Speklappen uit de Airfryer

Airfryer-speklappen-header

Hoe bak je speklapjes in de airfryer? Speklappen bestaan ongeveer 1/3 uit vet en het meeste vet zal wegsmelten door het airfryen. Maar door het vet kan je airfryer ook gaan roken. Wat is de beste manier om speklapjes te airfryen? Je leest het hier op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak de speklappen in een voorverwarmde airfryer op 180 graden voor 12-15 minuten. Het beste plaats je een spatdeksel over de spaklappen om spetters en dus rook uit je airfryer te voorkomen.

Baktijd voor speklapjes uit de airfryer

De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de speklappen. Omdat een speklap varkensvlees is, is het wel belangrijk dat het vlees goed doorbakken is.

speklappen-in-de-airfryer-mand

Speklappen: Baktijd en temperatuur

  • Leg de speklappen in een enkele laag in de mand van je airfryer.
  • Stel de temperatuur in op 180 graden.
  • Aanbevolen: Plaats een snack cover of spatdeksel over de speklappen.
  • Stel de timer in op 12-15 minuten voor gewone speklappen. Bij dikke speklappen adviseer ik 15-18 minuten.
  • Draai de speklappen halverwege een keer om.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Tips bij het airfryen van speklappen

  1. Met behulp van een rekje kun je een extra etage in je airfryer mand maken. Zo kun je twee keer zoveel speklappen bereiden in je airfryer. In de Philips Airfryer XXL kun je op deze manier zo’n 10 tot 12 speklappen tegelijk bereiden.
  2. Omdat speklappen tot de extreem vette producten behoort raad ik je aan om een spatdeksel te gebruiken, zoals dit snack cover van de Philips Airfryer XXL.
  3. Ik adviseer om na het airfryen van speklappen ook het grillelement te reinigen. Keer je airfryen ondersteboven en plaats deze op een handdoek of theedoek. Bekijk of het element vies is en verwijder vetspetters met een vochtige microvezel doek. Maak daarna alles goed droog voordat je de airfryer weer gaat gebruiken.

Vraag en antwoord:

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Nee, het hoeft niet perse. Zelf vind ik het wel prettig om mijn airfryer voor te verwarmen bij het airfryen van vlees.

Heb je een accessoire nodig?

Het is aan te raden om een spatdeksel te gebruiken die je over de speklappen heen plaatst.

plaats-spatdeksel-over-speklappen-vet-vlees-airfryer

Wat doen met het vet?

Ja, daar schrik je misschien van. Want na het aifryen van speklapjes zul je zien dat er een flinke laag vet onderin de pan ligt.

braadworst-airfryer-vet-pan

Een speklap bevat erg veel vet en door de speklap te verwarmen zal het meeste vet smelten en druppen op de bodem van de pan.

vet-na-airfryen-speklappen-airfryer
Een speklap bestaat voor 30% uit vet.

Let bij het schoonmaken van je airfryer op dat je het vet uit de pan niet door de gootsteen spoelt. Dit kan een verstopping in je afvoer veroorzaken. Beter is het om het vet wat af te laten koelen en daarna in een potje af te gieten die je later kunt weggooien volgens milieuvoorschriften.

airfryer-vet-uit-pan-keukenrol

Wacht niet te lang met het weggieten van het vet, omdat het vet anders gestold is. Je kunt gestold vet wel met keukenpapier uit de pan verwijderen en daarna weggooien.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Wat doen bij een rokende airfryer?

Omdat speklappen tot de extreem vette producten komt er veel vet vrij dat op de bodem van de pan komt te liggen.

Maar door de luchtcirculatie heb je de kans dat het vet gaat opspatten en tegen het verwarmingselement en ventilator aan kan komen. Naast dat dit voor een vieze airfryer zorgt, zal dit ook zorgen voor een rokende en stinkende airfryer. Het vet verbrandt waardoor je airfryer gaat walmen.

vet-in-de-airfryer-zorgt-voor-rook-en-blauwe-walmen

Dit komt meestal voor bij de krachtige Philips Airfryer XXL. Deze airfryer zuigt de lucht aan naar boven waardoor vetspetters sneller op zullen spatten. Andere airfryers blazen de lucht naar beneden, waardoor de kans op een rokende airfryer minder snel gebeurt.

Meer tips wat te doen tegen rokende airfryer.

Videorecept: Speklappen airfryen

Bekijk in deze video hoe Martin Senders (de Philips Chef) speklapjes bereid in de airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Eetsmakelijk!

Bekijk lekkere airfryer recepten met vlees of bekijk hier meer airfryer recepten. Check hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven