Welke Airfryer Moet Ik Kopen?

welke-airfryer-kiezen-keuzehulp

Airfryer Keuzehulp
Welke Airfryer Past bij Jou?

Bezoekers van FrituurGezond.nl vragen mij regelmatig om airfryer advies. Welke airfryer is het meeste geschikt? Moet je een kleine of grote airfryer kopen? Welke maakt makkelijk schoon? Op deze pagina geef ik jou advies welke airfryer ik zou kopen.

“Pim, help! Ik weet niet welke airfryer ik moet kopen.”
Zomaar een vraag uit mijn mailbox

Ik zie door de Bomen het Airfryer Bos niet meer

frituurgezond-betrouwbaar-test-reviewIk merk dat veel mensen twijfelen tussen airfryers want je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende airfryers te koop van diverse merken. Je weet dan als snel niet meer waar je goed aan doet. Hoe kies je de beste airfryer voor jouw situatie?

Ik wilde “eventjes” een airfryer kopen, maar zie nu door de bomen het bos niet meer!
Een citaat van een van mijn bezoekers

Moet ik nu een kleine of een toch een grote airfryer kopen? Kan ik het beste kiezen voor Philips of is een ander merk ook goed? En welke airfryer heeft de beste bakresultaten?

Op deze pagina vind je mijn Airfryer Keuzehulp waarin ik mijn advies geef over de beste airfryer per situatie. Ben je alleen, woon je samen of heb je een groot gezin? Voor iedereen en elk budget is een goede airfryer te vinden. Samen komen we er wel uit!


“Welke airfryer is geschikt voor 1 persoon?”

Ben je alleenstaand, of ben je de enige thuis die van een gezonder frietje houdt? Dan heb je op het eerste gezicht geen hele grote airfryer nodig. Een compacte airfryer met een inhoud van 0,8 kg lijkt dan het meeste geschikt. Dit type airfryers valt onder ‘kleine airfryers’. Maar toch adviseer ik je een iets grotere aifryer te nemen. Want als je visite krijgt is het ook handig als je bijvoorbeeld een lekker bittergarnituurtje kunt serveren. Dan is een wat ruimere airfryer handiger.

Airfryer Advies van Pim
inventum-airfryer-gf400hl-cgf440hl-xl

Inventum GF400HL / CGF440HL

“De Inventum GF400HL is een analoge airfryer met een capaciteit van 1,2 kg. Doordat deze airfryer wat ruimer is dan een kleinere 0,8 kg airfryer behaal je betere bakresultaten. Als je alleen bent vul je namelijk het frituurmandje niet helemaal vol, hierdoor wordt je gerecht beter gegaard. En de extra ruimte is ideaal als je voor meer personen wilt airfryen.” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Welke airfryer is geschikt voor 2 tot 3 personen?”

Ik kom dan al snel uit bij minimaal een XL airfryer met een laadvermogen van 1,2 kg of meer. Het hangt er een beetje van af wat je precies wilt airfryen om te bepalen welke airfryer geschikt is. Wil je alleen frietjes en snacks airfryen? Dan zijn de meeste XL hetelucht friteuses wel geschikt. Maar als je ook wat gezondere gerechten wilt klaarmaken, dan moet je bij Philips zijn.

Airfryer Advies van Pim
philips-avance-airfryer-xl-friteuse

Philips Avance Airfryer XL

“De Philips Avance Airfryer XL is een uitstekende airfryer. Voor 2 tot 3 personen kun je hiermee prima friet en snacks bereiden. Maar omdat Philips allerlei handige airfryer accessoires verkoopt, kun je ook gezonde gerechten maken. Zoals groentes poffen of zalm grillen.” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Welke airfryer is geschikt voor gezin van 3 tot 5 personen?”

Voor grotere gezinnen ontkom je niet aan een XXL airfryer. Maar laat deze benaming niet te hoge verwachtingen scheppen. Ja, het zijn grote machines. Maar nee, je kunt er niet voor 5 personen tegelijk eten in bereiden. Een mand vol friet, dat gaat nog wel. Maar als je bijvoorbeeld een hele maaltijd wilt maken, dan is zelfs een XXL airfryer te klein.

Airfryer Advies van Pim
Philips-Avance-Airfryer-XXL-HD9650

Philips Avance Airfryer XXL

“De Philips Avance Airfryer XXL is echt mijn favoriet. De bakresultaten zijn super en in combinatie met diverse accessoires is het een heel divers apparaat. Friet, kip, vlees, vis, groenten. Het kan allemaal. Voor frites en snacks is deze ruim genoeg voor grote gezinnen. Maar voor gehele maaltijden is de Airfryer voor maximaal 2 tot 3 personen geschikt.” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Welke airfryer heeft de beste bakresultaten voor friet en snacks?”

Er kan er maar een de beste zijn en dat is de Philips Airfryer. Veel mensen vragen zich af welke airfryer goede bakresultaten geeft. En uit mijn vergelijkingen is dat telkens weer de Philips Airfryer en dat komt mede door de unieke starfish technologie in de binnenpan. Dit zorgt namelijk voor een optimale luchtstroom langs je frites, kroketten, frikandellen, kaassoufflés en bamischijven.

Airfryer Advies van Pim
Philips-Avance-Airfryer-XXL-HD9650

Philips Avance Airfryer XXL

“Het is geen goedkope frituurpan, zo’n Philips Avance Airfryer XXL. Maar het is wel echt een hele goede airfryer. Zeker als je het belangrijk vindt dat de bakresultaten goed zijn. Als ik de Philips vergelijk met andere merken, dan valt mij op dat de bakresultaten van Philips altijd wat beter zijn. Alle frietjes zijn rondom krokant en gaar en dat is bij ander merken vaak anders, zeker bij grotere hoeveelheden. Met zijn XXL inhoud is deze airfryer ook ideaal voor een gezin.” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Welke airfryer is het makkelijkste in onderhoud?”

Ik vind het onderhoud van een airfryer super belangrijk. Je houdt je airfryer namelijk alleen in topconditie als je de onderdelen na elk gebruik schoonmaakt, gewoon met een eenvoudig sopje. Toch zetten veel mensen na gebruik hun vieze airfryer terug in de kast, zoals ze gewend zijn bij hun oude frituurpan. Maar je moet je airfryer zien als een koekenpan of wokpan, die maak je na het koken ook schoon. Maar welke airfryer maakt het makkelijkste schoon?

Airfryer Advies van Pim
Princess-182050-Family-Aerofryer-XXL-airfryer

Princess Digital Family Aerofryer XXL

“De Princess Digital Family Aerofryer XXL is een ruime airfryer die je snel en makkelijk schoonmaakt. De bakresultaten voor frites, snacks, vlees en vis zijn goed. En na het airfryer maak je het mandje en de pan binnen een paar minuten schoon. De onderdelen bevatten nauwelijks lastige hoekjes waar vuil achter blijft plakken. ” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Welke airfryer heeft de makkelijkste bediening?”

Het instellen van een airfryer is heel eenvoudig. Je hoeft in de basis alleen maar de tijd en temperatuur in te stellen. Maar toch zijn er bepaalde fabrikanten die allerlei extra functies toevoegen die ik zelf eigenlijk overbodig vindt. Bijvoorbeeld een knop voor je favoriete baktijd, een knop om het gerecht warm te houden of een knop voor een keuzemenu vol met ingestelde baktijden. Het makkelijkste werkt een analoge airfryer met een duidelijk temperatuurindicator en een luid signaal wanneer de ingestelde tijd is verstreken.

Airfryer Advies van Pim
inventum-airfryer-gf400hl-cgf440hl-xl

Inventum GF400HL / CGF440HL

“De Inventum GF400HL is echt een makkelijk te gebruiken airfryer die ook nog eens makkelijk is om schoon te maken. Met de analoge draaiknoppen stel je de tijd en temperatuur snel, duidelijk en eenvoudig in. Bovenop zijn twee lampjes zichtbaar die aangeven wanneer de airfryer aanstaat en wanneer de airfryer op temperatuur is. Veel makkelijker kan het niet. En de bakresultaten zijn heerlijk krokant.” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Welke airfryer is een goedkope versie van de Philips Airfryer?”

Wil je graag een grote XL of XXL airfryer maar vind je een Philips Airfryer te duur? Dat kan ik mij goed voorstellen. Een Philips Airfryer XXL kost al snel zo’n 200 euro en dan heb je er nog geen accessoire bij. Wat is nou een goede airfryer die niet duur is, maar wel goede prestaties levert? Hieronder mijn advies.

Airfryer Advies van Pim
Princess-182050-Family-Aerofryer-XXL-airfryer

Princess Digital Family Aerofryer XXL

“De Princess Digital Family Aerofryer XXL is een airfryer die op de meeste vlakken goed scoort. Ik vind het een mooie airfryer om te zien, daarnaast maakt de airfryer makkelijk schoon, diepvries friet en snacks zijn mooi krokant en het frituurmandje is lekker ruim. Nog veel belangrijker, de airfryer is de helft goedkoper dan een Philips Airfryer XXL. Waar lever je dan op in? De bakresultaten zijn wat minder als je bijvoorbeeld groentes wil poffen of eigengemaakte verse friet wilt maken. Daarnaast zijn er geen airfryer accessoires beschikbaar. ” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Wat is een goede kleine airfryer voor 2 personen?”

Niet iedereen zit te wachten op een grote airfryer in de keuken. Want waar moet je zo’n apparaat nu weer laten? Het liefst berg je de airfryer op in een keukenkastje of in de trapkast. Dus de friteuse mag niet al te groot zijn. Let er wel op dat een kleine airfryer ook betekent dat deze geschikt is voor minder personen. Kleine airfryers hebben een capaciteit van ongeveer 0,8 kilogram of minder en zijn geschikt voor 1 tot 2 personen. Welke compacte airfryer kun je het beste kopen?

Airfryer Advies van Pim
Inventum-GF254HLD-Heteluchtfriteuse

Inventum GF254HLD

“De Inventum GF254HLD is een klein formaat airfryer met een inhoud van 2,5 liter, geschikt voor 0,8 kg frites. De compacte airfryer is geschikt voor 1 tot 2 personen. Het display geeft in blauwe cijfers de tijd en temperatuur onder elkaar weer, dat is er erg handig. Bij de Inventum krijg je ook een scheidingswandje om je frituurmandje op te delen voor twee verschillende gerechten.” – Pim

Afmetingen: 28 x 35,5 x 33 cm (LxBxH)

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Wat is een goede mini airfryer voor kleine hoeveelheden?”

Zoek je een kleine airfryer die je af en toe gebruikt voor kleine hoeveelheden? Het kan zijn dat je er zo een zoekt omdat je alleenstaand bent. Maar het kan ook zijn dat je een mini airfryer zoekt om ’s ochtends snel een afbakbroodje af te bakken, om ’s avonds één of twee kipburgertjes te bakken of om in het weekend een paar bitterballetjes te ‘frituren’.

Airfryer Advies van Pim

Tristar-FR-6980-Mini-Crispy-Fryer

Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer

“Deze Tristar FR-6980 is een echt een mini airfryer. Hij is klein, lichtgewicht en heeft slechts 1.000 watt vermogen. Hierdoor is de airfryer ook ideaal voor op vakantie, bijvoorbeeld voor op de camping. Ik gebruik de Tristar Mini Crispy Fryer bijvoorbeeld als ik één of twee broodjes wil afbakken, of wanneer ik voor 1 persoon wat friet wil maken. Er past niet veel in, maar dat maakt deze airfryer natuurlijk ook mini. Ik vind ‘m ideaal, want je pakt het airfryertje zo op hij neemt weinig ruimte in.” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Wat is de beste airfryer van Philips?”

Philips heeft diverse airfryers in haar assortiment. Maar welke Philips Airfryer is het beste? Naar mijn mening is dat de Philips Airfryer XXL. Deze airfryer is groot, maar zeker niet alleen maar geschikt voor gezinnen. Zelfs als je alleen woont of een tweepersoonshuishouden hebt is deze Airfryer echt een aanrader, want je kunt er namelijk hele maaltijden in bereiden.

Airfryer Advies van Pim
Philips-Avance-Airfryer-XXL-HD9650

Philips Avance Airfryer XXL

“Wil je het beste van het beste, dan kom je uit bij de Philips Avance Airfryer XXL. Maar daar betaal je ook wel wat voor natuurlijk. Wil je een goedkopere versie, kijk dan naar het Viva model met analoge bediening. De reden dat de Airfryer XXL zo goed is komt omdat de machine degelijk is, zeer goede bakresultaten heeft, goed om temperatuur blijft en een ruime keus aan airfryer accessoires heeft. De Philips is niet alleen een vervanger van je frituurpan, want je kunt er ook mee koken, bakken, braden en grillen.” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

“Wat is de beste airfryer van Tefal?”

Tefal is vooral bekend van de Tefal ActiFry modellen. Maar ik ben daar zelf nooit echt fan van geweest omdat deze hetelucht friteuses een draaiende arm hebben die je gerecht in de rondte draait. Sinds een paar jaar heeft Tefal ook airfryers zonder draaiende arm in het assortiment. En ik vind de Tefal EY4018 hiervan de beste.

Airfryer Advies van Pim
Tefal-Easy-Fry-Precision-EY4018

Tefal EY4018

“De Tefal EY4018 (Easy Fry Precision) is door de Consumentenbond in 2019 uitgeroepen als ‘Beste Koop’. De stijlvolle airfryer heeft een ruime inhoud van 4,2 liter geschikt voor 1,2 kg. De bakresultaten van friet en snacks zijn goed. Ook groente, vlees en visgerechten kun je prima klaarmaken. Je bedient de airfryer eenvoudig met het digitale fraaie display. ” – Pim

 Prijzen, Reviews & Info: 

Airfryer reviews en beoordelingen

Hier op FrituurGezond.nl lees je mijn echte beoordeling en ervaring met airfryers. Ik test hetelucht friteuses van verschillende merken. Bekijk hieronder mijn airfryer reviews:

Airfryers vergelijken

Wil je verschillende specificaties van populaire airfryers met elkaar vergelijken? Bekijk dan deze pagina om airfryers te vergelijken.


Vraag & Antwoord

Ik krijg veel vragen over airfryers in mijn mailbox of via reacties op mijn pagina’s. Hieronder een selectie van vragen waarop ik in vogelvlucht antwoord geeft. Een soort Q&A-sessie dus. Oke, let’s go!

verschillende airfryers

Is een XXL airfryer te groot als je maar met 1 of 2 personen bent?

Nee, ik ben zelf fan van grote airfryers omdat de extra ruimte meer mogelijkheden biedt. Ik gebruik mijn airfryers in een tweepersoonshuishouden en het is prettig dat je gerecht goed de ruimte heeft in de airfryer om te kunnen garen. Bij kleinere airfryers merk je al snel dat je gerecht te dicht op elkaar ligt.

Ik twijfel tussen een kleine en een grote airfryer, wat moet ik kiezen?

philips-airfryer-xxl-broccoli-kipworstjes
Broccoli, rode paprika, ui en kipworstjes. Binnen 20 minuten klaar en super lekker!

Een voorbeeld? Stel je wil frites met een paar snacks airfryen. Dan is het fijn als je je frites aan één kant kunt houden in je frituurmandje en aan de andere kant je snacks. Dit zorgt voor een beter bakresultaat. Daarnaast biedt een ruim frituurmandje ook de mogelijkheid om een gehele maaltijd te bereiden, je kunt bijvoorbeeld een ovenschaaltje kwijt. Natuurlijk, je moet wel de ruimte hebben in de kast om een grote XXL airfryer op te kunnen bergen.

Welk merk airfryer is het beste?

Je kan het vast al raden, maar dat is de Philips Airfryer. Waarom is dat? Ik heb er een artikel over geschreven wat de meerwaarde is van een duurdere airfryer. Maar het komt erop neer dat de Philips Airfryer de beste bakresultaten geeft, de grootste community heeft met airfryer-fans die volop recepten en tips delen en een divers aanbod bevat aan airfryer accessoires zodat je heel gevarieerde gerechten kunt maken.

verse-groenten-philips-airfryer-xxl
Ja, je kan echt koken met je hetelucht friteuse. Veel mensen verbazen zich hierover.

Ik ben ook fan van onder andere Inventum, Princess en Tefal airfryers. Ik gebruik ze met veel plezier en ik wissel mijn airfryers regelmatig af. Ik gebruik dus niet alleen maar Philips Airfryers als ik ’s avonds aan het koken ben. Elke keer staat er een ander merk airfryer op mijn aanrecht en geen enkele airfryer die ik heb stelt teleur. Pas als ik meer ga koken met mijn airfryer in plaats van frituren, dan neig ik wel naar de Philips Airfryer. Dat komt omdat ik diverse handige accessoires heb om bijvoorbeeld groene asperges te grillen of om een pizza te bakken. Maar als ik dan weer kijk naar het schoonmaken van mijn airfryers, dan pak ik liever een Inventum of Princess airfryer. Deze maken namelijk zoveel makkelijker en sneller schoon.

Waarom verschillen bakresultaten per airfryer?

Een airfryer is een heel simpel apparaat. Je hebt een ventilator die lucht aanzuigt, de lucht wordt verhit en hiermee bereidt je jouw gerecht. Bijvoorbeeld frietjes met een paar kroketten. Waarom zijn er dan zoveel verschillende airfryers te koop en hoe kan het dat de bakresultaten zo verschillen? Dat heeft naar mijn mening met een paar factoren te maken.

Vorm van de pan

Allereerst met de vorm van de pan. Philips heeft een unieke pan met op de bodem een 3D starfish. Door de bolling in de bodem van de pan wordt de hete lucht goed gecirculeerd langs je gerecht. Dit levert zeer goede bakresultaten op. De concurrentie heeft het nakijken, want zij beschikken allen over een vlakke bodem. Dit zorgt ervoor dat de lucht minder goed circuleert, dus mindere bakresultaten in vergelijking met een Philips Airfryer. Dat is de eerste reden waarom er zo’n groot prijsverschil zit tussen Philips Airfryers en airfryers van andere merken.

airfryer-xxl-verschil-airfryer-xl
Philips Airfryers hebben een unieke Starfish bodem.

Vermogen

Ten tweede is het vermogen van de airfryer belangrijk in vergelijking met het formaat van de pan. Doorgaans beschikt een kleine airfryer over minder vermogen dan een grote XL airfryer of een extra grote XXL airfryer. Maar als we kijken naar bijvoorbeeld XXL airfryers dan zie ik dat het vermogen onderling nog best kan verschillen.

  • Kleine airfryer  +/- 1.200 – 1.500 watt
  • Grote airfryer +/- 1.500 – 2/000 watt
  • XXL airfryer +/- 2.000 – 2.500 watt

Een Philips Airfryer XXL heeft bijvoorbeeld 2225 watt vermogen, terwijl de Princess Digital Family Aerofryer XXL en de Inventum GF552HL slechts 1700 watt vermogen hebben. Minder vermogen betekent natuurlijk een lager energieverbruik, en dat scheelt in de energiekosten. Het nadeel is echter dat de airfryer minder krachtig is en dat is zeker bij een grote XXL airfryer een nadeel. Door het lagere vermogen is de hetelucht friteuse minder snel op temperatuur en de airfryer kan minder goed de temperatuur vasthouden. Zeker als je het gerecht meerdere keren moet opschudden of moet omdraaien verlies je warmte en dit heeft invloed op de baktijd en het bakresultaat.

Waarom wordt de capaciteit in kilogrammen uitgedrukt?

Als je kijkt naar de specificaties van airfryers zie je bij het laadvermogen, de inhoud of de capaciteit van de airfryer altijd kilogrammen staan in plaats van liters. Waarom is dat? Fabrikanten tonen het maximaal aantal kilogram aan friet dat je tegelijk kunt airfryen. Daarom heet dit ook wel het maximale laadvermogen van de airfryer. Let er wel op dat het maximale laadvermogen dat de fabrikant opgeeft niet altijd helemaal ‘waar’ is. Meestal pakt dit lager uit. Dat wil dus zeggen dat je bakresultaten beter zijn als je wat minder friet tegelijk bereidt in plaats van het maximale gewicht aantal friet.

  • Kleine airfryer  +/- 0,8 kg
  • Grote airfryer +/- 1,2 kg
  • XXL airfryer +/- 1,5 kg

uit-paulines-keuken-gevulde-paprika's-met-gehakt-recept

Toch zou ik het prettig vinden als de fabrikant of de (web)winkel zou vermelden hoe groot de inhoud van de frituurpan en de frituurmand is in liters. Want dit geeft je een beter beeld van het formaat van de airfryer. Een grote inhoud betekent dat je ook grotere producten kunt bereiden. Wil je bijvoorbeeld gevulde paprika’s maken? Dan is het handig als je frituurmandje een ruime inhoud is zodat je paprika netjes rechtop kan staan zonder het grillelement te raken.

Wat is beter, een digitale of analoge airfryer?

Wil je een eenvoudig en gemakkelijk te bedienen airfryer? Kies dan voor een analoge airfryer. Analoog wil zeggen een airfryer die je bedient met (draai)knoppen en zonder digitaal scherm. Op de knoppen lees je de temperatuur en de tijd af. Vaak bevatten deze airfryers ook nog een indicatielampje die aangeeft wanneer de airfryer op temperatuur is. Bijkomende voordelen zijn dat analoge airfryers in verhouding goedkoper zijn en ook minder snel stuk gaan. Het nadeel is wel dat het instellen van tijd en temperatuur wat minder nauwkeurig is.

baktijd-temperatuur-instellen-princess-digital-aerofryer
Met de plus- en mintoetsen stel je de tijd en temperatuur in.

Wil je een meer modern ogende airfryer met meer functionaliteiten? Kies dan voor een digitale airfryer. De meeste digitale airfryers bedien je met tiptoetsen, maar je hebt ook airfryers die je instelt met fysieke knoppen die je kunt indrukken of draaien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Philips Airfryer XXL. En ik moet zeggen dat deze combinatie erg prettig is. Bij digitale airfryers lees je op een digitaal display de ingestelde tijd en temperatuur af. Het voordeel is dat je exact je instellingen kunt zien en ook precies kunt aflezen hoe lang het nog duurt voordat je gerecht klaar is. Het nadeel is dat digitale airfryers wat ingewikkelder zijn in bediening en ook hogere kans hebben op een defect.

bediening-analoge-draaiknop-airfryer-xxl

Waar op letten bij het kopen van een airfryer?

In deze video leg ik je vijf punten uit waarop je kunt letten als je een airfryer gaat uitzoeken.


Specifieke vraag of opmerking?

Heb je een specifieke vraag of opmerking over airfryers? Twijfel je nog tussen bepaalde modellen en zoek je specifiek advies? Dan kun je mij natuurlijk altijd een email sturen. Ik probeer je vraag dan zo snel mogelijk te beantwoorden.

Of bekijk mijn pagina met beste airfryers van dit moment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top