Inventum GF552HL Review

inventum-gf552hl-review-header

Inventum ‘airfryer xxl’ GF552HL

inventum-gf552hl-airfryer

De Inventum GF552HL is een goed presterende XXL hetelucht friteuse voor een lage prijs. De grote airfryer is ideaal voor een gezin van 3 tot 5 personen. Met de analoge knoppen stel je de airfryer snel in en de friteuse maak je makkelijk schoon. Nadeel is dat de GF552HL vrij fors is.

Belangrijkste specificaties (bron)
 • Laadvermogen: 1,6 kg / 5,5 liter
 • Vermogen: 1700 watt
 • Maximale temperatuur: 200 °C
 • Gewicht: 8,28 kg
 • Snoerlengte:  0,9 meter
 • Type: GF552HL
 • Afmeting: 36 x 32 x 39 cm (l*b*h)

Voor- en nadelen van de Inventum GF552HL

 • Grote inhoud van 5,5 liter > Je kan dus zowel friet en snacks tegelijk bereiden.
 • Makkelijk te reinigen > Door de gladde pan en het gaasloze frituurmandje heb je de pan zo schoon.
 • Energiezuinig > Met een vermogen van 1700 watt is de Inventum zuiniger dan de Philips Airfryer XXL.
 • Log apparaat > De GF552HL is een fors apparaat en past dus niet in elk keukenkastje.
 • Heet aan de onderkant > De onderkant wordt warm tot heet, dus ik zet ‘m altijd op een snijplank.
 • Slechts 30 minuten > De timer kun je maximaal tot 30 minuten instellen, gebruikelijk is 60 minuten.
Prijzen, reviews en meer info:
coolblue-aff

inventum-airfryer-xxl-gf552hl-aanrecht

Handige eigenschappen

De Inventum GF552HL heb ik een aantal weken in gebruik genomen en vrijwel dagelijks getest. Op basis van mijn ervaring heb ik de beste eigenschappen van deze airfryer op een rij gezet:

 • Bij de Inventum airfryer ontvang je een cilindervormig bakblik. Hierin kun je bijvoorbeeld groentes met een sausje klaarmaken, of wat dacht je van een zoete of hartige taart!
 • Het frituurmandje bevat rubberen anti-slip voetjes zodat je het mandje op je aanrecht kan laten rusten zonder dat dit krassen maakt.
 • Door de diepe en ruime pan heeft je gerecht echt de ruimte om goed te garen en krokant te worden. Je hebt minder last van overlapping van bijvoorbeeld friet of snacks.
 • Nadat de ingestelde tijd op de timer voorbij is stopt dat Inventum GF552HL automatisch, wel zo veilig.
 • In de tijd dat ik de airfryer heb gebruikt heb ik nauwelijks last gehad van opspattende vetspetters tegen het grillelement.
 • Ik heb geen last gehad van een walmende, rokende of dampende airfryer tijdens het bereiden van mijn gerechten.

Wat zit er standaard in de doos?

Als je een Inventum GF552HL koopt krijg je standaard het volgende meegeleverd:

 • Inventum GF552HL airfryer
 • Bakblik
 • Handleiding

Handleidingen downloaden

Inventum GF552HL accessoires

Standaard wordt de Inventum GF552HL geleverd met een bakblik. Optioneel kun je er nog een grillrek en een set van 4 spiezen bij kopen.

Prijzen, reviews en meer info:
coolblue-aff

Unboxing video

Bekijk mijn unboxing en eerste indruk van de Inventum GF552HL. Excuus voor de wat matige audiokwaliteit. Ik heb inmiddels een microfoon gekocht ;)

Bouwkwaliteit & Uiterlijk

De Inventum GF552HL is een grote airfryer en dat merk je zowel aan de binnen- en buitenkant van het apparaat. Deze hetelucht friteuse neemt dus behoorlijk wat ruimte in op je aanrecht en in je keukenkastje, mocht je al een geschikt kastje vinden waar de Inventum in past. Ikzelf berg mijn airfryers op in de trapkast, dus ik heb eigenlijk altijd wel een plekje vrij. Maar als je van plan bent om jouw airfryer in een keukenkastje op te bergen, dan zou ik goed naar de afmetingen van de GF552HL kijken: 36 x 32 x 39 cm (hxbxd).

Inventum omschrijft op haar website de airfryer als een ‘volslanke Friteuse’.

inventum-gf552hl-frituurmand-frituurpan

Oke, deze Inventum is dus een forse machine maar dat kun je natuurlijk verwachten bij een XXL airfryer. De Philips Airfryer XXL is ook een grote frituurpan in omvang. Dus dat de GF552HL groot is, is niet zozeer een nadeel van de Inventum zelf, maar wel iets om rekening mee te houden.

Qua looks ziet de Inventum GF552HL er prima uit. Het is niet de mooiste airfryer die ik gezien heb, maar het is er wel eentje die zich weet te onderscheiden door de ronde vormen en het gebruik van RVS look aan de bovenkant en bij de handgreep. De airfryer voelt zelf stevig en robuust aan, zowel de machine in zijn geheel als de losse onderdelen. Het frituurmandje en de pan voelen ook degelijk aan. Dat vind ik zelf belangrijk omdat je deze onderdelen het vaakst in je handen hebt.

inventum-gf552hl-twister-fries

Dit keert rammelt het handvat niet van het mandje, dit ervoer ik wel bij de Inventum GF400HL. Inventum heeft er dit keer voor gekozen om het beveiliging schuifje, dat voorkomt dat je per ongeluk de frituurmand losmaakt van de pan, stroever te maken waardoor dit onderdeeltje niet meer rammelt. Het frituurmandje zelf is voorzien van twee rubberen voetjes waardoor je het mandje stabiel kunt neerzetten op bijvoorbeeld een snijplank. Let wel op dat de rubberen voetjes vrij makkelijk los te halen zijn.

Dit puntje heb ik ook met Inventum besproken. Zij bevestigen inderdaad dat de rubberen dopjes los kunnen laten. Ze hebben deze dopjes op voorraad, dus mocht je een dopje kwijtraken kun je via Inventum nieuwe ontvangen. Goede service, al zeg ik het zelf!

inventum-gf400hl-verschil-inventum-gf500hl
Verschil tussen de Inventum GF400HL en de Inventum GF552HL.

De Inventum friteuse is voorzien van een relatief lang snoer van 90 centimeter. De achterkant heeft helaas geen opbergvakje voor het snoer om deze netjes op te bergen.

Leuk dat deze airfryer geleverd wordt met een bakblik. De GF400HL kwam bijvoorbeeld standaard met een grillrekje en spiesjes. Je krijgt dus gelijk een mooie accessoire bij je friteuse die je de mogelijkheid geeft om te experimenteren met gerechtjes. Zo heb ik bijvoorbeeld het bakblik gebruikt om groenten te airfryer. De overige ruimte gebruikte ik voor wat aardappeltjes en vlees. Jammer van het bakblik is het metalen hengsel, deze vertoont al wat roest.

inventum-gf552hl-bakblik-roest
Het bakblik wordt meegeleverd, maar het hengsel is roestgevoelig.

Bediening & Gebruiksgemak

Je bedient de GF552HL met twee analoge draaiknoppen, dit maakt de airfryer makkelijk in gebruik. De airfryer is alleen in een analoge variant beschikbaar, er is dus niet een GF552HL te koop met een digitaal display.

Bovenop de airfryer stel je de temperatuur in en aan de voorkant stel je de bereidingstijd in met een timer die automatisch aftikt zoals een kookwekker. Nadat de ingestelde tijd voorbij is gaat de airfryer automatisch uit en hoor je een *ping* geluid.

De knoppen voelen beiden goed aan. Ik vond de knoppen bij de GF400HL wat fragiel aanvoelen, maar dit heeft Inventum goed opgelost bij deze GF552HL. Opvallend is echter wel dat je de timer tot maximaal 30 minuten kunt instellen. Dat is wat vreemd omdat de airfryer ook geschikt is om bijvoorbeeld een hele kip in te bereiden, iets wat je mogelijk langer dan 30 minuten wilt bereiden.

analoge-bediening-inventum-gf552hl-airfryer

Je zet de GF552HL aan door de timer een draai te geven, de Inventum begint dan gelijk met verwarmen totdat de ingestelde temperatuur is bereikt. Je moet wel de frituurpan en het mandje geheel in de airfryer plaatsen, anders zal de airfryer niet aangaan. Het voorverwarmen neemt weinig tijd in beslag. Binnen 2 tot 3 minuten zit de Inventum op de 200 graden. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld je frietjes uit de vriezer halen of je vlees uit de verpakking halen. Met een LED-lampje laat de Inventum je weten dat de machine bezig is met verwarmen. Wanneer het lampje uit is weet je dat airfryer voorverwarmd is en kun je beginnen met airfryen.

De Inventum maakt niet veel geluid wanneer deze aanstaat. Het is een, inmiddels voor mij, herkenbaar blazend geluid zoals ik gewend ben van mijn andere airfryers. Mijn GF552HL kent echter wel een klein mankementje. De machine wil nog wel eens gaan ratelen tijdens het airfryen. Ik denk dat de ventilator wat resonantie veroorzaakt wat voor een ratelend geluid zorgt. Maar dit geluid stopt vanzelf weer en is niet gebruikelijk bij deze airfryer.

Luister hier naar het ratel geluid:

Ik heb het probleem gemeld bij Inventum. Zij geven aan dat het trillen of ratelen zeer zeker niet de bedoeling is. Op basis van mijn feedback hebben ze een aantal GF552HL modellen getest waarbij geen trilling te horen was. Het betreft dus een uitzondering. Inventum schenkt extra aandacht aan dit punt tijdens de productie van airfryers om het probleem te voorkomen. Goed werk!

Bereiding & Smaak

De Inventum GF552HL is zoals gezegd een grote XXL airfryer. De frituurmand is daarom behoorlijk ruim. Het voordeel is dat je gerecht goed de ruimte heeft om te garen en krokant te worden. Plus het is eenvoudiger om twee soorten gerechten tegelijk te bereiden zonder dat je deze op elkaar hoeft te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld een halve pan aardappelschijfjes doen en een halve pan met vegetarisch vlees.

aardappeltjes-rozemarijn-airfryer

Naast dat de GF552HL geschikt is voor een gezin, is deze airfryer ook uitstekend als je maar met één of twee personen thuis bent. Ik gebruik deze airfryer voor twee personen. En ik merk dat de beschikbare ruimte in de frituurpan echt ideaal is. Bij mijn kleinere airfryers kom je toch al snel ruimte te kort om bijvoorbeeld puntpaprika’s en frietjes tegelijk te kunnen bereiden. Dat gaat in deze GF552HL een stuk makkelijk. Ik raad sowieso aan om, als het kan, voor een grote en ruime airfryer te kiezen. De extra ruimte biedt veel meer mogelijkheden om lekkere gerechten te kunnen maken.

puntpaprika-kipschnitzel-groentes-airfryer

De bakresultaten van de Inventum GF552HL zijn goed. Friet, snacks, vlees, groente en vis komen er allemaal goed uit. Frietjes en aardappelgerechtjes zijn lekker knapperig, gepaneerd vlees wordt heerlijk luchtig en krokant en groentes worden mooi gepoft en krijgen een lekker bruin kleurtje. Een puntpaprika zal bijvoorbeeld wat zwart kleuren en zijn velletje loslaten, helemaal top.

rooster-inventum-gf552hl-hete-lucht-snijplankIk plaats mijn Inventum airfryer op een snijplank en niet direct op het aanrecht. Dat komt omdat ik de onderkant van de airfryer vrij warm vindt worden. De onderkant is voorzien van wat ventilatieroosters die aan de zijkanten zichtbaar zijn. Hieruit komt warme lucht dat je aanrecht zal opwarmen. Ik vertrouw dit niet helemaal en daarom staat de GF552HL bij mij netjes op een snijplank, maakt verder niet uit. Maar ik gebruik deze snijplank, die ik standaard op mijn aanrecht heb liggen, normaal gesproken om de frituurpan en mandje op te plaatsen. Dus ik ben genoodzaakt om een tweede snijplank erbij te pakken.

De warme onderkant heb ik gemeld bij Inventum. Zij geven aan dat de onderkant maximaal 60 graden kan worden wat inderdaad warm aanvoelt. Maar het voldoet aan de eisen en zal bij normale oppervlakken absoluut geen schade veroorzaken. Geruststellend idee dus :)

Tijdens mijn testperiode (nu enkele maanden) heb ik geen een keer rook of stoom ervaren dat vrijkomt uit de airfryer. Andere airfryers willen namelijk nog wel eens walmen of dampen, maar deze GF552HL lijkt hier geen last van te hebben. Sowieso let ik wel op wat ik bereid in mijn airfryer, ik heb bijvoorbeeld geen vette hamburgers bereid.

Prijzen, reviews en meer info:
coolblue-aff

frietjes-inventum-airfryer-gf552hl

Schoonmaken & Onderhoud

Ik vind het schoonmaken van een airfryer een van de belangrijkste aandachtspunten. En ik kan je vertellen, deze airfryer maakt heel gemakkelijk schoon. De onderdelen zijn wel wat groter, omdat dit een XXL airfryer is. Maar ondanks dat heb je de Inventum GF552HL lekker snel schoon. Dat geldt zowel voor de pan, het mandje en de frituurpan zelf.

Opvallend vind ik dat het grillelement in de airfryer er nog super netjes uitziet. Weinig last dus van opspattend vet, mogelijk komt dat omdat de airfryer zo’n diepe pan heeft waardoor spetters niet snel tegen het grillelement aan spat. Het kan ook zijn dat door het lagere vermogen de circulerende hete lucht wat minder ‘agressief’ is dan bij meer krachtige hetelucht friteuses.

airfryer-schoonmaken-inventum-gf552hl

Zoals ik vaker vertel op mijn site raad ik je echt aan om je airfryer na elk gebruik direct schoon te maken. Het liefst nog als de onderdelen warm zijn. Dus dien je gerecht op en giet gelijk een glas water met afwasmiddel in je frituurpan zodat dit lekker kan weken, wel eerst de stekker uit het stopcontact halen. Na het eten even de pan en het frituurmandje afspoelen onder de kraan. Gebruik wat afwasmiddel en een zachte afwasborstel en je onderdelen zijn zo schoon. Controleer ook af en toe de binnenkant van de airfryer, haal voorzichtig een vochtige microvezel doek om kruimels of vet weg te halen.

grill-element-schroefje-frituurmand-gf552hl

Het mandje en de frituurpan hebben weinig last van kiertjes, randjes of hoekjes waar zich vuil in kan ophopen. Er zijn wel een aantal kleine schroefjes zichtbaar waar wat vuil in kan zitten, maar dat is echt het enige.

Je mag de uitneembare onderdelen ook schoonmaken in de vaatwasser. Ik raad af om dit te doen omdat zo de antiaanbaklaag sneller zal slijten.

airfryer-hamburger-patat-friet-krokant

Conclusie: een aanrader!

inventum-gf552hl-airfryerDe Inventum GF550HL is een voordelige XXL hetelucht friteuse. Door de ruime frituurmand met een inhoud van 5,5 liter kun je lekker veel friet, snacks of andere gerechten klaarmaken. Met 1700 watt is de Inventum relatief zuinig, maar ondanks het lagere vermogen zijn de bakresultaten erg goed. Frietjes worden mooi goudbruin en krokant, groentes komen er heerlijk gepoft uit en vlees is ook geen enkel probleem.

Het is top dat deze Inventum standaard geleverd wordt met een bakblik accessoire. Hiermee kun je direct variëren met airfryen. Enige nadelen kent deze airfryer ook. De GF552HL is namelijk een vrij grote machine. Je moet dus zeker wel wat ruimte vrij hebben in je keuken om deze airfryer kwijt te kunnen. Daarnaast is het nadelig dat je de timer maar kunt instellen tot maximaal 30 minuten.

De Inventum GF552HL is een uitstekende keus als een Inventum GF400HL jou net te klein is en je zoekt naar een voordelige maar goede XXL airfryer. Veel succes met je aankoop en alvast veel plezier met airfryen.

Prijzen, reviews en meer info:
coolblue-aff

Heb je een vraag of opmerking?

Wil je graag een Inventum GF552HL airfryer kopen, maar twijfel je nog ergens over? Stel dan hieronder je vraag in de reacties zodat we je verder kunnen helpen.

Vind je dit een handige pagina?

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze pagina. Door op een webshop link te klikken en je airfryer te kopen help je mij aan een kleine commissie. Dankjewel alvast, maar voel je niet verplicht. Happy airfrying!

Met dank aan Inventum

Inventum heeft mij de Inventum GF552HL opgestuurd om vrijblijvend te reviewen. Dank hiervoor en ik heb de airfryer met plezier getest en gereviewed. Deze review is geheel onafhankelijk en geschreven op basis van mijn eigen eerlijke mening en ervaring.

Over de auteur

6 gedachten over “Inventum GF552HL Review”

 1. beste Pim,

  hartelijk bedankt voor je uitgebreide review. buiten de reviews van de gebruikers was jouw review voor mij doorslaggevend geweest.
  helaas was de airfryer die ik heb ontvangen beschadigd…krassen op de teflon laag, een deuk in t mandje 1 rubberen dop ontbrak.
  heel jammer en ik hoop ook dat ik te maken heb gehad met een blauwe maandag apparaat.. ben weer verder gaan zoeken, maar ik hoop dat Inventum mij bericht dat ik een product uit een slechte batch heb ontvangen. Wat mij echt opvalt is dat op diverse sites de ene gebruiker zegt dat de friet er slap uitkomt en dat de ander zegt dat hij heerlijk krokante frietjes heeft… gezien jouw ervaring met airfryers wil ik jouw mening hierover horen.
  kan het zijn dat de temperatuur bij sommige airfryers niet constant is of is het dat de gebruiker met de slappe frietjes iets niet goed doet?
  gezien jij de airfryer dagelijks gebruik, wat is de status van de teflon laag van jouw gf552hl airfryer. (lees dat bij sommige gebruikers de teflonlaag loslaat.

  mvg,
  Bruce

  1. Hi Bruce,

   Bedankt voor je reactie (deze is goed doorgekomen ;) en bedankt ook voor je tip over de link. Wat vervelend om te lezen dat jouw Inventum al allerlei mankementen heeft. Ik ben zelf erg tevreden over de GF552HL, vandaar dat ik deze ook aanraad. Mijn teflon laag is nog helemaal in orde, misschien hier en daar een gebruiksspoor maar dat is normaal. Mijn Inventum ratelt wel af en toe, maar dat is niet standaard bij deze airfryer. Heb je contact opgezocht met Inventum? Krijg je een nieuwe? Laat me weten als je er niet uitkomt, dan kan ik eventueel via mijn contactpersoon navraag voor je doen.

   Groet, Pim

   P.s.: fijn om te lezen dat je wat aan mijn review hebt gehad.

 2. Beste Pim
  Kun je me vertellen of het ook mogelijk is om er schol/schar in kunt bakken
  Bedankt alvast
  Met vriendelijke groeten
  Marie

  1. Hi Marie,

   Ik heb vis nog niet geprobeerd in de Inventum, naast een kabeljouw burger af en toe. Maar ik heb een hele vis wel in andere airfryers geprobeerd en dit ging eigenlijk altijd goed. Wil je de vis echt grillen, kijk dan naar een airfryer die een grillpannetje als accessoire aanbiedt. Zoals een Philips Airfryer XL.

 3. Hallo,

  De timmer kan maar op 30 min als deze is afgelopen kun je de timer dan direct dan direct weer aanzetten.

  Groetjes Hetty

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven