Kabeljauw uit de Airfryer

Airfryer-kabeljauw-header

Kabeljauw is een heerlijke witvis die rijk is aan eiwitten en vitamines en mineralen. De vis kan op verschillende manieren worden bereid in je airfryer. In dit artikel zullen we bekijken hoe je Kabeljauw kunt bakken in een airfryer. Bekijk mijn tips en advies op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak een kabeljauwmoot voor 8-10 minuten op 170 graden in een voorverwarmde airfryer. Bak kabeljauwfilets in 6 minuten gaar.

Baktijd voor kabeljauw uit de airfryer

De instellingen voor het airfryen van kabeljauwfilets hangt een beetje af van de dikte van de vis en de kracht van je airfryer. Kabeljauw is een zeer delicate vis en als je de temperatuur van de airfryer te hoog zet, zal de vis te droog worden. |Het is dus beter om een langere baktijd te gebruiken een te hoge temperatuur.

kabeljauwfilet-met-citroen-uit-de-airfryer

Kabeljauw: Baktijd en temperatuur

 • Haal de kabeljauw vroegtijdig uit de koelkast.
 • Dep de vis droog en verwijder eventueel de huid van de vis.
 • Verwarm de airfryer voor op 170 graden celsius.
 • Voorzie de kabeljauwfilet van wat olijfolie en eventueel kruiden.
 • Plaats de vis in de het mandje van de airfryer en bak deze voor 8-10 minuten totdat de vis mooi gaar is.

Heb je dunne kabeljauwfilets, dan kun je beter de vis eerst 6-8 minuten airfryen.

Kabeljauw stoven: Baktijd en temperatuur

 • Haal de kabeljauw vroegtijdig uit de koelkast.
 • Dep de vis droog en verwijder eventueel de huid van de vis.
 • Verwarm de airfryer voor op 160 graden.
 • Plaats een bakvorm met wat boter in de airfryer en laat dit een paar minuten bruinen.
 • Plaats de vis in de bakvorm en voeg eventueel andere ingrediënten toe, zoals groenten.
 • Stoof de vis nu voor 15 minuten op 160 graden in de airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Waarop letten bij het airfryen van kabeljauw?

 1. Let op als je meerdere moten kabeljauw gebruikt dat deze nagenoeg dezelfde dikte hebben. Start anders eerst met het airfryen van de dikste moot kabeljauw en voeg later de dunnere moten toe in het mandje van de airfryer.
 2. Zorg dat de vis mooi drooggedept is met keukenpapier. Dit helpt de korst knapperig te blijven. Voorzie de vis vervolgens met een laagje olijfolie. om eventuele extra vochtigheid te verwijderen. 
 3. Gebruik een goede kwaliteit kabeljauwfilet. Vers of bevroren is prima. Let erop dat de filet niet te dun is, anders heeft de vis niet genoeg tijd om knapperig te worden voordat het begint uit te drogen.
 4. Laat bevroren kabeljauw ontdooien volgens de verpakkingsvoorschriften.
 5. Panko broodkruimels zijn groter en absorberen minder vocht, waardoor het beste resultaat behaald kan worden. Normale broodkruimels zullen je niet hetzelfde resultaat geven. Dit zal met elk type wit vissoort werken en prachtig uit de airfryer komen.
 6. Zorg ervoor dat je de vis voldoende ruimte geeft in het mandje van de airfryer. Anders gaat de vis stomen in plaats van krokant worden.
 7. Zorg dat de kerntemperatuur van de kabeljauw na de baktijd minimaal zo’n 62-63 graden heeft behaald.

kabeljauwmoot-uit-de-airfryer

Vraag en antwoord:

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Ja, het is aan te raden om de airfryer altijd voor te verwarmen voordat je de kabeljauw gaat bereiden. Dit doe je door de airfryer aan te zetten op de gewenste temperatuur en deze 5 minuten voor te verwarmen.

Moet je ingevroren kabeljauw eerst ontdooien?

Ja, het is aan te raden om ingevroren kabeljauw eerst te ontdooien voordat je deze gaat bereiden in de airfryer. Dit kan je het beste doen door de kabeljauw in de koelkast te leggen en deze daar enkele uren te laten ontdooien.

Moet je olie gebruiken?

Om te voorkomen dat de vis blijft plakken aan het mandje of airfryer accessoire is het aan te raden om de vis te voorzien van wat olijfolie. Maar je hoeft maar een klein beetje olie te gebruiken. Het is wel aan te raden om de vis vooraf droog te deppen met keukenpapier.

krokante-gepaneerde-kabeljauw-uit-de-airfryer

Heb je een accessoire nodig?

Je hebt geen specifieke accessoires nodig om kabeljauw in de airfryer te bakken. Je kunt de vis direct in de mand van de airfryer plaatsen en de temperatuur instellen. Als je de vis wilt omkeren tijdens het bakken, kun je het beste een spatel gebruiken. Let op dat dit een spatel is van bijvoorbeeld kunststof of hout om de antiaanbaklaag van je airfryer onderdelen niet te beschadigen.

Wil je de kabeljauw grillen?

Dan heb je een grillaccessoire nodig, zoals de grillplaat die je kunt gebruiken in de Philips Airfryer XXL modellen.

Wil je de kabeljauw stoven?

Maak dan gebruik van een bakvorm of bakblik. Dit zorgt ervoor dat de vloeistof, zoals witte wijn, niet kan wegstromen uit de mand van de airfryer. Voor de meeste airfryers zijn officiële of universele bakblikken te gebruiken om de vis in te stoven.

Het stoven van kabeljauw of andere witvis is een gezonde en gemakkelijke manier om vis te bereiden. Je kunt de vis samen met groenten, kruiden en een klein beetje vloeistof in de airfryer stoven. De temperatuur en de baktijd hangen af van de grootte van de vis.

Kun je kabeljauw in aluminiumfolie bereiden?

Ja, je kunt een vispakketje maken met kabeljauw door de vis met andere ingrediënten in te pakken in de folie. Het is wel belangrijk dat de vis goed verpakt is zodat je niet het risico loopt dat de aluminiumfolie in de rondte gaat wapperen in je airfryer. De folie kan dan in de ventilator gezogen worden.

Wat doen als de kabeljauw droog is geworden?

Als de kabeljauw droog is geworden dan heeft de vis te lang in de airfryer gezeten op een te hoge temperatuur. Het kan ook zijn dat de kwaliteit van de vis laag was waardoor de vis sowieso al vrij droog is.

Droge kabeljauw kun je eenvoudig voorkomen door de vis te stoven in een vloeistof, zoals in witte wijn. Hierdoor krijg je een mooie malse witte vis.

Hoe krijg je krokante kabeljauwfilets?

Paneren is de sleutel tot succes bij het bereiden van krokante kabeljauw. Maak voor het paneren een station met drie schaaltjes: een met bloem, een met geklutste eieren en een met paneermeel of panko. Bestrooi de vis eventueel met wat zout of viskruiden.

krokante-kabeljauw-uit-airfryer

Haal de vis door de bloem, het ei en tot slot door de paneermeel of panko. Wil je een extra krokant resultaat? Herhaal dan de laatste stap. Bak de gepaneerde kabeljauw in de airfryer. De mogelijkheden voor een lekkere paneerlaag zijn oneindig: van kaaskorstje tot broodkruimels, van gekruid tot naturel.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Kabeljauw recepten en inspiratie voor de airfryer

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste airfryer recepten? Ik heb hieronder een paar leuke (culinaire) recepten met kabeljauw voor jou om te proberen:

Videorecept: Kabeljauw en zalm lasagne

Bekijk hier een recept van de Philips Chef waarin Martin laat zien hoe je een verse lasagne kunt maken met zalmfilet en kabeljauwfilet.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Eetsmakelijk!

Bekijk ook hoe je zalm kunt bereiden in de airfryer of bekijk hier meer airfryer recepten. Check hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Disclaimer: De foto’s zijn niet van mijzelf, maar deze komen uit recepten.

Scroll naar boven