Airfryer Drumsticks, Kippenpoten en Kippenbouten Braden

Airfryer-drumsticks-header

Ga je kipdrumsticks, kippenpoten of kippenbouten bereiden in je airfryer? Dan wil je malse en sappige kip in een goudbruin en krokant jasje. Hoe lang moet de kip in de airfryer en wat zijn de juiste baktijden voor jouw airfryer? Je leest alle tips en de lekkerste recepten hier op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak de kipdrumsticks op 200 ℃ voor 10 minuten. Vervolgens op 150 ℃ voor 10 minuten.

Baktijd voor kipdrumsticks en kippenbouten

Wat is de baktijd voor een kippenpoot? Dat is een goede vraag. Maar eerst moeten we weten of je een drumstick bedoeld of een kippenbout, want hierin zit een verschil.

drumsticks-vs-kippenbout

De Keurslager geeft aan dat een kippenbout de gehele kippenpoot is met vel, spiermassa en rugstuk. Een drumstick is alleen de kippenpoot en is daarmee een stuk kleiner waardoor deze goed past in de hand.

Je kunt dus stellen dat een drumstick en een kippenpoot hetzelfde zijn. En dat een kippenbout een groter stuk vlees is, daarom wordt het ook wel een grote kippenpoot genoemd. Word je er al een beetje kippig van?

De airfryer baktijd verschilt dus tussen een drumstick en een kippenbout. Hieronder de baktijden voor ontdooide rauwe kippenpoten en kippenbouten en voorgegaarde kippenpoten en kippenbouten.

Tip: Controleer altijd de gaarheid. Minimale kerntemperatuur van 75 graden.

kip-philips-airfryer-xxl-smart-hd9867
Krokante en juicy kipdrumsticks uit een XXL airfryer.

Hoe lang moeten je kippenpoten in de airfryer? Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid kip, de dikte van de kip en het type airfryer dat je hebt. Ik heb onderzoek gedaan naar de meest gangbare instellingen voor de timer en temperatuur. Naast veelgenoemde baktijden op websites heb ik ook handleidingen van diverse merken geraadpleegd.

Baktijd drumstick / kippenpoot rauw

Dit is de algemene baktijd voor drumsticks die op veel websites genoemd wordt, zoals in dit recept van Philips en deze bereiding op AH:

 • Voorverwarmen: Ja
 • Temperatuur: 200 ℃
 • Timer: 10 minuten
 • Stap 2: Draai de drumstick om en bak verder op 150 ℃ voor 10 minuten.

Uitleg: De eerste 10 minuten op 200 graden zorgt voor een krokant korstje. De lagere temperatuur van 150 graden op 10 minuten zorgt voor een verdere rustige garing van de kip, met mals en sappig vlees als resultaat.

Wil je liever één baktijd hanteren?

 • Voorverwarmen: Ja
 • Temperatuur: 180 ℃
 • Timer: 20-22 minuten

Baktijd drumstick / kippenpoot voorgegaard

 • Voorverwarmen: Ja
 • Temperatuur: 180 ℃
 • Timer: 10-12 minuten

Baktijd kippenbout rauw

 • Voorverwarmen: Ja
 • Temperatuur: 200 ℃
 • Timer: 15-18 minuten
 • Stap 2: Draai de kippenbout om en bak verder op 150 ℃ voor 15 minuten.

Baktijd kippenbout voorgegaard

 • Voorverwarmen: Ja
 • Temperatuur: 180 ℃
 • Timer: 15 minuten

Baktijd voor Philips Airfryer XL

Dit is de baktijd voor picante drumsticks voor de Philips Airfryer XL, uit het officiële receptenboek.

 • Bak de drumsticks op 200 ℃ voor 16 minuten.
 • Daarna op 160 ℃ voor 16 minuten.

Baktijd voor Philips Airfryer XXL

Dit is de baktijd voor pittige drumsticks met barbecuemarinade voor de Philips Airfryer XXL, uit het officiële receptenboek.

 • Bak de drumsticks op 200 ℃ voor 10 minuten.
 • Daarna op 160 ℃ voor 10 minuten.

Heb je de Philips Airfryer XXL HD9867/90 met Smart Sensing? Dan kun je gebruik maken voor het Smart Chef-programma voor kipdrumsticks.

Baktijd voor Princess airfryers

In de officiële handleiding van Princess staat de volgende bereiding voor kipdrumsticks.

 • Bak de drumsticks op 180 ℃ voor 20 minuten.
 • Omdraaien na 10 minuten en gaarheid controleren.

Baktijd voor Inventum airfryers

In de officiële handleiding van Inventum staat de volgende bereiding voor kipdrumsticks, onder het kopje ‘gevogelte’.

 • Bak de drumsticks op 180 ℃ voor 20 minuten.

Baktijd voor Tefal airfryers

In de officiële handleiding van Tefal staat de volgende bereiding voor kipdrumsticks.

 • Voor 100-500 gram drumsticks
 • Bak de drumsticks op 180 ℃ voor 12-19 minuten.

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Het hoeft niet, maar ik adviseer het wel. Ik verwarm mijn airfryer vaak voor op 180 graden. Het is naar mijn mening altijd beter om vlees te bakken in een voorverwarmde airfryer. Zo schroeit het vlees snel dicht en behaal je de lekkerste resultaten, zeker bij grotere hoeveelheden.

In het recept van Albert Heijn voor Drumsticks uit de airfryer wordt er ook geadviseerd om de airfryer eerst voor te verwarmen op 200 ℃.

Drumsticks marineren en kruiden

Als je kip wilt airfryen kun je het vlees het beste kruiden en op smaak maken met droge kipkruiden. Dat kan vers gemaakt zijn of gewoon kipkruiden uit een potje of zakje. Zo heb je de minste risico op rook uit een airfryer.

Als je kip gaat marineren, of al gemarineerde kip hebt gekocht, dan is er een kans dat de marinade tijdens het airfryen gaat karamelliseren en mogelijk gaat aanbranden, zoals je hieronder ziet. Dat komt omdat de meeste marinades veel suiker bevat. Een aangebrande suiker resulteert in een rokende airfryer en dat is ontzettend vervelend.

Ga je dus gemarineerde kip airfryen? Let er dan op dat het een marinade is met nauwelijks suiker. Het beste is dus om zelf je marinade te maken, zodat je dit zelf in de hand hebt.

gemarineerde-kip-zwart-philips-airfryer-xxl
Oeps, gemarineerde kip wordt te donker.

Hoeveel drumsticks passen er in een airfryer?

Drumsticks kun je bereiden in elke airfryer. Maar het aantal drumsticks hangt af van het formaat van je airfryer en het gewicht en formaat van de kipdrumsticks zelf.

 • Klein formaat airfryer: 2-3 drumsticks
 • XL airfryer: 3-4 drumsticks
 • XXL airfryer: 4-6 drumsticks
geen-gemarineerde-kip-in-philips-airfryer-xxl
Vier drumsticks in de Philips Airfryer XXL

Je kunt de capaciteit van je airfryermand vergroten door een grillrooster of meerlaagsrekje te gebruiken. Zo kun je een extra etage in de mand creëren. Maar let er wel op dat hierdoor de baktijd langer zal worden. De kwaliteit van het eindresultaat hangt ook af van het vermogen van je airfryer. Airfryers met een lager vermogen, zullen meer moeite hebben met een grotere hoeveelheid kip. Controleer vooraf de handleiding wat de aangegeven maximale hoeveelheid is om te bereiden in jouw hetelucht friteuse.

Zoek je een goede airfryer om kip in te bereiden? Bekijk dan mijn advies met de beste airfryers.

Hoe weet je of de kip gaar is?

Het is belangrijk dat kip door en door gaar is. Controleer daarom met een keuken thermometer de kerntemperatuur van de kipdrumstick. De juiste kerntemperatuur voor gevogelte is 75 °C. Prik de vleesthermometer in een dik gedeelte van de drumstick om de temperatuur te meten.

Voorgegaarde kip drumsticks opwarmen

Als je liever niet met rauwe kip werkt, kun je natuurlijk ook voorgegaarde kipdrumsticks opwarmen in je airfryer. Haal bijvoorbeeld voorbereide kippenpootjes bij je lokale poelier of bij de supermarkt. Verwarm de kip in de airfryer op ongeveer 180-190 graden voor zo’n 10 minuten.

voorgegaarde-kip-drumsticks-opwarmen
Voorgegaarde kip drumsticks opwarmen

Ik airfry de kip graag op een wat hogere temperatuur zodat je een lekker krokant korstje krijgt. De kip is na het opwarmen net zo lekker als dat je het direct zou eten na het halen van de poelier. Een lekker krokant korstje en malse kip van binnen. Ik raad je aan om goede kip te kopen en dat doe je wat mij betreft bij je lokale poelier.

Video: Kipdrumsticks airfryen

In deze video gaan we voorgebakken kipdrumsticks en rauwe drumsticks bereiden in de airfryer.

Recepten voor de lekkerste airfryer drumsticks

Op zoek naar inspiratie voor malse kipdrumsticks? Wil je een lekkere sticky marinade maken, of zoek je de juiste ingrediënten en bereidingswijze? Bekijk hier een aantal lekkere recepten voor kipdrumsticks uit de airfryer.

krokante-kip-drumsticks-kfc-airfryer

Wil je meer recepten? Bekijk dan mijn airfryer kip recepten, of bekijk deze pagina met de beste airfryer kookboeken.

Wat is een kipdrumstick?

De kipdrumstick is niet hetzelfde als een kippenpoot, kipvleugel of kippenbout. De drumstick is het onderste deel van de kippenpoot of bout.

Eetsmakelijk!

Bekijk meer airfryer recepten. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven