Varkenshaas uit de Airfryer

Airfryer-varkenshaas-header

Hoe en hoe lang moet je varkenshaas bakken in de airfryer en op welke temperatuur krijg je het mooiste en sappigste resultaat? Varkenshaas is een perfect stukje vlees om te bereiden in je airfryer. Of je het nu in zijn geheel bakt of plakjes of in stukjes als saté. Check mijn tips en advies op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak in je airfryer een hele varkenshaas mooi rosé in 14-15 minuten lang op 200 graden. Het is aan te raden om de airfryer eerst voor te verwarmen. Zorg voor een kerntemperatuur van 63/64 graden in het dikste deel.

Baktijd voor varkenshaas uit de airfryer

Varkenshaas is een het vlees dat zich vlakbij de haaskarbonade bevindt. Het is een mooi, mager en zacht stuk varkensvlees die je in geheel kunt bakken, of in medaillons of stukjes op een spiesje, ook wel saté van de haas genoemd.

hele-varkenshaas-in-frituurmandje-airfryer

Hele varkenshaas: Baktijd en temperatuur

  • Verwarm de airfryer op 200 graden. Hierdoor schroeit het varkensvlees direct goed dicht.
  • Plaats de varkenshaas in de airfryermand.
  • Stel de timer in op 15 minuten.
  • De varkenshaas is klaar als de kerntemperatuur in het dikste deel 63 graden is.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Waarop letten bij het airfryen van varkenshaas?

  1. Ik raad aan om de varkenshaas vroegtijdig uit de koelkast te halen zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
  2. Airfry het vlees niet te lang, want anders droogt het vlees uit.
  3. Varkenshaas heeft een dik gedeelte dat afloopt tot een smaller gedeelte. Vouw de punt dubbel en bindt dit vast met keukentouw of een satéprikker. Hierdoor krijg je een betere gelijkmatige garing van het vlees.
  4. Voor een mals stuk varkenshaas die rosé is vanbinnen heb je een kerntemperatuur nodig van 63/64 graden.
  5. Laat na het airfryen de varkenshaas minimaal 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo heb je een mals en sappig stukje vlees op je bord.

airfryer-varkenshaas-frituurmandje

Vraag en antwoord:

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Ja, het is aan te raden bij vlees om de airfryer eerst voor te verwarmen. Stel je airfryer in op 200 graden en wacht 3-4 minuten. 

Moet de varkenshaas ingesmeerd worden met olie?

Het hoeft niet, maar ik raad wel aan om het varkensvlees te voorzien van een mooi laagje olijfolie. Je kunt varkenshaas in een plastic zak doen met hierin olie en eventueel droge kruiden. Laat dit even lekker marineren voordat je de varkenshaas bakt in je airfryer.

Moet je de varkenshaas omdraaien tijdens het bereiden?

Ja, bij de meeste airfryers is het nodig het varkensvlees tussentijds een keer om te draaien. Zo krijg je een gelijkmatige korst en garing.

Moet je varkenshaas bakken in de mand of op de grillplaat

Je kunt varkenshaas zowel bakken in het standaard frituurmandje. Wil je graag een grillsmaakje, dan kun je natuurlijk de grillplaat ook gebruiken.

Welke kerntemperatuur moet varkensvlees hebben?

Een rosé stuk varkensvlees heeft een kerntemperatuur van circa 63/64 graden. Het is belangrijk om varkenshaas goed te bakken om bacteriën te doden, dus let erop dat je vlees niet een lagere kerntemperatuur heeft dan 60 graden Celsius. Prik je vleesthermometer in het dikste gedeelte van de varkenshaas om de kerntemperatuur van het vlees te meten.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

gemarineerde-varkenshaas-uit-de-airfryer

Varkenshaas recepten en inspiratie voor de airfryer

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste airfryer recepten met varkenshaas? Ik heb hieronder een paar leuke (culinaire) recepten voor jou om te proberen:

Engelstalige recepten:

Videorecept: Airfryer varkenshaas groente schotel

Bekijk hier een recept van onze vrienden van Airfryertotaal met gesneden varkenshaas. Deze heerlijke schotel bestaat uit een mix van varkenshaasstukjes en groenten. Je maakt dit eenvoudig in een bakvorm in jouw airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Eetsmakelijk!

Bekijk ook hoe je een beenham bakt in de airfryer, of bekijk hier meer airfryer recepten. Check hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Disclaimer: De foto’s zijn niet van mijzelf, maar deze komen uit recepten.

Scroll naar boven