Hamburger bakken in de airfryer

Airfryer-hamburger-header

Wil je een lekkere hamburger bakken in de airfryer? Op welke temperatuur en hoe lang moet de hamburger dan in jouw airfryer? Hoe krijg je een mooi gebakken en sappige hamburger? Je leest mijn tips en advies hier op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak je rauwe hamburger in een voorverwarmde airfryer op 170 ℃ voor 8-10 minuten.

Baktijd voor een hamburger uit de airfryer

gebakken-hamburgers-in-de-airfryer

Hoeveel minuten en op welke temperatuur moet een hamburger in de airfryer? Ik ga ervan uit dat je een rauwe hamburger wilt airfryen en niet een voorgebakken hamburger.

Rauwe hamburger bakken

 • 170 ℃ (airfryer voorverwarmen)
 • 8 tot 10 minuten (afhankelijk van de dikte)

Op het internet kom ik temperaturen tegen van 200 graden voor het bakken van een hamburger. Maar dat vind ik zelf wat aan de hoge kant. Door het vlees op een wat lagere temperatuur en rustiger te bakken wordt het vlees gelijkmatiger gegaard. En ik ervaar vrijwel geen last van een stinkende of rokende airfryer.

Veel vet in de pan

vet-van-hamburger-in-mandje-airfryer

Wat je zult merken is dat door het bakken van de hamburgers er heel veel vet uit het vlees druipt, zelfs bij magere hamburgers met minder vet. Dat vind ik één van de grote voordelen van het bakken van vlees in de airfryer, omdat je veel ongezond vet niet opeet. In een koekenpan ligt je vlees maar de hele tijd te spetteren in het vet, maar in de airfryer druipt het vet direct naar de bodem van de pan.

Mocht je airfryer stinken tijdens het bakken, dan raad ik je aan om het vet tussentijds even weg te halen met een stukje keukenrol.

Recept: Broodje hamburger maken

broodje-hamburger-cheeseburger-airfryer

Wil je een eigen broodje hamburger met kaas maken? Dan heb ik hier een lekker en makkelijk hamburger recept voor je waarbij je jouw eigen verse hamburgers maakt.

Dit recept is geschikt voor vier cheeseburgers.

 • 1 kg rundergehakt (per hamburger 250 gram)
 • 90 gram paneermeel
 • 1 gesneden rode ui
 • 3 knoflookteentjes
 • 3 mespuntjes peper
 • 3 mespuntjes zout
 • 3 mespuntjes paprikapoeder
 • Hamburgerbroodjes afbakken

Bereidingswijze:

 1. Snipper de knoflook en de ui en voeg deze toe aan een kom. Voeg hier het gehakt aan toe. Kneed het gehakt met de kruiden, paneermeel door met je handen. Doe dit losjes, zodat het gehakt niet te stijf wordt. Maak vier bolletjes van het gehakt en maak hier hamburgers van.
 2. Verwarm je airfryer voor op 170 graden en bak de hamburgers voor ongeveer 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte. Zo heb je een goed gegaarde hamburger. Wil je jouw vlees wat meer rosé, bak dan je hamburger voor 6-7 minuten.
 3. Haal de burgers uit de airfryer en laat deze even rusten onder een vel aluminiumfolie. Voeg eventueel al kaas toe aan de burgers. Bak in de airfryer de broodjes af zoals vermeld op de verpakking.
 4. Beleg nu het boordje met een blaadje sla, leg hierop de hamburger en top dit af met een plak tomaat en je favoriete saus. Voor extra variatie is het lekker om vers gebakken uienringen, een schijf (gebakken) ananas of bacon toe te voegen. Enjoy en eetsmakelijk!

broodje-hamburger-uit-de-airfryer-met-kaas

Vraag en antwoord:

Kunnen rauwe hamburgers in de airfryer?

Jazeker, een eigengemaakte verse hamburger, een hamburger van de slager of gewoon een hamburger in de koeling van de supermarkt. Deze kunnen allemaal in de airfryer. Je hoeft dus geen speciale airfryer hamburgers te kopen.

rundvlees-hamburger-bakken-philips-airfryer-xl

De hamburgers kunnen gemaakt zijn van op basis van gehakt van varkensvlees, rundvlees, kipvlees of half-om-half. Let er wel op dat hele vette hamburgers mogelijk een rokende airfryer kunnen veroorzaken. De kans op een rokende airfryer door vet vlees heb je het meeste bij een Philips Airfyer XXL, vanwege de sterke luchtcirculatie in de airfryer die het vet doet opspatten tegen het grillelement.

Kunnen diepvries hamburgers in de airfryer?

Ja hoor, geen enkel probleem. Dat kunnen zelf ingevroren hamburgers zijn, of diepvrieshamburgers uit de verpakking. Bijvoorbeeld die van Mora of Beckers. De laatstgenoemde adviseert om de ingevroren hamburgers als volgt te bakken in je airfryer:

Beckers bakadvies: Bak de bevroren hamburgers voor circa 6 minuten in een voorverwarmde airfryer op 200 graden. Zorg dat de hamburgers niet op elkaar liggen. Afhankelijk van de airfryer kan de bereidingstijd afwijken.

Voorgebakken hamburgers of hamburgers uit de diepvries zijn al gegaard en hoeven alleen maar verwarmd te worden. Ik adviseer om de bereidingswijze te volgen op de verpakking. Als hier geen specifieke airfryer op staan dan raad aan om de burgers te bakken op 170 graden voor 6-8 minuten.

Moet je de airfryer voorverwarmen?

hamburgers-in-de-philips-airfyer-xl
Bak je hamburgers in een voorverwarmde airfryer

Het is wel mijn advies om je airfryer even goed voor te verwarmen als je vlees bakt. En zeker bij vet vlees van een hamburger is het slim om het vlees direct dicht te schroeien in een hete airfryermand.

Ik vergelijk het bakken van vlees in de airfryer altijd met het bakken van vlees in een koekenpan. Want dat doe je ook in een voorverwarmde pan..

Moet je de hamburger omdraaien tijdens het airfryen?

Ja, bij de meeste airfryers is het wel een goed idee om het vlees tussentijds een keer om te draaien met een spatel. De enige airfryer waarbij ik dit niet doe, dat is bij de Philips Airfryer XXL omdat deze airfryer het vlees van boven en onder tegelijk verwarmd. Hierdoor worden beide kanten mooi bruin.

cheeseburgers-in-airfryer
Ik raad af om metalen keukengerei te gebruiken in je airfyer.

Hoeveel hamburgers kun je tegelijk bakken?

Dat hangt af van het formaat airfryer dat je gebruikt. Maar de meeste hamburgers kun je bereiden in een XXL airfryer in combinatie met een grillrekje. Door het rekje maak je een tweede laag in je airfryer mand, zo kun je wel acht hamburgers tegelijk bakken.

8-hamburgers-met-kaas-in-philips-airfryer-xxl
Er passen 8 hamburgers in een XXL airfryer

Wil je een cheeseburger maken met gesmolten kaas?

De meeste mensen maken de fout door de kaas direct op de rauwe of ongebakken hamburger te leggen in de airfryer. Maar hierdoor wordt je hamburger aan één zijde niet mooi bruin gebakken. Daarnaast is de kans groot dat de kaas van je hamburger afwaait door de luchtcirculatie in de airfryer.

Maar wat je ook zult ervaren is dat de kaas op deze manier niet mooi smelt, maar juist een beetje hard wordt. Dat komt omdat je airfryer vocht uit je product haalt en je kaas dus eigenlijk aan het drogen is.

hamburger-met-kaas-in-airfryer

Veel beter is het om de kaas als laatste toe te voegen aan je gebakken hamburger. Leg de plak kaas op de hamburger(s) en plaats de mand terug in je airfryer en doe de pan weer dicht. Door de warmte in de airfryer smelt de kaas vanzelf, na 1 tot 2 minuten is de kaas mooi gesmolten. Daarbij heeft het vlees ook even de tijd gehad om tot rust te komen.

Je kan eventueel ook de hamburgers in aluminiumfolie stoppen met hierop een plak kaas. Zo zal de kaas ook smelten en kun jij de airfryer weer gebruiken voor bijvoorbeeld een portie frietjes.

Hoe krijg je grillstrepen op je airfryer?

In het standaard frituurmandje van je airfryer zul je geen grillstrepen of grillsmaak krijgen. Heb je een Philips Airfryer XXL of de eerste generatie Philips Avance Airfryer XL? Dan kun je gebruik maken van het grillplaat accessoire. Dit accessoire tovert je frituurmandje om in een grillpan, zo kun je heel mooi je hamburgers grillen.

Meer hamburger recepten en inspiratie voor de airfryer?

broodje-hambruger-maken-met-de-airfryer

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste hamburger recepten? Ik heb hieronder een paar leuke recepten voor je om te proberen:

Eetsmakelijk!

Bekijk meer airfryer recepten. Of bekijk hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven