Inventum GF400HL Airfryer Review

inventum-airfryer-gf400hl-review

De Inventum Airfryer GF400HL in het kort

“Aanrader als je een goede en goedkope airfryer zoekt”

In juni 2017 heb ik een Inventum Airfryer GF400HL in huis gehaald om te testen voor FrituurGezond.nl. De GF400HL van Inventum is een goedkope airfryer onder de 100 euro. Maar laat je niet misleiden door de lage prijs, want je krijgt echt een goede airfryer voor je geld. Met de Inventum Airfryer kun je friet, snacks en andere vlees-, vis- en groentegerechten bereiden met hetelucht, je hoeft dus geen olie toe te voegen.

De Inventum Airfryer GF400HL is mij zeer goed bevallen. Naast dat de machine degelijk aanvoelt, zijn de bakresultaten goed en het schoonmaken van de GF400HL gaat gemakkelijk en snel. De Inventum is daarnaast lekker stil en eenvoudig in gebruik. Dit alles maakt het een fijne airfryer om dagelijks te gebruiken. In deze review van de Inventum Airfryer GF400HL vertel ik je alles over mijn ervaring met deze airfryer van Inventum.

inventum-gf400hl-airfryen
Kipburgers en aardappel bolletjes. Super krokant en snel klaar.

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

Updates over de Inventum airfryer

Ik gebruik de Inventum GF400HL regelmatig en ik kom hierdoor steeds nieuwe dingen tegen. Hieronder houd ik de updates bij:

 1. 27 november 2017 – Ik kom er net achter dat er twee deukjes in de pan zitten. Dus waar het frituurmandje in geklikt wordt. Op de hoek zitten nu twee lichte deukjes. Niet erg verder en de anti aanbaklaag is nog in tact. Hoe de deuken gekomen zijn heb ik geen idee. Ik denk met afwassen gebeurd.
 2. 2 januari 2018 – Wauw, wat is en blijft de GF400HL een top airfryer. Vooral de eenvoud van het schoonmaken blijf ik zo prettig vinden. Ik betrap mezelf erop dat ik door het hoge gebruiksgemak deze Inventum vaker uit de kast pak dan mijn andere airfryers (ja, ik heb er een aantal op de plank staan).
 3. 22 augustus 2018 – Ik zie dat sommige webwinkels de Inventum CGF440HL verkopen als vervanger van de Inventum GF400HL. Zoals ik kan zien zijn het dezelfde airfryers. Ik weet (op dit moment) nog niet waarom Inventum twee identieke airfryers met afwijkende namen op de markt heeft. Mogelijk is het een variant die iets geupdate is.
 4. 30 september 2018 – Hier een reactie op punt 3. Inventum heeft samen met Coolblue de Inventum CGF440HL uitgegeven. Het is een klant specifiek model en lijkt veel op de GF400HL. Wat het verschil is, weet ik niet. Maar het is in ieder geval minimaal.

De Inventum GF400HL Half Jaar Review


Geen tijd om de review te lezen?

Zoek je een goedkope maar ruime airfryer voor het airfyen van friet en snacks met hetelucht? Dan is de Airfryer GF400HL een goede aankoop. De machine voelt degelijk aan, laat zich gemakkelijk instellen en komt compleet met grillrekje en 4 spiezen. De Inventum airfryer is geschikt voor 2 tot 3 personen en doet totaal niet onder aan de veel duurdere airfryers.

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

Pluspunten

 • Voelt degelijk aan en rammelt niet
 • Oogt compact en heeft stijlvol design
 • Snoer is relatief lang
 • Met slechts 2 knoppen makkelijk in te stellen
 • Krokante bakresultaten
 • Grote binnenpan van 4 liter
 • Makkelijk schoon te maken
 • Maakt relatief weinig lawaai
 • Inclusief grillrekje en 4 spiezen
 • Snel voorverwarmd

Minpunten

 • Snoer kun je niet ergens opbergen of oprollen
 • Buitenkant van de airfryer is krasgevoelig
 • Minder precies instellen door analoge knoppen
 • Knoppen voelen wat wiebelig en fragiel aan
 • Groene lampje gaat uit wanneer de airfryer heet is, is wat onlogisch
 • Pan moet geheel uit de airfryer gehaald worden
 • De pan is gevoelig voor deuken
 • Kan de pan niet met 1 hand uit de airfryer halen
 • Niet heel krachtig, dus langere baktijden
 • Uitlaat richt hetelucht direct naar achteren
 • Grillrekje is lastig uit de airfryer te halen

Specificaties

 • Aantal personen: 2 tot 3 personen
 • Inhoud: 4 liter
 • Bakcapaciteit: 1,5 kg frites
 • Vermogen: 1500 watt
 • Lengte snoer: 1 meter
 • Bediening: Analoog
 • Timer: Ja
 • Temperatuur: Ja
 • Kleur: Zwart
 • Garantie: 2 jaar

Wat zit er in de doos?inventum-gf400hl-airfryer-hetelucht-friteuse

 • Inventum Airfryer GF400HL
 • Uitschuifpan
 • Frituurmand
 • Grillrekje + 4 spiezen
 • Handleiding

Unboxing van de Inventum Airfryer GF400HL


Bouwkwaliteit en uiterlijk

De GF400HL  is een mooie airfryer die degelijk aanvoelt

Als je de Inventum GF400HL uit de doos haalt vallen je direct een paar dingen op. De airfryer heeft een mooie uitstraling, hij voelt degelijk aan en hij is opmerkelijk licht. Ik vind dat de GF400HL er veel beter uitziet dan op de marketing foto’s die je op internet tegenkomt. Zoals de meeste airfryers is ook deze zwart en glanzend. Dat betekent dus wel dat je snel vette vingers krijgt op de ‘lak’. Het is mij opgevallen dat de buitenkant van de Inventum krasgevoelig is, dus pas op met het schoonmaken. Gebruik bij het reinigen van de buitenkant dus een zachte micro-vezel doek en vermijd (schuur)sponsjes.

inventum-gf400hl-op-aanrecht

Een airfryer met grote inhoud

De GF400HL airfryer voelt dus degelijk en stevig aan. Zeker voor deze prijs is dat boven verwachting goed. Als je de machine schudt dan hoor je niets rammelen, erg prettig. In de Inventum zit een vierkante uitschuifbare pan van 4 liter (wat echt groot is) met een mandje voor 1,5 kilogram friet (grote zak friet). Je mag de Inventum dus gerust een Inventum Airfryer XL noemen.

Vind je de GF400HL toch net een tikkeltje te klein? Kijk dan zeker even naar zijn grotere broer de Inventum GF552HL. Deze airfryer heb ik ook uitvoerig getest. Lees hier mijn Inventum GF552HL review.

Ik moest er wel even aan wennen dat je de pan niet kunt uitschuiven zoals bij een Philips Airfryer XL. Er bevindt zich dus niet een rails waarop je de pan kan laten rusten waardoor je je beide handen vrij hebt. Je moet de pan dus altijd helemaal uitnemen en ergens neerzetten. Je kan de pan ook niet half laten hangen in de airfryer, dan heb je de kans dat de pan vanzelf uit de airfryer valt en je aanrecht of vloer beschadigd. Zorg dus dat je altijd een snijplank of onderzetter in de buurt hebt om de (hete) pan op te plaatsen.

Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

inventum-airfryer-grote-inhoud-xl

De onderkant van de Inventum airfyer beschikt over slipvoetjes. Dit zorgt er voor dat de airfryer goed stevig blijft staan op je aanrecht en niet snel zal verschuiven. Daarnaast voorkomt het ook beschadigingen aan je aanrecht of in het kastje waar je de airfryer opbergt.

gerechten-uit-inventum-airfryer

Twee handen nodig om de airfryer te openen

knopje-indrukken-frituurmandHet frituurmandje zelf zit goed vast in de pan en deze kun je alleen uitnemen door op het knopje te drukken bovenop het handvat. Als je de pan dus uit de airfryer haalt dan heb je altijd de pan en het mandje tegelijk vast. Dit heeft als voordeel dat kruimeltjes of druppeltjes niet op de grond zullen vallen maar door de pan opgevangen worden.

De pan zit zelf goed strak in de Inventum airfryer. Dat is vooral handig wanneer je de airfryer gaat opbergen of verplaatsen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat de pan zomaar uit de airfryer rolt of schuift als je de Inventum per ongeluk gekanteld vasthoudt.

Het nadeel is echter wel dat je de pan niet gemakkelijk met een hand uit de airfryer kunt trekken als je je gerecht even wilt opschudden. Je hebt hier twee handen bij nodig en dat wil nog wel eens onhandig uitkomen tijdens het koken. Bij een airfryer moet je tussentijds even schudden voor een optimale garing en het zou handiger zijn als dit met één hand zou kunnen. Nu moet je met één hand de airfryer tegenhouden om met je andere hand aan het handvat te trekken. Maar hier wen je wel aan.

twee-kipsate-schnitzels-in-inventum-airfryer

Bediening en gebruiksgemak

De Inventum is aangenaam stil

Wanneer je de airfryer aanzet door aan de timer te draaien, dan zul je merken dat de Inventum niet veel lawaai maakt. Je hoort een zacht blazend geluid dat stukken minder hard klinkt dan dat van bijvoorbeeld een Philips Airfryer XL. In een open keuken zal de Inventum dus niet storend zijn voor de rest van je omgeving. De lucht wordt aan de achterkant van de Inventum airfryer naar buiten geblazen. Dit had ik zelf liever anders gezien omdat de hetelucht recht tegen je muur aan komt. Beter was het geweest (naar mijn mening) als de hete lucht naar boven afgevoerd zou worden, dan kun je de lucht direct afzuigen bij je afzuigkap. Ik heb zelf een soort behang in de keuken, en daarom plaats ik de airfryer altijd dwars op mijn aanrecht zodat de hetelucht niet constant tegen mijn muur aangeblazen wordt.

uitlaat-rooster-inventum-gf400hl

Makkelijk instelbaar met twee analoge knoppen

De Inventum GF400HL bedien je met twee ronddraaiende knoppen. De bovenste knop is voor het instellen van de tijd, deze kun je tot maximaal 60 minuten instellen. Deze knop voelt vrij stevig aan en je hebt het gevoel alsof je aan een kookwekker draait. Zodra je de tijd instelt gaat de Airfryer beginnen met verwarmen. De tweede knop is de temperatuurknop en deze voelt wel wat wiebelig aan. Je kunt de temperatuur instellen tot 200 graden en ik heb ‘m eigenlijk altijd tussen de 180 en 200 graden staan. Dus erg vaak zul je deze knop niet gebruiken.

Het nadeel van de twee analoge draaiknoppen is dat je de tijd en temperatuur niet heel nauwkeurig kunt instellen. Maar het levert niet echt problemen op met het bereiden van je gerecht aangezien je toch af en toe in het mandje zult spieken hoe het ervoor staat met je gerecht. Als de ingestelde tijd op de timer is verstreken hoor je een luide ‘ping’, zoals dat van een kookwekker. De airfryer schakelt zich dan direct uit, wat wel zo veilig is.

inventum-airfryer-frituurgezond

Groene lampje gaat uit als de airfryer op temperatuur is

Bovenop de airfryer bevinden zich twee LED-lampjes. Een rode en een groene. Het rode lampje brandt wanneer de airfryer aanstaat. En het groene lampje brandt wanneer de Inventum aan het opwarmen is. Dit groene lampje gaat uit als de airfryer op temperatuur is. Het voorverwarmen gaat best snel, binnen enkele minuten zit de heteluchtfriteuse op de 180 graden. Het enige opmerkelijke vind ik dat het groene lampje uitgaat als de airfryer warm is. Je zou het eigenlijk andersom verwachten. De airfryer wordt aan de buitenkant niet heet. Je kunt ‘m gewoon aanraken, vastpakken of verplaatsen. Het enige waar je op moet letten is de achterkant waar het rooster zich bevindt, hier wordt de hetelucht naar buiten geblazen.

Bereiding en smaak

Krokante frietjes en heerlijke kipsaté

De Inventum Airfryer GF400HL kun je perfect gebruiken voor het bereiden van je favoriete friet en snacks. Dat is toch wel het belangrijkste dat een airfryer goed moet kunnen uitvoeren. Maar ook groente en vlees kun je bereiden met deze machine. Ik heb zelf diverse soorten friet (krulfiet, wafelfriet en ribbelfriet), snacks (kroket, kipnuggets en frikandellen), aardappeltjes, vlees en groenten bereidt. En vrijwel alles kwam er goed uit.

Door het relatief lage vermogen van 1500 Watt merk ik wel dat de bereiding wat langer duurt in vergelijking met bijvoorbeeld een krachtigere Philips Airfryer XL. Friet en snacks worden goed krokant, ook als je normale diepvries producten gebruikt. Je hoeft echt niet voor duurdere ‘airfryer producten’ te kiezen. Probeer gewoon wat verschillende producten uit om te testen, en bekijk regelmatig even in de airfryer hoe het ervoor staat tijdens het bereiden.

visburger-rostirondjes-bloemkool-inventum-airfryer

Geen vuiltje in de lucht

Airfryers willen nog wel eens roken. Ik heb hier zelf geen last van gehad bij de Inventum. Dat komt mede omdat ik onderhand weet wat voor producten voor rookwalmen kunnen zorgen, zoals vette hamburgers en kipkrokant schnitzels. Wat mij opgevallen is dat stukjes paneer of andere korreltjes netjes in de airfryer blijven liggen en niet via de uitlaat naar buiten geschoten worden en je hele aanrecht en keuken bevuilt.

inventum-airfryer-gf400hl-grillrek-4-spiezen

Inclusief grilrekje en vier spiezen

Naast de airfryer ontvang je ook een grillrekje met vier spiezen. Dat is zeker mooi meegenomen en geeft ook lekkere resultaten. Ik heb bijvoorbeeld kipspiesjes gemaakt door simpelweg een kipfilet in blokjes te snijden, even te kruiden en vervolgens te rijgen aan de spiezen. De spiesjes hang je vervolgens met het oogje aan het grillrekje. En dit rekje plaats je dan in de pan.

Het past allemaal precies en het is een beetje gepriegel. Onder het rekje heb je nog wat ruimte om bijvoorbeeld groente of aardappelpartjes te garen. Als je spiezen klaar zijn vind ik het zelf wat onhandig om het rekje uit de pan te nemen. Het rekje is heet, en met ovenwanten kun je niet het rekje oppakken. Ik gebruik zelf wat opgevouwen keukenpapier om mijn handen niet te branden, hiermee pak ik het rekje vast. Maar echt handig is het niet. Let er ook op dat je spiezen niet van het rekje af schuiven.

kipspiesjes-inventum-gf400hl-airfryer

Ook voor groente- vlees en visgerechten

Zoals bij alle airfryers kun je ook deze gebruiken voor het bereiden van echte gezonde maaltijden. Ik heb bijvoorbeeld een bloemkool in roosjes gesneden en licht besprenkeld met arachideolie. Daarna wat kruiden erop en zo rauw in de frituurmand van de Inventum. Na ongeveer 15 minuten op 180 graden komt de bloemkool er gaar en licht krokant uit. Echt een aanrader om eens te proberen. De roosjes karameliseren, dit geeft de bloemkool een totaal andere smaak dan dat je het kookt. Volgens mij kun je alleen in een airfryer je bloemkool zo lekker krijgen, probeer het eens!

Schoonmaken en onderhoud

Onderdelen zijn eenvoudig schoon te maken

lastige-hoekjes-in-pan-en-mandje-inventum-airfryerDoordat het mandje geen fijnmazig gaas bevat is het zeer gemakkelijk schoon te maken. Het frituurmandje ziet er dus niet uit zoals bij een gewone frituurpan, gelukkig! Ook de pan zelf maakt goed schoon. Na ruim twee maanden gebruik ziet alles er nog super netjes uit. Het grillelement van de airfryer zelf is ook nog vrij van vetspetters en dergelijke. Mogelijk komt dit omdat de luchtcirculatie niet zo agressief is waardoor vettigheid en olie in de pan blijft liggen en niet omhoog spat. Zowel de pan als het frituurmandje hebben wel hier en daar wat lastige hoekjes, kiertjes en openingen waar vuil in kan komen. Maar met een beetje heet water, sop en een afwasborstel is het vuil zo weg. Echt top.

inventum-gf400hl-airfryer-schoonmaken

krassen-airfryer-inventum-gf400hlLet er wel op bij het schoonmaken van de buitenkant dat je hiervoor een zachte doek gebruikt, omdat de buitenkant nogal krasgevoelig is. Vette vingers zijn snel zichtbaar op een zwart glanzend oppervlak, dus je zal regelmatig een doekje over de Inventum halen.

Ik denk dat de krassen bij mij komen doordat ik tijdens het afwassen per ongeluk een schuursponsje gebruikt heb. Je ziet de krasjes alleen als het licht er op valt, ik stoor me er verder niet aan. Maar wil je dus je Inventum spik en span houden, let dan op met het schoonmaken van de buitenkant.

Klanten reviews:

Beoordelingen van echte gebruikers:

“Warmt snel op, makkelijk in gebruik, krokante friet, grote bakmand”

“Hele fijne airfryer, erg ruim kan lekker veel in. Kortom ik vind hem super!”

“Makkelijk in gebruik. Makkelijk schoon te maken. Ruime inhoud.”

“Al meerdere dingen gemaakt met deze Inventum airfryer. Gaat prima. Ook goed schoon te maken. Ik ben er heel blij mee!”

“Erg fijn in gebruik voor de friet en dan voornamelijk de snacks komen er heerlijk uit.”

Lees meer reviews op de website van Inventum.


Bekijk de Prijs:

Bekijk Prijs
Bekijk Prijs

Conclusie: Een top airfryer voor weinig geld

Ik ben erg tevreden over de Inventum Airfryer GF400HL. Voor een lage prijs haal je echt een goed apparaat in huis. Zeker als je voor het eerst een airfryer wilt proberen en niet gelijk 150 euro of meer uit wilt geven. Met deze Inventum kun je op een goedkope manier de wereld van heteluchtfriteuses verkennen. De friteuse doet niet onder aan de duurdere airfryers die verkrijgbaar zijn. Het vermogen van de airfryer is wel wat laag voor het formaat van de pan, hierdoor zal het iets langer duren voordat je gerechten klaar zijn.

De Inventum GF400HL of de Inventum GF250HL?

Ik zou zeker voor de grotere GF400HL kiezen. Je hebt namelijk al snel ruimte tekort in een airfryer, dus je kunt het beste maar gelijk voor een grotere versie kiezen. En het scheelt ook niet veel qua prijs.

5 gedachten over “Inventum GF400HL Airfryer Review”

 1. – Kan de pan niet met 1 hand uit de airfryer halen

  Dat kan wel. In plaats van de knop in te drukken, duw je het transparante plaatje naar voren et voilà! :-) Hier werkt het i.i.g.

 2. Dank je wel voor je reviews. Ik heb veel gezocht op internet, maar jouw reviews komen voor mij als beste naar voren. Heel specifiek en uitgebreid en eerlijk. Nou, dus ik ga het avontuur maar aan. Ik ga deze airfryer kopen.

  1. Beste Carmen, dankjewel voor je compliment – ben blij om te lezen dat je wat hebt aan mijn site. Ik krijg ook wel eens minder aardige berichten te lezen van mensen, dus jouw bericht doet me goed. Veel plezier met je Inventum, ik ben ook nog steeds erg tevreden over deze airfryer. Hij is voordelig, eenvoudig te bedienen en de resultaten zijn goed. Daarbij is schoonmaken een eitje!

 3. Leuke site heb je! Ik had al een AF gekocht (een paar dagen geleden ;)) voordat ik hier belandde, maar je hebt hier veel nuttige en leuke info staan. Ik ben voor een heel goedkope AF gegaan (Action – €48), omdar ik het eerst weleens wilde proberen. Hij doet ’t prima. Gelukkig geen maasrekje onderin, maar een soort ‘kookplaatje’ met anti-aanbak coating. Ik lees hier pas hoe lastig het is om dat gaas van de Philips schoon te maken (en te houden). Een geluk bij een ongeluk dus. Ik snap wat je schrijft over de hete lucht recht naar achteren blazen – dat doet deze idd ook. Hij maakt wel veel lawaai, maar misschien is dat wel normaal. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Had ik je blog eerder gelezen, dan had ik waarschijnlijk voor de Inventum gekozen. Je zou ‘m eigenlijk ook eens moeten testen. ;) Ik blijf je zeker volgen en nog eens bedankt! ?

  1. Hoi Elles, dankjewel voor je reactie. Leuk om te lezen. Ik ben benieuwd hoe de airfryer van de Action bevalt. Waarschijnlijk zullen snacks en frietjes er wel goed uit komen! Veel plezier ermee in ieder geval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven