie, maar ik ben positief verrast door de stoomfunctie.
Het klinkt misschien gek, maar het stomen met deze airfryer is heel relaxed. Want het stomen maakt haast geen geluid.
Hoe werkt het stomen? Je vult het reservoir met water, Tefal adviseert om gezuiverd water te gebruiken vanwege de kalkaanslag die na langdurig gebruik gaat ontstaan in de leidingen. Ik heb gewoon kraanwater gebruikt als ik eerlijk ben. Het reservoir bevindt zich bovenop de airfryer en je kunt deze er eenvoudig vanaf halen.
In de het reservoir gaat 1,1 liter en het vullen gaat heel makkelijk door een dopje los te draaien. Het reservoir lijkt een beetje op een doorzichtige broodtrommel. Je kunt dus goed in de gaten houden hoe vol het reservoir is. Alhoewel de Tefal FW2018 ook zelf aangeeft als het reservoir bijgevuld dient te worden. Maar je kunt met gemak een hele pan groenten stomen op een gevuld reservoir.
Curry met gestoomde groenten en kabeljauw
En dat is wat ik getest heb. Ik heb namelijk een groentecurry gemaakt met kabeljauw en dit is heel goed gelukt. Ik heb een mengsel gemaakt van broccoli, zoete aardappel, champignons en winterpeen. Ik heb alles in grove stukken gesneden en in de pan gestopt. Je kiest voor stomen en verder hoef je er niks aan te doen. Het geluid van het stomen is echt een soort van rustgevend. Let er wel op dat er vrij veel damp uit de luchtuitlaat komt, ik plaats dan ook de airfryer altijd naast mijn afzuigkap.
Na zo’n 15 minuten heb ik twee diepgevroren kabeljauw filets bovenop de groenten gelegd. Witvis kun je ook perfect stomen, dus ik wilde dat gelijk proberen natuurlijk.
Na zo’n 30 minuten is de groenten gestoomd en de vis super mooi gegaard. Door het stomen behouden de groenten zijn kleur en het wordt dus niet bruin of grauw zoals bij het koken in water. De broccoli is dus nog frisgroen en de zoete aardappel mooi oranje van kleur.
De groenten kun je nu het beste even uit de pan scheppen en in een schaal doen. Want op de bodem van de pan ligt een laag water van het stomen. En ook in het kleine compartiment dat onderin de airfryer is bevestigd ligt vaak een klein beetje condensvocht. Dit kleine laatje dien je dus ook regelmatig te checken en te legen.
Je kunt de groenten al gelijk eten, maar ik heb er dus een Thaise curry van gemaakt. Ik leg kort uit hoe ik dat heb gedaan. Met een universeel bakblik heb ik in de Tefal FW2018 wat ui en knoflook aangefruit in olijfolie. Vervolgens heb ik er kokosmelk en currypaste aan toegevoegd.
Tot slot heb de groenten erbij gedaan en met de kabeljauw. De kabeljauw heb ik in stukjes gesneden en door de groenten gemengd. Dit heb ik op de hetelucht stand verwarmd op 180 graden voor ongeveer 10-15 minuten. Tussentijds heb ik het een paar keer opgeschept. Na deze bereidingstijd heb je heerlijke curry met gestoomde groenten en kabeljauw, ruim genoeg voor drie personen. Het was echt heel lekker.
De stoomfunctie vind ik echt de meeste waarde toevoegen aan deze airfryer. Het werkt goed en je kunt grote hoeveelheden tegelijk stomen. Eigenlijk meer dan dat je zou kunnen airfryen.
Je kunt ook stoom met hete lucht combineren met twee keuzeprogramma’s. Namelijk het programma voor zalm en het programma voor geroosterd vlees. Je combineert dan de stoomfunctie in combinatie met de airfryer functie. Dat betekent dus dat je vlees of vis mooi gestoomd wordt en dat de buitenkant vervolgens krokant wordt gebakken. Deze functie combineert stomen met airfryen niet te gelijk. Bij zalm zal je bijvoorbeeld eerst de vis 3 minuten moeten stomen en vervolgens airfryen voor 8 minuten op 160 graden.
Schoonmaken van de airfryer
De Tefal FW2018 vind ik verrassend makkelijk schoonmaken. Zoals gezegd komt dit omdat de airfryer slechts uit een pan en een rooster bestaat om te reinigen. En zowel de pan als de roosters maak je makkelijk schoon. Ik maak airfryers altijd met de hand schoon, gewoon met wat afwasmiddel en een zachte spons.
De buitenkant van de airfryer is van hoogglans zwart plastic. Dit is altijd vrij krasgevoelig, dus let op met het afnemen van de buitenkant van de airfryer. Gebruik dus geen schuursponsje want dit levert sowieso krassen op.
Let ook op met het gebruik van accessoires in de pan van de airfryer. Ik heb een ronde bakvorm gebruikt in de airfryer en deze heeft al krassen gemaakt aan de binnenkant van de pan. Het metalen hengsel van het bakblik heeft scherpe randjes en helaas heb ik hiermee de binnenwand bekrast. Mocht je dus universele accessoires gebruiken, let erop dat deze geen scherpe randen of hoekjes hebben.
De Tefal FW2018 beschikt ook over een reinigingsprogramma. Maar deze is alleen bedoeld om de waterleidingen in de airfryer te reinigen. Het is dus niet zo dat je hiermee je hele airfryer kunt schoonmaken, helaas.
Conclusie: Groot maar wel een top stomer
De Tefal FW2018 is een ruime 3-in-1 airfryer die deze drie functies helemaal waar maakt. Het is wel een groot apparaat die behoorlijk wat ruimte inneemt, maar de goede stoomfunctie maakt dit meer dan goed.
De stoomfunctie vind ik een verrassende toevoeging, omdat je hiermee bijna fluisterstil grote hoeveelheden groenten, vis of vlees kunt stomen.
De grillfunctie werkt perfect in combinatie met het grillrooster, deze zorgt ook gelijk voor mooie grillstrepen.
De airfryer functie werkt prima, maar dit is wat mij betreft niet de belangrijkste reden om deze airfryer voor te kopen. Dat is namelijk de stoomfunctionaliteit die buitengewoon goed werkt.
Met dank aan Tefal
Ik wil Tefal bedanken voor het beschikbaar stellen van de Tefal Easy Fry Grill & Steam FW2018. Deze airfryer heb ik onafhankelijk getest en deze review geeft dan ook mijn eigen mening en ervaring weer. Tefal heeft dus geen invloed gehad op de inhoud van deze airfryer review.
Bedankt voor deze uitgebreide review. Ik heb deze airfryer ook sinds januari. Wat ik echter niet in je review lees, is dat er vocht in het water reservoir achterblijft na gebruik stoomfunctie en dat dit erg lang duurt voor het er uit gaat. Ik vind dat wat onhygiënisch, in tussentijd kan er schimmelvorming ontstaan. Ook vraag ik me af hoe je de airfryer voorverwarmd. Op veel producten staat nl “verwarm de airfryer voor”. Ik kan het nergens op internet vinden. Ik hoor het graag van je. Verder vind ik het ook een fijn apparaat.
Groetjes,
Dorien
Beste Dorien, bedankt voor je reactie. Het klopt dat er water in het reservoir achterblijft. Maar deze kun je na gebruik van de FW2018 gewoon legen. Ik neem aan dat je weet dat je de dop van het reservoir kunt draaien om deze zo te ledigen en drogen. Qua voorverwarmen, ik houd altijd aan wat ik ook zou doen met een oven of pan op het fornuis. Meestal betekent het voor mij dat ik de pan voorverwarm.