Wat kan of mag er niet in de Airfryer? Deze 10 dingen!

Je kan er (bijna) alles mee

Heb je een airfryer? Dan is er natuurlijk niets leukers dan ermee experimenteren. Want soms zijn de gekste dingen juist erg verrassend en lekker uit de airfryer. Zo vind ik het lekker om een sneetje ontbijtkoek in de airfryer te roosteren. Maar helaas kan niet alles in de airfryer, ik heb 10 dingen voor je op een rij gezet wat je (beter) niet in je airfryer kunt stoppen.

Snelle antwoord: Een airfryer is het jongere neefje van de hetelucht oven. Dus in principe kun je aanhouden: ‘Wat niet in de oven mag, mag ook niet in de airfryer’.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

#1 – Bakpapier of vetvrij papier

Ik zie het veel gebeuren, mensen die bakpapier gebruiken in hun airfryer. Meestal wordt er bakpapier gebruikt om het mandje of de pan schoon te houden.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Maar ik raad toch af om bakpapier te gebruiken in je airfryer en wel om deze twee redenen. Ten eerste belemmert bakpapier de airflow in je airfryer, wat dus simpelweg betekent dat je hetelucht friteuse minder goed presteert.

geperforeerd-bakpapier-airfryer-hetelucht-friteuse
Geperforeerd bakpapier

Ten tweede loop je met bakpapier het risico dat het materiaal in je ventilator wordt gezogen en tussen de hitte spiraal komt. In de pan van je airfryer wervelt hete lucht en dit kan dus je bakpapiertje meeblazen waardoor het mogelijk in de brand kan vliegen. Als je bakpapier wilt gebruiken, zorg er dan minstens voor dat er ingrediënten op liggen die zwaar genoeg zijn om het papier in bedwang te houden.

Het gebruik van vetvrij papier is absoluut af te raden, aangezien dit papier op hogere temperaturen vlam vat.

#2 – Lichte ingrediënten

Het rondvliegende probleem geldt ook voor lichtere ingrediënten. Want ook dit gaat rondvliegen in de pan van je hetelucht friteuse. Denk bijvoorbeeld aan dungesneden groentechips, plakjes appel, zaden, noten, kruidentakjes en andere lichtgewicht ingrediënten die makkelijk rond kunnen wapperen bij een zuchtje wind.

De lichte ingrediënten worden tijdens het airfryen aangezogen door de ventilator en kunnen dan blijven haken bij de hete spiraal. Hierdoor wordt het ingrediënt verbrand en ontstaat er rook in je airfryer.

spatdeksel-in-airfryer-frituurmandje
Snackdeksel voor Philips Airfryer XXL

Wil je fruit, groenten of andere dingen drogen in je airfryer? Dan raad ik je aan om een spatdeksel te gebruiken. Bij de Philips Airfryer XXL kun je bijvoorbeeld een lichte snackdeksel kopen. Dit airfryer accessoire is speciaal gemaakt voor het airfryen van lichte producten. Veel mensen denken dat het alleen maar een spatdeksel is, maar daarmee doe je dit accessoire te kort.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

#3 – Zoete marinades

Aan de meeste marinades wordt suiker toegevoegd. Dat kan marinade zijn voor kip, vlees of vis. Of denk bijvoorbeeld aan zoete of stroperige sauzen voor door een oosters gerecht. Op hoge temperaturen in je airfryer gaan de suiker karameliseren en uiteindelijk gaat het verbranden.

gemarineerde-kip-zwart-philips-airfryer-xxl
Oeps, gemarineerde kip wordt te donker.

Dit resulteert in een rokende airfryer en daar zit niemand eigenlijk op te wachten. Let dus op met gerechten die langer in je airfryer moeten, zoals grotere stukken gemarineerde kip. Want je hebt de kans dat door de langere baktijd de marinade gaat aanbranden.

Je kunt beter zelf je marinades maken, dan weet je wat erin gaat. Probeer dus zo min mogelijk suiker of honing toe te voegen.

#4 – Zeer vet vlees

Je kunt vrijwel al het vlees bereiden in je airfryer, maar met speklappen zou ik een tweede keer nadenken. Je hebt voor dit vette type vlees zeker een spatdeksel nodig om een rokende airfryer te voorkomen.

vet-van-hamburger-in-mandje-airfryer
Vet na bakken van hamburger

Door het airfryen smelt het vet in het vlees en dit druipt onderin de pan. En vanwege de luchtcirculatie in je airfryer zullen vetspetters geblazen worden tegen je hitte spiraal wat zal resulteren in een rokende en ook vieze airfryer.

Lees hier wat je moet doen bij een rokende airfryer. En hier wat tips voor het schoonmaken van je airfryer.

#5 – Niet ovenbestendige schalen, bakjes of borden

Bakjes voor de magnetron, kunststof verpakkingen of papieren schaaltjes. Let ermee op, want alles wat je niet in de oven zou kunnen doen, dat geldt ook voor je airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Sommige mensen verwarren een airfryer wel eens met hun magnetron en denken dat je er magnetronbakjes in kunt gebruiken. Maar dit gaat, zeker bij hoge temperaturen, natuurlijk smelten.

Wat je wel kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld aluminum bakjes of ovenschaaltjes. Maar nog veel beter is het om airfryer accessoires te gebruiken. Zoals een bakvorm. Het materiaal van een airfryer bakvorm neemt heel snel warmte op geeft het ook snel af aan je gerecht, daarnaast koelt het ook snel af. Dat werkt stukken beter dan bijvoorbeeld glazen schalen of stenen bakjes.

Lees meer over het gebruik van aluminiumfolie in je airfryer.

#6 – Diepvrieskroketten

Iedereen met een airfryer heeft het wel een keer geprobeerd: een standaard diepvries kroket. Je weet wel, zo’n witte kroket die je normaal in je frituurpan zou frituren. Als je zo’n kroket in je airfryer wilt bakken, dan zullen je verwachtingen de eerste keer hoog gespannen zijn.

Maar na zo’n 10 minuten op 180 graden in je airfryer zul je zien dat je kroket nog bijna net zo bleek is en mogelijk zelfs opengebarsten is. Zelfs als je de kroket een beetje zou helpen met wat olie, dan nog wordt je kroket niet mooi knapperig en bruin.

Dus standaard diepvries kroketten of bitterballen zijn een afrader om te gebruiken in je airfryer. Je kunt veel beter kiezen voor voorgebakken kroketten of voor oven- of airfryer kroketten. Lees mijn advies over de beste airfryer kroketten.

#7 – Frituurvet- of olie

Ik krijg soms wel eens de vraag of je in een airfryer frituurolie kunt gebruiken. Het snelle antwoord hierop is natuurlijk: nee.

Frituurvet of frituurolie is bedoeld voor je frituurpan. In een airfryer gebruik je hete lucht en soms een lepeltje gewone olie, waar je ook mee kookt.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Het is dus absoluut niet de bedoeling om een laagje frituurolie in je airfryer te gieten. En het is ook niet aan te raden om je diepvries snacks even door het frituurvet te halen. Als je graag frituurvet wilt gebruiken, dan kun je beter voor een traditionele friteuse kiezen.

Lees meer advies over airfryer olie.

#8 – Laag water

Een klein laagje water op de bodem van je pan kan helpen tegen tegen opspattend vet. Een beetje water met wat citroen kan ervoor zorgen dat je je airfryer beter kunt reinigen. Maar het is af te raden om de pan van je airfryer helemaal te vullen met water en deze dan aan zetten.

philips-essential-airfryer-xl-schoonmaken-mandje-frituurmandje-pan

Een airfryer is een elektronisch keukenapparaat en je moet dan altijd voorzichtig zijn met water of andere vloeistoffen. Door het vocht loop je het risico op een defect in je airfryer door een elektronische storing.

In een bakblik kun je wel water toevoegen om bijvoorbeeld rijst of noodles te koken. Maar doe dit dus niet rechtstreeks in de pan van je airfryer zelf.

#9 – Kaas smelten

Kaas kan prima in de airfryer. En ja, het kan best lastig zijn om aangekoekte kaas schoon te maken dat tussen het netje zit van je airfryermandje. Maar wist je dat het heel lastig is om kaas te smelten in een airfryer op een hoge temperatuur. Als je een pizza maakt in de airfryer, dan zul je merken dat de kaas krokant  en dus gegratineerd wordt. Je zult dus geen ‘cheese-pulls’ hebben als je een pizzapunt pakt als deze net uit de airfryer komt.

pizza-bakken-philips-airfryer-xxl

Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als je een tosti wilt maken in de airfryer. Alle kaas die naast je broodje ligt zal krokant worden in plaats van gaan smelten. Dat is natuurlijk geen ramp en het is ook best lekker. Maar het is anders dan je gewend bent.

Wel kun je kaas smelten op een lagere temperatuur of wanneer de airfryer uit staat. Dat is dan ook gelijk mijn tip. Want als je graag een cheeseburger wilt maken, dan kun je het beste eerst je hamburger grillen in de airfryer. Vervolgens zet je de airfryer uit en leg je de plak kaas op de hamburger en doe je de pan weer dicht. Omdat de airfryer vanbinnen nog warm is, zal de kaas mooi smelten.

hamburger-met-kaas-in-airfryer

#10 – Scherpe voorwerpen

Tot slot raad ik af om scherp kookgerei te gebruiken in je airfryer. Dank aan metalen lepels, spatels, messen, vorken en wat al niet meer. Deze scherpe voorwerpen kunnen de antiaanbaklaag van de pan of het mandje beschadigen. Beter is het dus om kookgerei van kunststof te gebruiken of van siliconen.

aardappelen-en-groenten-uit-airfryer

Let bij het afwassen ook op dat je geen hardnekkige schuursponzen of staalsponsjes gebruikt. Het kan soms aanlokkelijk zijn om een vies airfryer mandje eens goed onder handen te nemen met grof geschut, maar dit maakt het vaak alleen maar erger dan beter.


Video: Meest gemaakte airfryer foutjes

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Meer weten?

Scroll naar boven