Voedselallergie? Check deze VaFoods Airfryer snacks

vafoods-frikandel-kroket-bamischijf-kipnugget-bitterbal-review-airfryer-test

Bijzondere snacks van VaFoods getest in de Airfryer

In augustus kreeg ik een mailtje van Frank van het bedrijf VaFoods. Hij stuurde mij een lijstje met baktijden voor hun bijzondere snacks die je kunt bereiden in de Philips Airfryer. Waarom zijn deze snacks zo bijzonder? Nou, VaFood maakt onder andere frikandellen, bamischijven en kroketten voor mensen met een voedselallergie.

De snacks zijn vrij van bijvoorbeeld:

 • Meest voorkomende allergenen
 • Kleurstoffen
 • Omstreden smaakversterkers
 • Toegevoegde suikers.

Ik vond dat zo interessant dat ik Frank gelijk een mailtje heb teruggestuurd om hier meer over te weten. Want wat is VaFoods precies? En hoe maken ze de snacks zo, dat mensen met een voedselallergie toch kunnen genieten van een kroket of frikandel?

vafoods-logo

Frank legt uit: “Wij spelen onder andere in op mensen die gezondere producten willen eten. Bijvoorbeeld zonder glutamaat en kleurstoffen. Ook toegevoegde suikers sluiten wij waar het kan uit. In onze producten werken we met lavas (helpt bij spijsvertering) en boekweitmeel (vitamines en mineralen, eerder voldaan gevoel). ”

Dus de snacks van VaFoods zijn niet alleen geschikt voor mensen met de diagnose ‘voedsel-intolerantie of allergie’. Ze zijn ook geschikt voor als je nog gezonder wilt frituren met je Airfryer. Zoals ze zelf zeggen zijn de producten bedoeld voor iedereen.

Mogen we wat VaFoods snacks proberen?

Ik heb aan VaFoods gevraagd of ik wat snacks zou mogen uitproberen in ruil voor een artikeltje. Frank stemde daar direct mee in en bezorgde mij een pakket met diverse snacks. Nogmaals bedankt, Frank. Ik heb de snacks met mijn familie uitgeprobeerd op een zondagmiddag.

vafoods-bij-philips-airfryer-xl

Is dit een betaald reclame praatje? Nee, absoluut niet. Het is mijn eigen idee geweest om de producten te testen. Dus het is 100% mijn mening.

Philips Airfryer Aanbiedingen

Tip: Ben je opzoek naar een goedkope Philips Airfryer? Bekijk dan hier alle Philips Airfryer Aanbiedingen.

Review van VaFoods snacks

Wat hebben we allemaal gekregen om te testen:

 • VaFoods Frikandellen
 • VaFoods Groentebitterballen
 • VaFoods Bamischijven
 • VaFoods Rundvlees kroketten
 • VaFoods Kipnuggets

bevroren-vafoods-snacks

De producten heb ik allemaal in de Philips Airfryer XL bereid volgens onderstaande baktijden. De snacks heb ik samen met vier andere personen om de beurt getest.


Kipnuggets

De kipnuggets hebben we als eerste geproefd. Ze komen mooi goud bruin uit de Airfryer. De nuggets kraken goed maar ze zijn wel wat aan de taaie kant. De smaak is zoals je gewend bent van een kipnugget.

vafoods-kipnuggets

 • Uiterlijk: Ziet eruit als een kipnugget, mooi goudgeel.
 • Smaak: Beetje taai, maar wel lekker.

Frikandel

De frikandel is behoorlijk hartig, eigenlijk iets te zout. De smaak is anders dan je gewend bent van een traditionele frikandel. Dat maakt het wel vreemd, omdat een frikandel altijd een kenmerkende zoetige smaak heeft.

vafoods-frikandel

 • Uiterlijk: Lijkt op een frikandel.
 • Smaak: Te zout en andere smaak dan je gewend bent.

Rundvlees kroket

De kroket is wat opengebroken in de Airfryer. Maar qua smaak komt deze goed overeen met een normale kroket. Zoals we gewend zijn met de Airfryer blijft de kroket wat bleekjes.

vafoods-rundvlees-kroket

 • Uiterlijk: Bleekjes, maar wel goudbruin.
 • Smaak: Komt goed overeen met een traditionele kroket.

Bamischijf

De bamischijf is krokant, maar wel erg droog. Bij het snijden valt de bamischijf uit elkaar. Het mist de traditionele smeuïge textuur. Ook qua smaak komt het niet overeen met hoe je een bamischijf zou verwachten.

vafoods-bamischijf

 • Uiterlijk: Goudbruin, maar minder bruin dan normaal.
 • Smaak: Geheel andere smaak dan een traditionele bamischijf.

Groente bitterbal

De bitterbal met groentevulling heeft een flink paneerjasje. Dit maakt de bal wat korrelig en poederig. De inhoud smaakt voor de rest prima. Net zoals de kroket blijven de bitterballen wat bleekjes. Opvallend is dat ze wat witter zijn dan de kroketten.

vafoods-groente-bitterbal

 • Uiterlijk: Lijkt niet echt op een bitterbal.
 • Smaak: Smaakt goed, maar bevat wel teveel paneer.

De conclusie: Wat vinden we ervan?

De producten komen mooi uit de Airfryer op de voorgestelde baktijden van VaFoods. Ik denk dat we de bitterballen wat langer hadden moeten doen. Qua looks zit het dus wel goed. Maar qua smaak moet je wel echt even wennen. Je verwacht een frikandel, maar het smaakt toch net even iets anders.

De kipnuggets vinden we het lekkerste en de kroket en frikandel komen op plaats twee en drie. Wat wel opvalt is dat de smaak zeer krachtig is, eigenlijk wat overheersend. Vooral bij de frikandel heb je een glaasje drinken nodig om de smaak weg te spoelen. Ons advies aan VaFoods zou dus zijn om de hoeveelheid kruiden wat te minderen.

Zoals ik aangeef smaken sommige snacks anders dan je gewend bent. Zoals de bamischijf en de frikandel. Is dat erg? Nee, eigenlijk niet. Het is gewoon een kwestie van wennen. Toch is het een vreemde ervaring als je een hap van een frikandel neemt en dat de smaak anders is dan je zou verwachten.

Frank vult aan: “De frikandel bestaat uit 9 natuurlijke ingrediënten en had tot voor kort een iets te veel nootmuskaat smaak, dit probleem hebben wij opgelost. Nu zal de frikandel als de oude frikandel van vroeger smaken”.

Qua looks zien alle snacks er eigenlijk goed uit. Natuurlijk zijn de gepaneerde producten wat bleek. Maar VaFoods geeft zelf aan dat je deze kunt insprayen met wat olie, waardoor ze wel bruiner worden.

Frank geeft zelf de volgende tip: “Zonder olijfolie drogen ze uit, worden ze taaier, kleuren ze minder mooi en kunnen ze gaan scheuren. Door het uitdrogen worden de smaken heftiger, doordat vocht verdwijnt en de kruiden over blijven. Omdat de kipnuggets van 89% kipfilet bestaat en dus weinig vet, wil deze bij uitdrogen sneller taai worden. Wij adviseren ze daarom ook altijd in te sprayen met olijfolie”.

vafoods-flyers

Maar vergeet niet dat VaFoods deze snacks bereidt op een geheel unieke wijze. Hierdoor kan vrijwel iedereen met een voedselallergie toch genieten van deze snacks. En ik denk dat VaFoods daarom alle complimenten verdient.

Want wist je dat officieel tussen de 1 en 3 % van de Nederlandse bevolking te maken heeft met een voedselallergie of voedselintolerantie (bron: www.nationaalkompas.nl)?

VaFoods Airfryer baktijden

Bekijk hier de baktijden voor de VaFoods snacks:

frikandel-bamischijf-kroket-bitterbal-kipnuggets-in-philips-airfryer-xl-baktijd

 • Bamischijf  (vegetarisch/veganistisch, glutamaatvrij E620/ 625, glutenvrij, lactosevrij, sojavrij etc) in een voorverwarmde AirFryer  bevroren 11 minuten op 200 graden
 • Rundvlees kroket (glutamaatvrij E620/ 625, glutenvrij, lactosevrij, sojavrij etc) met boekweitmeel en lavas. in een voorverwarmde AirFryer  bevroren 10 minuten op 200 graden
 • Groente kroket vegetarisch/ veganistisch (glutamaatvrij E620/ 625, glutenvrij, lactosevrij, sojavrij etc) met boekweitmeel en lavas. in een voorverwarmde AirFryer  bevroren 10 minuten op 200 graden
 • Groente bitterballen vegetarisch/ veganistisch (glutamaatvrij E620/ 625, glutenvrij, lactosevrij, sojavrij etc) met boekweitmeel en lavas. in een voorverwarmde AirFryer  bevroren 6 minuten op 200 graden
 • Rundvlees bitterballen  (glutamaatvrij E620/ 625, glutenvrij, lactosevrij, sojavrij etc) met boekweitmeel en lavas. in een voorverwarmde AirFryer  bevroren 6 minuten op 200 graden
 • Kipnuggets 71 % kippenvlees waarvan gegarandeerd meer dan 85% kipfilet halal (glutamaatvrij E620/ 625, glutenvrij, lactosevrij, sojavrij etc)  . in een voorverwarmde AirFryer  bevroren 8 minuten op 200 graden

Zelf eens proberen?

Heb je een voedselallergie, zoals coeliakie? Wil je gezonder snacken? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe het smaakt? Bekijk dan hier de verkooppunten.

Je kunt de VaFoods snacks zowel in de winkel als online kopen. En er zijn ook snackbars en cafetaria in Nederland welke deze speciaal bereide snacks verkopen.


Met dank aan: VaFoods

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven